Practice question set with answers. Use deep links to save questions.
619 questions loaded. Showing page 3 of 8 for fast crawlable revision and deep linking.
161. Walking at 79 of his usual speed, a person reaches his office 10 minutes late than the usual time. Find the usual time taken by him to reach his office
- A. 35
- B. 27
- C. 42
- D. 30
Answer: 35
Explanation: When the distance is constant, then speed is inversely propotional to time. Speed of the person → 9 : 7 Time → 7 : 9 2 → 10 minutes 7 → 35 minutes usual time = 35 minutes
162. Two cars A and B travel from one city to another, at the speeds of 72 km/hr and 90 km/hr respectively. If car B takes 1 hour lesser than car A for the journey, then what is the distance (in km) between the two cities?
- A. 270
- B. 360
- C. 240
- D. 400
Answer: 360
163. Train A takes 45 minutes more than train B to travel a distance of 450 km. Due to engine trouble speed of train B falls by a quarter, so it takes 30 minutes more than Train A to complete the same journey. What is the speed of Train A (in km/hr)?
- A. 90
- B. 120
- C. 100
- D. 110
Answer: 100
Explanation: Ratio of speed of train B = 11: 1 4 : 34 )(= - = The ratio of the time taken by train B = 3 : 4 Let the time taken by B is 3x and 4x respectively. According to the question- 4x-3x = 45 + 30 = 75 minutes Initially, the time taken by train B (3x) = 225 minute Initially, the time taken by train A = 225 + 45 = 270 minute = 4.5 hours ∴ Speed of train A 450 100km / h4.5= =
164. Walking at 34 of his usual speed, a person reaches his office 18 minutes late than the usual time. Find the usual time taken by him to reach his office
- A. 60
- B. 72
- C. 54
- D. 45
Answer: 54
Explanation: Speed → 4 : 3 Time → 3 : 4 ( QDistance is constant) 1 → 18 min ∴ Usual time (3 units) = 54 min
165. Walking at 35 of his usual speed, a person reaches his office 20 minutes late than the usual time. Find the usual time taken by him to reaches his office
- A. 25
- B. 40
- C. 30
- D. 20
Answer: 30
Explanation: Speed → 5 : 3 Time → 3 : 5 (Distance is constant) 2 → 20 minute 3 → 30 minute ∴ Usual Time = 30 minutes
166. A starts walking at 4 kmph and after 4 hours. B starts cycling from the same point as that of A in the same direction at 10 kmph. After how much distance from the starting point will B catch up with A (Correct to two decimal places)?
- A. 25.67 km
- B. 26.67 km
- C. 24.67 km
- D. 23.67 km
Answer: 26.67 km
Explanation: Let B will catch A after t hours. In this case, the distance travelled by both of the m will be equal. 4(4 + t) = 10 × t 8 + 2t = 5t 3t = 8 8t 3= hours ∴ Required Distance = 810t 10 26.673= × = km
167. A boy increases his speed to 95 times of his original speed. By doing this, he reaches his school 40 minutes before the usual time. How much time (in minutes) does he take usually?
- A. 45
- B. 90
- C. 30
- D. 120
Answer: 90
Explanation: Ratio of the speed of boy = 5:9 ∵ Distance is constant ∴Ratio of the time = ∵ 4 units = 40 minutes ∴ 9 units = 90 minutes Hence, he takes 90 minutes usually
168. A bus covered 360 km in 6 hours. If it travels at one-fourth of its usual speed, then how much more time will it take to cover the same distance?
- A. 18 hours
- B. 14 hours
- C. 12 hours
- D. 16 hours
Answer: 18 hours
169. A and B start walking towards each other at the same time at the speed of 10 km/h and 20 km/h respectively. and the distance between then is 49 km. what is the distance between them 5 minutes before when they meet each other.
- A. 1600
- B. 1800
- C. 2500
- D. 2000
Answer: 2500
Explanation: According to question :- Since they are moving towards each other, So, relative speed = (10 + 20) = 30 km/h 5= 30× m/sec18 Now, Distance between them just before 5 minutes of their meeting to each. distance = VR × t 530 5 6018= × × × m = 2500 m
170. A takes 10 minutes more than B to cover a certain distance If their speed are in the ratio 3 : 4, How much time will B take to cover the same distance?
- A. 40 minutes
- B. 30 minutes
- C. 50 minutes
- D. 20 minutes
Answer: 30 minutes
Explanation: Time speed1α A : B Speed 3 : 4 Time 4 : 3 1 unit → 10 minutes 40 : 30 tA = 4 × 10 = 40 minute tB = 3 × 10 = 30 minute Hence, B will take 30 minutes to cover the same distance.
171. A walks at a speed of 4 km/hr. After 4 hours B walks at a speed of 10 km/hr from the same point from which A started. At what distance from the starting point will B take to catch A? (up to two decimal places)
- A. 25.67 km
- B. 26.67 km
- C. 24.67 km
- D. 23.67 km
Answer: 26.67 km
172. A and B start walking together and move towards each other from place x and y respectively After meeting each other at a certain point on the route A and B take 3.2 hours and 1.8 hours to reach y and x. If the speed of B was 12 km/h. Then find the speed of A (in km/h).
- A. 16
- B. 12
- C. 9
- D. 8
Answer: 9
173. Abhishek climbs the hill at a speed of 3 meter/hr and descends at a speed of 5 meter/hr. If the total time taken by him in this-two-way journey is 10 hour, what is the distance between top and foot of the hill?
- A. 37.5 m
- B. 11.25 m
- C. 18.75 m
- D. 20.75 m
Answer: 18.75 m
Explanation: Let the distance between the top and the foot of the hill = d m. climbing speed = 3 meter/hr = 3m / 3600 s 3 m/s3600= descending speed 5= 5meter/hr = m/sec3600 So, d d + = 10×36003 5 3600 3600 ⇒ 3600d 3600d+ = 3600×103 5 d d+ = 103 5 8d 1015 = 150d = = 18.75m8
174. Ashu's speed is 15 km/hr more than Veshu's speed. They start walking in the same direction at the same time, But initially Veshu was some distance ahead of Ashu. If Ashu crosses veshu after 6 hours of their departure find the initial distance between then?
- A. 45 km
- B. 80 km
- C. 90 km
- D. 60 km
Answer: 90 km
Explanation: Let the speed of vishu be x km/hr Then speed of Ashu = (x + 15) km/hr Let the initial distance between Vishu and Ashu be denoted as 'D' Then, Relative speed in same direction = V 1- V2 ⇒ Speed of Ashu -Speed of Vishu = Distancetime ⇒ (x + 15 - x) D= 6 ⇒ D = 90 km Hence distance between them was 90 km.
175. A person walks from his home to the super market at a speed of 10 km/hr and returnes at a speed of 5 km/hr for the entire journey, it takes 1 hour 30 minutes. find the distance (in km) of the supermarket from his home?
- A. 5
- B. 10
- C. 6
- D. 8
Answer: 5
176. If Anshika covers a certain distance in 3 hours at a speed of 80 km/h. Approximately how many hours (rounded to one place of decimal) will it take to cover the same distance at a speed of 150 km/h?
- A. 2.7 Hours
- B. 8.3 Hours
- C. 3 Hours
- D. 3.5 Hours
Answer: 2.7 Hours
Explanation: Given that, v1 = 80 km/h t1 = 5 hours So, d1 = v1 × t1 = 80 × 3 = 400 km Now, if v2 = 150 km and d2 = 400 km then t 2 = ? ⇒ t2 = 400 8= = 2.66hours150 3 or t2 = 2.7 hours
177. Ashoka runs 83 times faster than Bharat. If Ashoka gives Bharat an initial lead of 160 m, how for away should the goal post be, So that Ashoka and Bharat can reach it at the same time?
- A. 240m
- B. 200m
- C. 225m
- D. 256m
Answer: 256m
Explanation: Let the target post be at a distance of x m. So, As per question, A : B speed 22 3 : 1 8 : 3 So, x x -160=8 3 Ashoka give 160m leads to Bharat ∴[ ] 3x = 8x - 1280 5x = 1280 x = 256m Hence goal post should be 256 m away from the start ing point.
178. A man travels the first part of his journey at 80 km/h and the second part at 120 km/h, and covers a total distance of 3840 km to his destination in 40 hours. How long did the first part of his journey last?
- A. 24 hours
- B. 18 hours
- C. 36 hours
- D. 12 hours
Answer: 24 hours
179. Manish goes to his hometown at the speed of 40 km/hr and returns to his home at the speed of Y km/hr. Distance between his home and home town is 360 km. If he takes total 21 hours, then what is the value of Y?
- A. 25 km/hr
- B. 28 km/hr
- C. 30 km/hr
- D. 33 km/hr
Answer: 30 km/hr
180. Mohit goes to his office at the speed of 10 m/s and returns to his home at the speed of x km/hr. If average speed of Mohit for the whole journey is 12 m/s, then what is the value of x?
- A. 25 km/hr
- B. 15 km/hr
- C. 36 km/hr
- D. 54 km/hr
Answer: 54 km/hr
181. A bus covers 10 km of distance in 12 minutes. If its speed is reduced by 25 km/h, then how much is the total time taken to cover the same distance?
- A. 36
- B. 13
- C. 15
- D. 24
Answer: 24
Explanation: dS t=Q 10S S 50 km / hr12 60 = ⇒ = According to the question, New speed = 50 - 25 = 25 km/hr The time taken to cover a distance of 10 km, Time = 10 hr25 = 0 60 min251 × = 24 min
182. A car travels 18 km of distance in 24 minutes. The speed of bus is two times the speed of car. What is time taken by bus to cover a distance of 135 km?
- A. 48 minute
- B. 90 minute
- C. 50 minute
- D. 75 minute
Answer: 90 minute
183. A motor car moves at a speed of 72 km/h after and 54 km/h before repairing respectively. It covers X distance in 6 hours after repairing. How much time (in hours) will it take to cover 5X ditance before repairing?
- A. 40
- B. 45
- C. 30
- D. 36
Answer: 40
184. Speed of a man is 45 km/h. In how much time (in seconds) will he take to cover a distance of 225 metres?
- A. 24
- B. 16
- C. 18
- D. 22
Answer: 18
185. A car travels 420 km in 7 hours. How much the speed of car is to be increased to cover the distance in 6 hours ?
- A. 7.5 km/h
- B. 10 km/h
- C. 8 km/h
- D. 5 km/h
Answer: 10 km/h
Explanation: Let the speed of car is x and y ∴ Total distance = 420 km ∴ Speed of car x 420 607= = km/h ∴ Speed of car y 4206= = 70 km/h Hence the speed of car x will have to be increased (70- 60) = 10 km/hr to cover the distance in 6 hours.
186. The ratio of speeds of two aircraft is 11 : 18. If the first aircraft travels 1650 km in 3 hours then what is the speed of other aircraft in (m/s)?
- A. 270
- B. 200
- C. 225
- D. 250
Answer: 250
Explanation: Let the speed of two aircraft is 11x and 18x QSpeed of first aircraft 16503= = 550 km/h ∵ 11x = 550 x = 50 km ∴ speed of second aircraft = 18x = 18 × 50 = 900 km/h 5900 250m / s18= × =
187. Mahesh can cover a certain distance in 24 hours if he walks at the rate of 10 km/hr. If he covers the same distance by a car at the rate of 16 km/hr, then what is the time (in hours) taken by him?
- A. 12
- B. 9
- C. 15
- D. 18
Answer: 15
188. A car travels at a speed of 25m/s for 8 hours. What is the distance (in km) travelled by the car?
- A. 360
- B. 720
- C. 450
- D. 900
Answer: 360
Explanation: (b) Distance Speed = .or,Time Distance = Speed × time According to the question, speed = 25 m/s 1825 km / h5= × Time = 8h ∴Distance 1825 8 5= × × = 720 km.
189. A man travels 3 hours of the journey at a speed of 100 km/hr and remaining 2 hours of the journey at 120 km/hr. what is the average speed (in km/hr) of the entire journey?
- A. 105
- B. 110
- C. 108
- D. 107
Answer: 105
190. Ritik can cover a certain distance in 18 hours if he walks at the rate of 10 km/hr. If he covers the same distance by bus at the rate of 45 km/hr, then what is the time (in hours) taken by him?
- A. 2
- B. 4
- C. 8
- D. 6
Answer: 2
Explanation: (b) In first condition- Distance = Speed × Time Distance = 10 × 18 = 180 km. In second condition = DistanceTime = Speed Time = 180 445 = hours
191. A man is walking at a speed of 12km/h. After every km, he takes rest for 3 minutes. How much time will he take to cover a distance of 6km?
- A. 45m
- B. 42m
- C. 40m
- D. 48m
Answer: 45m
Explanation: Total time taken when man does not take rest 6km 1 = hour12kmph 2 = 30min The time taken to rest 3 minutes per km = 3×5 = 15min Time taken in total journey = 30 + 15 = 45 min
192. Rahul and Mithun travel a distance of 30 km. The sum of their speeds is 70 km/h and the total time taken by both to travel the distance is 2 hours 6 minutes. The difference between their speeds is
- A. 30 km/h
- B. 20 km/h
- C. 35 km/h
- D. 25 km/h
Answer: 30 km/h
Explanation: (a) Let the speed of Rahul = xkm/h, speed of Mithun = (70-x) km/h 30 30x 70 x+ = - 2 hour 6 minutes = 2110 30 70 21x(70 x) 10× =- x(70-x) = 1000 x(70-x) = 50×20 x = 50 Speed of Rahul = 50 km/h, Speed of Mithun = 20 km/h The difference between their speeds = 50 - 20 = 30 km/h
193. A man travelled a distance of 35 km in 5 hours. He travelled partly on foot at the rate of 4 km/h and the rest by bicycle at the rate of 9 km/h. The distance travelled on foot is
- A. 10 km
- B. 8 km
- C. 12 km
- D. 15 km
Answer: 10 km
Explanation: (b) t1 + t2 = T (Total time) Let the distance travelled on foot = x km Distance travelled by bicycle = (35-x) km x 35 x 54 9 -+ = 9x + 140 - 4x = 36×5 5x = 180-140 5x = 40 x = 8 The distance travelled on foot = 8 km
194. Mohan finished a journey by scooter in 5 hours. He travels the first half of the journey at 30 km/h and the second half of the journey at 20 km/h. The distance covered by him is
- A. 100 km
- B. 130 km
- C. 140 km
- D. 120 km
Answer: 120 km
Explanation: When two equal distances are covered at the speed of x km/h and y km/hr respectively then, Average speed = 2xyx y+ ∴ Average speed = 2 30 2030 20× ×+ = 2 30 2050× × =24 km/hr ∵ the time taken by Mohan to cover the distance from the scooter = 5h ∴ Distance covered by Mohan = speed × time = 24 × 5 = 120 km.
195. How much time will a horse take to run around a square field of side 175 m if it runs at the speed of 15 km/hr?
- A. 180 sec
- B. 155 sec
- C. 175 sec
- D. 168 sec
Answer: 168 sec
Explanation: Speed of the horse = 15 km/hr 15 518×= m/sec QLength of the side of square = 175 m ∴ Perimeter of square field = 175 × 4m According to the question, time 175 4515 18×= × Distance Time speed[ ] = 175 4 1815 5× ×= × = 168 Seconds
196. Ravi starts for his school from his house on hi s cycle at 8:20 a.m. If he runs his cycle at a speed of 10 km/h, he reaches his school 8 minutes late, and if he drives the cycle at a speed of 16 km/h, he reaches his school 10 minutes early. The school starts at
- A. 8:50 a.m.
- B. 9: 40 a.m.
- C. 8:40 a.m.
- D. 9 : 00 a.m.
Answer: 9 : 00 a.m.
197. A person covers 700 m distance in 6 minutes. What is his speed in km/h?
- A. 4.23 km/h
- B. 6 km/h
- C. 2.45 km/h
- D. 7 km/h
Answer: 7 km/h
Explanation: Distance = 700 m 700 7km km1000 10= = Time = 6 6 1h h.60 10= = Distance Speed Time= 7 10 7km / h1 10 = =
198. A car covers 150 km in 5 hours. If it travels a t one-third its usual speed, then how much more time will it take to cover the same distance?
- A. 8 hours
- B. 10 hours
- C. 14 hours
- D. 12 hours
Answer: 10 hours
Explanation: ∵ Distance Speed Time= ∴ Speed of the car = 1505 = 30km/hr One third speed of the car = 130 3× = 10 km/hr ∴ Now the time taken by car Distance speed= = 15010 = 15 hours ∴ More time taken by car = 15-5 = 10 hours
199. An athlete crosses a distance of 900 m in 10 minutes. What is his speed in km per hour?
- A. 3.6 km/h
- B. 5.4 km/h
- C. 6.9 km/h
- D. 4.8 km/h
Answer: 5.4 km/h
Explanation: Speed of athlete = 90010 60× m/s = 3 182 5× km/h = 5.4 km/h
200. Richa travels from A to B at the speed of 15km/h, from B to C at 20 km/h, and from C to D at 30 km/h. If AB = BC = CD, then find the Richa's average speed.
- A. 17 km/h
- B. 20 km/h
- C. 18 km/h
- D. 19 km/h
Answer: 20 km/h
Explanation: Let the distance = x km ∴ Total time = x x x15 20 30+ + = 4x 3x 2x 9x60 60+ + = Average speed = Total distance Total time = 3x 3x 609x / 60 9x ×= = 20 km/h
201. A man divided his journey into three parts of distances of 18 km., 20 km and 27 km. He travelled the distances at the speeds of 6 km/h, 5 km/h and 9 km/h respectively. What was his average speed during the entire journey?
- A. 5.5 km/h
- B. 6.5 km/h
- C. 7.5 km/h
- D. 4.5 km/h
Answer: 6.5 km/h
Explanation: Time taken in the first part of the journey = 18 3h6 = Time taken in the second part= 20 4h5 = Time taken in the third part = 27 3h9 = ∴ Average speed = Total distance Total time 18 + 20 + 27 65= 6.53 4 3 10 = =+ + km/h
202. The distance between the places H and O is D units. The average speed that gets a person from H to O in a stipulated time is S units. He takes 20 minutes more time than usual if he travels at 60 km/h, and reaches 44 minutes early if he travels at 75 km/h. The sum of the numerical values of D and S is
- A. 384
- B. 344
- C. 358
- D. 376
Answer: 384
203. A car is running at a speed of 64 km/h to cover a certain distance in 40 min. At what speed should the car run to reduce the time of the journey to 30 min?
- A. 85.33 km/h
- B. 54 km/h
- C. 74.65 km/h
- D. 84.78 km/h
Answer: 85.33 km/h
Explanation: Speed of the car = 64 km/hr Time taken to cover the distance = 40 minutes = 4060 hours = 23 hours ∴ The distance covered by car = 64× 23 , [S = DT ] = 1283 km. Let the speed of the car is increased to x km/hr th en the time = 30 minutes = 3060 hours = 12 hours ∴ Distance covered = x × 12 = x2 km ∴ x 1282 3= x = 2563 x = 85.33 km/hr
204. A person walks a distance from point A to B at 15 km/h, and from point B to A at 30 km/h. If he takes 3 hours to complete the journey, then what is the distance from point A to B?
- A. 25 km
- B. 30 km
- C. 10 km
- D. 15 km
Answer: 30 km
205. Mohan travels three equal distances at speeds of 12 km/h, 18 km/h and 24 km/h. If he takes a total of 13 hours, then what is the total distance covered?
- A. 216 km
- B. 218 km
- C. 214 km
- D. 212 km
Answer: 216 km
206. The diameter of a wheel is 49 cm. The number of revolutions in which it will have to cover a distance of 770 m, is
- A. 500
- B. 600
- C. 400
- D. 700
Answer: 500
207. How much time (in minutes) will a dog take to run around a square field of side 75 m if it runs at the speed of 6 km/hr?
- A. 2.5
- B. 3
- C. 3.6
- D. 1.8
Answer: 3
208. Abhi finishes a journey by car in 9 hours. He travels the first half of the journey at a speed of 40 km/h and the second half of the journey at a speed of 50km/h. The total distance covered is
- A. 350 km
- B. 450 km
- C. 400 km
- D. 300 km
Answer: 400 km
Explanation: Let the total distance = 2d km According to the question, d d 940 50+ = 90d 940 50 =× d = 200 km. Total Distance = 2d = 2 × 200 = 400 km.
209. A car moves a distance of 600 km with uniform speed. The number of hours taken for the journey is 23 of the number representing speed in km/h. The time taken to cover the distance is
- A. 15 hours
- B. 18 hours
- C. 24 hours
- D. 20 hours
Answer: 20 hours
Explanation: According to the question, Time = 23 × Speed Time : Speed = 2 : 3 QDistance = Speed × Time ∴ 3x × 2x = 600 6x2 = 600 ⇒ x2 = 100 x = 10 The time taken to cover the total distance = 2×10=20 hours
210. Two cars start from the same place at the same time at right angles to each other. Their speeds are 54 km/hr and 72 km/hr, respectively. After 20 seconds the distance between them will be
- A. 500 m
- B. 720 m
- C. 540 m
- D. 480 m
Answer: 500 m
Explanation: Speed of first car = 54 km/hr 54 518×= m/sec = 15 m/sec Speed of second car = 72 km/hr 72 518×= m/sec = 20 m/s ∴ After 20 Seconds Distance covered by first car = 15 × 20, DS T[ ] = ∵ OB = 300 m Distance covered by second car = 20 × 20 OA = 400 m. ∴ AB2 = OB2 + OA2 = (300) 2 + (400)2 = 90000 + 160000 = 250000 AB = 500 m. Hence After 20 seconds the distance between both ca rs = 500 m.
211. The platform of a station 400 metre long starts exactly where the last span of a bridge 1.2 km long ends. How long will a train 200 metre long and travelling at the speed of 72 km/h take to cover the distance between the starting point of the span of the bridge and the for end of the platform ?
- A. 1.5 min
- B. 1.6 min
- C. 1.2 min
- D. 1.8 min
Answer: 1.5 min
Explanation: Distance covered by train = 400 + 1200 + 200 = 1800 m Time 1800 90572 18= = × Seconds = 1.5 minutes
212. The ratio between the speeds of two trains is 2:5. If the first train runs 350 km in 5 hours, then the sum of the speeds (in km/h) of both the trains is
- A. 265
- B. 245
- C. 180
- D. 350
Answer: 245
Explanation: Speed of first train Total distance= Total time 3505= = 70 km/h The ratio of the speeds of both trains = 2 : 5 Let the speed of both trains is 2x and 5x According to the question, 2x = 70 ⇒ x = 35 km/h Sum of the speed of both trains = 2x + 5x = 70 + 175 = 245 km/h
213. Travelling at 60 km/h, a person reaches his destination in a certain time. He covers 60% of his journey in 25 of the time. At what speed (in km/h) should he travel to cover the remaining journey so that he reaches the destination on right time?
- A. 48
- B. 40
- C. 42
- D. 36
Answer: 40
Explanation: Let the person cover a certain distance in t hours. Total distance = 60t ∴Speed 24t 40km / h3 t5= =
214. B starts 4 minutes after A from the same point, for a place at a distance of 7 miles from the starting point. A on reaching the destination turns back and walks a mile where he meets B. If A's speed is a mile in 8 minutes then B's speed is a mile in ____ minutes.
- A. 9
- B. 12
- C. 10
- D. 8
Answer: 10
Explanation: Total distance travelled by A = 7 + 1 = 8 miles Total distance travelled by B = 7 - 1 = 6 miles Let the speed of B = x miles/min According to the question- Time taken by A = time taken by B + 4 minutes 8 6 41 x 8 = + minutes 660 x= 1x 10= Hence, Time taken by B to walk 1 mile = 10 minutes.
215. A racing car going at an average speed of 108 km/hr takes 15 minutes to complete a lap on a racing track. By how much should it increase its speed (in km/hr) to complete the lap in 12 minutes?
- A. 24
- B. 21
- C. 27
- D. 30
Answer: 27
Explanation: Total distance covered 15108 27km60= × = Required speed to complete 1 lap in 12 minutes 27 27 5 135km / h12 60 = = × = Increase in speed = 135 - 108 = 27 km/h
216. A bullet fired from a rifle travels at an avera ge speed of 2520 km/hr. It hits the target after 0.2 seconds. How far (in m) is the target from the rifle ?
- A. 70
- B. 140
- C. 100
- D. 200
Answer: 140
Explanation: Distance of target from the rifle 52520 0.218= × × = 140 m.
217. A car covers 630 km in 20 hours. Calculate its average speed in meters/second ?
- A. 8.25
- B. 7.75
- C. 8.75
- D. 7.25
Answer: 8.75
Explanation: Average speed 630 5 8.7520 18= × = m/sec
218. A bullet shoots 500m in 0.2 seconds. What is it s speed in km/hr ?
- A. 1000
- B. 900
- C. 100
- D. 9000
Answer: 9000
Explanation: Speed of bullet 500 25000.2= = m/sec 182500 5= × km/hr = 9000 km/hr.
219. A man is running at the speed of 20 km/hr. What is time (in seconds) taken by man to cover one round of a circular garden of radius 350 metres?
- A. 412
- B. 336
- C. 396
- D. 376
Answer: 396
Explanation: Given- Speed of the man = 20 km/h, r = 350 m. 520 18= × m/s Perimeter (P) = 2πr 222 3507= × × Time 222 3507 396520 18× ×= = × (Second)
220. A plane flies a distance of 1800 km in 5 hours. What is the average speed in meters/second ?
- A. 200
- B. 10
- C. 20
- D. 100
Answer: 100
221. Amit travelled a distance of 50 km in 9 hours. He travelled partly on foot at 5 km/h and partly by bicycle at 10 km/h. The distance travelled on the bicycle is
- A. 12 km
- B. 13 km
- C. 10 km
- D. 11 km
Answer: 10 km
Explanation: Let the distance travelled by Amit by the bicycle is x km, x 50 x 910 5 -+ = x 100 2x 910+ - = 100 - x = 90 x = 10 km
222. A man travelled a distance of 42 km in 5 hours. He travelled partly on foot at the rate of 6 km/h and partly on bicycle at the rate of 10 km/h. The distance travelled on foot is
- A. 15 km
- B. 12 km
- C. 10 km
- D. 18 km
Answer: 12 km
Explanation: Let the distance travelled on foot = x km x 42 x 56 10 -+ = 5x 126 3x 530+ - = 2x + 126 = 150 2x = 24 x = 12 km
223. A man walks at a speed of 8km/h. After every kilometre, he takes a rest for 4 minutes. How much time will he take to cover a distance of 6 km?
- A. 69 minute
- B. 60 minute
- C. 65 minute
- D. 70 minute
Answer: 65 minute
Explanation: Time taken to cover a distance of 6 km 6 3 3 h 60 45min8 4 4= = = × = ∵ The man takes a rest for 4 minutes on each km ∴ Total time = 45 + 4 × 5 = 45 + 20 = 65 min
224. A delivery boy started from his office at 10 a. m. to deliver an article. He rode his scooter at a speed of 32 km/h. He delivered the article and waited for 15 minutes to get the payment. After the payment was made, he reached his office at 11.25 a.m., travelling at a speed of 24 km/h. Find the total distance travelled by the boy.
- A. 32 km
- B. 35 km
- C. 40 km
- D. 30 km
Answer: 32 km
225. An athlete runs an 800 m race in 96 seconds. His speed (in km/h) is
- A. 30 km/h
- B. 25 km/h
- C. 40 km/h
- D. 20 km/h
Answer: 30 km/h
Explanation: DistanceSpeed = Time 800 m 25= = m/sec96sec 3 25 183 5= × Speed = 30 km/h
226. A man covers 5/12 of a total journey by train, 7/18 of the journey by bus and the remaining 7 km on foot. His total journey (in km) is
- A. 35 km
- B. 40 km
- C. 32 km
- D. 36 km
Answer: 36 km
Explanation: Let the total distance be D. 5 7D D D 712 18∴ = + + 29DD 7 36⇒ = + 7D 736⇒ = D 36km⇒ = ∴The total distance covered by a man is 36 km.
227. Ashok completes a journey in 7 hours. He travels the first half of the journey at the speed of 24 km/h and the second half of it at the speed of 32 km/h. The total distance of the journey is
- A. 190 km
- B. 192 km
- C. 194 km
- D. 188 km
Answer: 192 km
Explanation: Average speed = 2xyx y+ = 2 24 32(24 32)× ×+ = 1927 km/h Hence distance travelled by Ashok in 7 hours = 1927 ×7 = 192 km
228. One-fifth of a journey is covered at a speed of 30 km/h, one-fourth of the journey at a speed of 25 km/h and the rest at 60 km/h. What is the average speed (in km/h, correct to one decimal place) for the whole journey?
- A. 38.7
- B. 30.6
- C. 40.5
- D. 25.4
Answer: 38.7
229. A takes 8 hours more than the time taken by B to cover a distance of 160 km. If A doubles his speed, he takes 3 hours more than B to cover the same distance. The speed (in km/h) of B is
- A. 72
- B. 70
- C. 75
- D. 80
Answer: 80
230. A person crosses a 900-metre long street in 6 minutes. The speed of the person in km/h is
- A. 9
- B. 10
- C. 15
- D. 12
Answer: 9
Explanation: 6 1t h. 60 10= = 900 9d km.1000 10= = Speed = dt 9 910Speed 10 1 10 10 = = × = 9 km
231. A car covers a certain distance moving at a constant speed of 50 km/h in 3 hours. How much more time would it have taken to cover the same distance if the speed had been only 40 km/h?
- A. 30 ,minutes
- B. 45 minutes
- C. 10 minutes
- D. 1 hour
Answer: 45 minutes
232. A and B travel the same distance at speeds of 8 km/h and 12 km/h, respectively. If B takes 30 minutes less than that taken by A, what in the distance (in km) travelled by each one of them?
- A. 12
- B. 10
- C. 15
- D. 8
Answer: 12
Explanation: Speed of A = 8 km/h Speed of B = 12 km/h Let Total distance is d. According to the question , d d 308 12 60- = 3d 2d 124 2- = ∴d = 12 Hence distance travelled by each one of them is 12 km.
233. If a car covers a certain distance in 1 hour 24 minutes by covering two-third of the distance at 52 km/h and the rest at 65 km/h, then find the total distance.
- A. 78 km
- B. 163.8 km
- C. 75.8 km
- D. 46.8 km
Answer: 78 km
234. Dimple is travelling at a speed of 90 km per hour on a highway, while Sachin is travelling at a speed of 108 km per hour. What is the difference between in their speeds, in meters per second?
- A. 5
- B. 3
- C. 4
- D. 6
Answer: 5
Explanation: Difference between their speed (in m/s) = (108-90)× 518 = 18× 518 = 5 m/s
235. Amit covers a certain distance on his bike at a speed of 40 km/h in 15 min. If he wants to cover the same distance in 12min, then what should his speed be?
- A. 60 km/h
- B. 50 km/h
- C. 72 km/h
- D. 32 km/h
Answer: 50 km/h
Explanation: According to the question, Distance covered in 15 minutes = 1540 10km60× = Speed of Amit covered 10 km distance in 12 minutes = 10 50km1260 =
236. While covering a distance of 51 km, a man noticed that after walking for one hour and 40 minutes, the distance covered by him was 512 of the remaining distance. What was his speed?
- A. 7 km/h
- B. 10 km/h
- C. 8 km/h
- D. 9 km/h
Answer: 9 km/h
237. A covered a distance of 240 km at a certain speed. Had his speed been 8 km/h less, then the time taken would have been one hour more for covering the same distance. How much time (in hours) will he take to cover a distance of 480 km at his original speed?
- A. 9
- B. 11
- C. 10
- D. 8
Answer: 9
238. A journey of 900 km is completed in 11 h. If two -fifth of the journey is completed at the speed of 60 km/h, at what speed (in km/h) is the remaining journey completed?
- A. 108
- B. 72
- C. 84
- D. 90
Answer: 108
Explanation: From question, 900 km journey completed in 11 hours 25 of the journey = 2 9005 × = 360 km Time taken to complete 360 km = 36060 = 6 hours Remaining time = 11 - 6 = 5 hours Remaining distance = 900- 360 = 540 km ∴ Required speed = 5405 = 108 km/h
239. A person travels 5x distance at a speed of 5 km/h, x distance at a speed of 5 km/h, and 4x distance at a speed of 6 km/h, and takes a total of 112 minutes. What is the total distance (in km) travelled by the person?
- A. 8
- B. 10
- C. 9
- D. 12
Answer: 8
240. Two trains are running on parallel tracks in the same direction at the speed of 80 km/h, and 90 km/h respectively. The trains crossed each other in 3 minutes. If the length of one train is 230 m, then what is the length (in m) of the other train
- A. 270
- B. 250
- C. 230
- D. 300
Answer: 270