Practice question set with answers. Use deep links to save questions.
803 questions loaded. Showing page 8 of 11 for fast crawlable revision and deep linking.
561. A scored 30% and failed by 15 marks; B scored 40% and passed with 35 marks to spare. What is the pass percentage?
- A. 33%
- B. 38%
- C. 43%
- D. 46%
Answer: 33%
562. The class average in a History test was 80. If 10% of the students scored 95 and 20% scored 90, what was the average of the remaining students?
- A. 65.5
- B. 72.5
- C. 75
- D. 85
Answer: 75
Explanation: Let the number of students in the class be 100 and let the required average be x. Then, (10 × 95) + (20 × 90) + (70 × x) = (100 × 80) ⇒ 70x = 8000 – (950 + 1800) = 5250 ⇔ x = 75.
563. In an examination, there are three papers and a candidate has to get 35% of the total to pass. In one paper, he gets 62 out of 150 and in the second 35 out of 150. How much must he get, out of 180, in the third paper to just qualify for a pass?
- A. 60.5
- B. 68
- C. 70
- D. 71
Answer: 71
Explanation: Let the marks required be x. Then, (62 + 35 + x) = 35% of (150 + 150 + 180) ⇔ 97 + x = × ⇔= = 35 480 168 – 97 71. 100 x
564. A's Biology marks are 20 less than 25% of his total in Biology, Maths and Drawing. If he scored 50 in Drawing, how many marks did he get in Maths?
- A. 40
- B. 45
- C. 50
- D. Cannot be determined
Answer: Cannot be determined
565. A and B earn ₹ 2000 together. A spends 95% of his pay and B spends 85% of his, and their savings turn out equal. What is A's salary?
- A. ₹ 750
- B. ₹ 1250
- C. ₹ 1500
- D. ₹ 1600
Answer: ₹ 1500
566. An exam has n questions. A student answers 15 of the first 20 correctly, and one-third of the rest correctly. All questions carry equal marks and he gets 50%. Find n.
- A. 20
- B. 40
- C. 50
- D. 100
Answer: 50
567. A school has 150 boys and girls in all. If there are x boys, the number of girls is x% of the total number of students. How many boys are there?
- A. 40
- B. 50
- C. 60
- D. 90
Answer: 60
568. In a certain month a baseball team that played 60 games had won 30% of its games played. After a phenomenal winning streak this team raised its average to 50%. How many games must the team have won in a row to attain this average?
- A. 12
- B. 20
- C. 24
- D. 30
Answer: 24
569. On a test consisting of 250 questions, Jassi answered 40% of the first 125 questions correctly. What percent of the other 125 questions does she need to answer correctly for her grade on the entire exam to be 60%?
- A. 60
- B. 75
- C. 80
- D. Cannot be determined
Answer: 80
570. Aman gave 40% of the amount he had to Rohan. Rohan in turn gave one-fourth of what he received from Aman to Sahil. After paying ₹ 200 to the taxi driver out of the amount he got from Rohan, Sahil now has ₹ 600 left with him. How much amount did Aman have?
- A. ₹ 4000
- B. ₹ 8000
- C. ₹ 12,000
- D. Data inadequate
Answer: ₹ 8000
571. From the salary of an officer, 10% is deducted as house rent, 20% of the rest, he spends on conveyance, 20% of the rest he pays as income tax and 10% of the balance, he spends on clothes. Then, he is left with ₹ 15,552. Find his total salary.
- A. ₹ 25,000
- B. ₹ 30,000
- C. ₹ 35,000
- D. ₹ 40,000
Answer: ₹ 30,000
572. Mr. More spent 20% of his monthly income on food and 15% on children’s education. 40% of the remaining he spent on entertainment and transport together and 30% on medical. He is left with an amount of ₹ 8775 after all these expenditures. What is Mr. More’s monthly income?
- A. ₹ 35000
- B. ₹ 38000
- C. ₹ 40000
- D. None of these
Answer: None of these
573. A man spends 35% of his income on food, 25% on his children's education, and 80% of the rest on rent. What percent of his income is left?
- A. 8%
- B. 10%
- C. 12%
- D. 14%
Answer: 8%
574. A spider climbed 62½% of the height of the pole in one hour and in the next hour it covered 12½% of the remaining height. If the height of the pole is 192 m, then distance climbed in second hour is
- A. 3 m
- B. 5 m
- C. 7 m
- D. 9 m
Answer: 9 m
575. Gaurav spends 30% of his monthly income on food articles, 40% of the remaining on conveyance and clothes and saves 50% of the remaining. If his monthly salary is ₹ 18,400, how much money does he save every month?
- A. ₹ 3624
- B. ₹ 3864
- C. ₹ 4264
- D. ₹ 5888
Answer: ₹ 3864
576. In a certain organisation, 40% employees are matriculates, 50% of the remaining are graduates and the remaining 180 are post-graduates. What is the number of graduate employees?
- A. 180
- B. 240
- C. 300
- D. 360
Answer: 180
577. 605 sweets were distributed equally among children in such a way that the number of sweets received by each child is 20% of the total number of children. How many sweets did each child receive?
- A. 11
- B. 24
- C. 45
- D. Cannot be determined
Answer: 11
578. 5 kg of tea and 8 kg of sugar together cost ₹ 172. The price of tea has risen by 20% and that of sugar by 10%. Hence the same quantities of tea and sugar now cost ₹ 199.20. What is the original price of tea per kg?
- A. ₹ 16
- B. ₹ 18
- C. ₹ 19
- D. ₹ 20
Answer: ₹ 20
Explanation: Let the original price of tea be ₹ x per kg and that of sugar be ₹ y per kg. Then, 5x + 8y = 172 ⇒ 15x + 24y = 516...(i) And, 120% of 5x + 110% of 8y = 199.20 ⇒ 600x + 880y = 19920 ⇒ 15x + 22y = 498...(ii) Subtracting (ii) from (i), we get: 2y = 18 or y = 9. Putting y = 9 in (i), we get: x = 20.
579. A co-ed school has 15 more girls than boys. If the number of girls rises by 10% and boys by 16%, there will be nine more girls than boys. How many students does the school have?
- A. 125
- B. 140
- C. 255
- D. 265
Answer: 265
580. A salesman’s commission is 5% on all sales up to ₹ 10000 and 4% of all sales exceeding this amount. He remits ₹ 31100 to the parent company after deducting his commission. His sales were worth
- A. ₹ 32500
- B. ₹ 35000
- C. ₹ 35100
- D. ₹ 36100
Answer: ₹ 32500
581. A part of ₹ 9600 is invested at a 5% annual return, while the remainder is invested at a 3% annual return. If the annual income from both portions is the same, what is the total income from the two investments?
- A. ₹ 320
- B. ₹ 380
- C. ₹ 410
- D. None of these
Answer: None of these
Explanation: Let the sum invested at 5% be ₹ x and that invested at 3% be ₹ (9600 – x). Then, 5% of x = 3% of (9600 – x) ⇒ 5x = 3(9600 – x) ⇒ 8x = 28800 ⇒ x = 3600. Hence, total income = 5% of x + 3% of (9600 – x) = ₹ (5% of 3600 + 3% of 6000) = ₹ (180 + 180) = ₹ 360.
582. The weight of an empty bucket is 25% of the weight of the bucket when filled with some liquid. Some of the liquid has been removed. Then, the bucket, along with the remaining liquid, weighed three-fifths of the original weight. What percentage of the liquid has been removed?
- A. 40%
- B. 62½%
- C. 56⅔%
- D. 53⅓%
Answer: 53⅓%
583. The contents of a certain box consist of 14 apples and 23 oranges. How many oranges must be removed from the box so that 70% of the pieces of fruit in the box will be apples?
- A. 6
- B. 12
- C. 17
- D. 36
Answer: 17
584. In a graduate class of 200, 40% are women and 1 5 become lecturers. If the number of men who become lecturers is twice that of women, calculate approximate percentage of men who became lecturers.
- A. 16%
- B. 18%
- C. 20%
- D. 27%
Answer: 27%
585. A company received two shipments of ball bearings. In the first shipment, 1 percent of the ball bearings were defective. In the second shipment, which was twice as large as the first, 4.5 percent of the ball bearings were defective. If the company received a total of 100 defective ball bearings, how many ball bearings were in the first shipment?
- A. 990
- B. 1000
- C. 2000
- D. 3000
Answer: 1000
586. The firm uses the following function to calculate the production output (PO): PO = 5.3 C2 L15, where C = capital invested and L = labour employed. If the capital invested (C) increases by 20 percent, the change in PO will be
- A. 20% decrease
- B. 32% increase
- C. 44% increase
- D. 56% increase
Answer: 44% increase
Explanation: POinitial = 5.3 C2 L15 POnew = 5.3 (1.2C)2 L15 = 1.44 (5.3 C2 L15) = 1.44 POinitial Increase in PO = 0.44 POinitial ∴ Increase% = (0.44 × 100)% = 44%.
587. If a% of x is equal to b% of y, then c% of y is what % of x?
- A. abc%
- B. % bc a
- C. % ac b
- D. c%
Answer: % ac b
588. If a = b × ; , and d bc d c are each increased by 10%, then by how much does a increase?
- A. 10%
- B. 11%
- C. 20%
- D. 21%
Answer: 10%
589. If x = 63% of y, then y2 is approximately what percent of x2?
- A. 125
- B. 200
- C. 250
- D. 350
Answer: 250
590. If a is 60% of b, then what percent of 4a is 5b?
- A. 25 % 12
- B. 148%
- C. 625 % 3
- D. 240%
Answer: 625 % 3
591. If 50% of (x – y) = 30% of (x + y), then what percent of x is y?
- A. 25%
- B. 33⅓%
- C. 40%
- D. 400%
Answer: 25%
592. If A = x% of y and B = y% of x, then which of the following is true?
- A. A is smaller than B.
- B. A is greater than B.
- C. Relationship between A and B cannot be determined.
- D. None of these
Answer: None of these
593. If x% of a is the same as y% of b, then z% of b is
- A. % of xy a z
- B. % of yz a x
- C. % of xz a y
- D. None of these
Answer: % of xz a y
594. If 20% of A = B and 40% of B = C, then 60% of (A + B) is
- A. 30% of C
- B. 60% of C
- C. 75% of C
- D. None of these
Answer: None of these
595. If 8% of x = 4% of y, then 20% of x is
- A. 10% of y
- B. 16% of y
- C. 80% of y
- D. None of these
Answer: 10% of y
596. If A is 150 percent of B, then B is what percent of (A + B)?
- A. 33⅓%
- B. 40%
- C. 66⅔%
- D. 75%
Answer: 40%
597. x% of x is the same as 10% of
- A. 10 x
- B. 2 10 x
- C. 3 10 x
- D. None of these
Answer: 2 10 x
598. (x% of y + y% of x) =?
- A. x% of y
- B. y% of x
- C. 2% of xy
- D. xy% of 3
Answer: 2% of xy
599. Subtracting 6% of x from x is equivalent to multiplying x by how much?
- A. 0.094
- B. 0.94
- C. 9.4
- D. 94
Answer: 0.94
600. If x is 80% of y, then what percent of 2x is y?
- A. 40%
- B. 62½%
- C. 66⅔%
- D. 80%
Answer: 62½%
601. If p% of p is 36, then p is equal to
- A. 15
- B. 60
- C. 600
- D. 3600
Answer: 60
602. If 20% of A = 50% of B, what percentage of A is B?
- A. 20
- B. 30
- C. 40
- D. 50
Answer: 40
603. If x, y, z are three positive integers such that x is greater than y and y is greater than z, then which of the following is definitely true?
- A. x% of y is greater than y% of z
- B. y% of x is greater than z% of y
- C. z% of x is greater than y% of z
- D. All of these
Answer: All of these
Explanation: (a) x% of y = 100 xy and y% of z = . 100 yz x > y, y > z ⇒ xy > yz ⇒ % of % of . 100 100 xy yz >⇒ > x yy z (b) y% of x = 100 xy and z% of y = . 100 yz As proved above, y% of x > z% of y. (c) z% of x = 100 xz and y% of z = . 100 yz x > y ⇒ xz > yz ⇒ >⇒ > % of % of . 100 100 xz yz z xy z
604. If x% of 500 = y% of 300 and x% of y% of 200 = 60, then x =?
- A. 10 2
- B. 20 2
- C. 15 2
- D. 30 2
Answer: 30 2
605. If 20% of a = b, then b% of 20 is the same as
- A. 4% of a
- B. 5% of a
- C. 20% of a
- D. None of these
Answer: 4% of a
606. If X is 90% of Y, then what percent of X is Y?
- A. 90%
- B. 101⅑%
- C. 111⅑%
- D. 190%
Answer: 111⅑%
607. The total number of all the magazine-readers in the five cities who read only one magazine a week is
- A. 19400
- B. 24000
- C. 41200
- D. 42000
Answer: 41200
Explanation: Total number of magazine-readers reading only one magazine a week = (18000 + 14000 + 4500 + 3300 + 1400) = 41200.
608. How many magazine-readers in city Q read only one magazine a week?
- A. 14000
- B. 18000
- C. 12500
- D. 16500
Answer: 14000
Explanation: Number of magazine-readers in city Q reading only one magazine a week = 14000.
609. The highest number of magazine-readers in any given city is
- A. 17500
- B. 18000
- C. 24000
- D. 30000
Answer: 24000
Explanation: The highest number of magazine-readers is 24000.
610. Which city has the highest number of magazine-readers who read only one magazine a week?
- A. P
- B. Q
- C. R
- D. S
Answer: P
Explanation: The highest number of magazine-readers who read only one magazine a week is 18000 and this is in the case of city P.
611. The city with the lowest number of magazine-readers is
- A. Q
- B. R
- C. S
- D. T
Answer: T
Explanation: The lowest number of magazine-readers is 5600 and this is in the case of city T.
612. A 14.4 kg gas cylinder runs for 104 hours when the smaller burner on the gas stove is fully opened while it runs for 80 hours when the larger burner on the gas stove is fully opened. Which of these values is the closest to the percentage difference in the usage of gas per hour, of the smaller burner over the larger burner?
- A. 23.07%
- B. 26.23%
- C. 30%
- D. 32.23%
Answer: 23.07%
613. Ganpat goes to the market with some money, enough for either 50 oranges or 40 mangoes. He keeps aside 10% for taxi fare. If he buys 20 mangoes, how many oranges can he still buy?
- A. 6
- B. 18
- C. 20
- D. 25
Answer: 20
614. A shopkeeper finds 5% of his eggs broken, sells 93% of the rest and is left with 266 eggs. How many eggs did he have at first?
- A. 3800
- B. 4000
- C. 4200
- D. None of these
Answer: 4000
615. On time x% Up to 15 minutes delayed 43% 15-30 minutes delayed 17% 30-60 minutes delayed 12% More than 60 minutes delayed 3% The chart above describes departures from a certain airport on a certain day. If 1200 flights were delayed, how many flights departed on time?
- A. 250
- B. 300
- C. 350
- D. 400
Answer: 400
616. A and B are two fixed points 5 cm apart and C is a point on AB such that AC is 3 cm. If the length of AC is increased by 6%, the length of CB is decreased by
- A. 6%
- B. 7%
- C. 8%
- D. 9%
Answer: 9%
617. If earth’s rotational motion increases by 12%, then the relation between a day and hours will be
- A. 12 hours = 1 day
- B. 5 20 hours = 1 day 7
- C. 3 21 hours = 1 day 7
- D. None of these
Answer: 3 21 hours = 1 day 7
618. In September 2009, the sales of a product were 2 rd 3 of that in July 2009. In November 2009, the sales of the product were higher by 5% as compared to September 2009. How much is the percentage of increase in sales in November 2009 with respect to the base figure in July 2009?
- A. – 20%
- B. 25%
- C. – 30%
- D. + 40%
Answer: – 30%
619. At a special sale, 5 tickets can be purchased for the price of 3 tickets. If 5 tickets are purchased at the sale, the amount saved will be what percent of the original price of the 5 tickets?
- A. 20%
- B. 33⅓%
- C. 40%
- D. 60%
Answer: 40%
620. Two students sat an exam. One scored 9 marks more than the other, and his score was 56% of the total of both scores. What did they score?
- A. 39, 30
- B. 41, 32
- C. 42, 33
- D. 43, 34
Answer: 42, 33
621. In an examination, 5% of the applicants were found ineligible and 85% of the eligible candidates belonged to the general category. If 4275 eligible candidates belonged to other categories, then how many candidates applied for the examination?
- A. 30,000
- B. 35,000
- C. 37,000
- D. None of these
Answer: 30,000
622. In a school 20% of the students are below 8 years. The number of students above 8 years is 2/3 of the number of 8-year-olds, who number 48. How many students are in the school?
- A. 72
- B. 80
- C. 120
- D. None of these
Answer: None of these
623. 1100 boys and 700 girls take a test; 42% of the boys and 30% of the girls pass. What percentage of all candidates fail?
- A. 58%
- B. 62⅔%
- C. 64%
- D. 78%
Answer: 62⅔%
624. A student scores 90%, 60% and 54% in three tests with maximum marks of 100, 150 and 200. What is his aggregate percentage?
- A. 64
- B. 68
- C. 70
- D. None of these
Answer: 64
625. While purchasing one item costing ₹ 400, I had to pay the sales tax at 7% and on another costing ₹ 6400, the sales tax was 9%. What percent of the sales tax I had to pay, taking the two items together on an average?
- A. 8%
- B. 8 13/17%
- C. 8 15/17%
- D. 8½%
Answer: 8 15/17%
626. In an election, 30% of the voters voted for candidate A whereas 60% of the remaining voted for candidate B. The remaining voters did not vote. If the difference between those who voted for candidate A and those who did not vote was 1200, how many individuals were eligible for casting vote in that election?
- A. 10,000
- B. 45,000
- C. 60,000
- D. 72,000
Answer: 60,000
627. 8% of the eligible voters are aged 18 to 21, and 85% of them voted in an election. The number of such young voters who actually voted is what percent of all eligible voters?
- A. 4.2
- B. 6.4
- C. 6.8
- D. 8
Answer: 6.8
628. 10% of the voters did not cast their vote in an election between two candidates. 10% of the votes polled were found invalid. The successful candidate got 54% of the valid votes and won by a majority of 1620 votes. The number of voters enrolled on the voters’ list was
- A. 25000
- B. 33000
- C. 35000
- D. 40000
Answer: 25000
629. In an election, a total of 5,00,000 voters participated. A candidate got 2,55,000 votes which was 60% of the total valid votes. What was the percentage of invalid votes?
- A. 10%
- B. 12%
- C. 15%
- D. 300 % 17
Answer: 15%
630. In a certain assembly constituency election, 80% of voters exercised their voting right and the winning candidate got elected with 65% of votes polled. What percent of total votes did he poll?
- A. 35
- B. 52
- C. 55
- D. 57
Answer: 52
631. At an election involving two candidates, 68 votes were declared invalid. The winning candidate se-cures 52% and wins by 98 votes. The total number of votes polled is
- A. 2382
- B. 2450
- C. 2518
- D. None of these
Answer: 2518
632. In a college election between two candidates, one candidate got 55% of the total valid votes. 15% of the votes were invalid. If the total votes were 15200, what is the number of valid votes the other candidate got?
- A. 5814
- B. 6840
- C. 7106
- D. 8360
Answer: 5814
633. Two candidates fought an election. One of them got 62% of the total votes and won by 432 votes. What is the total number of votes polled?
- A. 1500
- B. 1600
- C. 1800
- D. Cannot be determined
Answer: 1800
634. In an examination it is required to get 296 of the total maximum aggregate marks to pass. A student gets 259 marks and is decided failed. The difference of marks obtained by the student and that required to pass is 5%. What are the maximum aggregate marks a student can get?
- A. 690
- B. 740
- C. 780
- D. Cannot be determined
Answer: 740
635. To pass, a candidate needs at least 33% of the total marks. He scored 25% and failed by 40 marks. What are the maximum marks?
- A. 300
- B. 400
- C. 500
- D. 600
Answer: 500
636. In an examination it is required to get 40% of the aggregate marks to pass. A student get 261 marks and is declared failed by 4% marks. What are the maximum aggregate marks a student can get?
- A. 700
- B. 730
- C. 745
- D. None of these
Answer: None of these
637. In a test, minimum passing percentage for girls and boys is 35% and 40% respectively. A boy scored 483 marks and failed by 117 marks. What is the minimum passing marks for girls?
- A. 425
- B. 500
- C. 520
- D. None of these
Answer: None of these
638. In an examination it is required to get 36% of the aggregate marks to pass. A student gets 198 marks and is declared failed by 36 marks. What is the maximum aggregate marks a student can get?
- A. 480
- B. 550
- C. 650
- D. Cannot be determined
Answer: 650
639. In a market research project, 20% opted for Nirma detergent whereas 60% opted for Surf Blue detergent. The remaining individuals were not certain. If the difference between those who opted for Surf Blue and those who were uncertain was 720, how many respondents were covered in the survey?
- A. 1440
- B. 1800
- C. 3600
- D. Data inadequate
Answer: 1800
640. The owner of a boutique decides to calculate the percentage of customers who purchase hats. If 40 percent of the store’s customers decide to purchase items, and of those customers 15 percent purchase hats, what percent of the store’s customers purchase hats?
- A. 4%
- B. 6%
- C. 15%
- D. 24%
Answer: 6%