Practice question set with answers. Use deep links to save questions.
810 questions loaded. Showing page 2 of 11 for fast crawlable revision and deep linking.
81. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 5 : 61 : : 8 : ?
- A. 145
- B. 141
- C. 152
- D. 204
Answer: 145
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '145' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
82. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Mango : Fruits : : Cauliflower : ?
- A. Plants
- B. Cabbage
- C. Vegetables
- D. Cook
Answer: Vegetables
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Vegetables' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
83. ‘Doe’ is related to ‘Stag’ in the same way ‘Bee’ is related to ‘______’.
- A. Gander
- B. Foal
- C. Drake
- D. Drone
Answer: Drone
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Drake' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
84. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. JUDICIAL : LJAUIDCI :: OUTWARDS : ?
- A. SDUORAWT
- B. UOSDWTRA
- C. SODURTAW
- D. UOWTRASD
Answer: SODURTAW
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'UOWTRASD' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
85. ‘Golf’ is related to ‘Course’ in the same way as ‘Boxing’ is related to ‘______’.
- A. Track
- B. Court
- C. Field
- D. Ring
Answer: Ring
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Ring' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
86. Select the number-pair in which the two numbers are related in the same way as the two numbers of the pair given below. 11 : 72
- A. 9 : 48
- B. 3 : 7
- C. 7 : 32
- D. 15 : 95
Answer: 9 : 48
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '9 : 48' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
87. ‘Cataract’ is related to ‘Ophthalmology’ in the same way as ‘Neurosis’ is related to ‘______’.
- A. Neurology
- B. Sociology
- C. Psychology
- D. Biology
Answer: Psychology
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Sociology' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
88. ‘Water’ is related to ‘Filter’ in the same way as ‘Film’ is related to ‘______’.
- A. Casting
- B. Director
- C. Censor
- D. Producer
Answer: Censor
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Censor' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
89. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 11 : 242 : : 14 : ?
- A. 288
- B. 392
- C. 289
- D. 882
Answer: 392
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '288' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
90. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Complete : Unfinished : : Defeat : ?
- A. Sorrow
- B. Victory
- C. Opponent
- D. Desire
Answer: Victory
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Opponent' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
91. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Teacher : School : : Nurse : ?
- A. Hospital
- B. Treatment
- C. Medicine
- D. Surgery
Answer: Hospital
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Surgery' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
92. Select the option which is related to the third word in the same way as the second word is related to the first related to the word. Pleasant : Pleasant : : Excellent : ?
- A. Rich
- B. Comical
- C. Good
- D. Happy
Answer: Good
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Good' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
93. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Rupee : Currency : : Summer : ?
- A. Heat
- B. Season
- C. Humidity
- D. Temperature
Answer: Season
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Temperature' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
94. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 6 : 85 : : 12 : ?
- A. 301
- B. 210
- C. 313
- D. 346
Answer: 313
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '313' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
95. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. CANV AS : DCQZFY : : LOANER : ?
- A. MQDSKX
- B. MRDRJY
- C. MQDRJX
- D. MQERJY
Answer: MQDRJX
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'MQERJY' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
96. Select the option word that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Kohima : Nagaland :: Shillong : ?
- A. Odisha
- B. Meghalaya
- C. Assam
- D. Sikkim
Answer: Meghalaya
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Sikkim' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
97. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 20 : 421 : : 18 : ?
- A. 343
- B. 389
- C. 289
- D. 305
Answer: 343
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '305' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
98. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Hibiscus : Flower : : Penguin : ?
- A. Reptile
- B. Snow
- C. Bird
- D. Black
Answer: Bird
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Bird' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
99. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Lazy : Hard-working : : Wealthy : ?
- A. Money
- B. Unhappy
- C. Rich
- D. Penniless
Answer: Penniless
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Penniless' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
100. ‘Truck’ is related to ‘Road’ in the same way as ‘Tram’ is related to ‘_________’.
- A. Rail
- B. Wheels
- C. Rope
- D. Air
Answer: Rail
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Rope' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
101. Select the option in which the numbers are related in the same way as the numbers of the following set. 46 : 82 : 154
- A. 70 : 133 : 258
- B. 62 : 116 : 224
- C. 86 : 159 : 303
- D. 78 : 141 : 276
Answer: 62 : 116 : 224
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '62 : 116 : 224' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
102. Select the option word that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Tuesday : Saturday : : May : ______.
- A. September
- B. April
- C. October
- D. August
Answer: September
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'September' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
103. Select the option that is related to the third letter-cluster in the same way as the second letter-cluster is related to the first letter-cluster. HOST : JKYL : : SOLO : ?
- A. YKPK
- B. UKGR
- C. UKRG
- D. YKTK
Answer: UKRG
Explanation: From 'HOST' to 'JKYL', the letter positions shift by (+2, -4, +6, -8). Applying the same shift to 'SOLO' gives 'UKRG'.
104. Select the option that represents the number which is related to the fourth number in the same way as the first number is related to the second number. 28 : 145 : : ? : 100
- A. 19
- B. 13
- C. 17
- D. 20
Answer: 19
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '20' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
105. Select the option which is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Focus : Distract : : Precise : ?
- A. Careless
- B. Specific
- C. Insufficient
- D. Strict
Answer: Careless
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Careless' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
106. Select the option word that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Villain : Hero : : Devil : ?
- A. Virtuous
- B. Angel
- C. God
- D. Divine
Answer: Angel
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Virtuous' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
107. Select the number-pair in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following pair. 144 : 168
- A. 64 : 82
- B. 169 : 159
- C. 121 : 143
- D. 81 : 100
Answer: 121 : 143
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '64 : 82' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
108. ‘Sewing’ is related to ‘Tailor’ in the same way as 'Painting’ is related to ‘______’.
- A. Paint
- B. Painter
- C. Printer
- D. Canvas
Answer: Painter
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Painter' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
109. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Golf : Course
- A. Judo : Arena
- B. Baseball : Rink
- C. Cycling : Velodrome
- D. Ring : Boxing
Answer: Cycling : Velodrome
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Cycling : Velodrome' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
110. Select the option that is related to the fourth number in the same way as the first number is related to the second number. 21 : 693 :: ? : 792
- A. 26
- B. 36
- C. 24
- D. 22
Answer: 24
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '22' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
111. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Libya : Tripoli : : Ireland : ?
- A. Moscow
- B. Dublin
- C. Oslo
- D. Madrid
Answer: Dublin
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Madrid' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
112. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. Uttar Pradesh : Allahabad High Court : : Bihar : ?
- A. Nalanda High Court
- B. Gaya High Court
- C. Patna High Court
- D. Darbhanga High Court
Answer: Patna High Court
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Darbhanga High Court' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
113. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Tissues : Histology
- A. Shells : Ornithology
- B. Mountains : Onomatology
- C. Insects : Malacology
- D. Amphibians : Herpetology
Answer: Amphibians : Herpetology
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Mountains : Onomatology' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
114. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 9 : 91 : : 13 : ?
- A. 203
- B. 99
- C. 183
- D. 132
Answer: 183
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '203' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
115. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 23 : 531 : : 27 : ?
- A. 656
- B. 573
- C. 731
- D. 802
Answer: 731
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '802' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
116. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Canada : Ottawa :: Cuba : ?
- A. Oslo
- B. Madrid
- C. Havana
- D. Bern
Answer: Havana
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Oslo' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
117. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Tintometer : Colour
- A. Viscometer : Wind
- B. Spirometer : Speed
- C. Planimeter : Pressure
- D. Protractor : Angles
Answer: Protractor : Angles
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Planimeter : Pressure' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
118. Select the option that is related to the fourth number in the same way as the first number is related to the second number and the fifth number is related to the sixth number. 485 : 25 :: ? : 21 :: 401 : 23
- A. 246
- B. 346
- C. 325
- D. 225
Answer: 325
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '225' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
119. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Pedology : Soil
- A. Hepatology : Blood
- B. Seismology : Pressure
- C. Cytology : Metabolism
- D. Pomology : Fruits
Answer: Pomology : Fruits
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Pomology : Fruits' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
120. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Bats : Colony : : Lions : ?
- A. Band
- B. Herd
- C. Pride
- D. Charm
Answer: Pride
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Band' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
121. Select the option that is related to the fourth number in the same way as the first number is related to the second number and the fifth number is related to the sixth number. 350 : 5 :: ? : 13 :: 990 : 9
- A. 1950
- B. 1052
- C. 1620
- D. 1258
Answer: 1950
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '1258' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
122. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 39 : 91 : : 51 : ?
- A. 119
- B. 93
- C. 178
- D. 125
Answer: 119
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '93' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
123. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Toothpaste : Teeth : : Broom : ?
- A. Wash
- B. Garbage
- C. Floor
- D. Clean
Answer: Floor
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Clean' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
124. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Hen : Rooster : : Duck : ?
- A. Monk
- B. Drake
- C. Stag
- D. Drone
Answer: Drake
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Monk' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
125. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Electricity : Television
- A. Crops : Farmer
- B. Diesel : Fuel
- C. Temperature : Refrigerator
- D. Petrol : Car
Answer: Petrol : Car
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Crops : Farmer' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
126. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 14 : 112 : : 18 : ?
- A. 181
- B. 183
- C. 184
- D. 180
Answer: 180
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '183' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
127. Select the option that is related to the fourth number in the same way as the first number is related to the second number and the fifth number is related to the sixth number. 8 : 24 : : ? : 52 : : 18 : 114
- A. 20
- B. 16
- C. 14
- D. 12
Answer: 12
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '20' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
128. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Elated : Dejected :: Alleviate : ?
- A. Allay
- B. Aggravate
- C. Quiet
- D. Relieve
Answer: Aggravate
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Allay' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
129. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Cat : Kitten
- A. Bee : Queen
- B. Penguin : Fawn
- C. Cow : Calf
- D. Shark : Lamb
Answer: Cow : Calf
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Bee : Queen' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
130. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Varanasi : Ganga : : Mathura : ?
- A. Yamuna
- B. Godavari
- C. Narmada
- D. Ganga
Answer: Yamuna
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Narmada' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
131. Select the option that is related to the fourth number in the same way as the first number is related to the second number and the fifth number is related to the sixth number. 11 : 81 : : ? : 121 : : 8 : 36
- A. 12
- B. 13
- C. 10
- D. 18
Answer: 13
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '10' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
132. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number. 16 : 8 :: 21 : ? :: 11 : 6
- A. 14
- B. 11
- C. 9
- D. 10
Answer: 11
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '9' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
133. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Circle : Arc : : Plant : ?
- A. Stem
- B. Tree
- C. Chlorophyll
- D. Plasma
Answer: Stem
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Plasma' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
134. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Jharkhand : Ranchi
- A. Sikkim : Itanagar
- B. Mizoram : Kohima
- C. Assam : Jorhat
- D. Meghalaya : Shillong
Answer: Meghalaya : Shillong
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Mizoram : Kohima' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
135. Select the option that is related to the fourth number in the same way as the first number is related to the second number and the fifth number is related to the sixth number. 83 : 3 :: ? : 5 :: 258 : 4
- A. 123
- B. 222
- C. 627
- D. 527
Answer: 627
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '123' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
136. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Conceit : Modesty : : Despair : ?
- A. Anguish
- B. Gloom
- C. Hope
- D. Pain
Answer: Hope
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Hope' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
137. Choose the alternative which is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Pauper : Rich :: Vengeful : ?
- A. Centrist
- B. Forgettable
- C. Intrepid
- D. Remissive
Answer: Remissive
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Remissive' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
138. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Swan : Cygnet
- A. Fish : Cub
- B. Whale: Fry
- C. Turkey: Poult
- D. Deer : Joey
Answer: Turkey: Poult
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Deer : Joey' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
139. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 39 : 27 :: 43 : ?
- A. 6
- B. 38
- C. 12
- D. 20
Answer: 12
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '38' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
140. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Sheep : Lamb :: Cockroach : ?
- A. Larva
- B. Caterpillar
- C. Nymph
- D. Filly
Answer: Nymph
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Larva' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
141. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Dermatologist : Skin : Neonatologist : ?
- A. Immunity
- B. Liver
- C. Hormones
- D. Infants
Answer: Infants
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Immunity' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
142. Select the option that is related to the fourth number in the same way as the first number is related to the second number and the fifth number is related to the sixth number. 12 : 136 : : ? : 188 : : 24 : 568
- A. 26
- B. 14
- C. 32
- D. 41
Answer: 14
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '41' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
143. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Cricket : Shikhar Dhawan
- A. Kabaddi : Rani Rampal
- B. Wrestling : Dipa Karmakar
- C. Chess : Saina Nehwal
- D. Boxing : Mary Kom
Answer: Boxing : Mary Kom
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Boxing : Mary Kom' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
144. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Dentist : Hospital
- A. Criminal : Police Station
- B. Doctor : Treatment
- C. Professor : University
- D. Engineer : Design
Answer: Professor : University
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Criminal : Police Station' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
145. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Awful : Nice : : Nomadic : ?
- A. Nocturnal
- B. Homeless
- C. Settled
- D. Careless
Answer: Settled
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Nocturnal' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
146. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 21 : 445 : : 24 : ?
- A. 580
- B. 495
- C. 505
- D. 523
Answer: 580
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '580' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
147. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Raj Ghat : Mahatma Gandhi
- A. Shanti Vana : Rajiv Gandhi
- B. Vijay Ghat : Lal Bahadur Shastri / Vijay Ghat: Lal Bahadur Shastri
- C. Shakti Sthal : Sanjay Gandhi
- D. Veer Bhoomi : Indira Gandhi
Answer: Vijay Ghat : Lal Bahadur Shastri / Vijay Ghat: Lal Bahadur Shastri
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Shanti Vana : Rajiv Gandhi' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
148. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number. 15 : 135 :: 16 : ? :: 18 : 189
- A. 131
- B. 141
- C. 121
- D. 152
Answer: 152
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '152' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
149. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Chicken : Flock :: Bear : ?
- A. Ambush
- B. Clutter
- C. Drove
- D. Sleuth
Answer: Sleuth
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Clutter' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
150. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 16 : 144 : : 28 : ?
- A. 544
- B. 364
- C. 420
- D. 263
Answer: 420
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) '544' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
151. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Anger : Emotion
- A. Bicycle : Roads
- B. Television : Entertainment
- C. Pomegranate : Fruit
- D. Mattress : Bed
Answer: Pomegranate : Fruit
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Bicycle : Roads' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
152. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Leaves : Rustle : : Owl : ?
- A. Quack
- B. Grunt
- C. Hoot
- D. Chirp
Answer: Hoot
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Chirp' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
153. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Nascent : Young :: Adjunct : ?
- A. Rigid
- B. Functional
- C. Against
- D. Supportive
Answer: Supportive
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Functional' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
154. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Handwriting : Graphology
- A. Matter : Physics
- B. Earthquakes : Pomology
- C. Soil : Ornithology
- D. Fossils : Pedology
Answer: Matter : Physics
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Matter : Physics' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
155. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first to the fifth number. 13 : 4 : : 19 : ? : : 16 : 5
- A. 5
- B. 2
- C. 6
- D. 3
Answer: 6
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) '3' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
156. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Resistance : Ohm
- A. Force : Watt
- B. Angle : Radians
- C. Ampere : Current
- D. Density : Joule
Answer: Angle : Radians
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Force : Watt' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
157. Select the option that is related to the fourth number in the same way as the first number is related to the second number and the fifth number is related to the sixth number. 17 : 293 :: ? : 488 :: 21 : 445
- A. 28
- B. 24
- C. 22
- D. 20
Answer: 22
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) '22' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
158. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Chisel : Sculptor :: Anvil : ?
- A. Surgeon
- B. Blacksmith
- C. Carpenter
- D. Butcher
Answer: Blacksmith
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Butcher' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
159. Select the option in which the words share the same relationship as that shared by the given pair of words. Horses : Neigh
- A. Ducks : Quack
- B. Parrots : Bray
- C. Pigs : Buzz
- D. Hares : Boom
Answer: Ducks : Quack
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (c) 'Pigs : Buzz' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
160. Select the option that is related to the third word in the same way as the second word is related to the first word. Depression : Mood :: Insomnia : ?
- A. Night
- B. Thinking
- C. Sleep
- D. Dreams
Answer: Sleep
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Thinking' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.