Practice question set with answers. Use deep links to save questions.
803 questions loaded. Showing page 6 of 11 for fast crawlable revision and deep linking.
401. 55% of all teachers in a school are females. If 8% of the female teachers in that school teach 5 classes a Y day, what is the number of female teachers who do not teach 5 classes a day? (N.I.F.T., 2007) I. There are 135 male teachers in the school. II. There are 27 male teachers in the school who do not teach 5 classes a day.
- A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
- B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
- C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
- D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
402. By what percent is the salary of the elder son more than that of the younger son? I. The father's salary is less than that of the elder son by 37%. II. His salary is less than that of the younger son by 30%.
- A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
- B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
- C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
- D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
403. If a certain factory has filled 120 orders, then what percent of the total number of orders has been filled? I. The total number of orders on file is 300. II. The number of orders that the factory has already filled represents two-fifths of the total number of orders.
- A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
- B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
- C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
- D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
404. What percentage of families in the city have telephones? I. 50% of the families of the city possess television. II. 30% of the television owners of the city have telephones.
- A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
- B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
- C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
- D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
405. In a village three people contested for the post of village Pradhan. Due to their own interest, all the voters voted and no one vote was invalid. The losing candidate got 30% votes. What could be the minimum absolute margin of votes by which the winning candidate led by the nearest rival, if each candidate got an integral per cent of votes?
- A. 4
- B. 2
- C. 1
- D. None of these
Answer: 2
Explanation: Let total votes in village = 100 Losing candidate got votes = 30% of 100 = 30 votes Winner’s and nearer rival’s votes = 100 – 30 100 70 100 ×= ∴ If both get equal votes then, it should be, 35. ∴ Minimum difference between winner and nearer rival = (36 – 34) = 2
406. A wrist watch of cost price ₹ 1250 was sold by Sharel for ₹ 1500. What was the profit percent?
- A. 21%
- B. 24%
- C. 25%
- D. 20%
Answer: 20%
407. Nandini Basu bought an article for ₹ 5844. She gave ₹ 156 to a mechanic to remove its defect. She then sold it for ₹ 5700. What was her loss per cent?
- A. 5%
- B. 5.5%
- C. 2.5%
- D. 2.46%
Answer: 5%
Explanation: Actual Cost price of an article = ₹ (5844 + 156) = ₹ 6000 S.P. = ₹ 5700 Loss = ₹ (6000 – 5700) = ₹ 300 Loss per cent = 300 100 5% 6000 ×=
408. Out of a total of 85 children playing Badminton or Table Tennis or both, total number of girls in the group is 70% of the total number of boys in the group, the number of boys playing only Badminton is 50% of the number of boys and total number of boys playing Badminton is 60% of the total number of boys. Number of children only playing table Tennis is 40% of the total number of children and a total of 12 children play both Badminton and Table Tennis. What is the number of girls playing only Badminton?
- A. 16
- B. 14
- C. 17
- D. None of these
Answer: 14
Explanation: Boys: Girls – 10 : 7 ∴ Boys = 10 85 50 17 ×= Girls = (85 – 50) = 35 Boys who play only badminton 50 % of 50 = 50 50 25 100 × = Boys who play badminton = 60 50 30 100 × = Children who play only table Tennis = 85 40 34 100 × = Children who play badminton and table tennis = 12 Boys who play only table tennis = 50 – 30 = 20 ∴ Girls who play only table tennis = 34 – 20 = 14 Girls who play badminton and table tennis = 12 – (30 – 25) = 12 – 30 + 25 = 37 – 30 = 7 ∴ Girls who play only badminton = 35 – 14 – 7 = 35 – 21 = 14
409. An article is marked ₹ 2400. A customer gets successive discounts of x% and 15% and pays ₹ 1876.8. Find x.
- A. 9%
- B. 8%
- C. 12%
- D. 11%
Answer: 8%
410. 14% of 14 + 28% of 28 + 92% of 96 – 15% of 85 = ?
- A. 8.37
- B. 85.37
- C. 89.37
- D. None of these
Answer: 85.37
411. Nagaraj could save 10% of his income. But 2 years later, when his income increased by 20%, he could save the same amount only as before. By how much percentage has his expenditure increased?
- A. 22 2 % 9
- B. 23 1 %3
- C. 24 2 % 9
- D. 25 2 %9
Answer: 22 2 % 9
Explanation: Let, his income be ₹ 100 Saving = ₹ 10 Expenditure = ₹ 90 Increased income = ₹ 120 Increased expenditure = ₹ 110 Increased in expenditure = 110 90 100 90 − × = 200 22 2/99% =
412. 30% of 1225 – 64% of 555 = ?
- A. 10.7
- B. 12.3
- C. 13.4
- D. None of these
Answer: 12.3
413. 85% of 420 + ?% of 1080 = 735
- A. 25
- B. 30
- C. 35
- D. 40
Answer: 35
414. (12% of 555) + (15% of 666) = ?
- A. 166.5
- B. 167.5
- C. 168.5
- D. None of these
Answer: 166.5
415. Madhur’s present salary is ₹ 3500. It will increase by 10% next year. What will be Madhur’s salary after the increment?
- A. ₹ 3850
- B. ₹ 3950
- C. ₹ 4000
- D. ₹ 3900
Answer: ₹ 3850
416. In an examination, 96% of students passed and 500 students failed. How many students did appear at the examination?
- A. 14000
- B. 12500
- C. 12000
- D. 13500
Answer: 12500
417. ?% of 1239.96 + 59.87% of 449.95 = 579.05 [IBPS—PO (Pre.) Exam, 2015)
- A. 35
- B. 15
- C. 25
- D. 20
Answer: 25
418. 4 3 of 25% of 1819 of 57 = ?
- A. 36
- B. 8
- C. 18
- D. 12
Answer: 18
419. ? + 30.01% of 651 ÷ 25.05% of 59.98 = 135
- A. 68
- B. 140
- C. 122
- D. 128.5
Answer: 128.5
420. In a village 60% votes were cast in an election. A and B were the contestants. A won by 600 votes. If B had got 40% more votes, there would have been a tie between them. Find the number of recognized voters in the village.
- A. 4500
- B. 2800
- C. 3500
- D. 3600
Answer: 3500
Explanation: Let the number of recognized voters in the village be x. A won election by votes = 600 B got 40% more votes For candidate B ∵ 40% = 300 ∴ 100% = 300 100 750 40 ×= Votes got by B = 750 ∴ Votes got by A = 750 + 600 = 1350 According to the question, Number of votes cost in election 60% of x = 1350 + 750 = 2100 ⇒ 60 2100 100x = ⇒ x = 2100 100 3500 60 × =
421. 32% of 825 + 25% of 1440 = 1025 – (?)
- A. 456
- B. 206
- C. 223
- D. 401
Answer: 401
422. What is the minimum passing percentage in a test? [IDBI Bank Executive Officers Examination, 2015] I. Raman scored 25% marks in the test and Sunil scored 288 marks which is 128 more than Raman. II. Raman scored 64 marks less than the minimum passing marks.
- A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
- B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
- C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
- D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Explanation: Statement I Let maximum marks for test be x Raman scored marks = 288 – 128 = 160 marks According to question 25% of x = 160 ⇒ x = 160 100 25 × = 640 Statement II : let minimum passing percentage be y marks Marks score by Raman = 460 Minimum passing marks = 160 + 64 = 224 According to question y% of 640 = 224 y = 224 100 640 × = 35% Both Statement I and II together are necessary to answer the question Hence option (e) is correct
423. Solve (550% of 250) ÷ 275 = (?)
- A. 15
- B. 1.5
- C. 0.5
- D. None of these
Answer: None of these
Explanation: Given (550 % of 250) ÷ 275 = (?) 550 250 (?) 275 100× =÷ ⇒ (?) = ( 55 × 25) ÷ 275 ⇒ (?) = 55 25 5 275 × =
424. A power board gives a 15% discount on electricity bills paid before the due date. One customer gets a discount of ₹ 54. What was the actual bill?
- A. ₹ 362
- B. ₹ 359
- C. ₹ 360
- D. ₹ 361
Answer: ₹ 360
Explanation: Let the amount of actual bill be ₹ x. According to the question, 15% of x = ₹ 54 = 15 54 100 x × = 54 100 15 x × = = ₹ 360
425. Solve: 105.27% of 1200.11 + 11.80% of 2360.85 = 21.99% of (?) + 140.29
- A. 500
- B. 240
- C. 310
- D. 550
Answer: 550
426. How much 66 2 % 3 of ₹ 312 exceeds ₹ 200?
- A. ₹ 96
- B. ₹ 4
- C. ₹ 8
- D. ₹ 104
Answer: ₹ 8
427. The number of votes not cast for the Praja Party increased by 25% in the National General Election over those not cast for it in the previous Assembly polls and the Praja Party lost by a majority twice as large as that by which it had won the previous Assembly polls. If a total 2,60,000 people voted each time how many voted for the Praja Party in the previous Assembly polls?
- A. 110000
- B. 120000
- C. 140000
- D. 150000
Answer: 140000
Explanation: Let x be the number of votes not cast for the Praja Party in the previous polls. So, number of votes not cast for the party this year = 1.25 x. Then, number of votes cast for Praja party in the previous polls = (260000 – x). Number of votes cast for the party this year = (260000 – 1.25x). Margin of victory in previous polls = (Votes cast in favour) – (Votes not cast in favour) = (260000 – x) – x = (260000 – 2x). Margin of loss in this year’s polls = (Votes not cast in favour) – (Votes cast in favour) = 1.25x – (260000 – 1.25x) = 2.5x – 260000. ∴ 2.5x – 260000 = 2 (260000 – 2x) ⇒ 6.5x = 780000 ⇒ x = 120000. Hence, number of people who voted for Praja Party in previous polls = 260000 – 120000 = 140000.
428. The majority against a certain motion is equal to 8% of the total number of voting. If 14 of those who voted against it had voted for it, the motion would have been carried by 4 votes. Find the number of votes for and against the motion.
- A. 112, 126
- B. 138, 162
- C. 128, 144
- D. 148, 172
Answer: 138, 162
429. I bought 5 pens, 7 pencils and 4 erasers. Rajan bought 6 pens, 8 erasers and 14 pencils for half as much again as I paid. What percent of my total went on pens?
- A. 37.5%
- B. 50%
- C. 62.5%
- D. None of these
Answer: 62.5%
430. A gardener has supply of fertilizer A which con-sists of 10% nitrogen and 6% phosphoric acid and fertilizer B which consists of 5% nitrogen and 10% phosphoric acid. After testing the soil conditions, he finds that he needs at least 14 kg of nitrogen and 14 kg of phosphoric acid for his crop. If fertilizer A costs ₹ 10.60 per kg and fertilizer B costs ₹ 8.40 per kg, what is the minimum cost at which the farmer can meet the nutrient requirement by using a combination of both types of fertilizers?
- A. ₹ 1488
- B. ₹ 1576
- C. ₹ 1648
- D. ₹ 1732
Answer: ₹ 1732
431. A man ordered a length of rope by telephone from his nearest hardware shop. But when a worker in the shop brought the rope, he found that the man on the telephone had miswritten the order by in-terchanging feet and inches. As a result of this, the length of rope received was only 30% of the length he had ordered. The length of the rope which the man ordered was between
- A. 6 ft and 1 7 ft 2
- B. 1 7 ft and 9 ft2
- C. 1 9 ft and 10 ft 2
- D. 1 10 ft and 12 ft2
Answer: 1 9 ft and 10 ft 2
Explanation: Suppose the man ordered x feet y inches of the rope. Since x and y represent inches in the miswritten and actual order respectively, so each one of x and y is less than 12. [Q 1 feet = 12 inches] Actual order = x feet y inches = (12x + y) inches. Miswritten order = y feet x inches = (12y + x) inches. ∴ (12y + x) = 30% of (12x + y) = 3 10 (12x + y) ⇒ 10 (12y + x) = 3 (12x + y) ⇒ 26x = 117y ⇒ x = 117 9 . 26 2 = Since x < 12, y < 12, so x = 9, y = 2. Hence the man ordered 9 feet 2 inches of rope.
432. Arnav ordered 4 pairs of black socks and some additional pairs of blue socks. The price of the black socks per pair was twice that of the blue socks. When the order was filled, it was found that the number of pairs of the two colours had been interchanged. This increased the bill by 50%. The ratio of the number of pairs of black socks to the number of pairs of blue socks in the original order was
- A. 1: 2
- B. 1: 4
- C. 2: 1
- D. 4: 1
Answer: 1: 4
Explanation: Suppose he ordered n pairs of blue socks. Let the price of each pair of blue socks be ₹ x. Then, price of each pair of black socks = ₹ 2x. Actual bill = ₹ (4 × 2x + nx) = ₹ (8x + nx). Bill made on interchange = ₹ (2nx + 4x). ∴ 2nx + 4x = 150% of (8x + nx) ⇒ 2nx + 4x = 3 2 (8x + nx) ⇒ 2 (2nx + 4x) = 3 (8x + nx) ⇒ nx = 16x ⇒ n = 16. Hence, required ratio = 4: 16 = 1: 4.
433. In an examination, 35% candidates failed in one subject and 42% failed in another subject while 15% failed in both the subjects. If 2500 candidates appeared at the examination, how many passed in either subject but not in both?
- A. 325
- B. 1175
- C. 2125
- D. None of these
Answer: 1175
434. In an examination, 30% and 35% students respec-tively failed in History and Geography while 27% students failed in both the subjects. If the number of students passing the examination is 248, find the total number of students who appeared in the examination.
- A. 380
- B. 400
- C. 425
- D. 725
Answer: 400
Explanation: Percentage of failed candidates = (30 + 35 – 27)% = 38%. Percentage of passed candidates = (100 – 38)% = 62%. Let the total number of students appeared be x. Then, 62% of x = 248 ⇒ x = 248 100 400. 62 × =
435. In an office 72% of the employees like tea and 44% like coffee. Everyone likes at least one, and 40 like both. How many employees are there?
- A. 200
- B. 240
- C. 250
- D. 320
Answer: 250
436. In a hotel, 60% had vegetarian lunch while 30% had non-vegetarian lunch and 15% had both types of lunch. If 96 people were present, how many did not eat either type of lunch?
- A. 20
- B. 24
- C. 26
- D. 28
Answer: 24
437. Of 450 students in a school, 325 play football, 175 play cricket and 50 play neither. How many play both?
- A. 50
- B. 75
- C. 100
- D. 225
Answer: 100
438. 40% of the people read newspaper X, 50% read newspaper Y and 10% read both the papers. What percentage of the people read neither newspaper?
- A. 10%
- B. 15%
- C. 20%
- D. 25%
Answer: 20%
Explanation: n (A) = 40, n (B) = 50, n (A ∩ B) = 10. n (A ∪ B) = n (A) + n (B) – n (A ∩ B) = 40 + 50 – 10 = 80. ∴ Percentage reading either or both newspapers = 80%. Hence, percentage reading neither newspaper = (100 – 80)% = 20%.
439. 34% of the students failed in Mathematics and 42% in English, while 20% failed in both. What percentage passed in both subjects?
- A. 44
- B. 50
- C. 54
- D. 56
Answer: 44
Explanation: n (A) = 34, n (B) = 42, n (A ∩ B) = 20. So, n (A ∪ B) = n (A) + n (B) – n (A ∩ B) = 34 + 42 – 20 = 56. ∴ Percentage failed in either or both the subjects = 56. Hence, percentage passed = (100 – 56)% = 44%.
440. In a survey of a city, it was found that 90 percent of the people in the city own a refrigerator and 15 percent own a washing machine. If everybody owns at least one appliance, what percentage owns both?
- A. 5 percent
- B. 8 percent
- C. 10 percent
- D. None of these
Answer: 5 percent
441. If the price of sugar falls by 1 2 %, 2 a person can buy 9 kg more of sugar for ₹ 1260 than before. If the price had risen by 1 12 %, 2 how much sugar would he have bought for the same sum?
- A. 288 kg
- B. 312 kg
- C. 328 kg
- D. 336 kg
Answer: 312 kg
442. The price of sugar having gone down by 10%, Sharad can buy 6.2 kg more for ₹ 279. The difference between the original and the reduced price (per kg) is
- A. ₹ 0.50
- B. ₹ 1
- C. ₹ 1.50
- D. ₹ 4.50
Answer: ₹ 0.50
443. Due to an increase of 30% in the price of eggs, 3 eggs less are available for ₹ 7.80. The present rate of eggs per dozen is
- A. ₹ 8.64
- B. ₹ 8.88
- C. ₹ 9.36
- D. ₹ 10.40
Answer: ₹ 9.36
444. A 21% fall in the price of wheat lets a buyer get 10.5 kg more for ₹ 100. What is the new price per kg?
- A. ₹ 2
- B. ₹ 2.25
- C. ₹ 2.30
- D. ₹ 2.50
Answer: ₹ 2
445. If the price of erasers goes down by 25%, a man can buy 2 more erasers for a rupee. How many erasers are available for a rupee?
- A. 2
- B. 4
- C. 6
- D. 8
Answer: 6
446. The price of rice falls by 2%. How many kg can now be bought with the money that earlier bought 49 kg?
- A. 48 kg
- B. 49 kg
- C. 50 kg
- D. 51 kg
Answer: 50 kg
447. A bag contains 600 coins of 25 p denomination and 1200 coins of 50 p denomination. If 12% of 25 p coins and 24% of 50 p coins are removed, the percentage of money removed from the bag is nearly
- A. 15.6%
- B. 17.8%
- C. 21.6%
- D. 30%
Answer: 21.6%
448. An empty fuel tank of a car was filled with A type petrol. When the tank was half-empty, it was filled with B type petrol. Again when the tank was half-empty, it was filled with A type petrol. When the tank was half-empty again, it was filled with B type petrol. What is the percentage of A type petrol at present in the tank?
- A. 33.5%
- B. 37.5%
- C. 40%
- D. 50%
Answer: 37.5%
449. From a container having pure milk, 20% is replaced by water and the process is repeated thrice. At the end of the third operation, the milk is
- A. 40% pure
- B. 50% pure
- C. 51.2% pure
- D. 58.8% pure
Answer: 51.2% pure
Explanation: Let total quantity of original milk = 1000 gm. Milk after first operation = 80% of 1000 = 800 gm. Milk after second operation = 80% of 800 = 640 gm. Milk after third operation = 80% of 640 = 512 gm. ∴ Strength of final mixture = 51.2%.
450. Two vessels contain equal quantities of 40% alcohol. Sachin changed the concentration of the first vessel to 50% by adding extra quantity of pure alcohol. Vivek changed the concentration of the second vessel to 50% replacing a certain quantity of the solution with pure alcohol. By what percentage is the quantity of alcohol added by Sachin more/less than that replaced by Vivek?
- A. 1 11 % less 9
- B. 1 11 % more9
- C. 2 16 % less 3
- D. 20% more
Answer: 20% more
451. A 27 quartz capacity car radiator is filled with 18% alcohol solution. How many quartz be drained and then be replaced by a 90% alcohol solution for resulting solution to contain 42% alcohol?
- A. 7 quartz
- B. 9 quartz
- C. 11 quartz
- D. 14 quartz
Answer: 9 quartz
Explanation: Let x quartz of the first solution be drained and replaced by x quartz of the second solution. Then, 18% of (27 – x) + 90% of x = 42% of 27 ⇒ 18(27 – x) + 90x = 42 × 27 ⇒ 486 – 18x + 90x = 1134 ⇒ 72x = 648 ⇒ x = 9.
452. How many litres of a 30% alcohol solution should be added to 40 litres of a 60% alcohol solution to prepare a 50% solution?
- A. 20
- B. 24
- C. 30
- D. 32
Answer: 20
Explanation: Let x litres of 30% alcohol solution be added. Then, 30% of x + 60% of 40 = 50% of (x + 40) ⇒ 30x + 60 × 40 = 50 (x + 40) ⇒ 30x + 2400 = 50x + 2000 ⇒ 20x = 400 ⇒ x = 20.
453. 85% and 92% alcoholic solutions are mixed to get 35 litres of an 89% alcoholic solution. How many litres of each solution are there in the new mixture?
- A. 10 of the first and 25 of the second
- B. 20 of the first and 15 of the second
- C. 15 of the first and 20 of the second
- D. 12 of the first and 23 of the second
Answer: 15 of the first and 20 of the second
Explanation: Let x litres of the first and (35 – x) litres of the second solution be mixed together. Then, 85% of x + 92% of (35 – x) = 89% of 35 ⇒ 85x + 92 (35 – x) = 89 × 35 ⇒ 85x + 3220 – 92x = 3115 ⇒ 7x = 105 ⇒ x = 15. Hence, quantity of first solution = 15 litres ; quantity of second solution = 20 litres.
454. After 30 kg of water had been evaporated from a solution of salt and water, which had 15% salt, the remaining solution had 20% salt. The weight of the original solution was
- A. 80 kg
- B. 90 kg
- C. 120 kg
- D. 135 kg
Answer: 120 kg
455. From 5 litres of a 20% solution of alcohol in water, 2 litres of solution is taken out and 2 litres of water is added to it. Find the strength of alcohol in the new solution.
- A. 10%
- B. 12%
- C. 15%
- D. 18%
Answer: 12%
456. In some quantity of ghee, 60% is pure ghee and 40% is vanaspati. If 10 kg of pure ghee is added, then the strength of vanaspati ghee becomes 20%. The original quantity was
- A. 10 kg
- B. 15 kg
- C. 20 kg
- D. 25 kg
Answer: 10 kg
457. One type of liquid contains 20% water and the second type of liquid contains 35% of water. A glass is filled with 10 parts of first liquid and 4 parts of second liquid. The percentage of water in the new mixture in the glass is
- A. 20%
- B. 24 2/7%
- C. 37%
- D. 40%
Answer: 24 2/7%
458. 6 c.c. of a 20% solution of alcohol in water is mixed with 4 c.c. of a 60% solution of alcohol in water. The alcoholic strength of the mixture is
- A. 20%
- B. 26%
- C. 36%
- D. 40%
Answer: 36%
459. To strengthen 400 ml of 15% alcohol solution to 32% alcohol solution, a pharmacist would need additional pure alcohol amounting to
- A. 50 ml
- B. 75 ml
- C. 100 ml
- D. 125 ml
Answer: 100 ml
460. 1 litre of water is added to 5 litres of alcohol-water solution containing 40% alcohol strength. The strength of alcohol in the new solution will be
- A. 30%
- B. 33⅓%
- C. 33⅔%
- D. 33%
Answer: 33⅓%
461. The quantity of water (in ml) needed to reduce 9 ml shaving lotion containing 50% alcohol to a lotion containing 30% alcohol, is
- A. 4
- B. 5
- C. 6
- D. 7
Answer: 6
462. One litre of water is evaporated from a 6 litre solution containing 4% sugar. The percentage of sugar in the remaining solution is
- A. 3⅓%
- B. 4%
- C. 4⅘%
- D. 5%
Answer: 4⅘%
463. In a mixture of milk and water, the proportion of water by weight was 75%. If in the 60 gms mixture 15 gm of water was added, what would be the percentage of water?
- A. 75%
- B. 88%
- C. 90%
- D. None of these
Answer: None of these
464. An alloy of gold and silver weighs 50 g. It contains 80% gold. How much gold should be added to the alloy so that percentage of gold is increased to 90?
- A. 30 g
- B. 40 g
- C. 50 g
- D. 60 g
Answer: 50 g
465. Fresh grapes contain 80 percent water while dry grapes contain 10 percent water. If the weight of dry grapes is 250 kg what was its total weight when it was fresh?
- A. 1000 kg
- B. 1100 kg
- C. 1125 kg
- D. 1225 kg
Answer: 1125 kg
Explanation: Quantity of pulp in fresh grapes = Quantity of pulp in dry grapes = (100 – 10)% of 250 kg = 90% of 250 kg = 225 kg. Let the total weight of fresh grapes be x kg. Then, (100 – 80)% of x = 225 ⇒ 20% of x = 225 ⇒ 5 x = 225 ⇒ x = 225 × 5 = 1125. Hence, total weight of fresh grapes = 1125 kg.
466. A large watermelon weighs 20 kg with 96% of its weight being water. It is allowed to stand in the sun and some of the water evaporates so that only 95% of its weight is water. Its reduced weight will be
- A. 16 kg
- B. 16.5 kg
- C. 17 kg
- D. 18 kg
Answer: 16 kg
467. Fresh fruit contains 68% water and dry fruit contains 20% water. How much dry fruit can be obtained from 100 kg of fresh fruits?
- A. 32 kg
- B. 40 kg
- C. 52 kg
- D. 80 kg
Answer: 40 kg
468. Peter earned 40% more money than Albert. Albert earned 20% less than Michael. Peter earned more than Michael by
- A. 10%
- B. 12%
- C. 20%
- D. 25%
Answer: 12%
469. A's salary is 40% of B's, and B's is 25% of C's. What percent of C's salary is A's?
- A. 5%
- B. 10%
- C. 15%
- D. 20%
Answer: 10%
470. Two numbers are respectively 12½% and 25% more than a third number. The first number as a percentage of the second number is
- A. 50
- B. 60
- C. 75
- D. 90
Answer: 90
471. Two numbers are respectively 20% and 25% lower than a third number. By how much percentage is the second number lower than the first?
- A. 5%
- B. 6¼%
- C. 8½%
- D. 10%
Answer: 6¼%
472. p is six times as large as q. The percent that q is less than p, is
- A. 2 16 3
- B. 60
- C. 1 83 3
- D. 90
Answer: 1 83 3
473. If x is 25% less than y, then what percent is y more than x?
- A. 16½%
- B. 29%
- C. 33⅓%
- D. None of these
Answer: 33⅓%
Explanation: y is more than x by [] ×= 25 100 1 100 %, i.e. % 33 %. (100 – 25) 3 3
474. If A’s income is 50% less than that of B, then B’s income is what percent more than that of A?
- A. 50
- B. 75
- C. 100
- D. 125
Answer: 100
Explanation: B’s income is more than A’s by [] × 50 100 %, i.e. 100%. (100 – 50)
475. If A’s wage with respect to B’s wage is 20% more, then how much percent is B’s wage less with respect to A’s wage?
- A. 16⅔%
- B. 17%
- C. 18%
- D. None of these
Answer: 16⅔%
Explanation: B’s wage is less than A’s by [] ×= + 20 50 2 100 % . , % 16 %. (100 20) 3 3 ie
476. A’s income is 25% more than B’s income. B’s income in terms of A’s income is
- A. 75%
- B. 80%
- C. 90%
- D. 96%
Answer: 80%
477. If A’s income is 10% more than B’s, how much percentage is B’s income less than A’s?
- A. 9%
- B. 9½%
- C. 9 1/11%
- D. 10%
Answer: 9 1/11%
Explanation: B’s income is less than A’s by [] 1 ×= + 10 100 100 %, i.e. % 9 %. (100 10) 11 11
478. A man’s income is increased by ₹ 1200 and at the same time, the rate of tax to be paid is reduced from 12% to 10%. He now pays the same amount of tax as before. What is his increased income if 20% of his income is exempted from tax in both cases?
- A. ₹ 4500
- B. ₹ 6300
- C. ₹ 6500
- D. ₹ 7200
Answer: ₹ 7200
479. Mr. Jones’ total annual gross salary, which was ₹ 10 lakhs per year in 2007, was reduced by 10% in 2008. In 2007 his family expenditure for food items was 40% of the total annual gross salary. The prices of average food items increased by 5% between 2007 and 2008. Assuming that the family consumed the same amount of food in 2008, the percentage expenditure on food items, calculated on total annual gross salary in 2008, is
- A. 43%
- B. 45%
- C. 47%
- D. 49%
Answer: 47%
480. The current birth rate per thousand is 32, whereas the corresponding death rate is 11 per thousand. The net growth rate in terms of population increase in percent is given by
- A. 0.0021%
- B. 0.021%
- C. 2.1%
- D. 21%
Answer: 2.1%