👥 Exam-preparation support for aspirants across India.🔔 Free UPSC syllabus, quizzes and class videos.✓ SSC CGL eligibility guide is live in Vidyarthi Kendra.
IUC Academy logoIUC AcademyHome

Analogy MCQ Practice

Practice question set with answers. Use deep links to save questions.

Quiz App / Analogy

810 questions loaded. Showing page 9 of 11 for fast crawlable revision and deep linking.

641. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair. 8 : 72
  1. A. 11 : 132
  2. B. 15 : 625
  3. C. 13 : 156
  4. D. 12 : 144
Answer: 11 : 132
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '11 : 132' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
642. Select the option that is related to the third letter-pair in the same way as the second letter pair is related to the first letter-pair. GI : KN : : PQ : ?
  1. A. TV
  2. B. TX
  3. C. VT
  4. D. UV
Answer: TV
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'TV' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
643. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Paper : Pen
  1. A. Blackboard : Chalk
  2. B. Chalk : Duster
  3. C. Curd : Milk
  4. D. Wood : Table
Answer: Blackboard : Chalk
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Blackboard : Chalk' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
644. Select the option that is related to the third letter-pair in the same way as the second letter pair is related to the first letter-pair. DH : HL : : GK : ?
  1. A. KO
  2. B. LO
  3. C. LM
  4. D. KL
Answer: KO
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'LM' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
645. ‘Man’ is related to ‘Crowd’ in the same way as ‘Student’ is related to _____.
  1. A. Class
  2. B. Cinema
  3. C. Gang
  4. D. Family
Answer: Class
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Gang' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
646. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair. 6 : 40
  1. A. 15 : 45
  2. B. 9 : 72
  3. C. 5 : 25
  4. D. 7 : 53
Answer: 7 : 53
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '7 : 53' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
647. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Important : Essential
  1. A. Pick : Drop
  2. B. Never : Always
  3. C. Awful : Horrible
  4. D. Up : Down
Answer: Awful : Horrible
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Never : Always' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
648. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair. 13 : 65
  1. A. 19 : 95
  2. B. 17 : 42
  3. C. 12 : 45
  4. D. 21 : 85
Answer: 19 : 95
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '12 : 45' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
649. ‘Lizard’ is related to ‘Reptiles’ in the same way as ‘Toad’ is related to ‘____’.
  1. A. Vertebrata
  2. B. Reptiles
  3. C. Mammals
  4. D. Amphibians
Answer: Amphibians
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Reptiles' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
650. Select the option that is related to the third letter- cluster in the same way as the second letter- cluster is related to the first letter- cluster. Ginger: Stem:: Chill: ?
  1. A. Fruit
  2. B. flower
  3. C. Root
  4. D. Stem
Answer: Fruit
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Fruit' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
651. ‘Sunflower’ is related to ‘Yellow’ in the same way as ‘Blood’ is related to ‘_________’.
  1. A. Animal
  2. B. Human
  3. C. Red
  4. D. Iron
Answer: Red
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Red' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
652. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Tortoise : Reptile
  1. A. Snake : Amphibian
  2. B. Shark : Mammal
  3. C. Spider : Reptile
  4. D. Snail : Mollusk
Answer: Snail : Mollusk
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Snake : Amphibian' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
653. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. BEH : FJN : : ILO : ?
  1. A. MQU
  2. B. MQV
  3. C. MOU
  4. D. MOV
Answer: MQU
Explanation: From 'BEH' to 'FJN', the letter positions shift by (+4, +5, +6). Applying the same shift to 'ILO' gives 'MQU'.
654. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair. 7 : 56
  1. A. 13 : 173
  2. B. 11 : 121
  3. C. 9 : 90
  4. D. 6 : 36
Answer: 9 : 90
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '13 : 173' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
655. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair. 8 : 128
  1. A. 10 : 220
  2. B. 9 : 152
  3. C. 12 : 288
  4. D. 6 : 82
Answer: 12 : 288
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '12 : 288' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
656. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Merchant : Trade
  1. A. Lawyer : Court
  2. B. Scientist : Expert
  3. C. Doctor : Treatment
  4. D. Engineering : Science
Answer: Doctor : Treatment
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Doctor : Treatment' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
657. ‘Pain’ is related to ‘Agony’ in the same way as ‘Angry’ is related to ‘_________’.
  1. A. Ecstasy
  2. B. Bitterness
  3. C. Grandiosity
  4. D. Furious
Answer: Furious
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Grandiosity' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
658. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. LPCK : QUHP : : HRMT : ?
  1. A. LWSY
  2. B. MVRZ
  3. C. NWSY
  4. D. MWRY
Answer: MWRY
Explanation: From 'LPCK' to 'QUHP', the letter positions shift by (+5, +5, +5, +5). Applying the same shift to 'HRMT' gives 'MWRY'.
659. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. SMKJ : VONL : : DPOA : ?
  1. A. G
  2. B. GSSD
  3. C. GRRC
  4. D. HRRD
Answer: GRRC
Explanation: From 'SMKJ' to 'VONL', the letter positions shift by (+3, +2, +3, +2). Applying the same shift to 'DPOA' gives 'GRRC'.
660. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair. 2 : 9
  1. A. 8 : 65
  2. B. 4 : 65
  3. C. 7 : 50
  4. D. 3 : 26
Answer: 4 : 65
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '3 : 26' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
661. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Detailed : Meticulous
  1. A. Heavy : Light
  2. B. Hungry : Fulfilled
  3. C. Fat : Obese
  4. D. Loud : Loose
Answer: Fat : Obese
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Fat : Obese' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
662. ‘Tadpole’ is related to ‘Frog’ in the same way as ‘Caterpillar’ is related to ‘_________’.
  1. A. Butterfly
  2. B. Bat
  3. C. Baboon
  4. D. Boar
Answer: Butterfly
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Bat' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
663. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Temple : Worship
  1. A. School : Education
  2. B. Hotel : Expenditure
  3. C. Hospital : Doctor
  4. D. University : Professor
Answer: School : Education
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'School : Education' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
664. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. DHMR : BJKT : : XCOE : ?
  1. A. UENG
  2. B. VEMG
  3. C. VENG
  4. D. VFMH
Answer: VEMG
Explanation: From 'DHMR' to 'BJKT', the letter positions shift by (-2, +2, -2, +2). Applying the same shift to 'XCOE' gives 'VEMG'.
665. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair. 11 : 120
  1. A. 8 : 65
  2. B. 17 : 289
  3. C. 12 : 144
  4. D. 2 : 3
Answer: 2 : 3
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '17 : 289' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
666. ‘Mercury’ is related to ‘Metal’ in the same way as ‘Frog’ is related to ‘_________’.
  1. A. Rodent
  2. B. Mammal
  3. C. Reptilian
  4. D. Amphibian
Answer: Amphibian
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Amphibian' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
667. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. KSOE : MQQC : : ACZN : ?
  1. A. CABL
  2. B. CBBL
  3. C. DACL
  4. D. CABK
Answer: CABL
Explanation: From 'KSOE' to 'MQQC', the letter positions shift by (+2, -2, +2, -2). Applying the same shift to 'ACZN' gives 'CABL'.
668. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in yeh following word-pair. Exercise : Fitness
  1. A. Harmony : War
  2. B. Hobby : Internet
  3. C. Education : Institute
  4. D. Treatment : Recovery
Answer: Treatment : Recovery
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Hobby : Internet' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
669. Select the number-pair in which the two numbers of the following number-pair. 12:102
  1. A. 14:126
  2. B. 8:68
  3. C. 6:52
  4. D. 16:218
Answer: 8:68
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '8:68' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
670. ‘Heart’ is related to ‘Circulation’ in the same way as ‘Lungs’ are related to ‘______’.
  1. A. Excretion
  2. B. Respiration
  3. C. Ribs
  4. D. Oxygen
Answer: Respiration
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Oxygen' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
671. 'Disease' is related to 'Diabetes' in the same way as 'Vehicle' is related to_______.
  1. A. Driver
  2. B. Fuel
  3. C. Car
  4. D. Chassis
Answer: Car
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Car' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
672. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Architect : House map
  1. A. Carpenter : Furniture
  2. B. Lawyer : Court
  3. C. Doctor: Hospital
  4. D. Teacher : Writer
Answer: Carpenter : Furniture
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Doctor: Hospital' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
673. Select the option that is related to the third letter- cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. GSDL : JPGI : : UCWF : ?
  1. A. XZZC
  2. B. XYYC
  3. C. YZZD
  4. D. WZZB
Answer: XZZC
Explanation: From 'GSDL' to 'JPGI', the letter positions shift by (+3, -3, +3, -3). Applying the same shift to 'UCWF' gives 'XZZC'.
674. Select the number- pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair. 2 : 8
  1. A. 8 : 502
  2. B. 7 : 343
  3. C. 11 : 1321
  4. D. 9 : 629
Answer: 7 : 343
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '8 : 502' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
675. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Telephone : Communication
  1. A. Television : Entertainment
  2. B. Heater : Electricity
  3. C. Refrigerator : Equipment
  4. D. Air Cooler : Water
Answer: Television : Entertainment
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Television : Entertainment' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
676. 'Gynecology' is related to 'Women' in the same way as 'Paediatrics' is related to '_______'.
  1. A. Treatment
  2. B. Children
  3. C. Men
  4. D. Human beings
Answer: Children
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Treatment' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
677. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number pair. 25 : 600
  1. A. 16 : 256
  2. B. 18 : 306
  3. C. 20 : 420
  4. D. 14 : 210
Answer: 18 : 306
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '16 : 256' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
678. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. KSDO : NPGL : : SBJY : ?
  1. A. VZMW
  2. B. WYMV
  3. C. VYNW
  4. D. VYMV
Answer: VYMV
Explanation: From 'KSDO' to 'NPGL', the letter positions shift by (+3, -3, +3, -3). Applying the same shift to 'SBJY' gives 'VYMV'.
679. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. MDUK : QHYO : : SALQ : ?
  1. A. VDPV
  2. B. WDPU
  3. C. WEPV
  4. D. WEPU
Answer: WEPU
Explanation: From 'MDUK' to 'QHYO', the letter positions shift by (+4, +4, +4, +4). Applying the same shift to 'SALQ' gives 'WEPU'.
680. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair. 19 : 380
  1. A. 12 : 146
  2. B. 17 : 289
  3. C. 14 : 196
  4. D. 13 : 182
Answer: 13 : 182
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '17 : 289' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
681. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Zinc : Brass
  1. A. Gold : Ornament
  2. B. Copper : Bronze
  3. C. Mercury : Thermometer
  4. D. Silver : Ring
Answer: Copper : Bronze
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Gold : Ornament' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
682. 'Kidney' is related to 'Excretion' in the same way as 'Heart' is related to ________'.
  1. A. Heart Chambers
  2. B. Human body
  3. C. Blood Circulation
  4. D. Artery
Answer: Blood Circulation
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Artery' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
683. ‘Man’ is related to 'Mammal’ in the same way as ‘Rat’ is related to ‘_________’.
  1. A. Mice
  2. B. Rodent
  3. C. Burrow
  4. D. Reptile
Answer: Rodent
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Mice' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
684. Select the word pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word pair. Seismology : Earthquake
  1. A. Entomology : Plants
  2. B. Ornithology : Birds
  3. C. Psychology : Poplar
  4. D. Renal Science : Veins
Answer: Ornithology : Birds
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Entomology : Plants' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
685. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. DFHJ : MOQS :: CGGK : ______
  1. A. NQQT
  2. B. LQQT
  3. C. LPPT
  4. D. NPPT
Answer: LPPT
Explanation: From 'DFHJ' to 'MOQS', the letter positions shift by (+9, +9, +9, +9). Applying the same shift to 'CGGK' gives 'LPPT'.
686. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Waiter : Serve
  1. A. Lawyer : Legal
  2. B. Architect : Fashion
  3. C. Engineer : Technical
  4. D. Mechanic : Repair
Answer: Mechanic : Repair
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Engineer : Technical' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
687. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair. 4 : 49
  1. A. 8 : 144
  2. B. 6 : 64
  3. C. 7 : 100
  4. D. 5 : 81
Answer: 7 : 100
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '. 6 : 64' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
688. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to first letter-cluster. RDPC : NHLG :: SKDG : ?
  1. A. NOYK
  2. B. OOYK
  3. C. OOZK
  4. D. OPZK
Answer: OOZK
Explanation: From 'RDPC' to 'NHLG', the letter positions shift by (-4, +4, -4, +4). Applying the same shift to 'SKDG' gives 'OOZK'.
689. ‘HARD-WORK’ is related to ‘SUCCESS’ in the same way as ‘CRIME’ is related to ‘____________’.
  1. A. Punishment
  2. B. Society
  3. C. Police
  4. D. Reward
Answer: Punishment
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Reward' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
690. Select the number pair in which the numbers are related in the same way as the numbers in the following number pair. (53 : 477)
  1. A. 55 : 525
  2. B. 43 : 367
  3. C. 45 : 460
  4. D. 39 : 351
Answer: 39 : 351
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '43 : 367' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
691. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word-pair. Fossils : Paleontology
  1. A. Flowers : Zoology
  2. B. Rocks : Astronomy
  3. C. Fungi : Phycology
  4. D. Plants : Botany
Answer: Plants : Botany
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Flowers : Zoology' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
692. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. CQHL : FTEI :: OPAR : ?
  1. A. RTYO
  2. B. RSXO
  3. C. RSXP
  4. D. YTXO
Answer: RSXO
Explanation: From 'CQHL' to 'FTEI', the letter positions shift by (+3, +3, -3, -3). Applying the same shift to 'OPAR' gives 'RSXO'.
693. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word-pair. Fan : Electricity
  1. A. Cooler : Water
  2. B. Petrol : Fuel
  3. C. Bike : Kick
  4. D. Vehicles : Diesel
Answer: Vehicles : Diesel
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Cooler : Water' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
694. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as the two numbers of the following number-pair. 7 : 729
  1. A. 8 :1000
  2. B. 4 : 64
  3. C. 5 : 125
  4. D. 6 : 343
Answer: 8 :1000
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '4 : 64' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
695. ‘Glaucoma’ is related to ‘Eyes’ in the same way as ‘Arthritis’ is related to ‘_________’.
  1. A. Liver
  2. B. Joints
  3. C. Ears
  4. D. Arteries
Answer: Joints
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Joints' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
696. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word-pair. Nephrology : Kidney
  1. A. Cardiology : Liver
  2. B. Ophthalmology : Eyes
  3. C. Pathology : Tissues
  4. D. Zoology : Plants
Answer: Ophthalmology : Eyes
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Ophthalmology : Eyes' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
697. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. QDUJ : VIZO :: LPAR : ?
  1. A. QUEX
  2. B. RUFW
  3. C. PUFY
  4. D. QUFW
Answer: QUFW
Explanation: From 'QDUJ' to 'VIZO', the letter positions shift by (+5, +5, +5, +5). Applying the same shift to 'LPAR' gives 'QUFW'.
698. ‘Chassis’ is related to ‘Car’ in the same way as ‘Skeleton’ is related to ‘_______’.
  1. A. Spinal Cord
  2. B. Organs
  3. C. Bones
  4. D. Body
Answer: Body
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Organs' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
699. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as the numbers of the following number-pair. 442 : 21
  1. A. 257 : 16
  2. B. 323 : 19
  3. C. 223 : 13
  4. D. 238 : 14
Answer: 257 : 16
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '323 : 19' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
700. ‘Painter’ is related to ‘Paintbrush’ in the same way as ‘Farmer’ is related to ‘________’.
  1. A. Colour
  2. B. Crops
  3. C. Harvest
  4. D. Plough
Answer: Plough
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Plough' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
701. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 68 : 100 :: 45 : _______
  1. A. 41
  2. B. 114
  3. C. 14
  4. D. 141
Answer: 41
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '141' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
702. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. MARK : FHMP :: LOAN : ________
  1. A. SVEV
  2. B. EVSV
  3. C. EVVS
  4. D. SVVE
Answer: EVVS
Explanation: From 'MARK' to 'FHMP', the letter positions shift by (-7, +7, -5, +5). Applying the same shift to 'LOAN' gives 'EVVS'.
703. Select the word pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word pair. Year: June
  1. A. Week: Thursday
  2. B. April: Month
  3. C. Week: Calendar
  4. D. Year: Century
Answer: Week: Thursday
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Week: Thursday' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
704. Select the word-pair in which the two words are related in the same way in the same way as the two words in the following word-pair. Myopic : Farsighted
  1. A. Famous : Obscure
  2. B. Confusion : Chaotic
  3. C. Postpone : Suspend
  4. D. Trouble : Grief
Answer: Famous : Obscure
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Confusion : Chaotic' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
705. ‘Cone’ is related to ‘Ice Cream’ in the same way as ‘Bowl’ is related to ‘________’.
  1. A. Soup
  2. B. Soap
  3. C. Sip
  4. D. Drink
Answer: Soup
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Soup' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
706. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word-pair. Candle : Illuminate
  1. A. Fan : Suffocation
  2. B. Bulb : Dark
  3. C. Refrigerator : Cool
  4. D. Oven : Grind
Answer: Refrigerator : Cool
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Fan : Suffocation' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
707. ‘Iraq’ is related to ‘Dinar’ in the same way as ‘Myanmar’ is related to ‘_______’.
  1. A. Yen
  2. B. Lira
  3. C. Kyat
  4. D. Rand
Answer: Kyat
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Lira' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
708. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. LENOVO : EKISSQ :: FINGER : _________
  1. A. YOIJBT
  2. B. YOIKBT
  3. C. YNIKBT
  4. D. YOIKCT
Answer: YOIKBT
Explanation: From 'LENOVO' to 'EKISSQ', the letter positions shift by (-7, +6, -5, +4, -3, +2). Applying the same shift to 'FINGER' gives 'YOIKBT'.
709. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. MARKET : IEONCV :: THERMO : _________
  1. A. PLBUKQ
  2. B. JKCTKQ
  3. C. PLDSKQ
  4. D. JLZUKQ
Answer: PLBUKQ
Explanation: From 'MARKET' to 'IEONCV', the letter positions shift by (-4, +4, -3, +3, -2, +2). Applying the same shift to 'THERMO' gives 'PLBUKQ'.
710. ‘Cardiologist’ is related to ‘Heart’ in the same way as ‘Chiropractor’ is related to ‘_________’.
  1. A. Skin
  2. B. Foot
  3. C. Chest
  4. D. Joints
Answer: Joints
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Joints' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
711. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 54 : 41 :: 32 : ____
  1. A. 29
  2. B. 13
  3. C. 17
  4. D. 11
Answer: 13
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '29' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
712. ‘Chickenpox’ is related to ‘Virus’ in the same way as ‘Ringworm’ is related to ‘_________’.
  1. A. Protozoan
  2. B. Bacterium
  3. C. Nematodes
  4. D. Fungus
Answer: Fungus
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Bacterium' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
713. Select the number pair in which the two numbers are related in the same way as the two numbers of the following number pair. 7 : 85
  1. A. 3 : 31
  2. B. 2 : 9
  3. C. 5 : 43
  4. D. 8 : 113
Answer: 8 : 113
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '3 : 31' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
714. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. GATE : HXYX :: SINK : _________
  1. A. TGSE
  2. B. TETD
  3. C. TESD
  4. D. TFSD
Answer: TFSD
Explanation: From 'GATE' to 'HXYX', the letter positions shift by (+1, -3, +5, -7). Applying the same shift to 'SINK' gives 'TFSD'.
715. Select the word pair in which two words are related in the similar manner as the two words are related in the word pair: Butterflies : Lepidopterist
  1. A. Chromosome : Botanist
  2. B. Postcard : Deltiologist
  3. C. Ornaments : Jewelar
  4. D. Map : Mapmaker
Answer: Postcard : Deltiologist
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Postcard : Deltiologist' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
716. Select the letter-cluster that is related to the third letter-cluster in the same way that the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. AFKP : BGLQ : : GLQV : ?
  1. A. HMRW
  2. B. HNRW
  3. C. HKRW
  4. D. HMPW
Answer: HMRW
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'HMRW' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
717. ACCIDENT is related to TNEDICCA in the same way as PASSENGER is related to '______'.
  1. A. REGNSESAP
  2. B. REGNESSAP
  3. C. REGMESSAP
  4. D. RGENESSAP
Answer: REGNESSAP
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'REGMESSAP' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
718. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word-pair. School:Student::______:_______
  1. A. Hospital:Patient
  2. B. Hotel:Chef
  3. C. Court:Judge
  4. D. College:Teacher
Answer: Hospital:Patient
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Hospital:Patient' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
719. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 19 : 400 :: 24 : ______
  1. A. 652
  2. B. 566
  3. C. 676
  4. D. 625
Answer: 625
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '676' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
720. 'Heart' is related to 'Circulation' in the same way as 'Kidney' is related to '________'.
  1. A. Reproduction
  2. B. Respiration
  3. C. Energy Production
  4. D. Excretion
Answer: Excretion
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Energy Production' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.

Explore More Practice Topics and Quizzes