Practice question set with answers. Use deep links to save questions.
810 questions loaded. Showing page 11 of 11 for fast crawlable revision and deep linking.
801. ‘Skating’ is related to ‘Rink’ in the same way as ‘Tennis’ is related to:
- A. Court
- B. Arena
- C. Pitch
- D. Racket
Answer: Court
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Arena' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
802. ‘Ocean’ is related to ‘Water’ in the same way as ‘Desert’ is related to:
- A. Sand
- B. Wind
- C. Wave
- D. Mountain
Answer: Sand
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (d) 'Mountain' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
803. Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term. REFORM : MROFER : : ACTION : ______
- A. NOITCA
- B. NOTICA
- C. CTOINA
- D. CTIONA
Answer: NOITCA
Explanation: Reversing the letters of 'REFORM' and shifting gives 'MROFER'. Applying the same reverse-and-shift pattern to 'ACTION' gives 'NOITCA'.
804. Tired is related to Exhausted, in the same way as Sad is related to ______
- A. Emotional
- B. Withdrawn
- C. Depressed
- D. Regret
Answer: Depressed
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Emotional' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
805. ‘Star’ is related to ‘Galaxy’ in the same way as ‘Flower’ is related to ‘_____’.
- A. Jasmine
- B. Blossom
- C. Bouquet
- D. Petal
Answer: Bouquet
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Blossom' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
806. Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number. 24 : 13 :: 38 : _______.
- A. 23
- B. 17
- C. 20
- D. 25
Answer: 20
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) '17' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
807. ‘Bird’ is related to ‘Wings’ in the same way as ‘Fish’ is related to ‘_______’.
- A. Belly
- B. Scales
- C. Fins
- D. Gills
Answer: Fins
Explanation: Birds use Wings for locomotion; similarly, Fish use Fins to swim.
808. ‘Disease’ is related to ‘Pain’ in the same way as ‘Accident’ is related to ‘________’.
- A. Collision
- B. Driving
- C. Injury
- D. Carelessness
Answer: Injury
Explanation: Just as Disease causes Pain, an Accident causes Injury.
809. ‘Meat’ is related to ‘Vegetarian’ in the same way as ‘Alcohol’ is related to’ _____’.
- A. Teetotaller
- B. Smoker
- C. Water
- D. Dietician
Answer: Teetotaller
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (a) 'Teetotaller' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.
810. ‘Tuesday’ is related to ‘Mars’ in the same way as ‘Thursday’ is related to ‘_____’.
- A. Venus
- B. Mercury
- C. Saturn
- D. Jupiter
Answer: Jupiter
Explanation: By analyzing the analogy relationship between the given pair, option (b) 'Mercury' shares the exact same logical/numerical/verbal relation.