👥 Exam-preparation support for aspirants across India.🔔 Free UPSC syllabus, quizzes and class videos.✓ SSC CGL eligibility guide is live in Vidyarthi Kendra.
IUC Academy logoIUC AcademyHome

Analogy MCQ Practice

Practice question set with answers. Use deep links to save questions.

Quiz App / Analogy

810 questions loaded. Showing page 6 of 11 for fast crawlable revision and deep linking.

401. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Amusing : Hilarious :: Moisten : ?
  1. A. Soak
  2. B. Water
  3. C. Humid
  4. D. Dry
Answer: Soak
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Water' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
402. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number. 6 : 16 :: 20 : ? :: 11 : 81
  1. A. 324
  2. B. 91
  3. C. 120
  4. D. 361
Answer: 324
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '361' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
403. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Bacteria : Illness
  1. A. Carelessness : Errors
  2. B. Disease : Doctor
  3. C. Appraisal : Performance
  4. D. Painting : Painter
Answer: Carelessness : Errors
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Appraisal : Performance' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
404. Select the option in which the numbers are related in the same way as are the numbers in the given set. 17 : 102 : 153
  1. A. 18 : 104 : 171
  2. B. 23 : 162 : 207
  3. C. 16 : 96 : 144
  4. D. 13 : 78 : 108
Answer: 16 : 96 : 144
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '23 : 162 : 207' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
405. ‘Size’ is related to ‘Medium’ in the same way as ‘Shape’ is related to ‘______’ .
  1. A. Oval
  2. B. Object
  3. C. Colour
  4. D. Corner
Answer: Oval
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Corner' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
406. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Ear : Tinnitus
  1. A. Joints : Muscles
  2. B. Skin : Acne
  3. C. Eye : Ophthalmologist
  4. D. Nose : Nerve
Answer: Skin : Acne
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Nose : Nerve' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
407. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 8 : 576 :: 4 : ?
  1. A. 120
  2. B. 80
  3. C. 70
  4. D. 90
Answer: 80
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '70' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
408. Select the option that is related to the third number in the same way as the number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number . 78 : 117 :: 90 : ? :: 108 : 162
  1. A. 144
  2. B. 126
  3. C. 117
  4. D. 135
Answer: 135
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '144' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
409. ‘Astronomy’ is related to ‘Stars’ in the same way as ‘Agronomy’ is related to ‘
  1. A. Emotions
  2. B. Planets
  3. C. Crops
  4. D. Mines
Answer: Crops
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Crops' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
410. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. North : South
  1. A. Ductile : Bendable
  2. B. Whole : Total
  3. C. Frown : Smile
  4. D. Integrity : Honesty
Answer: Frown : Smile
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Integrity : Honesty' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
411. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words Player : Team
  1. A. Flower : Bouquet
  2. B. Purpose : Crowd
  3. C. Ant : Bee
  4. D. Student : Teacher
Answer: Flower : Bouquet
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Purpose : Crowd' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
412. How ‘Criticism’ is related to ‘Condemnation’, the same way ‘Solidarity’ is related to ‘________’
  1. A. Heinous
  2. B. Prosperity
  3. C. Guilty
  4. D. Unity
Answer: Unity
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Unity' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
413. Select the option that has the same relation with each other as the given word pair. Exam : Examiner
  1. A. Election : observer
  2. B. Bank : Loan
  3. C. Inspection : Acceptance
  4. D. Film : Comedian
Answer: Election : observer
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Film : Comedian' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
414. ’Vertebrate’ is related to ‘Monkey’ in the same way as ‘Invertebrate’ is related to ‘________’.
  1. A. Starfish
  2. B. Frog
  3. C. Deer
  4. D. Snake
Answer: Starfish
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Frog' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
415. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number.4 : 69 :: 11 : ?
  1. A. 176
  2. B. 1029
  3. C. 198
  4. D. 1336
Answer: 1336
Explanation: Pattern: n : n^3 +5. Since 4^3 +5 = 69, for 11 we get 11^3 +5 = 1336.
416. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number. 72 : 108 :: 84 : ? :: 102 : 153
  1. A. 126
  2. B. 144
  3. C. 117
  4. D. 135
Answer: 126
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '117' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
417. Select the option in which the words share a relationship as that shared by the given pair of words. Blunder : Error
  1. A. Euphoria : Happiness
  2. B. Speak : Hear
  3. C. War : Peace
  4. D. Anger : Rage
Answer: Euphoria : Happiness
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Anger : Rage' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
418. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Ministers : Council :: Sailors : ?
  1. A. Ship
  2. B. Captain
  3. C. Crew
  4. D. Sea
Answer: Crew
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Captain' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
419. .’Wheat’ is related to ‘Bread’ in the same way as ‘Sugarcane’ is related to ‘_________’
  1. A. Jaggery
  2. B. Mayonnaise
  3. C. Grass
  4. D. Ketchup
Answer: Jaggery
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Jaggery' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
420. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Dentist : Doctor
  1. A. Line : Circle
  2. B. Algebra : Geometry
  3. C. Chemistry : Science
  4. D. Biology : Astrology
Answer: Chemistry : Science
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Biology : Astrology' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
421. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term and the sixth term is related to the fifth term. 72 : 14 :: 87 : ? :: 96 : 54
  1. A. 56
  2. B. 52
  3. C. 29
  4. D. 15
Answer: 56
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '15' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
422. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number . 6 : 252 :: 5 : ?
  1. A. 175
  2. B. 150
  3. C. 125
  4. D. 225
Answer: 150
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '225' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
423. ‘Grapes’ is related to ‘Fruits’ in the same way as ‘Pepper’ is related to
  1. A. Pulses
  2. B. Dry Fruits
  3. C. Spices
  4. D. Cereals
Answer: Spices
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Spices' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
424. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word Jackal : Howl :: Rain : ?
  1. A. Hustle
  2. B. Thunder
  3. C. Drops
  4. D. Patter
Answer: Patter
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Hustle' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
425. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number. . 52 : 221:: 20 : ? :: 64: 272
  1. A. 85
  2. B. 84
  3. C. 255
  4. D. 170
Answer: 85
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '170' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
426. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Hive:Bee
  1. A. Burrow:Hare
  2. B. Stable:cow
  3. C. Sty:Dog
  4. D. Eyrie: Bear
Answer: Burrow:Hare
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Stable:cow' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
427. ’Beverages’ is related to ‘ Tea’ in the same way ‘Medicine’ is related to.
  1. A. Disease
  2. B. Doctor
  3. C. Analgesic
  4. D. Hospital
Answer: Analgesic
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Doctor' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
428. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 7 : 329 :: 9: ?
  1. A. 711
  2. B. 1029
  3. C. 728
  4. D. 743
Answer: 711
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '711' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
429. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Calendar :Date
  1. A. Clock : time
  2. B. Food : Vegetarian
  3. C. Weight : Kilogram
  4. D. Class : Group
Answer: Clock : time
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Clock : time' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
430. ’Cardiologist’ is related to ‘Heart’ in the same way as Neurologist is related to ‘______’
  1. A. Lungs
  2. B. Brain
  3. C. Teeth
  4. D. Ears
Answer: Brain
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Ears' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
431. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number 12:72 :: 18:? :: 22:242
  1. A. 160
  2. B. 164
  3. C. 162
  4. D. 140
Answer: 162
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '140' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
432. .Select the option that is related to the third word in the same way as the same way as the second word is related to the first word Medicine : Disease :: Food : ?
  1. A. Hunger
  2. B. Energy
  3. C. Nutrition
  4. D. Thirst
Answer: Hunger
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Hunger' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
433. Select the option in which words share the same relationship as that shared by the given set of words. Cat : Lion : Jaguar
  1. A. Reptile : Snake : Toad
  2. B. Shark : Dolphin : Bat
  3. C. Monkey : Chimpanzee : Gorilla
  4. D. Sports : Athlete : Jaevlin
Answer: Monkey : Chimpanzee : Gorilla
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Monkey : Chimpanzee : Gorilla' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
434. Select the option in which words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Barometer : Pressure
  1. A. Thermometer : Volume
  2. B. Ammeter : Current
  3. C. Scale : Seconds
  4. D. Voltmeter : Heat
Answer: Ammeter : Current
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Voltmeter : Heat' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
435. Select the option that has the same relationship with the third term as the second term is from the first term. DEMOGRAPHY : EDOMHSPAYH :: BACKGROUND : ?
  1. A. DNKCSHUOAB
  2. B. ABKCHSUODN
  3. C. ABKCSHUODN
  4. D. DNKCHSUOAB
Answer: ABKCHSUODN
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'DNKCHSUOAB' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
436. Select the option that is related to the fifth number in the same way as the second number is related to first number and fourth number is related to the third number. 21 : 529 :: 25 : 729 :: 17 : ?
  1. A. 324
  2. B. 441
  3. C. 361
  4. D. 289
Answer: 361
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '289' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
437. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first one. Island : Sea :: Oasis : ?
  1. A. Mountain
  2. B. Desert
  3. C. Trees
  4. D. Air
Answer: Desert
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Desert' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
438. 'Scientist' is related to 'Laboratory' in the same way 'Teacher' is related to ______.
  1. A. Job
  2. B. Students
  3. C. Research
  4. D. School
Answer: School
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Students' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
439. Select the option which has the same relation with the third term as the second term is with the first term. CANOPY : BCKSKE :: WARDROBE :: ?
  1. A. XCOHMUUN
  2. B. VCOHMUVN
  3. C. XCOHMUUM
  4. D. VCOHMUUM
Answer: XCOHMUUM
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'VCOHMUUM' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
440. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 91 : 104 :: 161 : ?
  1. A. 235
  2. B. 237
  3. C. 184
  4. D. 344
Answer: 184
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '344' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
441. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. AQUARIUM : ZSREMONU :: HUMIDITY : ?
  1. A. IWJNYOMG
  2. B. GVJMXOMG
  3. C. GWJMYOMG
  4. D. IVJNYOMH
Answer: GWJMYOMG
Explanation: From 'AQUARIUM' to 'ZSREMONU', the letter positions shift by (-1, +2, -3, +4, -5, +6, -7, +8). Applying the same shift to 'HUMIDITY' gives 'GWJMYOMG'.
442. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given set of words (in the same order). Track : Train : Driver
  1. A. Road : Bus : Conductor
  2. B. Sea : Ship : Captain
  3. C. Sky : Pilot : Air Hostess
  4. D. Field : Athlete : Pole
Answer: Sea : Ship : Captain
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Field : Athlete : Pole' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
443. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Anemometer : Wind
  1. A. Barometer : Depth
  2. B. Seismograph : Earthquake
  3. C. Scale : Current
  4. D. Odometer : Pressure
Answer: Seismograph : Earthquake
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Barometer : Depth' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
444. Select the option that is related to the fifth number in the same way as the second number is related to the first number and the fourth number is related to the third number. 16 : 128 :: 18 : 162 :: 22 : ?
  1. A. 246
  2. B. 242
  3. C. 88
  4. D. 484
Answer: 242
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '246' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
445. ‘Quarrel’ is related to ‘War’ in the same way as ‘Error’ is related to ‘_________’.
  1. A. Mend
  2. B. Defect
  3. C. Blunder
  4. D. Flaw
Answer: Blunder
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Blunder' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
446. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 184 : 207 :: 208 : ?
  1. A. 234
  2. B. 344
  3. C. 235
  4. D. 237
Answer: 234
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '344' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
447. Select the option that is related to the fifth number in the same way as the second number is related to the first number and the fourth number is related to the third number. 14 : 289 :: 17 : 400 :: 21 : ?
  1. A. 576
  2. B. 441
  3. C. 570
  4. D. 504
Answer: 576
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '441' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
448. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. PURPOSE : QWUTTYL :: SERVICE : ?
  1. A. RGVZNHL
  2. B. TGUZNGL
  3. C. RFUZNGL
  4. D. TGUZNIL
Answer: TGUZNIL
Explanation: From 'PURPOSE' to 'QWUTTYL', the letter positions shift by (+1, +2, +3, +4, +5, +6, +7). Applying the same shift to 'SERVICE' gives 'TGUZNIL'.
449. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. 6/34 : 8/62 :: 11/119 : ?
  1. A. 13/165
  2. B. 17/167
  3. C. 15/171
  4. D. 13/167
Answer: 13/167
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '13/167' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
450. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Power : Watt :: Pressure : ?
  1. A. Degrees
  2. B. Pascal
  3. C. Newton
  4. D. Ohm
Answer: Pascal
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Pascal' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
451. Select the word from among the given options that is similar to the given words and hence belongs to the same group. Crocodile : Snake : Iguana : ?
  1. A. Frog
  2. B. Starfish
  3. C. Chameleon
  4. D. Toad
Answer: Chameleon
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Starfish' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
452. ‘Pleasure’ is related to ‘Joy’ in the same way as ‘Diligent’ is related to ‘______’.
  1. A. Breathlessness
  2. B. Industrious
  3. C. Anger
  4. D. Sympathy
Answer: Industrious
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Breathlessness' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
453. Select the option that is related to the fifth number in the same way as the second number is related to the first number and the fourth number is related to the third number 14:98::18:162::26: ?
  1. A. 345
  2. B. 338
  3. C. 328
  4. D. 262
Answer: 338
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '328' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
454. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 104 : 117 :: 216 : ?
  1. A. 342
  2. B. 243
  3. C. 234
  4. D. 245
Answer: 243
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '245' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
455. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pairs of words. Leaves : Rustle
  1. A. Jackal: Roar
  2. B. Rain : Patter
  3. C. Drum: Jingle
  4. D. Bells : Temple
Answer: Rain : Patter
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Drum: Jingle' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
456. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term . HOSPITAL : JLWKOMIC :: MEDICINE : ?
  1. A. OBHDIBVW
  2. B. PBIHIBWV
  3. C. PCHDIBWV
  4. D. OBHDIBVV
Answer: OBHDIBVV
Explanation: From 'HOSPITAL' to 'JLWKOMIC', the letter positions shift by (+2, -3, +4, -5, +6, -7, +8, -9). Applying the same shift to 'MEDICINE' gives 'OBHDIBVV'.
457. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. WARDROBE : AWDROREB :: AQUARIUM : ?
  1. A. QAAIURMU
  2. B. UQAAIRMU
  3. C. MUIRRAUQA
  4. D. QAAUIRMU
Answer: QAAUIRMU
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'QAAIURMU' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
458. ‘Link’ is related to ‘Chain’ in the same way as ‘Bead’ is related to _______
  1. A. Pearl
  2. B. Necklace
  3. C. Jewellery
  4. D. sea
Answer: Necklace
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'sea' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
459. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Fatigue : Rest
  1. A. Water : Thirst
  2. B. Disease: Medicine
  3. C. Darkness : Night
  4. D. Food : hunger
Answer: Disease: Medicine
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Water : Thirst' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
460. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Touch : Push
  1. A. Speak : Shout
  2. B. Refuse : Accept
  3. C. Run : Walk
  4. D. Eat : Drink
Answer: Speak : Shout
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Refuse : Accept' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
461. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Players : Team
  1. A. Class : Students
  2. B. Flowers : Bouquet
  3. C. Grapes : Dozen
  4. D. Band : Musician
Answer: Flowers : Bouquet
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Grapes : Dozen' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
462. Select the option that is related to the fifth number in the same way as the second number is related to the first number and the fourth number is related to the third number. 19 : 23 :: 11 : 13 :: 7 : ?
  1. A. 3
  2. B. 5
  3. C. 9
  4. D. 11
Answer: 11
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '3' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
463. ‘Needle’ is related to ‘Sew’ in the same way as ‘Microscope’ is related to ‘______ ’.
  1. A. Lens
  2. B. Laboratory
  3. C. Magnify
  4. D. Science
Answer: Magnify
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Laboratory' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
464. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. NEEDLE : MFDEKF :: BUCKET : ?
  1. A. A VBLDS
  2. B. A VBLDU
  3. C. CVDLFS
  4. D. CVBLDU
Answer: A VBLDU
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'A VBLDS' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
465. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. / Field : Farmer :: Observatory : ?
  1. A. Telescope
  2. B. Astronomer
  3. C. Astronaut
  4. D. Stars
Answer: Astronomer
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Astronomer' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
466. ‘Moisten’ is related to ‘Drench’ in the same way as ‘Prick’ is related to:
  1. A. Pin
  2. B. Knife
  3. C. Scratch
  4. D. Stab
Answer: Stab
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Scratch' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
467. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. INSPIRE: JPVTNXL :: PERSIST :
  1. A. QGUWNYA
  2. B. QFVWNYA
  3. C. QGUWNXZ
  4. D. QGUVMYA
Answer: QGUWNYA
Explanation: From 'INSPIRE' to 'JPVTNXL', the letter positions shift by (+1, +2, +3, +4, +5, +6, +7). Applying the same shift to 'PERSIST' gives 'QGUWNYA'.
468. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Apple : Fruit
  1. A. Rose : Red
  2. B. Cup : Saucer
  3. C. Okra : Vegetable
  4. D. State : Assam
Answer: Okra : Vegetable
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'State : Assam' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
469. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. 7/50 : 9/82 :: 13/170 : ?
  1. A. 15/225
  2. B. 225
  3. C. 15/224
  4. D. 15/226
Answer: 15/226
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '15/224' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
470. Select the option that is related to the fifth number in the same way as the second number is related to the first number and the fourth number is related to the third number. 121 : 145 :: 49 : 65 :: 169 : ?
  1. A. 197
  2. B. 196
  3. C. 198
  4. D. 193
Answer: 197
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '198' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
471. .Select the option in which the numbers share the same relationship as numbers. 72:108
  1. A. 36:57
  2. B. 92:153
  3. C. 84:126
  4. D. 90:136
Answer: 84:126
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '36:57' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
472. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Bricks: House :: Twigs: ?
  1. A. Wood
  2. B. Fire
  3. C. Nest
  4. D. Tree
Answer: Nest
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Tree' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
473. Select the word from the given options that is similar to the given words hence belong to the same group. Squeak : Quack : Cackle
  1. A. Speak
  2. B. Croak
  3. C. Noise
  4. D. Sound
Answer: Croak
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Speak' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
474. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Camel : Howdah :: Horse : ?
  1. A. Hoof
  2. B. Saddle
  3. C. Chariot
  4. D. Seat
Answer: Saddle
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Chariot' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
475. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Wall : Brick :: Fabric : ?
  1. A. Mill
  2. B. Skirt
  3. C. Design
  4. D. Yarn
Answer: Yarn
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Mill' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
476. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Food : Chef
  1. A. Painter : Painting
  2. B. Farmer : Field
  3. C. Film : Producer
  4. D. Hospital : Doctor
Answer: Film : Producer
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Hospital : Doctor' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
477. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. SUNDAY : RWKHVE :: ANNUAL : ?
  1. A. AOKXWR
  2. B. ZPLXVN
  3. C. ZPKYVR
  4. D. BPKYVQ
Answer: ZPKYVR
Explanation: From 'SUNDAY' to 'RWKHVE', the letter positions shift by (-1, +2, -3, +4, -5, +6). Applying the same shift to 'ANNUAL' gives 'ZPKYVR'.
478. Select the option that is related to the fifth number in the same way as the second number is related to the first number and the fourth number is related to the third number. 10 : 142 :: 17 : 359 :: 21 : ?
  1. A. 525
  2. B. 576
  3. C. 529
  4. D. 527
Answer: 527
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '527' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
479. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 289 : 324 :: 441 : ?
  1. A. 529
  2. B. 484
  3. C. 401
  4. D. 483
Answer: 484
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '401' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
480. Select the option in which the numbers share the same relationship as that shared by the given pair of numbers. 63 : 72
  1. A. 112 : 144
  2. B. 188 : 216
  3. C. 161 : 184
  4. D. 152 : 133
Answer: 161 : 184
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '188 : 216' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.

Explore More Practice Topics and Quizzes