👥 Exam-preparation support for aspirants across India.🔔 Free UPSC syllabus, quizzes and class videos.✓ SSC CGL eligibility guide is live in Vidyarthi Kendra.
IUC Academy logoIUC AcademyHome

Analogy MCQ Practice

Practice question set with answers. Use deep links to save questions.

Quiz App / Analogy

810 questions loaded. Showing page 1 of 11 for fast crawlable revision and deep linking.

1. ‘IPL’ is related to ‘Cricket’ in the same way as ‘Wimbledon’ is related to ‘______’.
  1. A. Football
  2. B. Tennis
  3. C. Hockey
  4. D. Badminton
Answer: Tennis
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Hockey' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
2. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. ABRUPT : BZUQUN : : SUDDEN : ?
  1. A. TSGZJH
  2. B. URGFJP
  3. C. URFGJP
  4. D. TSAHJH
Answer: TSGZJH
Explanation: From 'ABRUPT' to 'BZUQUN', the letter positions shift by (+1, -2, +3, -4, +5, -6). Applying the same shift to 'SUDDEN' gives 'TSGZJH'.
3. ‘Pressure’ is related to ‘Pascal’ and ‘Electricity’ is related to ‘Watt' in the same way as ‘Heat’ is related to ‘______’.
  1. A. Ohm
  2. B. Volt
  3. C. Joule
  4. D. Bar
Answer: Joule
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Joule' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
4. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Conductor : Aluminium : : Insulator : ?
  1. A. Silver
  2. B. Mica
  3. C. Silicon
  4. D. Graphite
Answer: Mica
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Graphite' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
5. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. GILP : TPMK : : DGKP : ?
  1. A. WURN
  2. B. WRNK
  3. C. WTPK
  4. D. VQMJ
Answer: WRNK
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'WURN' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
6. ‘Entertainment’ is related to ‘Television’ in the same way as ‘Warmth’ is related to ‘______’.
  1. A. Temperature
  2. B. Proximity
  3. C. Woollens
  4. D. Day
Answer: Woollens
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Proximity' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
7. ‘Track’ is related to ‘Athlete’ in the same way as ‘Classroom’ is related to ‘______’.
  1. A. Student
  2. B. Teaching
  3. C. Study
  4. D. School
Answer: Student
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Student' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
8. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Mirror : Reflection : : Prism : ?
  1. A. Reflection
  2. B. Scattering
  3. C. Inversion
  4. D. Dispersion
Answer: Dispersion
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Inversion' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
9. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 13 : 182 : : 18 : ?
  1. A. 338
  2. B. 306
  3. C. 324
  4. D. 342
Answer: 342
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '306' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
10. ‘Chapter’ is related to ‘Book’ in the same way as ‘Compartment’ is related to ‘______’.
  1. A. Bus
  2. B. Engine
  3. C. Wheel
  4. D. Train
Answer: Train
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Engine' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
11. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. FOCUS : OQLWB : : MINOR : ?
  1. A. VKWPB
  2. B. WKVQB
  3. C. VKWQA
  4. D. VJVQA
Answer: VKWQA
Explanation: From 'FOCUS' to 'OQLWB', the letter positions shift by (+9, +2, +9, +2, +9). Applying the same shift to 'MINOR' gives 'VKWQA'.
12. ‘Inventor’ is related to ‘Imagination’ in the same way as ‘Teacher’ is related to ‘______’.
  1. A. Profession
  2. B. Discipline
  3. C. Knowledge
  4. D. Read
Answer: Knowledge
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Profession' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
13. ‘Restaurant’ is related to ‘Menu’ in the same way as ‘Library’ is related to ‘______’.
  1. A. Register
  2. B. Rack
  3. C. Book
  4. D. Catalogue
Answer: Catalogue
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Book' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
14. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Biology : Science : : Political Science : ?
  1. A. Politician
  2. B. Social Science
  3. C. Languages
  4. D. Earth Science
Answer: Social Science
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Earth Science' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
15. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Night-watchmen : Cricket : : Deuce : ?
  1. A. Tennis
  2. B. Wrestling
  3. C. Skating
  4. D. Kabaddi
Answer: Tennis
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Wrestling' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
16. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 4 : 80 : : 6 : ?
  1. A. 296
  2. B. 252
  3. C. 229
  4. D. 232
Answer: 252
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '232' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
17. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 7 : 53 : : 9 : ?
  1. A. 99
  2. B. 101
  3. C. 112
  4. D. 85
Answer: 85
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '112' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
18. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Kathmandu : Nepal : : Thimphu : ?
  1. A. Bhutan
  2. B. Sri Lanka
  3. C. China
  4. D. Maldives
Answer: Bhutan
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'China' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
19. ‘Prudent’ is related to ‘Cautious’ in the same way as ‘Excellent’ is related to ‘______’.
  1. A. Original
  2. B. Singular
  3. C. Intelligent
  4. D. Fabulous
Answer: Fabulous
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Intelligent' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
20. Select the option in which the two numbers are related the same way as are the two numbers of the given number-pair. 80 : 4
  1. A. 20 : 2
  2. B. 150 : 5
  3. C. 180 : 6
  4. D. 40 : 3
Answer: 150 : 5
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '150 : 5' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
21. ‘Hectare’ is related to ‘Area’ in the same way as ‘Pascal’ is related to ‘______’.
  1. A. Capacity
  2. B. Temperature
  3. C. Pressure
  4. D. Energy
Answer: Pressure
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Capacity' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
22. Select the option word that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Right : Correct :: Peak : ?
  1. A. Hill
  2. B. Valley
  3. C. Tall
  4. D. Top
Answer: Top
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Valley' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
23. Select the option which is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Sunlight: Blind: : Noise: ______
  1. A. Deaf
  2. B. Calmness
  3. C. Dumb
  4. D. Silence
Answer: Deaf
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Silence' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
24. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Bicycle : Wheels : : Bird : ______
  1. A. Sky
  2. B. River
  3. C. Land
  4. D. Wings
Answer: Wings
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Wings' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
25. Select the option in which the number pair does NOT share the same relationship as that shared by the given number pair. 9 : 734
  1. A. 6 : 221
  2. B. 4 : 71
  3. C. 8 : 517
  4. D. 7 : 348
Answer: 8 : 517
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '8 : 517' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
26. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. NICE : OGFA : : COLD : ______
  1. A. FMOA
  2. B. FMIH
  3. C. DMOZ
  4. D. DKIZ
Answer: DMOZ
Explanation: From 'NICE' to 'OGFA', the letter positions shift by (+1, -2, +3, -4). Applying the same shift to 'COLD' gives 'DMOZ'.
27. Select the option in which the two numbers are related the same way as are the two numbers of the given number-pair. 13 : 210
  1. A. 5 : 48
  2. B. 7 : 72
  3. C. 9 : 108
  4. D. 11 : 152
Answer: 7 : 72
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '11 : 152' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
28. Play' is related to 'Director' in the same way as 'Newspaper' is related to '______'.
  1. A. Press
  2. B. Editor
  3. C. Owner
  4. D. Writer
Answer: Editor
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Owner' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
29. ‘Painting’ is related to ‘Canvas’ in the same way as ‘Rainbow’ is related to ‘______’.
  1. A. Cloud
  2. B. Rain
  3. C. Sun
  4. D. Sky
Answer: Sky
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Cloud' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
30. Select the option which is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Bottle: Cap: : Jar: ?
  1. A. Shield
  2. B. Mask
  3. C. Plastic
  4. D. Lid
Answer: Lid
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Plastic' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
31. Lokesh is an expert in the studies of reptiles and amphibians. Lokesh is a/an:
  1. A. dermatologist
  2. B. entomologist
  3. C. ornithologist
  4. D. herpetologist
Answer: herpetologist
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'dermatologist' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
32. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 125 : 343 : : 1331 : ?
  1. A. 729
  2. B. 1728
  3. C. 3375
  4. D. 2197
Answer: 2197
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '3375' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
33. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Pulses : Black gram : : Cereal : ?
  1. A. Coriander
  2. B. Rice
  3. C. mustard
  4. D. Fertiliser
Answer: Rice
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Rice' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
34. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Ink : Write : : Medicine : ?
  1. A. Doctor
  2. B. Chemist
  3. C. Tablet
  4. D. Cure
Answer: Cure
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Tablet' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
35. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 6 : 50 : : 11 : ?
  1. A. 145
  2. B. 169
  3. C. 104
  4. D. 99
Answer: 145
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '99' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
36. ‘Density’ is related to ‘Hydrometer’ in the same way as ‘Mass’ is related to ‘______’.
  1. A. Kilogram
  2. B. Heaviness
  3. C. Balance
  4. D. Volume
Answer: Balance
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Balance' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
37. ‘Tired’ is related to ‘Exhausted’ in the same way as ‘Sad’ is related to ‘______’.
  1. A. Feeling
  2. B. Mood
  3. C. Depressed
  4. D. Happy
Answer: Depressed
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Depressed' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
38. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Decibel : Sound : : Ampere : ?
  1. A. Volume
  2. B. Electric current
  3. C. Temperature
  4. D. Pressure
Answer: Electric current
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Volume' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
39. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Cricket : Eleven : : V olleyball : ?
  1. A. Nine
  2. B. Seven
  3. C. Six
  4. D. Eight
Answer: Six
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Seven' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
40. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. STRAW : HGIZD : : NORTH : ?
  1. A. MLGSI
  2. B. CBISL
  3. C. CBISD
  4. D. MLIGS
Answer: MLIGS
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'MLIGS' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
41. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Cataract : Eyes : : Eczema : ?
  1. A. Allergy
  2. B. Joints
  3. C. Itching
  4. D. Skin
Answer: Skin
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Skin' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
42. Select the option that is related to the third number in the same way as number. 9 : 90 : : 15 :?
  1. A. 120
  2. B. 95
  3. C. 240
  4. D. 135
Answer: 240
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '135' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
43. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Fuel : Diesel : : Utensils : ?
  1. A. Spoon
  2. B. Iron
  3. C. Kitchen
  4. D. Steel
Answer: Spoon
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Spoon' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
44. Select the option word that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Ocean : Sea : : Happiness : ______.
  1. A. Hopeful
  2. B. Prosperity
  3. C. Peace
  4. D. Joy
Answer: Joy
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Joy' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
45. The way ‘Stitching’ is related to ‘Thread’, in the same way ‘Writing’ is related to ‘______’.
  1. A. Nib
  2. B. Ink
  3. C. Pen
  4. D. Paper
Answer: Ink
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Ink' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
46. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Maithili : Jharkhand :: Konkani : ?
  1. A. Karnataka
  2. B. Maharashtra
  3. C. Goa
  4. D. Konkan
Answer: Goa
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Maharashtra' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
47. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Penicillin : Alexander Fleming :: AC motor : ?
  1. A. Benjamin Franklin
  2. B. Isaac Newton
  3. C. Thomas Edison
  4. D. Nikola Tesla
Answer: Nikola Tesla
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Nikola Tesla' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
48. The way 'Needle’ is related to ‘Hemming’, in the same way ‘’Pen" is related to ‘______’.
  1. A. Paper
  2. B. Ink
  3. C. Nib
  4. D. Writing
Answer: Writing
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Ink' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
49. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Snake : Slithering : : Horse : ?
  1. A. Galloping
  2. B. Strolling
  3. C. Hiking
  4. D. Grooming
Answer: Galloping
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Strolling' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
50. 'House' and 'Roof' are related in the same way as are 'Earth' and '________'.
  1. A. Sky
  2. B. Mountain
  3. C. River
  4. D. Pole
Answer: Sky
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Sky' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
51. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way the first letter-cluster. ABUSIVE : CAWRKUG : : VIOLENT : ?
  1. A. XJQMGOV
  2. B. XHQKGMV
  3. C. TJMMCOR
  4. D. TJMKGOV
Answer: XHQKGMV
Explanation: From 'ABUSIVE' to 'CAWRKUG', the letter positions shift by (+2, -1, +2, -1, +2, -1, +2). Applying the same shift to 'VIOLENT' gives 'XHQKGMV'.
52. ‘Mary Kom’ is related to ‘Boxing’ in the same way as ‘PT Usha’ is related to ‘______’.
  1. A. Running
  2. B. Weightlifting
  3. C. Shooting
  4. D. Wrestling
Answer: Running
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Shooting' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
53. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Pencil : Sharpener : : Wood : ?
  1. A. Rubber
  2. B. Tree
  3. C. Axe
  4. D. Screwdriver
Answer: Axe
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Axe' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
54. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. ACTION : EXPNSI : : SISTER : ?
  1. A. UDPZIM
  2. B. WDOYIM
  3. C. VDOYIN
  4. D. WEOZJN
Answer: WDOYIM
Explanation: From 'ACTION' to 'EXPNSI', the letter positions shift by (+4, -5, -4, +5, +4, -5). Applying the same shift to 'SISTER' gives 'WDOYIM'.
55. Select the option which is related to the third letter-group in the same way as the second letter-group is related to the first letter-group. Protection : Shield : : Exposure : ?
  1. A. injury
  2. B. cover
  3. C. bullying
  4. D. Disclosure
Answer: Disclosure
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'cover' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
56. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Chef : Food : : Carpenter : ?
  1. A. Construction
  2. B. Axe
  3. C. Wood cutter
  4. D. Furniture
Answer: Furniture
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Wood cutter' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
57. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Gymnasium : Exercise : : School : ?
  1. A. Curriculum
  2. B. Teachers
  3. C. Students
  4. D. Education
Answer: Education
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Students' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
58. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Audacious : Courageous : : Deflate : ______.
  1. A. Enlarge
  2. B. Entangle
  3. C. Collapse
  4. D. Attentive
Answer: Collapse
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Collapse' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
59. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. GEOGRAPHY : OEGARGYHP : : REASONING : ?
  1. A. AERNOSGNI
  2. B. NOSGNIAER
  3. C. GNINOSAER
  4. D. SAERONNIG
Answer: AERNOSGNI
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'NOSGNIAER' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
60. ‘Frogs’ is related to ‘Croak’ in the same way as ‘Peacock’ is related t o ‘______’.
  1. A. Growl
  2. B. Grunt
  3. C. Hiss
  4. D. Scream
Answer: Scream
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Grunt' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
61. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Sour : Sweet : : Wild : ?
  1. A. Forest
  2. B. Lame
  3. C. Tame
  4. D. Salty
Answer: Tame
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Salty' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
62. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Germany : Euro : : Myanmar : ?
  1. A. Dollar
  2. B. Kyat
  3. C. Dinar
  4. D. Pound
Answer: Kyat
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Pound' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
63. Select the option that is related to the third letter cluster in the same way as the second letter cluster is related to the first letter cluster. RAILCAR : NEEPYEN : : ICESHOW : ______.
  1. A. MZJOMKU
  2. B. MYIOLKT
  3. C. EGAWDSS
  4. D. NZJPMLU
Answer: EGAWDSS
Explanation: From 'RAILCAR' to 'NEEPYEN', the letter positions shift by (-4, +4, -4, +4, -4, +4, -4). Applying the same shift to 'ICESHOW' gives 'EGAWDSS'.
64. Select the option word that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Watt : Power : : Volt : ______.
  1. A. Current
  2. B. Potential
  3. C. Strength
  4. D. Ampere
Answer: Potential
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Potential' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
65. The way 'Dog’ is related to ‘Puppy’, in the same way ‘Sheep’ is related to ‘______’.
  1. A. Lamb
  2. B. Kid
  3. C. Calf
  4. D. Cub
Answer: Lamb
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Cub' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
66. Which of the given options is the most suitable to fill in the blank? Newspaper : Press : : Cloth : ______
  1. A. Shop
  2. B. Fibre
  3. C. Mill
  4. D. Tailor
Answer: Mill
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Fibre' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
67. Select the alternative which has the same relation with the third word as the second word with the first word. Reaper : Farmer : : Anvil : ?
  1. A. Carpenter
  2. B. watchmaker
  3. C. labor
  4. D. Blacksmith
Answer: Blacksmith
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Blacksmith' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
68. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. STEAM : PWBDJ : : DRESS : ?
  1. A. AUBVP
  2. B. AOHVP
  3. C. A VBUP
  4. D. AOBVV
Answer: AUBVP
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'AOBVV' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
69. Select the option in which the number-pair shares the same relationship as that shared by the given number-pair. 347 : 117
  1. A. 242 : 82
  2. B. 165 : 56
  3. C. 265 : 88
  4. D. 135 : 48
Answer: 242 : 82
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '265 : 88' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
70. ‘Kilogram’ is related to ‘Vegetables’ in the same way as ‘Litre’ is related to ‘______’.
  1. A. Bananas
  2. B. Pulses
  3. C. Milk
  4. D. Grass
Answer: Milk
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Milk' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
71. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Square : Rectangle : : Rhombus : ?
  1. A. Cuboid
  2. B. Trapezium
  3. C. Kite
  4. D. Parallelogram
Answer: Parallelogram
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Cuboid' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
72. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Square : Side : : Circle : ?
  1. A. Area
  2. B. Arc
  3. C. Radius
  4. D. Diameter
Answer: Radius
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Radius' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
73. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Sweet : Sour : : End : ?
  1. A. New
  2. B. Move
  3. C. Beginning
  4. D. First
Answer: Beginning
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Move' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
74. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. COLD : GTRK : : MICE : ?
  1. A. RMGL
  2. B. QNGL
  3. C. QNIL
  4. D. QMGL
Answer: QNIL
Explanation: From 'COLD' to 'GTRK', the letter positions shift by (+4, +5, +6, +7). Applying the same shift to 'MICE' gives 'QNIL'.
75. ‘Play’ is related to ‘Actor’ in the same way as ‘Concert’ is related to ‘______’.
  1. A. Symphony
  2. B. Piano
  3. C. Musician
  4. D. Director
Answer: Musician
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Musician' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
76. ‘Literature’ is related to ‘Poetry’ in the same way as ‘Painting’ is related to ‘______’.
  1. A. Colour
  2. B. Portrait
  3. C. Expression
  4. D. Frame
Answer: Portrait
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Portrait' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
77. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 7 : 294 : : 9 : ?
  1. A. 648
  2. B. 576
  3. C. 881
  4. D. 452
Answer: 648
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '576' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
78. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Amphibian : Frog : : Reptile : ?
  1. A. Lizard
  2. B. Cockroach
  3. C. Kangaroo
  4. D. Mouse
Answer: Lizard
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Cockroach' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
79. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Bed : Sleep : : Chair : ?
  1. A. Jump
  2. B. Wood
  3. C. Sit
  4. D. Balance
Answer: Sit
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Wood' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
80. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Metre : Millimetre : : Kilogram : ?
  1. A. Weight
  2. B. Quintal
  3. C. Pound
  4. D. Gram
Answer: Gram
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Pound' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.

Explore More Practice Topics and Quizzes