Practice question set with answers. Use deep links to save questions.
803 questions loaded. Showing page 9 of 11 for fast crawlable revision and deep linking.
641. 72 children sit in rows and columns so that each row has 12.5% more children than each column. How many children are in each row?
- A. 8
- B. 9
- C. 12
- D. 18
Answer: 9
Explanation: Let the number of children in each column be x. Then, number of children in each row = 112½% of x = 225 1 9 . 2 100 8 x × ×= x ∴ x × 9 8 x = 72 ⇒ x2 = 72 8 64 8. 9 x × = ⇒= So, number of children in each row = 9 9. 8 x =
642. In limestone, 40% is calcium and the rest is carbon and oxygen. If in 20 kg of limestone, there is 9.4 kg of oxygen, then what is the percentage of carbon in it?
- A. 12%
- B. 13%
- C. 14%
- D. 15%
Answer: 13%
643. A monthly return railway ticket costs 25 percent more than a single ticket. A week’s extension can be had for the former by paying 5 percent of the monthly ticket’s cost. If the money paid for the monthly ticket (with extension) is ₹ 84, the price of the single ticket is
- A. ₹ 48
- B. ₹ 64
- C. ₹ 72
- D. ₹ 80
Answer: ₹ 64
644. When income tax is 3 paise in a rupee, a person's net income is ₹ 237650. What will it be when the income tax is raised to 7 paise?
- A. ₹ 233000
- B. ₹ 231650
- C. ₹ 227850
- D. None of these
Answer: ₹ 227850
645. To meet a government requirement, a bottler must test 5 percent of its spring water and 10 percent of its sparkling water for purity. If a customer ordered 120 cases of spring water and 80 cases of sparkling water, then what percent of all the cases must the bottler test before he can send it out?
- A. 6.5%
- B. 7.0%
- C. 7.5%
- D. 8.0%
Answer: 7.0%
646. If a number is reduced by 40% it becomes two-thirds of another number. What is the ratio of the first number to the second number?
- A. 8: 9
- B. 9: 8
- C. 10: 9
- D. 9: 10
Answer: 10: 9
647. Prithvi spent ₹ 89745 on his college fees, ₹ 51291 on Personality Development Classes and the remaining 27% of the total amount he had as cash with him. What was the total amount?
- A. ₹ 185400
- B. ₹ 189600
- C. ₹ 191800
- D. ₹ 193200
Answer: ₹ 193200
648. Two tailors X and Y are paid a total of ₹ 550 per week by their employer. If X is paid 20 percent more than the sum paid to Y, how much is Y paid per week?
- A. ₹ 200
- B. ₹ 250
- C. ₹ 300
- D. None of these
Answer: ₹ 250
649. Aman’s expense is 30% more than Vimal’s and Vimal’s expense is 10% less than Raman’s. If the sum of their expenses is ₹ 6447, then what would be Aman’s expense?
- A. ₹ 1890
- B. ₹ 2100
- C. ₹ 2200
- D. ₹ 2457
Answer: ₹ 2457
650. Twelve percent of Kaushal‘s monthly salary is equal to sixteen percent of Nandini’s monthly salary. Sonal’s monthly salary is half that of Nandini’s. If Sonal’s annual salary is ₹ 1.08 lacs, what is Kaushal’s monthly salary?
- A. ₹ 18000
- B. ₹ 20000
- C. ₹ 24000
- D. ₹ 26000
Answer: ₹ 24000
651. Twenty-five percent of Reena’s yearly income is equal to seventy-five percent of Anubhav‘s monthly income. If Anubhav‘s yearly income is ₹ 240000, what is Reena's monthly income?
- A. ₹ 60000
- B. ₹ 12000
- C. ₹ 5200
- D. None of these
Answer: None of these
652. A person who spends 66⅔% of his income is able to save ₹ 1200 per month. His monthly expenses (in ₹) are
- A. ₹ 1200
- B. ₹ 2400
- C. ₹ 3000
- D. ₹ 3200
Answer: ₹ 2400
653. A television costs ₹ 9595 after a 5% commission is deducted. What is its marked price?
- A. ₹ 10,000
- B. ₹ 10,075
- C. ₹ 10,100
- D. ₹ 10,500
Answer: ₹ 10,100
654. A batsman scored 110 runs which included 3 boundaries and 8 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wickets?
- A. 45%
- B. 45 5/11%
- C. 54 6/11%
- D. 55%
Answer: 45 5/11%
655. Gauri bought items worth ₹ 25 in all, including 30 paise of sales tax on taxable goods at a 6% rate. What was the cost of the tax-free items?
- A. ₹ 15
- B. ₹ 15.70
- C. ₹ 19.70
- D. ₹ 20
Answer: ₹ 19.70
656. The price of a car is ₹ 3,25,000. It was insured to 85% of its price. The car was damaged completely in an accident and the insurance company paid 90% of the insurance. What was the difference between the price of the car and the amount received?
- A. ₹ 32,500
- B. ₹ 48,750
- C. ₹ 76,375
- D. ₹ 81,250
Answer: ₹ 76,375
657. In a competitive examination in State A, 6% candidates got selected from the total appeared candidates. State B had an equal number of candidates appeared and 7% candidates got selected with 80 more candidates got selected than A. What was the number of candidates appeared from each State?
- A. 7600
- B. 8000
- C. 8400
- D. Data inadequate
Answer: 8000
658. When 15% is lost in grinding wheat, a country can export 30 lakh tons of wheat. On the other hand, if 10% is lost in grinding, it can export 40 lakh tons of wheat. The production of wheat in the country is:
- A. 20 lakh tons
- B. 80 lakh tons
- C. 200 lakh tons
- D. 800 lakh tons
Answer: 200 lakh tons
659. A tempo is insured to the extent of 4 5 of its original value. If the premium on it at the rate of 1.3 percent amounts to ₹ 910, the original value of the tempo is
- A. ₹ 78,500
- B. ₹ 80,000
- C. ₹ 82,500
- D. ₹ 87,500
Answer: ₹ 87,500
660. A student multiplied a number by 3 5 instead of 53 What is the percentage error in the calculation?
- A. 34%
- B. 44%
- C. 54%
- D. 64%
Answer: 64%
661. The population of a town increased from 1,75,000 to 2,62,500 in a decade. The average percent increase of population per year is
- A. 4.37%
- B. 5%
- C. 6%
- D. 8.75%
Answer: 5%
662. Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What per-centage of the total votes did the winning candidate get?
- A. 57%
- B. 60%
- C. 65%
- D. 90%
Answer: 57%
663. Two numbers A and B are such that the sum of 5% of A and 4% of B is two-thirds of the sum of 6% of A and 8% of B. Find the ratio of A:B.
- A. 2: 3
- B. 1: 1
- C. 3: 4
- D. 4: 3
Answer: 4: 3
664. If one number is 80% of the other and 4 times the sum of their squares is 656, then the numbers are
- A. 4, 5
- B. 8, 10
- C. 16, 20
- D. None of these
Answer: 8, 10
665. When any number is divided by 12, then dividend becomes 1 th 4 of the other number. By how much percent first number is greater than the second number?
- A. 150
- B. 200
- C. 300
- D. Data inadequate
Answer: 200
666. The difference of two numbers is 20% of the larger number. If the smaller number is 20, then the larger number is:
- A. 25
- B. 45
- C. 50
- D. 80
Answer: 25
667. If 25% of a number is subtracted from a second number, the second number reduces to its five-sixths. What is the ratio of the first number to the second number?
- A. 1: 3
- B. 2: 3
- C. 3: 2
- D. Data inadequate
Answer: 2: 3
668. A number reduced by 25% becomes 225. What percent should it be increased so that it becomes 390?
- A. 25%
- B. 30%
- C. 35%
- D. 45%
Answer: 30%
669. The sum of two numbers is 28 25 of the first number. The second number is what percent of the first?
- A. 12%
- B. 14%
- C. 16%
- D. 18%
Answer: 12%
670. Which of the following multipliers will cause a number to be increased by 29.7%?
- A. 1.297
- B. 12.97
- C. 129.7
- D. 1297
Answer: 1.297
Explanation: Let the number be 100 and required multiplier be y. Then, 100y = 129.7 or y = 129.7 1.297. 100 =
671. When 125 is subtracted from a number, it reduces to its 37.5 percent. What is 25 percent of that number?
- A. 50
- B. 75
- C. 125
- D. 175
Answer: 50
672. If 75% of a number is added to 75, then the result is the number itself. The number is
- A. 50
- B. 60
- C. 300
- D. 400
Answer: 300
673. If a number x is 10% less than another number y and y is 10% more than 125, then x is equal to
- A. 123.75
- B. 140.55
- C. 143
- D. 150
Answer: 123.75
674. By how much percent is four-fifths of 70 lesser than five-sevenths of 112?
- A. 24%
- B. 30%
- C. 36%
- D. 42%
Answer: 30%
675. What percentage of numbers from 1 to 70 have squares that end in the digit 1?
- A. 1
- B. 14
- C. 20
- D. 21
Answer: 20
676. The number which exceeds 16% of it by 42 is
- A. 50
- B. 52
- C. 58
- D. 60
Answer: 50
677. Three-fourths of a number is equal to 60% of an-other number and the difference between these two numbers is 20. What is the sum of these two numbers?
- A. 170
- B. 180
- C. 220
- D. Cannot be determined
Answer: 180
678. A number increased by 37½% gives 33. The number is
- A. 22
- B. 24
- C. 25
- D. 27
Answer: 24
679. A store raised the price of an item by exactly 10 percent. Which of the following could not be the resulting price of the item?
- A. ₹ 5.50
- B. ₹ 7.60
- C. ₹ 11.00
- D. ₹ 12.10
Answer: ₹ 7.60
680. If the monthly salary of an employee is increased by 2 2 %, 3 he gets ₹ 72 more. His monthly salary (in ₹) is
- A. 2000
- B. 2700
- C. 3600
- D. 7200
Answer: 2700
681. The number of students taking IT courses fell by 23% and is now 1540. How many took IT courses originally?
- A. 1600
- B. 1800
- C. 2000
- D. 2200
Answer: 2000
682. The sum of two numbers is 2490. If 6.5% of one number is equal to 8.5% of the other, the greater number is
- A. 1079
- B. 1250
- C. 1380
- D. 1411
Answer: 1411
683. The value of an equipment depreciates by 20% each year. If the difference between the prices at the end of 3 rd and 4 th year is Rs. 3,328, then what is the price of the equipment at the end of the second year?
- A. Rs. 17,400
- B. Rs. 16,640
- C. Rs. 20,800
- D. Rs. 18,600
Answer: Rs. 20,800
684. Vinay decided to donate 5% of his salary. On the day of donation he changed his mind and donated ₹ 1687.50, which was 75% of what he had decided earlier. How much is Vinay's salary?
- A. ₹ 33750
- B. ₹ 37500
- C. ₹ 45000
- D. Cannot be determined
Answer: ₹ 45000
685. If a bucket is 80% full, then it contains 2 litres more water than when it is 66⅔% full. What is the capacity of the bucket?
- A. 10 litres
- B. 15 litres
- C. 2 16 litres 3
- D. 20 litres
Answer: 15 litres
686. Rajan got 76 percent marks and Sonia got 480 marks in a test. The maximum marks of the test is equal to the marks obtained by Rajan and Sonia together. How many marks did Rajan score in the test?
- A. 1450
- B. 1520
- C. 1540
- D. 2000
Answer: 1520
687. There are 340 vacancies for a particular post in an organisation. Experience shows that 15% of the candidates interviewed get rejected. How many candidates should be interviewed to fill all the vacancies?
- A. 226
- B. 391
- C. 400
- D. 420
Answer: 400
688. In an examination, 65% of the total examinees passed. If the number of failures is 420, the total number of examinees is
- A. 1000
- B. 1200
- C. 1500
- D. 1625
Answer: 1200
689. 76% of the students in a school are boys. If the number of girls is 204, then the total number of students is
- A. 760
- B. 800
- C. 850
- D. 900
Answer: 850
690. The difference between 38% of a number and 24% of the same number is ₹ 135.10. What is 40% of that number?
- A. 370
- B. 378
- C. 386
- D. 394
Answer: 386
691. The difference between 54% of a number and 26% of the same number is 22526. What is 66% of that number?
- A. 48372
- B. 49124
- C. 51218
- D. 53097
Answer: 53097
692. Anand has drawn an angle of measure 45° 27′ when he was asked to draw an angle of 45°. The percentage error in his drawing is
- A. 0.5
- B. 1.0
- C. 1.5
- D. 2.0
Answer: 1.0
693. An individual pays 30% income tax. On this tax he has to pay a surcharge of 10%. Thus the net tax rate, he has to pay, is
- A. 27%
- B. 33%
- C. 40%
- D. 45%
Answer: 33%
694. A company bought a total of 60 computers and 20 printers to modernise billing operations. If the price of each computer was three times the price of each printer, what percent of the total cost of the purchase was the total cost of the printers?
- A. 10%
- B. 11%
- C. 15%
- D. 20%
Answer: 10%
695. If the average of a number, its 75% and its 25% is 240, then the number is
- A. 280
- B. 320
- C. 360
- D. 400
Answer: 360
696. David and his wife each receives an 8 percent annual rise. If David receives a raise of ₹ 800 and his wife receives a raise of ₹ 840, what is the difference between their annual incomes after their raises?
- A. ₹ 40
- B. ₹ 460
- C. ₹ 500
- D. ₹ 540
Answer: ₹ 540
697. Nupur invests ₹ 89856, which is 26% of her annual income, in mutual funds. What is her monthly income?
- A. ₹ 23980.50
- B. ₹ 28800
- C. ₹ 28990
- D. ₹ 33606.25
Answer: ₹ 28800
698. Ms. Pooja invests 13% of her monthly salary, i.e. ₹ 8554 in Mediclaim Policies. Later she invests 23% of her monthly salary on Child Education Policies ; also she invests another 8% of her monthly salary on Mutual Funds. What is the total annual amount invested by Ms. Pooja?
- A. ₹ 28952
- B. ₹ 43428
- C. ₹ 173712
- D. ₹ 347424
Answer: ₹ 347424
699. In an exam X scores 58% and Y scores 105 marks fewer than X. If the maximum is 700, what percentage did Y score?
- A. 42 percent
- B. 43 percent
- C. 52 percent
- D. None of these
Answer: 43 percent
700. If an electricity bill is paid before due date, one gets a reduction of 4% on the amount of the bill. By paying the bill before due date a person got a reduction of ₹ 13. The amount of his electricity bill was
- A. ₹ 125
- B. ₹ 225
- C. ₹ 325
- D. ₹ 425
Answer: ₹ 325
701. If 35% of a number is 175, then what percent of 175 is that number?
- A. 35%
- B. 65%
- C. 280%
- D. None of these
Answer: None of these
702. In a year, a man manages to sell only 65% of the chicken he owns. How many chicken should the man own to sell 47775 chicken in a year?
- A. 55000
- B. 68500
- C. 73000
- D. None of these
Answer: None of these
703. 15% of? % of 582 = 17.46
- A. 2
- B. 10
- C. 20
- D. None of these
Answer: 20
704. If ₹ 2800 is 2 7 percent of the value of a house, the worth of the house (in ₹) is
- A. 8,00,000
- B. 9,80,000
- C. 10,00,000
- D. 12,00,000
Answer: 9,80,000
705. Find the greatest possible number for which 30% of that number is less than 100.
- A. 325
- B. 328
- C. 331
- D. 333
Answer: 333
Explanation: Let the required number be x. Then, 30% of x < 100 ⇒ 30 100 100 x < ⇒ x < 000 3 1 ⇒ x < 333.33. Hence, greatest possible value of x = 333.
706. 40% of 60% of 32% of an amount is ₹ 432. What is the amount?
- A. ₹ 5000
- B. ₹ 5600
- C. ₹ 6400
- D. None of these
Answer: None of these
707. If 0.03 is X% of 0.3, then the value of X is
- A. 3
- B. 10
- C. 30
- D. Cannot be determined
Answer: 10
708. 15% of 45% of a number is 105.3. What is 24% of that number?
- A. 374.4
- B. 375
- C. 385.5
- D. 390
Answer: 374.4
709. 42% of a number is 892.5. What is 73% of that number?
- A. 1466.25
- B. 1508.75
- C. 1551.25
- D. 1636.25
Answer: 1551.25
710. 64% of a number is 2592. What is 88% of that number?
- A. 3202
- B. 3458
- C. 3564
- D. 3826
Answer: 3564
711. What percent is 3% of 5%?
- A. 15%
- B. 30%
- C. 50%
- D. 60%
Answer: 60%
712. What is 25% of 25% equal to?
- A. 0.00625
- B. 0.0625
- C. 0.625
- D. 6.25
Answer: 0.0625
713. 30% of 28% of 480 is the same as
- A. 15% of 56% of 240
- B. 60% of 28% of 240
- C. 60% of 56% of 240
- D. None of these
Answer: 60% of 28% of 240
714. 40% of 4.5 +? % of 2 3 = 20% of 10
- A. 20
- B. 25
- C. 30
- D. 35
Answer: 30
715. 85% of 485.5 = 50% of?
- A. 675.75
- B. 735.65
- C. 825.35
- D. 915.5
Answer: 825.35
716. 3.2% of 500 × 2.4% of? = 288
- A. 600
- B. 650
- C. 700
- D. 750
Answer: 750
717. 23% of 8040 + 42% of 545 =? % of 3000
- A. 56.17
- B. 63.54
- C. 69.27
- D. 71.04
Answer: 69.27
718. 35568 ÷? % of 650 = 456
- A. 12
- B. 14
- C. 16
- D. 18
Answer: 12
719. 36% of 365 +? % of 56.2 = 156.69
- A. 30
- B. 35
- C. 40
- D. 45
Answer: 45
720. ? % of 450 + 46% of 285 = 257.1
- A. 21
- B. 28
- C. 32
- D. 34
Answer: 28