Practice question set with answers. Use deep links to save questions.
810 questions loaded. Showing page 7 of 11 for fast crawlable revision and deep linking.
481. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. SPORTS : 214 :: SOCIAL : ?
- A. 118
- B. 116
- C. 60
- D. 120
Answer: 118
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '118' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
482. Select the option that is related to the fifth number in the same way as the second number is related to the first number and the fourth number is related to the third number 31: 3 :: 75 : 35 :: 54: ?
- A. 19
- B. 9
- C. 20
- D. 21
Answer: 20
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '19' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
483. Select the option that is related to the fifth number in the same way as the second number is related to the first number and the fourth number is related to the third number. 9 : 102 :: 11 : 146 :: 13 : ?
- A. 198
- B. 171
- C. 175
- D. 200
Answer: 198
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '198' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
484. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Lotus : Flower
- A. Furniture : wood
- B. Rial : Currency
- C. Paper : Book
- D. Metal : Copper
Answer: Rial : Currency
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Furniture : wood' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
485. Select the option in which the numbers share the same relationship as that shared by the given pair of numbers. 76 : 171
- A. 24:39
- B. 52:115
- C. 28:63
- D. 62:135
Answer: 28:63
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '52:115' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
486. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Ballet : Choreographer :: Clothes : ?
- A. Tailor
- B. Printer
- C. Shopkeeper
- D. Producer
Answer: Tailor
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Shopkeeper' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
487. select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Wheel : Spoke
- A. Table : Chair
- B. House : Room
- C. Star: Galaxy
- D. Chapter : Book
Answer: House : Room
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Table : Chair' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
488. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. AOE : FUJ :: RKT : ?
- A. WQY
- B. WOY
- C. VOY
- D. VQX
Answer: WQY
Explanation: From 'AOE' to 'FUJ', the letter positions shift by (+5, +6, +5). Applying the same shift to 'RKT' gives 'WQY'.
489. ‘Greedy’ is related to ‘Generous’ in the same way as ‘Vindictive’ is related to:
- A. Merciful
- B. Revengeful
- C. Inimical
- D. apathetic
Answer: Merciful
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Merciful' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
490. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Moo : Cow :: neigh : ?
- A. Owl
- B. Wolf
- C. Horse
- D. Bear
Answer: Horse
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Wolf' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
491. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. 841 : 29 :: 484 : ?
- A. 24
- B. 22
- C. 28
- D. 32
Answer: 22
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '22' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
492. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Scientist : Laboratory :: Teacher : ?
- A. Students
- B. Knowledge
- C. Education
- D. School
Answer: School
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Education' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
493. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. LSX : NUZ :: GKQ : ?
- A. IMS
- B. JNP
- C. JMS
- D. INP
Answer: IMS
Explanation: From 'LSX' to 'NUZ', the letter positions shift by (+2, +2, +2). Applying the same shift to 'GKQ' gives 'IMS'.
494. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Famous : Noted::Anger : ?
- A. Sad
- B. Happy
- C. Quiet
- D. Dander
Answer: Dander
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Quiet' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
495. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. KP : OT :: TH : ?
- A. ZM
- B. WF
- C. YM
- D. XL
Answer: XL
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'WF' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
496. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the firstword. Bangladesh : Taka :: Greece : ?
- A. Euro
- B. Yuan
- C. Dinar
- D. Pound
Answer: Euro
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Yuan' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
497. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. 125 : 27 :: 216 : ?
- A. 342
- B. 8
- C. 64
- D. 100
Answer: 64
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '8' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
498. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 7 : 98 :: 11 :?
- A. 242
- B. 290
- C. 190
- D. 230
Answer: 242
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '242' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
499. ‘Fish’ is related to ‘School’ in the same way as ‘Birds’ is related to ‘________’.
- A. Army
- B. Parliament
- C. Convocation
- D. Flock
Answer: Flock
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Flock' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
500. Select the option that is related to the fourth term in the same way as the second term is related to the first term. Water: Hydrogen oxide:: ? : Sodium chloride
- A. Vinegar
- B. Limestone
- C. Common salt
- D. Baking soda
Answer: Common salt
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Limestone' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
501. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. ITEM : METI : : ACHE : ?
- A. HECA
- B. EHAC
- C. EHCA
- D. CEHA
Answer: EHCA
Explanation: Reversing the letters of 'ITEM' and shifting gives 'METI'. Applying the same reverse-and-shift pattern to 'ACHE' gives 'EHCA'.
502. Select the option that is related to the third word in the same way as the first word is related to the second. 625 : 529 :: 1225 : ?
- A. 1155
- B. 1156
- C. 1190
- D. 1089
Answer: 1089
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '1190' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
503. Select the option which is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. ZB : AY :: HJ : ?
- A. QN
- B. SP
- C. QP
- D. SQ
Answer: SQ
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'SP' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
504. Select the option that is related to the third word in the same way as the first word is related to the second. Spoon : Fork :: Plate : ?
- A. Cooker
- B. Pan
- C. Stove
- D. Bowl
Answer: Bowl
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Bowl' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
505. Select the term that will come next in the following series. Day : Night :: Dawn : ?
- A. Morning
- B. Dusk
- C. Sunset
- D. Sunrise
Answer: Dusk
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Sunrise' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
506. Select the term that will come next in the following series. Cockroach : Nymph :: Sheep : ?
- A. Calf
- B. Lamb
- C. Colt
- D. Larva
Answer: Lamb
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Lamb' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
507. Select the term that will come next in the following series. CIN : GMR :: LUV : ?
- A. PYZ
- B. RZA
- C. SZA
- D. QXY
Answer: PYZ
Explanation: From 'CIN' to 'GMR', the letter positions shift by (+4, +4, +4). Applying the same shift to 'LUV' gives 'PYZ'.
508. Select the option that is related to the third letter in the same way as the second letter is related to the first letter. ACE:IKM::QSU:?
- A. YBD
- B. YAB
- C. YAC
- D. YZB
Answer: YAC
Explanation: From 'ACE' to 'IKM', the letter positions shift by (+8, +8, +8). Applying the same shift to 'QSU' gives 'YAC'.
509. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. King: Palace :: Lion:?
- A. Den
- B. Cub
- C. Forest
- D. Lioness
Answer: Den
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Den' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
510. Select the option that is related to the third number on the same basis as the second number is related to the first number. 2.5 : 0.0025 :: 3.6
- A. 0.0036
- B. 0.00036
- C. 0.036
- D. 0.36
Answer: 0.0036
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '0.36' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
511. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. BDF : GIK :: MOQ : ?
- A. RTU
- B. RSV
- C. QPR
- D. RTV
Answer: RTV
Explanation: From 'BDF' to 'GIK', the letter positions shift by (+5, +5, +5). Applying the same shift to 'MOQ' gives 'RTV'.
512. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Dictionary:Words::Atlas:?
- A. Dates
- B. Phone Numbers
- C. Food Items
- D. Maps
Answer: Maps
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Maps' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
513. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Letter : Word :: Sentence : ?
- A. Digit
- B. Number
- C. Paragraph
- D. Equation
Answer: Paragraph
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Paragraph' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
514. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. 342:18::156:?
- A. 5
- B. 14
- C. 11
- D. 12
Answer: 12
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '14' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
515. Select the option that is related to the third in the same way as the second term is related to the first term. SHOW:OWHS::FOUL:?
- A. ULOF
- B. UOFL
- C. ULFO
- D. UFOL
Answer: ULFO
Explanation: Rearranging the letters of 'FOUL' in the exact same positional permutation as 'SHOW' -> 'OWHS' gives 'ULOF'.
516. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. 35:34::76:?
- A. 42
- B. 62
- C. 85
- D. 80
Answer: 85
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '85' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
517. ‘Cattle’ is related to ‘Herd’ in the same way as ‘Player’ is related to _______.
- A. Medal
- B. Gang
- C. Team
- D. Tournament
Answer: Team
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Gang' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
518. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Orange: Saffron:: Blue
- A. Lavender
- B. Violet
- C. Olive
- D. Turquoise
Answer: Turquoise
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Lavender' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
519. Select the option that is related to the third number on the same basis as the second number is related to the first number. 7:42::9:?
- A. 81
- B. 90
- C. 49
- D. 72
Answer: 72
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '49' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
520. Select the option that is related to the letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. DBZ:WUS::PNL:?
- A. JIG
- B. JHF
- C. IFC
- D. IGE
Answer: IGE
Explanation: From 'DBZ' to 'WUS', the letter positions shift by (-7, -7, -7). Applying the same shift to 'PNL' gives 'IGE'.
521. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Man : Boy :: Dog : ?
- A. Puppy
- B. Cub
- C. Kennel
- D. Bitch
Answer: Puppy
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Bitch' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
522. Select the option that is related to the third term inthe same way as the second term is related to the first term. MRW : JOT :: QGP : ?
- A. OGN
- B. NPO
- C. NGM
- D. NDM
Answer: NDM
Explanation: From 'MRW' to 'JOT', the letter positions shift by (-3, -3, -3). Applying the same shift to 'QGP' gives 'NDM'.
523. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Teacher : Student :: Doctor : ?
- A. Patient
- B. Coat
- C. Stethoscope
- D. Hospital
Answer: Patient
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Patient' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
524. Select the option that is related to the third term, in the same way as the second term is related to the first term. 64 : 512 :: 144 : ?
- A. 1728
- B. 1618
- C. 1788
- D. 1548
Answer: 1728
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '1728' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
525. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. AJET:CHGR:: GKQN:?
- A. ISIL
- B. SIIL
- C. IISL
- D. IILS
Answer: IISL
Explanation: From 'AJET' to 'CHGR', the letter positions shift by (+2, -2, +2, -2). Applying the same shift to 'GKQN' gives 'IISL'.
526. ‘Eraser’ is related to the 'Stationery' in the same way as 'Saucer' is related to '______'.
- A. Tea
- B. Table
- C. Football
- D. Crockery
Answer: Crockery
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Football' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
527. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. 4 : 60 :: 5 : ?
- A. 116
- B. 120
- C. 115
- D. 110
Answer: 120
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '115' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
528. Select the option that is related to the Fourth term in the same way as the first term is related to the second term. Pinna : Ears :: ? : Eyes
- A. Cornea
- B. Corns
- C. Anvil
- D. Vision
Answer: Cornea
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Vision' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
529. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. CINQ : EKPS :: FRGS : ?
- A. HTIU
- B. HITU
- C. ITJU
- D. HTUI
Answer: HTIU
Explanation: From 'CINQ' to 'EKPS', the letter positions shift by (+2, +2, +2, +2). Applying the same shift to 'FRGS' gives 'HTIU'.
530. ‘Lion’ is related to ‘Cub’ in the same way as 'Cow’ is related to _____.
- A. Calf
- B. Lamb
- C. Foal
- D. Joey
Answer: Calf
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Joey' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
531. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Genuine : Authentic :: Mirage : ?
- A. Reflection
- B. Image
- C. Illusion
- D. Hideout
Answer: Illusion
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Reflection' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
532. Find the correct option that can complete the analogy. Tailor : Sewing Machine :: Farmer : ?
- A. Crops
- B. Fields
- C. Plough
- D. Seed
Answer: Plough
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Crops' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
533. Find the correct option that can complete the analogy. Kiln:Bricks::?:Bread
- A. Bakery
- B. Distillery
- C. Shop
- D. Diary
Answer: Bakery
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Distillery' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
534. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 9 : 28 :: 56 : ?
- A. 3
- B. 112
- C. 169
- D. 18
Answer: 169
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '169' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
535. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Austria : Vienna :: Jordan : ?
- A. Syria
- B. Amman
- C. Arab
- D. Lebanon
Answer: Amman
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Amman' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
536. Find the correct option that can complete the analogy. ? : Music :: Calculator : Calculation
- A. Violin
- B. Bird
- C. Notebook
- D. Phone
Answer: Violin
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Violin' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
537. Select the option that is related to the third Letter Cluster in the same way as the second Letter Cluster is related to the first Letter Cluster. BDHP : CFJT : : PHDB : ?
- A. BSWN
- B. HWSH
- C. HSWH
- D. QJFF
Answer: QJFF
Explanation: From 'BDHP' to 'CFJT', the letter positions shift by (+1, +2, +2, +4). Applying the same shift to 'PHDB' gives 'QJFF'.
538. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Jasmine : White ∷ Sunflower : ?
- A. Indigo
- B. Yellow
- C. Violet
- D. Pink
Answer: Yellow
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Indigo' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
539. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 735 : 612 ∷ 476 : ?
- A. 353
- B. 336
- C. 343
- D. 432
Answer: 353
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '336' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
540. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. BUCKET :DSEIGR : : BONUS : ?
- A. DPMSU
- B. DMSPU
- C. DMPSU
- D. DSPUM
Answer: DMPSU
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'DSPUM' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
541. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Gallon : Volume
- A. Mile : Distance
- B. Light : Power
- C. Minute : Seconds
- D. Yards : Weight
Answer: Mile : Distance
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Mile : Distance' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
542. 'School’ is related to ‘Study’ in the same way as ‘Restaurant’ is related to ‘________’.
- A. Waiter
- B. Eat
- C. Vegetables
- D. Menu
Answer: Eat
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Menu' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
543. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as first letter-cluster. TKJR : VNNW : : GXMQ : ?
- A. HARV
- B. JBQV
- C. IAQV
- D. IZPV
Answer: IAQV
Explanation: From 'TKJR' to 'VNNW', the letter positions shift by (+2, +3, +4, +5). Applying the same shift to 'GXMQ' gives 'IAQV'.
544. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 225 : 210 : : 324 : ?
- A. 256
- B. 290
- C. 316
- D. 306
Answer: 306
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '290' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
545. ‘Nagaland’ is related to ‘State’ in the same way as ‘South America’ is related to ‘_________’.
- A. Continent
- B. Land
- C. Country
- D. Capital
Answer: Continent
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Continent' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
546. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Bird : Nest
- A. Rabbit : Burrow
- B. Lion : Hole
- C. Shed : Cow
- D. Bear : Stable
Answer: Rabbit : Burrow
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Lion : Hole' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
547. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. BTU : JBC : : HLA : ?
- A. OTH
- B. PSH
- C. PTI
- D. OTI
Answer: PTI
Explanation: From 'BTU' to 'JBC', the letter positions shift by (+8, +8, +8). Applying the same shift to 'HLA' gives 'PTI'.
548. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 4 : 41 : : 7 : ?
- A. 111
- B. 114
- C. 113
- D. 112
Answer: 113
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '113' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
549. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number 10 : 1010 :: 11 : ?
- A. 1342
- B. 1331
- C. 1352
- D. 1351
Answer: 1342
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '1342' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
550. ‘Creative’ is related to ‘Innovative’ in the same way as ‘Clear’ is related to’’____’.
- A. Opaque
- B. Transparent
- C. Covered
- D. Smooth
Answer: Transparent
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Opaque' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
551. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Toad:Amphibian
- A. Snail : Amphibian
- B. Crab : Amphibian
- C. Squirrel : Reptile
- D. Tortoise : Reptile
Answer: Tortoise : Reptile
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Snail : Amphibian' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
552. Select the set in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set: 46,92,69
- A. 56, 78, 60
- B. 48, 82, 63
- C. 50, 88, 59
- D. 34, 72, 53
Answer: 34, 72, 53
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '48, 82, 63' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
553. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. KSJ:MUL::RCU:?
- A. TDV
- B. TEV
- C. UEW
- D. TEW
Answer: TEW
Explanation: From 'KSJ' to 'MUL', the letter positions shift by (+2, +2, +2). Applying the same shift to 'RCU' gives 'TEW'.
554. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. HKRC : ENOF : : SRYK : ?
- A. OTVM
- B. PVUN
- C. PUVN
- D. OUVM
Answer: PUVN
Explanation: From 'HKRC' to 'ENOF', the letter positions shift by (-3, +3, -3, +3). Applying the same shift to 'SRYK' gives 'PUVN'.
555. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Phone : Telecommunication
- A. Newspaper : Magazine
- B. Bus : Transportation
- C. Refrigerator : Snow
- D. Geyser : Water
Answer: Bus : Transportation
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Geyser : Water' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
556. ‘Magician’ is related to ‘Magic’ in the same way as ‘Joker’ is related to ‘_________’.
- A. Ball
- B. Movie
- C. Comedy
- D. Stage
Answer: Comedy
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Movie' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
557. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 17 : 306 : : 21 : ?
- A. 459
- B. 462
- C. 460
- D. 464
Answer: 462
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '459' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
558. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 12 : 121 : : 10 : ?
- A. 64
- B. 81
- C. 112
- D. 91
Answer: 81
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '91' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
559. Select the word pair in which the two words are related in the same way as the two words in the following word-pair. Skin : Eczema
- A. Kidney : Diabetics
- B. Lungs : Oxygen
- C. Eyes : Cataracts
- D. Heart : Blood
Answer: Eyes : Cataracts
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Eyes : Cataracts' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
560. Jharkhand’ is related to ‘State’ in the same way as ‘Lakshwadweep’ is related to ‘_________’.
- A. Punjab
- B. Union Territory
- C. Ranchi
- D. District
Answer: Union Territory
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Punjab' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.