Practice question set with answers. Use deep links to save questions.
810 questions loaded. Showing page 3 of 11 for fast crawlable revision and deep linking.
161. ‘East’ is related to ‘Direction’ in the same way as ‘Summer’ is related to ‘______’.
- A. Season
- B. Room Cooler
- C. Heat
- D. Temperature
Answer: Season
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Heat' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
162. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Astronomy : Stars
- A. Seismology : Theatre
- B. Psychology : Cells
- C. Numismatics : Coins
- D. Philology : Texture / Philology: Texture
Answer: Numismatics : Coins
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Numismatics : Coins' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
163. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. AZW : GFC : : LSM : ?
- A. RXY
- B. QOS
- C. RYS
- D. DMT
Answer: RYS
Explanation: From 'AZW' to 'GFC', the letter positions shift by (+6, +6, +6). Applying the same shift to 'LSM' gives 'RYS'.
164. Select the option that is related to the fourth number in the same way as the first number is related to the second number and the fifth number is related to the sixth number. 127 : 11 :: ? : 16 :: 367 : 19
- A. 280
- B. 216
- C. 262
- D. 248
Answer: 262
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '216' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
165. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 8 : 36 :: 12 : ?
- A. 80
- B. 82
- C. 78
- D. 79
Answer: 78
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '82' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
166. ‘Risk’ is related to ‘Hazard’ in the same way as ‘Absurd’ is related to ‘_____’ .
- A. Paranormal
- B. Hypothetical
- C. Immoral
- D. Ridiculous
Answer: Ridiculous
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Hypothetical' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
167. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 364 : 183 : : 462 : ?
- A. 297
- B. 279
- C. 232
- D. 223
Answer: 232
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '279' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
168. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Sheep : Lamb
- A. Leopard : Larva
- B. Cow : Calf
- C. Crow : Cub
- D. Panda : Infant
Answer: Cow : Calf
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Leopard : Larva' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
169. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Healthy Diet : Tiredness :: Carefulness : ?
- A. Activeness
- B. Satisfied
- C. Accident
- D. Successful
Answer: Accident
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Successful' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
170. In the following question, the second number is related to the first number in some way, choose the alternative which is similarly related to the third number 13 : 196 : : 15 : ?
- A. 221
- B. 247
- C. 298
- D. 256
Answer: 256
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '221' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
171. ‘Awl’ is related to ‘Cobbler’ and ‘Chisel’ is related to ‘Sculptor’ in the same way as ‘Anvil’ is related to '______'.
- A. Carpenter
- B. Surgeon
- C. Butcher
- D. Blacksmith
Answer: Blacksmith
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Butcher' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
172. Select the word-pair that best represents a similar relationship to the one expressed in the given word-pair. Spanner : Grip
- A. Axe : Dig
- B. Tongs : Guard
- C. Auger : Bore
- D. Carve : Chisel
Answer: Auger : Bore
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Carve : Chisel' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
173. Select the option which is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. EntoMology : Insect : : Paleontology : ?
- A. earthquake
- B. fossil
- C. Automobiles
- D. Minerals
Answer: fossil
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Minerals' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
174. Select the option that is related to the fourth number in the same way as the first number is related to the second number and the fifth number is related to the sixth number. 24 : 144 : : ? : 174 : : 35 : 210
- A. 29
- B. 38
- C. 33
- D. 27
Answer: 29
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '38' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
175. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the given word-pair. Resistance : Ohm
- A. Ampere : Current
- B. Angle : Radians
- C. Pressure : Watt
- D. Volume : Joule
Answer: Angle : Radians
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Angle : Radians' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
176. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 9 : 99 : : 15 : ?
- A. 252
- B. 552
- C. 255
- D. 525
Answer: 255
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '525' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
177. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Outright : Complete : : Rampant : ?
- A. Growth
- B. Imperfect
- C. Unchecked
- D. Usual
Answer: Unchecked
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Unchecked' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
178. Select the option that is related to the PAINTER : AEINPRT : : GLAMOUR : ?
- A. MALGRUO
- B. ALGOMRU
- C. AGLMORU
- D. RUOMALG
Answer: AGLMORU
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'RUOMALG' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
179. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. COMPETE : OCETPME : : EXTREME : ?
- A. EMXEERT
- B. RTXEEME
- C. XEEMRTE
- D. XERTMEE
Answer: XEEMRTE
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'RTXEEME' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
180. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Sacred : Profane : : Barren : ?
- A. Fertile
- B. Desert
- C. Empty
- D. Sterile
Answer: Fertile
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Empty' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
181. Select the option in which the numbers share the same relationship as that shared by the given pair of numbers. 56 : 67
- A. 49 : 58
- B. 85 : 98
- C. 76 : 88
- D. 63 : 75
Answer: 85 : 98
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '76 : 88' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
182. ‘Eye’ is related to ‘Glasses’ in the same way as ‘______’ is related to ‘Dialyser’.
- A. Heart
- B. Ear
- C. Kidney
- D. Spine
Answer: Kidney
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Spine' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
183. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Warrior : Battlefield
- A. Umpire : Cricket
- B. Actor : Stage
- C. Sports : Ground
- D. Soldier : Army
Answer: Actor : Stage
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Sports : Ground' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
184. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. DEBONAIR:EDRIOBAN:: HALLMARK : ?
- A. LLAMKRAM
- B. AHKRLLMA
- C. AHKRLLAM
- D. AHLLAMKR
Answer: AHKRLLAM
Explanation: Rearranging the letters of 'HALLMARK' in the exact same positional permutation as 'DEBONAIR' -> 'EDRIOBAN' gives 'AHKRLLAM'.
185. Select the alternative which has the same relation to the third word as the second word is to the first word. Bed : Mattress :: Chair : ?
- A. Sack
- B. cushion
- C. Pillow
- D. foam
Answer: cushion
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Pillow' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
186. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 27 : 702 : : 12 : ?
- A. 402
- B. 103
- C. 341
- D. 132
Answer: 132
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '103' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
187. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Dolphins : Click : : Jackals : ?
- A. Bleat
- B. Scream
- C. Squeak
- D. Howl
Answer: Howl
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Howl' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
188. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. RIGHT : UGKKR : : CHAOS : ?
- A. FQREF
- B. FEFRQ
- C. FREFQ
- D. FFERQ
Answer: FFERQ
Explanation: From 'RIGHT' to 'UGKKR', the letter positions shift by (+3, -2, +4, +3, -2). Applying the same shift to 'CHAOS' gives 'FFERQ'.
189. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Bread : Wheat
- A. Sauce : Tomato
- B. Meal : Flour
- C. Book : Library
- D. Zoo : Animal
Answer: Sauce : Tomato
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Meal : Flour' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
190. Select the option that is related to the fourth number in the same way as the first number is related to the second number and the fifth number is related to the sixth number. 12 : 146 :: ? : 443 :: 16 : 258
- A. 23
- B. 19
- C. 21
- D. 20
Answer: 21
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '20' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
191. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. DGKP : BJGU :: HKOT : ?
- A. GJNS
- B. FNKY
- C. JIRP
- D. FMKW
Answer: FNKY
Explanation: From 'DGKP' to 'BJGU', the letter positions shift by (-2, +3, -4, +5). Applying the same shift to 'HKOT' gives 'FNKY'.
192. Select the option which has the same relation between the words as between the words in the given word-pair. Cock : Hen
- A. Horse : Mare
- B. Owner : Landlord
- C. Frog : Tadpole
- D. Cat : Kitten
Answer: Horse : Mare
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Cat : Kitten' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
193. ‘Craniology’ is related to ‘skull’ and ‘Oology’ is related to ‘Eggs’ in the same way as ‘Pedology’ is related to _______.
- A. Fossils
- B. Artifacts
- C. Soil
- D. shells
Answer: Soil
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Fossils' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
194. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Wakeful : Sleepless : : Sitting : ?
- A. Idle Resting
- B. Situated
- C. Sedentary
- D. Steadily
Answer: Sedentary
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Idle Resting' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
195. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. SHORTLY : OHSYLTR : : WALKING : ?
- A. LAWNIKG
- B. KLAWGNI
- C. AWKLNIG
- D. LAWGNIK
Answer: LAWGNIK
Explanation: Rearranging the letters of 'WALKING' in the exact same positional permutation as 'SHORTLY' -> 'OHSYLTR' gives 'LAWGNIK'.
196. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 166 : 415 : : 256 : ?
- A. 640
- B. 549
- C. 428
- D. 597
Answer: 640
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '428' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
197. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the given word-pair. Mathematics : Teacher
- A. Hockey : Coach
- B. Science : Researcher
- C. Student : Tutor
- D. Story : Book
Answer: Hockey : Coach
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Student : Tutor' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
198. Select the option in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. 28 : 50 : 94
- A. 22 : 37 : 67
- B. 41 : 77 : 149
- C. 19 : 40 : 82
- D. 36 : 66 : 126
Answer: 36 : 66 : 126
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '36 : 66 : 126' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
199. ‘Soldier’ is related to ‘Security’ in the same way as ‘Farmer’ is related to ‘________’.
- A. Army
- B. Agriculture
- C. Poverty
- D. Rain
Answer: Agriculture
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Poverty' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
200. Select the option that is related to the fourth number in the same way as the first number is related to the second number and the fifth number is related to the sixth number. 26 : 182 : : ? : 203 : : 38 : 266
- A. 35
- B. 29
- C. 33
- D. 27
Answer: 29
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '29' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
201. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. FOR : MVY : : DEX : ?
- A. KLE
- B. LLF
- C. KME
- D. KLF
Answer: KLE
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'KME' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
202. Select the option in which the numbers share the same relationship as that shared by the given pair of numbers. 24 : 37
- A. 8 : 9
- B. 17 : 28
- C. 78 : 87
- D. 63 : 82
Answer: 63 : 82
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '17 : 28' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
203. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Purification : Filter
- A. Digging : Spade
- B. Selling : Car
- C. Coloring : House
- D. Walking : Exercise
Answer: Digging : Spade
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Coloring : House' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
204. ‘Second’ is related to ‘Minute’ in the same way as ‘Day’ is related to ‘______’.
- A. Dusk
- B. Dawn
- C. Week
- D. Night
Answer: Week
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Night' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
205. Select the option which is related to the third letter-group in the same way as the second letter-group is related to the first letter-group. REST : SCTR : : BEST : ?
- A. SBTR
- B. CCRT
- C. CCTR
- D. CDTR
Answer: CCTR
Explanation: From 'REST' to 'SCTR', the letter positions shift by (+1, -2, +1, -2). Applying the same shift to 'BEST' gives 'CCTR'.
206. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. NEED : OGHH : : FAST : ?
- A. ECVZ
- B. GCWY
- C. GCVX
- D. GDUX
Answer: GCVX
Explanation: From 'NEED' to 'OGHH', the letter positions shift by (+1, +2, +3, +4). Applying the same shift to 'FAST' gives 'GCVX'.
207. ‘Bracelet’ is related to ‘Ornaments’ in the same way as ‘Clove’ is related to ‘______’.
- A. Spices
- B. Kitchen
- C. Taste
- D. Cooking
Answer: Spices
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Cooking' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
208. Select the option in which the numbers share the same relationship as that shared by the given pair of numbers. 28 : 70
- A. 18 : 45
- B. 12 : 32
- C. 30 : 84
- D. 34 : 86
Answer: 18 : 45
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '30 : 84' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
209. Select the option that is related to the fourth number in the same way as the first number is related to the second number and the fifth number is related to the sixth number. 11 : 242 : : ? : 162 : : 14 : 392
- A. 9
- B. 10
- C. 8
- D. 12
Answer: 9
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '10' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
210. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. TANGLE : XERKPI : : FIGHTS : ?
- A. JMKLXW
- B. JMKWXX
- C. JNOLXW
- D. KMKLYW
Answer: JMKLXW
Explanation: From 'TANGLE' to 'XERKPI', the letter positions shift by (+4, +4, +4, +4, +4, +4). Applying the same shift to 'FIGHTS' gives 'JMKLXW'.
211. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Kick : Football :: Backstroke : ?
- A. Swimming
- B. Polo
- C. Weight lifting
- D. Cricket
Answer: Swimming
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Polo' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
212. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Hindi : Devanagari :: English : ?
- A. Greek
- B. British
- C. Persian
- D. Latin
Answer: Latin
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Persian' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
213. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Virus : Ebola
- A. Bacteria : Plague
- B. Mosquito : Jaundice
- C. Fungi : Diarrhoea
- D. Season : Common cold
Answer: Bacteria : Plague
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Season : Common cold' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
214. Select the option in which the numbers share the same relationship as that shared by the given pair of numbers. 12 : 20
- A. 30 : 42
- B. 24 : 36
- C. 42 : 57
- D. 18 : 28
Answer: 30 : 42
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '18 : 28' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
215. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. QUORATE : AEOQRTU :: SANDBOX : ?
- A. DNASXOB
- B. ASDNOBX
- C. ABDNOSX
- D. BOXSAND
Answer: ABDNOSX
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'DNASXOB' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
216. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Flock : Sheep :: Crowd : ?
- A. Swans
- B. Human
- C. Fly
- D. Fish
Answer: Human
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Fish' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
217. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. OUTSTAY : AOSTTUY :: ROUGHLY : ?
- A. GUROHLY
- B. ORGULHY
- C. GHLORUY
- D. GUORYLH
Answer: GHLORUY
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'GUROHLY' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
218. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 18 : 163 : : 24 : ?
- A. 216
- B. 289
- C. 298
- D. 222
Answer: 289
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '216' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
219. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Mosquito : Swarm
- A. Monkey : Pride
- B. Shark : School
- C. Snake : Sleuth
- D. Cat : Murder
Answer: Shark : School
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Shark : School' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
220. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Power : Watt
- A. Current : Volt
- B. Force : Pascal
- C. Volume : Pound
- D. Resistance : Ohm
Answer: Resistance : Ohm
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Force : Pascal' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
221. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Galvanometer : Electric current : : Graphometer : ?
- A. Angles
- B. Oscillations
- C. Altitudes
- D. Humidity
Answer: Angles
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Altitudes' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
222. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Africa : Algeria : : South America : ?
- A. Canada
- B. Argentina
- C. Mexico
- D. Germany
Answer: Argentina
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Canada' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
223. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number. 3 : 65 : : 5 : ? : : 4 : 126
- A. 217
- B. 166
- C. 344
- D. 216
Answer: 217
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '344' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
224. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Language : Telugu
- A. Hindi : India
- B. Vehicle : Mechanic
- C. Continent : Asia
- D. Society : Service
Answer: Continent : Asia
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Hindi : India' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
225. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 12 : 150 : : 14 : ?
- A. 203
- B. 502
- C. 302
- D. 205
Answer: 203
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '302' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
226. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Ammeter : Electric current
- A. Density : Lactometer
- B. Pressure : Barometer
- C. Hygrometer : Humidity
- D. Polarimeter : Steps
Answer: Hygrometer : Humidity
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Density : Lactometer' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
227. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Circle : Arc :: Flower : ?
- A. Smell
- B. Perfume
- C. Colour
- D. Petal
Answer: Petal
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Smell' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
228. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 54 : 81 : : 6 : ?
- A. 21
- B. 9
- C. 15
- D. 11
Answer: 9
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '21' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
229. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Spoon : Feeding : : Microscope : ?
- A. Heating
- B. Radiating
- C. Grinding
- D. Magnifying
Answer: Magnifying
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Heating' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
230. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. JOKERS : NKOA VO : : ROMING : ?
- A. VKQERC
- B. VKQGRB
- C. WKQDRB
- D. VKRESC
Answer: VKQERC
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'VKQERC' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
231. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 8 : 69 : : 7 : ?
- A. 56
- B. 57
- C. 54
- D. 55
Answer: 54
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '56' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
232. Select the option that is related to the fourth number in the same way as the first number is related to the second number and the fifth number is related to the sixth number. 19 : 362 : : ? : 442 : : 17 : 290
- A. 20
- B. 21
- C. 22
- D. 18
Answer: 21
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '21' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
233. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair. Litre : Millilitre
- A. Luminance : Tesla
- B. Kilogram : Gram
- C. Metre : Distance
- D. Inch : Height
Answer: Kilogram : Gram
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Metre : Distance' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
234. ‘Guitar’ is related to ‘Music Instrument’ in the same way as ‘Car’ is related to ‘____’.
- A. Vehicle
- B. Petrol
- C. Road
- D. Driver
Answer: Vehicle
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Road' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
235. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. UDM : YZQ : : QCT : ?
- A. UYK
- B. YGZ
- C. UYX
- D. VZN
Answer: UYX
Explanation: From 'UDM' to 'YZQ', the letter positions shift by (+4, -4, +4). Applying the same shift to 'QCT' gives 'UYX'.
236. Select the option in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. 122 : 340 : 726
- A. 1886 : 3068 : 4606
- B. 2194 : 3372 : 4910
- C. 2199 : 3377 : 4915
- D. 1951 : 3084 : 4217
Answer: 2194 : 3372 : 4910
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '2194 : 3372 : 4910' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
237. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Rat : Rodent
- A. Frog : Reptile
- B. Cattle : Cow
- C. Whale : Shark
- D. Ostrich : Bird
Answer: Ostrich : Bird
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Cattle : Cow' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
238. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. USY : RPV : : MXQ : ?
- A. JUM
- B. JRN
- C. JUN
- D. KUM
Answer: JUN
Explanation: From 'USY' to 'RPV', the letter positions shift by (-3, -3, -3). Applying the same shift to 'MXQ' gives 'JUN'.
239. ‘Farsightedness’ is related to ‘Eyes’ in the same way as ‘Gout’ is related to ‘______’.
- A. Joints
- B. Heart
- C. Liver
- D. Hair
Answer: Joints
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Liver' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
240. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Famine : Drought
- A. War : Conquer
- B. Temple : Devotion
- C. Devastation: Hurricane
- D. Examination : Degree
Answer: Devastation: Hurricane
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Devastation: Hurricane' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.