👥 Exam-preparation support for aspirants across India.🔔 Free UPSC syllabus, quizzes and class videos.✓ SSC CGL eligibility guide is live in Vidyarthi Kendra.
IUC Academy logoIUC AcademyHome

Analogy MCQ Practice

Practice question set with answers. Use deep links to save questions.

Quiz App / Analogy

810 questions loaded. Showing page 10 of 11 for fast crawlable revision and deep linking.

721. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word-pairs. Dirty:Filthy
  1. A. Perfect:Unique
  2. B. Shy:Timid
  3. C. Cute:Child
  4. D. Bright:Sunlight
Answer: Shy:Timid
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Cute:Child' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
722. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 12 : 192 :: 15 : ?
  1. A. 245
  2. B. 240
  3. C. 225
  4. D. 250
Answer: 240
Explanation: Pattern: सेकंड पद पहले पद का 16 गुना है (12 × 16 = 192); similarly 15 × 16 = 240.
723. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Resistance:Ohm
  1. A. Time:Clock
  2. B. Temperature:Thermometer
  3. C. Pressure:Barometer
  4. D. Length:Metre
Answer: Length:Metre
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Length:Metre' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
724. 'Pencil' is related to 'Stationary' in the same way as 'Pilates' is related to'________'.
  1. A. Pulses
  2. B. Spices
  3. C. Dry fruits
  4. D. Exercise
Answer: Exercise
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Pulses' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
725. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 1 : 2 :: 5 : ?
  1. A. 120
  2. B. 129
  3. C. 128
  4. D. 130
Answer: 130
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '130' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
726. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 3 : 30 :: 4 : ?
  1. A. 64
  2. B. 66
  3. C. 70
  4. D. 68
Answer: 68
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '68' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
727. ‘Similarity’ is related to ‘Difference’ in the same way as ‘Transparent’ is related to ‘________’.
  1. A. Clear
  2. B. Water
  3. C. Lake
  4. D. Turbid
Answer: Turbid
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Lake' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
728. Select the word pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word pair. Accident : Injury
  1. A. Infection : Disease
  2. B. Farmer : Hard Work
  3. C. Income : Corruption
  4. D. Police : Fine
Answer: Infection : Disease
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Farmer : Hard Work' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
729. ‘Valuable’ is related to ‘Precious’ in the same way as ‘Dry’ is related to ‘________’.
  1. A. Farm
  2. B. Arid
  3. C. Rough
  4. D. Wet
Answer: Arid
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Rough' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
730. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Dermatology : Skin
  1. A. Cardiology : Angiography
  2. B. Paediatrics : Lungs
  3. C. Orthopaedics : Bones
  4. D. Medicine : Treatment
Answer: Orthopaedics : Bones
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Orthopaedics : Bones' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
731. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 7 : 344 :: 11 : ?
  1. A. 121
  2. B. 1331
  3. C. 122
  4. D. 1332
Answer: 1332
Explanation: Pattern: n : n^3 +1. Since 7^3 +1 = 344, for 11 we get 11^3 +1 = 1332.
732. Select the option that is related to the third number in the same way as the number. 9 : 90 :: 12 : ?
  1. A. 160
  2. B. 150
  3. C. 156
  4. D. 152
Answer: 156
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '160' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
733. ‘Political Science’ is related to ‘Social Science’ in the same way as ‘Chemistry’ is related to ‘________’.
  1. A. Equations
  2. B. Science
  3. C. Humanities
  4. D. Elements
Answer: Science
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Science' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
734. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word pair. Suitcase : Cloak Room
  1. A. Salary : Credit
  2. B. Money : Bank
  3. C. Chair : Furniture
  4. D. Bag : Luggage
Answer: Money : Bank
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Bag : Luggage' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
735. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 16 : 240 :: 6 : ?
  1. A. 25
  2. B. 35
  3. C. 40
  4. D. 30
Answer: 30
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '25' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
736. Select the word pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word pair. Walnut : Fig
  1. A. Raisin : Apricot
  2. B. Turmeric : Spices
  3. C. Almond : Dry Fruits
  4. D. Asafoetida : Cashew Nuts
Answer: Raisin : Apricot
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Raisin : Apricot' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
737. ‘Insulin’ is related to ‘ Harmon’ in the same way as ‘ Pepsin’ is related to ‘______’.
  1. A. Enzymes
  2. B. Digestion
  3. C. Stomach
  4. D. Vitamins
Answer: Enzymes
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Enzymes' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
738. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word? Potato : Starch :: Stevia : ?
  1. A. Milk
  2. B. Butter
  3. C. Sugar
  4. D. Salt
Answer: Sugar
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Butter' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
739. ‘Deer’ is related to ‘ Doe’, in the same way as ‘Bull’ is related to ‘______’.
  1. A. Fox
  2. B. Mare
  3. C. Cow
  4. D. Ox
Answer: Cow
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Fox' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
740. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number ? 9 : 86 :: 13 : ?
  1. A. 175
  2. B. 135
  3. C. 174
  4. D. 124
Answer: 174
Explanation: Pattern: n : n^2 +5. Since 9^2 +5 = 86, for 13 we get 13^2 +5 = 174.
741. ‘Cheerful ‘ is related to ‘Sad’ in the same way as ‘Generous’ is related to ‘______’
  1. A. Gloomy
  2. B. Kind
  3. C. Selfish
  4. D. Intelligent
Answer: Selfish
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Kind' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
742. Select the word pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word pair. Brass : Copper
  1. A. Chromium : Silver
  2. B. Bronze : Gold
  3. C. Nickel : Iron
  4. D. Solder : Tin
Answer: Solder : Tin
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Solder : Tin' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
743. Select the word pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word pair. Feet : Socks
  1. A. Finger : Nail
  2. B. Head : Turban
  3. C. Legs : Vest
  4. D. Abdomen : Pants
Answer: Head : Turban
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Finger : Nail' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
744. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number? 17 : 102 :: 23 : ?
  1. A. 196
  2. B. 256
  3. C. 138
  4. D. 152
Answer: 138
Explanation: Pattern: सेकंड पद पहले पद का 6 गुना है (17 × 6 = 102); similarly 23 × 6 = 138.
745. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term ? WOLF : FLOW :: DRAW : ?
  1. A. WRAD
  2. B. WARD
  3. C. RWAD
  4. D. DARW
Answer: WARD
Explanation: Reversing the letters of 'WOLF' and shifting gives 'FLOW'. Applying the same reverse-and-shift pattern to 'DRAW' gives 'WARD'.
746. ‘Fly ‘ is related to ‘Bird’ in the same way as ‘Gallop’ is related to ‘______’.
  1. A. Tiger
  2. B. Lion
  3. C. Horse
  4. D. Elephant
Answer: Horse
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Elephant' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
747. ‘China ‘ is related to ‘ Yuan ‘ in the same way as ‘ Japan is related to ‘______’.
  1. A. Rand
  2. B. Sshi
  3. C. Lira
  4. D. Yen
Answer: Yen
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Yen' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
748. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number? 12 : 68 :: 21 : ?
  1. A. 49
  2. B. 117
  3. C. 119
  4. D. 79
Answer: 119
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '49' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
749. Select the word pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word pair. Season : Winter
  1. A. Week : Calendar
  2. B. Summer : Autumn
  3. C. Year : Century
  4. D. Month : April
Answer: Month : April
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Month : April' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
750. Select the number pair in which the two numbers are related in the same way as the two numbers of the following number pair: 24 : 56
  1. A. 18 : 48
  2. B. 12 : 36
  3. C. 9 : 21
  4. D. 15 : 40
Answer: 9 : 21
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '18 : 48' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
751. Select the option that is related to the third letter cluster in the same way as the second letter cluster is related to the first letter cluster. DGIL : WTRO :: FHKM : ?
  1. A. USPN
  2. B. TRON
  3. C. QPLJ
  4. D. WTSP
Answer: USPN
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'TRON' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
752. Select the word pair in which two words are related in the same way as the two words in the following word pair. Barter : Commodities
  1. A. Treat : Disease
  2. B. Debate : Discussion
  3. C. Movement : Traffic
  4. D. Correspond : Letters
Answer: Correspond : Letters
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Correspond : Letters' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
753. ‘Geology’ is related to ‘Rocks’ in the same way as ‘Cytology’ is related to :
  1. A. Organism
  2. B. Cells
  3. C. Plants
  4. D. Life
Answer: Cells
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Plants' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
754. Select the word pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word pair. Mnemonic : Memory
  1. A. Drama : Acting
  2. B. Audition : Music
  3. C. Sedative : Sleep
  4. D. Audience : Speech
Answer: Sedative : Sleep
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Audience : Speech' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
755. Select the option that is related to the third letter cluster in the same way as the second letter cluster is related to the first letter cluster. FLQV : JISU :: DJNR : ?
  1. A. FGQN
  2. B. HMPS
  3. C. HGLQ
  4. D. HGPQ
Answer: HGPQ
Explanation: From 'FLQV' to 'JISU', the letter positions shift by (+4, -3, +2, -1). Applying the same shift to 'DJNR' gives 'HGPQ'.
756. Select the number pair in which the two numbers are related in the same way as the two numbers of the following number pair. 27 : 8
  1. A. 12 : 3
  2. B. 39 : 14
  3. C. 33 : 9
  4. D. 19 : 5
Answer: 12 : 3
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '33 : 9' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
757. Select the option which is related to the fifth term in the same way as the second term is related to the first term and the fourth term is related to the third term. 3125 : 25 :: 16707 : 49 :: 1024 : ?
  1. A. 14
  2. B. 16
  3. C. 18
  4. D. 13
Answer: 16
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '14' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
758. As ‘Break’ is related to ‘Unity’ , Similarly ‘Improvement’ is related to ______.
  1. A. Rough
  2. B. Damage
  3. C. Inconvenience
  4. D. Stitch
Answer: Damage
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Inconvenience' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
759. Select the number pair in which the two numbers are related in the same way as the two numbers of the following number pair. 12 : 42
  1. A. 15 : 52
  2. B. 24 : 82
  3. C. 8 : 28
  4. D. 16 : 53
Answer: 8 : 28
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '15 : 52' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
760. Select the option that is related to the third letter cluster in the same way as the second letter cluster is related to the first letter cluster. DFIM : WURN :: GKNP :
  1. A. SOLJ
  2. B. TROK
  3. C. TPNL
  4. D. TPMK
Answer: TPMK
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'TPMK' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
761. Select the option that is related to the third letter cluster in the same way as the second letter cluster is related to the first letter cluster. FKPV : HIRT :: BHMR : ?
  1. A. EEPO
  2. B. DFKT
  3. C. DFOP
  4. D. ZJKT
Answer: DFOP
Explanation: From 'FKPV' to 'HIRT', the letter positions shift by (+2, -2, +2, -2). Applying the same shift to 'BHMR' gives 'DFOP'.
762. Select the word pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word pair. Grief : Consolation
  1. A. Drought : Famine
  2. B. Happiness : Excitation
  3. C. Planet : Revolution
  4. D. Pain : Sedative
Answer: Pain : Sedative
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Happiness : Excitation' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
763. ‘STUDY’ is related to ‘KNOWLEDGE’ , in the same way that ‘WORK’ is related to :
  1. A. Salary
  2. B. Employment
  3. C. Experience
  4. D. Training
Answer: Experience
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Experience' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
764. Select the number pair in which the two numbers are related in the same way as the two numbers of the pair given below: 35 : 5
  1. A. 63 : 7
  2. B. 135 : 12
  3. C. 99 : 10
  4. D. 48 : 7
Answer: 63 : 7
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '63 : 7' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
765. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. LAMP : PALM :: MALE : ________
  1. A. MEAL
  2. B. ELAM
  3. C. EAML
  4. D. LAME
Answer: ELAM
Explanation: Rearranging the letters of 'MALE' in the exact same positional permutation as 'LAMP' -> 'PALM' gives 'EAML'.
766. Select the option that is related to the third letter cluster in the same way as the second letter cluster is related to the first letter cluster. CDAF : XWZU :: DEFC : ?
  1. A. VWXU
  2. B. WVUX
  3. C. WVXU
  4. D. XWYV
Answer: WVUX
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'WVUX' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
767. ‘Room’ is related to ‘ceiling’ , in the same way as ‘Mouth’ is related to :
  1. A. Throat
  2. B. Lip
  3. C. Palate
  4. D. Teeth
Answer: Palate
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Lip' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
768. Select the word pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word-pair. Author : Book
  1. A. Spider : Web
  2. B. Reptile : Crawl
  3. C. Mother : Son
  4. D. Doctor : Medicine
Answer: Spider : Web
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Reptile : Crawl' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
769. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. JKLM : HLKO :: PQRS : ?
  1. A. NRQU
  2. B. MRQV
  3. C. NQRU
  4. D. ORQT
Answer: NRQU
Explanation: From 'JKLM' to 'HLKO', the letter positions shift by (-2, +1, -1, +2). Applying the same shift to 'PQRS' gives 'NRQU'.
770. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair. 28 : 63
  1. A. 16 : 36
  2. B. 36 : 78
  3. C. 12 : 28
  4. D. 48 : 98
Answer: 16 : 36
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '12 : 28' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
771. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Happy : Mirthful :: Sad : ?
  1. A. Contented
  2. B. Jolly
  3. C. Morose
  4. D. Gleeful
Answer: Morose
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Jolly' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
772. ‘Dumbness’ is related to ‘Speech’ in the same way as ‘_____’ is related to ‘Memory’.
  1. A. Thoughtlessness
  2. B. Amnesia
  3. C. Recognition
  4. D. Illusion
Answer: Amnesia
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Illusion' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
773. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words of the following word-pair. Apathy : Excitement
  1. A. War : Attack
  2. B. Treaty : Friendship
  3. C. Nomination : Servicing
  4. D. Condemnation : Respect
Answer: Condemnation : Respect
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'War : Attack' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
774. ‘Cinema’ is related to ‘Audience’ in the same way as ‘Church’ is related to ‘_________’.
  1. A. Congregation
  2. B. Meditation
  3. C. Concentration
  4. D. Prayer
Answer: Congregation
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Concentration' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
775. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. MNOP : LONQ :: FGHI: ?
  1. A. GFIJ
  2. B. EGHJ
  3. C. DHGK
  4. D. EHGJ
Answer: EHGJ
Explanation: From 'MNOP' to 'LONQ', the letter positions shift by (-1, +1, -1, +1). Applying the same shift to 'FGHI' gives 'EHGJ'.
776. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. 29 : 13 :: 37 : ?
  1. A. 15
  2. B. 21
  3. C. 17
  4. D. 14
Answer: 17
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '14' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
777. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word. Frown : Displeasure
  1. A. Grief : Sorrow
  2. B. Madness : Illness
  3. C. Laugh : Comedy
  4. D. Smile : Ecstasy
Answer: Smile : Ecstasy
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Smile : Ecstasy' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
778. Select the option that is related to the third letter- cluster in the same way as the second- letter cluster is related to the first letter-cluster. DKFM: FIHK : : BLGP : ?
  1. A. DNER
  2. B. CKHO
  3. C. ZNEN
  4. D. DJIN
Answer: DJIN
Explanation: From 'DKFM' to 'FIHK', the letter positions shift by (+2, -2, +2, -2). Applying the same shift to 'BLGP' gives 'DJIN'.
779. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word pair. Heat : Sun
  1. A. Home : Terrace
  2. B. Ride : Car
  3. C. Atmosphere : Humidity
  4. D. Vitamin : Fruit
Answer: Vitamin : Fruit
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Atmosphere : Humidity' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
780. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. BECD : YVXW :: DGEF : ?
  1. A. VRTS
  2. B. WTVU
  3. C. WUTV
  4. D. XUWV
Answer: WTVU
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'XUWV' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
781. ‘Action’ is related to ‘Reaction’ in the same way as ‘Stimulus’ is related to ‘______’.
  1. A. Reception
  2. B. Vision
  3. C. Response
  4. D. Feedback
Answer: Response
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Feedback' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
782. Select the number pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair. 4 : 32
  1. A. 8 : 248
  2. B. 5 : 62
  3. C. 10 : 160
  4. D. 6 : 108
Answer: 6 : 108
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '10 : 160' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
783. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word. Book : Thesaurus
  1. A. Tree : Forest
  2. B. Reptile : Python
  3. C. Furniture : Wood
  4. D. Tennis : Ball
Answer: Reptile : Python
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Tree : Forest' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
784. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair. 36 : 84
  1. A. 27 : 63
  2. B. 21 : 51
  3. C. 57 : 135
  4. D. 45 : 95
Answer: 27 : 63
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '45 : 95' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
785. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first. CEGI : AGEK :: DFHJ : ?
  1. A. CHFI
  2. B. CGIK
  3. C. BHFL
  4. D. BDJK
Answer: BHFL
Explanation: From 'CEGI' to 'AGEK', the letter positions shift by (-2, +2, -2, +2). Applying the same shift to 'DFHJ' gives 'BHFL'.
786. ‘Lawyer’ is related to ‘Justice’ in the same way as ‘Arbitrator’ is related to ‘______’.
  1. A. Judgement
  2. B. Injustice
  3. C. Settlement
  4. D. Communication
Answer: Settlement
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Injustice' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
787. ‘Cardiology’ is related to ‘Heart’ in the same way as ‘Pathology’ related to’____’.
  1. A. Body
  2. B. Soil
  3. C. Man
  4. D. Diseases
Answer: Diseases
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Body' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
788. ‘Belgium’ is related to ‘Europe’ in the same way as ‘Japan’ is related to ‘_______’.
  1. A. Africa
  2. B. Australia
  3. C. Asia
  4. D. Europe
Answer: Asia
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Asia' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
789. ‘Optimist’ is related to ‘Pessimist’ in the same way as ‘Cheerful’ is related to ‘_____’.
  1. A. Selfish
  2. B. Beautiful
  3. C. Ugly
  4. D. Gloomy
Answer: Gloomy
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Ugly' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
790. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. ADGJ : ZWTQ :: MPSV : ________
  1. A. NKHE
  2. B. MKHE
  3. C. NJGC
  4. D. GJLM
Answer: NKHE
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'GJLM' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
791. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the given word-pair. Surgeon : Scalpel ?
  1. A. Doctor : Hospital
  2. B. Sculptor : Chisel
  3. C. Navy : Lieutenant
  4. D. Tailor : Shirt
Answer: Sculptor : Chisel
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Doctor : Hospital' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
792. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. FLOWER : UOLDVI : : JASMINE : _______
  1. A. QZHNRMV
  2. B. QAHNRMV
  3. C. QZHMRNV
  4. D. QZGNRMV
Answer: QZHNRMV
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'QZHNRMV' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
793. ‘Temperature’ is related to ‘Degree’ in the same way as ‘Time’ is related to ‘______’.
  1. A. Metre
  2. B. Litre
  3. C. Newton
  4. D. Seconds
Answer: Seconds
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Seconds' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
794. ‘Month’ is related to ‘March’ in the same way as ‘Season’ is related to ‘______’.
  1. A. Year
  2. B. Week
  3. C. Spring
  4. D. Festival
Answer: Spring
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Week' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
795. ‘Flower’ is related to ‘Bouquet’ in the same way as ‘Animal’ is related to ‘_____’.
  1. A. Herd
  2. B. Group
  3. C. Cow
  4. D. Cluster
Answer: Herd
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Group' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
796. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. PRODUCT : TCUDORP :: FRACTION : ______
  1. A. CTOINAFR
  2. B. NOITCARF
  3. C. CTIONAFR
  4. D. NOTICARF
Answer: NOITCARF
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'CTOINAFR' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
797. ‘Bee’ is related to ‘Hive’ in the same way as ‘Horse’ is related to:
  1. A. Cottage
  2. B. Stable
  3. C. Den
  4. D. House
Answer: Stable
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Den' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
798. ‘Chef’ is related to ‘Food’ in the same way as ‘Choreographer’ is related to:
  1. A. Stage
  2. B. Dance
  3. C. Music
  4. D. Photography
Answer: Dance
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Photography' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
799. ‘Mass’ is related to ‘Kilogram’ in the same way as ‘Force’ is related to ‘_____’.
  1. A. Jule
  2. B. Second
  3. C. Newton
  4. D. Pascal
Answer: Newton
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Jule' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
800. ‘Laziness’ is related to ‘Alertness’ in the same way as ‘Hostility’ is related to ‘_______’.
  1. A. Pride
  2. B. congeniality
  3. C. Violence
  4. D. opposition
Answer: congeniality
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'congeniality' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.

Explore More Practice Topics and Quizzes