Practice question set with answers. Use deep links to save questions.
649 questions loaded. Showing page 6 of 9 for fast crawlable revision and deep linking.
401. Select the letter-Cluster that can replace the question mark (?) in the following series. ACD, EGH, IKL, ?, QST
- A. MNO
- B. MOP
- C. NPQ
- D. NOP
Answer: MOP
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'MOP' correctly replaces the question mark (?).
402. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 101, 106, 116, 131, 151, ?
- A. 156
- B. 146
- C. 166
- D. 176
Answer: 176
Explanation: First differences are [5, 10, 15, 20] (increasing by +5 each step); next difference is +25, so 151 + (25) = 176.
403. Complete the following number series. 620, 670, 722, 776, ______
- A. 850
- B. 841
- C. 859
- D. 832
Answer: 832
Explanation: First differences are [50, 52, 54] (increasing by +2 each step); next difference is +56, so 776 + (56) = 832.
404. Select the option that will be followed in the following series. YVS, ROL, KHE, _____
- A. DBZ
- B. EBY
- C. DAX
- D. DAY
Answer: DAX
Explanation: In the letter series YVS, ROL, KHE, each term advances by (-7, -7, -7) in alphabetical position, giving 'DAX'.
405. Select the term that will come next in the following series. 8, 27, 64, 125, ____
- A. 280
- B. 343
- C. 250
- D. 216
Answer: 216
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '216' correctly replaces the question mark (?).
406. Select the term that will come next in the following series. GN, MT, SZ, _____
- A. WD
- B. ZG
- C. YF
- D. XE
Answer: YF
Explanation: In the letter series GN, MT, SZ, each term advances by (+6, +6) in alphabetical position, giving 'YF'.
407. Select the correct option that will complete the series. 7, 25, 79, 241, _____
- A. 439
- B. 652
- C. 380
- D. 727
Answer: 727
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '380' correctly replaces the question mark (?).
408. Complete the following number series: 529,441,361,289,______
- A. 220
- B. 256
- C. 235
- D. 225
Answer: 225
Explanation: First differences are [-88, -80, -72] (increasing by +8 each step); next difference is -64, so 289 + (-64) = 225.
409. In the following number series two numbers have been put within brackets. Study the series carefully and select the correct alternative with respect to the series. 5, 11, 18, (25), 35, (45), 56,
- A. Both the bracket numbers are incorrect
- B. The first bracket number(from the left) is correct and the second is incorrect.
- C. Both the bracket numbers are correct.
- D. The first bracket number(from the left) is incorrect and the second is correct.
Answer: The first bracket number(from the left) is incorrect and the second is correct.
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'Both the bracket numbers are incorrect' correctly replaces the question mark (?).
410. Select the correct option that will complete the series. 7, 22, 52, 97, 157, ?
- A. 232
- B. 222
- C. 257
- D. 254
Answer: 232
Explanation: First differences are [15, 30, 45, 60] (increasing by +15 each step); next difference is +75, so 157 + (75) = 232.
411. Find the wrong term in the given series. 17, 22, 29, 36, 49, 62
- A. 22
- B. 49
- C. 29
- D. 36
Answer: 36
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '36' correctly replaces the question mark (?).
412. Select the term that will come next in the following series. MN, NOP, PQRS, STUVW,?
- A. WXYZ
- B. WXYZA
- C. XYZABC
- D. WXYZAB
Answer: XYZABC
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'XYZABC' correctly replaces the question mark (?).
413. Select the number that can replace the question mark(?) in the following series. 4,2,2,3,6,?
- A. 3
- B. 6
- C. 12
- D. 15
Answer: 15
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '3' correctly replaces the question mark (?).
414. Select the correct option that will complete the series. 1,3,9,31,______,651
- A. 109
- B. 97
- C. 127
- D. 129
Answer: 129
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '129' correctly replaces the question mark (?).
415. Select the term that will complete the following letter series. QN, RP, TS, WW, ______, FH
- A. YC
- B. XB
- C. AC
- D. AB
Answer: AB
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'YC' correctly replaces the question mark (?).
416. In the following number series two numbers have been put within brackets. Study the series carefully and select alternatives with respect to the series. 1,9,25,(36),81,121,(169),225
- A. The first bracketed number (from the left) is correct and the second incorrect.
- B. Both the bracketed numbers are incorrect
- C. The first bracketed number (from the left) is incorrect and the second is correct.
- D. Both the bracketed numbers are correct.
Answer: The first bracketed number (from the left) is incorrect and the second is correct.
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'The first bracketed number (from the left) is correct and the second incorrect.' correctly replaces the question mark (?).
417. Which number will replace the question mark (?) in the following series. 12,14,17,22,29,40,?
- A. 51
- B. 53
- C. 38
- D. 47
Answer: 53
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '53' correctly replaces the question mark (?).
418. Select the correct option that will complete the series. 13, 42, 129, 390, ______
- A. 1220
- B. 1173
- C. 1179
- D. 1170
Answer: 1173
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '1173' correctly replaces the question mark (?).
419. Select the term that will come next in the following series. CAY , FDB, IGE, ______
- A. KJL
- B. LJH
- C. KIG
- D. JHL
Answer: LJH
Explanation: In the letter series CAY, FDB, IGE, each term advances by (+3, +3, +3) in alphabetical position, giving 'LJH'.
420. Select the correct option that will complete the series. 441, 484, 529, 576, _______
- A. 641
- B. 630
- C. 610
- D. 625
Answer: 625
Explanation: First differences are [43, 45, 47] (increasing by +2 each step); next difference is +49, so 576 + (49) = 625.
421. Select the correct option that will complete the series. 900, 450, 90, 45, 9,?
- A. 6
- B. 4.5
- C. 3
- D. 2.5
Answer: 4.5
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '4.5' correctly replaces the question mark (?).
422. Select the letter-cluster that can replace the question mark(?) in the following series. ACZ, EGV , HJS, JLQ, ?
- A. LMO
- B. KMP
- C. LNO
- D. KNO
Answer: KMP
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'KMP' correctly replaces the question mark (?).
423. Select the correct option that will complete the series. 15, 31, ?, 127, 255
- A. 63
- B. 89
- C. 47
- D. 21
Answer: 63
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '89' correctly replaces the question mark (?).
424. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. -1, 5, 23, 59, 119, 209,?
- A. 409
- B. 309
- C. 335
- D. 289
Answer: 335
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '309' correctly replaces the question mark (?).
425. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 2807, 1400, 697, ? , 171, 84
- A. 697
- B. 84
- C. 371
- D. 346
Answer: 346
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '346' correctly replaces the question mark (?).
426. Select the letter cluster that will replace the question mark (?) in the following series. ACEGI, BDFHJ, KMOQS, ? , UWYAC, VXZBD
- A. PQRTV
- B. LPRTV
- C. TUVWX
- D. LNPRT
Answer: LNPRT
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'PQRTV' correctly replaces the question mark (?).
427. Find the wrong therm in the given series: 80, 70, 55, 35, 10, -20, -50
- A. 70
- B. -20
- C. 10
- D. -50
Answer: -50
Explanation: First differences are [-10, -15, -20, -25] (increasing by -5 each step); next difference is -30, so 10 + (-30) = -20.
428. Select the correct option that will complete the series 26,51,176,801,?
- A. 3926
- B. 3625
- C. 2441
- D. 2854
Answer: 3926
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '3625' correctly replaces the question mark (?).
429. Select the term that will come next in the following series. BY , CX, EV , HS, _____
- A. JQ
- B. PK
- C. LO
- D. MN
Answer: LO
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'PK' correctly replaces the question mark (?).
430. Select the term that will come next in the following series. ELFA, GLHA, ILJA, ______, MLNA
- A. OLPA
- B. KLMA
- C. LLMA
- D. KLLA
Answer: KLLA
Explanation: In the letter series ELFA, GLHA, ILJA, MLNA, each term advances by (+2, +0, +2, +0) in alphabetical position, giving 'OLPA'.
431. Select the number that can replace the question mark(?) in the following series. 3, 7, 15, 31, 63, ?
- A. 127
- B. 115
- C. 131
- D. 92
Answer: 127
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '115' correctly replaces the question mark (?).
432. Select the number that can replace the question mark(?) in the following series0. 1500, 745, 370, 180, 87.5, ?
- A. 36.25
- B. 36.5
- C. 38.5
- D. 38.75
Answer: 38.75
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '38.5' correctly replaces the question mark (?).
433. Find the wrong term in the given number series: 34, 32, 35, 33, 36, 37
- A. 33
- B. 37
- C. 32
- D. 34
Answer: 37
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '34' correctly replaces the question mark (?).
434. Select the correct option that will fill in the blank and complete the series. 1440, 240, 48, ? , 4, 2
- A. 4
- B. 6
- C. 3
- D. 12
Answer: 12
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '3' correctly replaces the question mark (?).
435. One term in the given number series is wrong. Find out the wrong term. 15, 17, 22, 32, 49, 76
- A. 49
- B. 32
- C. 22
- D. 76
Answer: 76
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '49' correctly replaces the question mark (?).
436. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 10, 17, 31, 52, 80, ?
- A. 115
- B. 125
- C. 135
- D. 105
Answer: 115
Explanation: First differences are [7, 14, 21, 28] (increasing by +7 each step); next difference is +35, so 80 + (35) = 115.
437. Which of the following letter cluster will replace the question mark (?) to complete the given series? SXP, PVO, MTN, ? , GPL
- A. KRM
- B. JRM
- C. JSM
- D. JQN
Answer: JRM
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'JSM' correctly replaces the question mark (?).
438. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 4, 9, 19, 39, 79, ?
- A. 161
- B. 156
- C. 159
- D. 158
Answer: 159
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '159' correctly replaces the question mark (?).
439. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 14, 15, 32, ?, 400
- A. 98
- B. 99
- C. 69
- D. 100
Answer: 99
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '98' correctly replaces the question mark (?).
440. One term in the given number series is wrong. Find out the wrong term. 120, 143, 168, 196, 224
- A. 224
- B. 196
- C. 168
- D. 120
Answer: 196
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '120' correctly replaces the question mark (?).
441. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 65, 67, 69, 81, 93, ?
- A. 137
- B. 117
- C. 113
- D. 123
Answer: 123
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '113' correctly replaces the question mark (?).
442. Which of the following letter clusters will replace the question mark (?) to complete the given series? KUCJ, NRFG, QOID, ?
- A. ULLA
- B. TKLB
- C. TLLA
- D. ULKA
Answer: TLLA
Explanation: In the letter series KUCJ, NRFG, QOID, each term advances by (+3, -3, +3, -3) in alphabetical position, giving 'TLLA'.
443. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 28, 32, 48, 84, ?
- A. 150
- B. 152
- C. 154
- D. 148
Answer: 148
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '150' correctly replaces the question mark (?).
444. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 15, 32, 55, ?, 127, 180
- A. 85
- B. 84
- C. 86
- D. 87
Answer: 86
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '84' correctly replaces the question mark (?).
445. Select the letter Cluster that can replace the question mark (?) in the following series. QKR, UOV , YSZ, CWD, ?
- A. GAH
- B. FZG
- C. GAI
- D. FBH
Answer: GAH
Explanation: In the letter series QKR, UOV, YSZ, CWD, each term advances by (+4, +4, +4) in alphabetical position, giving 'GAH'.
446. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 105, 106, 114, 141, ?
- A. 207
- B. 208
- C. 205
- D. 206
Answer: 205
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '206' correctly replaces the question mark (?).
447. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 15, 17, 20, 25, 32, 43, ?
- A. 56
- B. 55
- C. 57
- D. 54
Answer: 56
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '57' correctly replaces the question mark (?).
448. Which of the following letter clusters will replace the question mark (?) to complete the given series? PTX, AEI, LPT, ?
- A. XAE
- B. WZE
- C. XAD
- D. WAE
Answer: WAE
Explanation: In the letter series PTX, AEI, LPT, each term advances by (+11, +11, +11) in alphabetical position, giving 'WAE'.
449. Select the correct option that will fill in the blank and complete the series. 10, 17, 26,37, ___
- A. 49
- B. 50
- C. 54
- D. 52
Answer: 50
Explanation: First differences are [7, 9, 11] (increasing by +2 each step); next difference is +13, so 37 + (13) = 50.
450. Which letter will replace the question mark(?) in the following series? FLO, H?Q, JPS, LRU
- A. M
- B. P
- C. N
- D. I
Answer: N
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'P' correctly replaces the question mark (?).
451. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 423, 407, 439, 391, 455, ?
- A. 375
- B. 420
- C. 365
- D. 360
Answer: 375
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '365' correctly replaces the question mark (?).
452. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 36, 73, 147, 295, ?
- A. 621
- B. 591
- C. 581
- D. 691
Answer: 591
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '581' correctly replaces the question mark (?).
453. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 1107, 1127, 1167, 1227, 1307, ?
- A. 1417
- B. 1427
- C. 1397
- D. 1407
Answer: 1407
Explanation: First differences are [20, 40, 60, 80] (increasing by +20 each step); next difference is +100, so 1307 + (100) = 1407.
454. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 3, 3, 6, 24, 192, ?
- A. 3072
- B. 1536
- C. 4992
- D. 2688
Answer: 3072
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '1536' correctly replaces the question mark (?).
455. Select the Letter Cluster that can replace the question mark (?) in the following series. ROB, URE, XUH, ?, DAN
- A. BYL
- B. AYK
- C. AXK
- D. BXL
Answer: AXK
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'AXK' correctly replaces the question mark (?).
456. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 11, 14, 31, 14, 16, 34, 17, 18, 37, ?, 20, ?
- A. 21, 41
- B. 20, 41
- C. 21, 40
- D. 20, 40
Answer: 20, 40
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '21, 41' correctly replaces the question mark (?).
457. Select the letter-pair that can replace the question mark (?) in the following series. JL, GJ, DH, AF, ?
- A. YD
- B. XC
- C. YC
- D. XD
Answer: XD
Explanation: In the letter series JL, GJ, DH, AF, each term advances by (-3, -2) in alphabetical position, giving 'XD'.
458. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 39, 19, 58, 77, 135, ?
- A. 202
- B. 224
- C. 196
- D. 212
Answer: 212
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '196' correctly replaces the question mark (?).
459. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 461, 481, 502, 524, 547, ?
- A. 573
- B. 585
- C. 571
- D. 581
Answer: 571
Explanation: First differences are [20, 21, 22, 23] (increasing by +1 each step); next difference is +24, so 547 + (24) = 571.
460. In the following question, select the missing number from the given series. 17, 31, 47, 65, ?
- A. 87
- B. 89
- C. 85
- D. 83
Answer: 85
Explanation: First differences are [14, 16, 18] (increasing by +2 each step); next difference is +20, so 65 + (20) = 85.
461. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 600, 120, 30, 10, 5, ?
- A. 4
- B. 5
- C. 3
- D. 2
Answer: 5
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '2' correctly replaces the question mark (?).
462. Select the letter-pair that can replace the question mark (?) in the following series. RD, XJ, DP, JV , ?
- A. QC
- B. PB
- C. PC
- D. QB
Answer: PB
Explanation: In the letter series RD, XJ, DP, JV, each term advances by (+6, +6) in alphabetical position, giving 'PB'.
463. A series is given with one Letter Cluster missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. POND, UVSK, ZCXR, EJCY , ?
- A. JQHF
- B. KQHF
- C. JQHE
- D. KQHE
Answer: JQHF
Explanation: In the letter series POND, UVSK, ZCXR, EJCY, each term advances by (+5, +7, +5, +7) in alphabetical position, giving 'JQHF'.
464. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 37, 43, 51, 61, 73, ?
- A. 85
- B. 89
- C. 87
- D. 83
Answer: 87
Explanation: First differences are [6, 8, 10, 12] (increasing by +2 each step); next difference is +14, so 73 + (14) = 87.
465. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 23, 29, 31, 37, 41, ?
- A. 53
- B. 44
- C. 59
- D. 43
Answer: 43
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '53' correctly replaces the question mark (?).
466. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 14, 17, 22, 29, 40, ?
- A. 59
- B. 53
- C. 63
- D. 57
Answer: 53
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '53' correctly replaces the question mark (?).
467. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. AMD, CLF, EKH, ?, IIL
- A. GJL
- B. HJJ
- C. HJK
- D. GJJ
Answer: GJJ
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'HJJ' correctly replaces the question mark (?).
468. In the following question, select the missing number from the given series. 31, 17, 48, 65, 113, ?
- A. 174
- B. 162
- C. 168
- D. 178
Answer: 178
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '168' correctly replaces the question mark (?).
469. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 13, 40, 121, 364, ?
- A. 1091
- B. 1093
- C. 1092
- D. 1094
Answer: 1093
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '1091' correctly replaces the question mark (?).
470. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 961, 984, 1008, 1033, 1059, ?
- A. 1086
- B. 1084
- C. 1078
- D. 1096
Answer: 1086
Explanation: First differences are [23, 24, 25, 26] (increasing by +1 each step); next difference is +27, so 1059 + (27) = 1086.
471. Select the letter-pair that can replace the question mark (?) in the following series. RJ, XP, DV , JB, ?
- A. QH
- B. PI
- C. QJ
- D. PH
Answer: PH
Explanation: In the letter series RJ, XP, DV, JB, each term advances by (+6, +6) in alphabetical position, giving 'PH'.
472. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 197, 220, 244, 269, 295, ?
- A. 328
- B. 322
- C. 330
- D. 312
Answer: 322
Explanation: First differences are [23, 24, 25, 26] (increasing by +1 each step); next difference is +27, so 295 + (27) = 322.
473. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 13, 22, 33, 48, 69, ?
- A. 112
- B. 96
- C. 98
- D. 88
Answer: 98
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '112' correctly replaces the question mark (?).
474. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. JG, FC, BY , XU, ?
- A. TR
- B. VQ
- C. VR
- D. TQ
Answer: TQ
Explanation: In the letter series JG, FC, BY, XU, each term advances by (-4, -4) in alphabetical position, giving 'TQ'.
475. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. RAM, VET, ZIA, ? , HQO
- A. DNI
- B. DNH
- C. DMI
- D. DMH
Answer: DMH
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'DNH' correctly replaces the question mark (?).
476. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 1138, 1150, 1163, 1177, ?
- A. 1196
- B. 1202
- C. 1192
- D. 1204
Answer: 1192
Explanation: First differences are [12, 13, 14] (increasing by +1 each step); next difference is +15, so 1177 + (15) = 1192.
477. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 16, 17, 21, 30, 46, ?
- A. 81
- B. 77
- C. 71
- D. 63
Answer: 71
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '71' correctly replaces the question mark (?).
478. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 16, 49, 149, 450, 1354, ?
- A. 4067
- B. 4062
- C. 4066
- D. 4068
Answer: 4067
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '4062' correctly replaces the question mark (?).
479. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 12, 12, 24, 72, 288, ?
- A. 1228
- B. 1440
- C. 1680
- D. 1448
Answer: 1440
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '1440' correctly replaces the question mark (?).
480. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. LP, MR, ? , OV , PX
- A. MT
- B. NU
- C. MU
- D. NT
Answer: NT
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'MU' correctly replaces the question mark (?).