Practice question set with answers. Use deep links to save questions.
810 questions loaded. Showing page 4 of 11 for fast crawlable revision and deep linking.
241. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Prism : Glass : : Rope : ?
- A. Hemp
- B. Pulp
- C. Ore
- D. Latex
Answer: Hemp
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Hemp' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
242. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. DOCILE : CDEILO : : LABOUR : ?
- A. BLORAU
- B. ALBROU
- C. ABLORU
- D. BRLAOU
Answer: ABLORU
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'BLORAU' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
243. Select the option that is related to the fourth number in the same way as the first number is related to the second number and the fifth number is related to the sixth number. 14 : 49 : : ? : 256 : : 20 : 100
- A. 20
- B. 16
- C. 32
- D. 8
Answer: 32
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '8 \' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
244. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Trump : Bridge
- A. Header : Cycling
- B. Crank : Polo
- C. Pinching : Swimming
- D. Dribble : Football
Answer: Dribble : Football
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Header : Cycling' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
245. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Keyboard : Touchpad : : Mouse : ?
- A. Laptop
- B. Monitor
- C. Computer
- D. Joystick
Answer: Joystick
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Joystick' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
246. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. CARBON : NOBCAR : : PUZZLE : ?
- A. ELZPUZ
- B. PELUZZ
- C. ZPELUZ
- D. ZZPULE
Answer: ELZPUZ
Explanation: Rearranging the letters of 'PUZZLE' in the exact same positional permutation as 'CARBON' -> 'NOBCAR' gives 'ELZPUZ'.
247. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Anger : Emotion
- A. Alertness : Courage
- B. Rabbit : Mammal
- C. Grass : Lawn
- D. Table : Wood
Answer: Rabbit : Mammal
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Table : Wood' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
248. Select the option in which the numbers share the same relationship as that shared by the given pair of numbers. 10 : 17
- A. 17 : 28
- B. 35 : 50
- C. 26 : 37
- D. 20 : 32
Answer: 26 : 37
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '26 : 37' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
249. ‘Accident’ is related to ‘Carelessness’ in the same way as ‘Success’ is related to ‘______’.
- A. Employment
- B. Diligence
- C. Promotion
- D. Progress
Answer: Diligence
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Promotion' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
250. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. PRMV : KMHQ : : SQVM : ?
- A. NLPG
- B. VXSB
- C. NLQH
- D. OMRJ
Answer: NLQH
Explanation: From 'PRMV' to 'KMHQ', the letter positions shift by (-5, -5, -5, -5). Applying the same shift to 'SQVM' gives 'NLQH'.
251. In the following question, the second number is related to the first number in some way, choose the alternative which is similarly related to the third number. 64 : 729 : : 49 : ?
- A. 512
- B. 645
- C. 558
- D. 489
Answer: 512
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '489' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
252. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. FLORA : AFLOR : : ALTER : ?
- A. AELRT
- B. RTALE
- C. AERLT
- D. RATLE
Answer: AELRT
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'RTALE' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
253. 'Orthopedician' is related to 'Bone' and 'Dermatologist' is related to 'Skin' in the same way 'Neonatologist' is related to '_______'.
- A. infant
- B. immunity
- C. hormones
- D. nervous system
Answer: infant
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'nervous system' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
254. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as the two numbers of the following number-pair. 6 : 85
- A. 7 : 112
- B. 9 : 181
- C. 5 : 50
- D. 8 : 114
Answer: 9 : 181
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '5 : 50' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
255. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Doctor : Cardiologist
- A. Nurse : Injection
- B. Teacher : Education
- C. Engineer : Chemical Engineer
- D. Surgeon : Operation
Answer: Engineer : Chemical Engineer
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Nurse : Injection' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
256. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number. 5 : 50 : : 6 : ? : : 12 : 288
- A. 72
- B. 64
- C. 92
- D. 82
Answer: 72
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '64' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
257. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. PLASTIC : ALPSCIT :: FESTIVE : ?
- A. SETFEIV
- B. SEFTEVI
- C. FESTEVI
- D. SFETVEI
Answer: SEFTEVI
Explanation: Rearranging the letters of 'FESTIVE' in the exact same positional permutation as 'PLASTIC' -> 'ALPSCIT' gives 'SEFTEVI'.
258. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Allow : Forbid :: Bragging : ?
- A. Modesty
- B. Sensitive
- C. Boast
- D. Swagger
Answer: Modesty
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Sensitive' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
259. ‘War’ is related to ‘Destruction’ in the same way as ‘Cyclone’ is related to ‘______’.
- A. Storm
- B. Wind
- C. Hurricane
- D. Devastation
Answer: Devastation
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Storm' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
260. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Pullover : Wool
- A. Linen : Latex
- B. Pulp : Sack
- C. Prism : Glass
- D. Fabric : Ore
Answer: Prism : Glass
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Pulp : Sack' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
261. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 256 : 13 : : 676 : ?
- A. 25
- B. 26
- C. 24
- D. 23
Answer: 23
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '25' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
262. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Car : Truck
- A. Shoe : Socks
- B. Thunder : Light
- C. Chair : Bench
- D. Ball : Bat
Answer: Chair : Bench
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Shoe : Socks' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
263. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Indonesia : Jakarta : : Canada : ?
- A. Doha
- B. Ottawa
- C. Seoul
- D. Muscat
Answer: Ottawa
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Muscat' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
264. Select the option in which the numbers share the same relationship as that shared by the given pair of numbers. 18 : 42
- A. 15 : 36
- B. 9 : 24
- C. 24 : 56
- D. 12 : 32
Answer: 24 : 56
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '9 : 24' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
265. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. SACRED : VXEPIZ : : WINTER : ?
- A. ZPFIRN
- B. TLPRIS
- C. TPLIRS
- D. ZFPRIN
Answer: ZFPRIN
Explanation: From 'SACRED' to 'VXEPIZ', the letter positions shift by (+3, -3, +2, -2, +4, -4). Applying the same shift to 'WINTER' gives 'ZFPRIN'.
266. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Googley : Cricket :: Gambit : ?
- A. Football
- B. Basketball
- C. Cycling
- D. Chess
Answer: Chess
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Football' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
267. Select the option in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. 173 : 125 : 85
- A. 285 : 221 : 135
- B. 259 : 199 : 147
- C. 293 : 228 : 171
- D. 365 : 293 : 229
Answer: 365 : 293 : 229
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '285 : 221 : 135' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
268. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Papaya : Vitamin C
- A. Apple : Vitamin D
- B. Guava : Vitamin A
- C. Gooseberry : Vitamin C
- D. Carrot : Vitamin B
Answer: Gooseberry : Vitamin C
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Carrot : Vitamin B' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
269. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. TAMPO : SCJTJ :: FIFTY : ?
- A. ELBXT
- B. EKCXT
- C. EKCYS
- D. EKDXU
Answer: EKCXT
Explanation: From 'TAMPO' to 'SCJTJ', the letter positions shift by (-1, +2, -3, +4, -5). Applying the same shift to 'FIFTY' gives 'EKCXT'.
270. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. DJHF : JPNL :: KTQN : ?
- A. PZWS
- B. QWUS
- C. QZWT
- D. QHKN
Answer: QZWT
Explanation: From 'DJHF' to 'JPNL', the letter positions shift by (+6, +6, +6, +6). Applying the same shift to 'KTQN' gives 'QZWT'.
271. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Trust : Faith
- A. Disgust : Distaste
- B. Fair : Wholesome
- C. Salary : Employment
- D. Joy : Success
Answer: Disgust : Distaste
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Salary : Employment' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
272. ‘Musician’ is related to ‘Piano’ in the same way as ‘Farmer’ is related to ‘_______’.
- A. Field
- B. Plough
- C. Bullock
- D. Cultivation
Answer: Plough
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Field' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
273. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Ohmmeter : Resistance : : Zymometer :?
- A. Viscosity
- B. Density
- C. Fermentation
- D. Radiation
Answer: Fermentation
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Fermentation' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
274. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 25 : 750 : : 30 : ?
- A. 1110
- B. 1275
- C. 1625
- D. 1050
Answer: 1050
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '1275' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
275. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Spoon : Utensil
- A. Scooter : Vehicle
- B. Bus : Passenger
- C. House : Expenditure
- D. Kitchen : Cooking
Answer: Scooter : Vehicle
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'House : Expenditure' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
276. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. FEEDBACK: DEABEFKC:: HIGHLAND: ________
- A. HGIHDNAL
- B. HGALIHDN
- C. ALHGDNIH
- D. IHHGALDN
Answer: HGALIHDN
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'HGALIHDN' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
277. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. RUBBER : BURREB :: CATTLE:________
- A. ACTTEL
- B. TACELT
- C. ELTTAC
- D. TACTLE
Answer: TACELT
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'TACTLE' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
278. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. ACTION : TCANOI : : BOTTLE : _______
- A. EBLOTT
- B. TOBELT
- C. OBTTEL
- D. ELTTOB
Answer: TOBELT
Explanation: Rearranging the letters of 'BOTTLE' in the exact same positional permutation as 'ACTION' -> 'TCANOI' gives 'TOBELT'.
279. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. JEALOUSY : LAYSEJUO : : FUSEWIRE : _______
- A. REWISEFU
- B. ESERUFIW
- C. EEFIRSUW
- D. ESUFERIW
Answer: ESERUFIW
Explanation: Rearranging the letters of 'FUSEWIRE' in the exact same positional permutation as 'JEALOUSY' -> 'LAYSEJUO' gives 'ESERUFIW'.
280. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair. 14:588
- A. 20 : 980
- B. 12 : 666
- C. 18 : 972
- D. 11 : 344
Answer: 18 : 972
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '12 : 666' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
281. Select the number-pair in which numbers are related in the same way as are two numbers of the following number-pair. 5 : 75
- A. 6 : 36
- B. 8 : 192
- C. 9 : 343
- D. 7 : 83
Answer: 8 : 192
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '7 : 83' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
282. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. CROW : XILD :: SPONGE : ?
- A. HKLPRV
- B. HKLMSY
- C. HKLMTV
- D. FJLMTV
Answer: HKLMTV
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'FJLMTV' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
283. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as are the two numbers of the following number-pair. 16 : 224
- A. 20 : 400
- B. 22 : 440
- C. 25 : 650
- D. 17 : 289
Answer: 22 : 440
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '17 : 289' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
284. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. ABSORPTION : ROSBANOITP ::VISUALIZER : ?
- A. AUSIVREILZ
- B. VUAISREZIL
- C. AUSIVREZIL
- D. UASIVERZIL
Answer: AUSIVREZIL
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'UASIVERZIL' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
285. Select the option that is related to the fourth term in the same way as the first term is related to the second term. World Environment Day : 5 June : : ? : 20 August
- A. Renewable energy Day
- B. International Women's Day
- C. World AIDS Day
- D. World Water Day
Answer: Renewable energy Day
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Renewable energy Day' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
286. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 23:110::17:?
- A. 70
- B. 85
- C. 90
- D. 80
Answer: 80
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '70' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
287. 'Movie' is related to 'Actor' in the same way as 'Magazine' is related to '_______'.
- A. Singer
- B. Publisher
- C. Writer
- D. Seller
Answer: Writer
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Seller' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
288. Select the word pair that has the same relation between the words as the relation between the words of the given word pair. Fast : slow
- A. Rancid: Fresh
- B. Blank : empty
- C. Mending: Repairing
- D. Restrictions: Prohibition
Answer: Rancid: Fresh
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Blank : empty' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
289. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 7 : 42 : : 18 : ?
- A. 304
- B. 308
- C. 306
- D. 302
Answer: 306
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '302' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
290. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Belt : Leather : : Bread : ?
- A. Flour
- B. Cake
- C. Wood
- D. Sandwich
Answer: Flour
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Sandwich' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
291. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. sand : desert : : water : ?
- A. Ocean
- B. Land
- C. Vapour
- D. Ice
Answer: Ocean
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Ocean' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
292. Select the option that is related to the third letter-cluster as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. HEA VY : ICBTZ : : LIGHT : ?
- A. MGHFU
- B. GMFHU
- C. HGMUFH
- D. FUGHM
Answer: MGHFU
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'HGMUFH' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
293. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Angioplasty : Heart : : Dialysis : ?
- A. Kidney
- B. Lungs
- C. Brain
- D. Rib-cage
Answer: Kidney
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Rib-cage' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
294. 'TQUS' is related to 'UPVR' in the same way as 'FIRE' is related to _____.
- A. GIRG
- B. GHSD
- C. GIRF
- D. GHRD
Answer: GHSD
Explanation: From 'TQUS' to 'UPVR', the letter positions shift by (+1, -1, +1, -1). Applying the same shift to 'FIRE' gives 'GHSD'.
295. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Time : Second : Length : ?
- A. Meter
- B. Distance
- C. Long
- D. Measuring Rule
Answer: Meter
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Meter' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
296. Select the option in which the numbers share the same relationship as that shared by the given number-pair. 4 : 25
- A. 11 : 170
- B. 6 : 49
- C. 12 : 120
- D. 6 : 36
Answer: 6 : 49
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '11 : 170' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
297. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. COAT : APZV : : ROAD : ?
- A. TNCC
- B. PQZF
- C. SPBE
- D. PPZF
Answer: PPZF
Explanation: From 'COAT' to 'APZV', the letter positions shift by (-2, +1, -1, +2). Applying the same shift to 'ROAD' gives 'PPZF'.
298. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 6 : 252 : : 5 : ?
- A. 150
- B. 125
- C. 25
- D. 100
Answer: 150
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '100' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
299. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. India : Delhi :: Jharkhand : ?
- A. Dispur
- B. Bhubaneshwar
- C. Ranchi
- D. Bhopal
Answer: Ranchi
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Bhubaneshwar' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
300. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. CDE : XWV :: HIJ : ?
- A. SRQ
- B. QRS
- C. PON
- D. NOP
Answer: SRQ
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'NOP' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
301. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 36 : 27 :: 16 : ?
- A. 125
- B. 64
- C. 124
- D. 8
Answer: 8
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '124' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
302. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 14 : 182 : : 22 : ?
- A. 482
- B. 462
- C. 444
- D. 244
Answer: 462
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '444' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
303. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Longest day : June : : Shortest day : ?
- A. February
- B. November
- C. December
- D. January
Answer: December
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'November' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
304. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Distance : Kilometers
- A. Volume : Liters
- B. Weight : Scale
- C. Fame : Television
- D. Bushel : Corn
Answer: Volume : Liters
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Weight : Scale' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
305. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 132 : 156 : : 462 : ?
- A. 505
- B. 484
- C. 503
- D. 506
Answer: 506
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '506' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
306. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Malaria : Parasite : : Stomach ulcers : ?
- A. Protozoa
- B. Parasites
- C. Insects
- D. Bacteria
Answer: Bacteria
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Insects' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
307. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. SSC CHSL 2019: 20/10/2020 (Morning) 29 : 838 : : 14 : ?
- A. 199
- B. 196
- C. 193
- D. 195
Answer: 193
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '196' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
308. 'Myopia' is related to 'Eye' in the same way as 'Pyorrhea' is related to '______'.
- A. Stomach
- B. Gums
- C. Lung
- D. Brain
Answer: Gums
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Stomach' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
309. 'Anemia' is related to 'Blood' in the same way as 'Hepatitis' is related to '______'.
- A. Toxin
- B. Liver
- C. Inflammation
- D. Viral
Answer: Liver
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Toxin' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
310. Select the option in which the numbers share the same relationship as that shared by the given pair of numbers. 132 : 12
- A. 182 : 14
- B. 224 : 15
- C. 169 : 13
- D. 240 : 15
Answer: 182 : 14
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '169 : 13' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
311. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. RAMP : IZNK :: CEILING : ?
- A. XVRORMT
- B. XVTRPNL
- C. WUQNQLS
- D. YWSPSNU
Answer: XVRORMT
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'WUQNQLS' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
312. Select the option in which the numbers share the same relationship as that shared by the given pair of numbers. 512 : 64
- A. 1331 : 144
- B. 1000 : 81
- C. 1728 : 121
- D. 1331 : 121
Answer: 1331 : 121
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '1000 : 81' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
313. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. MAKE : AEKM :: JUST : _______
- A. UTSS
- B. UTJS
- C. JSTU
- D. UJTS
Answer: JSTU
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'JSTU' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
314. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. JAPAN : NAQAJ :: INDIA : ?
- A. DNIAI
- B. AIENI
- C. AIDNI
- D. NIEAI
Answer: AIENI
Explanation: Reversing the letters of 'JAPAN' and shifting gives 'NAQAJ'. Applying the same reverse-and-shift pattern to 'INDIA' gives 'AIENI'.
315. 'Advocate' is related to 'Client' in the same way as 'Doctor' is related to '_______'.
- A. Patient
- B. Nurse
- C. Disease
- D. Treatment
Answer: Patient
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Nurse' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
316. Select the option in which the numbers share the same relationship as that shared by the given pair of numbers. 2197 : 1331
- A. 1331 : 729
- B. 343 : 125
- C. 512 : 216
- D. 729 : 343
Answer: 729 : 343
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '729 : 343' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
317. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as first letter-cluster. RICH : IRXS :: BOOK : ?
- A. XKKO
- B. DQQM
- C. YLLP
- D. ZLLH
Answer: YLLP
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'ZLLH' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
318. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Stringent : Flexible
- A. Anxious : Depressed
- B. Responsive : Passionate / Responsive: Passionate
- C. Daring : Venturesome
- D. Authoritarian : Liberal
Answer: Authoritarian : Liberal
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Anxious : Depressed' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
319. 'House' is related to 'Foundation' in the same way as 'Tree' is related to '______'.
- A. Root
- B. Branch
- C. Stem
- D. Soil
Answer: Root
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Soil' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
320. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 9 : 72 :: 5 : ?
- A. 39
- B. 25
- C. 20
- D. 35
Answer: 20
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '35' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.