👥 Exam-preparation support for aspirants across India.🔔 Free UPSC syllabus, quizzes and class videos.✓ SSC CGL eligibility guide is live in Vidyarthi Kendra.
IUC Academy logoIUC AcademyHome

Number & Letter Series MCQ Practice

Practice question set with answers. Use deep links to save questions.

Quiz App / Number & Letter Series

649 questions loaded. Showing page 1 of 9 for fast crawlable revision and deep linking.

1. Which number from the options will replace the question mark (?) in the following series? 3, 13, 53, 213, ?
  1. A. 942
  2. B. 853
  3. C. 640
  4. D. 1065
Answer: 853
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '942' correctly replaces the question mark (?).
2. Which number from the options will replace the question mark (?) in the following series? 2, 4, 8, 32, 256, ?
  1. A. 8192
  2. B. 4096
  3. C. 2048
  4. D. 1024
Answer: 8192
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '4096' correctly replaces the question mark (?).
3. Which letter-cluster from the options will replace the question mark (?) to complete the given series? ASDF, BUGJ, CWJN, ?
  1. A. DYMR
  2. B. DYKQ
  3. C. DXKO
  4. D. DXLQ
Answer: DYMR
Explanation: In the letter series ASDF, BUGJ, CWJN, each term advances by (+1, +2, +3, +4) in alphabetical position, giving 'DYMR'.
4. Select the letter that will replace the question mark (?) in the given letter series. a, d, h, n, ?
  1. A. w
  2. B. y
  3. C. a
  4. D. u
Answer: w
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'y' correctly replaces the question mark (?).
5. Select the number that will replace the question mark (?) in the given number series. 146, 90, 56, 34, 22, ?
  1. A. 12
  2. B. 10
  3. C. 14
  4. D. 16
Answer: 10
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '10' correctly replaces the question mark (?).
6. Select the combination of letters that when sequentially placed in the blanks of the given series will complete the series. _ c _ d d _ c a _ c b d d b _ a
  1. A. abcac
  2. B. caddb
  3. C. abbac
  4. D. cdaba
Answer: abbac
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) 'cdaba' correctly replaces the question mark (?).
7. Select the numbers that will replace the question marks (?) in the given number series. 11, 12, 13, 13, 17, 16, 23, ?, ?
  1. A. 21, 31
  2. B. 25, 33
  3. C. 23, 27
  4. D. 23, 29
Answer: 21, 31
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '23, 29' correctly replaces the question mark (?).
8. Which letter-cluster will replace the question mark (?) in the following series? CED, FJH, KQN, ?, AKF
  1. A. SZT
  2. B. QZV
  3. C. RZV
  4. D. RXU
Answer: RZV
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'QZV' correctly replaces the question mark (?).
9. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 5, 4, 6, 15, 56, ?
  1. A. 195
  2. B. 200
  3. C. 275
  4. D. 330
Answer: 275
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '195' correctly replaces the question mark (?).
10. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. ?, 7, 14, 42, 168
  1. A. 4
  2. B. 3
  3. C. 1
  4. D. 7
Answer: 7
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '4' correctly replaces the question mark (?).
11. Which letter-cluster will replace the question mark (?) in the following series? AZB, CBD, FEG, JIK, ?
  1. A. ONP
  2. B. NMO
  3. C. OMP
  4. D. NOP
Answer: ONP
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'ONP' correctly replaces the question mark (?).
12. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 13, 20, 30, 45, 68, 103, ?, 230
  1. A. 155
  2. B. 157
  3. C. 163
  4. D. 133
Answer: 155
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '155' correctly replaces the question mark (?).
13. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 266, 138, 74, 42, ?, 18
  1. A. 18
  2. B. 28
  3. C. 34
  4. D. 26
Answer: 26
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '26' correctly replaces the question mark (?).
14. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 60, 80, 64, 70, 68, 60, ?, 50
  1. A. 72
  2. B. 44
  3. C. 70
  4. D. 52
Answer: 72
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '44' correctly replaces the question mark (?).
15. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 60, 120, 125, 250, 255, ?, 515
  1. A. 550
  2. B. 350
  3. C. 310
  4. D. 510
Answer: 510
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '350' correctly replaces the question mark (?).
16. Which of the following letter-clusters will replace the question mark (?) in the given series? UNXQ, VOYR, XQAT, ATDW, ?
  1. A. EYGD
  2. B. EYHB
  3. C. EXHA
  4. D. DYHA
Answer: EXHA
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) 'DYHA' correctly replaces the question mark (?).
17. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 17, 17, 34, 102, 408, ?
  1. A. 1620
  2. B. 2440
  3. C. 1550
  4. D. 2040
Answer: 2040
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '1620' correctly replaces the question mark (?).
18. Which of the following letter-clusters will replace the question mark (?) in the given series? KTY , NXD, QBI, TFN, ?
  1. A. WLT
  2. B. WJS
  3. C. VJS
  4. D. WKR
Answer: WJS
Explanation: In the letter series KTY, NXD, QBI, TFN, each term advances by (+3, +4, +5) in alphabetical position, giving 'WJS'.
19. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 57, 71, 88, 109, 135, ?
  1. A. 167
  2. B. 175
  3. C. 188
  4. D. 201
Answer: 167
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '188' correctly replaces the question mark (?).
20. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 2, 5, 9, 16, 27, ?, 74
  1. A. 43
  2. B. 45
  3. C. 48
  4. D. 39
Answer: 45
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '48' correctly replaces the question mark (?).
21. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 113, 109, 93, 88, 63, 57, ?
  1. A. 19
  2. B. 29
  3. C. 32
  4. D. 21
Answer: 21
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '32' correctly replaces the question mark (?).
22. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. acbd, fheg, ikjl, npmo, ?, vxuw
  1. A. prqs
  2. B. rtqs
  3. C. qsrt
  4. D. rtsu
Answer: qsrt
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'rtqs' correctly replaces the question mark (?).
23. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 23, 19, 17, 13, ?
  1. A. 11
  2. B. 5
  3. C. 7
  4. D. 9
Answer: 11
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '5' correctly replaces the question mark (?).
24. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 6, 12, 9, 36, 31, 186, ?
  1. A. 190
  2. B. 208
  3. C. 211
  4. D. 179
Answer: 179
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '179' correctly replaces the question mark (?).
25. Which letter-cluster will replace the question mark (?) in the following letter-cluster series? USQ, NLJ, GEC, ?
  1. A. ZXV
  2. B. ZWT
  3. C. AYW
  4. D. YWU
Answer: ZXV
Explanation: In the letter series USQ, NLJ, GEC, each term advances by (-7, -7, -7) in alphabetical position, giving 'ZXV'.

26. Complete the given number series. 500, 450, 405, 365, ______

  1. A. 350
  2. B. 330
  3. C. 340
  4. D. 320
Answer: 330
Explanation: First differences are [-50, -45, -40] (increasing by +5 each step); next difference is -35, so 365 + (-35) = 330.
27. Find the number that does NOT belong to the given number series. 140, 91, 56, 30, 14, 5, 1
  1. A. 56
  2. B. 14
  3. C. 1
  4. D. 91
Answer: 56
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '1' correctly replaces the question mark (?).
28. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series. e _ _ c _ j f_ _ _ f c e
  1. A. jfecej
  2. B. jcefje
  3. C. jfejce
  4. D. fecjej
Answer: jfecej
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'jfecej' correctly replaces the question mark (?).
29. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 210, 201, 217, 192, 228, 179, ?
  1. A. 251
  2. B. 228
  3. C. 243
  4. D. 239
Answer: 243
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '228' correctly replaces the question mark (?).
30. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 4, 9, 20, 43, ?, 185
  1. A. 95
  2. B. 133
  3. C. 90
  4. D. 87
Answer: 90
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '133' correctly replaces the question mark (?).
31. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 11 , 23, ? ,95, 191
  1. A. 47
  2. B. 33
  3. C. 51
  4. D. 39
Answer: 47
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '47' correctly replaces the question mark (?).
32. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 15, 30, 44, 57, 69, ?
  1. A. 80
  2. B. 91
  3. C. 78
  4. D. 85
Answer: 80
Explanation: First differences are [15, 14, 13, 12] (increasing by -1 each step); next difference is +11, so 69 + (11) = 80.
33. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 1080, 360, ?, 60, 30, 10, 5
  1. A. 180
  2. B. 240
  3. C. 170
  4. D. 120
Answer: 180
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '240' correctly replaces the question mark (?).
34. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 25, 34, 52, ?, 160, 304
  1. A. 88
  2. B. 80
  3. C. 99
  4. D. 95
Answer: 88
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '88' correctly replaces the question mark (?).
35. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 19, 22, 28, 37, 40, ?, 55, 58
  1. A. 46
  2. B. 43
  3. C. 49
  4. D. 47
Answer: 49
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '46' correctly replaces the question mark (?).
36. Which letter-cluster will replace the question mark (?) in the following series? CBD, XYW, FEG, UVT, IHJ, ?
  1. A. ORP
  2. B. STR
  3. C. RQS
  4. D. RSQ
Answer: RSQ
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'STR' correctly replaces the question mark (?).
37. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 9, 12, 17, 26, 43, 76, ?, 270
  1. A. 154
  2. B. 141
  3. C. 125
  4. D. 133
Answer: 141
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '125' correctly replaces the question mark (?).
38. Select the number that can replace the question mark (?) in the given number series. 5, 9, 16, 29, ?, 103
  1. A. 54
  2. B. 78
  3. C. 86
  4. D. 92
Answer: 54
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '86' correctly replaces the question mark (?).
39. Select the number that can replace the question mark (?) in the given number series. 24, 60, 120, 210, 336, ?
  1. A. 428
  2. B. 390
  3. C. 490
  4. D. 504
Answer: 504
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '390' correctly replaces the question mark (?).
40. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 42, 41, 45, 36, 52, 27, ?
  1. A. 63
  2. B. 81
  3. C. 91
  4. D. 49
Answer: 63
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '49' correctly replaces the question mark (?).
41. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 15, 15, 17, 51, 55, ?
  1. A. 275
  2. B. 110
  3. C. 255
  4. D. 165
Answer: 275
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '255' correctly replaces the question mark (?).
42. Which of the following letter-clusters will replace the question mark (?) in the given series? LOK, JMI, HKG, FIE, ?
  1. A. DHG
  2. B. DGD
  3. C. EGD
  4. D. DGC
Answer: DGC
Explanation: In the letter series LOK, JMI, HKG, FIE, each term advances by (-2, -2, -2) in alphabetical position, giving 'DGC'.
43. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 48, 32, 23, 19, ?
  1. A. 20
  2. B. 18
  3. C. 19
  4. D. 17
Answer: 18
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '17' correctly replaces the question mark (?).
44. Which letter cluster will replace the question mark (?) in the following letter series? WAS, YCU, AEW, ?
  1. A. GKC
  2. B. CGY
  3. C. FJB
  4. D. HLD
Answer: CGY
Explanation: In the letter series WAS, YCU, AEW, each term advances by (+2, +2, +2) in alphabetical position, giving 'CGY'.
45. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 12, 24, 36, 46, 56, ?, 72
  1. A. 65
  2. B. 62
  3. C. 66
  4. D. 64
Answer: 64
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '62' correctly replaces the question mark (?).
46. Select the letter-cluster that will replace the question mark (?) in the given series. bisq, dguo, ?, hcyk
  1. A. fewm
  2. B. eevm
  3. C. efvn
  4. D. ffwn
Answer: fewm
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'efvn' correctly replaces the question mark (?).
47. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 8, 18, 26, 32, 36, ?
  1. A. 42
  2. B. 40
  3. C. 38
  4. D. 36
Answer: 38
Explanation: First differences are [10, 8, 6, 4] (increasing by -2 each step); next difference is +2, so 36 + (2) = 38.
48. Which letter cluster will replace the question mark (?) in the following letter series? TQN, JGD, ZWT, ?
  1. A. PMJ
  2. B. QMK
  3. C. QNK
  4. D. OLI
Answer: PMJ
Explanation: In the letter series TQN, JGD, ZWT, each term advances by (-10, -10, -10) in alphabetical position, giving 'PMJ'.
49. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 26, 28, 24, 30, 22, ?
  1. A. 26
  2. B. 30
  3. C. 28
  4. D. 32
Answer: 32
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '32' correctly replaces the question mark (?).
50. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 15, 21, 24, 30 , ?
  1. A. 34
  2. B. 33
  3. C. 39
  4. D. 40
Answer: 33
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '33' correctly replaces the question mark (?).
51. Which letter-cluster will replace the question mark (?) in the following letter-cluster series? mnl, kpj, irh, ?
  1. A. gtf
  2. B. gue
  3. C. hsg
  4. D. guf
Answer: gtf
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'gue' correctly replaces the question mark (?).
52. Which number from the options will replace the question mark (?) in the following series? 1, 6, 7, 13, 20, 33, ?
  1. A. 59
  2. B. 55
  3. C. 49
  4. D. 53
Answer: 53
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '59' correctly replaces the question mark (?).
53. Which number from the options will replace the question mark (?) in the following series? 13, 6, 11, 5, 9, ?
  1. A. 7
  2. B. 12
  3. C. 17
  4. D. 4
Answer: 4
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '4' correctly replaces the question mark (?).
54. Which letter-cluster from the options will replace the question mark (?) to complete the given series? HJKL, GHHH, FFED, ?
  1. A. EDBZ
  2. B. EDCB
  3. C. EEDC
  4. D. EEBZ
Answer: EDBZ
Explanation: In the letter series HJKL, GHHH, FFED, each term advances by (-1, -2, -3, -4) in alphabetical position, giving 'EDBZ'.
55. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 7, 8, 15, 18, 23, 28, 31, 38, ?
  1. A. 39
  2. B. 48
  3. C. 45
  4. D. 43
Answer: 39
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '48' correctly replaces the question mark (?).
56. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 20, 44, 92, 188, 380, ?
  1. A. 884
  2. B. 760
  3. C. 880
  4. D. 764
Answer: 764
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '764' correctly replaces the question mark (?).
57. Which of the following letter-clusters will replace the question mark (?) in the given series? ZML, WKK, TIJ, QGI, ?
  1. A. MEH
  2. B. ODH
  3. C. NDG
  4. D. NEH
Answer: NEH
Explanation: In the letter series ZML, WKK, TIJ, QGI, each term advances by (-3, -2, -1) in alphabetical position, giving 'NEH'.
58. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 140, 141, 133, 160, 96, ?
  1. A. 337
  2. B. 311
  3. C. 221
  4. D. 276
Answer: 221
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '276' correctly replaces the question mark (?).
59. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 31, 32, 35, 46, 59, 88, 119, ?
  1. A. 174
  2. B. 147
  3. C. 141
  4. D. 114
Answer: 174
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '141' correctly replaces the question mark (?).
60. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 17, 20, 30, 45, 71, 106, ?
  1. A. 143
  2. B. 171
  3. C. 167
  4. D. 156
Answer: 156
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '143' correctly replaces the question mark (?).
61. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 13, 16, 23, 36, 57, 88, ?, 188
  1. A. 145
  2. B. 119
  3. C. 131
  4. D. 127
Answer: 131
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '127' correctly replaces the question mark (?).
62. Which letter cluster will replace the question mark (?) in the following letter series? RUY , DGK, PSW, ?
  1. A. ADG
  2. B. ADH
  3. C. BEI
  4. D. BEH
Answer: BEI
Explanation: In the letter series RUY, DGK, PSW, each term advances by (+12, +12, +12) in alphabetical position, giving 'BEI'.
63. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 54, 68, 78, 84, ?
  1. A. 86
  2. B. 88
  3. C. 84
  4. D. 90
Answer: 86
Explanation: First differences are [14, 10, 6] (increasing by -4 each step); next difference is +2, so 84 + (2) = 86.
64. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 8, 16, 12, 32, 16, 64, ?
  1. A. 18
  2. B. 32
  3. C. 24
  4. D. 20
Answer: 20
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '20' correctly replaces the question mark (?).
65. Which letter-cluster will replace the question mark (?) in the following series? HEA, JGC, LIE, ?
  1. A. NKG
  2. B. PLI
  3. C. EBX
  4. D. DAW
Answer: NKG
Explanation: In the letter series HEA, JGC, LIE, each term advances by (+2, +2, +2) in alphabetical position, giving 'NKG'.
66. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 16, 32, 8, 48, 6, 60, 5, ?
  1. A. 70
  2. B. 65
  3. C. 75
  4. D. 60
Answer: 70
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '70' correctly replaces the question mark (?).
67. Select the number that can replace the question mark (?) in the given number series. 26, 37, 50, 65, ?, 101
  1. A. 78
  2. B. 82
  3. C. 80
  4. D. 92
Answer: 82
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '92' correctly replaces the question mark (?).
68. Select the combination of letters that when sequentially placed in the blanks of the given letter series will complete the series. C_ _U_KZU_K_UC
  1. A. KZCCZ
  2. B. ZCKZC
  3. C. UKZCK
  4. D. CKZCZ
Answer: KZCCZ
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'KZCCZ' correctly replaces the question mark (?).
69. Select the number that can replace the question mark (?) in the given number series. 121, 57, 21, 5, ?
  1. A. 4
  2. B. 8
  3. C. 1
  4. D. 3
Answer: 1
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '4' correctly replaces the question mark (?).
70. Select the number that can replace the question mark (?) in the given number series. 6, 7, 13, 20, 33, 53, ?
  1. A. 73
  2. B. 86
  3. C. 89
  4. D. 79
Answer: 86
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '89' correctly replaces the question mark (?).
71. Select the number that can replace the question mark (?) in the given number series. 30, 42, 56, 72, ?, 110
  1. A. 102
  2. B. 88
  3. C. 90
  4. D. 92
Answer: 90
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '102' correctly replaces the question mark (?).
72. Select the combination of letters that when sequentially placed in the blanks of the given letter series will complete the series. J_ _G_KP_ _ _PGJ
  1. A. GJPKJK
  2. B. PJKGJK
  3. C. KPJGJK
  4. D. KJPGKJ
Answer: KPJGJK
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) 'KJPGKJ' correctly replaces the question mark (?).
73. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 91, 100, 94, 97, 101, 90, 112, ?
  1. A. 83
  2. B. 123
  3. C. 87
  4. D. 79
Answer: 79
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '83' correctly replaces the question mark (?).
74. Which letter-cluster will replace the question mark (?) in the following series? PMOR, RNNP, TOMN, VPLL, ?
  1. A. XRJK
  2. B. XQKJ
  3. C. VQJJ
  4. D. YQKJ
Answer: XQKJ
Explanation: In the letter series PMOR, RNNP, TOMN, VPLL, each term advances by (+2, +1, -1, -2) in alphabetical position, giving 'XQKJ'.
75. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 7, 9, 13, 16, 25, 29, ?, 50
  1. A. 47
  2. B. 38
  3. C. 41
  4. D. 45
Answer: 45
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '38' correctly replaces the question mark (?).
76. Which of the following letter-clusters will replace the question mark (?) in the given series? NYD, MXC, LWB, KV A, ?
  1. A. JUZ
  2. B. JUY
  3. C. JTZ
  4. D. LTZ
Answer: JUZ
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) 'LTZ' correctly replaces the question mark (?).
77. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 40, 41, 50, 75, 124, ?
  1. A. 205
  2. B. 257
  3. C. 232
  4. D. 264
Answer: 205
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '232' correctly replaces the question mark (?).
78. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 5, 20, 65, 200, ?
  1. A. 575
  2. B. 605
  3. C. 1005
  4. D. 1055
Answer: 605
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '575' correctly replaces the question mark (?).
79. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 35, 50, 80, 125, 185, ?
  1. A. 220
  2. B. 257
  3. C. 238
  4. D. 260
Answer: 260
Explanation: First differences are [15, 30, 45, 60] (increasing by +15 each step); next difference is +75, so 185 + (75) = 260.
80. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 40, 40, 42, 126, 130, ?
  1. A. 260
  2. B. 275
  3. C. 452
  4. D. 650
Answer: 650
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '275' correctly replaces the question mark (?).

Explore More Practice Topics and Quizzes