👥 Exam-preparation support for aspirants across India.🔔 Free UPSC syllabus, quizzes and class videos.✓ SSC CGL eligibility guide is live in Vidyarthi Kendra.
IUC Academy logoIUC AcademyHome

Analogy MCQ Practice

Practice question set with answers. Use deep links to save questions.

Quiz App / Analogy

810 questions loaded. Showing page 8 of 11 for fast crawlable revision and deep linking.

561. ‘Candle’ is related to the ‘Wick’ in the same way as ‘Pen’ is related to the _______.
  1. A. Pencil
  2. B. Nib
  3. C. Inkpot
  4. D. Light
Answer: Nib
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Nib' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
562. ‘Furniture’ is related to the ‘Carpenter’in the same way as ‘Cloth’ is related to the _______.
  1. A. Butcher
  2. B. Cobbler
  3. C. Tailor
  4. D. Blacksmith
Answer: Tailor
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Cobbler' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
563. Select the option that is related to the fourth term in the same way as the first term is related to the second term. DFIM : CEHL :: ? : KMPT
  1. A. LNUQ
  2. B. LNQU
  3. C. JLOS
  4. D. UVWL
Answer: LNQU
Explanation: From 'DFIM' to 'CEHL', the letter positions shift by (-1, -1, -1, -1). Applying the same shift to 'KMPT' gives 'JLOS'.
564. Select the option that is related to the fourth term in the same way as the first term is related to the second term. 16 : 272 :: ? : 380
  1. A. 17
  2. B. 19
  3. C. 21
  4. D. 23
Answer: 19
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '21' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
565. Select the word pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word-pair. Arc : Circle :: ?
  1. A. Watch : Needle
  2. B. House : Room
  3. C. Blade : Sofa
  4. D. Tyre : Bike
Answer: Tyre : Bike
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Blade : Sofa' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
566. Select the option that is related to the third Letter Cluster in the same way as the second Letter Cluster is related to the first Letter Cluster. ROL : URO :: TAG : ?
  1. A. XEL
  2. B. XEK
  3. C. WEJ
  4. D. WDJ
Answer: WDJ
Explanation: From 'ROL' to 'URO', the letter positions shift by (+3, +3, +3). Applying the same shift to 'TAG' gives 'WDJ'.
567. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Plate : Utensils :: Car : ?
  1. A. Driver
  2. B. Vehicle
  3. C. Tyre
  4. D. Bike
Answer: Vehicle
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Tyre' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
568. Select the option in which the letters share the same relationship as that shared by the given pair of letters. ROJ : TQL :: ?
  1. A. JAN : LCL
  2. B. ORF : QPH
  3. C. TUE : VWG
  4. D. AND : CLB
Answer: TUE : VWG
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'ORF : QPH' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
569. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Green : Colour :: Cricket : ?
  1. A. Ball
  2. B. Bat
  3. C. Game
  4. D. Hockey
Answer: Game
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Ball' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
570. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Court : Tennis :: Rink : ?
  1. A. Golf
  2. B. Skating
  3. C. Cricket
  4. D. Chess
Answer: Skating
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Golf' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
571. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 14 : 68 :: 16 : ?
  1. A. 87
  2. B. 78
  3. C. 95
  4. D. 26
Answer: 78
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '87' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
572. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 95 : 141 :: 87 : ?
  1. A. 147
  2. B. 137
  3. C. 133
  4. D. 127
Answer: 133
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '133' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
573. Select the option that is related to the third Letter Cluster in the same way as the second Letter Cluster is related to the first Letter Cluster. ROLF : VTRM :: NODP : ?
  1. A. RTJW
  2. B. SUKX
  3. C. RUJW
  4. D. SVRX
Answer: RTJW
Explanation: From 'ROLF' to 'VTRM', the letter positions shift by (+4, +5, +6, +7). Applying the same shift to 'NODP' gives 'RTJW'.
574. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Cold : Refrigerator :: Hot : ?
  1. A. Paper
  2. B. Cold
  3. C. Oven
  4. D. AC
Answer: Oven
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Oven' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
575. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 596 : 965 :: 824 : ?
  1. A. 248
  2. B. 408
  3. C. 418
  4. D. 258
Answer: 248
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '248' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
576. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Film : Producer :: Poem : ?
  1. A. Director
  2. B. Actor
  3. C. Poet
  4. D. Cobbler
Answer: Poet
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Director' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
577. Select the option that is related to the third Letter Cluster in the same way as the second Letter Cluster is related to the first Letter Cluster. ROAD : TREI :: MINT : ?
  1. A. OMRY
  2. B. PMSZ
  3. C. PNSZ
  4. D. OLRY
Answer: OLRY
Explanation: From 'ROAD' to 'TREI', the letter positions shift by (+2, +3, +4, +5). Applying the same shift to 'MINT' gives 'OLRY'.
578. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Jute : Sack :: Wood : ?
  1. A. Furniture
  2. B. Brown
  3. C. Plastic
  4. D. Hard
Answer: Furniture
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Plastic' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
579. Select the option that is related to the third Letter Cluster in the same way as the second Letter Cluster is related to the first Letter Cluster. TOK : SNJ :: LAP : ?
  1. A. KAN
  2. B. KAO
  3. C. KZO
  4. D. LAN
Answer: KZO
Explanation: From 'TOK' to 'SNJ', the letter positions shift by (-1, -1, -1). Applying the same shift to 'LAP' gives 'KZO'.
580. Select the word pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word-pair. Web : Spider :: ?
  1. A. Nest : Bird
  2. B. Palace : Rat
  3. C. Convict : Prison
  4. D. Den : Eskimo
Answer: Nest : Bird
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Nest : Bird' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
581. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Leather : Shoes :: Asphalt : ?
  1. A. Car
  2. B. Air
  3. C. Water
  4. D. Road
Answer: Road
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Car' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
582. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 18 : 323 :: 24 : ?
  1. A. 625
  2. B. 575
  3. C. 675
  4. D. 535
Answer: 575
Explanation: Pattern: n : n^2 -1. Since 18^2 -1 = 323, for 24 we get 24^2 -1 = 575.
583. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Crockery : Cup :: Garment : ?
  1. A. Rat
  2. B. Shopkeeper
  3. C. Shop
  4. D. Trouser
Answer: Trouser
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Trouser' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
584. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as the two numbers in the following number-pair. 18 : 57 :: ?
  1. A. 26 : 75
  2. B. 24 : 70
  3. C. 14 : 43
  4. D. 28 : 87
Answer: 28 : 87
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '24 : 70' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
585. Select the option that is related to the third Letter Cluster in the same way as the second Letter Cluster is related to the first Letter Cluster. TOL : WRO :: GRA : ?
  1. A. JUC
  2. B. JVF
  3. C. JUD
  4. D. JVE
Answer: JUD
Explanation: From 'TOL' to 'WRO', the letter positions shift by (+3, +3, +3). Applying the same shift to 'GRA' gives 'JUD'.
586. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Litre : Volume :: Hectare : ?
  1. A. Area
  2. B. Time
  3. C. Mass
  4. D. Force
Answer: Area
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Area' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
587. Select the option in which the letters share the same relationship as that shared by the given pair of letters. TG : SE :: ?
  1. A. MA : LZ
  2. B. LR : KT
  3. C. KB : JZ
  4. D. TP : UN
Answer: KB : JZ
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'LR : KT' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
588. Select the word pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word pair. Star : Sun :: ?
  1. A. Sparrow : Bird
  2. B. Animal : Wild
  3. C. Venus : Hot
  4. D. Planet : Mars
Answer: Planet : Mars
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Sparrow : Bird' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
589. In the following question, select the related number from the given alternatives. 446 : 491 :: 963 : ?
  1. A. 1008
  2. B. 1014
  3. C. 1024
  4. D. 1018
Answer: 1008
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '1014' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
590. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Car : Wheel :: Clock : ?
  1. A. Second
  2. B. Hour
  3. C. Needle
  4. D. Circular
Answer: Needle
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Circular' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
591. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Amphibian : Frog :: Insect : ?
  1. A. Butterfly
  2. B. Ostrich
  3. C. Rat
  4. D. Snake
Answer: Butterfly
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Rat' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
592. Select the option which has the exact same relationship between the letters as in the given pair of letters. GUN : JYS :: ?
  1. A. TOL : WSQ
  2. B. NAP : QWU
  3. C. HUB : KYH
  4. D. SUC : VYG
Answer: TOL : WSQ
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'NAP : QWU' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
593. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 31 : 963 :: 17 : ?
  1. A. 291
  2. B. 290
  3. C. 289
  4. D. 287
Answer: 291
Explanation: Pattern: n : n^2 +2. Since 31^2 +2 = 963, for 17 we get 17^2 +2 = 291.
594. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Nest : Bird :: Palace : ?
  1. A. Jeep
  2. B. Soldier
  3. C. Big
  4. D. King
Answer: King
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Big' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
595. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. JOM : KPN :: PET : ?
  1. A. QFV
  2. B. ODS
  3. C. QFU
  4. D. QDU
Answer: QFU
Explanation: From 'JOM' to 'KPN', the letter positions shift by (+1, +1, +1). Applying the same shift to 'PET' gives 'QFU'.
596. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Garage : Mechanic :: ?
  1. A. Labour : Factory
  2. B. Hospital : Doctor
  3. C. Temple : Teacher
  4. D. Teacher : School
Answer: Hospital : Doctor
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Temple : Teacher' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
597. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 39 : 117 :: 45 : ?
  1. A. 145
  2. B. 155
  3. C. 135
  4. D. 125
Answer: 135
Explanation: Pattern: सेकंड पद पहले पद का 3 गुना है (39 × 3 = 117); similarly 45 × 3 = 135.
598. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Hold : Tongs :: Dig : ?
  1. A. Pen
  2. B. Gutter
  3. C. Spoon
  4. D. Hoe
Answer: Hoe
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Gutter' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
599. In the following question, select the related letters from the given alternatives. JRM : DLG :: TNL : ?
  1. A. NHF
  2. B. NHE
  3. C. MHF
  4. D. MHE
Answer: NHF
Explanation: From 'JRM' to 'DLG', the letter positions shift by (-6, -6, -6). Applying the same shift to 'TNL' gives 'NHF'.
600. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Rainbow : Sky : : Tsunami : ?
  1. A. Pond
  2. B. Sea
  3. C. Land
  4. D. Atmosphere
Answer: Sea
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Sea' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
601. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Bricks : Wall :: Gold : ?
  1. A. Ornaments
  2. B. Metal
  3. C. Yellow
  4. D. Hard
Answer: Ornaments
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Ornaments' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
602. In the following question, Select the related letter pair from the given alternatives. TIR:VKT::?
  1. A. RAP:TCS
  2. B. LOD:NMF
  3. C. GAR:IYT
  4. D. GEM:IGO
Answer: GEM:IGO
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'GAR:IYT' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
603. Select the word pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word-pair. Food : Chef :: ?
  1. A. Farmer : Crop
  2. B. Furniture : Wood
  3. C. Tailor : Clothes
  4. D. Ornaments : Jeweller
Answer: Ornaments : Jeweller
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Furniture : Wood' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
604. Select the option in which the letters share the same relationship as that shared by the given pair of letters. RP : SQ :: ?
  1. A. KG : LH
  2. B. JL : IK
  3. C. RV : QW
  4. D. MA : NZ
Answer: KG : LH
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'JL : IK' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
605. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 18 : 323 :: 38 : ?
  1. A. 1331
  2. B. 1339
  3. C. 1449
  4. D. 1443
Answer: 1443
Explanation: Pattern: n : n^2 -1. Since 18^2 -1 = 323, for 38 we get 38^2 -1 = 1443.
606. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Chapter : Book :: Handle : ?
  1. A. Break
  2. B. Cycle
  3. C. Pedal
  4. D. Circle
Answer: Cycle
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Break' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
607. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 17 : 289 :: 31 : ?
  1. A. 1021
  2. B. 941
  3. C. 961
  4. D. 1089
Answer: 961
Explanation: Pattern: n : n^2 +0. Since 17^2 +0 = 289, for 31 we get 31^2 +0 = 961.
608. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Cloth : Mill :: Crop : ?
  1. A. Field
  2. B. Factory
  3. C. Press
  4. D. Maize
Answer: Field
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Factory' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
609. Select the option in which the letters share the same relationship as that shared by the given pair of letters. GOM : JSR :: ?
  1. A. COB : FSG
  2. B. MOP : PSV
  3. C. RAT : UFY
  4. D. LAP : OFU
Answer: MOP : PSV
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'MOP : PSV' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
610. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. RAT :UXW::TOG:?
  1. A. XKC
  2. B. WLC
  3. C. XMD
  4. D. WLJ
Answer: WLJ
Explanation: From 'RAT' to 'UXW', the letter positions shift by (+3, -3, +3). Applying the same shift to 'TOG' gives 'WLJ'.
611. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Touch : Push :: Speak : ?
  1. A. Mistake
  2. B. Shout
  3. C. Sad
  4. D. Crime
Answer: Shout
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Mistake' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
612. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 101:10202::107:?
  1. A. 11447
  2. B. 11450
  3. C. 12449
  4. D. 12550
Answer: 11450
Explanation: Pattern: n : n^2 +1. Since 101^2 +1 = 10202, for 107 we get 107^2 +1 = 11450.
613. Select the word pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word-pair. Stale: Fresh
  1. A. Hot:Sun
  2. B. Create:Bat
  3. C. Final:Initial
  4. D. Deep:Hard
Answer: Final:Initial
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Create:Bat' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
614. Select the option that is related to the third letter-pair in the same way as the second letter pair is related to the first letter-pair. RG : QE :: LB : ?
  1. A. KY
  2. B. KZ
  3. C. JZ
  4. D. JY
Answer: KZ
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'KY' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
615. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 325 : 18 :: 226 : ?
  1. A. 14
  2. B. 17
  3. C. 15
  4. D. 16
Answer: 15
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '15' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
616. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Water : Drink :: Bread : ?
  1. A. Hard
  2. B. Eat
  3. C. Milk
  4. D. White
Answer: Eat
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Milk' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
617. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Salary : Job :: Profit : ?
  1. A. Loss
  2. B. Business
  3. C. Huge
  4. D. Seller
Answer: Business
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Business' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
618. Select the option in which the letters have the same relationship as that shared by the given pair of letters. DP:FR
  1. A. DJ:BH
  2. B. JZ:HB
  3. C. LQ:NU
  4. D. MA:OC
Answer: MA:OC
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'DJ:BH' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
619. Select the word pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word-pair. Pen : Author
  1. A. Knife : Chef
  2. B. Surgeon : Scalpel
  3. C. Carpenter : Saw
  4. D. Gun : Gardener
Answer: Knife : Chef
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Knife : Chef' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
620. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Circumference : Circle :: Perimeter : ?
  1. A. 3D
  2. B. Big
  3. C. Breadth
  4. D. Square
Answer: Square
Explanation: The boundary of a Circle is its Circumference; similarly, the boundary of a Rectangle is its Perimeter.
621. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 36 : 109 :: 25 : ?
  1. A. 74
  2. B. 78
  3. C. 76
  4. D. 72
Answer: 76
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '74' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
622. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Den : Lion :: Stable : ?
  1. A. Car
  2. B. Leopard
  3. C. Bird
  4. D. Horse
Answer: Horse
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Horse' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
623. Select the option that is related to the third letter-pair in the same way as the second letter-pair is related to the first letter-pair. PB:UW::JT:?
  1. A. PP
  2. B. NO
  3. C. OO
  4. D. MO
Answer: OO
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'OO' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
624. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Colour : Red :: Profession : ?
  1. A. Lawyer
  2. B. Court
  3. C. School
  4. D. Black
Answer: Lawyer
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Black' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
625. Select the word pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word-pair. Five : Pentagon
  1. A. Four : Rectangle
  2. B. Triangle : Three
  3. C. Square : Four
  4. D. Six : Septagon
Answer: Four : Rectangle
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Six : Septagon' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
626. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 35 : 66 :: 29 : ?
  1. A. 63
  2. B. 62
  3. C. 60
  4. D. 57
Answer: 60
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '60' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
627. Select the option that is related to the third letter-pair in the same way as the second letter pair is related to the first letter-pair. GP : TK : : DR : ?
  1. A. WI
  2. B. WX
  3. C. VU
  4. D. IW
Answer: WI
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'IW' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
628. Select the option that is related to the third letter-pair in the same way as the second letter pair is related to the first letter-pair. FU : UF : : RS : ?
  1. A. IH
  2. B. GH
  3. C. IP
  4. D. JH
Answer: IH
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'GH' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
629. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same following number-pair. 20 : 30
  1. A. 12 : 23
  2. B. 6 : 14
  3. C. 30 : 42
  4. D. 16 : 36
Answer: 30 : 42
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '6 : 14' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
630. Select the option that is related to the third letter-pair in the same way as the second letter pair is related to the first letter-pair. CH : FP : : GK : ?
  1. A. JS
  2. B. MP
  3. C. JL
  4. D. NU
Answer: JS
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'JL' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
631. ‘RETINA’ is related to ‘EYE’ in the same way as ‘HYDROGEN’ is related to ‘________’.
  1. A. WATER
  2. B. IODINE
  3. C. EAR
  4. D. LEGS
Answer: WATER
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'LEGS' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
632. Select the option that is related to the third letter-pair in the same way as the second letter-pair is related to the first letter-pair. DJ : HT : : HM : ?
  1. A. PY
  2. B. JK
  3. C. LW
  4. D. LP
Answer: LW
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'LW' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
633. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Cement : Building
  1. A. Wire : Electricity
  2. B. Wood : Furniture
  3. C. Book : Author
  4. D. Pen : Pencil
Answer: Wood : Furniture
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Pen : Pencil' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
634. ‘ENGINEER’ is related to ‘BUILDING’ in the same way as ‘WRITER’ is related to ‘_________’.
  1. A. BOOK
  2. B. PAPER
  3. C. PEN
  4. D. INK
Answer: BOOK
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'BOOK' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
635. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Trim : Hair
  1. A. Dog : Stag
  2. B. Eye : Red
  3. C. Prune : Shrub
  4. D. Nail : Face
Answer: Prune : Shrub
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Eye : Red' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
636. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair. 42 : 56
  1. A. 17 : 49
  2. B. 22 : 44
  3. C. 35 : 51
  4. D. 12 : 20
Answer: 12 : 20
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '17 : 49' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
637. Select the option that is related to the third letter-pair in the same way as the second letter pair is related to the first letter-pair. PM : UT : : RU : ?
  1. A. XA
  2. B. XB
  3. C. WA
  4. D. WB
Answer: WB
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'WB' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
638. ‘Machine’ is related to ‘Operator’ in the same way as ‘Car’ is related to ‘_________’.
  1. A. Driver
  2. B. Bus
  3. C. Mechanic
  4. D. Engine
Answer: Driver
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Mechanic' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
639. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Mumbai : Capital
  1. A. Hill : High
  2. B. New York : China
  3. C. Delhi : Tajmahal
  4. D. Yen : Currency
Answer: Yen : Currency
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'New York : China' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
640. ‘HONEY’ is related to ‘BEE’ in the same way as ‘EGG’ is related to ‘________’.
  1. A. YOLK
  2. B. LARV A
  3. C. OOLOGY
  4. D. BIRD
Answer: BIRD
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'YOLK' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.

Explore More Practice Topics and Quizzes