Practice question set with answers. Use deep links to save questions.
757 questions loaded. Showing page 3 of 10 for fast crawlable revision and deep linking.
161. An article is sold at 20% profit instead of 5% loss, the man gains Rs 120 more. What is the cost price?
- A. 480
- B. 720
- C. 1020
- D. 1080
Answer: 480
Explanation: Suppose cost price is ₹ x. According to the question, 120x 95x 120100 100- = 25x 120100 = 25x = 12000 x = 480 Cost price of the article is = ₹ 480 Trick- (20 + 5)% = ₹ 120 25% = 120 5% = ₹ 24 100% = ₹ 480
162. A man sold his furniture at a 25% gain. Had he sold it at 15% loss, he would have received ₹800 less. Find cost price of the furniture.
- A. ₹1,500
- B. ₹2,000
- C. ₹2,500
- D. ₹3,000
Answer: ₹2,000
Explanation: Let the cost price is 100.
163. Sohan purchased an old scooter, and sold it fo r ₹28,000 thus gaining a 12% profit on the cost price. The cost price of the scooter is
- A. ₹25,000
- B. ₹27,000
- C. ₹26,000
- D. ₹30,000
Answer: ₹25,000
Explanation: Let the cost price of the scooter is x. Let Selling price of scooter = ₹ 28000 ∴ According to the question x 112 28000100× = or x = 28000 100112× ⇒ x = 25000 Hence the cost price of the scooter is ₹25000.
164. On selling 26 balls for ₹1,350, there is a loss equal to the cost price of eight balls. The cost price of a ball is
- A. ₹75
- B. ₹70
- C. ₹65
- D. ₹60
Answer: ₹75
Explanation: QQ QQ SP of 26 balls = CP of 18 balls = 1350 Cost price of a ball = 135018 = ₹75
165. Malti bought a TV for ₹8800 including GST at 10%. What is the original cost of the TV?
- A. ₹8800
- B. ₹7920
- C. ₹8000
- D. ₹9600
Answer: ₹8800
Explanation: (c) Let CP = 100% GST = 10% Total CP including GST = 8800 110% = 8800 100% = 8000 Hence original cost price of TV = ₹8000
166. An article was sold at a loss of 12%. If it was sold for ₹630 more, then there would have been a gain of 6%.Find the cost price of the article.
- A. ₹3500
- B. ₹2800
- C. ₹2500
- D. ₹3000
Answer: ₹3500
Explanation: (a) Let the cost price of article = 100% As per question, ∵ (12% + 6%) = 630 18% = 630 100% = 630 10018× = 3500 ∴ Cost price of article = ₹ 3500
167. Ravi sells a chair to Mohan at a profit 10% an d Mohan sells it to Govind at a profit 20%. If Govind pays ₹1,320 for it. Then the cost price for Ravi is
- A. ₹800
- B. ₹1,000
- C. ₹980
- D. ₹900
Answer: ₹1,000
Explanation: Let the cost price of a chair for Ravi = ₹x. ∴ According to the question, x 110 120 1320100 100× × = x 11 12 132010 10× × = 1320 10 10x 11 12× ×= × x = ₹1000
168. An article is sold at a profit of 30%. If both cost price and selling price of the article are decreased by ₹100, the profit now would be 45%. The original cost price of the article is
- A. ₹400
- B. ₹250
- C. ₹300
- D. ₹500
Answer: ₹300
169. Raghu sold an article for ₹180 after allowing a 20% discount on its marked price. Had he not allowed any discount, he would have gained 20%. What is the cost price of the article?
- A. ₹192.80
- B. ₹187.50
- C. ₹190.40
- D. ₹188.60
Answer: ₹187.50
Explanation: The article was sold for ₹ 180 after allowing a 20% discount. ∴ Marked price of article = 180 10080 × = ₹225 Raghu gains 20% by selling the article/item for ₹ 225 Hence cost price = 225 100120 × = ₹187.5
170. A shopkeeper has announced 40% rebate on the price of TV sets at the time of sale. If a purchaser needs to have a rebate of ₹26,400, then how many TV sets each costing ₹6,000 should he purchase?
- A. 8
- B. 9
- C. 12
- D. 11
Answer: 11
Explanation: Suppose the total cost price of T.V. Set =₹ x According to the question, 40x 26400100× = x = ₹ 66000 Cost price of a T.V. Set = ₹ 6000 Total number of T.V. Sets 660006000= = 11
171. An item is sold for ₹ 7130 making a 15% profit. What is the cost price (in ₹) of this item ?
- A. 6000
- B. 6125
- C. 6250
- D. 6200
Answer: 6200
172. At a village trade fair a man buys a horse and a camel together for ₹ 51,250. He sold the horse at a profit of 25% and the camel at a loss of 20%. If he sold both the animals at the same price, then the cost price of the cheaper animal was ₹ ________.
- A. 6600
- B. 7500
- C. 25000
- D. 20000
Answer: 20000
173. Anu sold an article for ₹480 at some profit. Had she sold it for ₹400, then there would have been a loss equal to one-third of the initial profit. What was the cost price of the article ?
- A. ₹430
- B. ₹450
- C. ₹420
- D. ₹425
Answer: ₹420
Explanation: As per question, Suppose profit on selling the article for ₹ 480 = ₹ x Then loss on selling it for ₹ 400 = ₹ x3 According to the question, 480 - x = 400 + x3 1440 - 3x = 1200 + x 4x = 240 x = 60 ∴ Cost price = 480-x = 480 - 60 = ₹420
174. If a shopkeeper sells a mixer at ₹ 11,400 then he suffers a loss of 5%. At what price (in ₹) should he sell the mixer to gain 10% ?
- A. 9845
- B. 10909
- C. 13200
- D. 11913
Answer: 13200
Explanation: Selling price 100 11011400 95 100= × × = ₹ 13200
175. By selling 21 pots at ₹ 2,520, there is a loss equal to the cost price of 3 pots. Find the cost price (in ₹) of each pot.
- A. 140
- B. 150
- C. 160
- D. 180
Answer: 140
Explanation: Selling price of a pot 2520 12021 ₹= = 21 CP - 21 SP = 3 CP 18CP = 21SP CP 7 SP 6= Q6 unit = ₹ 120 ∴7 unit = ₹ 140 Cost price of each pot = ₹ 140
176. A used car dealer sells a car for ₹ 7.6 lakhs and makes some loss. If he had sold it for ₹ 9.2 lakhs his profit would have been thrice his loss. What was the cost price of the car (in ₹ lakhs) ?
- A. 8.5
- B. 8.75
- C. 8.25
- D. 8
Answer: 8
Explanation: Suppose cost price = ₹x According to the question, 3 (x-7.6) = (9.2 -x) 3x - 22.8 = 9.2 -x 4x = 32 x = 8 lakh
177. A villager buys a goat and a sheep together fo r Rs 14250. He sold the sheep at a profit of 10% and the goat at a loss of 20%. If he sold both the animals at the same price, then what was the cost price of the cheaper animal?
- A. 8250
- B. 6600
- C. 7500
- D. 6000
Answer: 6000
Explanation: Let the Cost Price of sheep = ₹x Cost Price of goat = ₹ (14250-x) According to the question, 110x 100× = (14250-x)× 80100 11x = 14250×8-8x 19x = 14250×8 x = 14250 819 × = ₹ 6000 Hence Cost Price of the cheaper animal = ₹6000
178. A two-wheeler dealer sells a scooter for ₹ 46,000 and makes some loss. If he had sold it for ₹ 58,000 his profit would have been double his loss. What was the cost price (in ₹) of the scooter ?
- A. 52000
- B. 54000
- C. 48000
- D. 50000
Answer: 50000
Explanation: Let loss on selling it in ₹46000 = x Profit on selling it in ₹ 58000 = ₹2x According to the question- (x+2x) = 58000 - 46000 ⇒ 3x = 12000 ⇒ x = ₹4000 Hence Cost Price of the scooter = 46000 + 4000 50000= ₹
179. A miner sells a diamond to a trader at a profit of 40% and the trader sells it to a customer at a profit of 25%. If the customer pays ₹ 56 lakhs to buy the diamond, what had it cost the miner (in ₹ lakhs) ?
- A. 30
- B. 28
- C. 25
- D. 32
Answer: 32
Explanation: Let Cost Price of the diamond for miner is ₹ x. According to the question, 100 40 100 25x 56 100 100+ + ) )( (× × = lakhs 100 100x 56 140 125= × × x 32= lakhs Trick- Miner : Trader = (5 : 7) × 4 Trader : Customer = (4 : 5) × 7 Miner : Trader : Customer = 20 : 28 : 35 35 unit = 56 lakhs 5 unit = 8 lakhs 20 unit = 32 lakhs
180. A car dealer purchased an old car for ₹1,08,500 and spent some amount on its maintenance. He sold it for ₹1,56,250, thereby earning a profit of 25%. How much money did he spend on the maintenance of the car?
- A. ₹16,500
- B. ₹47,750
- C. ₹20,625
- D. ₹8,687.5
Answer: ₹16,500
181. An article was sold at a gain of 18%. If it ha d been sold for ₹49 more, then the gain would have been 25%. The cost price of the article is
- A. ₹890
- B. ₹700
- C. ₹650
- D. ₹570
Answer: ₹700
Explanation: (25-18)% → 49 Rupees 7% → 49 Rupees 1% → 7 Rupees 100 % → 700 Rupees The cost price of the article = 700 Rupees
182. A manufacture sells cooking gas stoves to shopkeepers at 10% profit, and in turn they sell the cooking gas stoves to customer to earn 15% profit. If a customer gets a cooking gas stove for ₹7,590, then what is its manufacturing cost?
- A. ₹5,000
- B. ₹5,090
- C. ₹6,500
- D. ₹6,000
Answer: ₹6,000
183. An article was sold at a gain of 16%. If it ha d been sold for ₹36 more, the gain would have been 20%. The cost price of the article is
- A. ₹810
- B. ₹862
- C. ₹720
- D. ₹900
Answer: ₹900
Explanation: ∵ (20 - 16)% → ₹36 4% → ₹36 100% → ₹900
184. One-third of goods are sold at a 15% profit, 25% of the goods are sold at a 20% profit and the rest at a 20% loss. If the total profit of ₹ 138.50 is earned on the whole transaction, then the value (in ₹) of the goods is
- A. ₹8,587
- B. ₹8,310
- C. ₹7,756
- D. ₹8,030
Answer: ₹8,310
185. Sushma bought 6 tables and 12 chairs for ₹12,000. She sold the tables at a profit of 15% and the chairs at a loss of 10%. If her total gain was ₹300, then the total cost of the tables was
- A. ₹5,400
- B. ₹6,000
- C. ₹5,000
- D. ₹4,800
Answer: ₹6,000
186. On selling 38 balls at ₹2,240, there is a loss equal to the cost price of 6 balls. The cost price of a ball is equal to
- A. ₹80
- B. ₹50
- C. ₹60
- D. ₹70
Answer: ₹70
187. A Shopkeeper earns 400% profit on a transaction. If the cost price is increased by 100% and the selling price is unchanged then the ratio between new profit and selling price is?
- A. 1 : 3
- B. 2 : 5
- C. 3 : 5
- D. 1 : 2
Answer: 3 : 5
Explanation: Let the cost price is 100. ∵ After making a profit of 400% on the cost price, the selling price of the article will be 500. Cost price : Selling price = 100 : 500 ∵ After 100% increase in the cost price, the cost price of the article will be 200. 200 : 500 Profit = 500 - 200 = 300 Profit : Selling Price = 300 : 500 = 3 : 5
188. An article was sold at a loss of 24%. If it were sold for ₹ 1,596 more, then there would have been a gain of 18%. The cost price of the article is
- A. ₹ 3,400
- B. ₹ 3,600
- C. ₹ 3,800
- D. ₹ 4,200
Answer: ₹ 3,800
Explanation: Let the CP of article = 100 42 units = 1596 1 unit = 38 100 units = 3800
189. Vijay bought a fridge and a washing machine together for ₹38,200. He sold the fridge at a profit of 15% and washing machine at a loss of 24% and both are sold at the same price. The cost price of the washing machine is
- A. ₹26,000
- B. ₹24,000
- C. ₹22,000
- D. ₹23,000
Answer: ₹23,000
190. The marked price of an article is ₹1,360. If a shopkeeper sold the article at 15% loss after giving 25% discount, then the cost price of the article is
- A. ₹1,400
- B. ₹1,200
- C. ₹1,600
- D. ₹1,500
Answer: ₹1,200
Explanation: Marked Price of article = ₹1360 According to the question- 1360 75 100Cost Price of article 100 85× ×∴ = × 1360 15 17 ×= =₹1200
191. The marked price of an article is ₹2720. If a shopkeeper sold the article at 15% loss after giving 25% discount, then the cost price (in ₹) of the article is
- A. 2000
- B. 2400
- C. 1800
- D. 1200
Answer: 2400
Explanation: Marked Price of article = ₹2720 According to the question- We know that, CP (100 - Loss%) = MP (100-D%) CP (85) = 2720 × (75) 2720 75 85 ×= 160 15= × = ₹2400
192. Hari suffered a loss of 8% by selling an artic le. If he had sold it for ₹300 more, he would have made a profit of 4%. Find his CP (in ₹).
- A. 2400
- B. 2250
- C. 2575
- D. 2500
Answer: 2500
Explanation: Let CP of article is 100. According to the question, 3001 unit 12= CP of articles 300 10012×= = ₹ 2500
193. A trader bought two articles for ₹490. He sold one at a loss of 20% and the other at a profit of 16%. If the selling price of both articles is same, then the cost price (in ₹) of the article sold at 20% loss is
- A. 310
- B. 300
- C. 290
- D. 280
Answer: 290
194. Surbhi sold an article for ₹176 after giving 12% discount on its marked price. Had she not given any discount; she would have earned a profit of 25%. What is the price (in ₹) of the article ?
- A. 150
- B. 165
- C. 160
- D. 145
Answer: 160
Explanation: Let Marked Price of an article is 100. According to the question, 2 2 MP 100 200 SP 88 176 × × →= → 125CP 200100× = CP 160=
195. A shopkeeper marked every item 25% above the cost price and allowed 10% discount. Shruti being a regular customer got 5% additional discount on the bill and paid ₹2394 for the item purchased. What is the cost price of the item (in ₹) ?
- A. 2240
- B. 2440
- C. 2220
- D. 2420
Answer: 2240
196. An almirah was sold at a profit of 15%. If its cost had been 5% less and it had been sold for ₹1,470 less, then the profit would have been 10%. What is the cost price of the almirah?
- A. ₹14,000
- B. ₹29,400
- C. ₹16,100
- D. ₹2,94,000
Answer: ₹14,000
197. The sum of the cost price of two bikes is Rs 50000. The first bike was sold at a profit of 20%, and the second bike at a loss of 20%. If the selling prices are the same, what is the cost price (in Rs.) of the first bike that was sold?
- A. 20000
- B. 25000
- C. 30000
- D. 27500
Answer: 20000
198. The marked price of an article is Rs. 4450. If a person earns a proft of 15% after allowing a discount of 15%, then the cost price (in Rs.) correct to the nearest integer) of the article is
- A. 3289
- B. 3378
- C. 3189
- D. 3498
Answer: 3289
199. The marked price of an item is ₹5,800. If Ravi earns a profit of 25% after allowing a discount of 20%, then the cost price of the item is
- A. ₹3,625
- B. ₹3,724
- C. ₹3,720
- D. ₹3,712
Answer: ₹3,712
200. The selling price of a mobile phone is ₹59,620 and it was sold at 8.4% profit. The cost price (in ₹) of the mobile phone is
- A. 52,000
- B. 55,000
- C. 45,000
- D. 50,000
Answer: 52,000
Explanation: (b) Cost Price = 59620 100108.4× = ₹55000
201. An article was sold at a loss of 13.5%. If it was sold for Rs. 1.104 more, then there would have been a profit of 9.5%. The cost price of the article was
- A. ₹ 4,200
- B. ₹ 4,600
- C. ₹ 4,800
- D. ₹ 4,400
Answer: ₹ 4,800
Explanation: Given that (13.5% + 9.5%) = 1104 23% = 1104 ∴ 1104100% 10023= × = ₹ 4800 Hence, cost price of article = ₹ 4800
202. If an article is sold at 5% profit instead of 8% loss, the man gain Rs. 260 more. What is the cost price (in Rs) of the article?
- A. 1800
- B. 2000
- C. 1500
- D. 1400
Answer: 1800
203. The marked price of an item is ₹5800. If Ravi earns a profit of 25% after allowing a discount of 20%, then the cost price of the item is
- A. ₹3,625
- B. ₹3,724
- C. ₹3,720
- D. ₹3,712
Answer: ₹3,712
Explanation: Marked price of article = ₹5800 Discount = 20% Profit = 25% Cost price of article 805800 125= × 58 8 1000125× ×= = 58×8×8 = ₹3712
204. An article is sold at 25 percent loss. If its cost price is doubled and selling price is increased by Rs. 660, then there is a profit of 20 percent. What is the original cost price of the article?
- A. ₹ 400
- B. ₹ 360
- C. ₹ 480
- D. ₹ 500
Answer: ₹ 400
205. If an article is sold at 6% profit instead of a 6% loss, the seller gets ₹60.72 more, find the CP of the article?
- A. ₹572
- B. ₹606
- C. ₹506
- D. ₹672
Answer: ₹506
Explanation: Let the cost price = ₹x According to the question, 106 94x x 60.72100 100× - × = 12x 60.72100× = 6072x 12= = ₹506
206. A man buys a machine for Rs. 5000. After one year, he sells it for Rs. 6000. After two years, again he buys the same machine at Rs. 8000 and sells it for Rs. 10000. Find his overall profit percentage for both the transactions.
- A. 20.23%
- B. 23.08%
- C. 18.75%
- D. 15.23%
Answer: 23.08%
Explanation: Total cost price (CP) = 5000+8000 = ₹13000 Total selling price (SP) = 6000+10000 = ₹16000 Profit (P) = 16000-13000 = ₹3000 Total Profit% = 3000 100 23.08%13000 × =
207. A watch is sold at a profit of 25% Had it bee n sold for Rs. 120 less than there would have been a loss of 15%. What is the cost price in rupees?
- A. ₹300
- B. ₹200
- C. ₹350
- D. ₹400
Answer: ₹300
Explanation: Let the cost price of the article be ₹ x 125x 85x 120100 100- = 40x = 12000 x = ₹ 300
208. A fabric seller sells 65m of cloth for Rs. 5850 at a profit of Rs. 11 per meter of cloth. What is the cost price of 1 meter of cloth?
- A. ₹79
- B. ₹70
- C. ₹89
- D. ₹80
Answer: ₹79
Explanation: Selling price of 65 meters cloth = ₹5850 Profit on selling 1 meter cloth = ₹11 ∴ Profit on selling 65 meters cloth = 65×11 = ₹715 Cost price of 1 meter cloth = 5850 - 71565 Cost price of 1 meter cloth = 513565 Cost price of cloth = ₹ 79 meters
209. A person bought an article and sold it at a l oss of 15%. If he would have sold it for Rs. 50 more, he could have gained 10%. What was the original cost price of the article?
- A. ₹ 160
- B. ₹ 280
- C. ₹ 200
- D. ₹ 260
Answer: ₹ 200
Explanation: Let, the cost price be ₹x According to the question, 110x 85x 50100 100- = 25x = 5000 x = ₹ 200
210. By selling an article for ₹600, a person made a profit of 50%. What was the cost price of this article?
- A. ₹350
- B. ₹300
- C. ₹450
- D. ₹400
Answer: ₹400
Explanation: Let the cost price be ₹x According to the question, 150x 600100× = 600 100x 150×= x = ₹400
211. The cost price of 30 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 20% then the value of x is
- A. 15
- B. 20
- C. 12
- D. 25
Answer: 25
212. An object is sold at 20% profit and further at 18% loss and the difference in values of selling price by doing so is ₹ 570. If the object is sold at 12% loss what is the selling price of an object?
- A. ₹ 1760
- B. ₹ 1540
- C. ₹ 1320
- D. ₹ 1650
Answer: ₹ 1320
213. The selling prices of an apple and an orange are 90 and 40 respectively. If the percentage profit obtained on the sale of one apple and one orange is 50% and 100% respectively, then what is the total cost price of one apple and one orange?
- A. ₹ 100
- B. ₹ 80
- C. ₹ 65
- D. ₹ 85
Answer: ₹ 80
Explanation: According to the question, Cost price of one apple = 90 100 150 × = ₹60 Cost price of one orange = 40 100 200 × = ₹20 Price of one apple and one orange by A = 60 + 20 = ₹80
214. A sells an article to B at a gain of 16%. B sells i t to C at a loss of 15% and C sells it to D at a gain of 20%. If the difference between the profits earned by C and A is Rs. 248, then the loss (in Rs.) incurred by B is
- A. 1160
- B. 1025
- C. 1250
- D. 1075
Answer: 1160
Explanation: Let → ∵ Difference between profit of C and A = ₹248 19.72 - 16 = ₹248 3.72 = ₹248 1 = ₹66.66 Therefore, the loss incurred by B =17.4 × 66.66 = ₹1160
215. A piece of land was sold to a person through two middlemen, in which each middle man received a profit of 25%. If the person bought the land for ₹625000, what was the original price of the land?
- A. 4,25,000
- B. 3,75,000
- C. 3,50,000
- D. 4,00,000
Answer: 4,00,000
Explanation: ∵ Each middle man gets 25% profit on selling land. ∵ 25% → 14+ According to the question, Hence, total cost of land = ₹400,000
216. A shopkeeper sells an item at a loss of 8%. However, if he increase the selling price by Rs. 36 he could gain 12%. Find the cost price of the article (in Rs.)
- A. 180
- B. 150
- C. 270
- D. 360
Answer: 180
Explanation: Cost price of article = ₹100x Selling price at 8% loss = ₹92x Selling price at 12% profit = ₹112x According to the question- 112x - 92 x = 36 20 x = 36 ∴ x = 3620 ∴ 100x = 36 10020× = 180 Therefore, the cost price of the item will be ₹180.
217. A seller sold a bag at a profit of 12%. If he had sold it for ₹900 more, he would have made a profit of 27%. What is the cost price (CP) of the bag?
- A. ₹ 5,560
- B. ₹ 6,500
- C. ₹ 6,000
- D. ₹ 7,000
Answer: ₹ 6,000
Explanation: Let the cost price of bag be ₹x Then, According to the question, x 27 x 12 900100 100× × - = ⇒ 15x100 = 900 ⇒ x = ₹6000
218. Ram sells a suit case to mohan at a 20% profi t. Mohan sells it to shyam at a 40% profit. If shyam pays Rs. 1430 for it, then the price at which Ram bought it is
- A. ₹875
- B. ₹870
- C. ₹851.19
- D. ₹880
Answer: ₹851.19
219. A dealer marks an article 60% above the cost price and sells it to a customer allowing two successive discounts of 10% and 20% on the marked price. If he gains Rs. 1064 in the transaction, the cost price (in Rs.) of the article is
- A. 8400
- B. 7000
- C. 6300
- D. 7200
Answer: 7000
Explanation: Let the cost price be = ₹x Marked price 160x 100= × Selling price 160 80 90x 100 100 100= × × × 144x 125= × Profit 144x 125x 19x125 125-= = 19x 1064125 = x = 125 × 56 = 7000
220. The marked price of a ceiling fan is Rs. 4200 and the shopkeeper allows a discount of 5% on it. If his profit is 14%, then the cost price by he fan is
- A. ₹ 30,200
- B. ₹ 3,000
- C. ₹ 3,500
- D. ₹ 3,800
Answer: ₹ 3,500
Explanation: Marked price = ₹4200 Discount = 5% Profit = 14% Cost price = 95 1004200 100 114× × = ₹3500
221. Praveen sells a study table to Zoya at a loss of 10%, and Zoya sells the same study table to Adarsh at a profit of 25%. If Adarsh purchased the study table for 2250, then what was the price (in) of the study table for Praveen?
- A. 1,900
- B. 2,100
- C. 2,000
- D. 1,800
Answer: 2,000
222. Anil sells a car to Beena at a profit of 20%. Beena sells it to Karan at a profit of 25%. If Karan pays ₹255000 for it, find the cost price of the car for anil.
- A. ₹ 1,75,000
- B. ₹ 1,50.000
- C. ₹ 1,25,000
- D. ₹ 2,00,000
Answer: ₹ 1,50.000
Explanation: Let the cost price of car be ₹x. According to the question, 120 125x 225000100 100× × = x = ₹150000
223. A shopkeeper bought 1000 kg of rice, a part of which was sold at 10% profit and the remaining at 20% loss; on the whole, the loss was 5%. What is the quantity of rice that was sold at 20% loss?
- A. 500 kg
- B. 400 kg
- C. 550 kg
- D. 600 kg
Answer: 500 kg
Explanation: Ratio = 15 : 15 = 1 : 1 ∴ Quantity sold at 20% Loss = 11000 500kg2× =
224. The marked price of an article is 28% higher that its cost price. Find the profit or loss percentage if the shopkeeper gives 25% discount.
- A. Loss 5%
- B. Profit 5%
- C. Profit 4%
- D. Loss 4%
Answer: Loss 4%
225. Selling price of first article is ₹ 470 and cost price of second article is ₹ 470. If there is a loss of 20% on first article and profit of 20% on second article, then what will be the overall profit or loss percentage?
- A. 2.22% Loss
- B. 4% Profit
- C. No profit No Loss
- D. 1.80% Loss
Answer: 2.22% Loss
Explanation: SP1 = 470, 1 100CP 470 587.580= × = ₹ CP 2 = 470, 2 120SP 470 564100= × = ₹ CP (Cost Price) of both articles = 587.5+470 = ₹1057.5 SP (Selling Price) of both articles = 470+564 = ₹1034 In the whole transaction, there is a loss. Loss 1057.5 1034% 100 1057.5-= × = 2.22%
226. Selling price and cost price of an article are in the ratio of 7 : 5. What will be the profit/loss percentage?
- A. 40% Profit
- B. 28.5% Profit
- C. 20% Loss
- D. 14.28% Loss
Answer: 40% Profit
Explanation: SP: CP: = 7:5 Profit SP CP% 100CP-= × Profit percentage 2 100 40%5= × =
227. Rohan purchased tables at the rate of ₹ 275 per table. If he sells 16 tables for ₹ 5060, then what will be the profit percentage?
- A. 13.04%
- B. 16%
- C. 15%
- D. 12.5%
Answer: 15%
Explanation: Selling price of a table 5060 316.2516= = ₹ Profit 316.25 275% 100 275-= × 41.25 15 100/275%= × =
228. Selling price and cost price of an article are ₹1333 and ₹2150. What will be the loss percentage?
- A. 38%
- B. 61.30%
- C. 48%
- D. 54.4%
Answer: 38%
229. Selling price of first article is ₹ 960 and cost price of second article is ₹ 960. If there is a profit of 20% on first article and loss of 20% on second article, then, what will be the total loss?
- A. ₹ 36
- B. ₹ 24
- C. ₹ 20
- D. ₹ 32
Answer: ₹ 32
Explanation: Selling price of first article = ₹ 960 Cost price of first article 960 100 800120×= = ₹ Cost price of second article = ₹ 960 Selling price of second article 960 80 768100×= = ₹ Total cost price = 800+960 = ₹1760 Total selling price = 960 + 768 = ₹ 1728 Hence, loss = cost price - selling price = 1760-1728 = ₹ 32
230. Rajaram purchased a certain amount of wheat. If he sold one-fourth of the wheat at a profit of 12%, then the profit percent he needs to make on the remaining wheat to make an overall profit of 15% is
- A. 18%
- B. 16 %
- C. 15%
- D. 20%
Answer: 16 %
Explanation: Let he needs to make x% profit on the remaining wheat. Ratio of amount of wheet = 1 : 3 ∵ According to the question, 1 12 3x 4 15× + = × 12+ 3x= 60 3x = 60- 12 3x = 48 x = 16%
231. If the profit made by a merchant on selling 45 m of cloth is equal to the selling price of 5 m of cloth, then his profit percentage is
- A. 9.09%
- B. 12.5%
- C. 11.11
- D. 10%
Answer: 12.5%
Explanation: Selling price of 1 article = ₹ 1 Profit = ₹ 5 Selling price = ₹ 45 Cost price = 45-5 = ₹ 40 ∵ Profit percentage 5 100 12.5%40= × =
232. If the ratio of the cost price and selling price of an article is 5 : 4, then what will be the loss percentage?
- A. 20
- B. 25
- C. 30
- D. 50
Answer: 20
Explanation: Let the Cost Price of an article = 5x and Selling Price = 4x Loss = Cost price - Selling price = 5x - 4x = x LossLoss Percentage ×100Cost Price = x 1005x= × = 20% Trick- CP : SP = 5 : 4 1Loss% = ×1005 = 20%
233. A farmer sells wheat. He mixes the two types o f wheat he grows. 30 kg of the first group costs him ₹900 and 20 kg of the other group costs him ₹1100. At what price per kg should he sell the mixture so as to earn 25% on his average cost?
- A. ₹40
- B. ₹42
- C. ₹50
- D. ₹48
Answer: ₹50
234. The cost price of an article is 67 of its selling price. What will be the profit or loss percentage?
- A. 16.67 % Loss
- B. 14.28 % Loss
- C. 16.67 % Profit
- D. 14.28 % Profit
Answer: 16.67 % Profit
235. The ratio of the selling price to the cost pri ce in a transaction is 4:5. If the selling price is ₹ 80, then how much is the loss?
- A. 16 ₹
- B. ₹ 15 ₹
- C. ₹ 20 ₹
- D. ₹ 30 ₹
Answer: ₹ 20 ₹
Explanation: Selling price : Cost price = 4 : 5 Q4 unit = ₹ 80 ∴1 unit = ₹20 Loss = 5 - 4 = 1unit = 1 × 20 = ₹ 20
236. Selling price of an article is 87 of cost price. What is the profit percentage?
- A. 1009
- B. 10011
- C. 1008
- D. 1007
Answer: 1007
Explanation: QSelling Price 87= × Cost Price Selling Price Cost Price 8 7= Profit percentage = 8 - 7100%7 × 100 %7=
237. A shopkeeper allows 10% discount on the marked price of an article and still gains 17%. If he gives 15% discount on the marked price, then his profit percent is
- A. 12%
- B. 10.5%
- C. 12.5%
- D. 10%
Answer: 10.5%
Explanation: Trick- Let P% = x MP 100 P%=CP 100 D%+- 100 17 100 x 100 10 100 15 + + =- - 117 100 x 90 85 += 13 100 x 2 17 += 200 + 2x = 221 x = 10.5%
238. By selling an article for ₹300, a person incurred a loss of 6.25%. What is his profit, if it is sold for ₹352.
- A. ₹ 38
- B. ₹ 42
- C. ₹ 32
- D. ₹ 28
Answer: ₹ 32
239. An article is sold for 6500 so as to earn a pr ofit of 4%. Second article whose cost price is ₹3750, is sold at a loss of 4%. What is the overall gain or loss percent in the whole transaction.
- A. Gain 4%
- B. Loss 1%
- C. Loss 4%
- D. Gain 1%
Answer: Gain 1%
240. A shopkeeper purchased 120 pears for ₹15 each. However, 10 pears were rotten and thrown away. The remaining sold at ₹18 each. What will be the percentage profit?
- A. 20%
- B. 10%
- C. 50%
- D. 30%
Answer: 10%
Explanation: Total Cost Price of 120 pears = (CP) = 120×15 = ₹1800 ∵ 10 pears were rotten, Total Selling Price of remaining 110 pears = (SP) = 110 × 18 = ₹1980 Profit = (1980- 1800) = ₹180 Profit percentage = 180 1001800 × = 10%