Practice question set with answers. Use deep links to save questions.
757 questions loaded. Showing page 2 of 10 for fast crawlable revision and deep linking.
81. After allowing a discount 12.5%, shopkeeper makes a profit of 25% on a bag. At what percent higher than the cost price did he mark the bag? (correct o nearest integer)
- A. 35%
- B. 43%
- C. 41%
- D. 38%
Answer: 43%
Explanation: Let the selling price = ₹ 100 Cost Price 125100 125100 ₹= × = Marked Price 125 100 142.8587.5 ₹= × = Mark up = 142.85 - 100 = 42.85% ≈ 43%
82. By selling an article for ₹320, a man incurs a loss of 20%. What should be the selling price of an article to gain 20%?
- A. ₹450
- B. ₹480
- C. ₹420
- D. ₹500
Answer: ₹480
Explanation: Required selling price 100 120320 48080 100= × × = ₹
83. The cost price of an article is ₹480. If it is to be sold at a profit of 12.5% What is the selling price of the article?
- A. ₹500
- B. ₹560
- C. ₹540
- D. ₹492.5
Answer: ₹540
84. If the rice is sold at Rs 66 per kg, there wou ld be a 10% loss. to earn a profit of 50% what should be the price of rice (in Rs per kg)?
- A. 110
- B. 105
- C. 108
- D. 112
Answer: 110
Explanation: Selling Price × 100Cost Price of rice 100 - Loss%= 66 10090×= ∴ Selling Price of rice to get profit at 50% Selling Price × (100 + Profit%)100= 66 100 15090 100×= × = ₹ 110 Trick- 90% 66 Rs= 30% 22 Rs= 150% 110 Rs=
85. By selling an article for Rs 416, a shopkeeper gains 30%. To gain 40% what should be the selling price (in rupees)?
- A. 426
- B. 448
- C. 472
- D. 442
Answer: 426
86. If Ravi sells an old scooter for ₹18,000, then his loss incurred is 10%. If he sells it to gain a profit of 15%, then the selling price is
- A. ₹22,000
- B. ₹20,000
- C. ₹23,000
- D. ₹24,000
Answer: ₹23,000
87. A man buys an article for ₹3,200 and sells it at a loss of 12%. What is the selling price of the article?
- A. ₹3,428
- B. ₹2,856
- C. ₹3,012
- D. ₹2,816
Answer: ₹2,816
88. Abhay sold his car at a loss of 30%. If he has sold his car on ₹950 more then he would obtain a profit of 8% what is the cost price of car?
- A. ₹2500
- B. ₹3500
- C. ₹2000
- D. ₹1500
Answer: ₹2500
89. Amit sold an article for ₹7000 and incurred a loss. Had he sold it for ₹8750, his gain would have been three-fourth of the amount of loss that he incurred. At what price should he sell the article to get 10% profit?
- A. ₹8400
- B. ₹7800
- C. ₹8000
- D. ₹8800
Answer: ₹8400
Explanation: (d) Loss = (CP - 7000) According to the question, Profit = Loss × 34 4 Profit = 3 Loss 4(8750-CP) = 3(CP-7000) 35000-4CP = 3CP - 21000 7CP = 56000 CP = 8000 ∴ Selling price to get a profit of 10% = 8000 110100× = ₹8800
90. Sohan sold a plot ₹ 2,55,000 at a 15% loss. At what price should he sell the plot to gain a 10% profit?
- A. ₹ 3,33,300
- B. ₹ 3,33,000
- C. ₹ 3,00,000
- D. ₹ 3,30,000
Answer: ₹ 3,30,000
Explanation: Cost Price (CP) = 100255000 30000085× = ₹ ∴Selling price of the plot to get a profit of 10% (SP) 110300000 330000100= × = ₹
91. A chair was purchased for ₹785 and sold at a profit of 22%. What was the selling price?
- A. ₹987.4
- B. ₹957.7
- C. ₹857.9
- D. ₹768.3
Answer: ₹957.7
Explanation: Cost price of a chair = ₹785 Profit = 22% ∴Selling price of a chair 785 122100×= = ₹957.7
92. If two thirds of objects are sold at 25% profi t 20% is sold at 20% loss and the remaining at 20% profit then the profit of ₹ 3,212 is made. What is the cost price of objects?
- A. ₹ 18,600
- B. ₹ 21,400
- C. ₹ 21,600
- D. ₹ 20,000
Answer: ₹ 21,600
93. Kishore had a loss of 20% on selling an articl e for ₹7,160. At what price should he have sold the item to make a profit of 30%.
- A. ₹10,678
- B. ₹11,635
- C. ₹8,988
- D. ₹12,007
Answer: ₹11,635
Explanation: Let the cost price of the article = ₹100 ∵ There is a loss of 20% by selling it for ₹7160. ∴80% = ₹7160 ∴ 100% = ₹8950 = cost price Profit% = 30% Selling price = ? Profit = 8950 30100× = ₹2685 ∴ Selling price = cost price + profit = 8950 + 2685 = ₹11635 Trick- SP = 7160 Required selling price 100 1307160 80 100= × × = ₹ 11635
94. A person purchases 40 items at ₹ 10 each. He sells a part of them at 25% profit and the remaining at 10% loss. The net profit is 4% in this transaction. The number of items he sold at a loss, is
- A. 24
- B. 16
- C. 22
- D. 18
Answer: 24
95. The difference in selling prices of a article when sold at 15% profit and 17% loss is ₹96. If it is sold at 10% profit, then what is the selling price?
- A. ₹345
- B. ₹360
- C. ₹315
- D. ₹330
Answer: ₹330
Explanation: Let the cost price of the article is x. According to the question, 115x 83x 96100 100- = 32x 96100 = 9600x 32= x 300= Selling price 300 110100×= = ₹330
96. If a saree is sold for ₹3,060, the seller will face 15% loss, at what price should he sell the saree to gain a 20% profit?
- A. ₹4,320
- B. ₹4,650
- C. ₹3,440
- D. ₹3,600
Answer: ₹4,320
97. Salma buys an article and then sells it for ₹810. If she loses 10%, then at what price should she sell it to gain 4%?
- A. ₹900
- B. ₹729
- C. ₹864
- D. ₹936
Answer: ₹936
98. The cost price of 33 books is the same as the selling price of 'x' books. If the profit is 10%, then the value of 'x' is
- A. ₹30
- B. ₹20
- C. ₹40
- D. ₹10
Answer: ₹30
Explanation: ∵ Profit on books = 10³ ∴ Selling price of x books = x 110100× According to the question, x 110 33100× = 33 100x 110×= Hence x = 30 Trick- 33 CP = xSP CP x=SP 33 ∵ 110% = 33 10% = 3 x = 100% = ₹ 30
99. The percentage profit earned by selling a mobile for ₹12,000 is equal to the percentage loss incurred by selling the same mobile for ₹9,000. At what price should the mobile be sold to make 20% profit.
- A. ₹18,800
- B. ₹12,600
- C. ₹15,400
- D. ₹16,200
Answer: ₹12,600
100. By selling an article for ₹600, a shopkeeper makes a profit of 20%. At what price should he sell the article to incur a loss of 20%?
- A. ₹600
- B. ₹500
- C. ₹300
- D. ₹400
Answer: ₹400
101. Mangoes are bought at a rate of ₹10,000 per ton. If one-third of the total mangoes are sold at a loss of 4%, then at what price (per ton) should the remaining mangoes be sold so as to gain 30% on the whole transaction?
- A. ₹ 13,500
- B. ₹ 15,000
- C. ₹ 14,700
- D. ₹ 14,600
Answer: ₹ 14,700
102. The profit on selling an article for ₹1,100 is equal to three times the amount of loss on selling it for ₹700. To gain 12.5%, the article must be sold for
- A. ₹900
- B. ₹787.50
- C. ₹877.50
- D. ₹956
Answer: ₹900
Explanation: Let the cost price of the article is x. According to the question, (1100 - x) = (x - 700) × 3 x = 800 Hence, the cost price of the article is ₹ 800 Selling price of the item at 12.5% profit = 800 × 112.5100 = ₹900
103. When an article is sold for ₹ 355 there is a loss of 29%. To gain 21%, it should be sold for
- A. 605
- B. 629.20
- C. 635
- D. 580.80
Answer: 605
Explanation: 71% = ₹ 355 1% = ₹ 5 121% = 121 × 5 = ₹ 605 Hence selling price of the article = ₹ 605
104. A person sells an article at 16% below its cos t price. Had he sold it for ₹33 more, he would have gained 14%. To gain 25%, he should sell the article for
- A. ₹135
- B. ₹130.5
- C. ₹137.5
- D. ₹128
Answer: ₹137.5
Explanation: Let the cost price = 100% At Loss of 16% SP1 = 84% of cost price At Profit of 14% SP2 = 114% of cost price ∴ SP2 - SP1 = 33 (114 - 84) % = 33 30% = 33 33100% 100 11030= × = ∴ Profit of 25% on 125SP 110 100= × 5110 137.54= × = ₹
105. Sudha bought 80 articles at the same price. She sold some of them at 8% profit and the remaining at 12% loss resulting in an overall profit of 6%. The number of items sold at 8% profit is
- A. 64
- B. 72
- C. 60
- D. 70
Answer: 72
Explanation: By allegation rate Ratio = 18 : 2 = 9 : 1 Hence the number of articles sold at 8% profit 980 7210= × = Trick- Let x articles sell at 8% Profit x × 8% - (80 - x) ×12% = 80 × 6 2x - 240 + 3x = 120 5x = 360 x = 72
106. Cost of 4 pens, 6 note books and 9 files is ₹ 305. Cost of 3 pens, 4 notebooks and 2 files is ₹ 145. What is the cost (in Rs) of 5 pens, 8 notebooks and 16 files?
- A. 415
- B. 465
- C. 440
- D. Cannot be determined
Answer: 465
Explanation: 4 Pens + 6 Notebooks + 9 files = 305___ (i) 3 Pens + 4 Notebooks + 2 Files = 145 _____(ii) On multiplying by 2 in equation (i) 8 Pens + 12 Notbooks + 18 files = 610 ______(iii) From the equation (iii) to equation (ii) 5 Pens + 8 Notebooks + 16 files = 610 - 145 = ₹ 465
107. If a vendor sells a coconut at ₹ 14.4 he makes 10% loss. If he wants to make 25% profit, then at what price (in ₹) should he sell?
- A. 18
- B. 20
- C. 16
- D. 22
Answer: 20
108. Oil equal to 20% of the weight of groundnut is extracted in a mill. The matter left after extraction is sold as cattle feed at the rate of ₹ 12.5/kg. The groundnuts are bought at ₹ 20/kg. The processing cost is ₹ 5/kg. At what price ( ₹ per kg) should the oil be sold to earn 20% profit on total costs (Total cost = Cost of groundnuts and Processing costs)?
- A. 250
- B. 150
- C. 200
- D. 100
Answer: 100
Explanation: Suppose total weight of groundnut = 100 kg Total oil extracted from groundnut 20100 20kg100= × = Substances after extraction = 100-20 = 80 kg Total price of groundnut = 100 × (20+5) = 2500 Total price after 20% profit 1202500 3000100= × = ₹ Total value of the substance = 80 × 12.5 = ₹1000 ∴ Required price of oil according to the question 3000 100020-= = ₹ 100 kg.
109. If a vendor sells a watermelon at ₹ 69 he makes 8% loss. If he wants to make 16% profit then at what price (in ₹) should he sell ?
- A. 91
- B. 83
- C. 87
- D. 79
Answer: 87
Explanation: As per question ∵ At 8% loss (100-8) % = 92% of selling price = ₹ 69 At 16% profit 116% of selling price 69 116 Rs.8792= × = Therefore, he should sell watermelon for ₹ 87.
110. A trader buys jowar at ₹ 30 per kg. 20% of the grain gets wasted. He plans to sell the remaining grain so that he makes 40% overall profit. At what price (in ₹ per kg) should he sell the grain ?
- A. 48
- B. 50
- C. 52.5
- D. 47.5
Answer: 52.5
Explanation: Let total grain = 100 kg Cost price = 30×100 =₹3000 After 20% grain gets wasted remaining grain = 80kg Suppose he should sell the remaining grains at ₹ x per kg. Total Selling price = ₹ 80 x As per question, 14080x 3000 100∴ = × 30 140x 52.580×= = ₹
111. A vender sells a coconut at Rs 24 and suffers 24% loss. If he wants to make 14% profit, then at what price (in ₹) should he sell?
- A. 32
- B. 30
- C. 36
- D. 28
Answer: 36
112. An oil refinery buys oil at Rs 3600 per barrel . There is 10% wastage. If the refinery wants to earn 5% profit then at what price should it sell including 8% tax on selling price? (in Rs per barrel)
- A. 3674
- B. 3711
- C. 4219
- D. 4536
Answer: 4536
Explanation: Price of one barrel oil =₹ 3600 10% of the oil is wasted, then the price of one bar rel of oil = 3600× 10090 = 4000 According to the question, New cost price of oil = 105 1084000 100 100× × = ₹ 4536 Per barrel
113. If a stall sells a pizza at ₹ 200 he makes 20% loss if he wants to make 10% profit then at what price (in ₹) should he sell ?
- A. 250
- B. 300
- C. 275
- D. 325
Answer: 275
Explanation: Cost price 100200 80= × = ₹250 Selling price of the commodity after taking 10% pro fit on the cost price 250 110100×= ⇒ ₹275 Trick- 80% = ₹ 200 255% =2 110% = ₹ 275
114. Reema sold 48 articles for ₹2,160 and suffered a loss of 10%. How many articles should she sell for ₹2,016 to earn a profit of 12%?
- A. 28
- B. 40
- C. 32
- D. 36
Answer: 36
Explanation: Cost price of 48 articles = 2160 × 100 Rs.240090 = Cost price of an article = 2400 5048 = Selling price of one article for 12% profit = 50× 112 56100 = Number of articles = 2016 3656 =
115. A person sells an article at 10% below its cos t price. Had he sold it of ₹ 332 more, he would have made a profit of 20%. What is the original selling price (In ₹ ) of the article?
- A. ₹1, 328
- B. ₹1,028
- C. ₹ 896
- D. ₹996
Answer: ₹996
Explanation: Let cost price of article = 100unit Original selling price of article = 90 unit New selling price of article= 120unit 30 Unit → 332 ∴ 90 Unit → ₹996
116. A dealer sold 6 sewing machines for ₹ 63,000 with a profit of 5%. For how much should he sell 8 machines if he intends to earn 15% profit?
- A. ₹69,300
- B. ₹92,400
- C. ₹88,200
- D. ₹92,000
Answer: ₹92,000
Explanation: Selling price of a machine 63000 Rs.105006= = Cost price 100 10500 Rs.10000105= × = QSelling price of a machine for 15% profit 11510000 11500100= × = ®. ∴Selling price of 8 machines = ₹ 92000
117. A person sold 25 articles for ₹ 2,500 and incurred a loss of 10%. How many articles should he sell for ₹2,400 to make a profit of 20%?
- A. 16
- B. 18
- C. 15
- D. 20
Answer: 18
118. A person sold an article at a loss of 8%. Had he sold it at a gain of 10.5% he would have received ₹ 92.50 more. To gain 12% he should have sold it for
- A. ₹ 580
- B. ₹ 560
- C. ₹ 540.50
- D. ₹ 537.40
Answer: ₹ 560
Explanation: 18.5%8% 10.5% +- → 18.5% 92.50=₹ 92.5112% 112 56018.5∴ = × = ₹ Hence he should have sold it at ₹ 560. for 12% gain
119. The selling price of one article after allowin g a discount of 15% on its cost price, is the same as the selling price of another article after allowing a discount of 25% on its cost price. If the sum of the cost prices of both the articles is ₹640, then find the selling price of each article.
- A. ₹250
- B. ₹280
- C. ₹255
- D. ₹340
Answer: ₹255
Explanation: According to the question, CP1 ×85% = CP2 ×75% CP 1 × 1720 = CP2 × 1520 CP1 ×17 = CP2 ×15 1 2 CP 15 CP 17= Total cost price = ₹640 ∵ 32 unit = 640 1 unit = 20 Cost price of the first article = 15×20 = 300 Selling price = 300× 1720 = ₹255
120. Anil bought two articles A and B at a total cost of ₹10,000. He sold the article A at 15% profit and the article B at 10% loss. In the whole deal, he made no profit or no loss. Find the selling price of the article A.
- A. ₹4,500
- B. ₹4,600
- C. ₹5,400
- D. ₹4,200
Answer: ₹4,600
121. If a person sells a ceiling fan for ₹557.75, then he gets a 15% profit. To get a 20% profit, at what amount should he sell the fan?
- A. ₹ 572
- B. ₹ 589
- C. ₹ 596
- D. ₹ 582
Answer: ₹ 582
122. By selling an article for 8670, a man losses 15%. At what price should he sell it in order to make a profit of 15%?
- A. 23560
- B. 11730
- C. 13370
- D. 18590
Answer: 23560
Explanation: (b) According to the question, 85% = 8670 86701% 85= SP on 15% profit = 8670115 85× = Rs. 11,730
123. Ram sold a plot for ₹6,55,000 at 20% loss. For what price should he sell the plot to gain 15% profit?
- A. ₹6,41,562.50
- B. ₹9,41,562.50
- C. ₹8,41,562.50
- D. ₹7,41,562.50
Answer: ₹9,41,562.50
Explanation: According to the question, ∵ 80% = 6,55,000 ∵ 100% = 818750 Price of plot when it sold at 15% profit 115818750 100= × = 941562.5
124. When an article is sold for ₹438, there is a loss of 27%. To gain 23%, it should be sold for ₹x. What is the value of x?
- A. ₹ 600
- B. ₹ 837
- C. ₹ 678
- D. ₹ 738
Answer: ₹ 738
125. In festival season, a shopkeeper allows a disc ount of 10% on every item. Even after giving the discount, he makes a profit of 20%. If he does not give any discount, then what will be his profit percent? (Correct to 2 decimal places)
- A. 33
- B. 25
- C. 33.33
- D. 33.43
Answer: 33.33
Explanation: We know that, MP 100 P% CP 100 D% += - MP 100 20 CP 100 10 += - QAccording to the question, MP = SP ∴ Profit % = 1 100 33.33%3 × =
126. By selling an article for ₹3150, a shopkeeper earns 5% profit. For how much money should he sell the article in order to gain 8%?
- A. ₹3180
- B. ₹3200
- C. ₹3240
- D. ₹3250
Answer: ₹3240
Explanation: SP at 5% profit = ₹3150 CP = 3150× 100105 = ₹3000 Then, SP at 8% profit = 3000× 108100 = ₹3240 Hence, on gain of 8%, article should be sold at ₹3240.
127. A.T.V. is sold at 8% gain. if it sold for ₹2553 less; there would have been loss of 15%. To gain 18%, the selling price (in ₹) of T.V. would be
- A. 13098
- B. 15000
- C. 9102
- D. 11100
Answer: 13098
128. By selling an article for ₹131.25, a trader gains as much percent as the number representing the cost price of the article. In order to earn 40% profit, at what price (in ₹) should he sell the article ?
- A. 140
- B. 105
- C. 75
- D. 100
Answer: 105
129. By selling an article for ₹640, a person loses 15% of its selling price. At what price (in ₹) should he sell it to gain 15% on its cost price?
- A. 832
- B. 846.40
- C. 835
- D. 836.60
Answer: 846.40
Explanation: Let CP = 115, SP = 100 ∴ 100 → ₹640 640 115115 100×→ ∴ SP at 15% profit 640 115100×= 115100× = ₹846.40
130. A shopkeeper purchased 10 chairs at the rate of Rs 1,450 per chair and spent Rs. 600 as cartage. For how much should he sell each chair to earn 10% profit?
- A. ₹ 2,225
- B. ₹ 1,661
- C. ₹ 1,595
- D. ₹ 1,645
Answer: ₹ 1,661
Explanation: Total expenditure on chairs = 1450 ×10+600 = 15100 Total selling price of chair after 10% gain. 15100 (100 10) 16610100[ ]= × + = Selling price of each chairs 16610 166110= = ₹
131. Rakesh sold a car for ₹5,00,000 at a 28% profit. At what price should he sell it to get a 32% profit?
- A. ₹5,15,620
- B. ₹5,15,625
- C. ₹5,15,630
- D. ₹5,15,615
Answer: ₹5,15,625
Explanation: Required price = 500000× 100 132128 100× = ₹515625
132. A person sold an article at a loss of 12%. Had he sold it at a gain of 10.5%, he would have got ₹ 112.50 more. What is the original selling price (in ₹) of the article?
- A. 440.00
- B. 560.00
- C. 552.50
- D. 500.00
Answer: 440.00
Explanation: Let, CP = 100 SP at a loss of 12% = 88 SP at a gain of 10.5% = 110.5 According to the question, 110.5% - 88% = ₹112.50 22.5% = ₹112.50 Original selling price [at loss of 12%] 88 %= 112.50 8822.5 × = ₹440.00
133. Kavita purchased fabric worth ₹800 for a dress, and spent ₹350 on embroidery and stitching. If she sold the dress at a profit of 20%, then the selling price is?
- A. ₹1,220
- B. ₹1,380
- C. ₹1,500
- D. ₹1,310
Answer: ₹1,380
Explanation: According to the question:- Total expenditure on dress by Kavita = 800 + 350 = ₹1150 SP at 20% profit = 1150 120100× = ₹1380
134. When an article is sold for Rs. 388, there is a loss of 3%. What is the selling price (in Rs.) of the article, if it is sold at a gain of 8%?
- A. 412
- B. 444
- C. 432
- D. 460
Answer: 432
Explanation: Given, SP at 3% loss = 388 CP = 388 10097 × CP = 400 ∵ Article sells at 8% profit ∴ SP = 400× 108100 SP = ₹432
135. The profit earned by selling an article for ₹832 is equal to the loss incurred when the article is sold for ₹448. What should be the selling price (in ₹) to make a profit of 10%
- A. 750
- B. 715
- C. 640
- D. 704
Answer: 704
136. A book is sold for ₹1,554 by allowing a discount of 26% on its marked price. Find the marked price of the book.
- A. ₹1,854
- B. ₹2,100
- C. ₹1,750
- D. ₹2,000
Answer: ₹2,100
Explanation: QQ QQ So, 37 units → ₹1554 50 unit → 1554 50 42 5037× = × Hence, Marked Price = 42 × 50 = ₹2100
137. The difference in selling price of an article when it is sold at 20% profit and 18% loss is Rs 570. If it is sold at 12% loss, then what will be the selling price of the article?
- A. ₹ 1760
- B. ₹ 1540
- C. ₹ 1320
- D. ₹ 1650
Answer: ₹ 1320
138. A man bought an article and sold it at a gain of 10%. If he had bought the article at 20% less and sold it for Rs. 1000 more he would have made a profit of 40%. The earlier selling price of the article (in Rs) is
- A. 40,000
- B. 60,000
- C. 50,000
- D. 55,000
Answer: 55,000
139. Raju sells an object at 20% below its cost pr ice. If he sold it for Rs. 450 more, he would have made a profit of 25%. What is the original selling price of the object.
- A. ₹500
- B. ₹900
- C. ₹800
- D. ₹700
Answer: ₹800
Explanation: Let the cost price of the article be = ₹100x According to the question, ⇒ 125 80100x 100x 450100 100× - × = ⇒ 125x - 80x = 450 45x = 450 ⇒ x = 10 Cost price = 10 × 100 = ₹1000 Selling price 801000 100= × = ₹800
140. If the cost price of an item is ₹2000 and it is sold at a loss of 25%, then find its selling price.
- A. ₹1,500
- B. ₹1,000
- C. ₹2,000
- D. ₹3,500
Answer: ₹1,500
Explanation: Cost price = ₹2000 Loss = 25% Selling price = 2000 75100× = ₹1500
141. Puneet sold an article for Rs. 1750 at a loss of 50%. If puneet sells the article at loss of 30% then what will be the selling price?
- A. ₹ 2,640
- B. ₹ 2,100
- C. ₹ 2,450
- D. ₹ 2,180
Answer: ₹ 2,450
Explanation: From question, Cost price of article = 1750 10050× = ₹3500 ∵ Puneet sells an article to 30% loss Then, selling price of article = 3500 70100× = ₹2450
142. A man bought a chair for Rs. 580. At what price should he sell the chair so as to gain 25%.
- A. ₹ 590
- B. ₹ 725
- C. ₹ 1,080
- D. ₹ 820
Answer: ₹ 725
Explanation: According to the question, Selling price of the chair (SP) = 125580 100× = ₹ 725
143. Vijay sold a watch at a loss of 50%. If the l oss is Rs. 2400, then what is the selling price of the watch?
- A. ₹3,600
- B. ₹2,400
- C. ₹1,200
- D. ₹4,800
Answer: ₹2,400
Explanation: Let the purchase price of the watch be ₹x. Loss 50x 2400100= × = x = ₹ 4800 Selling price = Cost price - Loss = 4800 - 2400 2400= ₹
144. If a person purchases an item at Rs. 3000 and he sells it at 10% profit, then find the selling price of item.
- A. ₹3,200
- B. ₹3,100
- C. ₹3,300
- D. ₹3,400
Answer: ₹3,300
Explanation: Cost price of article (CP) = ₹3000 Selling price (SP) = 3000×110% = 3000 110 100 × = ₹3300
145. A man buys a toy for Rs. 400 and sells it at loss of 15%. What is the selling price of the toy?
- A. ₹ 340
- B. ₹ 370
- C. ₹ 360
- D. ₹ 350
Answer: ₹ 340
Explanation: Cost price of a toy = ₹ 400 Loss = 15% Selling price of toys = 85400 100× = ₹ 340
146. A merchant bought 60 sheep at Rs. 120 per sheep. He sold 40 of them at Rs. 150 each. Another 10 of the sheep died. What should be the selling price of the remaining sheep if he wants a total profit of Rs 800?
- A. ₹200
- B. ₹150
- C. ₹180
- D. ₹250
Answer: ₹200
Explanation: Cost price of 60 sheep = 60 × 120 = ₹7200 Selling price of 40 sheep = 40 × 150 = ₹6000 10 sheep died, then remaining sheep = 10 Selling price of remaining sheep to earn profit of 800 = = (7200 - 6000) + 800 = 1200 + 800 = ₹2000 Selling price per sheep = 200010 = ₹200
147. Anand wanted to sell a watch at a 10% profit, but he actually sold at a 10% loss for ₹360. At what price did he want to sell it to earn the profit?
- A. ₹360
- B. ₹440
- C. ₹400
- D. ₹340
Answer: ₹440
Explanation: Let the cost price on selling at 10% loss = ₹x 90x 360100 = x = 400 According to the question, = 110400 100× = ₹440 Anand will have to sell it for ₹440 to earn 10% Profit.
148. To earn a 12% profit, a shopkeeper sells a television for Rs. 22400. What should be the selling price (in Rs) of the television of he wants a double profit?
- A. 24,000
- B. 24,600
- C. 25,000
- D. 24,800
Answer: 24,800
149. A profit earned by selling an article for Rs. 1032 is equal to the loss incurred when the same article is sold for Rs 648. What should be the selling price of the article if the profit is 30%?
- A. ₹998
- B. ₹2,520
- C. ₹1,050
- D. ₹1,092
Answer: ₹1,092
Explanation: Let the cost price be ₹x. According to the question, 1032 - x = x - 648 ⇒ x = ₹840 Selling price at 30% profit = 840 + 840 30100× = ₹1092
150. Geeta suffers a loss of 12% by selling an art icle for ₹5280. At what price should he sell it to earn a profit of 12%?
- A. ₹5,780
- B. ₹6,720
- C. ₹7,150
- D. ₹6,820
Answer: ₹6,720
Explanation: Given that, SP = ₹ 5280 On selling at 12% loss 100 - 125280 CP 100 = × 5280 100CP 88 ×= CP = ₹ 6000 ∴ Selling price at 12% profit 112 6000 100 = × = ₹6,720
151. Ravi sold a laptop bag to Rita for ₹1920 and she sold another similar laptop bag to Vinay for 1280. The Percentage profit earned on selling laptop bag to Rita is equal to the percentage loss earned on selling laptop bag to Vinay. At what price (in ₹) should Ravi sell the laptop bag to earn a profit of 25%?
- A. 2,000
- B. 1,600
- C. 1,650
- D. 1,800
Answer: 2,000
Explanation: Let the cost price be ₹x. According to the question, Percentage Profit = Percentage Loss (1920 - x)100x × = (x -1280) 100x × 2x = 1920 + 1280 ⇒ x = ₹1600 Selling price at 25% profit =1600 × 100 25100+ = ₹ 2000
152. The percentage profit earned by selling an article for ₹955 is equal to the percentage loss incurred by selling the same article for ₹845. At what price should be article be sold to earn a profit of 6%.
- A. ₹1,014
- B. ₹954
- C. ₹955
- D. ₹925
Answer: ₹954
Explanation: Let the cost price be ₹x According to the question, Profit percentage = Loss percentage (955 - x) 100x × = (x - 845) 100x × 955 - x = x - 845 2x = 1800 ⇒ x = ₹900 Selling price at 6% profit = 900 × 100 6100+ = 9 × 106 = ₹954
153. A certain quantity of rice was bought for Rs. X and sold for Rs. Y, thereby earning a profit of 25%. Had the cost price been 20% less and the selling price been Rs. 58 less, a profit of 20% would have been earned. Find the value of X.
- A. 250
- B. 200
- C. 300
- D. 400
Answer: 200
Explanation: Let, CP = 100, SP = 125 According to the question, 0 120CP 80,SP 96 1008 ×= = = 125 96 58- = ∵ 29 58= ∴1 uint = 2 Hence, Initial price of Rice = ₹200
154. An object 1 is sold at ₹ 180. The other object 2 is sold at ₹ 240. There is 20% profit on object 1 and 20% loss on object 2. What is the total cost price of both the objects?
- A. ₹ 450
- B. ₹ 480
- C. ₹ 520
- D. ₹ 400
Answer: ₹ 450
155. The ratio of cost price and selling price of an article is c : d. If d is 150% of c then the percentage of profit on cost price is
- A. 150%
- B. 50%
- C. 100%
- D. 75%
Answer: 50%
156. A sold his pen at a profit of ₹13. He calculated the profit percentage on selling price and found it to be 20%. The cost price (in ₹) of the pen is
- A. 52
- B. 65
- C. 39
- D. 13
Answer: 52
Explanation: QProfit on selling price = 20% Let selling price = ₹ 100 Profit = ₹ 20 Cost price = 80 Original profit percentage on cost price 20 100% 25%80= × = According to the question, ∵ 25% → ₹ 13 ∴ 100% → 13 100%25% × = ₹ 52
157. If an article is sold at 23% profit instead of 14% profit, then the profit would be ₹ 189 more. What is the cost price?
- A. ₹ 2100
- B. ₹ 2105
- C. ₹ 2340
- D. ₹ 1800
Answer: ₹ 2100
Explanation: Cost price 123 114 189100 100[ ]× - = Cost price 9 189100× = Cost price 2100=
158. Parikh sold his pen at a profit of ₹ 11. He calculated the profit percentage on selling price and found it to be 25%. The cost price (in ₹) of the pen is
- A. ₹33
- B. ₹24
- C. ₹36
- D. ₹44
Answer: ₹33
Explanation: Profit = 25% = 14 Selling price = 4 unit Cost price = 3 unit Q1unit → 11 ∴Cost Price = 3 unit → 33Rs.
159. The profit earned on selling an article at ₹ 720 is half of the loss incurred on selling the same article at ₹ 360. What is the cost price of the article?
- A. ₹ 540
- B. ₹ 600
- C. ₹ 480
- D. ₹ 420
Answer: ₹ 600
160. An article is sold at 10% profit instead of 5% loss, the man gains Rs 75 more. What is the cost price (in Rs) of that article?
- A. 250
- B. 200
- C. 500
- D. 225
Answer: 250
Explanation: (c) Let the cost price of the article = ₹ 100