Practice question set with answers. Use deep links to save questions.
803 questions loaded. Showing page 7 of 11 for fast crawlable revision and deep linking.
481. The population of a town increases 4% annually but is decreased by emigration annually to the extent of (1/2)%. What will be the increase percent in 3 years?
- A. 9.8
- B. 10
- C. 10.5
- D. 10.8
Answer: 10.8
482. Given that carbon-14 decays at a constant rate in such a way that it reduces to 50% in 5568 years, find the age of an old wooden piece in which the carbon is only 12.5% of the original.
- A. 15836 years
- B. 16668 years
- C. 16704 years
- D. 17552 years
Answer: 16704 years
483. A building worth ₹ 1,33,100 is constructed on land worth ₹ 72,900. After how many years will the value of both be the same if land appreciates at 10% p.a. and building depreciates at 10% p.a.?
- A. 1 1 2
- B. 2
- C. 1 2 2
- D. 3
Answer: 3
484. The value of a flat worth ₹ 500000 is depreciating at the rate of 10% p.a. In how many years will its value be reduced to ₹ 364500?
- A. 3 years
- B. 4 years
- C. 5 years
- D. 6 years
Answer: 3 years
485. The population of a colony was 3600 three years back. It is 4800 right now. What will be the population three years down the line, if the rate of growth of population has been co stant over the years and has been compounding annually?
- A. 6000
- B. 6400
- C. 7200
- D. 9600
Answer: 6400
486. The present population of a country estimated to be 10 crores is expected to increase to 13.31 crores during the next three years. The uniform rate of growth is
- A. 8%
- B. 10%
- C. 12.7%
- D. 15%
Answer: 10%
487. The production of a company has ups and downs every year. The production increases for two consecutive years consistently by 15% and in the third year it decreases by 10%. Again in the next two years it increases by 15% each year and decreases by 10% in the third year. If we start counting from the year 2008, approximately what will be the effect on production of the company in 2012?
- A. 27% increase
- B. 32% increase
- C. 37% increase
- D. 42% increase
Answer: 37% increase
488. The population of a variety of tiny bush in an experimental field increased by 10% in the first year, increased by 8% in the second year but decreased by 10% in the third year. If the present number of bushes in the experimental field is 26730, then the number of bushes in the beginning was
- A. 25000
- B. 27000
- C. 28000
- D. 24600
Answer: 25000
489. The present value of an optical instrument is ₹ 20000. If its value will depreciate 5% in the first year, 4% in the second year and 2% in the third year, what will be its value after 3 years?
- A. ₹ 16534.5
- B. ₹ 16756.5
- C. ₹ 17556.8
- D. ₹ 17875.2
Answer: ₹ 17875.2
490. Ashish starts a business with ₹ 500000. He loses 4% in year one, gains 5% in year two and 10% in year three. What is his net profit over the three years?
- A. ₹ 48800
- B. ₹ 54400
- C. ₹ 55000
- D. None of these
Answer: ₹ 54400
491. The population of a town is 189000. It decreases by 8% in the first year and increases by 5% in the second year. What is the population of the town at the end of 2 years?
- A. 182574
- B. 185472
- C. 191394
- D. 193914
Answer: 182574
492. A tree increases annually by 1 8 of its height. By how much will it increase after 1 2 2 years if it stands today 8 m high?
- A. 10.75 m
- B. 11.85 m
- C. 12.25 m
- D. 15.60 m
Answer: 10.75 m
493. The value of a fixed asset depreciates at the rate of 10% of the value at the beginning of each year. If the value of the asset, two years ago, was ₹ 12000 more than the value of the asset one year ago, then find the present value of the asset, given that the asset was bought two years ago.
- A. ₹ 14520
- B. ₹ 17520
- C. ₹ 96000
- D. ₹ 97200
Answer: ₹ 97200
494. The value of a machine depreciates at the rate of 12 percent per annum. It was purchased three years ago. Its present value is ₹ 29644.032. What was the purchase price of the machine?
- A. ₹ 38900
- B. ₹ 39000
- C. ₹ 43500
- D. ₹ 48700
Answer: ₹ 43500
495. The population of a town is 1771561. If it had been increasing at 10% per annum, its population 6 years ago was
- A. 1000000
- B. 1100000
- C. 1210000
- D. 1331000
Answer: 1000000
496. A merchant invests a sum and gains 25% each year. His capital is ₹ 10000 at the end of the third year. How much did he invest?
- A. ₹ 5120
- B. ₹ 5210
- C. ₹ 5500
- D. ₹ 2 5714 7
Answer: ₹ 5120
497. A papaya tree was planted 2 years ago. It grows at the rate of 20% every year. If at present, the height of the tree is 540 cm, what was it when the tree was planted?
- A. 324 cm
- B. 375 cm
- C. 400 cm
- D. 432 cm
Answer: 375 cm
498. Depreciation applicable to an equipment is 20%. The value of the equipment 3 years from now will be less by
- A. 45%
- B. 48.8%
- C. 51.2%
- D. 60%
Answer: 48.8%
499. The population of a town 2 years ago was 62,500. Due to migration to big cities, it decreases every year at the rate of 4%. The present population of the town is
- A. 56,700
- B. 57,600
- C. 58,800
- D. 60,000
Answer: 57,600
500. The population of a town was 1,60,000 three years ago. If it increased by 3%, 2.5% and 5% respectively in the last three years, then the present population is
- A. 1,77,000
- B. 1,77,366
- C. 1,77,461
- D. 1,77,596
Answer: 1,77,366
501. The population of a town is 8500. It increases by 20% in the first year and by another 25% in the second year. What would be the population of the town after 2 years?
- A. 10950
- B. 11950
- C. 12550
- D. 12750
Answer: 12750
502. The population of a town is 4.2 × 106. If the population increases by 75 per 1000 per annum, then what will be the population after 2 years?
- A. 4633628
- B. 4853625
- C. 5253495
- D. 5853615
Answer: 4853625
503. If inflation increases at a rate of 8% p.a., what will a ₹ 20 article cost at the end of two years?
- A. Between ₹ 20 and ₹ 21
- B. Between ₹ 21 and ₹ 22
- C. Between ₹ 22 and ₹ 23
- D. Between ₹ 23 and ₹ 24
Answer: Between ₹ 23 and ₹ 24
504. A district has 64000 inhabitants. If the population increases at the rate of 2½% per annum, then the number of inhabitants at the end of 3 years will be
- A. 68911
- B. 68921
- C. 69200
- D. 70000
Answer: 68921
505. The salary of an employee increases consistently by 50% every year. If his salary today is ₹ 10000, what will be the salary after another 4 years?
- A. ₹ 26500
- B. ₹ 33750
- C. ₹ 50625
- D. ₹ 62500
Answer: ₹ 50625
506. In the year 2010, 5000 students were admitted in a college. It is found that the number of students admitted is constantly increasing by 24 percent per year. How many students will be admitted in the college in the year 2012?
- A. 7400
- B. 7480
- C. 7688
- D. 7868
Answer: 7688
507. Prices register an increase of 10% on foodgrains and 15% on other items of expenditure. If the ratio of an employee’s expenditure on foodgrains and other items be 2: 5, by how much should his salary be increased in order that he may maintain the same level of consumption as before, his present salary being ₹ 2590?
- A. ₹ 323.75
- B. ₹ 350
- C. ₹ 360.50
- D. None of these
Answer: None of these
508. The price of sugar increases by 32%. A family reduces its consumption so that the expenditure of the sugar is up only by 10%. If the total consumption of the sugar before the price rise was 10 kg per month, then the consumption of sugar per month at present (in kg) is
- A. 1 8 3
- B. 1 82
- C. 3 8 4
- D. 9
Answer: 1 8 3
509. The price of sugar per kg increased from ₹ 16 to ₹ 20. The percentage reduction in the use of sugar so that the expenditure does not increase, should be
- A. 15%
- B. 20%
- C. 25%
- D. 40%
Answer: 20%
510. The price of oil is increased by 25%. If the expenditure is not allowed to increase, the ratio between the reduction in consumption and the original consumption is
- A. 1: 3
- B. 1: 4
- C. 1: 5
- D. 1: 6
Answer: 1: 5
511. The price of wheat drops by 16%. By what percentage can a buyer raise his consumption without changing his spending?
- A. 16%
- B. 18%
- C. 18.5%
- D. 19%
Answer: 19%
512. If the price of oil is increased by 30%, then by how much percent a family should reduce its consumption so that the expenditure would remain the same?
- A. 15 1/23%
- B. 15 3/14%
- C. 23 1/13%
- D. 76 12/13%
Answer: 23 1/13%
513. The price of a certain item is increased by 15%. If a consumer wants to keep his expenditure on the item same as before, how much percent must he reduce his consumption of that item?
- A. 10 20/23%
- B. 13 1/23%
- C. 16⅔%
- D. 15%
Answer: 13 1/23%
514. If the numerator of a fraction is increased by 240% and the denominator of the fraction is decreased by 50%, the resultant fraction is 5 2. 6 What is the original fraction?
- A. 1 4
- B. 23
- C. 5 12
- D. 411
Answer: 5 12
515. In a fraction, if numerator is increased by 40% and denominator is increased by 80%, then what fraction of the original is the new fraction?
- A. 1 2
- B. 79
- C. 7 18
- D. Data inadequate
Answer: 79
516. A person’s salary is decreased by steps of 20%, 15% and 10%. Approximately by what percent should the reduced salary be increased so as to get back the original salary?
- A. 39%
- B. 44%
- C. 56%
- D. 63%
Answer: 63%
517. A number is increased by 20% and then again by 20%. By what percent should the increased number be reduced so as to get back the original number?
- A. 19 11/31%
- B. 30 5/9%
- C. 40%
- D. 44%
Answer: 30 5/9%
518. The price of an article is reduced by 25%. In order to retain the original price, the present price has to be increased by
- A. 20%
- B. 25%
- C. 33⅓%
- D. 50%
Answer: 33⅓%
519. What percent decrease in salaries would exactly cancel out the 20 percent increase?
- A. 2 16 3
- B. 18
- C. 20
- D. 1 33 3
Answer: 2 16 3
520. By how much percent must a motorist increase his speed in order to reduce by 20%, the time taken to cover a certain distance?
- A. 20
- B. 25
- C. 30
- D. 35
Answer: 25
521. A broker's income stays the same when his commission rate rises from 4% to 5%. By what percentage did his business drop?
- A. 1%
- B. 8%
- C. 20%
- D. 80%
Answer: 20%
522. The ticket for admission to an exhibition was ₹ 5 and it was later reduced by 20%. As a result, the sale proceeds of tickets increased by 44%. What was the percentage increase in number of visitors?
- A. 25%
- B. 50%
- C. 75%
- D. 80%
Answer: 80%
523. Income tax is raised from 4 paise to 5 paise in a rupee but the revenue is increa-sed by 10% only. Find the decrease percent in the amount taxed.
- A. 12
- B. 14
- C. 16
- D. None of these
Answer: 12
524. If the price of a commodity is decreased by 20% and its consumption is increased by 20%, what will be the increase or decrease in the expenditure on the commodity?
- A. 4% increase
- B. 4% decrease
- C. 8% increase
- D. 8% decrease
Answer: 4% decrease
525. When water is changed into ice, its volume increases by 9%. If ice changes into water, the percentage decrease in volume is
- A. 8 28/109%
- B. 9%
- C. 10%
- D. 18%
Answer: 8 28/109%
526. In the expression xy2, the values of both variables x and y are decreased by 20%. By this, the value of the expression is decreased by
- A. 40%
- B. 48.8%
- C. 51.2%
- D. 80%
Answer: 48.8%
527. Mr. X, a businessman had the income in the year 2010, such that he earned a profit of 20% on his investment in the business. In the year 2011, his investment was less by ₹ 5000 but still had the same income (Income = Investment + Profit) as that in 2010. Thus, the percent profit earned in 2011 increased by 6%. What was his investment in 2010?
- A. ₹ 1,02,000
- B. ₹ 1,05,000
- C. ₹ 1,50,500
- D. Data inadequate
Answer: ₹ 1,05,000
528. Madan pays income tax at the rate of 10%. If his income increased by 10% and his tax rate increases to 15%, his net income would increase by ₹ 350. What is Madan’s income?
- A. ₹ 8000
- B. ₹ 10,000
- C. ₹ 12,000
- D. ₹ 14,000
Answer: ₹ 10,000
529. A person spends 75% of his income. If his income increases by 20% and expenses increase by 15%, his saving will increase by
- A. 17 % 2 1
- B. 20%
- C. 33½%
- D. 35%
Answer: 35%
530. A man spends 80% of his income. With an increase in the cost of living, his expenditure increases by 37½% and his income increases by 2 16 %.3 His present percent savings are
- A. 5 3/7%
- B. 5 5/7%
- C. 6⅓%
- D. 6⅔%
Answer: 5 5/7%
531. Peter could save 10% of his income. But two years later when his income is increased by 20%, he could save the same amount only as before. By how much percent has his expenditure increased?
- A. 22%
- B. 22 2/9%
- C. 23⅓%
- D. 24%
Answer: 22 2/9%
532. In a factory, producing parts for an automobile, the parts manufactured on the shop floor are required to go through three quality checks, each conducted after a specific part of the processing on the raw material is completed. Only parts that are not rejected at one stage are put through the subsequent stages of production and testing. If average rejection rates at these testing machines during a month are 10%, 5% and 2% respectively, then what is the effective rejection rate for the whole plant?
- A. 15.20%
- B. 16.21%
- C. 16.48%
- D. 17%
Answer: 16.21%
533. The price of an article was increased by r%. Later the new price was decreased by r%. If the latest price was ₹ 1, then the original price was
- A. ₹ 1
- B. 2 1100 () r ₹
- C. 2 1100 r ₹
- D. 2 10000 10000 – r () ₹
Answer: 2 10000 10000 – r () ₹
Explanation: Let the original price be ₹ x. ∴ (100 – r)% of (100 + r)% of x = 1 ⇒ (100 – ) (100 ) 1 100 100 rr x + × ×= ⇒ 2 100 100 10000 . (100 – ) (100 ) (10000 – ) x rr r × = = +
534. The price of an article was first increased by 10% and then again by 20%. If the last increased price be ₹ 33, the original price was
- A. ₹ 25
- B. ₹ 26.50
- C. ₹ 27.50
- D. ₹ 30
Answer: ₹ 25
535. Two successive price increases of 10% each on an article are equivalent to a single price increase of
- A. 19%
- B. 20%
- C. 21%
- D. 22%
Answer: 21%
536. A shopkeeper first increased the price of an article by 25% and then by 20%. What is the total percent increase?
- A. 40%
- B. 45%
- C. 50%
- D. 55%
Answer: 50%
537. A number is first decreased by 10% and then increased by 10%. The number so obtained is 50 less than the original number. The original number is
- A. 5000
- B. 5050
- C. 5500
- D. 5900
Answer: 5000
538. The price of a shirt is increased by 15% and then reduced by 15%. The final price of the shirt is
- A. does not change
- B. increases by 2.25%
- C. decreases by 2.25%
- D. None of these
Answer: decreases by 2.25%
539. If the price of a book is first decreased by 25% and then increased by 20%, then the net change in the price will be
- A. No change
- B. 5% increase
- C. 5% decrease
- D. 10% decrease
Answer: 10% decrease
540. In school A, 70% of those who appeared qualified. In school B, 20% more students appeared than in A, and 50% more qualified than in A. What percent of B's candidates qualified?
- A. 30%
- B. 70%
- C. 78.5%
- D. 87.5%
Answer: 87.5%
541. An exam has 800 full marks. A scores 20% more than B, B scores 20% more than C, and C scores 15% less than D. If A scored 576, roughly what percent of full marks did D score?
- A. 45.7
- B. 51.2
- C. 58.8
- D. 61.7
Answer: 58.8
542. A sum of ₹ 6100 was divided among 8 men, 10 women and 12 children in such a way that each man received 25% more than a woman and each woman received 25% more than a child. How much did each woman receive?
- A. ₹ 201.68
- B. ₹ 203.68
- C. ₹ 206.08
- D. ₹ 206.68
Answer: ₹ 206.08
543. A sum of ₹ 2236 is divided among A, B and C in such a way that A receives 25% more than C and C receives 25% less than B. What is A’s share in the amount?
- A. ₹ 460
- B. ₹ 780
- C. ₹ 890
- D. ₹ 1280
Answer: ₹ 780
544. Raju’s monthly salary is 20 percent more than Anuj’s monthly salary. Ravi’s monthly salary is ₹ 1500 more than Anuj’s salary. The sum of Raju’s, Ravi’s and Anuj’s yearly salaries is ₹ 325200. What is the sum of the monthly salaries of Raju and Anuj together?
- A. ₹ 16600
- B. ₹ 17500
- C. ₹ 17600
- D. ₹ 17680
Answer: ₹ 17600
545. Asha’s monthly income is 60% of Deepak’s monthly income and 120% of Maya’s monthly income. What is Maya’s monthly income if Deepak’s monthly income is ₹ 78000?
- A. ₹ 36000
- B. ₹ 39000
- C. ₹ 42000
- D. Cannot be determined
Answer: ₹ 39000
546. The charges for a five-day trip by a tourist bus for one full ticket and a half-ticket are ₹ 1440 inclusive of boarding charges which are same for a full ticket and a half-ticket. The charges for the same trip for 2 full tickets and one half-ticket inclusive of boarding charges are ₹ 2220. The fare for a half-ticket is 75% of the full ticket. Find the fare and the boarding charges separately for one full ticket.
- A. ₹ 580, ₹ 400
- B. ₹ 280, ₹ 200
- C. ₹ 480, ₹ 300
- D. ₹ 380, ₹ 400
Answer: ₹ 480, ₹ 300
547. A train starts from station A with some passengers. At station B 10% of the passengers get down and 100 passengers get in. At station C 50% get down and 25 get in. At station D 50% get down and 50 get in making the total number of passengers 200. The number of passengers who boarded the train at station A was
- A. 400
- B. 500
- C. 600
- D. 700
Answer: 500
548. Of the 50 researchers in a workgroup, 40% will be assigned to Team A and the remaining 60% to Team B. However, 70% of the researchers prefer Team A and 30% prefer Team B. What is the least possible number of researchers who will not be assigned to the team they prefer?
- A. 15
- B. 20
- C. 30
- D. 35
Answer: 15
Explanation: Number of researchers who prefer Team A = 70% of 50 = 35. Number of researchers who prefer Team B = (50 – 35) = 15. Number of researchers assigned to Team A = 40% of 50 = 20. Number of researchers assigned to Team B = (50 – 20) = 30. To find the least possible number of researchers who will not be assigned to the team they prefer, we assume that the maximum number of researchers get the team they prefer. So, number of researchers who are assigned to the team they prefer = 20 (Team A) + 15 (Team B) = 35. ∴ Required number = (50 – 35) = 15.
549. A debtor can pay 87 paise in the rupee, but if his creditors would take 20% of his debts, he could pay them and have ₹ 42 left. His debts and assets respectively are:
- A. ₹ 400, ₹ 520
- B. ₹ 500, ₹ 521
- C. ₹ 600, ₹ 522
- D. ₹ 1000, ₹ 525
Answer: ₹ 600, ₹ 522
550. The tax on a commodity diminishes by 14% and its consumption increases by 10%.
- A. Decreases by 9.5%
- B. Decreases by 6.5%
- C. Decreases by 5.4%
- D. Decreases by 7.4%
Answer: Decreases by 5.4%
Explanation: ∵ Revenue = Commodity × Consumption According to the question, I II R 50 10 500 27R 43 11 473→ × = } -→ × = { ∵ 14% → 750- , 10% → 1 10 + } So, effective Revenue 27 100500= × 27 5.4% (decrease)5= =
551. 5 9 part of the population in a village are males. If 30% of the males are married, the percentage of unmarried females in the total population is
- A. 20%
- B. 27 7/9%
- C. 40%
- D. 70%
Answer: 27 7/9%
552. 37½% of the candidates in an examination were girls, 75% of the boys and 62½% of the girls passed and 342 girls failed. The number of boys failed was:
- A. 350
- B. 360
- C. 370
- D. 380
Answer: 380
553. In a recent survey, 40% houses contained two or more people. Of those houses containing only one person, 25% were having only a male. What is the percentage of all houses, which contain exactly one female and no males?
- A. 15
- B. 40
- C. 75
- D. None of these
Answer: None of these
554. In a city, 35% of the population is composed of migrants, 20% of whom are from rural areas. Of the local population, 48% is female while this figure for rural and urban migrants is 30% and 40% respectively. What percent of the total population comprises of females?
- A. 42.75%
- B. 44.5%
- C. 48%
- D. None of these
Answer: 44.5%
555. In a public school, 1 th 5 of girls and 1 th4 of boys are under 12 years of age. If the number of girls is 2 th 5 of the total, what part of the total strength of the school is accounted for by those who are 12 years or more of age?
- A. 23%
- B. 45%
- C. 55%
- D. 77%
Answer: 77%
556. At the college entrance examination, each candidate is admitted or rejected according to whether he has passed or failed the tests. Of the candidates who are really capable, 80% pass the tests and of the incapable, 25% pass the test. Given that 40% of the candidates are really capable, the proportion of capable college students is about
- A. 68%
- B. 70%
- C. 73%
- D. 75%
Answer: 68%
557. A clothing supplier stores 800 coats in a warehouse, of which 15 percent are full-length coats. If 500 of the short-length coats are removed form the warehouse, then what percent of the remaining coats are full length?
- A. 5.62%
- B. 9.37%
- C. 35%
- D. 40%
Answer: 40%
558. In a company there are 75% skilled workers and the remaining are unskilled. 80% of skilled workers and 20% of unskilled workers are permanent. If the number of temporary workers is 126, then what is the total number of workers?
- A. 360
- B. 377
- C. 480
- D. 510
Answer: 360
559. A city has a population of 3,00,000 out of which 1,80,000 are males. 50% of the population is literate. If 70% of the males are literate, then the percentage of females who are literate is
- A. 20%
- B. 25%
- C. 35%
- D. 45%
Answer: 20%
560. In an area, of the total people 40% were women and 45% coffee drinkers. One-third of the males are coffee drinkers. Suppose the total number of persons in the area is 100, then the number of female non-coffee drinkers is
- A. 15
- B. 20
- C. 25
- D. None of these
Answer: 15
Explanation: Number of women = 40% of 100 = 40. Number of men = (100 – 40) = 60. Number of coffee-drinkers = 45% of 100 = 45. Number of male coffee-drinkers = 1 of 60 = 20. 3 Number of female coffee-drinkers = (45 – 20) = 25. ∴ Number of female non-coffee drinkers = (40 – 25) = 15.