👥 Exam-preparation support for aspirants across India.🔔 Free UPSC syllabus, quizzes and class videos.✓ SSC CGL eligibility guide is live in Vidyarthi Kendra.
IUC Academy logoIUC AcademyHome

Percentage MCQ Practice

Practice question set with answers. Use deep links to save questions.

Quiz App / Percentage

803 questions loaded. Showing page 1 of 11 for fast crawlable revision and deep linking.

1. The price of sugar is increased by 17%, A person wants to increase his expenditure by 5% only. By approximately what percent should he decrease his consumption?
  1. A. 9.9
  2. B. 10.9
  3. C. 10.3
  4. D. 10.7
Answer: 10.3
Explanation: Increase % of Price= 17% Increase % of Expenditure = 5% Consumption decrease% = Increase % in price of things - Increase% in Expenditure×100100 + Increase % in things value 17 5 100100 17-= × + 12 100117= × = 10.256% = 10.3%
2. A sum of ₹2,130 is to be divided into three parts. The second part is 60% of the first and the ratio of the first to third part is 5 : 7. What are the parts (in ₹)?
  1. A. 426, 710, 994
  2. B. 710, 426, 994
  3. C. 994, 710, 426
  4. D. 710, 994, 426
Answer: 710, 426, 994
Explanation: I II III 5x 605x 3x100× = 7x According to the question:- 5x + 3x + 7x = 2130 15x = 2130 x = 142 Hence, I = 5x = 5×142 = ₹710 II = 3x = 3×142 = ₹426 III = 7x = 7×142 = ₹994
3. A student multiplied a number by 4/5 instead of 54 . What is the percentage error in the calculation?
  1. A. 16
  2. B. 25
  3. C. 36
  4. D. 20
Answer: 36
Explanation: Let the number = x Error 5x 4x 9x4 5 20= - = Percentage error 9x 20 1005x 4 = × = 36%
4. A software company has only 3 divisions that have 20, 30 and 40 employees, respectively. If the working percentage of this during a weekend were 20%, 30% and 40%, respectively then the working percentage of the entire company during that weekend was approximately.
  1. A. 32
  2. B. 3.2
  3. C. 0.032
  4. D. 0.0032
Answer: 32
Explanation: Total Employee = 90 Department → I II III Employee → 20 30 40 Work percentage → 20% 30% 40% ⇒ 4 9 16 = 29 Hence, working percentage of the company 29 10090= × = 32.22 or 32%
5. Two candidates contested an election. One of them secured 64% of the votes and won by 434 votes. Find the total number of votes cast.
  1. A. 1680
  2. B. 1550
  3. C. 1684
  4. D. 1345
Answer: 1550
Explanation: Let, total votes = 100³ First candidate, Second candidate 64³ Votes 100-64 = 36³ According to the question, ∵ (64% - 36%) = 434 28% = 434 ∴ 100% = 434 10028 × = 1550 Hence, the total number of votes cast = 1550
6. In an examination, Vinod scored 25% of marks and failed by 10 marks. Sachin scored 30% of marks, which were 20 marks more than the passing marks. Find the total marks of the examination.
  1. A. 500
  2. B. 750
  3. C. 800
  4. D. 600
Answer: 600
Explanation: According to the question, (30% - 25%) → (10 + 20) 5% → 30 ∴ 100% → 30 × 20 = 600 Hence, the total marks of the examination = 600
7. In an exam, A gets 20% less than the passing marks and B gets 20% more than passing marks. If the sum of marks obtained by A and B is equal to maximum marks. What is the ratio of passing marks to maximum marks?
  1. A. 1 : 4
  2. B. 1 : 1
  3. C. 2 : 1
  4. D. 1 : 2
Answer: 1 : 2
8. In an examination there are 800 boys and 600 girls. 40% boys and 60% girls passed the examination. The percentage (correct to two decimal places) of failed students from the total students is
  1. A. 52.34%
  2. B. 50.36%
  3. C. 51.43%
  4. D. 53.57%
Answer: 51.43%
9. In a school, 60% of the number of students are boy and the rest are girls. If 20% of the number of boys failed and 65% of number of girls passed the examination, then the percentage of the total number of students who passed is
  1. A. 72
  2. B. 74
  3. C. 68
  4. D. 78
Answer: 74
Explanation: Total pass students = 48 + 26 = 74
10. A, B and C donate 8%, 7% and 9%, of their salaries, respectively to a charitable trust. The salaries of A and B are same and the difference between their donations is ₹259. The total donation of A and B is ₹1,185 more than that of C. the total donation of A and C is what percentage of the total salaries of A, B and C? (Correct to one decimal place)
  1. A. 7.1%
  2. B. 5.8%
  3. C. 6.2%
  4. D. 6.4%
Answer: 5.8%
11. A student gets 22 marks more in French than what she got in German. Her German marks are 28% of the sum of her French and German marks. What are her French marks?
  1. A. 14
  2. B. 36
  3. C. 18
  4. D. 42
Answer: 36
Explanation: Let the students score in German = x And score of student in French = x + 22 According to question, x = (x + x+ 22) 28100 100x- 56x = 22×28 x = 22 2844× x = 14 Thus the total score of French = x + 22 = x + 22 = 36
12. If 35% are the passing marks. A students gets 200 marks yet fails by 24 marks. What is the maximum marks?
  1. A. 820
  2. B. 550
  3. C. 640
  4. D. 680
Answer: 640
13. Ravi scores 72% marks in examinations. If thes e are 360 marks, then the maximum marks are
  1. A. 350
  2. B. 450
  3. C. 400
  4. D. 500
Answer: 500
Explanation: ∵ 72% → 360 4% → 20 100% → 500 ∴ Maximum marks = 500
14. In an examination, Anita scored 31% marks and failed by 16 marks. Sunita scored 40% marks and obtained 56 marks more than those required to pass. Find the minimum marks required to pass.
  1. A. 311
  2. B. 264
  3. C. 394
  4. D. 710
Answer: 264
Explanation: (40 - 31)% → (56 + 16) 9% → 72 1% → 8 100% → 800 Minimum marks = 31800 16100× + = 264
15. In a school, 4% of the students did not appear for the annual exams. 10% of the students who appeared for the exams could not pass the exam. Out of the remaining students, 50% got distinction marks and 432 students passed the exam but could not get distinction marks. The total number of students in the school is
  1. A. 960
  2. B. 878
  3. C. 1000
  4. D. 1200
Answer: 1000
Explanation: 43.2 % → 432 1% → 10 100% → 1000 Note- the commission has considered option (b) is correct.
16. Geeta scored 30% and failed by 50 marks, while Sandeep who scored 45% marks, got 25 marks more than the minimum marks required to pass the examination. How many marks did Vimal get if he scored 64% marks?
  1. A. 500
  2. B. 320
  3. C. 436
  4. D. 256
Answer: 500
Explanation: (b) According to the question, (45-30)% = 50+25 15% = 75 100% = 75 10015 × = 500 Vimal marks = 64500 100× = 320
17. In an exam of 300 marks a student gets 75 marks. If she had score 6 more marks would have attained passing percentage. What is the passing percentage?
  1. A. 25
  2. B. 30
  3. C. 35
  4. D. 27
Answer: 27
18. In a competitive exam, the minimum qualifying percentages for category A and category B jobs are 25% and 45% respectively. A candidate scored 83 marks and failed to get a category B job by 25 marks. What is the minimum qualifying marks to secure a category A job?
  1. A. 50
  2. B. 55
  3. C. 60
  4. D. 65
Answer: 60
Explanation: According to the question Minimum passing marks for Category B = 45% ⇒ 83+25=108 ∵ 45% = 108 ∴ 1%....... 108 1245 5= Minimum qualifying marks to secure a category A Job = 1225% 255= × = 12×5 = 60
19. A student multiplied a number by 4/5 instead of 5/4. What is the percentage erssror in the calculation ?
  1. A. 16
  2. B. 25
  3. C. 36
  4. D. 20
Answer: 36
Explanation: Let the number = x error 5x 4x 9x4 5 20= - = Percentage error 9x 20 1005x 4 = × = 36%
20. Prakhar scored 82% marks in an examination. If he scored 656 marks, then what are the total marks for the examination?
  1. A. 700
  2. B. 760
  3. C. 800
  4. D. 680
Answer: 800
21. In a class of 1500 students, the percentage of girls in 30%. If 80% of the boys failed the examination, find the number of boys who passed in the examination.
  1. A. 840
  2. B. 550
  3. C. 210
  4. D. 630
Answer: 210
Explanation: Given : - Number of total students = 1500 Number of girl = 30% According to the question Number of boys = 1500 × 70% = 1500 × 70100 = 1050 Number of boys who passed in exam= 1050 20100× = 210
22. In an examination, 85% of the students passed. If 75 students failed, then how many students appeared for the examination?
  1. A. 400
  2. B. 500
  3. C. 540
  4. D. 520
Answer: 500
Explanation: Given :- ∵ Students who pass in the exam = 85% ∴ Students who failed in the exam = (100 - 85)% = 15% According the question 15% → 75 100 → 75 100 15 × Total number of students = 500
23. There are 45 students in a class. 80% of the students passed the exam. How many student failed in the exam?
  1. A. 9
  2. B. 11
  3. C. 8
  4. D. 5
Answer: 9
Explanation: Given, Total number of students in class = 45 Pass in exam = 80% Failed in exam = (100 - 80)% = 20% Number of failed students = 2045 100 × = 9
24. In an exam, a student gets 20% mark and fails by 30 marks. A second student scores 32% marks but gets 42 marks more than the minimum passing marks. Find the maximum marks.
  1. A. 600
  2. B. 700
  3. C. 500
  4. D. 400
Answer: 600
Explanation: Let the maximum marks in exam = x According to the question, 20 32x 30 x 42100 100× + = × - 32x 20x 42 30100 100- = + 12x 72100 = x = 600
25. A spends 80% of her income. When her income is increased by 30%, she increases her expenditure by 30%. By what percentage are her savings increased or decreased?
  1. A. Increase of 50%
  2. B. Decrease of 50%
  3. C. Decrease of 30%
  4. D. Increase of 30%
Answer: Increase of 30%
Explanation: Let, Income = ₹ 180 Expenditure = ₹ 80 ∴ Savings = 100 - 80 = ₹ 20 After increase Income = 130 Expenditure = 104 Savings = 130 - 104 = ₹ 26 ∴ Percentage increase in savings 6 100 30%20= × =
26. If the price of a commodity is decreased by 30% and its consumption is increased by 40%, then what will be the percentage increase or decrease in the expenditure of the commodity?
  1. A. 2% decrease
  2. B. 2% increase
  3. C. 12% increase
  4. D. 12% decrease
Answer: 2% decrease
Explanation: The commodity price decreased x percent and consumption increase by y% Increase/decrease% xyx y 100= - + - Decrease/ increase% 30 4030 40 100×= - + - = 10 - 12 = - 2 (-) is show the expenditure decreasing. Thus decrease in expenditure = 2%
27. Aman's annual income has increased by Rs. 20 lakhs but the tax on income that he has to pay has reduced from 20% to 16%. He now pays the same amount of tax as earlier. What is his new total income (in Rs. lakhs)?
  1. A. 100
  2. B. 120
  3. C. 80
  4. D. 60
Answer: 100
Explanation: Let new Income = x lakhs then Initially income = (x-20) lakhs According to question, (x-20) 20% = x × 16% (x-20)5 = 4x 5x - 100 = 4x 5x - 4x = 100 x = 100 lakhs
28. If the price of a commodity is decreased by 40% and its consumption is increased by 30%, then what will be the percentage increase in the expenditure of the commodity?
  1. A. 22% decrease
  2. B. 22% increase
  3. C. 12% increase
  4. D. 12% decrease
Answer: 22% decrease
Explanation: Expenditure of increase % of things = 40 3040 30 100×- + - 10 12= - - 22= - = 22% decrease
29. Incomes of X and Y are in the ratio of 5 : 3. Their expenditures are in the ratio 9 : 5. If both save Rs. 1600 at the ends of the month, then what is the income (in Rs) of X?
  1. A. 18000
  2. B. 16000
  3. C. 9600
  4. D. 14000
Answer: 16000
Explanation: Let the Income of X is 5a and expenditure is 9b Income of Y = 3a Rs. and expenditure = 5b Rs. According to question, 5a - 9b = 1600 ......(i) 3a - 5b = 1600 ......(ii) (eq. (i) × 5 - eq. (ii) × 9) 25a - 45b = 8000 27a 45b 14400- =- + - -2a = - 6400 ⇒ 2a = 6400 a = 3200 Income of X = 5 × 3200 = Rs. 16000
30. A man spends 80% of his income and saves the rest. If his income and spending both increase by 10, then what is the percentage change in his savings?
  1. A. 10% increase
  2. B. 5% decrease
  3. C. 5% increase
  4. D. 15% decrease
Answer: 10% increase
Explanation: (a) Let the income of person = ₹ 100 ∴ Savings of person = ₹ 20 10% Income of person after increasing = 100 110 100 × = ₹ 110 Saving of person after increasing 10% 20 110100×= = ₹ 22 ∴ Saving in required increasing = (22 20) 10020- × 2 100 10%20= × =
31. If the price of petrol increases by 19%, and Sunita intends to spend only an additional 12% on petrol, by what percent should she reduce the quantity of petrol purchased (nearest to an integer) ?
  1. A. 8
  2. B. 5
  3. C. 6
  4. D. 7
Answer: 6
Explanation: Let the price of Petrol = 100 Rs. Expenditure = 100 Rs. ∴ According to question, 100 119 +12% -7 +19% 112 ∴ Reduction 7% 100 5.88 6119= × = =
32. If the price of a commodity is decreased by 30% and its consumption is increased by 10% then what will be the percentage increase or decrease in the expenditure of the commodity?
  1. A. 23% decrease
  2. B. 23% increase
  3. C. 17% increase
  4. D. 17% decrease
Answer: 23% decrease
Explanation: (a) Increase/decrease ³ = xyx y 100± ± = 30 1030 10 100×- + - = - 30 + 10 - 3 = - 23 decrease % = 23
33. Bala decided at donate 10% of his salary to PM Care fund. On the day of donation, he changed his mind and donated ₹1,800 which was 60% of what he had decided earlier. How much is his salary?
  1. A. ₹36,000
  2. B. ₹32,000
  3. C. ₹30,000
  4. D. ₹40,000
Answer: ₹30,000
Explanation: Let the Income of Bala = ₹x According to question, 10 60x 1800100 100× × = x = ₹30000
34. Ravinder invests 3750 which is equal to 15% of his monthly salary in a medical insurance policy. Later he invests 25% and 8% of his monthly salary on a child education policy and mutual funds, respectively. The total amount left with him is
  1. A. ₹8000
  2. B. ₹13000
  3. C. ₹15000
  4. D. ₹12000
Answer: ₹8000
35. Richa invests in mutual funds a sum of ₹559968, which is 19% of her annual income. What is her monthly income?
  1. A. ₹445600
  2. B. ₹145600
  3. C. ₹245600
  4. D. ₹345600
Answer: ₹445600
Explanation: (c) According to question, Annual Income × 19100 = Invest funds Annual Income = 559968 10019× Annual Income = 2947200 ∴ Monthly Income = 294720012 = ₹245600
36. Sachin's income is 25% more than Dileep's income. By how much percentage is Dileep's income less than Sachin's income?
  1. A. 22%
  2. B. 18%
  3. C. 15%
  4. D. 20%
Answer: 20%
Explanation: Let the Income of Sachin = 125 Income of Dileep = 100 ∴ Decrease% 25 20 100/125%= × =
37. A woman earns ₹1,000/day. After some weeks, she earns ₹1,160/day. By how much percentage did her earnings increase?
  1. A. 18%
  2. B. 15%
  3. C. 16%
  4. D. 17%
Answer: 16%
Explanation: Income of woman in before = 1000/day And after income = 1160/day Increase income = 1160 - 1000 = ₹160 Increase % of income = 160 100 16%1000 × =
38. The income of Renu is 10% less than the income of Sudha, and the income of Sudha is 10% more than ₹3,000. The income of Renu is
  1. A. ₹3,300
  2. B. ₹3,070
  3. C. ₹2,700
  4. D. ₹2,970
Answer: ₹2,970
Explanation: Income of Sudha 1103000 100= × = ₹ 3300 According to question, Income of Renu 903300 100= × = ₹ 2970
39. A man spends 72% of his income. If his income increases by 28% and his expenditure increase by 25% then what is the percentage increase or decrease in his saving ? (nearest to one decimal places)
  1. A. Decrease of 26.9%
  2. B. Increase of 38.4%
  3. C. Increase of 35.7%
  4. D. Decrease of 26.3%
Answer: Increase of 35.7%
Explanation: Let Income = ₹100 Expenditure 72100 100= × = ₹ 72 Savings= 100-72 = ₹28 Increase expenditure 128100 128100= × = ₹ Increase expenditure 12572 90100= × = ₹ New Savings = 128-90 = ₹38 Increase in Savings = 38 - 28 = ₹10 Increase 10% 10028= × Increase % = 35.7%
40. A person can save 25% of his income. If his income increases by 20% and still he saves the same amount as before, the percentage increase in his expenditure is____.
  1. A. 25½
  2. B. 26⅔
  3. C. 24
  4. D. 25
Answer: 26⅔
Explanation: Let the income of person = ₹100 According to question, Income Expenditure Saving 100 75 25 New Income New Expenditure New saving 120 95 25 Increase % of expenditure = 95 75 10075- × = 20 10075 × = 226 %3
41. A man spends 2/3 rd of his income. If his income increases by 14% and the expenditure increases by 20%, then the percentage increase in his savings will be
  1. A. 6%
  2. B. 2%
  3. C. 1%
  4. D. 4%
Answer: 2%
Explanation: Let the initially income = 300 Income = Expenditure + Savings 300 = 200 + 100 342 = 240 + 102 Increase % of savings = 2 100100 × = 2%
42. When the price of sugar increased by 28%, a family reduced its consumption per month such that the expenditure on sugar was only 12% more than the earlier one. If the family consumed 18.4 kg sugar per month earlier, then what is its new consumption of sugar per month?
  1. A. 15.8 kg
  2. B. 16.6 kg
  3. C. 15.75 kg
  4. D. 16.1 kg
Answer: 16.1 kg
Explanation: Price → 100 : 128 = 25 : 32 Expenditure → 100 : 112 = 25 : 28 ∵ Expenditure = Price × Consumption Consumption → 25 28: 8 : 725 32 = ∵ 8 Unit = 18.4 kg 1 Unit = 2.3 kg 7 Unit = 16.1 kg New monthly expenditure = 16.1 kg
43. A man spends 75% of his income. If his income increases by 28% and his expenditure increases by 20%, then what is the increase or decrease percentage in his savings?
  1. A. 13% increase
  2. B. 13% decrease
  3. C. 52% decrease
  4. D. 52% increase
Answer: 52% increase
Explanation: Let the Income of person = ₹100 Expenditure = ₹75 Savings = ₹25 New Income = ₹128 Increase in Expenditure = 2075 15100× = And New Expenditure = 75+15 = 90 Now Savings = 128 - 90 = 38 required decreasing or increasing [%] = 38 25 100 52%25- × =
44. The monthly salary of a person was ₹75,000. He used to spend on Family Expenses (E), Taxes (T), Charity (C) and rest were his savings. E was 60% of the income, T was 20% of E, and C was 15% of T. When his salary got raised by 40%, he maintained the percentage level of E, but T became 30% of E and C became 20% of T. The ratio of the savings of his earlier salary to that of his present salary is
  1. A. 337 : 325
  2. B. 655 : 644
  3. C. 644 : 655
  4. D. 325 : 337
Answer: 655 : 644
Explanation: Initially monthly salary of person = ₹75000 Expenditure of family (E) = 75000× 60100 = 45000Rs. Tax (T) = 45000× 20100 = 9000 Rs. Charity (C) = 9000× 15100 = 1350 Rs. Total Expenditure = 55350Rs. Increase = 75000-55350 = 19650Rs. the changed monthly salary of person = 14075000 100× = 105000 Rs. Family Expenditure (E) = 60105000 100× = ₹63000 Tax (T) = 3063000 100× = 18900Rs. Charity(C) = 2018900 100× = 3780 Rs. Total Expenditure = 85680 Rs. Savings = 105000 - 85680 = 19320 Rs. ∴ Required Ratio = 19650 : 19320 = 655 : 644
45. Ramesh spends 40% of his monthly salary on food 18% on house rent 12% on entertainment and 5% on conveyance. But due to a family function he has to borrow Rs. 16,000 from a money lender to meet the expenses of Rs. 20,000. His monthly salary is
  1. A. 18,000
  2. B. 15,000
  3. C. 16,000
  4. D. 16,500
Answer: 16,000
Explanation: Total Expenditure by Ramesh = (40³ ± 18³ ±12³ ± 5³) =75% ∴ Remaining Income = 100% - 75% = 25% According to question, 25% 20000 16000 4000= - = Rs. 4000100% 10025= × = 16000 Rs. thus the monthly income of Ramesh = 16000Rs.
46. A spends 65% of his income. His income is increased by 20.1% and his expenditure is increased by 25%. His savings
  1. A. Increase by 5%
  2. B. Decrease by 5%
  3. C. Increase by 11%
  4. D. Decrease by 11%
Answer: Increase by 11%
Explanation: Income = Expenditure + Saving 100 = 65 + 35 120.10 = 81.25 + 38.85 Increase in savings 3.85 10035= × = 11%
47. Monika spends 72% of her income. If her income increases by 20% and savings increase by 15%, then her expenditure increases by : (correct to 1 decimal place)
  1. A. 20.2%
  2. B. 20.8%
  3. C. 19.8%
  4. D. 21.9%
Answer: 21.9%
Explanation: Income Expenditure Savings ↓ ↓ ↓ ₹100 ₹72 ₹28 New Income New expenditure New savings ↓ ↓ ↓ ₹120 ₹120-32.2 ₹32.2 = 87.8 Increase in Expenditure 15.8% 10072= × = 21.9%
48. A, B and C spend 80%, 85% and 75% of their incomes, respectively. If their savings are in the ratio 8 : 9 : 20 and the difference between the incomes of A and C is ₹18,000, then the income of B is
  1. A. ₹24,000
  2. B. ₹36,000
  3. C. ₹27,000
  4. D. ₹30,000
Answer: ₹27,000
Explanation: Let the income of A, B and C be x, y and z respectively. = 8 : 9 : 20 x of 20% : y of 15% : z of 25% = 8 : 9 : 20 4x : 3y : 5z = 8 : 9 : 20 In comparing , x = 2, y = 3, z = 4 2 unit difference of A and C income = 18000 3 unit = 27000 Thus income of B = 27000Rs.
49. Sonu saves 15% of her income. If her income increases by 20% and she still saves the same amount as before, then what is the percentage increase in her expenditure? (correct to one decimal place)
  1. A. 22.8
  2. B. 24.2
  3. C. 23.8
  4. D. 23.5
Answer: 23.5
Explanation: Income = Expenditure + Saving Initially → 100 = 85 + 15 Later →120 = 105 + 15 Percentage increase in expenditure 20% 100 23.5%85= × =
50. The income of A is 60% less than that of B, an d the expenditure of A is equal to 60% of B's expenditure. If A's income is equal to 70% of B's expenditure, then what is the ratio of the savings of A and B?
  1. A. 3 : 8
  2. B. 4 : 7
  3. C. 5 : 9
  4. D. 2 : 15
Answer: 2 : 15
51. The price of sugar is increased by 24%. A person wants to increase his expenditure by 18% only. By approximately what percent should be decrease his consumption?
  1. A. 5.1%
  2. B. 4.8%
  3. C. 4.6%
  4. D. 5.3%
Answer: 4.8%
Explanation: Let the price of sugar in before = 100Rs. According to question, The price of sugar after increasing 24% = 124Rs. ∵ Person increase 18% of expenditure and hence new Expenditure of person = 118 Thus decrease Expenditure 124 118% 100124-= × 6 100 4.8%124= × =
52. The price of sugar is increased by 22%. A person wants to increase his expenditure by 12% only. By what percent should he decrease his consumption (nearest to one decimal place)?
  1. A. 8.2%
  2. B. 10%
  3. C. 8.6%
  4. D. 7.8%
Answer: 8.2%
Explanation: Let the old cost of Sugar is 100 Rs. and the old consumption of Sugar is 100 kg. ∵ Price × Consumption = Total Price 100 × 100 = 10000 Rs. Price × Consumption = Total Price 122 × x = 10000 × 112100 112x 100 91.8kg122= × = ∴ decrease % 100 91.8 100 8.2%100-= × =
53. The price of sugar is increased by 17%. A person wants to increase his expenditure by 8% only. By what percent should he decrease is consumption, (nearest to one decimal place)?
  1. A. 8.3%
  2. B. 7.9%
  3. C. 8.1%
  4. D. 7.7%
Answer: 7.7%
Explanation: Let initially consumption = 100 kg and Price is 100 ∴ Price × consumption = Total price Let after Price Increasing the consumption of Sugar x kg. After increasing the price of sugar and the person expenditure. 108117 x 10000 100 108100× = × = × 100 108x 92.30117×= = ∴ Total percent of decrease Sugar consumption 100 92.30 100100-= × = 7.7%
54. The price of sugar is increased by 18%. A person wants to increase the expenditure by 12% only. By what percent correct to one decimal place, should he decrease his consumption? (nearest to one decimal places)
  1. A. 5.3%
  2. B. 6%
  3. C. 5.1%
  4. D. 5.6%
Answer: 5.1%
55. In an entrance examination at different centre s a total of 25, 30, 40, 45, 60 and 100 students appeared. The pass percentages of the different centres are 20%, 30%, 35%, 40%, 50% and 75% respectively. The pass percentage of the entrance examination is: (correct to the nearest integer)
  1. A. 50%
  2. B. 53%
  3. C. 43%
  4. D. 59%
Answer: 50%
56. The income of A is 50% more than that of B. If the income of A is increased by 40% and the income of B is increased by 90%, then the percentage increase in their combined income will be
  1. A. 70
  2. B. 60
  3. C. 64
  4. D. 55
Answer: 60
57. When the price of an item was reduced by 20%, then its sale increased by x%. If there is an increase of 60% in the receipt of the revenue, then the value of x is
  1. A. 120
  2. B. 100
  3. C. 96
  4. D. 80
Answer: 100
58. Sudha saves 15% of her income. If her expenditure increases by 20% and savings increase by 60%, then by what percent has income increased?
  1. A. 26
  2. B. 24
  3. C. 35
  4. D. 30
Answer: 26
Explanation: Let Income = ₹100 In Initial Saving Expenditure 15 85 60% 20% 24 102 + ↓ ↓ + Income in last = 24 + 102 = 126 Percentage increase = 126 100 100100- × = 26%
59. The income of Raju is 20% more than his expenditure. If his income increases by 60% and his expenditure increases by 70%, then by what percent does his savings increase or decrease?
  1. A. It decreases by 2%
  2. B. It decreases by 10%
  3. C. It increases by 10%
  4. D. It increases by 2%
Answer: It increases by 10%
Explanation: Let Income of Raju = 120 Expenditure of Raju = 100 Saving = Income - Expenditure Percentage increase in saving of Raju % = 22 20 10020- × 2 10020= × = 10%
60. If A's income is 60% less than B's income, the n B's income is what percentage more than that of A's income?
  1. A. 150%
  2. B. 80%
  3. C. 120%
  4. D. 40%
Answer: 150%
Explanation: Let Income of B = 100% ∴ Income of A = 40% Percentage Required 100 40 10040-= × = 150% Hence, the Income of B is 150% more than that of A.
61. Savita spends 20% of her monthly income on groceries, 15% of the remaining on rent and then 60% of the left over on children's education and others. If she saves ₹9,792 a month, then how much (in ₹) does she spend on rent?
  1. A. 3,960
  2. B. 4,320
  3. C. 4,450
  4. D. 4,200
Answer: 4,320
Explanation: Let Savita's income = 100x According to the question, Spent on groceries by Savita = 20100 20100× = x Spent on rent by Savita 1580x 12100= × = x Spent on children's education and others 6068x 100= × =40.8x Savings = (100-20-12-40.8)x = 27.2x ∵ 27.2x = 9792 (given) x = 360 Spent on rent by Savita (12x) = 12 × 360 = 4320
62. Renu spends 68% of her income. When her income increases by 40%, she increases her expenditure by 30%. Her savings are increased by
  1. A. 37.98%
  2. B. 62.5%
  3. C. 51.6%
  4. D. 61.25%
Answer: 61.25%
63. The expenditure on food is 35% of the income of a particular family. If the income is raised by 30%, then how much percentage (to the nearest whole number) of food expenditure is less than the initial percentage to keep the food expenditure unchanged?
  1. A. 2
  2. B. 23
  3. C. 17
  4. D. 20
Answer: 23
Explanation: ∵ Initial expenditure = 35% Income = Expenditure + Savings 100 = 35 + 65 If income is increased by 30% and food expenditure is unchanged, 130 = 35 + 95 Final expenditure % = 35 100130 × = 27% Required percentage = 35 27 10035- × = 23%
64. Radha saves x% of her income. If her income increases by 28% and the expenditure increases by 20%, then her savings increase by 40%. What is the value of x ?
  1. A. 35
  2. B. 40
  3. C. 50
  4. D. 25
Answer: 40
65. The price an article is reduced by 30% but its consumption increases by 40%, then what will be the percentage increase or decrease in the expenditure on the commodity?
  1. A. 2% decrease
  2. B. 2% increase
  3. C. 12% increase
  4. D. 12% decrease
Answer: 2% decrease
Explanation: The price of an item decreases by x % and if the consumption of the goods increases by y% then t he percentage decrease or increases in the expenditure of the goods Decreases / increases % xyx y 100= - + - Decreases / increases % 30 4030 40 100×= - + - = 10 - 12 = - 2 means decreases in expenditure
66. A saves 35% of his income. If his income increases by 20.1% and his expenditure increases by 20%, then by what percentage do his savings increase or decrease? (correct to one decimal place).
  1. A. 18.5% Decrease
  2. B. 21.9% Increase
  3. C. 20.3% Increases
  4. D. 19.75% Decrease
Answer: 20.3% Increases
Explanation: Let the income of A = 100 Expenditure of A = (100 - 35) = 65 Increase in income = 20.1% 20.1100 20.1100× = Increase in expenditure of A = 20% 2065 13100× = Savings = Income - Expenditure = 20.1-13 = 7.1 Percentage increase in savings 7.1 10035= × 71035= = 20.3%
67. Three years ago, Raman's salary was ₹45,000. His salary is increased by 10 percent, A percent and 20 percent in first, second and third year respectively. Raman's present salary is ₹83,160. What is the value of A?
  1. A. 40
  2. B. 30
  3. C. 50
  4. D. 54
Answer: 40
68. Anjali decided to spent 45% of her salary on shopping. On completion of her shopping, she realised that she had spent only ₹11,475, which was 60% of what she had decided to spend. How much is Anjali's salary?
  1. A. ₹ 28,600
  2. B. ₹ 42,500
  3. C. ₹ 38,400
  4. D. ₹ 40,800
Answer: ₹ 42,500
Explanation: Let the salary of Anjali = ₹x Amount spent on shopping 45x 100= × According to the question 45 60x 11475100 100× × = 11475 100 100x 45 60× ×= × x 42500= ₹
69. A man loses 20% of his money and after spending 85% of the remaining he is left with ₹120. How much did he have at first?
  1. A. ₹ 500
  2. B. ₹ 1,200
  3. C. ₹ 1,000
  4. D. ₹ 800
Answer: ₹ 1,000
Explanation: Let the total amount = ₹100 Amount left after losing 20% amount = 100× 80100 = ₹80 85% of remaining amount = 8580 100× = ₹68 Remaining amount = 80-68 = ₹12 According to the question ₹12 = ₹120 ₹100 = 120 10012 × = ₹1000
70. Mayank spend 35% of his monthly incomes on household items, 25% on electric items, and 7% on medicines. He saves the remaining amount of ₹11,550. What is Mayank's monthly income (in ₹)?
  1. A. ₹ 35,000
  2. B. ₹ 40,000
  3. C. ₹ 33,000
  4. D. ₹ 38,000
Answer: ₹ 35,000
Explanation: Monthly income of Mayank = 100% Spending on household goods = 35% Spending on electronic = 25% Spending medicines goods = 7% According the question 100% - (35 + 25 + 7)% = 11550 100% - 67% = 1150 33% = 11550 1% = 1155033 100% of monthly income of Mayank = 11550 10033 × = ₹ 35000
71. The salary of Amit is 75% of the salary of Aman. The salary of Amit increases by 40% and the salary of Aman increases by 10%. By what percentage is the new salary of Aman more than the new salary of Amit?
  1. A. 9.6%
  2. B. 4.8%
  3. C. 6.2%
  4. D. 5.5%
Answer: 4.8%
72. Gita purchase an apartment and pays EMI for that. Her monthly income is ₹80,000. She spends 15% on the education of her children 40% on household affairs, sends 10% to GPF, saves 15%. in a savings bank account and pays the rest of the amount as EMI. How much EMI does she pay?
  1. A. ₹ 16,000
  2. B. ₹ 14,000
  3. C. ₹ 8,000
  4. D. ₹ 20,000
Answer: ₹ 16,000
Explanation: Total monthly income = ₹ 80000 According to the question Amount paid as EMI in percentage = 100 - (15 + 40 + 10 + 15) = 100 - (80) = 20% Amount paid as EMI 2080000 100= × 16000= ₹
73. The total salary of two employees, A and B, in an organisation was ₹40,000. After increasing the salary of A by 9% and of B by 11%, the total salary of A and B becomes ₹44,100. What was the initial salary of A?
  1. A. ₹15,000
  2. B. ₹22,500
  3. C. ₹25,000
  4. D. ₹18,000
Answer: ₹15,000
74. Venkat spends 65% of his income and is able to save ₹11,00 per month. Find his monthly expenditure (correct to two decimal places).
  1. A. ₹2,402.85
  2. B. ₹2,042.85
  3. C. ₹2,240.85
  4. D. ₹2,024.85
Answer: ₹2,042.85
Explanation: Expenditure of Venkat = 65% Monthly savings of Venkat = (100-65) = 35% According to the question, 35% → 1100 65% → 1100 6535 × = 2042.85 Hence, monthly expenditure of Venkat is ₹2042.85
75. The price of diesel is increased by 26%. A person wants to increase his expenditure by 15%. By what percentage, correct to one decimal place, should he decrease his consumption?
  1. A. 6.5%
  2. B. 8.7%
  3. C. 9.5%
  4. D. 7.2%
Answer: 8.7%
76. The income of a person is ₹45,000 and his expenditure is ₹33,000. If his income is increased by 22% and expenditure is increased by 11%, then what will be the percentage increases in his savings?
  1. A. 20.25%
  2. B. 50%
  3. C. 46.4%
  4. D. 52.25%
Answer: 52.25%
Explanation: According to the question- Original Saving of the person = 45000 - 33000 = 12000 New income of the person 12245000 100= × = ₹54900 New expenditure of the person 11133000 100= × = ₹36630 New saving = 54900 - 36630 = 18270 % increase in saving 18270 -12000 10012000= × 6270 10012000= × = 52.25%
77. A person's monthly income was ₹27,000 and his monthly expenditure was ₹18,000. Next year his income increases by 28% and his expenditure increases by 14%. Find the percentage increase in his savings.
  1. A. 51.5%
  2. B. 61.5%
  3. C. 56%
  4. D. 50.5%
Answer: 56%
Explanation: From question, Original saving = 27000 - 18000 = ₹9000 New income of the person 12827000 34560100= × = New expenditure of the person = 11418000 20520100× = New saving = 34560 - 20520 = 14040 Percentage increase in saving 14040 9000 1009000-= × = 56%
78. Elections were held in a society to elect a chairman. There were only two candidates A and B. Candidate B got 25% less votes than candidate A. The number of members who did not cast the vote was same as the number of votes that candidate B got. By how many votes did A win if the society had 20,000 members.
  1. A. 6000
  2. B. 4000
  3. C. 8000
  4. D. 2000
Answer: 2000
79. Rice is now being sold at ₹29 per kg. During the last month, its cost was ₹25 per kg. By how much percentage should a family reduce its consumption, so as to keep the expenditure the same as before? (correct to nearest integer)
  1. A. 14%
  2. B. 13%
  3. C. 15%
  4. D. 12%
Answer: 14%
Explanation: Before After ₹ 25 ₹ 29 difference = (29-25) = 4 Required ³ = 4 100 13.79%29 × = ~ 14%
80. Chamanlal, Arshad and Jagit Singh contested an election. All the votes polled were valid. Arshad got 35% of the total votes. For every 35 votes Chamanlal got 14 votes. The winner got 4950 more votes than the person who received the least number of votes. Find the total number of votes polled.
  1. A. 99000
  2. B. 33000
  3. C. 13378
  4. D. 38000
Answer: 33000

Explore More Practice Topics and Quizzes