👥 Exam-preparation support for aspirants across India.🔔 Free UPSC syllabus, quizzes and class videos.✓ SSC CGL eligibility guide is live in Vidyarthi Kendra.
IUC Academy logoIUC AcademyHome

Time, Speed & Distance MCQ Practice

Practice question set with answers. Use deep links to save questions.

Quiz App / Time, Speed & Distance

619 questions loaded. Showing page 5 of 8 for fast crawlable revision and deep linking.

321. Convert 72 km/h to m/s.

  1. A. 15 m/s
  2. B. 25 m/s
  3. C. 20 m/s
  4. D. 18 m/s
Answer: 20 m/s

322. A car travels 240 km in 4 hours. Find the speed.

  1. A. 80 km/h
  2. B. 60 km/h
  3. C. 70 km/h
  4. D. 50 km/h
Answer: 60 km/h
323. At what time will the train reach city X from city Y? I. The train crosses another train of equal length of 200 metres and running in opposite direction in 15 seconds. II. The train leaves city Y at 7.15 a.m. for city X situated at a distance of 558 km. III. The 200 metre long train crosses a signal pole in 10 seconds.
  1. A. I only
  2. B. II only
  3. C. III only
  4. D. I or III only
Answer: I only
324. What is the length of a running train P crossing another running train Q? I. These two trains take 18 seconds to cross each other. II. These trains are running in opposite directions. III. The length of train Q is 180 metres.
  1. A. I only
  2. B. II only
  3. C. III only
  4. D. Even with I, II and III, the answer cannot be obtained.
Answer: Even with I, II and III, the answer cannot be obtained.
Explanation: Let the length of train P be x metres. II. These trains are running in opposite directions. III. Length of train Q is 180 m. I. Time taken by P to cross Q = (180 ) + Relative speed x + ⇒= (180 ) 18 . Relative speed x Thus, even with I, II and III, the answer cannot be obtained. ∴ Correct answer is (e).
325. How much time will the train A take to cross an-other train B running in opposite direction? I. Train A crosses a signal pole in 6 seconds. II. Ratio of the speeds of trains A and B is 3 : 2. III. Length of the two trains together is 500 metres.
  1. A. I only
  2. B. II only
  3. C. III only
  4. D. Question cannot be answered even with the information in all the three statements.
Answer: Question cannot be answered even with the information in all the three statements.
Explanation: II. Let the speeds of A and B be 3x m/sec and 2x m/sec. I. Length of train A = (3x × 6) m = 18x metres. III. Length of train B = (500 – 18x) m. Relative speed = (3x + 2x) m/sec = 5x m/sec. Time taken A to cross B = Sum of their lengths 500 sec. Relative speed 5x = Thus, even with the information in all the three statements, question cannot be answered. ∴ Correct answer is (e).
326. What is the speed of train? (Bank P.O. 2004) I. The train crosses a signal post in 20 seconds. II. The train crosses a 260 metre long platform in 33 seconds. III. The train crosses another stationary train of same length in 40 seconds.
  1. A. Only I and II
  2. B. Any two of the three
  3. C. All I, II and III
  4. D. II and either I or III
Answer: II and either I or III
327. What is the length of the train? (Bank P.O., 2004) I. The train cosses a 280 m long platform in 18 sec. II. The train crosses a man standing on the platform in 10.5 sec. III. Speed of the train is 96 kmph.
  1. A. I and II only
  2. B. I and III only
  3. C. All I, II and III
  4. D. Any two of the three
Answer: Any two of the three
328. What is the speed of the train? I. The train passes a man walking at the rate of 3 kmph in 9 seconds. II. The train passes a man walking at the rate of 6 kmph in 10 seconds. III. The train is moving in the same direction in which the two men are moving.
  1. A. I and III only
  2. B. II and III only
  3. C. I and II only
  4. D. All I, II and III
Answer: All I, II and III
329. What is the length of the train X? I. Train X crosses a telegraph post in 20 seconds II. Train X crosses a platform of length 800 m in 100 seconds. III. Train X passes through a tunnel 400 m long in 60 seconds.
  1. A. I and either II or III only
  2. B. II and III only
  3. C. II and either I or III only
  4. D. Any two of the three
Answer: Any two of the three
330. What is the speed of the train? (Bank P.O., 2008) I. The train crosses a signal pole in 18 seconds. II. The train crosses a platform of equal length in 36 seconds. III. Length of the train is 330 metres.
  1. A. I and II only
  2. B. II and III only
  3. C. I and III only
  4. D. III and either I or II only
Answer: III and either I or II only
331. What is the speed of the train? (M.B.A., 2002) I. The train crosses 300 metres long platform in 21 seconds. II. The train crosses another stationary train of equal length in 1 19 2 seconds. III. The train crosses a signal pole in 3 9 4 seconds.
  1. A. I and II only
  2. B. I and either II or III only
  3. C. II and either I or III only
  4. D. III and either I or II only
Answer: I and either II or III only
332. What is the speed of the train? (S.B.I.P.O., 2002) I. The train crosses a tree in 13 seconds. II. The train crosses a platform of length 250 metres in 27 seconds. III. The train crosses another train running in the same direction in 32 seconds.
  1. A. I and II only
  2. B. II and III only
  3. C. I and III only
  4. D. Any two of the three
Answer: I and II only
333. What is the speed of the train whose length is 210 metres? (Bank P.O., 2003) I. The train crosses another train of 300 metres length running in opposite direction in 10 seconds. II. The train crosses another train running in the same direction at the speed of 60 km/hr in 30 seconds.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
334. A train crosses a pole in 10 seconds. What is the length of the train? (Bank P.O., 2003) I. The train crosses another train running in opposite direction with a speed of 80 km/hr in 22 seconds. II. The speed of the train is 108 km/hr.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
335. What is the relative speed of two trains with respect to each other? (JMET, 2007) Y I. The speed of the first train is 120% more than the speed of the second train. II. The speed of the second train is 80 km/hr.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Explanation: Speed of second train = 80 km/hr. Speed of first train = (80 + 120% of 80) km/hr = 176 km/ hr. I and II give us the speeds of both the trains but to find the relative speed, we need to know whether the trains are moving in same or opposite directions, which is not given. Thus, even both I and II together do not give the answer. ∴ The correct answer is (d).
336. What is the speed of a running train? I. The train crosses a signal post in 6 seconds. II. The train crosses another train running in the opposite direction in 15 seconds.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Explanation: Since the lengths of the trains are not given, it is not possible to determine the speed of the train from both I and II together. ∴ The correct answer is (d).
337. A train crosses another train running in the same direction in one minute. What is the speed of the faster train? (R.B.I., 2003) I. The speed of the slower train is 80 kmph. II. The sum of the lengths of both the trains is 300 m.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
338. A train crosses another train running in the opposite direction in x seconds. What is the speed of the train? (S.B.I.P.O., 2003) I. Both the trains have the same length and are running at the same speed. II. One train crosses a pole in 5 seconds.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
339. What was the length of a running train crossing another 180 metre long train running in the opposite direction? I. The relative speed of the two trains was 150 kmph. II. The trains took 9 seconds to cross each other.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
340. What was the speed of a running train X? I. The relative speed of train X and another train Y running in opposite direction is 160 kmph. II. The train Y crosses a signal post in 9 seconds.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Explanation: Let the two trains of length a metres and b metres be moving in opposite directions at u m/s and v m/s. Then, I gives, u + v = 160. II gives, v = . 9 b From these equations, we cannot obtain u. ∴ The correct answer is (d).
341. What is the speed of the train? (Bank P.O., 2003) I. 280 metres long train crosses a signal pole in 18 seconds. II. 280 metres long train crosses a platform in 45 seconds.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
Explanation: Speed = = = Length of the train 280 m/s Time taken to cross the pole 18 140 m/s. 9 ∴ I alone gives the answer. ⇒ Speed = (280 ) m/s. 45 + p But, p = length of platform, is not given. ∴ II is not sufficient to give the answer. ∴ The correct answer is (a).
342. What is the length of a running train? I. The train crosses a man in 9 seconds. II. The train crosses a 240 metre long platform in 24 seconds.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Explanation: Time taken by train to cross a man = Length of train Speed Speed of train 9 l ⇒= ...(i) Time taken by train to cross a platform = (Length of train Length of platform) Speed of the train + ⇒ Speed = 240 24 l + ...(ii) From (i) and (ii), we get 240 . 9 24 l l + = Thus, l can be obtained. So both I and II are necessary to get the answer. ∴ The correct answer is (e).
343. What is the speed of the running train? (Bank P.O., 2006) I. The length of the train is 180 metres. II. The train crosses another stationary train of 120 metres length in 60 seconds.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Explanation: Speed of the running train = Sum of the lengths of two trains Time taken to cross stationary train = (180 120) m/s = 5 m/s. 60 + So, both the statements are necessary to get the answer. ∴ The correct answer is (e).
344. What is the speed of a running train which takes 9 seconds to cross a signal post? I. The length of the train is 90 metres. II. The train takes 27 seconds to cross a platform of 180 metres.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
345. What was the speed of the running train? (Bank P.O., 2000) I. Length of the train was 120 metres. II. The train crossed the other stationary train whose length was 180 m in 4 seconds. EXER Y
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Explanation: Speed of the first train = (sum of the lengths of the two trains) Time taken = (120 180) m/s 75 m/s. 4 + = So, both the statements are necessary to get the answer. ∴ The correct answer is (e).
346. A train crosses a signal post in x seconds. What is the length of the train? (NABARD, 2002) I. The train crosses a platform of 100 metres in y seconds. II. The train is running at the speed of 80 km/hr.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
347. A train running at a certain speed crosses another train running in the opposite direction in 4.8 seconds. To find out the speed of the first train, which of the following information P and Q is sufficient? P : The length of the first train Q : The length of the second train
  1. A. Only P is sufficient
  2. B. Only Q is sufficient
  3. C. Either P or Q is sufficient
  4. D. Both P and Q are not sufficient
Answer: Both P and Q are not sufficient
348. A train running at a certain speed crosses a stationary engine in 20 seconds. To find out the speed of the train, which of the following information is necessary?
  1. A. Only the length of the train
  2. B. Only the length of the engine
  3. C. Either the length of the train or the length of the engine
  4. D. Both the length of the train and the length of the engine
Answer: Both the length of the train and the length of the engine
Explanation: Time taken by the train to cross a stationary engine = (Length of train Length of engine) (Speed of the train) + ⇒ (Length of train Length of engine) 20 (given) (Speed of the train) + = Hence, to find the speed of the train, the length of the train and the length of the engine both must be known. ∴ The correct answer is (d).
349. Train A travelling at 63 kmph can cross a platform 199.5 m long in 21 seconds. How much time would train A take to completely cross (from the moment they meet) train B, 157m long and travelling at 54 kmph in opposite direction which train A is travelling? (in seconds)
  1. A. 16
  2. B. 18
  3. C. 12
  4. D. 10
Answer: 10
350. Train A passes a lamp post in 9 seconds and a 700 m platform in 30 seconds. How many seconds will it take to cross an 800 m platform?
  1. A. 32
  2. B. 31
  3. C. 33
  4. D. 30
Answer: 33
351. A train passes bridges 500 m and 250 m long in 100 and 60 seconds respectively. What is the train's length?
  1. A. 152 m
  2. B. 125 m
  3. C. 250 m
  4. D. 120 m
Answer: 125 m
352. Two trains start together from A and B towards each other at 75 km/hr and 50 km/hr. When they meet, one has covered 175 km more than the other. Find the distance between A and B.
  1. A. 875 km
  2. B. 785 km
  3. C. 758 km
  4. D. 857 km
Answer: 875 km
353. A train takes 9 sec to cross a pole: If the speed of the train is 48 kmph, then length of the train is
  1. A. 150 m
  2. B. 120 m
  3. C. 90 m
  4. D. 80 m
Answer: 120 m
354. A train which is moving at an average speed of 40km/h reaches its destination on time. When its average speed reduces to 35 km/h, then it reaches its destination 15 minutes late. The distance travelled by the train, is
  1. A. 70km
  2. B. 80km
  3. C. 40km
  4. D. 30km
Answer: 70km
355. Two trains start simultaneously (with uniform speeds) from two stations 270 km apart, each to the opposite station; they reach their destinations in 1 6 4 hours and 4 hours after they meet. The rate at which the slower train travels is
  1. A. 16 km/hr.
  2. B. 24 km/hr.
  3. C. 25 km/hr.
  4. D. 30 km/hr.
Answer: 24 km/hr.
356. Two trains, one from Howrah to Patna and the other from Patna to Howrah, start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 9 hours and 16 hours respectively. The ratio of their speeds is :
  1. A. 2 : 3 / 2: 3
  2. B. 4 : 3 / 4: 3
  3. C. 6 : 7 / 6: 7
  4. D. 9 : 16 / 9: 16
Answer: 4 : 3 / 4: 3
357. The Ghaziabad-Hapur-Meerut EMU and the Meerut-Hapur-Ghaziabad EMU start at the same time from Ghaziabad and Meerut and proceed towards each other at 16 km/hr and 21 km/hr respectively. When they meet, it is found that one train has travelled 60 km more than the other. The distance between two stations is
  1. A. 440 km
  2. B. 444 km
  3. C. 445 km
  4. D. 450 km
Answer: 444 km
Explanation: At the time of meeting, let the distance travelled by the first train be x km. Then, distance travelled by the second train is (x + 60) km. ∴ 60 16 21 x x + = ⇒ 21x = 16x + 960 ⇒ 5x = 960 ⇒ x = 192. Hence, distance between two stations = (192 + 192 + 60) km = 444 km.
358. Train X leaves Meerut at 4 p.m. and reaches Ghaziabad at 5 p.m., while train Y leaves Ghaziabad at 4 p.m. and reaches Meerut at 5.30 p.m. When will the two trains cross?
  1. A. 4.36 p.m.
  2. B. 4.42 p.m.
  3. C. 4.48 p.m.
  4. D. 4.50 p.m.
Answer: 4.36 p.m.
359. Stations A and B are 110 km apart on a straight line. One train leaves A at 7 a.m. towards B at 20 kmph, and another leaves B at 8 a.m. towards A at 25 kmph. When will they meet?
  1. A. 9 a.m.
  2. B. 10 a.m.
  3. C. 10.30 a.m.
  4. D. 11 a.m.
Answer: 10 a.m.
Explanation: Suppose they meet x hours after 7 a.m. Distance covered by A in x hours = 20x km. Distance covered by B in (x – 1) hours = 25 (x – 1) km. ∴ 20x + 25 (x – 1) = 110 ⇔ 45x = 135 ⇔ x = 3. So, they meet at 10 a.m.
360. Two identical trains A and B running in opposite directions at same speed take 2 minutes to cross each other completely. The number of bogies of A are increased from 12 to 16. How much more time would they now require to cross each other?
  1. A. 20 sec
  2. B. 40 sec
  3. C. 50 sec
  4. D. 60 sec
Answer: 20 sec
361. Two trains, 130 and 110 metres long, are going in the same direction. The faster train takes one minute to pass the other completely. If they are moving in opposite directions, they pass each other completely in 3 seconds. Find the speed of the faster train.
  1. A. 38 m/sec
  2. B. 42 m/sec
  3. C. 46 m/sec
  4. D. 50 m/sec
Answer: 42 m/sec
Explanation: Let the speeds of the faster and slower trains be x m/sec and y m/sec respectively. Then, 240 60 xy – = ⇔ x – y = 4 ...(i) And, 240 3 xy = + ⇔ x + y = 80 ...(ii) Adding (i) and (ii), we get: 2x = 84 or x = 42. Putting x = 42 in (i), we get: y = 38. Hence, speed of faster train = 42 m/sec.
362. Two trains running in opposite directions cross a man on a platform in 27 and 17 seconds and cross each other in 23 seconds. What is the ratio of their speeds?
  1. A. 1 : 3 / 1: 3
  2. B. 3 : 2 / 3: 2
  3. C. 3 : 4 / 3: 4
  4. D. None of these
Answer: 3 : 2 / 3: 2
Explanation: Let the speed of the two trains be x m/sec and y m/sec respectively. Then, length of the first train = 27x metres, and length of the second train = 17y metres. ∴ 27 17 xy xy + + = 23 ⇔ 27x + 17y = 23x + 23y ⇔ 4x = 6y ⇔ 3 . 2 x y =
363. A train at 48 kmph completely crosses another train, half its length, moving oppositely at 42 kmph in 12 seconds. It also passes a platform in 45 seconds. How long is the platform?
  1. A. 400 m
  2. B. 450 m
  3. C. 560 m
  4. D. 600 m
Answer: 400 m
364. A man standing on a platform finds that a train takes 3 seconds to pass him and another train of the same length moving in the opposite direction takes 4 seconds. The time taken by the trains to pass each other will be
  1. A. 3 2 seconds 7
  2. B. 3 3 seconds7
  3. C. 3 4 seconds 7
  4. D. 3 5 seconds7
Answer: 3 3 seconds7
365. A train moving at 15 m/sec takes 20 seconds to pass a cyclist moving in the same direction as that of the train. How much time will the train need to pass the cyclist, if the cyclist moves in a direction opposite to that of the train and if the speed of the cyclist is 5 m/ sec and the length of the cycle is 1 m?
  1. A. 9.95 sec
  2. B. 10 sec
  3. C. 10.05 sec
  4. D. 12 sec
Answer: 10 sec
366. A 150 m long train crosses a milestone in 15 seconds and a train of same length coming from the opposite direction in 12 seconds. The speed of the othe train is
  1. A. 36 kmph
  2. B. 45 kmph
  3. C. 50 kmph
  4. D. 54 kmph
Answer: 54 kmph
367. Two 100 m trains moving in opposite directions cross each other in 8 seconds. One runs twice as fast as the other. What is the speed of the faster train?
  1. A. 30 km/hr
  2. B. 45 km/hr
  3. C. 60 km/hr
  4. D. 75 km/hr
Answer: 60 km/hr
368. Two men are running in the same direction with speeds of 6 km per hour and 1 7 km 2 per respec-tively. A train running in the same direction crosses them in 5 sec and 1 5 2 sec respectively. The length and the speed of the train are respectively.
  1. A. 22.92 m (approximately) and 22 km per hour
  2. B. 22 m (approximately) and 22.5 km per hour
  3. C. 22.90 m (approximately) and 20.5 km per hour
  4. D. 22.92 m (approximately) and 22.5 km per hour
Answer: 22.92 m (approximately) and 22.5 km per hour
369. A train overtakes two people walking along the track in the same direction, at 4.5 km/hr and 5.4 km/hr, in 8.4 and 8.5 seconds respectively. What is the speed of the train?
  1. A. 66 km/hr
  2. B. 72 km/hr
  3. C. 78 km/hr
  4. D. 81 km/hr
Answer: 81 km/hr
370. A train overtakes two people walking the same way at 2 kmph and 4 kmph, passing them completely in 9 and 10 seconds. How long is the train?
  1. A. 45 m
  2. B. 50 m
  3. C. 54 m
  4. D. 72 m
Answer: 50 m
371. Two trains run in opposite directions at 36 kmph and 45 kmph. A man in the slower train sees the faster train pass him in 8 seconds. How long is the faster train?
  1. A. 80 m
  2. B. 100 m
  3. C. 120 m
  4. D. 180 m
Answer: 180 m
372. One local and another express train were proceeding in the same direction on parallel tracks at 29 km/ hr and 65 km/hr respectively. The driver of the farmer noticed that it took exactly 16 seconds for the faster train to pass by him. What is the length of the faster train?
  1. A. 60 m
  2. B. 120 m
  3. C. 160 m
  4. D. 240 m
Answer: 160 m
373. A train B speeding with 120 kmph crosses another train C running in the same direction, in 2 minutes. If the lengths of the trains B and C be 100 m and 200 m respectively, what is the speed (in kmph) of the train C?
  1. A. 111 km
  2. B. 123 km
  3. C. 127 km
  4. D. 129 km
Answer: 129 km
374. A train 108 m long moving at a speed of 50 km/hr crosses a train 112 m long coming from opposite direction in 6 seconds. The speed of the second train is
  1. A. 48 km/hr
  2. B. 54 km/hr
  3. C. 66 km/hr
  4. D. 82 km/hr
Answer: 82 km/hr
375. Two trains of equal lengths take 10 seconds and 15 seconds respectively to cross a telegraph post. If the length of each train be 120 metres, in what time (in seconds) will they cross each other travelling in opposite direction?
  1. A. 10
  2. B. 12
  3. C. 15
  4. D. 20
Answer: 12
376. A 180-metre long train crosses another 270-metre long train running in the opposite direction in 10.8 seconds. If the speed of the first train is 60 kmph, what is the speed of the second train in kmph?
  1. A. 80
  2. B. 90
  3. C. 150
  4. D. Cannot be determined
Answer: 90
377. Two trains are running in opposite directions with the same speed. If the length of each train is 120 metres and they cross each other in 12 seconds, then the speed of each train (in km/hr) is
  1. A. 10
  2. B. 18
  3. C. 36
  4. D. 72
Answer: 36
378. A 270 m train running at 120 kmph crosses another train moving in the opposite direction at 80 kmph in 9 seconds. How long is the other train?
  1. A. 230 m
  2. B. 240 m
  3. C. 260 m
  4. D. 320 m
Answer: 230 m
379. Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/hr and 36 km/hr. The faster train passes the slower train in 36 seconds. The length of each train is
  1. A. 50 m
  2. B. 72 m
  3. C. 80 m
  4. D. 82 m
Answer: 50 m
380. If a train takes 1.75 sec to cross a telegraphic post and 1.5 sec to overtake a cyclist racing along a road parallel to the track @ 10 metres per second, then the length of the train is
  1. A. 105 m
  2. B. 115 m
  3. C. 125 m
  4. D. 135 m
Answer: 105 m
381. A train 75 m long overtook a person who was walking at the rate of 6 km/hr in the same direction and passed him in 1 7 2 seconds. Subsequently, it overtook a second person and passed him in 3 6 4 seconds. At what rate was the second person travelling?
  1. A. 1 km/hr
  2. B. 2 km/hr
  3. C. 4 km/hr
  4. D. 5 km/hr
Answer: 2 km/hr
382. A train, 240 m long, crosses a man walking along the line in opposite direction at the rate of 3 kmph in 10 seconds. The speed of the train is
  1. A. 63 kmph
  2. B. 75 kmph
  3. C. 83.4 kmph
  4. D. 86.4 kmph
Answer: 83.4 kmph
383. A train 400 m long overtook a man walking along the line in the same direction as the train, at the rate of 5 kmph and passed him in 40 seconds. The train reached the station in 20 minutes after passing the man. In what time did the man reach the station?
  1. A. 2 hr 24 min
  2. B. 2 hr 30 min 40 sec
  3. C. 2 hr 36 min 48 sec
  4. D. 2 hr 48 min 48 sec
Answer: 2 hr 48 min 48 sec
384. A train 125 m long passes a man, running at 5 kmph in the same direction in which the train is going, in 10 seconds. The speed of the train is:
  1. A. 45 km/hr
  2. B. 50 km/hr
  3. C. 54 km/hr
  4. D. 55 km/hr
Answer: 50 km/hr
385. Two trains are coming from opposite directions with speeds of 75 km/hr and 100 km/hr on two parallel tracks. At some moment the distance between them is 100 km. After T hours, distance between them is again 100 km. T is equal to
  1. A. 1 hr
  2. B. 1 1 hr 7
  3. C. 1 1 hr 2
  4. D. 2 hrs
Answer: 1 1 hr 7
386. Two trains of lengths 120 m and 90 m are running with speeds of 80 km/hr and 55 km/hr respectively towards each other on parallel lines. If they are 90 m apart, after how many seconds they will cross each other?
  1. A. 5.6 sec.
  2. B. 7.2 sec.
  3. C. 8 sec.
  4. D. 9 sec.
Answer: 8 sec.
387. Two trains are moving in opposite directions @ 60 km/hr and 90 km/hr. Their lengths are 1.10 km and 0.9 km respectively. The time taken by the slower train to cross the faster train in seconds is
  1. A. 36
  2. B. 45
  3. C. 48
  4. D. 49
Answer: 48
388. Two trains A and B start running together from the same point in the same direction, at the speeds of 60 kmph and 72 kmph respectively. If the length of each of the trains is 240 metres, how long will it take for train B to cross train A?
  1. A. 1 min 12 secs
  2. B. 1 min 24 secs
  3. C. 2 min 12 secs
  4. D. 2 min 24 secs
Answer: 2 min 24 secs
389. Two trains 200 metres and 150 metres long are running on parallel rails in the same direction at speeds of 40 km/hr and 45 km/hr respectively. Time taken by the faster train to cross the slowed train will be
  1. A. 72 seconds
  2. B. 132 seconds
  3. C. 192 seconds
  4. D. 252 seconds
Answer: 252 seconds
390. A train 110 metres long is running with a speed of 60 kmph. In what time will it pass a man who is running at 6 kmph in the direction opposite to that in which the train is going?
  1. A. 5 sec
  2. B. 6 sec
  3. C. 7 sec
  4. D. 10 sec
Answer: 6 sec
391. A jogger runs at 9 kmph beside a railway track, 240 m ahead of the engine of a 120 m long train moving the same way at 45 kmph. How long will the train take to pass the jogger?
  1. A. 3.6 sec
  2. B. 18 sec
  3. C. 36 sec
  4. D. 72 sec
Answer: 36 sec
392. A train with 90 km/hr crosses a bridge in 36 sec-onds. Another train 100 metres shorter crosses the same bridge at 45 km/hr. What is the time taken by the second train to cross the bridge?
  1. A. 61 seconds
  2. B. 62 seconds
  3. C. 63 seconds
  4. D. 64 seconds
Answer: 64 seconds
393. The time taken by a train 180 m long, travelling at 42 kmph, in passing a person walking in the same direction at 6 kmph, will be
  1. A. 18 sec
  2. B. 21 sec
  3. C. 24 sec
  4. D. 25 sec
Answer: 18 sec
394. A train travelling with a constant speed crosses a 96-metre long platform in 12 seconds and another 141-metre long platform in 15 seconds. The length of the train and its speed are
  1. A. 84 metres and 54 km/hr
  2. B. 64 metres and 44 km/hr
  3. C. 64 metres and 54 km/hr
  4. D. 84 metres and 60 km/hr
Answer: 84 metres and 54 km/hr
395. A train running at a certain speed takes 20 seconds to cross a signal post and 50 seconds to cross a bridge. Which of the following statements is correct about the length of the bridge?
  1. A. 1.5 times the length of the train
  2. B. 2.5 times the length of the train
  3. C. 30 metres more than the length of the train
  4. D. Cannot be determined
Answer: 1.5 times the length of the train
Explanation: Let the lengths of the train and the bridge be x metres and y metres respectively. Let the speed of the train be z m/sec. Then, 20 x = z ...(i) and 50 xy + = z ...(ii) From (i) and (ii), we have: 20 50 x xy + = ⇔ 50x = 20x + 20y ⇔ 30x = 20y ⇔ y = 3 1.5 . 2 = x
396. A train passes a platform 90 m long in 30 seconds and a man standing on the platform in 15 seconds. The speed of the train is
  1. A. 12.4 km/hr
  2. B. 14.6 km/hr
  3. C. 18.4 km/hr
  4. D. 21.6 km/hr
Answer: 21.6 km/hr
397. A train, 150 m long, takes 30 seconds to cross a bridge 500 m long. How much time will the train take to cross a platform 370 m long?
  1. A. 18 sec
  2. B. 24 sec
  3. C. 30 sec
  4. D. 36 sec
Answer: 24 sec
398. A train moving at 45 km/hr crosses a 100 m platform in 60 seconds. How long does it take to cross an electric pole?
  1. A. 8 sec
  2. B. 52 sec
  3. C. 1 minute
  4. D. Data inadequate
Answer: 52 sec
399. A train speeds past a pole in 20 seconds and speeds past a platform 100 metres in length in 30 seconds. What is the length of the train?
  1. A. 100 m
  2. B. 150 m
  3. C. 180 m
  4. D. 200 m
Answer: 200 m
400. Train A crosses a stationary train B in 50 seconds and a pole in 20 seconds with the same speed. The length of the train A is 240 metres. What is the length of the stationary train B?
  1. A. 260 metres
  2. B. 300 metres
  3. C. 360 metres
  4. D. Cannot be determined
Answer: 360 metres

Explore More Practice Topics and Quizzes