Practice question set with answers. Use deep links to save questions.
757 questions loaded. Showing page 4 of 10 for fast crawlable revision and deep linking.
241. If 20% of the goods are sold at 50% profit, 40% of the goods at 20% loss, 20% of the goods at 5% loss and the remaining at no loss or no profit, then the overall profit percentage
- A. 5%
- B. 8%
- C. 4%
- D. 1%
Answer: 1%
242. Cost price of an article is ₹ 1440 and its selling price is ₹ 1800. What is the profit percentage?
- A. 15%
- B. 25%
- C. 20%
- D. 12.5%
Answer: 25%
Explanation: Cost Price (C.P) = ₹1440 Selling Price (S.P) = ₹1800 Profit = SP - CP = 1800 - 1440 Profit = ₹360 ∴ Profit percentage = Profit 100CP × 360 100 25%1440= × =
243. A scooter is bought at ₹30000 and ₹3000 is spent on its maintenance. The scooter is sold at ₹39600. What is the profit percent?
- A. 15%
- B. 25%
- C. 20%
- D. 10%
Answer: 20%
244. 30 dozens walnut was bought in ₹ 14,400 and 32 packet walnut (in each packet 20 walnut) was bought in ₹ 57,600. If the walnuts are mixed together and sold at ₹ 432 (in one packet 5 walnut) then how much was the profit percent?
- A. 10%
- B. 15%
- C. 20%
- D. 25%
Answer: 20%
Explanation: 30 dozen = 30 × 12 = 360 (Walnut) 32 packet (20 Walnut in one packet) 32 × 20 = 640 Walnut According to the question, Cost price of 1000 walnut (CP)= (14400 + 57600) = 72000 QSelling price of 5 walnut = 432 ∴Selling price of 1000 walnut= 432 10005× = ₹ 86400 Profit = 86400 - 72000 = ₹ 14400 Profit percentage = 14400 100 20%72000 × =
245. The cost price of 21 cycles is equal to the se lling price of 20 cycles. What is profit or loss percent in selling of a cycle?
- A. Profit 20%
- B. Loss 20%
- C. Loss 5%
- D. Profit 5%
Answer: Profit 5%
Explanation: ∵ 21 CP = 20 SP CP 20SP 21= ∵ SP > CP ∴ Profit % = SP CP 100%CP- × 21 20 100%20-= × = 5%
246. If Ram buys a dozen table for ₹ 8000 and sells each table for ₹ 800, what will be his profit percentage?
- A. 10%
- B. 15%
- C. 20%
- D. 25%
Answer: 20%
Explanation: CP of a dozen table = ₹ 8000 CP of 1 table 800012= CP = ₹ 666.667 Profit SP CP= - = 800 - 666.667 = 133.33 ProfitProfit percentage 100Cost Price= × 133.33 100666.667= × = 20% Approximately
247. If the cost price of 8 articles is equal to the selling price of 6 articles, then what is the profi t percentage?
- A. 25%
- B. 37.5%
- C. 33.33%
- D. 20%
Answer: 25%
Explanation: (c) According to the question, 8CP = 6SP CP 6 3SP 8 4= = Profit % = 1 1003 × = 33.33 %
248. If a shopkeeper buys a dozen chair for ₹ 7200 and sells each chair for ₹ 708, what will be his profit percentage ?
- A. 18%
- B. 16%
- C. 14%
- D. 12%
Answer: 18%
Explanation: Cost price of 12 chairs = ₹ 7200 Cost price of 1 chair 720012= CP = ₹ 600 According to the question, SP CPProfit percentage 100CP-= × 708 600 100600-= × 108Profit percentage 100600= × = 18%
249. If the ratio of the cost price and selling price of an article is 4:5, then what will be the profit percentage?
- A. 25
- B. 35
- C. 40
- D. 50
Answer: 25
Explanation: Let, the Cost Price of article = ₹ 4x And, Selling Price = ₹ 5x Profit = 5x - 4x = ₹x Profit Profit percentage = Cost price ×100 = x 100 25%4x × =
250. By selling an article for Rs 360 there is a lo ss of 10%. What is the cost price (in Rs) of the article?
- A. 324
- B. 450
- C. 400
- D. 380
Answer: 400
251. By selling 50 metres of cloth, a person gains the cost price of 20 metres of cloth. What is his gain percent?
- A. 40
- B. 25
- C. 20
- D. 10
Answer: 40
252. If chairs are bought at Rs 1500 each and sold at Rs 1200 each, then what will be the loss percentage?
- A. 10%
- B. 20%
- C. 25%
- D. 35%
Answer: 20%
Explanation: Cost Price - Selling PriceLoss percentage 100 Cost Price= × 1500 -1200= 1001500 × 300= 100 20%1500 × =
253. The cost price of 15 pens is equal to the sell ing price of 20 pens. The loss or profit percentage is
- A. 20% loss
- B. 25% loss
- C. 25% profit
- D. 20% profit
Answer: 25% loss
Explanation: Cost Price of 15 Pens = Selling Price of 20 Pens 15 × CP = 20 × SP CP : SP = 4 : 3 ∴ Loss percentage = 1 100 25%4 × =
254. If the cost price of 25 articles is equal to t he selling price of 35 articles find the profit/loss percentage.
- A. Profit - 18.93%
- B. Loss - 28.57%
- C. Profit - 28.57%
- D. Loss - 18.93%
Answer: Loss - 28.57%
255. A person bought 60 books for ₹60 each. He sold 50 of them at a loss of 4%. At what percent profit should he sell the remaining books so that he gains 5% in the entire transaction?
- A. 30%
- B. 50%
- C. 40%
- D. 60%
Answer: 30%
Explanation: (b) Ratio of number of books → 50 : 10 = 5 : 1 Let he should sell the remaining books at a profit of x% ∴5 × (-4) + 1 × x = 6 × 5 ⇒ x = 50%
256. The profit made by selling an article for ₹8,800 is equal to the amount of loss incurred on selling the same article for ₹7,200. What will be the profit percent, if it was sold for ₹9,600?
- A. 20%
- B. 18%
- C. 25%
- D. 15%
Answer: 20%
Explanation: Let, the Cost Price of the article is ₹ x. Profit = Selling Price - Cost Price = 8800-x Loss = Cost Price - Selling Price = x - 7200 8800 - x = x - 7200 x = 8800 + 72002 = 8000 Profit = Selling Price - Cost Price Profit = 9600 - 8000 = 1600 Profit percentage = Profit ×100Cost Price = 1600 1008000 × = 20%
257. A tradesman marks his products 35% above the cost price and allows his customer 15% reduction on their bills. What percentage of profit does he make?
- A. 14.75
- B. 14
- C. 14.25
- D. 14.10
Answer: 14.75
Explanation: Let, the Cost Price of the product = ₹100 Marked Price = ₹135 Selling Price = 85135 114.75100× = ₹ Profit percentage = 14.75 100 14.75%100 × =
258. List price of a bike is 15% more than it's cos t price. It is sold at a discount of 20%. Find the dealer's loss or profit percentage.
- A. Profit 8%
- B. Profit 9%
- C. Loss 9%
- D. Loss 8%
Answer: Loss 8%
259. A sells an item at 20% profit to B, B sells th e same at 10% profit to C and receives ₹1,32,000.0 Had C purchased the same item from A, he would have spent 5% less than what he spent with B. What profit would A have made then?
- A. ₹24,540
- B. ₹25, 540
- C. ₹24,450
- D. ₹25,400
Answer: ₹25,400
260. The cost price of 12 pens is equal to the selling price of 8 pens. The profit percentage is
- A. 45%
- B. 55%
- C. 40%
- D. 50%
Answer: 50%
261. If the gain is one-fifth of the selling price, then the gain percentage is
- A. 16%
- B. 20%
- C. 80%
- D. 25%
Answer: 25%
262. Prem purchased an old printer for ₹3,200 and spent ₹600 on its repair. He sold it for ₹4,280. His profit percent is closest to: (correct upto two decimal places)
- A. 12.63%
- B. 18.45%
- C. 15.78%
- D. 16.92%
Answer: 12.63%
Explanation: Cost Price (CP) = 3200 + 600 = ₹3800 Selling Price (SP) = ₹4280 Profit = 4280 - 3800 = 480 ∴ Profit % = 480 1003800 × = 12.63%
263. The profit made by selling an article for ₹13,400 is equal to the amount of loss incurred on selling the same article at ₹11,600. What will be the profit (in ₹) if it is sold for ₹14,750?
- A. 2,000
- B. 2,520
- C. 2,500
- D. 2,250
Answer: 2,250
Explanation: Let, the Cost Price of the article = ₹x Profit = Selling Price - Cost Price Profit = 13,400 - x Loss = Cost Price - Selling Price = x - 11600 According to the question 13400 - x = x - 11600 Cost Price (x) = 13400 116002+ =12500 Profit = 14750 - 12500 Profit = ₹ 2250
264. Anu purchased a car and then sold it. If the ratio of the cost price and selling price is 10 : 11, then the profit percentage is
- A. 15%
- B. 18%
- C. 10%
- D. 20%
Answer: 10%
Explanation: Cost Price : Selling Price = 10 : 11 Profit % = 1 100 10%10 × =
265. A trader buys an article at 80% of its marked price and sells at 10% discount on its marked price. His percentage profit is:?
- A. 10½
- B. 15
- C. 10
- D. 12½
Answer: 12½
Explanation: Let, Marked Price = ₹100 Cost Price of article = ₹80 Selling Price of article = ₹90 Profit % =90 80 10080- × = 10 10080 × = 112 %2
266. An article was sold at a certian price. Had it been sold at 4/5 of that price, there would have been a loss of 10%. At what profit percentage was the article sold initially?
- A. 10
- B. 12.5
- C. 15
- D. 10.5
Answer: 12.5
267. Sujata sold 75% of her goods at a profit of 24% and the remaining at a loss of 40%. What is her gain/loss percentage on the whole transaction?
- A. 7.5% Loss
- B. 10% Profit
- C. 9% Loss
- D. 8% Profit
Answer: 8% Profit
Explanation: Suppose the total number of goods is 100 and the purchase price of each item is ₹ 1 Total Selling Price = 124 6075 25100 100× + × = 93 + 15 = ₹108 ∴ Profit percentage = 8 100100 × = 8%
268. I purchase 100 kg of tea and sell it for a profit to the extent of what I would have paid for 40kg. What is my profit percentage?
- A. 20%
- B. 25%
- C. 40%
- D. 30%
Answer: 40%
Explanation: Total quantity of tea = 100kg Profit = Cost of 40 kg tea Profit percentage = 40 100100 × = 40%
269. By selling an article for ₹1,134. Anu suffers as much loss as she would have gained by selling it at 10% profit. If she sells it for ₹ 1354.50, then her profit percentage is ?
- A. 9
- B. 8.4
- C. 7.5
- D. 8
Answer: 7.5
Explanation: Let, the Cost Price of the article= ₹ x According to the question, x - 1134 = x × 10100 100x - 113400 = 10x 90x = 113400 x = ₹1260 New Selling Price = ₹1354.50 Profit = 1354.5 - 1260 = 94.5 Profit % = 94.5 1001260 × = 7.5%
270. If the selling price of 50 articles is equal t o the cost price of 42 article, then what is the approximate loss or profit percentage?
- A. 10% Loss
- B. 20% Profit
- C. 16% Loss
- D. 8% Profit
Answer: 16% Loss
Explanation: SP of 50 articles = CP of 42 articles ∴ loss % = 4 100 16%25 × =
271. The profit margin on a sofa set is 100%. If th e cost price of the sofa set falls by 20%, then what will be the new profit margin (in %) ?
- A. 150
- B. 120
- C. 200
- D. 180
Answer: 150
Explanation: Let, the Cost Price of the sofa set = ₹ 100 ∴ Profit = ₹ 100 Selling Price = ₹200 Later, the Cost Price of the sofa set =₹ 80 ∴ Profit = 200 - 80 = ₹ 120 Profit margin in 120% 100 150%80= × =
272. A grain trader has 100 bags of rice. He sold some bags at 10% profit and rest at 20% profit. His overall profit on selling these 100 bags was 14%. How many bags did he sell at 20% profit ?
- A. 40
- B. 50
- C. 60
- D. 70
Answer: 40
Explanation: From the Alligation Rule, Ratio of bags = 6:4 = 3 : 2 Hence, the number of bags sold at 20% profit 2100 5= × = 40
273. The cost of 25 items is the same as the revenu e earned by selling x items. Find x, if the profit made in the transaction is 25%.
- A. 25
- B. 16.67
- C. 20
- D. 32
Answer: 20
274. On a certain item profit is 150%. If the cost price increases by 25% what will be the new profit margin (in %)?
- A. 25
- B. 50
- C. 100
- D. 75
Answer: 100
275. 35% of goods were sold at a profit of 65%, while the remaining were sold at x% loss. If the overall loss is 12%, then what is the value of x ? (correct to one decimal place)
- A. 51.8
- B. 50.6
- C. 53.5
- D. 52.4
Answer: 53.5
276. Radha marks her goods 25% above the cost price. She sells 35% of goods at the marked price, 40% at 15% discount and the remaining at 20% discount. What is her overall percentage gain ?
- A. 12.75
- B. 10
- C. 11.75
- D. 11.25
Answer: 11.25
277. When an article is sold at its marked price, i t gives a profit of 25%. If a discount of 9.6% is allowed on the marked price, the profit percent will be
- A. 15.4
- B. 15
- C. 13
- D. 16.6
Answer: 13
278. Sujata marks an article 36% above the cost price and allows a 40% discount on the marked price. The loss percentage is
- A. 15
- B. 4
- C. 16.8
- D. 18.4
Answer: 18.4
279. An article was sold at a profit of 14%. Had it been sold for ₹121 less, a loss of 8% would have been incurred. If the same article would have been sold for ₹536.25, then the profit/loss per cent would have been ?
- A. Profit, 5%
- B. Loss, 2.5%
- C. Loss, 5%
- D. Profit, 2.5%
Answer: Loss, 2.5%
Explanation: Let the cost price of the article = 100% (14 + 8)% = ₹121 22% = 121 2% = ₹11. CP ⇒ 100% = ₹550 Loss = 550 - 536.25 = 13.75 Loss% 13.75 100 2.5%550= × =
280. A trader had 2000 kg of rice. He sold a part o f it at 10% profit and the rest at 16% profit, so that he made a total profit of 14.2%. How much rice (in kg) did he sell at 10% profit.
- A. 1400
- B. 600
- C. 800
- D. 1000
Answer: 600
Explanation: 3 : 7 The quantity of rice sold by the seller at a profit of 10% 3 2000 60010= × = kg
281. A wholesaler sells a watch to a retailer at a profit of 8% and the retailer sells it to a customer at a profit of 12%. If the customer pays ₹ 8,448 what had it cost (approximately) to the wholesaler (in ₹) ?
- A. 6984
- B. 6082
- C. 7120
- D. 7022
Answer: 6984
Explanation: Let the wholesaler bought watch in ₹ x. According to the question- 108 112x 8448100 100× × = x = ₹ 6984
282. On a certain item profit is 120%. If the cost price increases by 10% then what will be the new profit margin (in %) if selling price remains the same?
- A. 50
- B. 60
- C. 100
- D. 90
Answer: 100
Explanation: Let, cost price of the article is = ₹ 100 According to the question- New profit % = 220 110 100110- × = 100%
283. If the selling price is tripled and cost price doubled the profit would become 65%. What is the percent profit (in %) ?
- A. 20
- B. 15
- C. 25
- D. 10
Answer: 10
Explanation: Let Cost Price is ₹x and Selling Price is ₹y. According to the question- Cost Price = 2x Selling Price = 3y Selling Price - Cost Price Profit% 100 Cost Price= × 3y 2x65 1002x-= × 26x = 60y - 40x 66x = 60y x 10y 11= Profit 1% 10010= × = 10%
284. Ram makes a profit of 30% by selling an article. What would be the profit percent if it were calculated on the selling price instead of the cost price? (Correct to one decimal place)
- A. 20.1%
- B. 24.2%
- C. 23.1%
- D. 22.4%
Answer: 23.1%
Explanation: Let, Cost Price of article = ₹100 Selling price = ₹130 The profit percent if it were calculated on the sel ling price 30% 100 23.1%130= × =
285. A man sold two gifts at ₹30 each. On one gift he gained 18%, and on the other gift he lost 18%. What is his overall gain/loss (in ₹) ?
- A. ₹2.50 Loss
- B. ₹1.75 Gain
- C. ₹2.00 Loss
- D. ₹2.00 Gain
Answer: ₹2.00 Loss
Explanation: Total Selling Price =₹ 60 Total Cost Price 100 10030 30118 82= × + × = ₹62 (Approximately) ∴∴ ∴∴ Loss = ₹2
286. If the selling price of 40 articles is equal to the cost price of 50 articles, then the percentage loss or gain is
- A. 25% gain
- B. 25% loss
- C. 20% gain
- D. 20% loss
Answer: 25% gain
Explanation: 40SP = 50CP SP 50 5= =CP 40 4 Profit% = 1 ×100 = 25%4
287. A man sells two articles at ₹9,975 each. He gains 5% on one article and loses 5% on the other. Find his overall gain or loss.
- A. ₹50 Loss
- B. ₹60 Loss
- C. ₹50 Profit
- D. ₹60 Profit
Answer: ₹50 Loss
Explanation: If the selling price of the two articles is the same then man will always suffer a loss of 2x %100 Loss% = 25 0.25%100 = Total Cost Price = 100 (2 9975)99.75 × × = ₹20000 Total Selling Price = 2×9975 = ₹19950 [Loss = CP - SP] = 20000 - 19950 = 50 Loss = ₹50
288. A dealer sold article at a loss of 2%. If he so ld it for ₹44 more, he would have gained 20%. Find the cost price of the article.
- A. ₹300
- B. ₹400
- C. ₹250
- D. ₹200
Answer: ₹200
Explanation: The cost price of the article is Rs 100. According to the question, 22 unit = ₹ 44 1 unit = ₹ 2 So the cost price of the article = 100unit = 2×100 = ₹200 Trick- (2 + 20)% = ₹ 44 22% = ₹ 44 1% = ₹ 2 100% = ₹ 200
289. Suresh purchased a computer table for ₹9,000 and a center table for ₹4,000. He sold the computer table with 8% profit. With what profit percentage should he sell the centre table so has to gain 10% on the whole transaction?
- A. 15
- B. 12
- C. 14
- D. 14.5
Answer: 14.5
290. The marked price of a table is ₹3,000, which is 25% above the cost price. It is sold at a discount of 20% on the market price. What is the profit or loss percent?
- A. Loss, 5%
- B. Profit, 10%
- C. No profit, no loss
- D. Profit, 15%
Answer: No profit, no loss
291. A shopkeeper sells two refrigerator sets at the same price. He gains 40% on one refrigerator and losses 40% on the other. What is his net loss percentage in the whole transaction?
- A. 16%
- B. 14%
- C. 18%
- D. 12%
Answer: 16%
292. A shopkeeper bought 95 dozen oranges at ₹4.50 each. 7 dozen oranges were rotten and so were discarded. He sold the remaining oranges at ₹78 per dozen. What is his profit or loss per cent (to the nearest integer)
- A. Loss, 45%
- B. Profit, 34%
- C. Loss, 34%
- D. Profit, 45%
Answer: Profit, 34%
Explanation: According to the question:- Cost Price of 95 dozen oranges = 95 × 12×4.5 = ₹5130 ∵ 7 dozen oranges got rotten ∴Remaining oranges = 95-7=88 dozen Selling price of 88 dozen oranges = 88 × 78 = ₹6864 Profit = 6864-5130 =1734 1734Profit% 1005130 33.8 34%profit = × = ≈
293. A shopkeeper marks his goods 25% above the cost price. Then, he allows a 40% discount on it. What is the percentage loss?
- A. 20%
- B. 30%
- C. 15%
- D. 25%
Answer: 25%
Explanation: According to the question :- Let the Cost Price of an article = 100% MP = 125% 125 (100 40)SP (100)× -= 125 60SP 75%100×= = Loss% = 100%-75% =25%
294. A bought an article for ₹4,800 and sold it at a loss of 30%. With this manner, be bought another article and sold it at a gain of 60%. What was his overall gain/loss?
- A. Gain 10%
- B. Loss 18%
- C. Loss 15%
- D. Gain 12%
Answer: Gain 12%
295. By selling a car for ₹6,32,500, a showroom owner makes a profit of 15%. If he sold the car ₹8,10,000, then what would be the profit percentage (correct to one decimal place)?
- A. 41.5%
- B. 51.4%
- C. 47.3%
- D. 44.8%
Answer: 47.3%
296. The marked price of an article is ₹480. A person buys it at two successive discounts of 15% and 10%. He sells it at a profit of 25%. What is his profit (in ₹)?
- A. 95.40
- B. 90.60
- C. 91.80
- D. 93.20
Answer: 91.80
Explanation: Marked price of article = ₹480 Cost price after successive discount, 85 90480 367.2100 100= × × =₹ ₹ Selling price of an article at 25% profit 125367.2 100= × = ₹459 Required profit = 459 - 367.2 = ₹91.80
297. The marked price of an article is ₹660. A shopkeeper allows a discount of 20% and still gets a profit of 10%. If he sells it for ₹470, his profit or loss percent, correct to two decimal places will be
- A. Profit 3.06%
- B. Loss 5.43%
- C. Profit 7.59%
- D. Loss 2.08%
Answer: Loss 2.08%
Explanation: CP (100+P%) = MP (100 -D%) CP × 110 = 660 × 80 CP = 6× 80 = 480 ∵ If he sells it for 470 Loss = 480 - 470 = 10 Then, Loss% = 10 100480 × = 100 2.08%48 =
298. By selling 92 kg of wheat, a person gains the selling price of 12 kg of it. His gain percentage is
- A. 16%
- B. 12%
- C. 15%
- D. 18%
Answer: 15%
Explanation: 92 SP - 92 CP = 12SP 80 SP = 92 CP SP 92 23CP 80 20= = Profit = 3 Gain percentage = 3 10020 × = 15%
299. By selling an article for ₹ 1,170 Elisa suffers as much loss as she would have gained by selling it at a profit of 22%. if she sells it for ₹ 1,450, then her profit/loss per cent (correct up to one decimal place) is
- A. Profit, 3.3
- B. Loss, 3.3
- C. Loss, 26.2
- D. Profit 26.2
Answer: Loss, 3.3
Explanation: Cost price of the article = 1170 10078× = 1500 Loss% = CP SP 100CP ×- = 1500 1450 1001500- × = 50 1001500 × = 3.3%
300. A man buys goods for ₹8,000. He sells 30% of those goods at a profit of 12% and 40% of the remaining goods at a profit of 25%. At what profit percentage should he sell the remaining goods to gain 30% in entire transaction (correct to one decimal place)?
- A. 42.6%
- B. 46.2%
- C. 48.4%
- D. 31.6%
Answer: 46.2%
301. On selling an article for ₹246.80, the gain is 20% more than the amount of loss incurred on selling it for ₹216. If the article is sold for ₹220.75, then what is the gain/loss percent (correct to nearest integer)?
- A. Profit 7%
- B. Loss 5%
- C. Loss 4%
- D. Profit 3%
Answer: Loss 4%
302. A shopkeeper allows 16% discount on every item. Even after giving the discount, he makes a profit of 8%. If he gives 8% discount instead of 16% on an item marked for ₹1800, then what will be his profit percent ? (correct to 2 decimal places)
- A. 19
- B. 18.31
- C. 18
- D. 18.29
Answer: 18.29
Explanation: SP of article after 16% discount 841800 100= × = 1512 Now, CP of the article = 1512 100108= × = 1400 SP of article after 8% discount instead of 16% 1800 92 100 ×= =1656 Now, Profit % 1656 1400 1001400-= × 256 1001400= × = 18.285% ≈18.29%
303. Radha purchased a computer table for ₹10000 and a centre table for ₹5000. She sold computer table with 8% profit. With what profit percent should she sell the centre table so as to gain 10% on the whole transaction ?
- A. 12%
- B. 10%
- C. 14%
- D. 18%
Answer: 14%
Explanation: Given, Cost price of computer table = ₹ 10,000 Cost price of centre table = ₹ 5,000 According to the question, Selling price of computer table = 10810,000 100× = 10800 Total Cost Price = 10000 + 5000 = 15000 SP of both articles to gain 10% 11015000 100= × = 16500 ∴Selling price of centre table = 16500-10800 = ₹5700 Profit % on centre table 5700 5000 1005000-= × 700 1005000= × =14% Hence, option (c) is right answer.
304. If selling price of 75 articles is equal to cos t price of 60 articles, then the approximate loss or gain percent is
- A. Profit of 25%
- B. No profit no loss
- C. Loss of 30%
- D. Loss of 20%
Answer: Loss of 20%
Explanation: According to the question:- 75 SP = 60 CP SP 4CP 5= Loss% 1 100 20%5= × =
305. Three articles are bought at ₹180 each. One of them is sold at a loss of 10%. If the other two articles are sold so as to gain 25% on the whole transaction, then what is the gain percentage on the two articles?
- A. 30%
- B. 42.5%
- C. 37.5%
- D. 45%
Answer: 42.5%
306. The cost price of an article is 25% less than i ts selling price. What is the profit or loss percentage?
- A. 33.33%, loss
- B. 66.67, profit
- C. 33.33%, profit
- D. 66.67%, loss
Answer: 33.33%, profit
307. The list price of a motorcycle is 20% more than its cost price. It is sold at a discount of 30%. Find the dealer's loss percentage.
- A. 14%
- B. 16%
- C. 10%
- D. 12%
Answer: 16%
Explanation: Let CP = ₹100 MP = ₹120 SP = 120× 70100 = 84 Loss percentage 100 84 100 16%100-= × =
308. A buys a water cooler at some price and sells it to B at 20% profit. B sells it to C at 10% profit. If c bought it for ₹6666, then the cost price for B is
- A. ₹5400
- B. ₹6060
- C. ₹5600
- D. ₹6500
Answer: ₹6060
309. The selling price of an article is Rs. 2,300 an d profit percentage is 25%. If the article is sold again for Rs 1,656, then what is the loss/gain percentage?
- A. Loss 10%
- B. Gain 6.25%
- C. Loss 6.5%
- D. Gain 10%
Answer: Loss 10%
310. A man sells 30 apples for the cost price of 40 apples. His profit percentage (correct to two places of decimal) is
- A. 33.33%
- B. 25.00%
- C. 30.67%
- D. 40.33%
Answer: 33.33%
Explanation: According to the question:- C.P. of 40 apples = S.P of 30 apples CP 30 SP 40= ∴ Profit = S.P. - C.P. = 40 - 30 = 10 Profit% 10 10030×= 1000 33.33%30= =
311. 52 oranges are bought for ₹119.60 and sold at the rate of ₹41.40 per dozen. The profit percentage is
- A. 60%
- B. 45%
- C. 50%
- D. 40%
Answer: 50%
Explanation: CP of 52 oranges = ₹119.60 CP of 1 orange 119.6052= = ₹2.3 SP of 12 oranges = ₹41.40 SP of 1 oranges 41.4012= = ₹3.45 Profit% 3.45 - 2.31002.3= × 1150 50%23= =
312. In a medical transaction, 17 times the cost price is equal to 8 times the sum of the cost price and the selling price. What is the gain or loss percentage?
- A. Loss 15%
- B. Gain 17.5%
- C. Gain 12.5%
- D. Loss 30%
Answer: Loss 15%
Explanation: (c) 17CP = 8 (CP + SP) 17CP = 8CP + 8SP 9CP = 8SP CP 8 SP 9= Profit = 1 Profit% = 100⅛% × = 12.5%
313. A person sold an article at a loss of 18%. Had he sold it for ₹960 more, he would have gained 12%. If the article is sold for ₹3,840, then how much is the profit percentage?
- A. 15%
- B. 24%
- C. 20%
- D. 21%
Answer: 20%
Explanation: Let, CP = 100 According to the question, ∴CP = 32×100 = 3200 SP = 3840 Profit = 3840-3200 = 640 Profit % = 640 1003200 × = 20 %
314. Aditya sells two wrist watches from his personal collection for ₹12,600 each. On the first watch, he gains 26% and on the second, he loses 10%. Find the overall gain or loss percentage.
- A. Gain of 16%
- B. Gain of 5%
- C. Loss of 5%
- D. Gain of 12%
Answer: Gain of 5%
Explanation: Given that- Selling price (SP) of each wrist watch - ₹12,600 Profit% = 26% Loss% = 10% According to the question, Cost Price (CP) of two wrist watches = 12600× 100 10012600126 90+ × = 10,000 + 14,000 = ₹ 24, 000 ∴Total SP = 12,600 + 12,600 = 25,200 ∴ Required profit% = SP CP 100CP- × = 25200 24000 10024000- × = 1200 10024000 × = 5% Hence, option (b) is correct.
315. A shopkeeper marks an article at a price 20% higher than its cost price and allows 10% discount. Find his gain percentage.
- A. 9.5%
- B. 8%
- C. 9%
- D. 10%
Answer: 9.5%
316. A shopkeeper bought 40 pieces of an article at a rate of 50 per item. He sold 35 pieces with 20% profit. The remaining 5 pieces were found to be damaged and he sold them with 10% loss. Find his overall profit percentage.
- A. 30%
- B. 32.5%
- C. 16.25%
- D. 10%
Answer: 30%
317. A shopkeeper bought toffees at a rate of 10 for ₹15 and sold them at a rate of 16 for ₹40. Find his profit percentage. (correct to two decimal places)
- A. 65.05%
- B. 33.33%
- C. 50.55%
- D. 66.67%
Answer: 65.05%
318. A shopkeeper marks his articles at 30% above the cost price and allows the purchase a discount of 20% for cash buying. what profit percent does he make?
- A. 4%
- B. 9%
- C. 6%
- D. 5%
Answer: 4%
319. 40% of the cost price of an article is equal to 30% of its selling price. The approximate percentage of profit or loss on the cost price is
- A. 44.44% profit
- B. 42.22% loss
- C. 35.55% loss
- D. 33.33% profit
Answer: 33.33% profit
Explanation: According to the question, 40% of CP = 30% of SP ∴ Profit% 1 100 33.33%3= × =
320. A shopkeeper loses 16% when he sells an article for Rs. 2730. If he sells it for Rs. 3458, his loss/gain percentage is
- A. Loss 6%
- B. Profit 6.4%
- C. Loss 6.4%
- D. Profit 6%
Answer: Profit 6.4%