Practice question set with answers. Use deep links to save questions.
619 questions loaded. Showing page 2 of 8 for fast crawlable revision and deep linking.
81. A train starts from A at 6 AM and reaches B at 11 AM on the same day. Another train start from B at 8 AM and reaches A at 3 PM on the same day. At what time the two trains will have crossed each other?
- A. 9:45 AM
- B. 8:45 AM
- C. 10:30 AM
- D. 7:45 AM
Answer: 9:45 AM
82. A man is walking at a speed of 12 km per hour. After every kilometre, he takes rest for 4 minutes, How much time (in minutes) will he take to cover a distance of 8 kilometres?
- A. 68
- B. 64
- C. 60
- D. 72
Answer: 68
Explanation: The man covers distance of 12 km in 1 hour The man covers distance of 1 km 1 60 512= × = min The man covers distance of 8 km in 40 min He rests 7 times in a distance of 8 km. Total time = 40 + (7 × 4) = 68 minutes
83. The ratio between the speeds of the two trains is 2 : 5. If the first train runs 250 km in 5 hours, then what is the sum of the speeds (in km/hr) of both trains ?
- A. 180
- B. 150
- C. 165
- D. 175
Answer: 175
Explanation: Let the speed of the first train = 2x km/h Speed of the second train = 5x km/h According to the question Speed of the first train = 2x 2505= x = 25 km/h Sum of the speed of both train = 2x + 5x = 7x = 7 × 25 = 175 km/h
84. If I travel by bus, I reach my office by 15 minutes late. If I travel by car, I reach my office 10 minutes before. If the distance between my house and my office is 25 km, then the difference between inverse average speed of the bus and the car in seconds per meter is
- A. 325
- B. 320
- C. 310
- D. 350
Answer: 350
85. Amit travelled from A to B at an average speed of 80 km/h. He covered the first 75% distance in two-thirds of the time and the remaining distance at a constant speed of x km/h. What is the value of x ?
- A. 54
- B. 56
- C. 60
- D. 64
Answer: 60
Explanation: Let the total distance is 80 km and the total time is 1 hour. Hence the time taken to cover the distance of initi al 75% i.e 7580 100× = 60 km. Remaining distance = 80 - 60 = 20 km, Remaining time 2 11 3 3= - = hr The speed to cover the remaining 20km in 1/3 hr 20 601/ 3= = km/hr Hence the value of x will be 60km/hr.
86. A person travels a distance of 240 km, partly by train and the rest by bus. He takes 3½ hours if he travels 150km by train and the rest by bus. If he travels 140km by bus and the rest by train, he takes 3⅔ hours. What is the speed of the train?
- A. 70km/h
- B. 75km/h
- C. 72km/h
- D. 80km/h
Answer: 75km/h
Explanation: Let the speed of the train = x km/h Speed of the bus = y km/h According to the question, 150 90 7 x y 2+ = 100 140 11 x y 3+ = Let 1 ax = , 1 by = 150a + 90b = 7 2 300a + 180b = 7 ...(i) 100a + 140b = 11 3 300a + 420b = 11 ...(ii) From equation (i) and (ii) 240b = 4 b = 1 60 b = 1 60 Putting in equation (i) 300a + 180× 1 60 = 7 a = 4 300 = 1 75 Speed of the train x = 1 a = 75 km/h
87. A takes 2 hours 30 minutes more than B to walk 40 km. If A doubles his speed, then he can make it in 1 hour less than B. How much time (in hours) does A require for walking a 40 km distance ?
- A. 5
- B. 9
- C. 6
- D. 7
Answer: 7
Explanation: Ratio of speed of A = 1 : 2 Ratio of the time taken by A = 2 : 1 1 → 13 2 2 → 7 hours Hence the time taken by A to cover the distance of 40 km = 7 hours
88. A person travels a distance of 300 km and then returns to the starting point. The time taken by him for the outward journey is 5 hours more than the time taken for the return journey. If he returns at a speed of 10 km/h more than the speed of going, what is the average speed (in km/h) for the entire journey?
- A. 20
- B. 15
- C. 24
- D. 30
Answer: 24
89. A takes 2 hours 30 minutes more than B to walk 40 km. If A doubles his speed, then he can make it in 1 hour less than B. What is the average time taken by A and B to walk a 40 km distance?
- A. 6 hours
- B. 7 hours 15 minutes
- C. 5 hours 15 minutes
- D. 5 hours 45 minutes
Answer: 5 hours 45 minutes
90. X and Y are two stations which are 280 km apart. A train starts at a certain time from X and travels towards Y at 60 km/h. After 2 hours, another train starts from Y and travels towards X at 20 km/h. After how many hours does the train leaving from X meets the train which left from Y?
- A. 3 hours
- B. 6 hours
- C. 2 hours
- D. 4 hours
Answer: 4 hours
Explanation: The distance covered by first train in 2 hours = 60 × 2 = 120 km Suppose both train will meet after t hours of runni ng of second train. 120 + 60t + 20t = 280 80t = 160 t = 2 hours Required time = 2 + 2 = 4 hours
91. Two cars A and B leave Delhi at 8:30 a.m. and at 9 a.m. for Shimla, respectively. They travel at the speeds of 40km/h and 50km/h respectively. How many kilometers away from Delhi will the two cars be together?
- A. 45 km
- B. 100 km
- C. 200 km
- D. 5 km
Answer: 100 km
92. A train covers a certain distance in 45 minutes. If its speed is reduced by 5 km/h, it takes 5 minutes more to cover the same distance. The distance (in km) is
- A. 35
- B. 40
- C. 37.5
- D. 32.5
Answer: 37.5
93. Two cyclists X and Y start at the same time from place A and go towards place B at a speed of 6 km/h and 8 km/h, respectively. Despite stopping for 15 minutes during the journey, Y reaches 10 minutes earlier than X. The distance between the places A and B is
- A. 16.5 km
- B. 8 km
- C. 6 km
- D. 10 km
Answer: 10 km
94. Place A and B are 144 km apart. Two cars start simultaneously, one from A and the other from B. If they move in the same direction, they meet after 12 hours, but if they move towards each other they meet after 98 hours. The speed (in km/h) of the car moving at a faster speed, is
- A. 64
- B. 60
- C. 70
- D. 72
Answer: 70
Explanation: Let the speed of the fast moving car = x km/h Speed of the slow moving car = y km/h 144 12x y =- x - y = 12 ........ (1) Again, 144 9x y 8 =+ x + y = 128 ......... (2) On solving equation (1) and (2) x = 70, y = 58
95. A person returns from his office at one-fourth of the speed at which he goes to his office. If the average speed during the whole trip is 15 km/h, then what would have been his speed while going to the office?
- A. 758 km/h
- B. 9 km/h
- C. 173 km/h
- D. 152 km/h
Answer: 758 km/h
96. A train without stoppage travels with an average speed of 50 km/h, and with stoppage, it travels with an average speed of 40 km/h. For how many minutes does the train stop on an average per hour?
- A. 12
- B. 14
- C. 13
- D. 15
Answer: 12
97. A train without stoppage travels with an average speed of 70km/h and with stoppage, it travels with the average speed of 56km/h. How many minutes, does the train stop on an average per hour?
- A. 14
- B. 12
- C. 15
- D. 16
Answer: 12
98. The distance between two stations A and B is 800 km. A train X starts from A and moves towards B at 40 km /h and another train Y starts from B and moves towards A at 60 km/h. How far from station A will they cross each other?
- A. 380 km
- B. 300 km
- C. 360 km
- D. 320 km
Answer: 320 km
Explanation: Let both trains will meet at a distance of x km from station A. ∵ Time is equal. x 800 x40 60 -= x 800 x2 3 -= 3x 1600 2x= - 5x 1600= x 320=
99. A truck covers a distance of 384 km at a certain speed. If the speed is decreased by 16 km/h it will take 2 hours more to cover the same distance 75% of its original speed (in km/h) is
- A. 54
- B. 45
- C. 42
- D. 48
Answer: 48
100. A car covers a distance of 48 km at a speed of 40 km/h and another 52 km with a speed of 65 km/h. What is the average speed of the car (in km/h) for the total distance covered?
- A. 52
- B. 53
- C. 50
- D. 52.5
Answer: 52
101. With an average speed of 42 km/h, a train reaches its destination in time. If it move with an average speed of 14 km/h, it is late by 35 minutes. The length of the journey is
- A. 12.25 km
- B. 12.15 km
- C. 10.25 km
- D. 11.25 km
Answer: 12.25 km
102. In a 1200 m race, the ratio of the speeds of t wo contestants Meenal and Nitu is 5 : 7. If Meenal has a start of 500 m, then Meenal wins by
- A. 200 m
- B. 240 m
- C. 250 m
- D. 225 m
Answer: 200 m
Explanation: ∵ Distance ∝ Speed Speed of Meenal and Nitu = 5 : 7 Ratio of distance covered by Meenal and Nitu = 5 : 7 12 unit = 1200 m 1 unit = 100 m Meenal's speed = 500 m/s, Nitu's speed = 700 m/s According to the question, Time taken to cover 700 m distance by Meenal = 700 1.4sec500 = Distance covered by Nitu in 1.4 sec = 700 × 1.4 = 9 80 m Hence, Meenal wins = 1200 - 980 = 220 m
103. An athlete crosses a distance of 3600 m in 12 minutes. what is his speed (in km/h)?
- A. 15
- B. 17
- C. 18
- D. 16
Answer: 18
104. Two runners, Soni and moni, start running in the same direction on a circular path of length 200 m at a speed 18 km/h and 24 km/h respectively. After how much time from the starting, will they meet again at the starting point?
- A. 110 sec
- B. 90 sec
- C. 100 sec
- D. 120 sec
Answer: 120 sec
Explanation: Length of track = 200m Time taken by soni to complete one round of the tr ack Taken 200= = 405 ×1818 seconds Time take by Moni to complete one round of the trac k 200= = 30 524× 18 second Hence, time taken by soni and Moni to meet at the starting point = L.C.M. of (40, 30) = 120 seconds
105. The height of fall of an object is directly proportional to the square of time if an object falls 80 cm in 4 seconds, what is the height (in cm) from which the object will fall in 8 seconds?
- A. 320
- B. 360
- C. 480
- D. 420
Answer: 320
106. A Person covered 50% of a certain distance 2 km/h, 25% of the distance at 4 km/h and the remaining disatance at 8 km/h His average speed (in km/h) for the entire Journey was
- A. 32/33
- B. 16/3
- C. 32/11
- D. 14/3
Answer: 32/11
107. A man goes to a place on car at a speed of 160 km/h and comes back at lower speed. If the average speed is 64 km/h in total, then the return speed (in km/h) is
- A. 25
- B. 80
- C. 40
- D. 60
Answer: 40
108. A person goes from point S to T and comes back, His average speed for the whole journey is 70 km/hr. If his speed while coming back from T to S is 80 km/hr, then what will be the speed of the person (in km/hr) while going from S to T ?
- A. 58.13
- B. 62.22
- C. 60
- D. 65
Answer: 58.13
109. A person goes from point A to B and comes back. His averages speed for the whole journey is 30 km/hr. If his speed while going from A to B is 24 km/hr, then what will the speed of person (in km/hr) while coming back from B to A.
- A. 35
- B. 40
- C. 45
- D. 38
Answer: 35
Explanation: (b) Average speed = 2xyx y+ 2 24 y30 24 y× ×= + 30 (24 + y) = 48y 720 + 30y = 48y 48y - 30y = 720 18y = 720 y = 72018 y = 40 Hence the speed of return from B to A = 40 km/hr
110. A man goes from C to D at 40 Km/h and he returns from D to C at X km/h. If the average speed of the man for the whole journey is 60 km/h, then what is the value of x?
- A. 100
- B. 120
- C. 110
- D. 80
Answer: 120
111. Mohan covered a certain distance by car. If he covers 30% of the distance at a speed of 90 km/h, 45% of the distance at a speed of 135 km/h and the remaining distance at a speed of 75 km/h, what is his average speed (in km/h) for the entire journey.
- A. 105
- B. 90
- C. 100
- D. 95
Answer: 100
112. Rajinder drives his car at a speed of 40 km/h to cover half of his total distance of his journey and then he increases his speed to 60 km/h. He completes his journey in 7 hours. What is the average speed of Rajinder in this journey?
- A. 50 km/hr
- B. 52 km/hr
- C. 54 km/hr
- D. 48 km/hr
Answer: 48 km/hr
Explanation: Let the total distance is 2d km. So, As per question:- d d+ = 740 60 d d 740 60+ = 3d + 2d = 7× 120 5d = 840 d = 168 Total distance = 2×168 = 336 km ∴Now Average speed Totaldistance= Total time = 3367 = 48km/hr.
113. A car travels 200 km at a speed of 50 km/h and then travels 200 km at a speed of 80 km/h. What is the average speed of that car for the entire journey? (rounded to 2 decimal places)
- A. 60.24 km/h
- B. 61.54 km/h
- C. 62.53 km/h
- D. 59.75 km/h
Answer: 61.54 km/h
Explanation: According to the question: x = 50 km/h, y = 80 km/h Average speed = 2xyx y+ 2 50 8050 80× ×= + 8000 130= = 61.54 km/hr
114. Reena covers a certain distance by driving a car at a speed of 59 km/h and returns to the starting point by riding a bike at a speed of 43 km/h. Find the average speed of Reena during the entire journey.
- A. 52.25
- B. 42.00
- C. 45.37
- D. 49.75
Answer: 49.75
Explanation: According to the question, The distance is certain for both the speed. x = 59 km/h and y = 43 km/h So, Average speed 2xyx y= + 2 59 4359 43× ×+ 5074102= = 49.75 km/h
115. The total distance of a journey is 800 km. If a car covers the first 320 km at a speed of 64 km/h, what should be the speed for the next 480 km so that the average speed becomes 80 km/h?
- A. 86 km/hr
- B. 96 km/hr
- C. 69 km/hr
- D. 89 km/hr
Answer: 96 km/hr
Explanation: Let for the next 480 km, the speed should be x km/h Total distanceAverage speed = Total time ⇒ 80080 = 320 480+64 x ⇒ 320 480 1064 + =x ⇒ 1 48+ = 12 x ⇒ 48 1x 2= x = 96 km/h
116. A truck driver drives at a speed of 60 km/h for three hours. Then he stopped for an hour and did not go and where After that, he drives at a speed of 60 km/h for four hours what was the average speed of that driver (in km/h)?
- A. 50.5
- B. 62.4
- C. 42.8
- D. 52.5
Answer: 52.5
117. A cyclist travels 15 km at a speed of 10 km/h and then travels another 15 km at a speed of 20 km/h. what is the average speed of the cyclist in the entire journey? (rounded to decimal places)
- A. 13.33km/h
- B. 13.74 km/h
- C. 12.32 km/h
- D. 12.72 km/h
Answer: 13.33km/h
118. A man on a tour travels first 360 km by train at 72 km/s, the next 160 km on a motor cycle at 12.80 km/h and the last 200 km by on a bicycle at 16 km/h. Ignoring the buffer times between the different modes of travel, what is the average speed (in m/s) for his tour?
- A. 6.67
- B. 7.33
- C. 4.33
- D. 5.67
Answer: 6.67
119. Kivand and Dinesh travel a distance of 60 km such that the speed of Kivand is faster than Dinesh. The sum of their speeds is 80 km/h and the total time taken by both is 3 hours 12 minutes, find the speed of Kivand?
- A. 50 km/h
- B. 40 km/h
- C. 45 km/h
- D. 30 km/h
Answer: 50 km/h
Explanation: Let, speed of Kivand = x km/h According to the question, 2 60 60 16 x 80 x 5 15 15 4 x 80 x 5 80 x x 4 7580x x + = - + = - - + = - 6000 = 320x - 4x2 x2 - 80x + 1500 = 0 (x - 50) (x - 30) = 0 ⇒ x = 50 ∴ Speed of Kivand = 50 km/h
120. Neeraj covers two distances of 10 km and 20 km in 1 hour and 5 hours respectively. What will be the average speed of Neeraj for the whole journey?
- A. 4 km/hr
- B. 7 km/hr
- C. 5 km/hr
- D. 6 km/hr
Answer: 5 km/hr
Explanation: The total distance coverd by Neeraj = (10+20) km. = 30 km. The total time taken by Neeraj = (1+5) hours = 6 hours Average speed of Neeraj Total Distance= Total time 30 5km / hr6= =
121. A and B move together towards each other at the same time at the speed 10 km/hr and 20 km/hr respectively and the distance between them is 49 km. before 5 minutes of meeting together what is the distance (in m) between them?
- A. 1600
- B. 1800
- C. 2500
- D. 2000
Answer: 2500
Explanation: From the question, Relative speed = (10 + 20) = 30 km/h Before 5 minutes distance between then 530 5 6018= × × × = 2500 m.
122. The speed of train A is 25 km /h more than the speed of train B. A takes 4 hours less time to travel a distance of 300km than what train B takes to travel 250 km. What is the speed (in km/h) of A?
- A. 65
- B. 50
- C. 60
- D. 70
Answer: 50
123. x and y each cover a distance of 90 km in this way that the speed of y is greater than the speed of x. The sum of their speed is 100 km/h and time taken by both is 3 hours and 45 minutes. The ratio of the speed of x to that of y is
- A. 2 : 4
- B. 2 : 3
- C. 1 : 4
- D. 1 : 3
Answer: 2 : 3
Explanation: Let speed of x = P km/h and speed of y = (100-P) km/h 90 90 3+ = 3P 100 - P 4 6 6 1+ =P 100 - P 4 ⇒ 100 P - P2 = 4 (600 - 6P + 6P) ⇒ P 2 - 100P +2400 = 0 ⇒ P 2 - 60P - 40P + 2400 = 0 ⇒ P ( P - 60) - 40 (P - 60) = 0 P = 60 P = 40 y > x So, x → P → 40 km/h and y → 60 km/h Then, V x : Vy 40 : 60 2 : 3
124. Mohan covers three equal distances at the speed of 12 km/h, 18 km/h and 24 km/h. If he takes a total of 13 hours, then what is the distance covered by him?
- A. 216 Km
- B. 218 Km
- C. 214 Km
- D. 212 Km
Answer: 216 Km
125. A train takes 45 minutes to cover a certain distance at a speed of 80 km/h. If the speed is increased by 125%, then how long will it take the train to cover 85 of the same distance?
- A. 25 minutes
- B. 30 minutes
- C. 32 minutes
- D. 28 minutes
Answer: 32 minutes
Explanation: 45 minutes = 34 Speed = 80 km/h Distance = 80× 34 = 60 km If the speed of the train is increased by 125%, the speed of the train = 12580 80 100+ × =180 km/h According to the question, Time taken to covered by increased speed = 60 8 60180 5× × = 32 minutes
126. A person leaves his home and goes to his office, walking at a speed of 4 km/hr and return his home at a speed of 2km/hr. He takes 6 hours for him to come and go, then what is the distance between his home and office?
- A. 8 km
- B. 6 km
- C. 8.5 km
- D. 4 km
Answer: 8 km
Explanation: Let the distance between home and office is x km. Then, x x+ = 64 2 2x + 4x 68 = = 6x = 48 x = 8 km/hr
127. A train covers a distance of 12km in 12 minutes. If its speed is decreased by 5km/h, then the time taken by it to cover the distance of 22km will be
- A. 24 minutes
- B. 22 minutes
- C. 18 minutes
- D. 20 minutes
Answer: 24 minutes
Explanation: Time taken by train to covered a distance of 12 km = 12 minutes = 12 160 5= hours ∴ Distance Speed Time= = 12 60km / h1/5 = Decreased speed = 60 - 5 = 55km/h ∴ Time taken to covered a distance of 22 km Distance Speed = = 22 6055 × = 24 minutes
128. Rakesh, who is going towards bus stop at 57 of his usual speed and misses his bus by 10 min. How much time does Rakesh usually take to reach the bus stop in time to catch the bus.
- A. 30 minutes
- B. 15 minutes
- C. 25 minutes
- D. 20 minutes
Answer: 25 minutes
Explanation: Speed ⇒ 7 : 5 Time ⇒ 2 = 10 1→ 5 So the usual time = 7 × 5 = 25 min.
129. A train taken 1 min to cross a stationary pole . To cross a bridge whose length is double of the train how much time will be taken by the train (in seconds)?
- A. 150
- B. 90
- C. 120
- D. 180
Answer: 180
Explanation: In crossing the pole, the train will cover a distan ce equal to its length. Let the length of train is x & speed is y. Then, 60 = x x 60yy ⇒ = Again, time taken by train to cross the bridge Time = Distance/speed Time = Lengths of train + Length of bridge Speed of train Time = [ ]x + 2x 3x x = 60yy x / 60= ∵ Time = 3×60 = 180seconds
130. A policeman sees a thief at a distance of 200m and starts chasing him. The policeman runs at a speed of 9 km/h. and the thief runs at a speed of 7 km/h. After how much time will the police man take to catch the thief?
- A. 10 min
- B. 3 min
- C. 5 min
- D. 6 min
Answer: 6 min
131. A thief sees a policeman from a distance of 300 m and starts running at a speed of 10 km/h. The policeman immediately starts chasing at a speed of 12 km/h and the thief is caught. what distance was covered by the thief?
- A. 2.5 km
- B. 1.5 km
- C. 3.2 km
- D. 2 km
Answer: 1.5 km
132. A policeman sees a thief from a distance of 600m, The thief starts running at a speed of 20 km/h and the policeman starts chasing him at a speed of 25 km/h find the distance between them after 6 minutes?
- A. 200
- B. 300
- C. 100
- D. 50
Answer: 100
133. A policeman saw a thief from a distance of 200 m. when policeman starts chasing him. the thief also start running. If the speed of the policeman is 8 km/h and thief runs at a speed of 6 km/h. what distance will the thief be able to cover before policeman catches him.
- A. 600
- B. 400
- C. 550
- D. 500
Answer: 600
134. A policeman chasing a thief is 0.5 km behind. the thief. The speed of thief is 80% of the speed of the policeman and the policeman catches him in 12 minutes. So tell what is the speed of the thief (in km/h) is ?
- A. 12.5
- B. 10
- C. 15
- D. 7.5
Answer: 10
135. A thief saw a policeman from a distance of 300 m and started running at a speed of 12 km/h. The policeman chased him at a speed of 13 km/h and caught the thief. what is the distance covered by the thief?
- A. 4800 m
- B. 1800 m
- C. 7200 m
- D. 3600 m
Answer: 3600 m
Explanation: Given that, Speed of police man = 13 km/h Speed of thief = 12 km/h Relative speed = (13-12) = 1 km/h = 51 18 × m/s = 518 m/sec Now, distancetime = speed 300 1080sec5 18 = = Hence, distance covered by thief = 512 1080 18 × × = 3600 m
136. Two cities A and B are 135 km apart an a straightline. One car starts from city A from 8: 00 a.m and moves towards B at a speed of 25 km/h. Another car at 9 : 00 a.m starts from B and moves towards A at a speed of 30 km/h. At what time will they meet?
- A. 10.45 a.m.
- B. 11.30 a.m.
- C. 11 a.m.
- D. 10 a.m.
Answer: 11 a.m.
137. If the speed of a train is increased by 30% it takes 36 minutes less to cover the same distance. What is the time taken (in hours) to cover the same distance with the original speed?
- A. 2.6
- B. 3.2
- C. 2.4
- D. 3.5
Answer: 2.6
138. The average speed of train is 54 km/h covers a distance in 200 minutes. what should be the speed of train to cover the same distance in 90 minutes?
- A. 120
- B. 60
- C. 180
- D. 220
Answer: 120
139. A takes 10 minutes more than B in covering a certain distance. If their speeds are in the ratio of 3:4, then what is the time taken by B to cover the same distance?
- A. 40 minutes
- B. 30 minutes
- C. 50 minutes
- D. 20 minutes
Answer: 30 minutes
140. A sport car going at an average speed of 108 km/h takes 15 minutes to complete a lap on a racing track. How much speed (in km/h) should be increased to complete the lap in 9 minutes?
- A. 180
- B. 108
- C. 72
- D. 100
Answer: 72
Explanation: QDistance is constant And distance = Speed × Time Let the new speed = x km/h Then, 15 9108 x60 60× = × x = 180 km/h Hence increase in speed = 180 - 108 = 72 km/hr
141. A woman travelling at 13% of her usual speed reaches her office 12 minute early. Her usual time to cover the journey is
- A. 52 hr
- B. 0.48 hr
- C. 2 hr
- D. 1 hr
Answer: 52 hr
142. If a student walks with speed 30% more than the usual speed, he reaches 15 min earlier to his destination. How much time (in minutes) does he take to reach his destination normally?
- A. 45
- B. 65
- C. 50
- D. 39
Answer: 65
143. A man travels a certain distance at the speed of 12 km/h and returns to the starting point at the speed of 9 km/h. The total time taken by him for the entire journey is 312 hours. The total distance (in km) covered by him is
- A. 25
- B. 12
- C. 24
- D. 28
Answer: 24
144. Given that the lengths of the paths of a ball thrown with different speeds by two boys are the same, if they take 0.6 sec and 1 sec respectively to cover the same length, what is the average speed of travel for the first throw, its the same for the second is 96 km/h ?
- A. 200 km/h
- B. 150 km/h
- C. 100 kkm/h
- D. 160 km/h
Answer: 160 km/h
Explanation: Let the speed of first and second throw is V 1 km/h and V2 km/h According to the question, From V1 t1 = V2 t2 V1 × 0.6 = 96 × 1 V 1 = 16 ×10 = 160 km/h
145. A man travelled a distance of 1200 km in 16 hours. He travelled partly by car at a speed of 40 km/h, and partly by train at a speed of 80 km/h. What is the distance travelled by car?
- A. 80 km
- B. 96 km
- C. 120 km
- D. 100km
Answer: 80 km
146. A car covers 25 km at a uniform speed. If the speed had been 8 km/h more, it would have taken 10 hours less for the same journey. What is the speed of the car (in km/h) ?
- A. 4
- B. 2.5
- C. 2
- D. 3
Answer: 2
147. A train covers a certain distance in 45 minutes. If its speed is reduced by 5 km/h, it takes 3 minutes more to cover to same distance. The distance (in km) is
- A. 64
- B. 80
- C. 60
- D. 54
Answer: 60
Explanation: Let the distance is x km- Time = 45 minute 34= hours DistanceSpeed = Time Speed x 4x43 3= × = km/h According to the question, 4x x 5 603 45 3- = × + 4x 15 5x3 4- = 16x - 60 = 15x x = 60km. Hence the distance is 60 km.
148. A train covers 360 km at a uniform speed. If the speed had been 10 km/h more, it would have taken 3 hours less for the same journey. What is the speed of the train (in km/h) ?
- A. 30
- B. 50
- C. 25
- D. 40
Answer: 30
149. The ratio of speeds of A and B is 3:5. If A takes 24 minutes more than B to cover a certain distance, then how much time (in minutes) will B take to cover the same distance?
- A. 36
- B. 18
- C. 40
- D. 20
Answer: 36
150. A person travelled from station A to station B at 40 km/h and from B to A at 30km/h. The entire journey took 6.3 hours. What is the distance (in km) between A and B?
- A. 117
- B. 108
- C. 99
- D. 91
Answer: 108
151. A and B started travelling towards each other at the same time, from places X to Y and Y to X, respectively. After crossing each other, A and B took 2.45 hours and 4.05 hours to reach Y and X, respectively. If the speed of B was 8.4 km/h, then what was the speed (in km/h) of A?
- A. 12.6
- B. 9.9
- C. 10.8
- D. 11.7
Answer: 10.8
152. A person takes 40 minutes more than his usual time when he covers a distance of 20km at 5km/h. If he covers the same distance at 8km/h, he takes x minutes less than the usual time. What is the value of x?
- A. 50
- B. 54
- C. 45
- D. 48
Answer: 50
Explanation: DistanceTime Speed= 20 205 8- = 40 x60+ 160 10040- = 40 x60+ 40 x60+ = 6040 80 + 2x = 180 2x = 100 x = 50
153. A person has to travel a distance of 30km. He finds that he has coverd 5/6 of the distance in 3 hours and 20 minutes. what is his speed in km/h?
- A. 6.3
- B. 5.4
- C. 6
- D. 7.5
Answer: 7.5
Explanation: Total distance = 30km 5 6 distance of 30km = 30× 56 = 25km Total time = 3 hour 20 minutes = 103 hours DistanceSpeed Time= = 2510 3 = 7.5km/h
154. A person covers a distance of 300 km and then returns to the starting point. The time taken by him for the outward journey is 5 hours more than the time taken for the return journey. If he returned at a speed of 10 km/h more than the speed of going, what was the speed (in km/h) for the outward journey?
- A. 25
- B. 30
- C. 20
- D. 15
Answer: 20
155. A train covers 400 km at a uniform speed. If the speed had been 10 km/h more, it would have taken 2 hours less for the same journey. What is the usual time taken (in hours) by train to complete the journey?
- A. 15
- B. 10
- C. 12
- D. 8
Answer: 10
156. A man starts from his house and travelling at 30 km/h, he reaches his office late by 10 minutes, and travelling at 24 km/h, he reaches his office late by 18 minutes. The distance (in km) from his house to his office is
- A. 16
- B. 20
- C. 18
- D. 12
Answer: 16
157. Ramesh travels by bus from city A to city B at an average speed of 44 km/hr. Suresh travels by taxi from city A to city B at an average speed of 77 km/hr and takes 3 hours lesser than time taken by Ramesh. What is the distance (in km) between the two cities?
- A. 363
- B. 308
- C. 280
- D. 336
Answer: 308
158. A jogger covered a certain distance at some speed. Had he moved 3 km/hr faster, he would have taken 20 minutes less. If he had moved 1 km/hr slower, he would have taken 10 minutes more. What is the distance (in km) that he jogged ?
- A. 9
- B. 10
- C. 12
- D. 8
Answer: 12
159. A car traveling at an average speed of 72 km/h r takes 9 minutes to travel a certain distance. By how much should it increase its speed (in km/hr) to travel the same distance in 8 minutes?
- A. 8
- B. 9
- C. 7
- D. 6
Answer: 9
160. Walking 57 of his usual speed, a person reaches his office 10 minutes late than the usual time. Find the usual time taken by him to reach his office
- A. 35
- B. 25
- C. 30
- D. 28
Answer: 25