👥 Exam-preparation support for aspirants across India.🔔 Free UPSC syllabus, quizzes and class videos.✓ SSC CGL eligibility guide is live in Vidyarthi Kendra.
IUC Academy logoIUC AcademyHome

Time, Speed & Distance MCQ Practice

Practice question set with answers. Use deep links to save questions.

Quiz App / Time, Speed & Distance

619 questions loaded. Showing page 4 of 8 for fast crawlable revision and deep linking.

241. Ram is travelling at a speed of 72 km per hour while Shyam is travelling at a speed of 90 km per hour. what is the difference in their speeds (in metres per second)?
  1. A. 5
  2. B. 4
  3. C. 6
  4. D. 7
Answer: 5
242. With an average speed of 60 km/h, a train reaches its destination on time. If it goes with an average speed of 45 km/h, it is late by 20 minutes. The distance covered by the train is _____.
  1. A. 30 km
  2. B. 40 km
  3. C. 50 km
  4. D. 60 km
Answer: 60 km
Explanation: Let the distance covered by the train = x km According to the question, x x 20 45 60 60- = 4x 3x 1 180 3 - = x 1 180 3= x = 60 km
243. Manish goes to his home town at a speed of 40 km/hr and returns to his home at a speed of y km/hr. The distance between his house and home town is 360 km. If he takes a total of 21 hours, what is the value of y?
  1. A. 25 km/hr
  2. B. 28 km/hr
  3. C. 30 km/hr
  4. D. 33 km/hr
Answer: 30 km/hr
Explanation: According to questions - 360 360 2140 y+ = 120 120 740 y+ = 120 = 7 - 3y 120 4y = y = 30 km/hr
244. A train runs at a speed of 25 m/s for 8 hours what is the distance (in km) covered by the vehicle?
  1. A. 360
  2. B. 720
  3. C. 450
  4. D. 900
Answer: 360
Explanation: (b) Given, speed = 25 m/s 1825 km / hr5= × = 90 km/h So, distance covered by the car = speed × time = 90 × 8 = 720 km
245. Bike A travels a certain distance in 2 hours at a speed of 30 km/h, while another bike B travels the same distance as Bike A at a speed of 35 km/h. what is the ratio of time taken by bike A to the time taken by bike B?
  1. A. 7 : 6
  2. B. 8 : 5
  3. C. 6 : 7
  4. D. 5 : 6
Answer: 7 : 6
246. A car starts at a speed of 80 km/h and at every two hours its speed increases by 8 km/h. In how much time will it cover the distance of 432 km ?
  1. A. 6 Hours 30 minute
  2. B. 5 Hours 30 minute
  3. C. 5 Hours
  4. D. 6 Hours
Answer: 5 Hours
247. A truck moving at a speed of 35 km/h covers a distance of 140 km. If the truck covers the next 20 km distance in 30 minutes and the last 30 km distance at a speed of 60 km/h. what is the average speed of the truck (in km/h)?
  1. A. 40
  2. B. 42
  3. C. 48.5
  4. D. 38
Answer: 38
248. The distance between two cities is covered in 7 hours at a speed of 50 km/h. By how much should the speed (in km/h) by increased so that 2 hours of travel time is saved?
  1. A. 70
  2. B. 20
  3. C. 30
  4. D. 40
Answer: 20
249. Arun is driving a car to cover a distance of 225.5 km in 660 minutes. what is his speed in km/h
  1. A. 21.5
  2. B. 20.5
  3. C. 20.2
  4. D. 22
Answer: 20.5
Explanation: time =660 minutes 660= hours60 = 11 hours and, distance 2255= km10 = 225.5 km So, speed 2255= 11×10 205= 10 = 20.5 km/h
250. In a circular race along a track 3600m. x and y run at a speed of 27 km/hr and 45 km/hr respectively. suppose they start moving at the same time and in the same direction, when will they meet again at the starting point?
  1. A. 720 sec
  2. B. 1440 sec
  3. C. 2200 sec
  4. D. 1200 sec
Answer: 720 sec
Explanation: Time taken by x to complete one revolution of the path 3600= 480 527× 18 = second time taken by y to complete one revolution of the p ath 3600= = 288545× 18 second. Now time taken by x and y to meet at the starting p oint again = LCM of (480, 288) = 1440 second Hence, x and y will meet again at the starting poin t after 1440 second.
251. Reshma covers a distance of 45 km by bicycle at a speed of 15 km/hr and distance of 80 km by car at a speed of 40 km/hr and the remaining 6 km on foot at a speed of 2 km/hr. Find his average speed for the entire journey (rounded to 2 decimal places).
  1. A. 15.25 km/hr
  2. B. 16.38 km/hr
  3. C. 43.50 km/hr
  4. D. 18.36 km/hr
Answer: 16.38 km/hr
252. In a 1200m race, bike A beats bike B by 100 m. Bike B beats bike C by 100m in a 600m race. If bike A beats bike C by 30 second in a 720m race, calculate the speed of bike C.?
  1. A. 26 m / sec3
  2. B. 17 m / sec9
  3. C. 17 m / sec3
  4. D. 26 m / sec9
Answer: 17 m / sec3
Explanation: As per the question, A : B : C 1200 : 1100 : 1100 600 : 600 : 500 720 : 660 : 550 So when bike A covers 720m then bike C covers 550m. So difference = ( 720 - 550) m in 30 second Hence, speed of bike C = 170m 17 m/sec30 3 =
253. A dog saw a cat at a distance of 280m. The cat started running at a speed of 10 km/hr and the dog also ran to catch the cat at a speed of 24 km/hr. How much time will the dog take to catch the cat.
  1. A. 1.5 minute
  2. B. 1.2 minute
  3. C. 1.3 minute
  4. D. 1.4 minute
Answer: 1.2 minute
254. If Ram travels a certain distance at 60% of his normal speed then he reaches his destination by 36 minutes late. His normal time (In min) to reach the destination is ?
  1. A. 72
  2. B. 50
  3. C. 54
  4. D. 60
Answer: 54
Explanation: QThe distance is constant. So, ∴ Time ∝ 1speed Given, speed = 60% of normal speed Ratio of speed → 100 : 60 ⇒ 5 : 3 So, time taken → 3 : 5 here, 5 - 3 = 2 → 36 minutes Normal time (3) → 36 32 × = 54 minutes.
255. A truck runs 492 km on 36 liters of diesel. How many kilometers can it run on 33 liters diesel?
  1. A. 454 km
  2. B. 451 km
  3. C. 453 km
  4. D. 452 km
Answer: 451 km
Explanation: Distance covered by truck in 36 liters diesel = 492 km then, in 33 liters diesel distance covered by the t ruck 492 3336= × 451 km. =
256. Shreya climbs a hill at a speed of 5 miles/hr and descends the hill at a speed of 7 miles/hr. If he takes a total of 3 hour in this two-way journey, what is distance between the top and the foot of the hill?
  1. A. 8 miles
  2. B. 9 miles
  3. C. 6.75 miles
  4. D. 8.75 miles
Answer: 8.75 miles
257. The speed of a car is 63 km/hr what is the distance covered by it in 10 seconds?
  1. A. 185 m
  2. B. 175 m
  3. C. 1.75 km
  4. D. 17.5 km
Answer: 175 m
Explanation: Distance covered by the car = 63 × 518 ×10 = 175m
258. Vipin covers one third distance of a journey at a speed of 30 km/hr and the remaining distance at a speed of 40 km/hr. If he take a total of 12 hour to complete the journey, what was the total distance (in km) travelled by him?
  1. A. 445
  2. B. 412
  3. C. 432
  4. D. 450
Answer: 432
259. If a person walks at a speed of 18 km/hr instead of 12 km/hr. he walks 24 km more. what is the actual distance covered by him?
  1. A. 52 km
  2. B. 48 km
  3. C. 60 km
  4. D. 55 km
Answer: 48 km
260. A boy travels a certain distance between his home and school by bicycle. walking at an average speed of 10 km/hr he reaches school 10 minutes late. if he walk at an average speed of 15 km/hr he reaches there 5 minutes earlier. find the distance between his home and school.
  1. A. 7 km
  2. B. 8.5 km
  3. C. 7.5 km
  4. D. 8 km
Answer: 7.5 km
261. A train 150 metres long is running at a speed of 54 km/hr. How long will it take to cross a platform 100 metres long?
  1. A. 20 seconds
  2. B. 16.67 seconds
  3. C. 5 seconds
  4. D. 10 seconds
Answer: 16.67 seconds
Explanation: Speed 54 km/hr = 54 x 5/18 = 15 m/s. Distance = 150 + 100 = 250 m, so time = 250/15 = 16.67 seconds.
262. A train 150m long crosses a platform 250m long in 20 seconds. What is the speed of the train in km/hr?
  1. A. 72 km/hr
  2. B. 80 km/hr
  3. C. 90 km/hr
  4. D. 60 km/hr
Answer: 72 km/hr
Explanation: Distance covered = train + platform = 150 + 250 = 400 m in 20 s, so speed = 20 m/s. In km/hr: 20 x 18/5 = 72.
263. Find the angle between the hour and minute hands of a clock at 10:10.
  1. A. 125°
  2. B. 120°
  3. C. 105°
  4. D. 115°
Answer: 115°
264. Find the angle between the hour and minute hands of a clock at 1:50.
  1. A. 110°
  2. B. 115°
  3. C. 125°
  4. D. 105°
Answer: 115°
265. In a 100m race, A gives B a start of 15m and still beats B by 10m. Find the ratio of speeds of A to B.
  1. A. 5:4
  2. B. 4:3
  3. C. 15:10
  4. D. 3:4
Answer: 4:3
266. In a 200m race, A finishes in 40 seconds and B finishes in 50 seconds. If both run at constant speed, by how many metres does A win?
  1. A. 40 metres
  2. B. 45 metres
  3. C. 30 metres
  4. D. 50 metres
Answer: 40 metres
267. Find the angle between the hour and minute hands of a clock at 11:20.
  1. A. 140°
  2. B. 150°
  3. C. 130°
  4. D. 145°
Answer: 140°
268. Find the angle between the hour and minute hands of a clock at 8:10.
  1. A. 170°
  2. B. 175°
  3. C. 165°
  4. D. 180°
Answer: 175°
269. Find the angle between the hour and minute hands of a clock at 7:20.
  1. A. 120°
  2. B. 90°
  3. C. 110°
  4. D. 100°
Answer: 100°
270. Find the angle traced by the minute hand of a clock in 20 minutes.
  1. A. 120°
  2. B. 110°
  3. C. 100°
  4. D. 90°
Answer: 120°
271. In a 400m race, A's speed is 8 m/s and B's speed is 5 m/s. Find how much time A takes to finish the race.
  1. A. 50 seconds
  2. B. 45 seconds
  3. C. 55 seconds
  4. D. 60 seconds
Answer: 50 seconds
272. In a race, A can run 100m in 12 seconds and B can run 100m in 15 seconds. Find the distance by which A beats B in a 100m race (assuming constant speed).
  1. A. 15 metres
  2. B. 18 metres
  3. C. 25 metres
  4. D. 20 metres
Answer: 20 metres
273. In a 100m race, A gives B a start of 20m and still beats B by 5m. Find the ratio of speeds of A to B.
  1. A. 5:4
  2. B. 5:3
  3. C. 3:2
  4. D. 4:3
Answer: 4:3
274. In a 100m race, A finishes in 20 seconds and B finishes in 25 seconds. If both run at constant speed, by how many metres does A win?
  1. A. 20 metres
  2. B. 10 metres
  3. C. 15 metres
  4. D. 25 metres
Answer: 20 metres
275. In a 100m race, A finishes in 10 seconds and B finishes in 12.5 seconds. If both run at constant speed, by how many metres does A win?
  1. A. 25 metres
  2. B. 20 metres
  3. C. 15 metres
  4. D. 12.5 metres
Answer: 20 metres
276. A boat's speed in still water is 15 km/h and the stream's speed is 3 km/h. Find the boat's downstream speed.
  1. A. 21 km/h
  2. B. 18 km/h
  3. C. 12 km/h
  4. D. 15 km/h
Answer: 18 km/h
277. A boat's speed in still water is 8 km/h and the stream's speed is 2 km/h. Find the total time taken to row 30 km downstream and 30 km back upstream.
  1. A. 9 hours
  2. B. 6 hours
  3. C. 8 hours
  4. D. 7.5 hours
Answer: 8 hours
278. A man rows 30 km downstream in 3 hours and 30 km upstream in 6 hours. Find the speed of the stream.
  1. A. 2 km/h
  2. B. 3 km/h
  3. C. 5 km/h
  4. D. 2.5 km/h
Answer: 2.5 km/h
279. A man rows 30 km downstream in 3 hours and 30 km upstream in 6 hours. Find the speed of the boat in still water.
  1. A. 10 km/h
  2. B. 7 km/h
  3. C. 7.5 km/h
  4. D. 8 km/h
Answer: 7.5 km/h
280. A boat's downstream speed is 14 km/h and upstream speed is 8 km/h. Find the speed of the stream.
  1. A. 3 km/h
  2. B. 5 km/h
  3. C. 2 km/h
  4. D. 4 km/h
Answer: 3 km/h
281. A boat's downstream speed is 14 km/h and upstream speed is 8 km/h. Find the speed of the boat in still water.
  1. A. 10 km/h
  2. B. 11 km/h
  3. C. 13 km/h
  4. D. 12 km/h
Answer: 11 km/h
282. The length of platform is double of the length of train. Speed of the train is 144 km/hr. If train crosses the platform in 30 seconds, then what is the length of the platform?
  1. A. 600 metres
  2. B. 800 metres
  3. C. 500 metres
  4. D. 400 metres
Answer: 800 metres
Explanation: Length of Train = x meters Length of platform = 2x meters According to the question, x 2x 305144 18+ =× 3x = 30×40 x = 400 meters Length of platform = 2x = 2×400 = 800 meters
283. A boat's speed in still water is 10 km/h and the speed of the stream is 2 km/h. Find the boat's downstream speed.
  1. A. 14 km/h
  2. B. 10 km/h
  3. C. 12 km/h
  4. D. 8 km/h
Answer: 12 km/h
284. Two cars travel in the same direction at 70 km/h and 50 km/h. If the faster car is 30 km behind, find the time it takes to overtake the slower car.
  1. A. 2.0 hours
  2. B. 2 hours
  3. C. 1.5 hours
  4. D. 1.0 hours
Answer: 1.5 hours
285. Two cars travel in the same direction at 50 km/h and 30 km/h. If the faster car is 25 km behind, find the time it takes to overtake the slower car.
  1. A. 2 hours
  2. B. 1.75 hours
  3. C. 0.75 hours
  4. D. 1.25 hours
Answer: 1.25 hours
286. A person covers 90 km at 45 km/h and the next 90 km at 60 km/h. Find the total time taken.
  1. A. 3.5 hours
  2. B. 4.0 hours
  3. C. 3 hours
  4. D. 3.0 hours
Answer: 3.5 hours
287. A person covers 60 km at 40 km/h and the next 60 km at 60 km/h. Find the total time taken.
  1. A. 2.5 hours
  2. B. 2.0 hours
  3. C. 3.0 hours
  4. D. 2 hours
Answer: 2.5 hours
288. Two trains 450 km apart start moving towards each other at 60 km/h and 50 km/h. Find the time after which they meet.
  1. A. 5.09 hours
  2. B. 6 hours
  3. C. 4.09 hours
  4. D. 3.09 hours
Answer: 4.09 hours
289. Two trains 360 km apart start moving towards each other at 50 km/h and 40 km/h. Find the time after which they meet.
  1. A. 5 hours
  2. B. 3 hours
  3. C. 6 hours
  4. D. 4 hours
Answer: 4 hours
290. A boat's downstream speed is 22 km/h and upstream speed is 14 km/h. Find the speed of the boat in still water and the speed of the current.
  1. A. Boat=18.0 km/h, Current=4.0 km/h
  2. B. Boat=22 km/h, Current=14 km/h
  3. C. Boat=20.0 km/h, Current=2.0 km/h
  4. D. Boat=16.0 km/h, Current=6.0 km/h
Answer: Boat=18.0 km/h, Current=4.0 km/h
291. A boat's downstream speed is 24 km/h and upstream speed is 16 km/h. Find the speed of the boat in still water and the speed of the current.
  1. A. Boat=24 km/h, Current=16 km/h
  2. B. Boat=18.0 km/h, Current=6.0 km/h
  3. C. Boat=22.0 km/h, Current=2.0 km/h
  4. D. Boat=20.0 km/h, Current=4.0 km/h
Answer: Boat=20.0 km/h, Current=4.0 km/h
292. A 160m train and a 240m train move towards each other at 42 km/h and 38 km/h. Find the time taken to cross each other.
  1. A. 15 sec
  2. B. ≈18 sec
  3. C. 21 sec
  4. D. 24 sec
Answer: ≈18 sec
293. A 180m train and a 220m train move towards each other at 50 km/h and 30 km/h. Find the time taken to cross each other.
  1. A. 15 sec
  2. B. 24 sec
  3. C. 21 sec
  4. D. ≈18 sec
Answer: ≈18 sec
294. Two cars start from the same point in opposite directions at 35 km/h and 45 km/h. Find the distance between them after 5 hours.
  1. A. 50 km
  2. B. 420 km
  3. C. 380 km
  4. D. 400 km
Answer: 400 km
295. Two cars start from the same point in opposite directions at 55 km/h and 65 km/h. Find the distance between them after 2 hours.
  1. A. 20 km
  2. B. 220 km
  3. C. 240 km
  4. D. 260 km
Answer: 240 km
296. A train 210m long crosses a pole in 14 seconds. Find the speed in km/h.
  1. A. 46 km/h
  2. B. 54 km/h
  3. C. 62 km/h
  4. D. 70 km/h
Answer: 54 km/h
297. A train 240m long crosses a pole in 16 seconds. Find the speed in km/h.
  1. A. 46 km/h
  2. B. 70 km/h
  3. C. 62 km/h
  4. D. 54 km/h
Answer: 54 km/h
298. A train 120m long crosses a pole in 10 seconds. Find the speed in km/h.
  1. A. 59.2 km/h
  2. B. 35.2 km/h
  3. C. 51.2 km/h
  4. D. 43.2 km/h
Answer: 43.2 km/h

299. Convert 108 km/h to m/s.

  1. A. 30 m/s
  2. B. 28 m/s
  3. C. 35 m/s
  4. D. 32 m/s
Answer: 30 m/s

300. Convert 63 km/h to m/s.

  1. A. 19.5 m/s
  2. B. 22.5 m/s
  3. C. 17.5 m/s
  4. D. 15.5 m/s
Answer: 17.5 m/s

301. Convert 45 km/h to m/s.

  1. A. 17.5 m/s
  2. B. 14.5 m/s
  3. C. 12.5 m/s
  4. D. 10.5 m/s
Answer: 12.5 m/s

302. Convert 36 km/h to m/s.

  1. A. 10 m/s
  2. B. 8 m/s
  3. C. 12 m/s
  4. D. 15 m/s
Answer: 10 m/s

303. A car travels 450 km in 5 hours. Find the speed.

  1. A. 100 km/h
  2. B. 70 km/h
  3. C. 90 km/h
  4. D. 80 km/h
Answer: 90 km/h

304. A car travels 360 km in 6 hours. Find the speed.

  1. A. 40 km/h
  2. B. 70 km/h
  3. C. 60 km/h
  4. D. 50 km/h
Answer: 60 km/h

305. A car travels 280 km in 4 hours. Find the speed.

  1. A. 70 km/h
  2. B. 80 km/h
  3. C. 50 km/h
  4. D. 60 km/h
Answer: 70 km/h
306. Two trains 400 km apart start moving towards each other at 65 km/h and 55 km/h. Find the time after which they meet.
  1. A. 4 hours
  2. B. 3.6 hours
  3. C. 3 hours
  4. D. ≈3.33 hours
Answer: ≈3.33 hours
307. A boat's downstream speed is 18 km/h and upstream speed is 10 km/h. Find the speed of the boat in still water and the speed of the current.
  1. A. Boat=14 km/h, Current=4 km/h
  2. B. Boat=14 km/h, Current=8 km/h
  3. C. Boat=12 km/h, Current=6 km/h
  4. D. Boat=16 km/h, Current=2 km/h
Answer: Boat=14 km/h, Current=4 km/h
308. A 250m train and a 350m train move towards each other at 45 km/h and 30 km/h. Find the time taken to cross each other.
  1. A. 28.8 seconds
  2. B. 24 seconds
  3. C. 32 seconds
  4. D. 30 seconds
Answer: 28.8 seconds
309. Two cars start from the same point in opposite directions at 50 km/h and 45 km/h. Find the distance between them after 4 hours.
  1. A. 380 km
  2. B. 360 km
  3. C. 400 km
  4. D. 350 km
Answer: 380 km
310. A train 180m long crosses a pole in 12 seconds. Find the speed in km/h.
  1. A. 54 km/h
  2. B. 50 km/h
  3. C. 45 km/h
  4. D. 60 km/h
Answer: 54 km/h

311. Convert 54 km/h to m/s.

  1. A. 12 m/s
  2. B. 15 m/s
  3. C. 20 m/s
  4. D. 18 m/s
Answer: 15 m/s

312. A car travels 320 km in 4 hours. Find the speed.

  1. A. 90 km/h
  2. B. 70 km/h
  3. C. 80 km/h
  4. D. 75 km/h
Answer: 80 km/h
313. Two cars travel in the same direction at 60 km/h and 40 km/h. If the faster car is 20 km behind, find the time it takes to overtake the slower car.
  1. A. 1 hour
  2. B. 0.5 hours
  3. C. 1.5 hours
  4. D. 2 hours
Answer: 1 hour
314. A person covers 75 km at 50 km/h and the next 75 km at 75 km/h. Find the total time taken.
  1. A. 2 hours
  2. B. 3 hours
  3. C. 2.5 hours
  4. D. 2.25 hours
Answer: 2.5 hours

315. Convert 90 km/h to m/s.

  1. A. 30 m/s
  2. B. 25 m/s
  3. C. 22.5 m/s
  4. D. 20 m/s
Answer: 25 m/s
316. Two trains 320 km apart start moving towards each other at 60 km/h and 70 km/h. Find the time after which they meet.
  1. A. 2.8 hours
  2. B. 3 hours
  3. C. 2 hours
  4. D. ≈2.46 hours
Answer: ≈2.46 hours
317. A boat's downstream speed is 20 km/h and upstream speed is 12 km/h. Find the speed of the boat in still water and the speed of the current.
  1. A. Boat=18 km/h, Current=2 km/h
  2. B. Boat=16 km/h, Current=4 km/h
  3. C. Boat=14 km/h, Current=6 km/h
  4. D. Boat=16 km/h, Current=8 km/h
Answer: Boat=16 km/h, Current=4 km/h
318. A 200m train and a 300m train move towards each other at 40 km/h and 35 km/h. Find the time taken to cross each other.
  1. A. 18 seconds
  2. B. 24 seconds
  3. C. 20 seconds
  4. D. 30 seconds
Answer: 24 seconds
319. Two cars start from the same point in opposite directions at 40 km/h and 60 km/h. Find the distance between them after 3 hours.
  1. A. 320 km
  2. B. 280 km
  3. C. 250 km
  4. D. 300 km
Answer: 300 km
320. A train 150m long crosses a pole in 15 seconds. Find the speed in km/h.
  1. A. 30 km/h
  2. B. 40 km/h
  3. C. 45 km/h
  4. D. 36 km/h
Answer: 36 km/h

Explore More Practice Topics and Quizzes