Practice question set with answers. Use deep links to save questions.
649 questions loaded. Showing page 5 of 9 for fast crawlable revision and deep linking.
321. Select the letter that can replace the question mark(?) in the following series. Y , R, L, G, ?, Z
- A. F
- B. E
- C. C
- D. D
Answer: C
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'C' correctly replaces the question mark (?).
322. Identify the number that does NOT belong to the following series. 2, 6, 14, 30, 62, 126, 250
- A. 14
- B. 126
- C. 250
- D. 62
Answer: 250
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '62' correctly replaces the question mark (?).
323. Select the letter-cluster that can replace the question mark (?) in the following series. DJQC, ELTG, FNWK, GPZO, ?
- A. HRCS
- B. HQCT
- C. GRDS
- D. HRBU
Answer: HRCS
Explanation: In the letter series DJQC, ELTG, FNWK, GPZO, each term advances by (+1, +2, +3, +4) in alphabetical position, giving 'HRCS'.
324. Select the letter that can replace the question mark(?) in the following series. A, D, ?, P, Y
- A. J
- B. I
- C. G
- D. H
Answer: I
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) 'H' correctly replaces the question mark (?).
325. Select the letter-cluster that can replace the question mark (?) in the following series. ABDE, FGIJ, ?, PQST, UVXY
- A. KLMN
- B. KLMO
- C. KLNP
- D. KLNO
Answer: KLNO
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) 'KLNO' correctly replaces the question mark (?).
326. Select the number that can replace the question mark(?) in the following series. 17, 19, 22, 27, 34, 45, 58, ?
- A. 78
- B. 73
- C. 75
- D. 67
Answer: 75
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '73' correctly replaces the question mark (?).
327. Select the letter-cluster that can replace the question mark(?) in the following series. eBd, hXi, kTn, nPs, ?
- A. Qlv
- B. pLw
- C. qLx
- D. qKx
Answer: qLx
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) 'qKx' correctly replaces the question mark (?).
328. Select the letter will replace the question mark(?) in the following series. K, Q, V , ?, C, E, F
- A. X
- B. Y
- C. Z
- D. A
Answer: Z
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'Y' correctly replaces the question mark (?).
329. Select the letter-cluster that can replace the question mark (?) in the following series. DYKM, GZIN, JAGO, MBEP, ?
- A. PDDQ
- B. QCCQ
- C. PCDR
- D. PCCQ
Answer: PCCQ
Explanation: In the letter series DYKM, GZIN, JAGO, MBEP, each term advances by (+3, +1, -2, +1) in alphabetical position, giving 'PCCQ'.
330. Select the number that can replace the question mark(?) in the following series. 11, 12, 36, 41, ?, 296
- A. 123
- B. 287
- C. 205
- D. 48
Answer: 287
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '123' correctly replaces the question mark (?).
331. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 62, 66, 74, 90, ?
- A. 122
- B. 116
- C. 106
- D. 120
Answer: 122
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '122' correctly replaces the question mark (?).
332. Select the number that can replace the question mark(?) in the following series. 5, 10, 26, ? , 122, 170
- A. 50
- B. 65
- C. 77
- D. 82
Answer: 50
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '50' correctly replaces the question mark (?).
333. Select the letter-cluster that can replace the question mark(?) in the following series. ADG, CGK, EJO, ? , IPW
- A. GNZ
- B. GNS
- C. GMS
- D. GMZ
Answer: GMS
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'GMS' correctly replaces the question mark (?).
334. Select the letter that can replace the question mark (?) in the following series. A, E, I, ?, Q, U
- A. M
- B. O
- C. K
- D. N
Answer: M
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'M' correctly replaces the question mark (?).
335. Select the letter-cluster that can replace the question mark(?) in the following series. TULG, WRPC, ZOTY , CLXU, ?
- A. FICR
- B. FJCQ
- C. FIBQ
- D. GIAQ
Answer: FIBQ
Explanation: In the letter series TULG, WRPC, ZOTY, CLXU, each term advances by (+3, -3, +4, -4) in alphabetical position, giving 'FIBQ'.
336. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 45, 47, 53, 65, 85, ?
- A. 130
- B. 105
- C. 115
- D. 145
Answer: 115
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '145' correctly replaces the question mark (?).
337. Select the number that can replace the question mark(?) in the following series. 61, 63, 65, 77, 89, ? , 149, 205
- A. 132
- B. 115
- C. 123
- D. 119
Answer: 119
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '115' correctly replaces the question mark (?).
338. Select the letter - cluster that can replace the question mark (?) in the following series. AR, CP, ? , GL, IJ, KH
- A. DN
- B. DM
- C. EN
- D. EM
Answer: EN
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'DN' correctly replaces the question mark (?).
339. Select the number that can replace the question mark(?) in the following series. 40, 37, 43, 34, 46, ?
- A. 51
- B. 61
- C. 31
- D. 41
Answer: 31
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '61' correctly replaces the question mark (?).
340. Select the letter- cluster that can replace the question mark(?) in the following series aYd, fTi, kOn, pJs, ?
- A. uFw
- B. VeX
- C. uEx
- D. uEw
Answer: uEx
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'uFw' correctly replaces the question mark (?).
341. Select the letter that can replace the question mark(?) in the following series A, E, J, ?, W
- A. R
- B. P
- C. S
- D. Q
Answer: P
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'P' correctly replaces the question mark (?).
342. Select the letter-cluster that can replace the question mark(?) in the following series. DAG, FCI, ? , JGM, LIO
- A. GDJ
- B. IFL
- C. HKE
- D. HEK
Answer: HEK
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'HKE' correctly replaces the question mark (?).
343. Select the number that can replace the question mark(?) in the following series. 1537, 1539, 1543, ? , 1557, 1567
- A. 1553
- B. 1550
- C. 1546
- D. 1549
Answer: 1549
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '1549' correctly replaces the question mark (?).
344. Select the letter that can replace the question mark(?) in the following series. W, Q, ?, H, E, C
- A. K
- B. N
- C. L
- D. M
Answer: L
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'K' correctly replaces the question mark (?).
345. Select the number that can replace the question mark(?) in the following series. 4, 25, 121, ?, 529, 961
- A. 361
- B. 256
- C. 324
- D. 289
Answer: 289
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '324' correctly replaces the question mark (?).
346. Select the letter-cluster that can replace the question mark(?) in the following series. AOS, CQU, ?, GUY , IWA
- A. FSX
- B. DRV
- C. ESW
- D. GSW
Answer: ESW
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'FSX' correctly replaces the question mark (?).
347. Select the letter-cluster that can replace the question mark(?) in the following series. DAC, GWH, JSM, MOR, ?
- A. PKW
- B. PJV
- C. QKV
- D. QJW
Answer: PKW
Explanation: In the letter series DAC, GWH, JSM, MOR, each term advances by (+3, -4, +5) in alphabetical position, giving 'PKW'.
348. Select the number that can replace the question mark(?) in the given series . 17, 20, 15, 22, 13, ?
- A. 4
- B. 2
- C. 22
- D. 24
Answer: 24
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '2' correctly replaces the question mark (?).
349. Select the letter that can replace the question mark(?) in the given series. O, B, L, C, I, D, F, E, ?
- A. C
- B. K
- C. H
- D. N
Answer: C
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'H' correctly replaces the question mark (?).
350. Select the number that can replace the question mark(?) in the given series. 87, 89, 92, 97, 104, 115, ?, 145
- A. 125
- B. 133
- C. 132
- D. 128
Answer: 128
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '125' correctly replaces the question mark (?).
351. Select the letter-cluster that can replace the question mark(?) in the following series. KQG, JTK, HXO, ECS,?
- A. AIW
- B. BIV
- C. AHW
- D. BIX
Answer: AIW
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) 'BIX' correctly replaces the question mark (?).
352. Select the letter-cluster that can replace the question mark(?) in the following series. BRH, ZUD, ?, V A V , TDR, RGN
- A. XZZ
- B. XYZ
- C. XZY
- D. XXZ
Answer: XXZ
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'XYZ' correctly replaces the question mark (?).
353. Select the letter which can come in place of question mark (?) in the given series. J, M, P, ?, V , Y
- A. T
- B. O
- C. S
- D. R
Answer: S
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) 'R' correctly replaces the question mark (?).
354. Select the number that can replace the question mark(?) in the following series. 55, 58, 64, ? , 85
- A. 77
- B. 70
- C. 67
- D. 73
Answer: 73
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '77' correctly replaces the question mark (?).
355. Select the letter-cluster that can replace the question mark(?) in the following series. CXB, HUI, MRP, ROW, ?
- A. WLD
- B. VKC
- C. WLZ
- D. VKD
Answer: WLD
Explanation: In the letter series CXB, HUI, MRP, ROW, each term advances by (+5, -3, +7) in alphabetical position, giving 'WLD'.
356. Select the number that can replace the question mark(?) in the given series . 17, 21, 30, 46, 71, ?
- A. 101
- B. 96
- C. 107
- D. 105
Answer: 107
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '105' correctly replaces the question mark (?).
357. Select the letter that can replace the Question mark(?) in the following series. U, P, M, H, ?, Z
- A. H
- B. K
- C. E
- D. J
Answer: E
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'H' correctly replaces the question mark (?).
358. Select the letter cluster that can replace the question mark(?) in the following series. FIY , HLD, JOI, LRN, NUS, ?
- A. PVX
- B. PXX
- C. QVY
- D. QXY
Answer: PXX
Explanation: In the letter series FIY, HLD, JOI, LRN, NUS, each term advances by (+2, +3, +5) in alphabetical position, giving 'PXX'.
359. In the given series one number is incorrect. Identify the INCORRECT number from among the options given. 3, 5, 7, 6, 10, 14, 12, 24, 28, 24, 40, 56
- A. 28
- B. 24
- C. 12
- D. 10
Answer: 24
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '28' correctly replaces the question mark (?).
360. Select the number that can replace the Question mark (?) in the following series. 6, 9, 14 , 21, 30, 41, ?
- A. 54
- B. 53
- C. 57
- D. 49
Answer: 54
Explanation: First differences are [3, 5, 7, 9, 11] (increasing by +2 each step); next difference is +13, so 41 + (13) = 54.
361. In the following number series, two numbers have been put in brackets. Select the most appropriate option for these numbers in relation to their inclusion in the series. 21, 24, 19, (29), 17, 28, (15), 30
- A. The first bracketed number (from the left) is correct and second bracketed number (from the left) is incorrect
- B. The first bracketed number (from the left) is incorrect and second bracketed number (from the left) is correct
- C. Both bracketed number are incorrect
- D. Both bracketed number are correct
Answer: The first bracketed number (from the left) is incorrect and second bracketed number (from the left) is correct
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) 'Both bracketed number are correct' correctly replaces the question mark (?).
362. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 7, 11, 20, 36, 61, ?
- A. 97
- B. 99
- C. 95
- D. 94
Answer: 97
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '97' correctly replaces the question mark (?).
363. Select the letter that can replace the question mark (?) in the following series. W, T, O, L, ?, D
- A. J
- B. K
- C. G
- D. H
Answer: G
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) 'H' correctly replaces the question mark (?).
364. Select the letter-cluster that can replace the question mark (?) in the following series. EFY , FID, GLI, HON, IRS, ?
- A. KUX
- B. KQY
- C. JUX
- D. JVY
Answer: JUX
Explanation: In the letter series EFY, FID, GLI, HON, IRS, each term advances by (+1, +3, +5) in alphabetical position, giving 'JUX'.
365. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 3, 12, 36, 80, ?, 248
- A. 149
- B. 146
- C. 147
- D. 152
Answer: 149
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '147' correctly replaces the question mark (?).
366. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 15, 18, 13, 20, 11, ?
- A. 22
- B. 20
- C. 25
- D. 23
Answer: 22
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '20' correctly replaces the question mark (?).
367. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 13, 15, 19, 25, 33, ?
- A. 54
- B. 43
- C. 42
- D. 41
Answer: 43
Explanation: First differences are [2, 4, 6, 8] (increasing by +2 each step); next difference is +10, so 33 + (10) = 43.
368. In the following number series, two numbers have been put within brackets. Select the most appropriate option for these numbers in relation to their inclusion in the series. 0,7, 26, (65), 124, 215, (344), 511
- A. The first bracketed number is correct and the second bracketed number is incorrect.
- B. The first bracketed number is incorrect and the second bracketed number is correct.
- C. Both the bracketed numbers are incorrect.
- D. Both the bracketed numbers are correct.
Answer: Both the bracketed numbers are incorrect.
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'The first bracketed number is incorrect and the second bracketed number is correct.' correctly replaces the question mark (?).
369. Select the letter that can replace the question mark (?) in the following series. Z, V , P, L, ?, B
- A. E
- B. F
- C. I
- D. H
Answer: F
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'I' correctly replaces the question mark (?).
370. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 1, 5, 11, 19, 29, 41, ?
- A. 50
- B. 57
- C. 55
- D. 49
Answer: 55
Explanation: First differences are [4, 6, 8, 10, 12] (increasing by +2 each step); next difference is +14, so 41 + (14) = 55.
371. Select the letter-cluster that can replace the question mark (?) in the following series. DZA, FUD, HPG, JKJ, LFM, ?
- A. MAP
- B. NAQ
- C. NBQ
- D. NAP
Answer: NAP
Explanation: In the letter series DZA, FUD, HPG, JKJ, LFM, each term advances by (+2, -5, +3) in alphabetical position, giving 'NAP'.
372. Select the letter that can replace the question mark(?) in the following series. series. X, U, P, M, ?, E
- A. I
- B. H
- C. J
- D. K
Answer: H
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'H' correctly replaces the question mark (?).
373. Select the option that will fill in the blank and complete the given series. 6, 10, 19, 35, 60, _______
- A. 93
- B. 95
- C. 96
- D. 98
Answer: 96
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '96' correctly replaces the question mark (?).
374. Select the given option that will fill in the blanks and complete the given series. 7, 16 , 40 , 84 , ______ , 252
- A. 151
- B. 149
- C. 150
- D. 153
Answer: 153
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '151' correctly replaces the question mark (?).
375. Select the option that will fill in the blank and complete the given series. CDZ, DGE, EJJ, FMO, GPT, ______.
- A. GRY
- B. HRZ
- C. HSY
- D. IQX
Answer: HSY
Explanation: In the letter series CDZ, DGE, EJJ, FMO, GPT, each term advances by (+1, +3, +5) in alphabetical position, giving 'HSY'.
376. Select the letter-cluster that can replace the question mark (?) in the following series. TXB, QWE, NVH, KUK, ?
- A. ITM
- B. HSN
- C. JTM
- D. HTN
Answer: HTN
Explanation: In the letter series TXB, QWE, NVH, KUK, each term advances by (-3, -1, +3) in alphabetical position, giving 'HTN'.
377. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 1, 11, 35, 79, ?, 251
- A. 152
- B. 149
- C. 105
- D. 150
Answer: 149
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '105' correctly replaces the question mark (?).
378. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 40, 44, 22, 26, 13, ?
- A. 16
- B. 20
- C. 17
- D. 22
Answer: 17
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '20' correctly replaces the question mark (?).
379. Select the letter that can replace the question mark (?) in the following series. K, I, G, E, C, ?
- A. A
- B. B
- C. D
- D. Z
Answer: A
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) 'Z' correctly replaces the question mark (?).
380. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 105, 107, 103, ?, 101, 111
- A. 102
- B. 97
- C. 113
- D. 109
Answer: 109
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '102' correctly replaces the question mark (?).
381. Select the option that will fill in the blank and complete the given series. 14, 17, 23, 32, 44,______
- A. 69
- B. 56
- C. 54
- D. 59
Answer: 59
Explanation: First differences are [3, 6, 9, 12] (increasing by +3 each step); next difference is +15, so 44 + (15) = 59.
382. Select the option that is correct for the bracketed numbers with respect to their inclusion in the given series. 4, 11, 30, (67), 128, 219, (349), 515
- A. Both the bracketed numbers are correct
- B. The first bracketed number is correct and the second bracketed number is incorrect
- C. Both the bracketed numbers are incorrect
- D. The first bracketed number is incorrect and the second bracketed number is correct
Answer: The first bracketed number is correct and the second bracketed number is incorrect
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'Both the bracketed numbers are correct' correctly replaces the question mark (?).
383. Select the option that will fill in the blank and complete the given series. 35, 52, 75, 110, 151, ______
- A. 204
- B. 218
- C. 210
- D. 206
Answer: 204
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '210' correctly replaces the question mark (?).
384. Select the option that will fill in the blank and complete the given series . DXB, GSI, JNP, MIW, _____
- A. ODE
- B. PDE
- C. PDD
- D. OED
Answer: PDD
Explanation: In the letter series DXB, GSI, JNP, MIW, each term advances by (+3, -5, +7) in alphabetical position, giving 'PDD'.
385. Select the letter that can replace the question mark(?) in the following series. E,Y ,U,O,K,?,A
- A. E
- B. F
- C. H
- D. G
Answer: E
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'H' correctly replaces the question mark (?).
386. Select the option that will fill in the blank and complete the given series. CYB, FUG, IQL, LMQ, OIV , _____
- A. PFZ
- B. REA
- C. REZ
- D. PEA
Answer: REA
Explanation: In the letter series CYB, FUG, IQL, LMQ, OIV, each term advances by (+3, -4, +5) in alphabetical position, giving 'REA'.
387. In the following number series, two numbers have been put within brackets. Select the most appropriate option for these numbers in relation to their inclusion in the series. 1, 5, 17, (39), 65, 101, (145), 197
- A. The first bracketed number from the left is correct and the second bracketed number from the left is incorrect.
- B. Both the bracketed numbers are incorrect.
- C. Both the bracketed numbers are correct.
- D. The first bracketed number from the left is incorrect and the second bracketed number from the left is correct.
Answer: The first bracketed number from the left is incorrect and the second bracketed number from the left is correct.
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'Both the bracketed numbers are incorrect.' correctly replaces the question mark (?).
388. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 14, 17, 23, 32, 44, 59, ?
- A. 78
- B. 77
- C. 74
- D. 67
Answer: 77
Explanation: First differences are [3, 6, 9, 12, 15] (increasing by +3 each step); next difference is +18, so 59 + (18) = 77.
389. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 1, 1, 2, 3, 7, 22, ?
- A. 152
- B. 155
- C. 157
- D. 156
Answer: 155
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '152' correctly replaces the question mark (?).
390. Identify the number that does NOT belong to the following series. 104, 108, 54, 58, 29, 31
- A. 29
- B. 54
- C. 58
- D. 31
Answer: 31
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '31' correctly replaces the question mark (?).
391. Select the option that will replace the question mark(?) to complete the given series. 40, 50, 61, 73, 86, ?, 115
- A. 99
- B. 105
- C. 100
- D. 98
Answer: 100
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '105' correctly replaces the question mark (?).
392. Select the option that will fill in the blank and complete the given series. FTB, IQE, LNH, OKK, ?
- A. RHN
- B. RGM
- C. SHM
- D. SHN
Answer: RHN
Explanation: In the letter series FTB, IQE, LNH, OKK, each term advances by (+3, -3, +3) in alphabetical position, giving 'RHN'.
393. Select the letter that can replace question mark (?) in the following series. K, J, L, I, ?, H
- A. D
- B. N
- C. l
- D. M
Answer: M
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'D' correctly replaces the question mark (?).
394. Select the option that will replace the question mark to complete the given series. 7, 17, 41, 85, ? , 257
- A. 155
- B. 105
- C. 165
- D. 150
Answer: 155
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '150' correctly replaces the question mark (?).
395. Select the term that will come next in the following series. HM, EJ, BG, _____
- A. YD
- B. SC
- C. TE
- D. YC
Answer: YD
Explanation: In the letter series HM, EJ, BG, each term advances by (-3, -3) in alphabetical position, giving 'YD'.
396. Select the correct option that will complete the series. 256, 384, 576, 864, ____
- A. 1450
- B. 1054
- C. 1296
- D. 1312
Answer: 1296
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '1450' correctly replaces the question mark (?).
397. Select the correct option that will complete the series. 7.5, 4.7, 1.9, -0.9, ____
- A. -25
- B. -3.7
- C. -15
- D. -19
Answer: -3.7
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '-25' correctly replaces the question mark (?).
398. Select the term that will come next in the following series. MJG, QNK, URO, ______
- A. YUR
- B. WUS
- C. YVS
- D. ZWT
Answer: YVS
Explanation: In the letter series MJG, QNK, URO, each term advances by (+4, +4, +4) in alphabetical position, giving 'YVS'.
399. Select the correct option that will complete the series. 108, 162, 243, ______
- A. 362
- B. 352
- C. 325.5
- D. 364.5
Answer: 364.5
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '362' correctly replaces the question mark (?).
400. Select the correct option that will complete the series. 18, 12, 5, -3, -12, _____
- A. -22
- B. -23
- C. -19
- D. -21
Answer: -22
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '-21' correctly replaces the question mark (?).