👥 Exam-preparation support for aspirants across India.🔔 Free UPSC syllabus, quizzes and class videos.✓ SSC CGL eligibility guide is live in Vidyarthi Kendra.
IUC Academy logoIUC AcademyHome

Percentage MCQ Practice

Practice question set with answers. Use deep links to save questions.

Quiz App / Percentage

803 questions loaded. Showing page 2 of 11 for fast crawlable revision and deep linking.

81. 16% of the voters did not cast their votes in an election between two candidates. 10% of the votes polled were found to be invalid. The successful candidate got 60% of valid votes and won by a margin of 567 votes. The number of voters enrolled in the voter list is
  1. A. 3000
  2. B. 3750
  3. C. 2500
  4. D. 3570
Answer: 3750
82. In an election, the votes cast for two candida tes were in the ratio 4 : 9. If the successful candidate received 984321 votes, then the total polled were
  1. A. 1712597
  2. B. 1421797
  3. C. 1912577
  4. D. 1571279
Answer: 1421797
Explanation: Let the vote received by first candidate = 4x Vote received by second candidate = 9x According to the question, 9x = 984321 x = 109369 Number of Total votes = 4x + 9x = 13x = 13 × 109369 = 1421797
83. In an election between two candidates, 5% of the registered voters did cast their vote. 10% of the votes were found to be either invalid or of NOTA. The winning candidate received 60% votes in his favour and won the election by 17271 votes. Find the number of registered voters.
  1. A. 90525
  2. B. 100000
  3. C. 101000
  4. D. 102500
Answer: 101000
84. In an election, there were three candidates: A, B and C. 10% of the eligible voters did not vote. Out of those who voted, 45% voted for A, 35% voted for B and the remaining 20% voted for C. 30% of the votes polled for A and 20% of the votes polled for B were later deemed invalid, while all the votes polled for C were deemed valid. If A got 882 more valid votes than B did, how many valid votes did C receive?
  1. A. 5020
  2. B. 5040
  3. C. 5050
  4. D. 5060
Answer: 5040
85. In an election, candidate X got 70% of the overall valid votes. If 20% of the overall votes were declared invalid and the total number of votes is 640000, then find the number of valid votes polled in favour of the candidate.
  1. A. 358400
  2. B. 400000
  3. C. 450000
  4. D. 358000
Answer: 358400
Explanation: Total valid votes received by candidate = 80 70640000 100 100× × = 358400
86. In an election between two candidates, a candidates who gets 72% of the votes is elected with a majority of 572 votes. Find the total number of votes polled. (assuming all votes are valid)
  1. A. 1500
  2. B. 1100
  3. C. 900
  4. D. 1300
Answer: 1300
Explanation: Let the total number of votes = x According to the question 72 28x x 572100 100× - × = 72x - 28x = 572 × 100 44x = 572 × 100 572 100x 130044×= =
87. In an assembly election of two candidates, the winner got 56% of the total valid votes. 5% of the total voters were declared invalid. If the total number of voters is 3,20,000 then what is the number of valid votes polled for the winning candidate?
  1. A. 174020
  2. B. 170240
  3. C. 170420
  4. D. 175240
Answer: 170240
88. In the election, 8% of the voters did not cas t their votes. Two candidates contested the election in which the winning candidate got 48% of the total votes and won the election by 1100 votes. Find the total number of voters in the election, given that all the votes cast were valid.
  1. A. 28500
  2. B. 26500
  3. C. 25500
  4. D. 27500
Answer: 27500
89. In an election between two candidates a candidate who gets 64% of the votes polled is elected by a majority of 252 votes. What is the total number of votes polled?
  1. A. 850
  2. B. 900
  3. C. 800
  4. D. 950
Answer: 900
Explanation: Let total number of votes = 100% Votes received by winning candidate = 64% Votes received by losing candidate = 36% Difference of votes = 64% - 36% = 28% ∵ 28% = 252 ∴ 100% = 252 100 90028 × =
90. The price of diesel increased by 16%. A person wants to increase his expenditure on diesel by 10% only. By what percentage, correct to one decimal place, should he reduce his consumption?
  1. A. 3.7%
  2. B. 4.5%
  3. C. 6.5%
  4. D. 5.2%
Answer: 5.2%
91. In an election between two candidates, the total number of votes polled were 'y'. Out of these 40% of votes were invalid. The winning candidate received got 60% of the valid votes, while the other candidate lost by 6,000 votes. Find the value of y.
  1. A. 50,000
  2. B. 45,000
  3. C. 30,000
  4. D. 40,000
Answer: 50,000
Explanation: Total number of votes polled in election= y According to the question = 6000 100% of number valid votes polled 100% = 6000 ×100 = 3000020 Total number of valid votes 60% of total votes 60y× = 30000100 100y = 30000×60 ∴ y = 50,000
92. If Chetan's present income is ₹40,000 and it increases by 1% annually, then what will be his income 2 years from now?
  1. A. ₹44,854
  2. B. ₹58,000
  3. C. ₹50,800
  4. D. ₹40,804
Answer: ₹40,804
Explanation: Present income of Chetan's = ₹40,000 Annual increase = 1% Chetan's income after 2 year = 40000× 101 101100 100× = 4 × 101 × 101 = ₹40804
93. 2 candidates contested an election. The winning candidate got 52% of the valid votes and won by a margin of 360 votes. If 10% of votes were declared invalid then what was the total number of votes polled?
  1. A. 8,000
  2. B. 11,000
  3. C. 10,000
  4. D. 12,000
Answer: 10,000
Explanation: Total numbers of votes polled = x According to the question, 4% of total valid voted = 360 100³ of number of valid votes = 360 1004 × Number of total valid votes = 9000 Number of valid votes = 9000 90 9000100× =x 9000 100 90 ×=x x = 10,000
94. In an election between two candidates, 20% of the registered voters did not cast their vote and 40 votes were declared invalid. The winner got 42% of the registered votes and was declared the winner by 112 votes. What was the number of registered voters?
  1. A. 1500
  2. B. 1200
  3. C. 3800
  4. D. 1800
Answer: 1800
95. If the word PHOTOGRAPH is spelt with 'F' in place of 'PH', then what would be the percentage reduction in the number of letters?
  1. A. 10%
  2. B. 20%
  3. C. 25%
  4. D. 18%
Answer: 20%
Explanation: The total number letters in PHOTOGRAPH=10 In place of PH, the F is placed then FOTOGRAF word number of letter is 8. reduce in number of letters = 10 - 8 = 2 Reduce % = 2 10010 × = 20%
96. Hari, Kamal and Lalit contested an election i n which 6050 votes were polled and none of the votes were invalid. Kamal got 42% more votes than the total votes obtained by Hari and Lalit together. If Lalit obtained only 8% of the total polled votes, find the number of votes obtained by Hari.
  1. A. 1556
  2. B. 1668
  3. C. 1912
  4. D. 2016
Answer: 2016
Explanation: Total number of votes = 6050 Votes received by lalit = 86050 484100× = Let votes received by (Hari + Lalit) = 100 Votes received by Kamal = 142% 242% 6050 2% 50 1% 25 → → → Total votes received by (Hari + Lalit) = 2500 Total votes received by Hari = 2500 - 484 = 2016
97. One year ago the population of village was 72,000. Due to migration this decreases to 8% per year. What is the present population?
  1. A. 68138
  2. B. 60940
  3. C. 66240
  4. D. 61098
Answer: 66240
98. The sum of the number of male and female students in an institute is 100. If the number of male students is x, then the number of female students becomes x% of the total number of students. Find the number of male students.
  1. A. 65
  2. B. 45
  3. C. 50
  4. D. 60
Answer: 50
Explanation: Number of total student = 100 Number of student = x According to the question, Number of female students = x100 x100× = Qx + x = 100 ⇒ x = 50 Hence, the number of students = 50
99. The population of town B is 300% more than that of town A. For the next two years, The population of a increases by x% per year and that of B decreases by the same percentage per year. After 2 years, if the population of A and B become equal, then the value of x is____.
  1. A. 40
  2. B. 30⅔
  3. C. 25
  4. D. 33⅓
Answer: 33⅓
Explanation: Let the population of town A = 100 Then, Population of town B = 100 + 100× 300100 = 400 According to the question, 100× (100 x) (100 x)100 100+ + × = 400× (100 x) (100 x)100 100- - × (100 + x)2 = 22 (100 - x)2 100 + x = 2(100 - x) 100 + x = 200 - 2x 3x = 200 - 100 = 100 x = 33 1 %3
100. The total number of males and females in a town is 70,000. If the number of males is increased by 6% and that of the females is increased by 4%, then the total numbers of males and females in the town would becomes 73520. What is the difference between the number of males in the town, in the beginning?
  1. A. 1800
  2. B. 1500
  3. C. 1400
  4. D. 2000
Answer: 2000
Explanation: Let the no of males = x No of females = (70000 - x) According to question, x 106 (70000 x) 104100 100× - ×+ = 73520 106x 7280000 104x100+ - = 73520 2x + 7280000 = 7352000 2x = 72000 x = 36000 Thus the no. of male and female is 36000, 34000. difference = 2000
101. If A is 48% more than B and C is 60% less than sum of A and B, then A is what percentage more than C? (Correct to one decimal place)
  1. A. 49.8
  2. B. 50.2
  3. C. 49.2
  4. D. 50.8
Answer: 49.2
102. The population of a country has been growing at a rate of 4% every decade. If the projected population of the country in 2030 is given as 15818400 what was the population of the country in 2000.
  1. A. 1,40,56,200
  2. B. 1,40,62,500
  3. C. 1,40,62,000
  4. D. 1,40,65,200
Answer: 1,40,62,500
103. The annual growth rate of a city is 2%. If its population in the year 2020 was 1,50,000 then what will its population be in 2023?
  1. A. 1,59,181
  2. B. 1,58,413
  3. C. 1,58,765
  4. D. 1,59,000
Answer: 1,59,181
104. Two times of A's salary is five times of B's salary and four times of B's salary is twice C's salary. What is A's salary if C's salary is ₹1,600?
  1. A. ₹ 2,000
  2. B. ₹ 3,000
  3. C. ₹ 2,500
  4. D. ₹ 2,600
Answer: ₹ 2,000
105. In a certain year, the population of a city w as 18000. In the next year, the population of males increased by 5% and the population of females increased by 7%, and the total population increased to 19,200, then what was the ratio of population of males and females in that given year?
  1. A. 4 : 3
  2. B. 1 : 5
  3. C. 3 : 5
  4. D. 2 : 5
Answer: 1 : 5
106. The population of a city was 12,50,000 in the year 2010. It is increased at the rate of 2% per annum during the years 2011 and 2012. In the year 2013, it decreased by 1%. Find the population of the city at the end of 2013.
  1. A. 13,87,495
  2. B. 12,87,495
  3. C. 13,50,000
  4. D. 1,28,54,952
Answer: 12,87,495
Explanation: Population of the city in 2010 Population of the city in 2012 102 10212,50,000 100 100= × × = 125× 102 × 102 = 13,00,500 Population of the city in 2013 9913,00,500 100= × 13,005 99= × 12,87, 495=
107. The population of a village in 2019 was 30,000. The increase in population rate was 15% and 25% respectively, from the year 2019 to 2020 and 2020 to 2021. What was the population in the year 2021?
  1. A. 42,000
  2. B. 42,523
  3. C. 42,325
  4. D. 43,125
Answer: 43,125
108. The population of a certain village increases by 5 percent every year. Its current population is 8200. What will be the population after one year?
  1. A. 9161
  2. B. 9246
  3. C. 9200
  4. D. 9040
Answer: 9040
Explanation: Population = 8200 × 105 105100 100× = 9040.5 ≈ 9040
109. Two persons A and B are paid a total of ₹2,040 per week by their employer. If B is paid 140 percent of the sum paid to A, then how much is A paid per week?
  1. A. ₹ 850
  2. B. ₹ 820
  3. C. ₹ 750
  4. D. ₹ 800
Answer: ₹ 850
Explanation: Total spend amount = ₹ 2040 Let amount A = ₹ x thus amount B= 2040 - x According to question, x × 140100 = 2040 - x 140x = 204000 - 100x 240x = 204000 x = ₹ 850
110. The length of a rectangle is increased by 10% and the breadth is increased by 25%. What is the percentage change in its area?
  1. A. Decrease of 37.5%
  2. B. Decrease of 25%
  3. C. Increase of 25%
  4. D. Increase of 37.5%
Answer: Increase of 37.5%
111. If the side of a square increases by 20%, then what will be percent increase in its perimeter?
  1. A. 44%
  2. B. 20%
  3. C. 80%
  4. D. 40%
Answer: 20%
Explanation: If the side of a square is increased by 20% then its perimeter also increase by 20%.
112. If the diameter of a circle increases by 15%, then what will be the percentage increase in its area?
  1. A. 35.75%
  2. B. 30.3%
  3. C. 25%
  4. D. 32.25%
Answer: 32.25%
113. If the radius of a perpendicular circular cone is decreased by 10% and its height is increased by 40% then what is the percentage increase or decrease in its volume?
  1. A. 13.4% Decrease
  2. B. 1.34% Decrease
  3. C. 1.34% Increase
  4. D. 13.4% Increase
Answer: 13.4% Increase
114. Each side of a rectangular field is increased by 10%. Then the percentage increase in the area of the field is
  1. A. 21%
  2. B. 10%
  3. C. 15%
  4. D. 18%
Answer: 21%
115. If each side of a square is decreased by 17%, then by what percentage does its area decrease?
  1. A. 31.11%
  2. B. 25%
  3. C. 30.79%
  4. D. 44.31%
Answer: 31.11%
Explanation: Given, Percentage decrease in each side of a square = 17% Percentage decrease in area of square = -17-17± 17 17100× = -34 + 2.89 = -31.11% Hence, percentage decrease in area = 31.11%
116. If radius of a circle is decreased by 11%, the n the total decrease in the area of the circle is given as
  1. A. 20.79%
  2. B. 19.50%
  3. C. 20.50%
  4. D. 21%
Answer: 20.79%
Explanation: Percentage decrease in area% 12111 11 100= - - + = -22 + 1.21 = - 20.79 Where (-decrease)
117. If the radius of a right circular cylinder is decreased by 10%, and the height is increased by 20%, then the percentage increase/decrease in its volume is
  1. A. 2.8% Increase
  2. B. 1.8% Increase
  3. C. 1. 8% Loss
  4. D. 2.8% Loss
Answer: 2.8% Loss
118. If the radius of a circle is increased by 19%, then by what percentage will its area increase?
  1. A. 27.89%
  2. B. 32.85%
  3. C. 11.91%
  4. D. 41.61%
Answer: 41.61%
Explanation: According to the question, Increase % = x+y + xy100 = 19+19 + 19 19100× = 38 + 361100 = 38+3.61 = 41.61%
119. If the radius of a cylinder is decreased by 40% and the height is increased by 60% to form a new cylinder, then the volume will be decreased by
  1. A. 41.5%
  2. B. 32.4%
  3. C. 40.5%
  4. D. 42.4%
Answer: 42.4%
120. If each side of a rectangle is decreased by 11%, then its area will decrease by
  1. A. 20.79%
  2. B. 24.31%
  3. C. 25%
  4. D. 21.13%
Answer: 20.79%
Explanation: Let length of rectangle = l Breadth of rectangle = b Area of rectangle = l × b According to the question, there are 11% decrease i n the length and breadth of rectangle Hence, Formula xyx y 100- - + 11 1111 11 100×= - - + = -22+1.21 = -20.79 Hence the area of rectangle decreased by 20.79%
121. If the length of a rectangle increases by 50% and the breadth decreases by 25%, then what will be the percent increase in its area?
  1. A. 15%
  2. B. 17.5%
  3. C. 12.5%
  4. D. 25%
Answer: 12.5%
122. If the radius of a cylinder is decreased by 20 % and the height is increased by 20% to form a new cylinder, then the volume will be decreased by
  1. A. 20.5%
  2. B. 32.2%
  3. C. 23.2%
  4. D. 22.3%
Answer: 23.2%
123. The radius of a spherical balloon is inflated from 3.5 cm to 4.9 cm by pushing air into it. What is the percentage increase in the volume of the original balloon?
  1. A. 173.6%
  2. B. 174.4%
  3. C. 74.4%
  4. D. 73.6%
Answer: 173.6%
Explanation: (b) Volume of sphere 34 r3= π 3 V r⇒ ∝ (3.5)3 : (4.9)3 3.5×3.5×3.5=4.9×4.9×4.9 125 : 343 Percentage increase 218 100125= × = 174.4%
124. The radius of a spherical balloon is inflated from 7 cm to 10.5 cm. The percentage increase in its surface area is
  1. A. 150%
  2. B. 125%
  3. C. 120%
  4. D. 135%
Answer: 150%
Explanation: (b) 3.5Required percentage 1007= × =50% 50 50Percentageincreasein surfacearea 50% 50% %100×= + + = 125%
125. The Length and the breadth of a rectangle are made to increase and decrease respectively, by 8% and 10%. What is the percentage increase or decrease in its area?
  1. A. Decrease by 1.8%
  2. B. Increase by 1.8%
  3. C. Increase by 2.8%
  4. D. Decrease by 2.8%
Answer: Decrease by 2.8%
Explanation: Required percentage = 8 - 10 - 8 10100× = - 2 - 0.8 = - 2.8% Decrease = 2.8%
126. If a side of a square is increased by 20%, then its area will increase by
  1. A. 44%
  2. B. 20%
  3. C. 80%
  4. D. 40%
Answer: 44%
127. Tarun owned a plot of land having an area that was 10% more than the area of the plot owned by Basab, while the area of the plot of land owned by Nakul was 40% more than the area of the plot owned by Tarun. If the area of the plot owned by Nakul was 2695 square feet, what was the area (in square feet) of the plot owned by Basab?
  1. A. 1740
  2. B. 1800
  3. C. 1780
  4. D. 1750
Answer: 1750
Explanation: Let area of Tarun's plot be x square feet and the area of plot owned by Basab y square feet According to the question, 100 40x 2695100+× = 10x 2695 14= × x = 1925 Square feet and 110y 1925100× = 19250y 11= y 1750= square feet
128. Three numbers A, B and C are in the ratio of 2 : 3 : 5. If each number is increased by 20%, 40% and 60% respectively, then what will be the new ratio?
  1. A. 12 : 17 : 35
  2. B. 12 : 21 : 40
  3. C. 13 : 21 : 33
  4. D. 15 : 21 : 40
Answer: 12 : 21 : 40
Explanation: Let the numbers be 20, 30 & 50 respectively. ∴ New ratio = 120 140 16020 : 30 : 50100 100 100× × × = 24 : 42 : 80 = 12 : 21 : 40
129. If the area of the base of a cone is increased then it becomes 1.96 times of original area. then the area is increased by
  1. A. 141%
  2. B. 40%
  3. C. 96%
  4. D. 100%
Answer: 96%
Explanation: Area of first cone = 1cm2 Area of second cone = 1.96cm2 ∵ Percentage increase in area of cone 1.96 1 1001 -= × 0.96 100 96%1= × =
130. Sanjay scored 75 out of 150 marks in his mid- term exam and 105 out of 150 in his annual exam. The percentage increase in his marks is
  1. A. 30%
  2. B. 45%
  3. C. 50%
  4. D. 40%
Answer: 40%
Explanation: Number obtained by Sanjay in half yearly examination = 75 Number obtained by Sanjay in annual examination = 105 ∵ Percentage increase in Sanjay's number 105 75 10075-= × 30 10075= × = 40%
131. The length and the breadth of a cuboid are increased by 10% each, whereas the height is reduced by 10%. By how much did the volume changes?
  1. A. 10 decrease
  2. B. 8.9 increase
  3. C. 8.9 decrease
  4. D. 10% increase
Answer: 8.9 increase
Explanation: Let the length, breadth, height of cubiod = 10 cm, 10 cm and 10 cm. On On Increasing% = 1089 1000 1001000- × = 8910 = 8.9%
132. Manish's salary is half of Ravi's salary. Ravi 's salary is how much percentage more than Manish's Salary?
  1. A. 100%
  2. B. 25%
  3. C. 50%
  4. D. 75%
Answer: 100%
Explanation: Ravi : Manish = 2 : 1 Required % = 2 1 1001- × = 1 1001× 100 %=
133. A is 15% more than B. How much in percent B is less than A? (Two places of decimal)
  1. A. 9.17%
  2. B. 16.14%
  3. C. 13.04%
  4. D. 6.14%
Answer: 13.04%
134. A number is increased first by 20% and then it is decreased by 10%. What is the percentage change in the number?
  1. A. 8% decrease
  2. B. 10% decrease
  3. C. 10% increase
  4. D. 8% increase
Answer: 8% increase
Explanation: Let number = 100 Increase by 20% Number = 100 120 120100× = Now decrease by 10% Number = 120 90 108100× = Change in number = 108 - 100 = 8 Percentage increase = 8 100 8%100 × = OR Respectively percentage change xyx y 100= ± ± ± 20 1020 10 100×= - - = 20 - 12 = 8% Hence there will be an increase of 8%.
135. A number is decreased by 30% then increased by 30% then further increased by 30%. What is the net decrease or increase percent in the number? (Correct to the nearest integer)
  1. A. Decrease of 18%
  2. B. Decrease of 19%
  3. C. Increase of 18%
  4. D. Increase of 19%
Answer: Increase of 18%
136. A number is increased by 30% then decreased by 30% then further decreased by 30%. What is the net decrease or increase percent in the number ? (Correct to the nearest integer)
  1. A. Decrease of 36%
  2. B. Increase of 40%
  3. C. Increase of 36%
  4. D. Decrease of 40%
Answer: Decrease of 36%
Explanation: Let the number = 100 According to the question, 130 70 70New Number = 100 × × × = 63.7 100 100 100 Decrease% = 100 - 63.7 = 36.3 ≈ 36%
137. A number is increased by 30% then decreased by 25% then further increased by 25%. What is the net increase/decreased in the number? (Correct to the nearest integer)
  1. A. Increase 21%
  2. B. Increase 22%
  3. C. Decrease 22%
  4. D. Decrease 21%
Answer: Increase 22%
138. A number is decreased by 30% then increased by 30% the further decreased by 10%. What is the net increase or decrease percent in the number? (Correct to the nearest integer)
  1. A. Decrease of 19%
  2. B. Decrease of 18%
  3. C. Increase 19%
  4. D. Increase 18%
Answer: Decrease of 18%
139. If A's salary is 30% more than B's salary, the n by what percentage is B's salary less than that of A? (correct to one decimal place)
  1. A. 25%
  2. B. 19.7%
  3. C. 17.5%
  4. D. 23.1%
Answer: 23.1%
140. A is 75% less than B and C is 75% of the difference between A and B. C is what percentage more than A?
  1. A. 100
  2. B. 125
  3. C. 75
  4. D. 90
Answer: 125
141. If A's salary is 60% more than B's salary, the n by what percentage is B's salary less than that of A?
  1. A. 47.7%
  2. B. 37.5%
  3. C. 33.3%
  4. D. 45%
Answer: 37.5%
Explanation: Let salary of B = ₹100 Let A's Salary is 60% more than B's. 100 60 100 160100+ × = Percentage of B 160 100 100160-= × 60 1016= × 75 37.5%2= = Hence B's salary is 37.5% less than A's salary.
142. A’s salary is 35% more than B’s salary. How much percent is B’s salary less than that of A’s? (correct to the nearest integer)
  1. A. 26%
  2. B. 20%
  3. C. 17.5%
  4. D. 35%
Answer: 26%
143. Raghav spends 80% of his income. If his income increases by 12% and the savings decrease by 10%, then what will be the percentage increase in his expenditure ?
  1. A. 17.5
  2. B. 22
  3. C. 16
  4. D. 20.5
Answer: 17.5
144. Basir's working hours per day were increased by 15% and his wages per hour were increased by 20%. By how much percent did his daily earnings increase ?
  1. A. 36
  2. B. 35
  3. C. 38
  4. D. 40
Answer: 38
Explanation: Percentage increase in daily income 15 2015 20 100×= + + = 38%
145. Price of diesel increased from Rs. 45/litre of Rs. 50/litre. How much should the consumption of diesel be reduced (in %) so as to increase expenditure by only 5% ?
  1. A. 5.5
  2. B. 5
  3. C. 4
  4. D. 4.5
Answer: 5.5
Explanation: Let the consumption of diesel be x litres. ∵ Price × Consumption = Expenditure ∴ 45 × x = Expenditure ....... (i) again new price × consumption = Expenditure 10550 y 45x 100× = × 45x 105y 100 50×= × y = 0.945x Percentage reduction in consumption x 0.945x 100x- )(= × 0.055x 100x )(= × 5.5%= Trick: Expenditure → 20 : 21 Price → 45 : 50 = 9 : 10 20 21Expenditure : 9 10 ∴ → = 200 : 189 11Required decrease % 100 200 = × = 5.5%
146. A reduction of 20% in the rate of sugar enable s Sudhir to get 6 kg more sugar from ₹960. What is the reduced rate of sugar per kg?
  1. A. ₹ 35
  2. B. ₹ 36
  3. C. ₹ 32
  4. D. ₹ 40
Answer: ₹ 32
Explanation: Given, Expenditure = Price (P) × Consumption (C) 20% = 1/5 ∴ P → 5 : 4 C → 4 : 5 1 → 6 kg Reduced rate of sugar per kg = 9606 5× = ₹32/kg
147. The price of a commodity increases by 28%. However, the expenditure on it increases by 12%. What is the percentage increase or decrease in its consumption?
  1. A. 16% increase
  2. B. 12.5% decrease
  3. C. 12.5% increase
  4. D. 16% decrease
Answer: 12.5% decrease
Explanation: Required % decrease = 128 112 100128- × = 12.5%
148. Gaurav earns ₹800 per day. After some weeks, he earns ₹960 per day. What is the percentage increase in his daily earnings?
  1. A. 18%
  2. B. 20%
  3. C. 16%
  4. D. 14%
Answer: 20%
Explanation: after some weeks → Gaurav earns → 800 : 960 increase 160= → So, Increase % = 160 20 100/800% × =
149. A person's salary was decreased by 50% and subsequently increased by 50%. How much percent does his salary increase or decrease?
  1. A. Decreased 18%
  2. B. Increase 15%
  3. C. Increase 20%
  4. D. Decrease 25%
Answer: Decreased 18%
Explanation: (d) Salary decrease percentage 50 5050 25 50/100%×= - + - = - Where (-) shows decrease
150. A person's salary was increased by 50% and subsequently decreased by 50%. How much percentage does he loss or gain?
  1. A. Loss of 25%
  2. B. Gain of 50%
  3. C. Loss of 30%
  4. D. Gain of 20%
Answer: Loss of 25%
151. The number of seats in cinema hall is increase d by 20% and the price of a ticket is also in creased by 8%. What is the percentage increase in the revenue collected?
  1. A. 30
  2. B. 29.6
  3. C. 28
  4. D. 28.4
Answer: 29.6
Explanation: Required increases % = 20 820 8 29.6%100×+ + =
152. A number is first increased by 40% and then decreased by 25%, again increased by 15% and then decreased by 20%. What is the net increase or decrease percent in the number?
  1. A. 7.2% decrease
  2. B. 6.4% increase
  3. C. 3.4% increase
  4. D. 3.4% decrease
Answer: 3.4% decrease
153. A number is first increased by 16% and then increased by 14%. The number, so obtained, is now decreased by 30%. What is the net increase or decrease percent in the original number (nearest to an integer)?
  1. A. 9% decrease
  2. B. No increase or decrease
  3. C. 7% decrease
  4. D. 6% Increase
Answer: 7% decrease
154. The price of an article is raised by 45% and then two successive discounts of 15% each are allowed. Ultimately the price of the article is
  1. A. 4.7625% Increase
  2. B. 7.7625% decrease
  3. C. 7.7625% Increase
  4. D. 4.7625% decrease
Answer: 4.7625% Increase
Explanation: Let the original Price ₹100 Then, marked price = ₹145 After two successive discount 85 85145 100 100= × × 29 17 17 104.762580× ×= = % increases in price = (104.7625 - 100)% = 4.7625% increase
155. Salary of Prakash was ₹75,000. If he gets an increment of 8%, then what will be his new salary?
  1. A. ₹77,000
  2. B. ₹80,000
  3. C. ₹81,000
  4. D. ₹1,08,000
Answer: ₹81,000
Explanation: Salary of Prakash = ₹ 75000 Increment of the salary = 8% = 75000 108100× = 750×108 = ₹81000
156. The price of Onion increases by 12.5%. The consumption of Onion also increases by 12.5%. What is the approximate percentage increase in the expenditure on account of the purchase of Onions?
  1. A. 28.44%
  2. B. 29.12%
  3. C. 24.82%
  4. D. 26.56%
Answer: 26.56%
Explanation: Let intial income 100 = 100 Consumption = 100 According to the question 100×100 = 10000 112.5×112.5 = 12656.25 Required % 2656.25 10010000×= = 26.56%
157. During the last year, the price of an electronic article is increased by 10%, and this year the price of the same article decreased by 10%. If the electronic item is currently priced at ₹66,000, what was the price of the corresponding electronic item at the beginning of the last year? (Rounded two decimal place).
  1. A. 72,432.4
  2. B. 82,345.4
  3. C. 91,262.5
  4. D. 66,666.7
Answer: 66,666.7
158. A and B obtained 441 marks and 558 marks, respectively. If B got 62% marks, then percentage of marks obtained by A is
  1. A. 49
  2. B. 52
  3. C. 48
  4. D. 51
Answer: 49
159. A is 60% more than B, C is 35% less than D and D is 30% more than A, Which of the following is true?
  1. A. 169 B = 125 C
  2. B. 25 B = 13 C
  3. C. 13 B = 25 C
  4. D. 125 = 169 C
Answer: 169 B = 125 C
Explanation: According to the question, 160B A100× = 160 130B D100 100× × = 160 130 65B C100 100 100× × × = 169B = 125C
160. Sujata spends 18% of her monthly income on house seat, 40% of the income on groceries and 55% of the remaining on her children education and others. If her only savings is Rs. 4,725 then her expenditure on 'education and others' is
  1. A. Rs. 5,885
  2. B. Rs. 5,755
  3. C. Rs. 5,875
  4. D. Rs. 5,775
Answer: Rs. 5,775

Explore More Practice Topics and Quizzes