Practice question set with answers. Use deep links to save questions.
649 questions loaded. Showing page 7 of 9 for fast crawlable revision and deep linking.
481. Select the number that can replace the question mark(?) in the following series. 63,82,102,123,145,?
- A. 167
- B. 178
- C. 168
- D. 159
Answer: 168
Explanation: First differences are [19, 20, 21, 22] (increasing by +1 each step); next difference is +23, so 145 + (23) = 168.
482. Select the number that can replace the question mark(?) in the following series. 16,17,23,18,19,26,20,21,29,22,?,?
- A. 23,32
- B. 25,36
- C. 32,23
- D. 36,25
Answer: 23,32
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '32,23' correctly replaces the question mark (?).
483. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series. ROD, XUJ, DAP, JGV ,?
- A. QNC
- B. PNB
- C. PMB
- D. QMB
Answer: PMB
Explanation: In the letter series ROD, XUJ, DAP, JGV, each term advances by (+6, +6, +6) in alphabetical position, giving 'PMB'.
484. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 3, 7, 22, 89, ?
- A. 452
- B. 446
- C. 440
- D. 448
Answer: 446
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '446' correctly replaces the question mark (?).
485. A series is given with one term missing. Select the correct alternative form the given ones that will complete the series. ML, RQ, WV , BA, ?
- A. GE
- B. GF
- C. HF
- D. HE
Answer: GF
Explanation: In the letter series ML, RQ, WV, BA, each term advances by (+5, +5) in alphabetical position, giving 'GF'.
486. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 307, 303, 299, 295, ?
- A. 287
- B. 293
- C. 289
- D. 291
Answer: 291
Explanation: Series pattern: Constant difference of -4 between consecutive terms (295 + (-4) = 291).
487. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 279, 277, 273, 267, ?
- A. 259
- B. 263
- C. 261
- D. 257
Answer: 259
Explanation: First differences are [-2, -4, -6] (increasing by -2 each step); next difference is -8, so 267 + (-8) = 259.
488. Select the letter-pair that can replace the question mark (?) in the following series. MR, NU, OX, PA, ?
- A. RE
- B. QC
- C. RC
- D. QD
Answer: QD
Explanation: In the letter series MR, NU, OX, PA, each term advances by (+1, +3) in alphabetical position, giving 'QD'.
489. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 8, 8, 16, 48, ?
- A. 216
- B. 190
- C. 196
- D. 192
Answer: 192
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '216' correctly replaces the question mark (?).
490. Select the letter-cluster that can replace the question mark (?) in the following series. RAB, TDG, VGL, ?,ZMV
- A. XJQ
- B. YLR
- C. XKQ
- D. YKR
Answer: XJQ
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'XKQ' correctly replaces the question mark (?).
491. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 37, 33, 29, 25 ?
- A. 19
- B. 21
- C. 20
- D. 22
Answer: 21
Explanation: Series pattern: Constant difference of -4 between consecutive terms (25 + (-4) = 21).
492. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 72,69,64,?,48
- A. 57
- B. 54
- C. 59
- D. 55
Answer: 57
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '54' correctly replaces the question mark (?).
493. Select the letter-cluster that can replace the question mark (?) in the following series. MRT, TYA, AFH, HMO, ?
- A. PUV
- B. PUU
- C. OTV
- D. OTU
Answer: OTV
Explanation: In the letter series MRT, TYA, AFH, HMO, each term advances by (+7, +7, +7) in alphabetical position, giving 'OTV'.
494. Select the numbers that can replace the question marks (?) in the following series. 36, 49, 51, 39, 53, 54, 42, 57, 57, 45, ?, ?
- A. 71, 60
- B. 60, 63
- C. 60, 61
- D. 61, 60
Answer: 61, 60
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '60, 61' correctly replaces the question mark (?).
495. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 13, 17, 19, 23, 29, ?
- A. 41
- B. 43
- C. 37
- D. 31
Answer: 31
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '41' correctly replaces the question mark (?).
496. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 5, 10, 17, 26, 37, ?
- A. 47
- B. 50
- C. 48
- D. 49
Answer: 50
Explanation: First differences are [5, 7, 9, 11] (increasing by +2 each step); next difference is +13, so 37 + (13) = 50.
497. Select the letter-cluster that can replace the question mark (?) in the following series. RAP, SCS, TEV , UGY ,?
- A. VJB
- B. WJB
- C. WJC
- D. VIB
Answer: VIB
Explanation: In the letter series RAP, SCS, TEV, UGY, each term advances by (+1, +2, +3) in alphabetical position, giving 'VIB'.
498. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 137, 148, 161, 176, 193, ?
- A. 232
- B. 214
- C. 224
- D. 212
Answer: 212
Explanation: First differences are [11, 13, 15, 17] (increasing by +2 each step); next difference is +19, so 193 + (19) = 212.
499. Select the letter-pair that can replace the question mark(?) in the following series. KP, HM, EJ, BG, ?
- A. YD
- B. ZE
- C. YC
- D. XC
Answer: YD
Explanation: In the letter series KP, HM, EJ, BG, each term advances by (-3, -3) in alphabetical position, giving 'YD'.
500. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 43,31,74,105,179,?
- A. 263
- B. 279
- C. 294
- D. 284
Answer: 284
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '294' correctly replaces the question mark (?).
501. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 69,109,159,219,289,?
- A. 349
- B. 369
- C. 379
- D. 359
Answer: 369
Explanation: First differences are [40, 50, 60, 70] (increasing by +10 each step); next difference is +80, so 289 + (80) = 369.
502. Select the letter-pair that can replace the question mark (?) in the following series. AR, CU, EX, GA, ?
- A. JE
- B. ID
- C. IF
- D. KF
Answer: ID
Explanation: In the letter series AR, CU, EX, GA, each term advances by (+2, +3) in alphabetical position, giving 'ID'.
503. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 31, 44, 58, 73, 89, ?
- A. 105
- B. 106
- C. 115
- D. 116
Answer: 106
Explanation: First differences are [13, 14, 15, 16] (increasing by +1 each step); next difference is +17, so 89 + (17) = 106.
504. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 16, 20, 29, 45, 70, ?
- A. 106
- B. 116
- C. 96
- D. 126
Answer: 106
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '126' correctly replaces the question mark (?).
505. Which letter-pair will replace the question mark (?) in the following series ? KH, ? , QN, WT, EB
- A. NJ
- B. MJ
- C. LN
- D. MK
Answer: MJ
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) 'MK' correctly replaces the question mark (?).
506. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 2, 3, 8, 31, ?
- A. 154
- B. 134
- C. 105
- D. 95
Answer: 154
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '154' correctly replaces the question mark (?).
507. Which letter-pair will replace the question mark (?) in the following series? EI, GK, ? , KO, MQ
- A. IL
- B. KM
- C. IM
- D. JK
Answer: IM
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'IM' correctly replaces the question mark (?).
508. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 7, 9, 12, 17, 24, 35, ?
- A. 52
- B. 45
- C. 47
- D. 48
Answer: 48
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '45' correctly replaces the question mark (?).
509. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 2, 4, 7, 12, 19, 30, ?
- A. 47
- B. 38
- C. 43
- D. 36
Answer: 43
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '47' correctly replaces the question mark (?).
510. Which letter-pair will replace the question mark (?) in the following series ? FJ, HL, ? , LP, NR
- A. JM
- B. JN
- C. GM
- D. IN
Answer: JN
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'JN' correctly replaces the question mark (?).
511. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 6 , 12 , 36 , 144 , ?
- A. 720
- B. 520
- C. 620
- D. 420
Answer: 720
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '520' correctly replaces the question mark (?).
512. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 12, 22, 42, 72, ?
- A. 102
- B. 92
- C. 122
- D. 112
Answer: 112
Explanation: First differences are [10, 20, 30] (increasing by +10 each step); next difference is +40, so 72 + (40) = 112.
513. Which letter-pair will replace the question mark (?) in the following series? HE , ? , NK, TQ, BY
- A. IK
- B. JG
- C. JH
- D. IG
Answer: JG
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'JH' correctly replaces the question mark (?).
514. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 1, 2, 6, 24, 120, ?
- A. 240
- B. 570
- C. 720
- D. 360
Answer: 720
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '570' correctly replaces the question mark (?).
515. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 6, 10, 26, 62, ?
- A. 92
- B. 126
- C. 216
- D. 112
Answer: 126
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '112' correctly replaces the question mark (?).
516. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series. OL, QO, __, UU, WX
- A. ST
- B. RS
- C. SU
- D. SR
Answer: SR
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'ST' correctly replaces the question mark (?).
517. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 6, 7, 11, 20, ?
- A. 29
- B. 32
- C. 35
- D. 36
Answer: 36
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '29' correctly replaces the question mark (?).
518. Which letter-pair will replace the question mark (?) in the following series? BE, DG, FK, HQ, ?
- A. JY
- B. JX
- C. JS
- D. YJ
Answer: JY
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'JS' correctly replaces the question mark (?).
519. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 52, 54, 57, 62, 69, ?
- A. 90
- B. 95
- C. 80
- D. 85
Answer: 80
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '85' correctly replaces the question mark (?).
520. Which number will replace the question mark (?) in the following series ? 77, 92, 125, 178, 253, ?
- A. 350
- B. 352
- C. 353
- D. 351
Answer: 352
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '352' correctly replaces the question mark (?).
521. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 55, 56, 64, 91, 155, ?
- A. 265
- B. 275
- C. 280
- D. 270
Answer: 280
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '270' correctly replaces the question mark (?).
522. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series. t s m _ _ n q _ _ s m m n _ _ s t _ m m n _ q s
- A. mnstnqmn
- B. mmstmqtn
- C. mnstnqsn
- D. nmstnqns
Answer: mnstnqsn
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'mnstnqmn' correctly replaces the question mark (?).
523. Which number will replace the question mark(?) in the following series? 25, 42, 67, 101, 145, ?
- A. 200
- B. 199
- C. 201
- D. 202
Answer: 200
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '201' correctly replaces the question mark (?).
524. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 28,32,41,57,82,?
- A. 120
- B. 118
- C. 116
- D. 122
Answer: 118
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '122' correctly replaces the question mark (?).
525. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series. xq _ _ m c c _ _ q p f m _ _ b x_ _ f m c _ b
- A. pfbxccqpc
- B. sfbcccqpc
- C. qfbxccqpc
- D. pfbxcxqpc
Answer: pfbxccqpc
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) 'pfbxcxqpc' correctly replaces the question mark (?).
526. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 20,10,10,15,30,?
- A. 45
- B. 90
- C. 60
- D. 75
Answer: 75
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '75' correctly replaces the question mark (?).
527. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series. g _ k m _ s k m _ g k m _ s k m g g k _ p s _ m
- A. gspgkm
- B. gpgpmk
- C. gpgskm
- D. gpgpkm
Answer: gpgpmk
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'gpgpmk' correctly replaces the question mark (?).
528. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 16, 18, 21, 26, 33, ?
- A. 46
- B. 44
- C. 45
- D. 43
Answer: 44
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '46' correctly replaces the question mark (?).
529. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series. s_ _m r q c t_p d m _ q _ t s _ _ m r q c t
- A. pdsrcrd
- B. pdsrcpd
- C. rdsrcrd
- D. pdsrbpd
Answer: pdsrcpd
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'pdsrcpd' correctly replaces the question mark (?).
530. Select the letter cluster that will come next in the following series. LVD, OTF, RRH, ?, XNL
- A. UQI
- B. TPJ
- C. TQJ
- D. UPJ
Answer: UPJ
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'TQJ' correctly replaces the question mark (?).
531. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 4, 16, 36, 64, 100, 144, 196, ?
- A. 256
- B. 284
- C. 225
- D. 246
Answer: 256
Explanation: First differences are [12, 20, 28, 36, 44, 52] (increasing by +8 each step); next difference is +60, so 196 + (60) = 256.
532. Select the number that will come next in the following series. 2, 6, 14, 30, 62, ?
- A. 122
- B. 98
- C. 134
- D. 126
Answer: 126
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '134' correctly replaces the question mark (?).
533. Select the term that will come next in the following series. FBA, IGE, LLI, OQM, ?
- A. RVQ
- B. QVQ
- C. RVP
- D. RUP
Answer: RVQ
Explanation: In the letter series FBA, IGE, LLI, OQM, each term advances by (+3, +5, +4) in alphabetical position, giving 'RVQ'.
534. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series. U _ _ R P K Q _ U K D _ P K _ R _ K D R _ K _ R
- A. KQPRQUPQ
- B. KDRRUURQ
- C. KDRRQUPQ
- D. KDRRQPPR
Answer: KDRRQUPQ
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'KDRRQUPQ' correctly replaces the question mark (?).
535. Which number will replace the question mark (?) in the following series ? 7, 11, ?, 31, 47
- A. 29
- B. 55
- C. 5
- D. 19
Answer: 19
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '19' correctly replaces the question mark (?).
536. Which number will replace the question mark (?) in the following series ? 15, 43, 83, 137, 207, ?
- A. 297
- B. 292
- C. 295
- D. 294
Answer: 295
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '294' correctly replaces the question mark (?).
537. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series. T C _ M B C _ N T _ Q M _ C D _ T _ Q M B _ D N
- A. TDCBNCD
- B. QDDBCCN
- C. QDCBNCC
- D. QBCDNNC
Answer: QDCBNCC
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'QDDBCCN' correctly replaces the question mark (?).
538. Select the letter-cluster that will come next in the following series. DOP , FPN , HQL , JRJ , ?
- A. LSH
- B. LSI
- C. KSH
- D. KTI
Answer: LSH
Explanation: In the letter series DOP, FPN, HQL, JRJ, each term advances by (+2, +1, -2) in alphabetical position, giving 'LSH'.
539. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series. H_ _E P C K_ _ C D E P _ K F H C _ E P C_F
- A. DCFHFDD
- B. CDHHDCK
- C. CDFHCDK
- D. CCFHKDK
Answer: CDFHCDK
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'CDHHDCK' correctly replaces the question mark (?).
540. Select the term that will come next in the following series. JVD , MTF , PRH , ? , VNL
- A. RPJ
- B. SPJ
- C. SQJ
- D. RQI
Answer: SPJ
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'SPJ' correctly replaces the question mark (?).
541. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 16 , 30 , 62 , 122 , 246 , ?
- A. 490
- B. 488
- C. 492
- D. 494
Answer: 490
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '494' correctly replaces the question mark (?).
542. Select the term that will come next in the following series. 6 , 24 , 60 , 120 , ?
- A. 216
- B. 240
- C. 210
- D. 186
Answer: 210
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '186' correctly replaces the question mark (?).
543. Select the combination of letters which when placed sequentially in the given letter gaps will complete the letters. _ _ Q D P C _ _ Q C Q _ _ C P D Q C _ D P _ P D
- A. QCPCPPQC
- B. PCPDDPDC
- C. QCDDDPQD
- D. QCPDDPQC
Answer: QCPDDPQC
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'QCPCPPQC' correctly replaces the question mark (?).
544. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 3, 14, 29, 38, 51, 58, 69, ?
- A. 74
- B. 37
- C. 73
- D. 47
Answer: 74
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '47' correctly replaces the question mark (?).
545. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series. a_b_aad_ca_dbc_adb_a
- A. dcabca
- B. dbcaca
- C. dcbaac
- D. dcabac
Answer: dcbaac
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'dcbaac' correctly replaces the question mark (?).
546. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 89 , 90 , 82 , 109 , 45 , ?
- A. -80
- B. 125
- C. 170
- D. 109
Answer: 170
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '170' correctly replaces the question mark (?).
547. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series. ab_ba_db_bd_ac_ba_db_cdbabd_
- A. dcadbbab
- B. dcabdbab
- C. cdabdbba
- D. dcdabbab
Answer: dcabdbab
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'cdabdbba' correctly replaces the question mark (?).
548. Which number will replace the question mark (?) in the following series ? 2 , 4 , 16 , 52 , 132 , 282 , ?
- A. 512
- B. 527
- C. 534
- D. 572
Answer: 534
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '527' correctly replaces the question mark (?).
549. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series. ab_bcab_b_ab_bcab_bc
- A. dcdcd
- B. ccdcc
- C. ddcdd
- D. cdcdc
Answer: ddcdd
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'ddcdd' correctly replaces the question mark (?).
550. Select the term that will come next in the following series. 3 , 27 , 243 , 2187 , ?
- A. 27139
- B. 13561
- C. 21377
- D. 19683
Answer: 19683
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '27139' correctly replaces the question mark (?).
551. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series. ab_ba_babd_acb_bdba_b
- A. cdabc
- B. dcbac
- C. acbcd
- D. dcabc
Answer: dcbac
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'cdabc' correctly replaces the question mark (?).
552. Which number will replace the question mark (?) in the following series ? 5 , 9 , 18 , 43 , 92 , 213 , 382 , ?
- A. 328
- B. 617
- C. 382
- D. 671
Answer: 671
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '671' correctly replaces the question mark (?).
553. Select the combination of letters that when sequentially placed in the gaps of the given letter series will complete the series. abc_dab_ _d_b_cdab_c_
- A. cacacdc
- B. acacdcc
- C. ccaacdc
- D. cccaccd
Answer: cccaccd
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'cacacdc' correctly replaces the question mark (?).
554. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 5 , 8 , 20 , 34 , 76 , 142 , ?
- A. 284
- B. 302
- C. 296
- D. 272
Answer: 296
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '284' correctly replaces the question mark (?).
555. Select the option that will fill in the blank and complete the given series. 0 , 7 , 26 , 63 , 124 , 215 , 342 , 511 , 728 , ____
- A. 996
- B. 1001
- C. 999
- D. 1000
Answer: 999
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '996' correctly replaces the question mark (?).
556. Select the term that will come next in the following series. 11 , 13 , 17 , 23 , 31 , 41 , 53 , 67 , 83 , ?
- A. 101
- B. 97
- C. 110
- D. 100
Answer: 101
Explanation: First differences are [2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16] (increasing by +2 each step); next difference is +18, so 83 + (18) = 101.
557. Select the option that will fill in the blanks and complete the given series. 2, 5, 10, 17, 26, 37, ____ , 65, 82, 101
- A. 54
- B. 48
- C. 50
- D. 51
Answer: 50
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '50' correctly replaces the question mark (?).
558. Select the term that will come next in the following series. M , E , P , H , S , ? , V , N
- A. U
- B. K
- C. M
- D. J
Answer: K
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) 'J' correctly replaces the question mark (?).
559. Select the term that will come next in the following series. DGJ , BDN , ZAR , XXV , ?
- A. VUZ
- B. UUZ
- C. VUY
- D. VTZ
Answer: VUZ
Explanation: In the letter series DGJ, BDN, ZAR, XXV, each term advances by (-2, -3, +4) in alphabetical position, giving 'VUZ'.
560. Select the term that will come next in the following series. 114 , 127 , 153 , 192 , 244 , ?
- A. 309
- B. 361
- C. 344
- D. 284
Answer: 309
Explanation: First differences are [13, 26, 39, 52] (increasing by +13 each step); next difference is +65, so 244 + (65) = 309.