👥 Exam-preparation support for aspirants across India.🔔 Free UPSC syllabus, quizzes and class videos.✓ SSC CGL eligibility guide is live in Vidyarthi Kendra.
IUC Academy logoIUC AcademyHome

Profit & Loss MCQ Practice

Practice question set with answers. Use deep links to save questions.

Quiz App / Profit & Loss

757 questions loaded. Showing page 1 of 10 for fast crawlable revision and deep linking.

1. If the profit is 10% then what will be the rat io of cost price to selling price respectively?
  1. A. 10 : 9
  2. B. 10 : 11
  3. C. 10 : 13
  4. D. 4 : 5
Answer: 10 : 9
Explanation: (b) Profit = 10% Let the cost price = ₹100 ∴ Selling price at the profit of 10% = ₹110 ∴ Required ratio 100110= = 10 : 11
2. A sold a cycle to B at a profit of 20%. B sold the cycle to C at a profit of 30%. If C pays Rs 468 for cycle, then for how much (in Rs) A bought the cycle?
  1. A. 320
  2. B. 400
  3. C. 300
  4. D. 280
Answer: 300
3. On selling an article for ₹115, the gain is 20% more than the loss incurred on selling it for ₹104. If the article is sold for 130.80, then the profit percentage is
  1. A. 30
  2. B. 25
  3. C. 18
  4. D. 20
Answer: 20
4. A person sold an article at a loss of 16%. Had he sold it for ₹660 more, he would have gained 8%. What should be the selling price (in ₹) to gain a profit of 12% ?
  1. A. 3,200
  2. B. 2,970
  3. C. 2,750
  4. D. 3,080
Answer: 3,080
5. A man bought an article and sold it at a gain of 10%. If he had bought the article at 20% less and sold it for ₹1,000 more, he would have made a profit of 40%. The cost price of the article (in ₹) is
  1. A. 50,000
  2. B. 60,000
  3. C. 40,000
  4. D. 25,000
Answer: 50,000
Explanation: According to the question, (SP 2-SP1) = 2 ∵ 2 → 1000 ∴ 100 → 50000 Selling price = ₹50,000
6. A man bought an article and sold it at a gain of 10%. If he had bought the article at 20% less and sold it for ₹1,000 more, he would have made a profit of 40%. The earlier selling price of the article (in ₹) is
  1. A. 40,000
  2. B. 60,000
  3. C. 50,000
  4. D. 55,000
Answer: 55,000
7. A person sold an article at a loss of 16%. Had he sold it for ₹660 more, he would have gained 8%. If the article is sold at ₹3,080, then how much profit percentage is gained?
  1. A. 20%
  2. B. 15%
  3. C. 10%
  4. D. 12%
Answer: 12%
8. An article was sold at a loss of 13.5%. If it was sold for ₹ 1,104 more then there would have been a profit of 9.5%. The cost price of the article was
  1. A. ₹ 4,200
  2. B. ₹ 4,600
  3. C. ₹ 4,800
  4. D. ₹ 4,400
Answer: ₹ 4,800
Explanation: Given, (13.5% + 9.5%) = 1104 ⇒ 23% = 1104 ∴ 1104100% 10023= × = 4800 ₹ Hence the cost price of the article = ₹4800
9. When the price of an item was reduced by 25%, then its sale was increased by x%. If there is an increase of 20% in the receipt of the revenue, the value of x will be
  1. A. 50
  2. B. 45
  3. C. 60
  4. D. 75
Answer: 60
10. A wholesaler had 200 dozens of mangoes. He sold some of these mangoes at 20% profit and the rest at 10% profit, so that he made 13% profit on selling all the mangoes. How many mangoes (in dozens) did he sell at 20% profit ?
  1. A. 140
  2. B. 60
  3. C. 80
  4. D. 120
Answer: 60
Explanation: From the alligation rule, Number of mangoes sold at the 20% profit 3 20010= × = 60
11. Sudha sold an article to Renu for ₹576 at a loss of 20%. Renu spent a sum of ₹224 on its transportation and sold it to Raghu at a price which would have given Sudha a profit of 24%. The percentage of gain for Renu is
  1. A. 10.5%
  2. B. 11.6%
  3. C. 12.9%
  4. D. 13.2%
Answer: 11.6%
Explanation: Sudha sold an article to Renu for Rs. 576. Cost price of the article for Sudha = Rs. 576 × (10 0/80) = Rs. 720. Final cost price of the article for Renu = 576 + 224 = Rs. 800 SP for Renu = Rs. 720 × (124/100) = Rs. 892.8 Profit percentage on the article for Renu = (92.8/8 00) × 100 =11.6%
12. A person buys 5 tables and 9 chairs for ₹ 15,400. He sells the tables at 10% profit and chairs at 20% profit. If his total profit on selling all the tables and chairs is ₹ 2,080, what is the cost price of 3 chairs?
  1. A. ₹1,890
  2. B. ₹1,860
  3. C. ₹1,740
  4. D. ₹1,800
Answer: ₹1,800
13. A sells an article to B at a loss of 20%, B se lls it to C at a profit of 12.5% and C sells it to D at a loss of 8%. If D buys it for ₹248.40, then what is the difference between the loss incurred by A and C?
  1. A. ₹36.80
  2. B. ₹38.40
  3. C. ₹42.60
  4. D. ₹39.20
Answer: ₹38.40
Explanation: ∵ 82.8 → 248.40 1 → 3 Loss for A (20) → ₹60 Loss for C (7.2) → ₹21.6 Difference = 60 -21.6 = ₹38.4
14. A bought an article for 5,400/- and sold it at a loss of 30% with this amount, he bought another article and sold it at a gain of 60%, What was his overall percentage gain or percentage loss?
  1. A. 1.2% loss
  2. B. 12% gain
  3. C. 12% loss
  4. D. 1.2% gain
Answer: 12% gain
Explanation: CP = ₹5400 70SP 5400 3780100= × = ₹ This is the CP for another article. Now, 160SP 3780 6048100= × = ®. ∴ Profit 6048 5400% 100 5400-= × 648 100 12%5400= × = gain
15. A person sells an article at a profit of 12%. If he had purchased it for 12% less and sold it for ₹ 9 less, he would have gained 27%. What is the original cost price of the article?
  1. A. ₹4,500
  2. B. ₹3,750
  3. C. ₹4,000
  4. D. ₹4,250
Answer: ₹3,750
16. A person sold an article at a loss of 15%. Had he sold it for ₹30.60 more, he would have gained 9%. To gain 10%, he should have sold it for
  1. A. ₹128.40
  2. B. ₹140.25
  3. C. ₹132
  4. D. ₹130
Answer: ₹140.25
17. On selling an article for ₹800, a person losses 20% of its selling price. At what price should he sell it to gain 25% on its cost price?
  1. A. ₹1,250
  2. B. ₹1,152
  3. C. ₹1,280
  4. D. ₹1,200
Answer: ₹1,200
Explanation: SP = 800 Loss 5unit 800120% SP 1unit 1605 → →= → ⇒ CP = 6 CP = 6 ×160= ₹960 SP = CP × 125% 960 125SP 100×= SP = ₹1200
18. A bought an article for Rs. 5400 and sold it at a loss of 30% with this amount, he bought another article and sold it at gain of 60% what was his overall percentage?
  1. A. 1.2% Loss
  2. B. 12% Profit
  3. C. 12% Loss
  4. D. 1.2% Profit
Answer: 12% Profit
Explanation: CP = ₹ 5400 SP or 30% loss 70SP 5400 3780100= × = ₹ Now, 160SP 3780 6048100= × = ₹ ∴ Profit 6048 5400% 100 5400-= × 648 100 12%5400= × =
19. A dealer had 120 kg of a wheat. A part of it was sold by him at 10% gain and the rest at 25% gain. Overall he had a gain of 15%. How much of the wheat was sold at 10% gain?
  1. A. 50 kg
  2. B. 80 kg
  3. C. 60 kg
  4. D. 40 kg
Answer: 80 kg
Explanation: Let retailer sold x kg wheat at 10% profit and (12 - x) kg wheat at 25% profit. 10 x 25 15+ (120 - x) = 120 × 100 100 100 10x + (120 - x) × 25 = 120 × 15 10x + 3000 - 25x = 1800 3000 - 1800 = 25x - 10x 1200x 8015= = Hence, retailer gold 80 kg wheat at 10% profit.
20. A retailer bought 50 kg of Arhar dal at a discount of 20% another 2 kg of Arhar dal was offered to him free by the whole saler on the purchase of 50 kg of the dal. If the retailer sells the entire quantity of the dal at the marked price to a customer, what is the profit percentage gained by the retailer?
  1. A. 22%
  2. B. 30%
  3. C. 15%
  4. D. 12%
Answer: 30%
21. The ratio of the cost price of an item and th e profit gained while selling the item is 4 : 1. What is the profit percentage?
  1. A. 18%
  2. B. 15%
  3. C. 25%
  4. D. 20%
Answer: 25%
22. Arun bought an old computer and spent Rs. 110 its repairs. He then sold it to Bhola at a profit of 20%. Bhola sold it to Chandan at a loss of 10%. Chandan finally sold it for Rs. 1188 at a profit of 10%. How much did Arun buy the computer for?
  1. A. ₹ 640
  2. B. ₹ 750
  3. C. ₹ 1,050
  4. D. ₹ 890
Answer: ₹ 890
Explanation: According to the question, CP of Chandan 1188 100110= × = ₹1080 CP of Chandan = SP of Bhola CP of Bhola 1080 10090= × =1200 CP of Bhola = SP of Arun CP of Arun = 1200 100 1000120 × = Arun spent 110 on repairs. Then, CP of Arun = 1000-110 = ₹ 890
23. A shopkeeper buys three products a, b, c and sells at 20%, 30%, 40%, profit, respectively. What is ratio of selling price of these products. If the ratio of their cost prices is 4 : 3 : 2 ?
  1. A. 24:39:14
  2. B. 56:26:21
  3. C. 48:39:28
  4. D. 34:54:12
Answer: 48:39:28
Explanation: Let the cost price of three products be 40, 30 and 20 respectably. According to the question, Selling price of a 4040 20100= + × = 48 Selling price of b 3030 30100= + × = 39 Selling price of C 4020 20100= + × = 28 Hence required ratio = 48 : 39 : 28
24. The marked price of mustard oil is 25% more than its cost price. At what percent less than the marked price should it be sold, to have no profit and no loss?
  1. A. 22%
  2. B. 18%
  3. C. 20%
  4. D. 15%
Answer: 20%
Explanation: Let the cost price be = ₹100 Marked price = 100 Marked price = 125 Let article should be sold x% less x125 125 100100- × = 125x = 2500 x = 20 Hence, there will be neither profit nor loss on red ucing the marked price of 20%.
25. A trader sells two LED sets at the same price . There is a gain of 20% on one LED and 20% loss on the second LED. Which of the following statement is true?
  1. A. 4% profit No profit no gain
  2. B. No profit
  3. C. 20% Profit
  4. D. 4% Loss
Answer: 4% Loss
26. Some toffees are bought at the rate of 11 for Rs. 10 and the same numbers at the rate of 5 of Rs.6, If the whole lot is sold at one rupee per toffee, then the gain/loss percent, correct to one decimal place, on the whole transaction is
  1. A. 5.2% loss
  2. B. 5.2% gain
  3. C. 5.5% loss
  4. D. 5.5% gain
Answer: 5.2% loss
27. A person buys 15 objects at the rate of ₹70 per piece, 13 objects at the rate of ₹60 per piece and 12 objects at the rate of ₹65 per piece. what is the average price per piece in (₹)?
  1. A. 65.25
  2. B. 63.25
  3. C. 65.00
  4. D. 65.75
Answer: 65.25
Explanation: Cost of 15 objects at the rate of ₹70 per piece = 70×15 = ₹1050 Cost of 13 objects at the rate of ₹60 per object = 60×13 = ₹780 Cost of 12 objects at the rate of ₹65 per object = 65×12 = 780 The average price per piece 1050 780 780 65.2540+ += = ₹
28. A retail sales person buys 22 kg of rice at th e rate of ₹35 per kg and 13 kg rice at the rate of ₹30 per kg. When they mix both the varieties together and sold them at ₹40 per kg then how much is the profit obtained (nearest integer)?
  1. A. 20
  2. B. 21
  3. C. 25
  4. D. 18
Answer: 21
Explanation: CP of 22 kg rice = 35 × 22 = ₹770 CP of 13 kg rice = 30×13 = ₹390 Then CP of (22 + 13) kg rice = (770+390) CP of 35 kg rice = ₹1160 QSP of 1 kg rice = ₹40 ∴ SP of 35 kg rice = 40×35 = ₹1400 Profit% = 1400 1160 1001160- × 240 1001160 20.68% = × = 21%≈
29. If some articles are bought at Rs 10 each and sold at Rs 7 each, then what is the loss percentage?
  1. A. 60
  2. B. 16.67
  3. C. 25
  4. D. 30
Answer: 60
30. A person purchased 40 items at some price. He sold some items at a profit of 30% by selling them at a price equal to the cost price of 26 items. The remaining items are sold at 18% profit. The total profit percentage is
  1. A. 28%
  2. B. 25%
  3. C. 24%
  4. D. 27%
Answer: 24%
31. Anil bought some articles at 6 for ₹8 and sold them at 10 for ₹12. His percentage loss or gain is
  1. A. 10% loss
  2. B. 8% loss
  3. C. 8% profit
  4. D. 10% profit
Answer: 10% loss
32. An oil merchant wants to make a minimum profit of ₹2,100 by selling 50 litres of oil he purchased at ₹236 per litre. For this, he adds a few litres of duplicate oil whose cost price is ₹180 per litre and sells at ₹250 per litre. How many litres of duplicate oil is needed for this purpose?
  1. A. 16 litres
  2. B. 18 litres
  3. C. 22 litres
  4. D. 20 litres
Answer: 20 litres
33. A person sold a chair at a profit of 13%. Had he sold it for ₹607.50 more, he would have gained x%. If the cost price of the chair is ₹3750, then the value of x is
  1. A. 28.4
  2. B. 32
  3. C. 30
  4. D. 29.2
Answer: 29.2
Explanation: Cost price of the Chair = 3750 Rs. Profit percentage if profit is 607.50 Rs. 607.50 100 16.20%3750 × = Value of x = 13% + 16.2% = 29.2%
34. A grocer had 1600 kgs of wheat. He sold a part of it at 20% profit and the rest at 12% profit, so that he made a total profit of 17%. How much wheat (in kg) did he sell at 20% profit ?
  1. A. 600 kg
  2. B. 1000 kg
  3. C. 800 kg
  4. D. 1200 kg
Answer: 1000 kg
Explanation: Hence wheat sold at 20% profit 51600 5 3 )(= × + 1000kg=
35. A vendor buys bananas at 9 for ₹ 8 and sells at 8 for ₹ 9. What will be the profit or loss (in %)?
  1. A. 13.28% profit
  2. B. 26.56% loss
  3. C. 26.56% profit
  4. D. 13.28% loss
Answer: 26.56% profit
Explanation: Objects Price Cost Price → 9 × 8 8 × 8 → 64 Selling Price → 8 × 9 9 × 9 → 81 Profit 81 64% 10064-= × = 26.56%
36. Some fruits are bought at a rate of 11 for ₹100 and an equal number at a rate of 9 for ₹100. If all the fruits are sold at a rate of 10 for ₹100, then what is the gain or loss percent in the entire transaction?
  1. A. 5% Profit
  2. B. 1% Loss
  3. C. 1% Profit
  4. D. 5% Loss
Answer: 1% Loss
Explanation: Cost Price of two fruits 100 10011 9= + 900 1100 200099 99+= = ₹ Selling price of two fruits 1002 2010= × = ₹ Loss 2000 202099 99= - = ₹ Loss 99 20/100% 1%2000 99 = × =
37. If an article is sold for ₹355, there is a loss of 29%. At what price (in ₹) should it be sold to gain 31% of profit?
  1. A. 675
  2. B. 635
  3. C. 625
  4. D. 655
Answer: 675
Explanation: (d) According to the question, 71% → ₹355 3551% 71→₹ To earn a profit of 31%, article must be sold at 355 13171= × = ₹655
38. If the profit is 25%, then what will be the ratio of cost price to selling price respectively?
  1. A. 3 : 5
  2. B. 4 : 5
  3. C. 2 : 3
  4. D. 5 : 6
Answer: 4 : 5
Explanation: Let the cost price = ₹ 100 Profit = 25% ∴ Selling price = 100 125100× = ₹ 125 CP : SP = 100 : 125 = 4 : 5
39. A vendor buys bananas at 4 for Rs 3 and sells at 3 for Rs 4. What will be the result?
  1. A. 43.75% Profit
  2. B. 77.7% Loss
  3. C. 77.7% Profit
  4. D. 43.75% Loss
Answer: 77.7% Profit
Explanation: Profit 2 2 2 b a% 100%a-= × 2 2 2 4 - 3= ×1003 = 77.77% Profit
40. A vendor buys bananas at 7 for Rs. 6 and sells at 6 for Rs. 7. What will be the result?
  1. A. 36.1% Loss
  2. B. 26.5% Profit
  3. C. 36.1% Profit
  4. D. 26.5% Loss
Answer: 36.1% Profit
41. Rahul bought 20 dozen toys at a cost of ₹375 each dozen. He sold each of them for ₹33. The profit percentage is
  1. A. 5.6
  2. B. 6
  3. C. 4.7
  4. D. 5
Answer: 5.6
Explanation: According to the question, Cost price of one toy 375 31.2512= = Selling price of one toy = ₹33 Profit = Selling Price - Cost Price = 33 - 31.25 = ₹1.75 sp - c pProfit % 100cp= × 33 31.25 10031.25-= × 1.75 100 5.6%31.25= × =
42. A person buys some bananas at Y per dozen and sells them at ₹ Y4 per bananas. What is his gain percentage?
  1. A. 80%
  2. B. 50%
  3. C. 200%
  4. D. 100%
Answer: 200%
43. Ritika bought each set of 10 shirts for 8000 and sold them at a rate of 9000 for every 12 shirts. Find her profit or loss percentage.
  1. A. 6.25% Loss
  2. B. 7% Profit
  3. C. 8% Loss
  4. D. 7.25% Profit
Answer: 6.25% Loss
Explanation: According to the question, Cost price of one shirt = 8000 800 10 = ₹ Selling price of one shirt = 9000 75012 = ₹ Loss = 800 - 750 = ₹50 Loss % = 50 100800 × = 6.25%
44. Kapila bought 100 frocks at the rate of 320 p er frock. Transport expenses Rs. 1000. He Charged Rs. 1.50 and labor charges of Rs 500. frock if she wants to make a profit of 10%.
  1. A. ₹390.80
  2. B. ₹385.45
  3. C. ₹370.15
  4. D. ₹336.50
Answer: ₹370.15
Explanation: According to the question, Cost price of per frock = ₹320 Transportation expenses per frock = 1000 10 100 =₹ Tax given on per frock = ₹1.50 Labor charges per frock = 500 5100 =₹ Total cost price per frock = 320 +10 + 1.50 + 5 = ₹336.50 Selling price per frock = 110336.50 100 × = ₹370.15
45. A shopkeeper purchased 1600 mangoes at the rate of 120 per dozen. Out of these he sold 900 mangoes at ₹15 per mango and the remaining mangoes at ₹14 per mango. His gain percentage is
  1. A. 38.265%
  2. B. 35.625%
  3. C. 45.625%
  4. D. 48.765%
Answer: 45.625%
46. If 11 oranges are bought for Rs. 10 and sold 10 oranges for Rs. 11. What is the gain or loss percentage?
  1. A. Loss = 11%
  2. B. Profit = 21%
  3. C. Profit = 11%
  4. D. Loss = 21%
Answer: Profit = 21%
47. A person buys a bike and car at ₹500000. He sells the bike at 20% profit and car at 10% loss and he earns a profit of 5% in overall transaction. Price of bike (in ₹) is
  1. A. 180000
  2. B. 250000
  3. C. 200000
  4. D. 150000
Answer: 250000
Explanation: Bike : Car= 15 : 15= 1:1 Price of Bike = 500000× 12 = 250000
48. Two objects are bought at the same price one is sold at 20% profit and the other is sold at 10% loss. Percent profit/loss is
  1. A. Loss/5%
  2. B. Profit/5%
  3. C. Proift/10%
  4. D. Loss /10%
Answer: Profit/5%
Explanation: Two objects are bought at the same price. One is sold at 20% profit and the other is sold at 10% loss. Let the cost Price = ₹100 Then the selling price of first object = 120, S.P o f second object = ₹90 Profit at the first object = ₹20 Loss at the second object = ₹10 Total profit = ₹10 then profit percentage 100 10/200%= × Profit% = 5%
49. The sum of the cost prices of A and B is ₹1200. The sum of the selling prices of A and B ₹1390. If the profits earned on A and B are 10% and 20% respectively, then what is the ratio of the cost prices of A and B?
  1. A. 5 : 7
  2. B. 5 : 9
  3. C. 7 : 13
  4. D. 6 : 11
Answer: 5 : 7
50. The cost price of two bikes is ₹ 40,000 one bike is sold at Rs 48,000. At what price the other bike must be sold to obtain a total profit of 25%?
  1. A. ₹60000
  2. B. ₹48000
  3. C. ₹52000
  4. D. ₹50000
Answer: ₹52000
Explanation: Total cost price (CP) = ₹80000 Total selling price (SP) = ₹ 12580000 100× = ₹100000 Selling Price of second bike = (100000-48000) = ₹52000
51. Two articles were sold of ₹2400 each by a shopkeeper. The shopkeeper incurred no profit and no loss on the whole transaction. If one of the two articles sold at a profit of 20%, then what was the loss incurred on the other article?
  1. A. ₹ 600
  2. B. ₹ 400
  3. C. ₹ 380
  4. D. ₹ 240
Answer: ₹ 400
Explanation: SP1 = SP2 = ₹2400 Total selling price (SP) = SP1 + SP2 = ₹4800 Cost Price of first article = CP1 ∴ 1 120CP 2400100× = CP1 = ₹2000 ∵ The shopkeeper incurred neither profit nor loss. ∴ CP1 + CP2 = SP = 4800 CP 2 = 4800 - 2000 = 2800 Loss on second article = 2800 - 2400 = 400
52. A shopkeeper incurs 10% loss by selling a washing machine for Rs 16200. At what price should the washing machine be sold to earn 15% profit ?
  1. A. ₹ 18700
  2. B. ₹ 19700
  3. C. ₹ 20700
  4. D. ₹ 20250
Answer: ₹ 20700
Explanation: From the question, 90% = 16200 100% = 16200 100 1800090 × = 115% = 18000 115 20700100× =₹
53. A shopkeeper purchased pens in bulk for ₹28 each. He sold each for ₹40. What was his profit percentage?
  1. A. 38.75%
  2. B. 48.12%
  3. C. 28.40%
  4. D. 42.85%
Answer: 42.85%
Explanation: Cost price of each pen = ₹28 Selling price of each pen = ₹40 ∴Profit on each pen = 40 - 28 = ₹12 ∴ Profit percentage 12 10028= × 3007= = 42.85%
54. A shopkeeper buys two books from ₹300. He sells the first book at a profit of 20% and the second book at a loss of 10%. What is the selling price of the first book, if, in the whole transaction there is no profit no loss?
  1. A. ₹115
  2. B. ₹125
  3. C. ₹120
  4. D. ₹110
Answer: ₹120
55. By selling 18 table fans for ₹11,664 a man incurs a loss of 10%. How many fans should be sell for ₹17,424 to earn 10% profit?
  1. A. 18
  2. B. 22
  3. C. 20
  4. D. 23
Answer: 22
Explanation: Cost Price of 18 table fans = 100 1166490 × Cost Price of 1 table fan = 10 11664 7209 18× = Selling Price of 1 table fan = 110720 72 11100× = × ∴ Required number = 1742472 11× = 22 Trick: 18 90 N 110 11664 17424 × × = x = 22
56. A man buys two watches 'A' and 'B' at a total cost of ₹800. He sells both watches at the same selling price, and earns a profit of 18% on watch 'A' and incurs a loss of 22% on watch 'B'. What are the cost prices of the two watches? (two place after decimal).
  1. A. A = ₹350.32 and B = ₹450.68
  2. B. A = ₹317 and B = ₹483
  3. C. A = ₹220 and B = ₹580
  4. D. A = ₹318. 37 and B = ₹481.63
Answer: A = ₹318. 37 and B = ₹481.63
Explanation: Let the cost price of watches A and B is x and y respectively. 118 78x y100 100× = × x 39 y 59= ∵ 98 → 800 80039 39 318.3798→ × =Q Cost Price of A = ₹318.37 Cost Price of B = ₹481.63
57. Two articles are sold for ₹ 4,752 each one, the seller gains 32% and on the other he loses 28%. What is his overall gain or loss percentage correct to one decimal place?
  1. A. 7.3% Profit
  2. B. 7.3% Loss
  3. C. 6.8% Loss
  4. D. 6.8% Profit
Answer: 6.8% Loss
Explanation: Total selling price of both articles = 4752 + 4752 = ₹9504 Total cost price of both articles 4752 4752100 100132 72= × + × = 3600 + 6600 = ₹10200 It is clear that cost price is more than the selling price. ∴ Loss 10200 9504% 100 10200-= × 696 10010200= × = 6.8% loss
58. Two articles are sold for ₹ 962 each. On one the seller gains 30% and on the other he loses 26%. What is his overall gain or loss percentage, nearest to one decimal place?
  1. A. 5.7% loss
  2. B. 6.0% loss
  3. C. 5.7% gain
  4. D. 6.0% gain
Answer: 5.7% loss
Explanation: Total selling price of both the articles = 962 + 962 = ₹1924 According to the question, There is a profit of 30% on one article and a loss of 26% on the other. Hence the cost price of both the articles 962 962100 100130 74= × + × = 740 + 1300= ₹2040 Cost Price > Selling Price (loss) 2040 1924% Loss 1002040-∴ = × 116 1002040= × = 5.7% Hence the seller incurs an overall loss of 5.7%.
59. Two articles are sold for ₹4,956 each. On one the seller gains 18% and on the other he loses 16%. What is this overall gain or loss percent to nearest one decimal place?
  1. A. 1.9% loss
  2. B. 21.% gain
  3. C. 2.1% loss
  4. D. 1.9% gain
Answer: 1.9% loss
60. Two articles are sold for ₹ 10,005 each. On one, the seller gains 15% and on the other, he loses 13%. What is his overall gain or loss percent, correct to two decimal places?
  1. A. 0.94% gain
  2. B. 1.72% loss
  3. C. 1.42% gain
  4. D. 0.94% loss
Answer: 0.94% loss
61. Two articles are sold ₹ 2508 each. On one, there is a gain of 14% and on the other, there is a loss of 12%. What is the overall gain or loss percent one decimal place?
  1. A. 0.5% gain
  2. B. 0.5% loss
  3. C. 0.7% loss
  4. D. 0.7% gain
Answer: 0.7% loss
62. Two articles are sold for ₹ 10,384 each. On one, the seller gains 18% and on the other, he loses 12%. What is his overall gain or loss?
  1. A. ₹178 loss
  2. B. ₹178 gain
  3. C. ₹168 gain
  4. D. ₹168 loss
Answer: ₹168 gain
Explanation: Let the selling price = SP Cost price = CP ∴ SP1 = SP2 = ₹ 10384 Total SP = 20768 ₹ CP1 = 10010384 Rs.8800118× = CP2 = 10010384 Rs.1180088× = Total CP = 8800 + 11800 = ₹ 20600 Profit = SP - CP ∴ Profit = 20768 - 20600 = ₹168 Trick- CP : SP I → (50 : 59) × 22 II → (25 : 22) × 59 (22 × 59) unit = 10384 1 unit = ₹ 8 Profit = (9 × 22 - 3 × 59) = 21 units = ₹ 168
63. Abhi bought two articles for ₹624. He sold one at a loss of 14% and the other at a profit of 14%, If the selling price of both the articles is equal, then the difference between their cost price (in ₹) is
  1. A. ₹87.36
  2. B. ₹89.68
  3. C. ₹89.64
  4. D. ₹88.84
Answer: ₹87.36
64. Two articles are sold for ₹5,104 each. On one, the seller gains 16% and on the other, he losses 12%. What is his overall gain percent nearest to two decimal places?
  1. A. 0.10%
  2. B. 0.14%
  3. C. 0.12%
  4. D. 0.08%
Answer: 0.08%
65. A man sells two articles for 620 each, one at a profit of 24% and the other at a loss of 24%. What is his loss/profit percent in the whole transaction?
  1. A. Loss, 12
  2. B. Loss, 5.76
  3. C. Profit, 5.76
  4. D. Profit, 12
Answer: Loss, 5.76
66. Suresh purchased a computer table for Rs. 9000 and a centre table for Rs. 4000. He sold the computer table with 8% profit. What profit percentage should he sell the centre table so as to gain 10% on the whole transaction?
  1. A. 15
  2. B. 12
  3. C. 14
  4. D. 14.5
Answer: 14.5
Explanation: Total cost price = 9000 + 4000 = ₹13000 Now the selling price of the entire transaction = 13000 110100× = ₹14300 Selling price of computer = 9000 108100× = ₹9720 Difference = 14300 - 9720 = ₹4580 P = SP - CP P% = SP CP 100CP- × = 4580 4000 1004000- × = 580 5840 4= P% = 14.5
67. Two articles are sold for Rs. 975 each. On one, the seller gains 30% and on the other, he loses 25%. What is the overall gain or loss percentage, correct to one decimal place?
  1. A. 4.9% Loss
  2. B. 4.9% Profit
  3. C. 5.1% Loss
  4. D. 5.3% Profit
Answer: 4.9% Loss
Explanation: The cost price of the first item on which there is 30% profit 975 100130= × = ₹ 750 The cost price of the second item on which there is loss of 25% 975 100 130075= × = ₹ So, total cost price of both article = 750 + 1300 = ₹2050 Total selling price of both article = 975 + 975 = ₹1950 That means the person suffered a loss of Rs. 100 Hence, Loss 100% 1002050= × = 4.878% = 4.9% Trick : CP SP I → (10 : 13) × 3 = 30 : 39 II → (4 : 3) × 13 = 52 : 39 Loss = 13 - 9 = 4 Unit 39 Unit = ₹ 975 1 Unit = ₹ 25 Total cost price = (30+52) = 82 Unit = ₹2050 Loss 25 4/100% 4.9%2050×= × =
68. Two articles are sold for Rs. 9720 each. On on e the seller gains 8% and on the other he loses 10%, what is his overall gain or loss?
  1. A. ₹ 380 Profit
  2. B. ₹ 360 Profit
  3. C. ₹ 380 Loss
  4. D. ₹ 360 Loss
Answer: ₹ 360 Loss
69. Two articles are bought at the same price. One is sold at 20% profit and the other is sold at 10% loss. The overall profit/loss percentage is
  1. A. 5% Loss
  2. B. 5% Profit
  3. C. 10% Profit
  4. D. 10% Loss
Answer: 5% Profit
Explanation: Two goods are purchased at the same price. One item is sold at 20% profit and the other at 10% loss Let, cost price of article = ₹100 Then selling price of the first item = 120 SP cost price of article of second item = ₹90 Total cost price = 100 + 100 = 200 Total selling Price = 120 + 90 = 210 Profit% 210 - 200100 5%200= × =
70. Two articles are sold for Rs. 4752 each. On one, the seller gains 32% and on the other he loses 28%. What is his overall gain or loss percentage, correct to one decimal place?
  1. A. 7.3% Profit
  2. B. 7.3% Loss
  3. C. 6.8% Loss
  4. D. 6.8% Profit
Answer: 6.8% Loss
Explanation: Total selling price of both articles 4752 + 4752 = ₹ 9504 Total Cost price of both articles 4752 4752100 100132 72= × + × = 3600 + 6600 = ₹ 10200 It is clear that the cost price higher than the selling price ∴Loss 10200 9504% 100 10200-= × 696 10010200= × = 6.8%
71. Sonu has sold the bike at 13.5% loss. If he sold it at ₹8900 more then he gets 31% profit. If he has sold at ₹20740 then what is his profit or loss?
  1. A. Profit/3.9%
  2. B. Profit /3.7%
  3. C. Loss/3.2%
  4. D. Loss/3.7%
Answer: Profit /3.7%
Explanation: According to the question, 31% - (-13.5) = 8900 (31+13.5)% = 8900 44.5% = 8900 445 % 890010 = 89 % 89002 = 1% = 200 ∴ Cost price 100% = ₹20000 ∴ 20740 > 20,000 (Profit) ∴ Profit% = 20740 20,000 100%20,000- × 740 37% %200 10= = = 3.7%
72. On selling 15 balls for ₹450, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. The cost price of a ball is
  1. A. ₹ 23
  2. B. ₹ 32
  3. C. ₹ 45
  4. D. ₹ 54
Answer: ₹ 45
Explanation: Selling price of 15 balls = ₹450 Selling price of one ball = 45015 = ₹ 30 According to the question, 5 CP = L 5 CP = 15 CP - 15 SP 10 CP = 15 SP SPCP = 1015 Selling Price → 10×3 = 30 Cost Price = 15× 3 = ₹ 45
73. The cost price of a pen and a notebook are Rs . 600 and Rs.4000 respectively. If the pen and the notebook are sold at losses of 20% and 32% respectively. What will be the approximate percentage of total loss incurred through the two sales made?
  1. A. 30.43%
  2. B. 21.40%
  3. C. 26.08%
  4. D. 28.42%
Answer: 30.43%
74. Vinay purchased two bottles of a total of 100 and he sells these two bottles at the rate of 100 per bottle. What is the overall profit percentage that vinay had on selling the two bottles?
  1. A. 50%
  2. B. 80%
  3. C. 200%
  4. D. 100%
Answer: 100%
Explanation: Cost price of two bottles = ₹ 100 Selling price of two bottles = ₹ 200 Profit % = 200 100 100 - × 100 = 100%
75. Prakash brought two articles at the same pric e. If he sold one at a profit of 20% and the other at a profit of 25%. What is the overall percentage profit he made?
  1. A. 16.5%
  2. B. 22.5%
  3. C. 24.5%
  4. D. 37.5%
Answer: 22.5%
76. When an article is sold for Rs. 582 there is a loss of 3%. To gain 12%, it should be sold for.
  1. A. Rs. 616
  2. B. Rs. 640
  3. C. Rs. 672
  4. D. Rs. 654
Answer: Rs. 672
Explanation: ∵ Selling price of article at 3% loss = ₹ 582 ∵ Cost price of article (CP) = 100582 97× = ₹600 Selling price of article at 12% profit (SP) = 112600 100× = ₹672
77. Sujata has sold 25 items for ₹1,250 and bears a 10% loss. How many items she should sold at ₹2600 so that she can obtain a profit of 17%?
  1. A. ₹26
  2. B. ₹40
  3. C. ₹25
  4. D. ₹42
Answer: ₹40
Explanation: Selling price of 1 item 1250 5025 ₹= = Cost Price of the article = 100 50050 90 9× = Selling price to get 17% profit 500 117 659 100 ₹× = Number of articles = 2600 4065 = ₹ Trick- Let n items should be sold. 1250 2600 25 n 90 117= 1250 2600 25 90 n 117=× × n = 40 items.
78. The cost price of the object is ₹1800. If the profit is 32%, then what is the selling price?
  1. A. ₹ 2288
  2. B. ₹ 2376
  3. C. ₹ 2456
  4. D. ₹ 2496
Answer: ₹ 2376
Explanation: Selling price of an article (SP) at 32% profit = 1321800 100× = ₹ 2376
79. An object is sold at 22.5% profit. What is the ratio of cost price and selling price?
  1. A. 31 : 57
  2. B. 39 : 69
  3. C. 40 : 49
  4. D. 34 : 63
Answer: 40 : 49
Explanation: Let the cost price of the article = ₹100 Selling price of the article = ₹122.50 According to the question, Cost Price Selling Price 100 1000122.5 1225= = CP 40SP 49= CP : SP = 40 : 49
80. A buys an article at ₹ 1800 and sells it after giving two successive discounts of 10% and 20%. What will be the selling price (in ₹) of the article?
  1. A. 1296
  2. B. 1668
  3. C. 1728
  4. D. 1336
Answer: 1296

Explore More Practice Topics and Quizzes