👥 Exam-preparation support for aspirants across India.🔔 Free UPSC syllabus, quizzes and class videos.✓ SSC CGL eligibility guide is live in Vidyarthi Kendra.
IUC Academy logoIUC AcademyHome

Time, Speed & Distance MCQ Practice

Practice question set with answers. Use deep links to save questions.

Quiz App / Time, Speed & Distance

619 questions loaded. Showing page 7 of 8 for fast crawlable revision and deep linking.

481. A and B walk around a circular track. They start at 8 a.m. from the same point in the opposite directions. A and B walk at a speed of 2 rounds per hour and 3 rounds per hour respectively. How many times shall they cross each other before 9.30 a.m.?
  1. A. 5
  2. B. 6
  3. C. 7
  4. D. 8
Answer: 7
Explanation: Relative speed = (2 + 3) = 5 rounds per hour. So, they cross each other 5 times in an hour and 2 times in half an hour. Hence, they cross each other 7 times before 9.30 a.m.
482. The jogging track in a sports complex is 726 metres in circumference. Deepak and his wife start from the same point and walk in opposite directions at 4.5 km/hr and 3.75 km/hr respectively. They will meet for the first time in
  1. A. 4.9 min
  2. B. 5.28 min
  3. C. 5.5 min
  4. D. 6 min
Answer: 5.28 min
483. A train started from station A and proceeded towards station B at a speed of 48 km/hr. Forty-five minutes later another train started from station B and proceeded towards station a at 50 km/hr. If the distance between the two stations is 232 km, at what distance from station A will the trains meet?
  1. A. 108 km
  2. B. 132 km
  3. C. 144 km
  4. D. None of these
Answer: 132 km
484. Two cars X and Y start from places A and B respectively which are 700 km apart at 9 a.m. Both the cars run at an average speed of 60 km/hr. Car X stops at 10 a.m. and again starts at 11 a.m. while the other car continues to run without stopping. The two cars cross each other at
  1. A. 2 : 40 p.m / 2: 40 p.m
  2. B. 3 : 20 p.m / 3: 20 p.m
  3. C. 4 : 10 p.m / 4: 10 p.m
  4. D. 4 : 20 p.m / 4: 20 p.m
Answer: 3 : 20 p.m / 3: 20 p.m
Explanation: Suppose they meet x hrs after 9 a.m. Then, Distance travelled by car X in (x – 1) hrs + Distance trav-elled by car Y in x hrs = 700 km ⇒ 60(x – 1) + 60x = 700 ⇒ 120x = 760 ⇒ x = 760 19 hrs = 6 hr 20 min. 120 3 = So, they cross each other 6 hr 20 min after 9 a.m. i.e., at 3 : 20 p.m.
485. A and B are two stations 10 km apart. A man, P starts from A and travels towards B at the rate of 3 km/hr, whereas another man Q starts from B and travels to wards A at the rate of 2 km/hr. When and where do they meet?
  1. A. After 2 hours, 6 km from A
  2. B. After 3 hours, 9 km from A
  3. C. After 1 2 2 hours, 7.5 km from A
  4. D. After 2 hours, 4 km from A
Answer: After 2 hours, 6 km from A
486. Two cyclists start from the same place in opposite directions. One goes towards north at 18 kmph and the other goes towards south at 20 kmph. What time will they take to be 47.5 km apart?
  1. A. 1 1 hrs 4
  2. B. 1 2 hrs4
  3. C. 2 hrs. 23 min.
  4. D. 1 2 hrs 2
Answer: 1 1 hrs 4
487. Two guns were fired from the same place at an interval of 8 minutes, A person approaching the place observes that 5 minutes 52 seconds have elapsed between the hearing of the sound of the two guns. If the velocity of the sound is 330 m/sec, the man was approaching the place at what speed (in km/hr)?
  1. A. 24
  2. B. 27
  3. C. 30
  4. D. 36
Answer: 27
488. Sound travels at 300 m/s. A sound is heard by one person after 5 seconds and by another after 6 seconds. What are the maximum and minimum possible distances between the two people?
  1. A. 1.8 km, 0.15 km
  2. B. 2.2 km, 0.20 km
  3. C. 2.8 km, 0.25 km
  4. D. 3.3 km, 0.3 km
Answer: 3.3 km, 0.3 km
Explanation: Clearly, the two persons would be maximum distance apart when they stand in opposite directions to the point at which sound is produced, and minimum distance apart when they stand in the same direction. ∴ Maximum distance between the two persons = Distance covered by sound in (6 + 5) seconds, i.e. 11 sec = (300 × 11) m = 3300 m = 3.3 km. And, minimum distance between the two persons = Distance covered by sound in (6 – 5) sec., i.e. 1 sec = 300 m = 0.3 km.
489. An athlete claimed that his timing for a 100 m dash should be corrected because the starting signal was given by a gun fired from a point 10 m away from him and the timekeeper was standing close to the gun. The error due to this could be (in seconds) [Given: speed of sound = 300 m/s]
  1. A. 0.03
  2. B. 0.1
  3. C. 0.5
  4. D. 0.7
Answer: 0.03
490. A passenger train runs at the rate of 80 kmph. It starts from the station, 6 hours after a goods train leaves the station. The passenger train overtakes the goods train after 4 hours. The speed of goods train is
  1. A. 32 km/hr
  2. B. 45 km/hr
  3. C. 50 km/hr
  4. D. 64 km/hr
Answer: 32 km/hr
Explanation: Let the speed of the goods train be x km/hr. Then, rela-tive speed = (80 – x) km/hr. Distance covered by goods train in 6 hrs at x km/hr = Distance covered by passenger train in 4 hrs at (80 – x) km/hr ⇒ 6x = 4 (80 – x) ⇒ 10x = 320 ⇒ x = 32 km/hr.
491. A walks at a uniform rate of 4 km an hour; and 4 hours after his start, B bicycles after him at the uniform rate of 10 km an hour. How far from the starting point will B catch A?
  1. A. 16.7 km
  2. B. 18.6 km
  3. C. 21.5 km
  4. D. 26.7 km
Answer: 26.7 km
492. A thief, pursued by a policeman, was 100 m ahead at the start. If the ratio of the speed of the policeman to that of the thief was 5 : 4, then how far could the thief go before he was caught by the policeman?
  1. A. 80 m
  2. B. 200 m
  3. C. 400 m
  4. D. 600 m
Answer: 400 m
Explanation: Let the thief be caught x metres from the place where the policeman started running. Let the speed of the policeman and the thief be 5y m/s and 4y m/s respectively. Then, time taken by the policeman to cover x metres = time taken by the thief to cover (x – 100) m ⇒ ( 100) 54 x x yy − = ⇒ 4x = 5 (x – 100) ⇒ x = 500. So, the thief ran (500 – 100) i.e. 400 m before being caught.
493. Aryan runs at a speed of 40 metres/minute. Rahul follows him after an interval of 5 minutes and runs at a speed of 50 metres/minute. Rahul’s dog runs at a speed of 60 metres/minute and starts along with Rahul. The dog reaches Aryan and then comes back to Rahul, and continues to do so till Rahul reaches Aryan. What is the total distance covered by the dog?
  1. A. 600 m
  2. B. 750 m
  3. C. 980 m
  4. D. 1200 m
Answer: 1200 m
494. A thief steals a car at 2.30 p.m. and drives it at 60 kmph. The theft is discovered at 3 p.m. and the owner sets off in another car at 75 kmph. When will he overtake the thief?
  1. A. 4.30 p.m.
  2. B. 4.45 p.m.
  3. C. 5 p.m.
  4. D. 5.15 p.m.
Answer: 5 p.m.
495. A thief running at 8 km/hr is chased by a policeman whose speed is 10 km/hr. If the thief is 100 metres ahead of the policeman, then the time required for the policeman to catch the thief will be
  1. A. 2 minutes
  2. B. 3 minutes
  3. C. 6 minutes
  4. D. 10 minutes
Answer: 3 minutes
496. A bus travels at 30 km/hr with a car 50 km/hr behind it. The car catches up with the bus in 15 minutes. How far apart were they at the start?
  1. A. 5 km
  2. B. 7.5 km
  3. C. 12.5 km
  4. D. 15 km
Answer: 5 km
497. A thief is noticed by a policeman from a distance of 200 m. The thief starts running and the policeman chases him. The thief and the policeman run at the rate of 10 km and 11 km per hour respectively. What is the distance between them after 6 minutes?
  1. A. 100 m
  2. B. 150 m
  3. C. 190 m
  4. D. 200 m
Answer: 100 m
498. Paschim Express left Delhi for Mumbai at 14.30 hrs travelling at a speed of 60 kmph and August Kranti Express left Delhi for Mumbai on the same day at 16.30 hrs travelling at a speed of 80 kmph. How far away from Delhi will the two trains meet (excluding stoppages)?
  1. A. 120 km
  2. B. 360 km
  3. C. 480 km
  4. D. 500 km
Answer: 480 km
499. A walks at 4 kmph and 4 hours after his start, B cycles after him at 10 kmph. How far from the start does B catch up with A?
  1. A. 16.7 km
  2. B. 18.6 km
  3. C. 21.5 km
  4. D. 26.7 km
Answer: 26.7 km
Explanation: Suppose after x km from the start B catches up with A. Then, the difference in the time taken by A to cover x km and that taken by B to cover x km is 4 hours. ∴ 4 or 26.7 km. 4 10 x x −= = x
500. There are 8 equidistant points A, B, C, D, E, F, G and H in the clockwise direction on the periphery of a circle. In a time interval t, a person reaches from A to C with uniform motion while another person reaches the point E from the point B during the same time interval with uniform motion. Both the persons move in the same direction along the circumference of the circle and start at the same instant. How much time after the start, will the two persons meet each other?
  1. A. 4t
  2. B. 7t
  3. C. 9t
  4. D. Never
Answer: 7t
501. A and B start from the same point and in the same direction at 7 a.m. to walk around a rectangular field 400 m × 300 m. A and B walk at the rate of 3 km/hr and 2.5 km/hr respectively. How many times shall they cross each other if they continue to walk till 12 : 30 p.m.?
  1. A. Not even once
  2. B. Once
  3. C. Twice
  4. D. Thrice
Answer: Once
502. A walks around a circular field at the rate of one round per hour while B runs around it at the rate of six rounds per hour. They start in the same direction from the same point at 7.30 a.m. They shall first cross each other at :
  1. A. 7.42 a.m.
  2. B. 7.48 a.m.
  3. C. 8.10 a.m.
  4. D. 8.30 a.m.
Answer: 7.42 a.m.
Explanation: Since A and B move in the same direction along the circle, so they will first meet each other when there is a differ-ence of one round between the two. Relative speed of A and B = (6 – 1) = 5 rounds per hour. Time taken to complete one round at this speed = 1 hr = 12min. 5
503. Two men start from one point and walk the same way at 5 kmph and 5.5 kmph. How long before they are 8.5 km apart?
  1. A. 4 hrs 15 min
  2. B. 8 hrs 30 min
  3. C. 16 hrs
  4. D. 17 hrs
Answer: 17 hrs
504. Amit travelled back to home in a car, after visiting his friend in a distant village. When he started at his friend’s house the car had exactly 18 litres of petrol in it. He travelled along at a steady 40 kilometres per hour and managed a 10 kilometres per litre of petrol. As the car was old, the fuel tank lost fuel at the rate of half a litre per hour. Amit was lucky as his car stopped just in front of his home because it had run out of fuel and he only just made it. How far was it from his friend’s home to Amit’s home?
  1. A. 150 km
  2. B. 170 km
  3. C. 180 km
  4. D. None of these
Answer: None of these
505. A ship, 40 kilometres from the shore, springs a leak which admits 3 3 tonnes 4 of water in 12 minutes. 60 tonnes would suffice to sink her, but the ship’s pumps can throw out 12 tonnes of water in one hour. Find the average rate of sailing, so that she may reach the shore just as she begins to sink.
  1. A. 1 1 km per hour 2
  2. B. 1 2 km per hour 2
  3. C. 1 3 km per hour 2
  4. D. 1 4 km per hour 2
Answer: 1 4 km per hour 2
506. A runs twice as fast as B and B runs thrice as fast as C. The distance covered by C in 72 minutes, will be covered by A in
  1. A. 12 minutes
  2. B. 16 minutes
  3. C. 18 minutes
  4. D. 24 minutes
Answer: 12 minutes
507. Two sea trawlers left a sea port simultaneously in two mutually perpendicular directions. Half an hour later, the shortest distance between them was 17 km, and another 15 minutes later, one sea trawler was 10.5 km farther from the origin than the other. Find the speed of each sea trawler.
  1. A. 16 km/hr, 30 km/hr
  2. B. 18 km/hr, 24 km/hr
  3. C. 20 km/hr, 22 km/hr
  4. D. 18 km/hr, 36 km/hr
Answer: 16 km/hr, 30 km/hr
508. Ramesh travels 760 km to his home, partly by train and partly by car. He takes 8 hours, if he travels 160 km by train and the rest by car. He takes 12 minutes more, if he travels 240 km by train and the rest by car. What are the speeds of the car and the train respectively?
  1. A. 90 km/hr, 60 km/hr
  2. B. 100 km/hr, 80 km/ hr
  3. C. 80 km/hr, 70 km/hr
  4. D. 100 km/hr, 90 km/ hr
Answer: 100 km/hr, 80 km/ hr
509. A cyclist drove one kilometre, with the wind in his back, in 3 minutes and drove the same way back, against the wind, in 4 minutes. If we assume that the cyclist always puts constant force on the pedals, how much time would it take him to drive 1 km without wind?
  1. A. 1 2 min 3
  2. B. 3 2 min7
  3. C. 3 3 min 7
  4. D. 7 3 min 12
Answer: 3 3 min 7
510. Two boys A and B start at the same time to ride from Delhi to Meerut, 60 km away. A travels 4 km an hour slower than B, B reaches Meerut and at once turns back meeting A, 12 km from Meerut. A’s rate was
  1. A. 4 km/hr
  2. B. 8 km/hr
  3. C. 12 km/hr
  4. D. 16 km/hr
Answer: 8 km/hr
511. An aeroplane first flew with a speed of 440 kmph and covered a certain distance. It still had to cover 770 km less than what it had already covered, but it flew with a speed of 660 kmph. The average speed for the entire flight was 500 kmph. Find the total distance covered.
  1. A. 1375 km
  2. B. 2750 km
  3. C. 3250 km
  4. D. 4400 km
Answer: 2750 km
512. In a flight of 6000 km, an aircraft was slowed down due to bad weather. The average speed for the trip was reduced by 400 kmph and the time of flight increased by 30 minutes. The original planned duration of the flight was
  1. A. 1 2 hours 2
  2. B. 1 3 hours3
  3. C. 1 4 hours 3
  4. D. 1 5 hours3
Answer: 1 2 hours 2
513. A journey of 192 km between two cities takes 2 hours less by a fast train than by a slow train. If the average speed of the slow train is 16 km/hr less than that of the fast train, then the average speed of the fast train is
  1. A. 32 km/hr
  2. B. 36 km/hr
  3. C. 48 km/hr
  4. D. 64 km/hr
Answer: 48 km/hr
514. Three persons are walking from a place A to another place B. Their speeds are in the ratio of 4 : 3 : 5. The time ratio to reach B by these persons will be
  1. A. 4 : 3 : 5 / 4: 3: 5
  2. B. 5 : 3 : 4 / 5: 3: 4
  3. C. 15 : 9 : 20 / 15: 9: 20
  4. D. 15 : 20 : 12 / 15: 20: 12
Answer: 15 : 20 : 12 / 15: 20: 12
Explanation: Ratio of speeds = 4 : 3 : 5. ∴ Ratio of times taken = 111 : : 15 : 20 : 12. 435 =
515. In covering a distance of 30 km, Abhay takes 2 hours more than Sameer. If Abhay doubles his speed, then he would take 1 hour less than Sameer. Abhay’s speed is
  1. A. 5 kmph
  2. B. 6 kmph
  3. C. 6.25 kmph
  4. D. 7.5 kmph
Answer: 5 kmph
516. In covering a certain distance, the speeds of A and B are in the ratio of 3 : 4. A takes 30 minutes more than B to reach the destination. The time taken by A to reach the destination is
  1. A. 1 hour
  2. B. 1 1 hours 2
  3. C. 2 hours
  4. D. 1 2 hours 2
Answer: 2 hours
517. If a person walked at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have covered 20 km more. What distance did he actually travel?
  1. A. 50 km
  2. B. 56 km
  3. C. 70 km
  4. D. 80 km
Answer: 50 km
518. Two men set out together on foot for the same destination, one at 3 kmph and the other at 3.75 kmph. The faster arrives half an hour earlier. How far is the destination?
  1. A. 6 km
  2. B. 7.5 km
  3. C. 8 km
  4. D. 9.5 km
Answer: 7.5 km
519. With a uniform speed a car covers the distance in 8 hours. Had the speed been increased by 4 km/hr, the same distance could have been covered in 1 7 2 hours. What is the distance covered?
  1. A. 420 km
  2. B. 480 km
  3. C. 640 km
  4. D. Cannot be determined
Answer: 480 km
520. A car takes 15 minutes less to cover a distance of 75 km, if it increases its speed by 10 km/hr from its usual speed. How much time would it take to cover a distance of 300 km using this speed?
  1. A. 5 hours
  2. B. 1 5 2 hours
  3. C. 6 hours
  4. D. 1 6 hours 2
Answer: 5 hours
521. A train travels a distance of 600 km at a constant speed. If the speed of the train is increased by 5 km/hr, the journey would take 4 hours less. Find the speed of the train.
  1. A. 25 km/hr
  2. B. 50 km/hr
  3. C. 100 km/hr
  4. D. None of these
Answer: 25 km/hr
522. A train covers a distance between two stations A and B in 45 minutes. If the speed of the train is reduced by 5 km/hr, then it covers the distance in 48 minutes. The distance between the stations A and B is
  1. A. 55 km
  2. B. 60 km
  3. C. 64 km
  4. D. 80 km
Answer: 60 km
523. A bus covered a certain distance from village A to village B at the speed of 60 km/hr. However on its return journey it got stuck in traffic and covered the same distance at the speed of 40 km/hr and took 2 hours more to reach its destination. What is the distance covered between villages A and B?
  1. A. 200 km
  2. B. 240 km
  3. C. 260 km
  4. D. Cannot be determined
Answer: 240 km
524. A flight of Jet Airways from Delhi to Mumbai has an average speed of 700 km/hr without any stoppage, whereas a flight of Kingfisher from Delhi to Mumbai has an average speed of 560 km/hr with stoppage at Baroda. What is the average stoppage time per hour of Kingfisher flight if both the planes fly at the same speed?
  1. A. 8 min
  2. B. 12 min
  3. C. 16 min
  4. D. 24 min
Answer: 12 min
525. Not counting stops, a bus runs at 54 kmph; counting stops, at 45 kmph. For how many minutes per hour does it stop?
  1. A. 9
  2. B. 10
  3. C. 12
  4. D. 20
Answer: 10
526. A train can travel 50% faster than a car. Both start from point A at the same time and reach point B 75 kms away from A at the same time. On the way, however, the train lost about 12.5 minutes while stopping at the stations. The speed of the car is
  1. A. 100 kmph
  2. B. 110 kmph
  3. C. 120 kmph
  4. D. 130 kmph
Answer: 120 kmph
527. A car travels from P to Q at a constant speed. If its speed were increased by 10 km/hr, it would have taken one hour lesser to cover the distance. It would have taken further 45 min-utes lesser if the speed was further increased by 10 km/hr. What is the distance between the two cities?
  1. A. 420 km
  2. B. 540 km
  3. C. 600 km
  4. D. 650 km
Answer: 420 km
528. A train covered a certain distance at a uniform speed. If the train had been 6 km/hr faster, then it would have taken 4 hours less than the scheduled time. And, if the train were slower by 6 km/hr, then the train would have taken 6 hours more than the scheduled time. The length of the journey is
  1. A. 700 km
  2. B. 720 km
  3. C. 740 km
  4. D. 760 km
Answer: 720 km
529. A man covered a certain distance at some speed. Had he moved 3 kmph faster, he would have taken 40 minutes less. If he had moved 2 kmph slower, he would have taken 40 minutes more. The distance (in km) is
  1. A. 35
  2. B. 2 36 3
  3. C. 1 37 2
  4. D. 40
Answer: 40
530. Train A takes 1 hour more than train B to travel a distance of 720 km. Due to engine trouble, speed of train B falls by one third, so it takes 3 hours more than Train A to complete the same journey? What is the speed of Train A (in km/hr)?
  1. A. 80
  2. B. 90
  3. C. 60
  4. D. 70
Answer: 80
531. Ravi walks to and fro to a shopping mall. He spends 30 minutes shopping. If he walks at a speed of 10 km an hour, he returns home at 19.00 hours. If he walks at 15 km an hour, he returns home at 18.30 hours. How far must he walk in order to return home at 18.15 hours?
  1. A. 17 km/hr
  2. B. 17.5 km/hr
  3. C. 18 km/hr
  4. D. None of these
Answer: None of these
532. Robert is travelling on his cycle and has calculated to reach point A at 2 P.M. if he travels at 10 kmph; he will reach there at 12 noon if he travels at 15 kmph. At what speed must he travel to reach A at 1 P.M.?
  1. A. 8 kmph
  2. B. 11 kmph
  3. C. 12 kmph
  4. D. 14 kmph
Answer: 12 kmph
533. A train running at 40 kmph arrives 11 minutes late, but at 50 kmph it is only 5 minutes late. What is the scheduled time for the journey?
  1. A. 13 min
  2. B. 15 min
  3. C. 19 min
  4. D. 21 min
Answer: 19 min
534. With an average speed of 50 km/hr, a train reaches its destination in time. If it goes with an average speed of 40 km/hr, it is late by 24 minutes. The total journey is
  1. A. 30 km
  2. B. 40 km
  3. C. 70 km
  4. D. 80 km
Answer: 80 km
535. A student walks from his house at a speed of 1 2 2 km per hour and reaches his school 6 minutes late. The next day he increases his speed by 1 km per hour and reaches 6 minutes before school time. How far is the school from his house?
  1. A. 1 1 km 4
  2. B. 3 1 km 4
  3. C. 1 2 km 4
  4. D. 3 2 km4
Answer: 3 1 km 4
536. A train increases its normal speed by 12.5% and reaches its destination 20 minutes earlier. What is the actual time taken by the train in the journey?
  1. A. 145 min
  2. B. 160 min
  3. C. 180 min
  4. D. 220 min
Answer: 180 min
537. The average speed of a train is 20% less on the return journey than on the onward journey. The train halts for half an hour at the destination station before starting on the return journey. If the total time taken for the to and fro journey is 23 hours, covering a distance of 1000 km, the speed of the train on the return journey is
  1. A. 40 km/hr
  2. B. 50 km/hr
  3. C. 55 km/hr
  4. D. 60 km/hr
Answer: 40 km/hr
538. Walking at 6/7 of his usual speed, a man arrives 12 minutes late. What is his usual time to cover that distance?
  1. A. 1 hour
  2. B. 1 hr 12 min
  3. C. 1 hr 15 min
  4. D. 1 hr 20 min
Answer: 1 hr 12 min
539. A man can reach a certain place in 30 hours. If he reduces his speed by 1 th, 15 he goes 10 km less in that time. Find his speed.
  1. A. 4 km/hr
  2. B. 5 km/hr
  3. C. 1 5 km/hr 2
  4. D. 6 km/hr
Answer: 5 km/hr
540. A train running at 7 11 of its own speed reached a place in 22 hours. How much time could be saved if the train would have run at its own speed?
  1. A. 7 hours
  2. B. 8 hours
  3. C. 14 hours
  4. D. 16 hours
Answer: 8 hours
541. A car travelling with 5 7 of its actual speed covers 42 km in 1 hr 40 min 48 sec. Find the actual speed of the car.
  1. A. 6 17 km/hr 7
  2. B. 25 km/hr
  3. C. 30 km/hr
  4. D. 35 km/hr
Answer: 35 km/hr
542. A family, planning a weekend trip, decides to spend not more than a total of 8 hours driving. By leaving early in the morning, they can average 40 miles per hour on the way to their destination. Due to the heavy Sunday traffic, they average only 30 miles per hour on the return trip. What is the farthest distance from home they can plan to go?
  1. A. 120 miles or less
  2. B. Between 120 and 140 miles
  3. C. 140 miles
  4. D. Between 140 and 160 miles
Answer: Between 120 and 140 miles
543. Mary jogs 9 km at a speed of 6 km per hour. At what speed would she need to jog during the next 1.5 hours to have an average of 9 km per hour for the entire jogging session?
  1. A. 9 kmph
  2. B. 10 kmph
  3. C. 12 kmph
  4. D. 14 kmph
Answer: 12 kmph
544. A car travels the first one-third of a certain distance with a speed of 10 km/hr, the next one-third distance with a speed of 20 km/hr, and the last one-third distance with a speed of 60 km/hr. The average speed of the car for the whole journey is
  1. A. 18 km/hr
  2. B. 24 km/hr
  3. C. 30 km/hr
  4. D. 36 km/hr
Answer: 18 km/hr
545. A cyclist rides 24 km at 16 kmph and further 36 km at 15 kmph. Find his average speed for the journey.
  1. A. 15.38 kmph
  2. B. 15.5 kmph
  3. C. 16 kmph
  4. D. None of these
Answer: 15.38 kmph
546. A man travels 600 km by train at 80 km/hr, 800 km by ship at 40 km/hr, 500 km by aeroplane at 400 km/hr and 100 km by car at 50 km/hr. What is the average speed for the entire distance?
  1. A. 60 km/hr
  2. B. 5 60 km/hr 123
  3. C. 62 km/hr
  4. D. 5 65 123 km/hr
Answer: 5 65 123 km/hr
547. A boy rides his bicycle 10 km at an average speed of 12 km/hr and again travels 12 km at an average speed of 10 km/hr. His average speed for the entire trip is approximately
  1. A. 10.4 km/hr
  2. B. 10.8 km/hr
  3. C. 11 km/hr
  4. D. 12.2 km/hr
Answer: 10.8 km/hr
548. A man on tour travels 160 km by car at 64 km/ hr and another 160 km by bus at 80 km/hr. The average speed for the whole journey is
  1. A. 35.55 km/hr
  2. B. 36 km/hr
  3. C. 71.11 km/hr
  4. D. 71 km/hr
Answer: 71.11 km/hr
549. A train travels at a speed of 30 km/hr for 12 minutes and at a speed of 45 km/hr for the next 8 minutes. The average speed of the train for this journey is
  1. A. 30 km/hr
  2. B. 36 km/hr
  3. C. 37.5 km/hr
  4. D. 48 km/hr
Answer: 36 km/hr
550. A car covers the first 39 kms of its journey in 45 minutes and covers the remaining 25 km in 35 minutes. What is the average speed of the car?
  1. A. 40 km/hr
  2. B. 48 km/hr
  3. C. 49 km/hr
  4. D. 64 km/hr
Answer: 48 km/hr
551. A, B and C are on a trip by a car. A drives during the first hour at an average speed of 50 km/hr. B drives during the next 2 hours at an average speed of 48 km/hr. C drives for the next 3 hours at an average speed of 52 km/hr. They reached their destination after exactly 6 hours. Their mean speed was :
  1. A. 50 km/hr
  2. B. 1 50 km/hr 3
  3. C. 1 51 3 km/hr
  4. D. 52 km/hr
Answer: 1 50 km/hr 3
552. I started on my bicycle at 7 a.m. to reach a certain place. After going a certain distance, my bicycle went out of order. Consequently, I rested for 35 minutes and came back to my house walking all the way. I reached my house at 1 p.m. If my cycling speed is 10 kmph and my walking speed is 1 kmph, then on my bicycle I covered a distance of
  1. A. 61 4 km 66
  2. B. 4 13 km 9
  3. C. 3 14 km 8
  4. D. 10 15 km 21
Answer: 61 4 km 66
553. The average speed of a train in the onward journey is 25% more than that in the return journey. The train halts for one hour on reaching the destination. The total time taken for the complete to and fro journey is 17 hours, covering a distance of 800 km. The speed of the train in the onward journey is
  1. A. 45 km/hr
  2. B. 47.5 km/hr
  3. C. 52 km/hr
  4. D. 56.25 km/hr
Answer: 56.25 km/hr
554. A man drives 150 km to the seashore in 3 hours 20 min. He returns from the shore to the starting point in 4 hours 10 min. Let r be the average rate for the entire trip. Then the average rate for the trip going exceeds r, in kilometres per hour, by
  1. A. 2
  2. B. 4
  3. C. 1 4 2
  4. D. 5
Answer: 5
555. A man can walk uphill at the rate of 1 2 2 km/hr and downhill at the rate of 1 3 4 km/hr. If the total time required to walk a certain distance up the hill and return to the starting point was 4 hr 36 min, then what was the distance walked up the hill by the man?
  1. A. 4 km
  2. B. 1 4 km 2
  3. C. 1 5 2 km
  4. D. 1 6 km 2
Answer: 1 6 km 2
556. A car covers a distance from Town I to Town II at the speed of 56 km/hr and from Town II to Town I at the speed of 53 km/hr. What is the average speed of the car?
  1. A. 53.5 km/hr
  2. B. 54 km/hr
  3. C. 55 km/hr
  4. D. None of these
Answer: None of these
557. An aeroplane flies from place A to place B at the speed of 500 km/hr. On the return journey, its speed is 700 km/hr. The average speed of the aeroplane for the entire journey is
  1. A. 2 566 km/hr 3
  2. B. 1 583 3 km/hr
  3. C. 2 583 km/hr 3
  4. D. 600 km/hr
Answer: 1 583 3 km/hr
558. A person travels from P to Q at a speed of 40 kmph and returns by increasing his speed by 50%. What is his average speed for both the trips?
  1. A. 36 kmph
  2. B. 45 kmph
  3. C. 48 kmph
  4. D. 50 kmph
Answer: 48 kmph
559. A is faster than B. A and B each walk 24 km. The sum of their speeds is 7 km/hr and the sum of times taken by them is 14 hours. Then, A’s speed is equal to
  1. A. 3 km/hr
  2. B. 4 km/hr
  3. C. 5 km/hr
  4. D. 7 km/hr
Answer: 4 km/hr
560. A person travels 285 km in 6 hours in two stages. In the first part of the journey, he travels by bus at the speed of 40 km per hour. In the second part of the journey, he travels by train at the speed of 55 km per hour. How much distance did he travel by train?
  1. A. 145 km
  2. B. 165 km
  3. C. 185 km
  4. D. 205 km
Answer: 165 km

Explore More Practice Topics and Quizzes