👥 Exam-preparation support for aspirants across India.🔔 Free UPSC syllabus, quizzes and class videos.✓ SSC CGL eligibility guide is live in Vidyarthi Kendra.
IUC Academy logoIUC AcademyHome

Percentage MCQ Practice

Practice question set with answers. Use deep links to save questions.

Quiz App / Percentage

803 questions loaded. Showing page 3 of 11 for fast crawlable revision and deep linking.

161. Rohit multiply a number by 2 instead of dividing the number by 2. Resultant number is what percentage of the correct value?
  1. A. 200%
  2. B. 300%
  3. C. 50%
  4. D. 400%
Answer: 400%
162. If X is 80% more than Y, then Y is how much percentage less than X?
  1. A. 61.33 %
  2. B. 80 %
  3. C. 33.3 %
  4. D. 44.44 %
Answer: 44.44 %
163. A is 20% less than B. B is 10% less than C. C is 30% more than D. If D is 400, then what is the value of A?
  1. A. 374.4
  2. B. 368.6
  3. C. 382.2
  4. D. 354.2
Answer: 374.4

164. What is the value of 12.5% of 30% of 1440?

  1. A. 64
  2. B. 44
  3. C. 50
  4. D. 54
Answer: 54
Explanation: According to the question, ⇒ 30 1251440× 100 1000× ⇒ 3×125144× 541000 =
165. Two numbers are greater than the third number by 80% and 35% respectively. What is the ratio of two numbers?
  1. A. 4 : 3
  2. B. 17 : 6
  3. C. 8 : 5
  4. D. 8 : 3
Answer: 4 : 3
Explanation: Let the third number = 100 Then, The First number = 180 The Second number = 135 The First number : Second number = 180 : 135 = 4 : 3
166. An examination was conducted for five papers where the maximum marks for each paper was 100. X obtained 82, 97, 88, 91 respectively in four subjects. If his total marks were 90% then how much marks he obtained in fifth subject?
  1. A. 92
  2. B. 94
  3. C. 89
  4. D. 79
Answer: 92
Explanation: Total marks of the examination= 5 × 100 = 500 Total score of the exam = 90500 450100× = According to the question, Let the marks obtained in the fifth (5 th) subject = x ∴ x + 82 + 97 + 88 + 91 = 450 x + 358 = 450 x = (450 - 358) x = 92 So He got 92 marks in the fifth subject
167. A is 20% more than B. B is 25% more than C. C is less than A (in percentage)?
  1. A. 33.33%
  2. B. 37.5%
  3. C. 50%
  4. D. 66.66%
Answer: 33.33%

168. 12.5% of A = 55. What is the value of A ?

  1. A. 480
  2. B. 500
  3. C. 440
  4. D. 550
Answer: 440
169. If 60% of a number is equal to 3/7 of another number, then what is the ratio of the two numbers?
  1. A. 4 : 5
  2. B. 5 : 8
  3. C. 5 : 7
  4. D. 1 : 2
Answer: 5 : 7

170. What is the difference between 0.9 and 0.9%?

  1. A. 0.981
  2. B. 0.891
  3. C. 0.198
  4. D. 8.91
Answer: 0.891
Explanation: Required difference 0.90.9 -100= = 0.9 - 0.009 = 0.900 - 0.009 = 0.891
171. The ratio of the number of rural and urban workers (includes men and women only) in an office is 3:2. If 20% of rural and 25% of urban are women, the percentage of men is
  1. A. 67.50%
  2. B. 82.50%
  3. C. 78%
  4. D. 58%
Answer: 78%
Explanation: Let, Total Number of workers = 100, Number of men = 48 + 30 = 78 Required Percentage 100 78/100%= × 78%=

172. If 40% of x equal 50% of y, then y : x is

  1. A. 4 : 5
  2. B. 3 : 2
  3. C. 2 : 3
  4. D. 5 : 4
Answer: 4 : 5
173. Amar, Bhavan, Chetan and Dinesh have a total of ₹150 with them, Amar has one-fourth of the total amount with the other. The amount with Amar (in ₹) is
  1. A. 37.5
  2. B. 30
  3. C. 25
  4. D. 20
Answer: 30
174. A is 25% more than B while B is 20% less than C and C is 10% more than D. Which of the following is not true?
  1. A. B is 22% less than A
  2. B. A is 10% more than D
  3. C. B is 12% less than D
  4. D. A = C
Answer: B is 22% less than A

175. What percent of 5.6 kg is 140 gram?

  1. A. 2.5
  2. B. 1.8
  3. C. 2
  4. D. 1.5
Answer: 2.5

176. 60% of a number is 168, then what is the number

  1. A. 280
  2. B. 320
  3. C. 240
  4. D. 200
Answer: 280

177. 320 is how much percentage less than 400?

  1. A. 20%
  2. B. 18%
  3. C. 12%
  4. D. 15%
Answer: 20%
Explanation: Percentage decrease 400 320 100400-= × 80 20%4= =
178. A is 40% more than B and B is 60% less than C. If C is 60% more than D, then which of the following is true?
  1. A. C is 60% more than B
  2. B. A is 54% less than C
  3. C. B is 36% less than D
  4. D. D is 10.4% more than A
Answer: B is 36% less than D

179. If two-fifth of a certain number's 40% is 24. Then number is?

  1. A. 136
  2. B. 148
  3. C. 150
  4. D. 154
Answer: 150

180. 32240 is how much percent of 62000 ?

  1. A. 46%
  2. B. 42%
  3. C. 48%
  4. D. 52%
Answer: 52%
Explanation: Required Percentage 32240 10062000= × 32240 52%620= =

181. 2898 is how much percent of 12600 ?

  1. A. 19%
  2. B. 21%
  3. C. 23%
  4. D. 27%
Answer: 23%
182. If one-third of a number is 35, then what will be the 64% of that number?
  1. A. 67.2
  2. B. 70.8
  3. C. 61.4
  4. D. 72.6
Answer: 67.2
Explanation: (a) Let the number be x. 1x 353× = x = 105 64% of number = 64105 67.2100× =
183. When 30 is subtracted from 45% of a number, the result is 150. What is the value of the number?
  1. A. 400
  2. B. 300
  3. C. 600
  4. D. 800
Answer: 400
Explanation: (a) Let the number be x. x × 45% - 30 = 150 45x 150 30100× = + 45x 180100× = 180 100x 40045×= = Hence required number = 400
184. If one-third of a number is 75, then what will be the 80% of that number?
  1. A. 180
  2. B. 240
  3. C. 270
  4. D. 360
Answer: 180
Explanation: Let the number be x. According to the question, 1x 753× = x = 225 ∴ 80³ of x - 80225 9 20 180100× = × =
185. When 120 is subtracted from 70% of a number, the result is 90. What is the value of the number?
  1. A. 300
  2. B. 280
  3. C. 450
  4. D. 270
Answer: 300
Explanation: Let the number be x According to the question, 70x 120 90100× - = 70x 12000 90100- = 70x = 9000 + 12000 70x = 21000 So that number (x) = 300

186. What is the value of 20% of 30% of 1200?

  1. A. 36
  2. B. 72
  3. C. 108
  4. D. 144
Answer: 72
187. In a school 55% of the students are girls. If number of boys is 360, then what is the total number of students in the school?
  1. A. 720
  2. B. 800
  3. C. 1000
  4. D. 1200
Answer: 800
Explanation: Percentage of girls in school = 55% Hence percentage of boys = (100-55) = 45³ Given- 45³ = 360 1³ = 360/45 ∴100³ Total student= 360 10045 × = 8×100 = 800
188. If One-third of a number is 125, then what will be the 64% of that number?
  1. A. 240
  2. B. 360
  3. C. 480
  4. D. 180
Answer: 240

189. The value of 18% of 15% of 259 of 3800 is

  1. A. 583
  2. B. 385
  3. C. 582
  4. D. 285
Answer: 285
190. A shopkeeper has certain number of apples of which 10% are found to be rotten. He sells 85% of the remaining good apples and still has 405 good apples. How many apples did he originally have?
  1. A. 3000
  2. B. 3500
  3. C. 2500
  4. D. 2000
Answer: 3000
191. If a% of 240 is c and c% of a is 117.6, then t he value of a + c is
  1. A. 260
  2. B. 196
  3. C. 238
  4. D. 144
Answer: 238
192. In a test consisting of 120 questions, Anuradha answered 65% of the first 60 questions correctly. What percentage of the remaining questions does she need to answer correctly to score 75% in the test?
  1. A. 80
  2. B. 90
  3. C. 84
  4. D. 85
Answer: 85
Explanation: 75% of 120 question = 75120 100× = 90 question 65% of 60 question = 6560 100× = 39 question Remaining correct answer = 90 - 39 = 51 No. of remaining question = 120 - 60 = 60 ∴ Required % = 51 10060 × = 85%
193. Two numbers are respectively 25% and 65% more than a third number. The ratio of the two numbers is
  1. A. 25 : 33
  2. B. 16 : 17
  3. C. 16 : 19
  4. D. 25 : 42
Answer: 25 : 33
Explanation: First No. : Second No. : Third No. 125 : 165 : 100 25 : 33 : 20 Hence ratio of both number = 25 : 33
194. Kavita's attendance in her school for the academic session 2018-2019 was 216 days. On computing her attendance, it was observed that her attendance was 90%. The total working days of the school were
  1. A. 250
  2. B. 240
  3. C. 195
  4. D. 194
Answer: 240
Explanation: Given, Kavita's attendance at her school (in day) = 216 da ys Kavita's attendance at her school (in%) = 90% ∵ 90% = 216 ∴ 1% = 21690 ∴ 100% = 216 10090 × = 240 Hence, total number of working day of the school = 240
195. A runner is running at a speed of 40 km/h. If he runs at a speed of 30 km/h, then what will the decrease in the percentage of his speed be?
  1. A. 30%
  2. B. 20%
  3. C. 15%
  4. D. 25%
Answer: 25%
Explanation: Decrease in speed of runner = 40 - 30 = 10 km/h ∴ Percentage decrease in speed = 10 10040 × = 25%

196. If 22% of x = 30% of y, then y : x is equal to

  1. A. 17 : 16
  2. B. 11 : 15
  3. C. 15 : 14
  4. D. 15 : 11
Answer: 11 : 15
197. A man purchased a car for ₹12 Lakhs and was insured for 80% of the cost. He sold the car at a 15% loss, but had not yet delivered it to the buyer when he met with an accident. After the accident, the car was damaged a lot and the insurance company paid 90% of the insured amount. The net difference in the two transactions is
  1. A. ₹1.38 lakhs
  2. B. ₹92 lakhs
  3. C. ₹1.56 lakhs
  4. D. ₹88 lakhs
Answer: ₹1.56 lakhs
Explanation: The person bought the car for 12 lakhs and got it insured for 80% of its cost. Sum insured = 1200000× 80100 =960000 Loss of 15% = 1200000× 15 180000100 = Hence, he sold the car for 1020000. Insurance company paid 90% of the insured amount. = 960000× 90100 =864000 paid Net difference in both transaction = 1020000 - 8640 00 = 156000 = 1.56 lakh
198. 2000 employees are assigned to complete a project. At the end of the first year, 15% of the number of employees are decreased and at the end of the second year again 10% of the number of employees are decreased. However, to complete the project in time, the number of employess are increased by 10% at the end of third year. What was the number of employees working during the fourth year?
  1. A. 1786
  2. B. 1683
  3. C. 1783
  4. D. 1685
Answer: 1683
199. Two numbers A and B are, respectively, 80% and 20% more than a third number C. The ratio of the numbers A to B is
  1. A. 5:4
  2. B. 4:5
  3. C. 3:2
  4. D. 3:4
Answer: 3:2
Explanation: Let the third number C is 100. According to the question, A : B : C 180 : 120 : 100 A : B 180 : 120 A : B = 3 : 2
200. A crate of fruits contains one spoiled fruit f or every 25 fruits. 60% of the spoiled fruits were sold. If the seller had sold 48 spoiled fruits, then the number of fruits in the crate were
  1. A. 2400
  2. B. 1200
  3. C. 300
  4. D. 2000
Answer: 2000
Explanation: 60³ = 48 5³ = 4 100³ = 80 Total spoiled fruits = 80 Hence, Number of total fruits = 25 × 80 = 2000
201. A student multiplied a number with 34 instead of 43 . What is the error percentage?
  1. A. 43.75%
  2. B. 67.45%
  3. C. 59.67%
  4. D. 39.34%
Answer: 43.75%
Explanation: Let number is = 12 Percentage error 16 9 10016-= × 7 10016= × 43.75%=
202. In a class, if 60% of the students are boys an d the number of girls is 36, then the number of boys is
  1. A. 58
  2. B. 65
  3. C. 60
  4. D. 54
Answer: 54
Explanation: Given, The percentage of boy in class = 60% Then, The percentage of girls in class = 100 - 60 = 40% As per question, ∵ 40% of total student = 36 ∴ 1% of total student 36 40 = ∴ Total number of boys = 60% of total student 36 60 5440= × =

203. 68 is 25% of which of the following numbers?

  1. A. 272
  2. B. 204
  3. C. 285
  4. D. 136
Answer: 272
Explanation: Let the number is x. ∴∴ ∴∴ 25x 68100× = x = 68×4 = 272
204. The difference between two positive numbers is equal to 30% of the greater number. If the smaller number is 28, then the sum of both the numbers is
  1. A. 72
  2. B. 65
  3. C. 68
  4. D. 64
Answer: 68
Explanation: Let greater positive number is = x According to the question, (x-28) = 30x 100× 10x - 280 = 3x 7x = 280 ⇒ x = 40 then, sum of both number = (40+28) = 68
205. The difference between a number and one- third of that number is 228. What is 20% of that number?
  1. A. 72.5
  2. B. 68.4
  3. C. 58.9
  4. D. 61.8
Answer: 68.4
Explanation: Number = 300 unit (300 - 100) unit = 228 200 unit = 228 300 unit = 114 × 3 300 unit of 20% 1114 3 68.4 5 = × × =
206. If the x% of y is 150 and y% of z is 300 then. What is the relation between x and z ?
  1. A. z = x/2
  2. B. z = x
  3. C. z = 2x
  4. D. z = x/3
Answer: z = 2x
207. If the numerator of a fraction is increased by 60% and the denominator is increased by 40% then the resultant fraction is 1663 . The original fraction is
  1. A. 59
  2. B. 49
  3. C. 29
  4. D. 211
Answer: 29
208. If decreasing 110 by x% gives the same result as increasing 50 by x%, then x% of 650 is what percentage (correct to the nearest integer) more than (x-10)% of 780?
  1. A. 12%
  2. B. 14%
  3. C. 17%
  4. D. 18%
Answer: 14%
209. If 25% of 400 + 35% of 1260 + 27% of 1800 = 1020+x, then the value of x lies between
  1. A. 11 to 15
  2. B. 6 to 10
  3. C. 16 to 20
  4. D. 0 to 5
Answer: 6 to 10
210. The monthly salary of a person was ₹50,000. He used to spend on Family expenses (E), Taxes (T), Charity (C), and the rest were his savings. E was 60% of the income, T was 20% of E, and C was 15% of T. When his salary got raised by 40%, he maintained the percentage level of E, but T becomes 30% of E and C becomes 20% of T. The difference between the two savings (in ₹) is
  1. A. 128
  2. B. 220
  3. C. 130
  4. D. 250
Answer: 220
211. If decreasing 110 by x% gives the same result as increasing 50 by x%, then x% of 650 is what percentage more than (x+20) % of 180 ? (Correct to nearest integer)
  1. A. 80%
  2. B. 154%
  3. C. 136%
  4. D. 90%
Answer: 136%

212. If 49% of X = Y, then Y% of 50 is

  1. A. 40% of Y/ X of 50%
  2. B. 24.5% of X/ X of 24.5%
  3. C. 40% of Y/ Y of 40%
  4. D. 24.5 of Y/ Y of 24.5%
Answer: 24.5% of X/ X of 24.5%
213. A class has five sections that have 25, 30, 40 , 45 and 60 students, respectively. The pass percentage of these sections are 20%, 30%, 35%, 40% and 100%, respectively. The pass percentage of the entire class is
  1. A. 79%
  2. B. 63%
  3. C. 87%
  4. D. 53%
Answer: 53%
214. Two numbers are 50% and 75% lesser than a third number. By how much percent is the second number to be enhanced to make it equal to the first number ?
  1. A. 50
  2. B. 25
  3. C. 75
  4. D. 100
Answer: 100
Explanation: Let the third number c = 100 First number and Second number are 50% and 75% lesser than a third number. a b c 50 25 100 Required Increase % = 25 100 100%25 × =
215. When a number is increased by 20, it becomes 116% of itself. What is the number?
  1. A. 100
  2. B. 250
  3. C. 125
  4. D. 400
Answer: 125
Explanation: Let the number is x- According to question, x + 20 = 116x 100× 16 x = 2000 x = 125

216. 0.09% of 25% of 1200 is equal to ........

  1. A. 0.27
  2. B. 2.7
  3. C. 27
  4. D. 270
Answer: 0.27
217. In an examination, A obtained 10% more marks than B, B obtained 20% more marks than C and C obtained 32% less marks than D. If A obtained 272 more marks than C, then the marks obtained by B is
  1. A. 850
  2. B. 1020
  3. C. 816
  4. D. 952
Answer: 1020
218. If A is 28% more than B and C is 25% less than the sum of A and B, then by what percent will C be more than A (correct to one decimal place)?
  1. A. 32.2%
  2. B. 28%
  3. C. 43%
  4. D. 33.6%
Answer: 33.6%
219. A is 25% more than B and B is 40% less than C. If C is 30% more than D, then by what percent is A less than D ?
  1. A. 2.5
  2. B. 4
  3. C. 1.5
  4. D. 5
Answer: 2.5
220. A man's annual income has increased by Rs. 5 lakhs but the tax on income that he has to pay has reduced from 12% to 10%. He now pays Rs. 10,000 more income tax. What is his increased income (in Rs. lakhs)?
  1. A. 20
  2. B. 25
  3. C. 15
  4. D. 10
Answer: 25

221. 5% of a = b, then b% of 20 is the same as ____.

  1. A. 20% of a/2
  2. B. 50% of a/20
  3. C. 50% of a/2
  4. D. 20% of a/20
Answer: 20% of a/20
Explanation: a of 5% = b 5a b100× = a 20b = 20 of b% = ab of b% a b 20 b 100 20= × × a 20 20 100= × a= 20% of 20
222. When a number is increased by 40, it becomes 125% of itself. What is the number?
  1. A. 200
  2. B. 60
  3. C. 160
  4. D. 100
Answer: 160

223. 0.02 of 150% of 600 is

  1. A. 0.18
  2. B. 1.8
  3. C. 18
  4. D. 0.018
Answer: 0.18
Explanation: 600 of 150% of 0.02% 150 0.02600 100 100= × × = 0.18
224. A man's annual income has increased by Rs. 2 lakhs but the tax on income that he has to pay has reduced from 20% to 16%. He now pays the same amount of tax as before. What is his increased income (in Rs. lakhs) ?
  1. A. 8
  2. B. 10
  3. C. 12
  4. D. 6
Answer: 10

225. 150% of 0.05% of x is 75. Find x.

  1. A. 1,00,000
  2. B. 75000
  3. C. 1,25,000
  4. D. 1,50,000
Answer: 1,00,000

226. 250% of a = b, then b% of 250 is the same as a% of .......

  1. A. 625
  2. B. 1000
  3. C. 100
  4. D. 6250
Answer: 625
Explanation: a of 250% = b Then, 250 of b% b250 100= × a 250250 100 100×= × × a= 625× = a% of 625100
227. A man's annual income has increased by Rs 1.2 lakhs but the tax on income that he has to pay has reduced from 12% to 10%. He now pays the same amount of tax as before. What is his increased income ( in Rs lakh)?
  1. A. 8.4
  2. B. 7.2
  3. C. 9.6
  4. D. 6
Answer: 7.2
Explanation: Let Annual income of a man = x lakh According to the question 10(x 1.2) 100+ × = 12x 100× 10x + 12 = 12x x = 6 lakh Hence Increase income of a man = ₹ (6+1.2) lakh = ₹ 7.2 lakh

228. 2% of a = b, then b% of 10 is the same

  1. A. 200% of a
  2. B. 20% of a/100
  3. C. 20% of a/10
  4. D. 200% of a/10
Answer: 20% of a/100
Explanation: According to the question, 2a 100× = b b = a50 then , 10 of b% = a 110 50 100× × = a 1100 5× = 20% of a100
229. Two numbers are 40% and 80% lesser than a third number. By how much percent is the second number to be enhanced to make it equal to the first number ?
  1. A. 100
  2. B. 33.3
  3. C. 66.6
  4. D. 200
Answer: 200
Explanation: Let the third number is 100. Then as per question, The First number = 100 - 40 = 60 The Second number = 100 - 80 = 20 Increment in the second number for a value is equal to first number = 60 - 20 Increment percent 60 20 10020- )(= × = 200
230. When a number is increased by 24, it becomes 115% of itself. What is the number ?
  1. A. 160
  2. B. 250
  3. C. 100
  4. D. 200
Answer: 160
Explanation: Let number is x. According to the question- x 115x 24 100×+ = 20x + 480 = 23x 3x = 480 x 160=

231. 0.08% of 120% of 50,000 is equal to ........

  1. A. 480
  2. B. 48
  3. C. 4800
  4. D. 4.8
Answer: 48
Explanation: According to the question, 50000 of 120% of 0.08% 120 0.0850000 100 100= × × 65 85= × × = 48
232. The price of cooking oil increased by 25%. Find by how much percentage a family must reduce its consumption in order to maintain the same budget?
  1. A. 70%
  2. B. 20%
  3. C. 30%
  4. D. 80%
Answer: 20%
233. By what number must the given number be multiplied to increase the number by 25%.
  1. A. 3
  2. B. 34
  3. C. 54
  4. D. 25
Answer: 54
Explanation: Let number = x New number 125 5x x100 4= × = ∴ Must be multiplied by 54
234. In an examination in which the full marks were 500, A scored 25% more marks than B, B scored 60% more marks than C and C scored 20% less marks than D. If A scored 80% marks, then the percentage of marks obtained by D is
  1. A. 65%
  2. B. 54%
  3. C. 50%
  4. D. 60%
Answer: 50%
Explanation: Full mark → A B C D 160 : 128 : 80 : 100 Q160→ 80% 1 → 1 %2 100 → 50%
235. If the Difference between 62% and 80% of a numbers is 198, then the difference between 92% and 56% of the number will be
  1. A. 1100
  2. B. 360
  3. C. 3564
  4. D. 396
Answer: 396
236. If 50% of a number is added to 75, the obtained result is the same number, the number is
  1. A. 400
  2. B. 100
  3. C. 250
  4. D. 150
Answer: 150
237. The income of A is 40% more than that of B. If A got a 25% rise in his income and B got a 40% rise in his income, then the percentage increase in the combined incomes of A and B is
  1. A. 28.25
  2. B. 34.5
  3. C. 24.5
  4. D. 31.25
Answer: 31.25
238. A is 20% less than B and C is 30% more than D. If D is 25% less than A, then which of the following is true?
  1. A. C = 0.39B
  2. B. B = 0.78C
  3. C. B = 0.39C
  4. D. C = 0.78B
Answer: C = 0.78B
Explanation: 80 4BA B 100 5= × = 130 13DC D 100 10= × = 75 3AD A 100 4= × = thus its clear, that 5A = 4B or 15A = 12B ..............(i) 10C = 13D ..............(ii) 4D = 3A or 20D = 15A ..............(iii) From equation (i) and (iii) 15A 12B 20D= = Solving the equation (ii), 10D C13= 12B 20D=Q 1012B 20 C13∴ = × 12 13 BC 200× ×= C 0.78B= (On balancing the ratio from below) Trick : A : B = ( 4 : 5) ×10 D : A = (3 : 4) × 10 C : D = (13 : 10) × 3 A : B : C : D = 40 : 35 : 39 : 30 C 39 B 50 C 0.78B. = =
239. A is 20% less than B while C is 20% more than D. If D is 25% less than A, then which of the following is true?
  1. A. C = 0.72 B
  2. B. B = 0.675 C
  3. C. C = 0.675 B
  4. D. B = 0.72 C
Answer: C = 0.72 B
240. The income of A is 25% more than that of B and the income of C is 65% less than the sum of the incomes of A and B. Income of C is what percent less than the income of A?
  1. A. 37
  2. B. 35
  3. C. 28
  4. D. 32
Answer: 37
Explanation: According to the question, Income of C is 65% less then (A + B) income. Income of C 35900 100= × = 315 Income of C is less than A 500 315 100500-= × 1855= = 37%

Explore More Practice Topics and Quizzes