👥 Exam-preparation support for aspirants across India.🔔 Free UPSC syllabus, quizzes and class videos.✓ SSC CGL eligibility guide is live in Vidyarthi Kendra.
IUC Academy logoIUC AcademyHome

Analogy MCQ Practice

Practice question set with answers. Use deep links to save questions.

Quiz App / Analogy

810 questions loaded. Showing page 5 of 11 for fast crawlable revision and deep linking.

321. 'Tree' is related to 'Mango’ in the same way as 'Vine' is related to '_____'.
  1. A. Guava
  2. B. Banana
  3. C. Orange
  4. D. Grape
Answer: Grape
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Grape' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
322. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Coach : Player
  1. A. Captain : Team
  2. B. Teacher : Student
  3. C. Umpire : Cricket
  4. D. Team : Practice
Answer: Teacher : Student
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Captain : Team' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
323. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. BUS : AWP : : CAR : _______
  1. A. BUD
  2. B. BCD
  3. C. CAB
  4. D. BCO
Answer: BCO
Explanation: From 'BUS' to 'AWP', the letter positions shift by (-1, +2, -3). Applying the same shift to 'CAR' gives 'BCO'.
324. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. PTR : R38 : : IMK : ?
  1. A. M24
  2. B. K20
  3. C. M20
  4. D. K24
Answer: K24
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'K24' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
325. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number related to the first number. 236 : 263 : : 768 : ?
  1. A. 788
  2. B. 778
  3. C. 876
  4. D. 786
Answer: 786
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '778' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
326. Select the option that is related to the third term word in the same way as the second word is related to the first word. Car : Garage :: Aeroplane : ?
  1. A. Sky
  2. B. Runway
  3. C. Hanger
  4. D. Pilot
Answer: Hanger
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Pilot' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
327. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. KLEN : EKNL :: GHIS : ?
  1. A. IHGS
  2. B. IHSG
  3. C. IGHS
  4. D. IGSH
Answer: IGSH
Explanation: Rearranging the letters of 'GHIS' in the exact same positional permutation as 'KLEN' -> 'EKNL' gives 'IGSH'.
328. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. TZS : WCV :: KQP : ?
  1. A. NSP
  2. B. MTS
  3. C. NTP
  4. D. NTS
Answer: NTS
Explanation: From 'TZS' to 'WCV', the letter positions shift by (+3, +3, +3). Applying the same shift to 'KQP' gives 'NTS'.
329. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Asia : China
  1. A. Asia : Antarctica
  2. B. Thailand : Bangkok
  3. C. Asia : Malaysia
  4. D. Africa : Continent
Answer: Asia : Malaysia
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Asia : Antarctica' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
330. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 11 : 143 :: 23 : ?
  1. A. 572
  2. B. 667
  3. C. 470
  4. D. 529
Answer: 667
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '572' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
331. 'Curtain' is related to 'cloth' in the same way as 'jewellery' is related to '_______'.
  1. A. Valuable
  2. B. Gold
  3. C. Goldsmith
  4. D. Beauty
Answer: Gold
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Valuable' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
332. 'Algebra' is related to 'Maths' in the same way as 'optics' is related to '________'.
  1. A. Physics
  2. B. Geography
  3. C. Electronics
  4. D. Biology
Answer: Physics
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Biology' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
333. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Fish : Pisciculture
  1. A. Goat : Apiculture
  2. B. Honeybee : Citriculture
  3. C. Earthworm : Horticulture
  4. D. Silkworm : Sericulture
Answer: Silkworm : Sericulture
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Goat : Apiculture' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
334. Select the option in which the numbers share the same relationship as that shared by the given pair of numbers. 8 : 36
  1. A. 4 : 8
  2. B. 10 : 42
  3. C. 12 : 78
  4. D. 6 : 24
Answer: 12 : 78
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '12 : 78' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
335. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. DASH : FYUF :: BOARD : ?
  1. A. ZPCLZ
  2. B. DQYBF
  3. C. DMCPF
  4. D. ZQYTB
Answer: DMCPF
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'DMCPF' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
336. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. STOP: HGLK:: LAMB:?
  1. A. OZNY
  2. B. NCOD
  3. C. JYKZ
  4. D. PYOX
Answer: OZNY
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'JYKZ' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
337. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Syringe:Piston
  1. A. Vehicle:Passenger
  2. B. Balloon:Air
  3. C. Tyre:Tube
  4. D. Bulb:Light
Answer: Tyre:Tube
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Vehicle:Passenger' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
338. 'Umpire' is related to 'Pitch' in the same way as 'Mechanic' is related to '____'.
  1. A. Spanner
  2. B. Machine
  3. C. Garage
  4. D. Repair
Answer: Garage
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Repair' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
339. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 3:25::1:?
  1. A. 8
  2. B. 6
  3. C. 9
  4. D. 10
Answer: 9
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '6' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
340. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. School:Education::Hospital:?
  1. A. Diseases
  2. B. Books
  3. C. Treatment
  4. D. Doctors
Answer: Treatment
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Books' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
341. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. PURPLE:OWOTGK::GREEN:?
  1. A. FTBJI
  2. B. FTBBI
  3. C. FTBIJ
  4. D. FTBII
Answer: FTBJI
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'FTBJI' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
342. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Sheep : Flock
  1. A. City : District
  2. B. Fish : Shoal
  3. C. Man : Human
  4. D. River : Sea
Answer: Fish : Shoal
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Fish : Shoal' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
343. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. JUST : IWPX : : AWAY : ?
  1. A. AYWC
  2. B. ZYXC
  3. C. WYAA
  4. D. AAYW
Answer: ZYXC
Explanation: From 'JUST' to 'IWPX', the letter positions shift by (-1, +2, -3, +4). Applying the same shift to 'AWAY' gives 'ZYXC'.
344. Select the option that is related to the fourth term in the same way as the first term is related to the second term. TIGER : CAT : : ? : DOG
  1. A. Jaguar
  2. B. Lynx
  3. C. Fox
  4. D. Lion
Answer: Fox
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Lynx' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
345. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 10 : 1010 : : 11 : ?
  1. A. 132
  2. B. 1342
  3. C. 1320
  4. D. 131
Answer: 1342
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '1320' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
346. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Temple : Church
  1. A. Hotel : Office
  2. B. College : University
  3. C. University : Student
  4. D. College : Theatre
Answer: College : University
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Hotel : Office' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
347. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. AIDS:VIRUS:: MALARIA:?
  1. A. Virus
  2. B. Parasite
  3. C. Bacteria
  4. D. Nematodes
Answer: Parasite
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Bacteria' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
348. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. EASY:DDNF:: MAKE:?
  1. A. LFD
  2. B. NXPX
  3. C. LDFL
  4. D. XXPN
Answer: LDFL
Explanation: From 'EASY' to 'DDNF', the letter positions shift by (-1, +3, -5, +7). Applying the same shift to 'MAKE' gives 'LDFL'.
349. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. KRZ : HOW : : CUX : ?
  1. A. ZRU
  2. B. ZTV
  3. C. YSU
  4. D. YTU
Answer: ZRU
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'YSU' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
350. ‘Nagaland’ is related to ‘Kohima’ in the same way as ‘Assam’ is related to ‘_____’.
  1. A. Assamese
  2. B. Konkani
  3. C. Dispur
  4. D. Itanagar
Answer: Dispur
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Assamese' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
351. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Wheat : Cereal
  1. A. Winner : Prize
  2. B. Tea : Coffee
  3. C. Cinnamon : Spices
  4. D. City : Traffic
Answer: Cinnamon : Spices
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Winner : Prize' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
352. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number. 8 : 81 : :12 : ? : : 11 : 144
  1. A. 196
  2. B. 256
  3. C. 169
  4. D. 144
Answer: 169
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '256' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
353. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Weight:Kilogram
  1. A. Height:Length
  2. B. Time:Clock
  3. C. Distance:Hertz
  4. D. Resistance:Ohm
Answer: Resistance:Ohm
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Time:Clock' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
354. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 88:308::126:?
  1. A. 379
  2. B. 450
  3. C. 441
  4. D. 456
Answer: 441
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '441' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
355. 'Human-beings' are related to 'Mammals' in the same way as 'Snake' is related to '_____'.
  1. A. Amphibian
  2. B. Reptile
  3. C. Mammals
  4. D. Non-chordates
Answer: Reptile
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Mammals' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
356. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Sahara : Africa
  1. A. Thar : Australia
  2. B. Sandy : America
  3. C. Gobi : Asia
  4. D. Gibson : Europe
Answer: Gobi : Asia
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Gibson : Europe' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
357. 'Pythagoras' is related to 'Geometry' in the same way as 'Kepler' is related to '______'.
  1. A. Electronics
  2. B. Geography
  3. C. Astronomy
  4. D. Optics
Answer: Astronomy
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Electronics' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
358. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. CLOCK : CNSIS : : WATCH : ?
  1. A. WCXIP
  2. B. WBVFL
  3. C. WBWHO
  4. D. WCVEJ
Answer: WCXIP
Explanation: From 'CLOCK' to 'CNSIS', the letter positions shift by (+0, +2, +4, +6, +8). Applying the same shift to 'WATCH' gives 'WCXIP'.
359. Select the option in which the numbers share the same relationship as that shared by the given number-pair. 34 : 210
  1. A. 38 : 236
  2. B. 66 : 402
  3. C. 47 : 282
  4. D. 54 : 100
Answer: 66 : 402
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '47 : 282' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
360. Select the option that is related to the third-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. LAME : OXPB :: TREE : ?
  1. A. VNGB
  2. B. WOHB
  3. C. QUBH
  4. D. UMFA
Answer: WOHB
Explanation: From 'LAME' to 'OXPB', the letter positions shift by (+3, -3, +3, -3). Applying the same shift to 'TREE' gives 'WOHB'.
361. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. GOAT : DQYW :: TRES : ?
  1. A. QTCV
  2. B. HUMO
  3. C. PSBU
  4. D. RSDW
Answer: QTCV
Explanation: From 'GOAT' to 'DQYW', the letter positions shift by (-3, +2, -2, +3). Applying the same shift to 'TRES' gives 'QTCV'.
362. Select the option in which the numbers share the same relationship as that shared by the given number-pair. 8 : 49
  1. A. 15 : 210
  2. B. 13 : 170
  3. C. 9 : 87
  4. D. 12 : 121
Answer: 12 : 121
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '13 : 170' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
363. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Work : Joule :: Area : ?
  1. A. Hectare
  2. B. Radian
  3. C. Length
  4. D. Perimeter
Answer: Hectare
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Perimeter' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
364. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Cow : Milk
  1. A. Goat : Bleat
  2. B. Eagle : Swoop
  3. C. Bird : Fly
  4. D. Hen : Egg
Answer: Hen : Egg
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Hen : Egg' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
365. Select the option that is related to the third in the same way as the second term is related to the first term and the sixth term is related to the fifth term. 27:6: : 8: ?: : 64:8
  1. A. 2
  2. B. 4
  3. C. 1
  4. D. 3
Answer: 4
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '2' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
366. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the given word-pair. Admission Card: Examination
  1. A. Ticket:Train Journey
  2. B. Passenger:Bus Stand
  3. C. Hotel:Chef
  4. D. Weather:Winter
Answer: Ticket:Train Journey
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Hotel:Chef' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
367. Select the option that is related to the third letter cluster in the same way as the second letter cluster is related to the first letter cluster. UBQ:XET::NKE:?
  1. A. QNH
  2. B. QMH
  3. C. QNG
  4. D. PNH
Answer: QNH
Explanation: From 'UBQ' to 'XET', the letter positions shift by (+3, +3, +3). Applying the same shift to 'NKE' gives 'QNH'.
368. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 3:67::6:?
  1. A. 222
  2. B. 349
  3. C. 42
  4. D. 55
Answer: 349
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '222' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
369. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Gloves:Hands: : Shoes:?
  1. A. Feet
  2. B. Leather
  3. C. Cobbler
  4. D. Knee
Answer: Feet
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Knee' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
370. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Diabetes:Disease
  1. A. Bottle:Water
  2. B. Office:Employee
  3. C. Summer:Season
  4. D. Crop:Farmer
Answer: Summer:Season
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Summer:Season' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
371. Select the option that is related to the third letter cluster in the same way as the second letter cluster is related to the first letter cluster. NR:MI::BK:?
  1. A. OP
  2. B. YP
  3. C. XM
  4. D. YU
Answer: YP
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'XM' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
372. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 2197:12167::343:?
  1. A. 729
  2. B. 1000
  3. C. 515
  4. D. 4913
Answer: 4913
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '729' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
373. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Boxing:Ring::Race:?
  1. A. Arena
  2. B. Track
  3. C. Ground
  4. D. Court
Answer: Track
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Court' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
374. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Needle : Sew :: Auger : ?
  1. A. Bore
  2. B. Feed
  3. C. Dig
  4. D. View
Answer: Bore
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Bore' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
375. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. CELH : GANF :: BUPO : ?
  1. A. DYXH
  2. B. XYNQ
  3. C. FQRM
  4. D. HUML
Answer: FQRM
Explanation: From 'CELH' to 'GANF', the letter positions shift by (+4, -4, +2, -2). Applying the same shift to 'BUPO' gives 'FQRM'.
376. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Cow : Byre
  1. A. Nun : Monk
  2. B. Owl : Barn
  3. C. Stag : Doe
  4. D. Rat : Rodent
Answer: Owl : Barn
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Nun : Monk' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
377. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Exercise : Gymnasium :: Boxing : ?
  1. A. Track
  2. B. Ring
  3. C. Court
  4. D. Rink
Answer: Ring
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Ring' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
378. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Gradual : Abrupt :: Factual : ?
  1. A. Bonafide
  2. B. Actual
  3. C. Fictional
  4. D. Verifiable
Answer: Fictional
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Actual' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
379. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. GROW : IMRS :: PEST : ?
  1. A. THVW
  2. B. SZWQ
  3. C. RZVP
  4. D. ODQP
Answer: RZVP
Explanation: From 'GROW' to 'IMRS', the letter positions shift by (+2, -5, +3, -4). Applying the same shift to 'PEST' gives 'RZVP'.
380. Select the option in which the numbers share the same relationship as that shared by the given number-pair. 23 : 120
  1. A. 18 : 90
  2. B. 45 : 230
  3. C. 54 : 250
  4. D. 63 : 316
Answer: 45 : 230
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '63 : 316' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
381. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Chair : Furniture
  1. A. Seat : Cover
  2. B. Bicycle : Travel
  3. C. Pencil : Wood
  4. D. Letter paper : Stationery
Answer: Letter paper : Stationery
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Bicycle : Travel' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
382. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. INTEX : EINTX :: SMALL : ?
  1. A. ALMLV
  2. B. AJKLM
  3. C. LLAMV
  4. D. ALLMS
Answer: ALLMS
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'ALMLV' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
383. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 9 : 121 :: 7 : ?
  1. A. 79
  2. B. 102
  3. C. 81
  4. D. 105
Answer: 81
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '102' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
384. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number related to the first number. 19 : 23 :: 97 : ?
  1. A. 94
  2. B. 77
  3. C. 101
  4. D. 91
Answer: 101
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '77' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
385. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Butter : Milk :: Oil : ?
  1. A. Oil factory
  2. B. Seed
  3. C. Tree
  4. D. Root
Answer: Seed
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Oil factory' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
386. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Energy : Joule : : Power : ?
  1. A. Watt
  2. B. Newton
  3. C. Energy
  4. D. Work
Answer: Watt
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Work' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
387. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 13 : 17 : : 73 : ?
  1. A. 99
  2. B. 81
  3. C. 78
  4. D. 79
Answer: 79
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '78' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
388. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Farmer : Field : : Artist : ?
  1. A. Actor
  2. B. Action
  3. C. Theatre
  4. D. Hero
Answer: Theatre
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Actor' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
389. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. CAG:GEK::HEL:?
  1. A. EP
  2. B. LIP
  3. C. GAC
  4. D. INP
Answer: LIP
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'EP' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
390. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 27 : 125 :: 343:?
  1. A. 1000
  2. B. 512
  3. C. 729
  4. D. 1343
Answer: 729
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '1000' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
391. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number . 23 : 527 :: 19 : ?
  1. A. 363
  2. B. 402
  3. C. 359
  4. D. 325
Answer: 359
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '325 SSC CHSL 2019 TIER - I' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
392. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words./ Temple : Worship
  1. A. Church : Prayer
  2. B. University : President
  3. C. Garden : Plants
  4. D. Golden Temple : Amritsar
Answer: Church : Prayer
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Church : Prayer' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
393. ‘Photoshop’ is related to ‘Software’ in the same way as ‘Optical Mouse’ is related to ‘_______’
  1. A. Hardware
  2. B. Touch-screen
  3. C. Hard-disc
  4. D. Malware
Answer: Hardware
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Touch-screen' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
394. ’Ethiopia’ is related to ‘Africa’ in the same way ‘Brazil’ is related to ‘________’.
  1. A. Brasilia
  2. B. South America
  3. C. Africa
  4. D. North America
Answer: South America
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Brasilia' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
395. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number . 56 : 30 :: 78 : ?
  1. A. 53
  2. B. 50
  3. C. 56
  4. D. 61
Answer: 56
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '53' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
396. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words . Horse : Neigh
  1. A. Elephants : Whine
  2. B. Donkeys : Chortle
  3. C. Camels : Grunt
  4. D. Bears : Roar
Answer: Bears : Roar
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Bears : Roar' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
397. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 3 : 20 :: 7 : ?
  1. A. 98
  2. B. 96
  3. C. 105
  4. D. 100
Answer: 100
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '105' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
398. ’Bangladesh’ is related to ‘Dhaka’ in the same way as ‘Pakistan’ is related to ‘________’
  1. A. Karachi
  2. B. Lahore
  3. C. Islamabad
  4. D. Multan
Answer: Islamabad
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Karachi' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
399. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 11 : 265 :: 20 : ?
  1. A. 835
  2. B. 841
  3. C. 838
  4. D. 840
Answer: 841
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '841' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
400. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Office : Work
  1. A. School : Study
  2. B. House : Bricks
  3. C. Hospital : Director
  4. D. Court : Lawyer
Answer: School : Study
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'School : Study' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.

Explore More Practice Topics and Quizzes