Practice question set with answers. Use deep links to save questions.
5010 questions loaded. Showing page 44 of 63 for fast crawlable revision and deep linking.
3441. Find the odd one out: Rupee, Dollar, Pound, Weight (Set 8)
- A. Dollar
- B. Rupee
- C. Weight
- D. Pound
Answer: Weight
Explanation: All others are currencies while weight is a unit of mass. Hence 'Weight' does not belong to the group.
3442. Find the odd one out: Tiger, Lion, Leopard, Peacock (Set 7)
- A. Peacock
- B. Tiger
- C. Lion
- D. Leopard
Answer: Peacock
Explanation: All others are wild mammals while peacock is a bird. Hence 'Peacock' does not belong to the group.
3443. Find the odd one out: Apple, Banana, Potato, Mango (Set 6)
- A. Mango
- B. Banana
- C. Apple
- D. Potato
Answer: Potato
Explanation: All others are fruits while potato is a vegetable. Hence 'Potato' does not belong to the group.
3444. Find the odd one out: Gold, Silver, Iron, Oxygen (Set 5)
- A. Gold
- B. Oxygen
- C. Iron
- D. Silver
Answer: Oxygen
Explanation: All others are metals while oxygen is a non-metal gas. Hence 'Oxygen' does not belong to the group.
3445. Find the odd one out: Hockey, Football, Cricket, Guitar (Set 4)
- A. Football
- B. Cricket
- C. Hockey
- D. Guitar
Answer: Guitar
Explanation: All others are sports while guitar is a musical instrument. Hence 'Guitar' does not belong to the group.
3446. Find the odd one out: Triangle, Square, Circle, Wood (Set 3)
- A. Circle
- B. Wood
- C. Triangle
- D. Square
Answer: Wood
Explanation: All others are geometric shapes while wood is a material. Hence 'Wood' does not belong to the group.
3447. Find the odd one out: Delhi, Mumbai, Chennai, Punjab (Set 2)
- A. Punjab
- B. Delhi
- C. Mumbai
- D. Chennai
Answer: Punjab
Explanation: All others are cities while punjab is a state. Hence 'Punjab' does not belong to the group.
3448. Find the odd one out: Rose, Lotus, Marigold, Mango (Set 1)
- A. Mango
- B. Marigold
- C. Lotus
- D. Rose
Answer: Mango
Explanation: All others are flowers while mango is a fruit. Hence 'Mango' does not belong to the group.
3449. Oxygen is related to Gas in the same way as Water is related to ? (Set 35)
- A. Dog
- B. Clothes
- C. Water
- D. Liquid
Answer: Liquid
Explanation: The relationship between Oxygen and Gas is: substance and its state of matter. Applying the same relationship to Water, the answer is Liquid.
3450. Judge is related to Court in the same way as Soldier is related to ? (Set 34)
- A. Temperature
- B. Hospital
- C. Battlefield
- D. Cat
Answer: Battlefield
Explanation: The relationship between Judge and Court is: professional and their primary site of work. Applying the same relationship to Soldier, the answer is Battlefield.
3451. Grapes is related to Vineyard in the same way as Wheat is related to ? (Set 33)
- A. Field
- B. Temperature
- C. Water
- D. Clothes
Answer: Field
Explanation: The relationship between Grapes and Vineyard is: crop and where it is grown. Applying the same relationship to Wheat, the answer is Field.
3452. Library is related to Books in the same way as Museum is related to ? (Set 32)
- A. Temperature
- B. Clothes
- C. Hospital
- D. Artifacts
Answer: Artifacts
Explanation: The relationship between Library and Books is: place and what it houses. Applying the same relationship to Museum, the answer is Artifacts.
3453. Pupil is related to Teacher in the same way as Patient is related to ? (Set 31)
- A. Water
- B. Dog
- C. Cat
- D. Doctor
Answer: Doctor
Explanation: The relationship between Pupil and Teacher is: recipient and the professional they depend on. Applying the same relationship to Patient, the answer is Doctor.
3454. Honey is related to Bee in the same way as Silk is related to ? (Set 30)
- A. Dog
- B. Clothes
- C. Silkworm
- D. Temperature
Answer: Silkworm
Explanation: The relationship between Honey and Bee is: product and the creature that produces it. Applying the same relationship to Silk, the answer is Silkworm.
3455. Sculptor is related to Statue in the same way as Potter is related to ? (Set 29)
- A. Pot
- B. Dog
- C. Water
- D. Hospital
Answer: Pot
Explanation: The relationship between Sculptor and Statue is: craftsman and their product. Applying the same relationship to Potter, the answer is Pot.
3456. Book is related to Author in the same way as Painting is related to ? (Set 28)
- A. Temperature
- B. Water
- C. Painter
- D. Cat
Answer: Painter
Explanation: The relationship between Book and Author is: work and its creator. Applying the same relationship to Painting, the answer is Painter.
3457. Clock is related to Time in the same way as Scale is related to ? (Set 27)
- A. Weight
- B. Water
- C. Hospital
- D. Clothes
Answer: Weight
Explanation: The relationship between Clock and Time is: device and what it measures. Applying the same relationship to Scale, the answer is Weight.
3458. Cow is related to Calf in the same way as Horse is related to ? (Set 26)
- A. Cat
- B. Foal
- C. Hospital
- D. Temperature
Answer: Foal
Explanation: The relationship between Cow and Calf is: adult animal and its young. Applying the same relationship to Horse, the answer is Foal.
3459. Pen is related to Write in the same way as Knife is related to ? (Set 25)
- A. Hospital
- B. Temperature
- C. Cut
- D. Dog
Answer: Cut
Explanation: The relationship between Pen and Write is: tool and its primary function. Applying the same relationship to Knife, the answer is Cut.
3460. Fish is related to Water in the same way as Bird is related to ? (Set 24)
- A. Sky
- B. Write
- C. Temperature
- D. Clothes
Answer: Sky
Explanation: The relationship between Fish and Water is: creature and its natural habitat/medium. Applying the same relationship to Bird, the answer is Sky.
3461. Tailor is related to Clothes in the same way as Carpenter is related to ? (Set 23)
- A. Hospital
- B. Cat
- C. Furniture
- D. Dog
Answer: Furniture
Explanation: The relationship between Tailor and Clothes is: craftsman and what they make. Applying the same relationship to Carpenter, the answer is Furniture.
3462. Kitten is related to Cat in the same way as Cub is related to ? (Set 22)
- A. Clothes
- B. Lion
- C. Dog
- D. Temperature
Answer: Lion
Explanation: The relationship between Kitten and Cat is: young animal and parent species. Applying the same relationship to Cub, the answer is Lion.
3463. Doctor is related to Hospital in the same way as Teacher is related to ? (Set 21)
- A. School
- B. Water
- C. Clothes
- D. Temperature
Answer: School
Explanation: The relationship between Doctor and Hospital is: profession and primary workplace. Applying the same relationship to Teacher, the answer is School.
3464. Thermometer is related to Temperature in the same way as Speedometer is related to ? (Set 20)
- A. Water
- B. Write
- C. Hospital
- D. Speed
Answer: Speed
Explanation: The relationship between Thermometer and Temperature is: instrument and what it measures. Applying the same relationship to Speedometer, the answer is Speed.
3465. Puppy is related to Dog in the same way as Kitten is related to ? (Set 19)
- A. Cat
- B. Temperature
- C. Calf
- D. Write
Answer: Cat
Explanation: The relationship between Puppy and Dog is: young animal and its adult form. Applying the same relationship to Kitten, the answer is Cat.
3466. 7 : 343 :: 12 : ? (Set 18)
- A. 1728
- B. 1730
- C. 1727
- D. 3456
Answer: 1728
Explanation: The relationship is: second number is the cube of the first (cube). Applying the same rule to 12: result = 1728.
3467. 12 : 25 :: 17 : ? (Set 17)
- A. 37
- B. 36
- C. 35
- D. 34
Answer: 35
Explanation: The relationship is: second number follows (x*2)+1 from the first (double+1). Applying the same rule to 17: result = 35.
3468. 18 : 324 :: 23 : ? (Set 16)
- A. 530
- B. 1058
- C. 531
- D. 529
Answer: 529
Explanation: The relationship is: second number is the square of the first (square). Applying the same rule to 23: result = 529.
3469. 26 : 80 :: 31 : ? (Set 15)
- A. 40
- B. 80
- C. 42
- D. 41
Answer: 40
Explanation: The relationship is: second number is (sum of digits x 10) of the first (sum of digits x10). Applying the same rule to 31: result = 40.
3470. 23 : 67 :: 28 : ? (Set 14)
- A. 164
- B. 81
- C. 82
- D. 84
Answer: 82
Explanation: The relationship is: second number follows (x*3)-2 from the first (triple-2). Applying the same rule to 28: result = 82.
3471. 4 : 64 :: 9 : ? (Set 13)
- A. 729
- B. 731
- C. 1458
- D. 728
Answer: 729
Explanation: The relationship is: second number is the cube of the first (cube). Applying the same rule to 9: result = 729.
3472. 20 : 41 :: 25 : ? (Set 12)
- A. 102
- B. 52
- C. 50
- D. 51
Answer: 51
Explanation: The relationship is: second number follows (x*2)+1 from the first (double+1). Applying the same rule to 25: result = 51.
3473. 10 : 100 :: 15 : ? (Set 11)
- A. 450
- B. 224
- C. 225
- D. 226
Answer: 225
Explanation: The relationship is: second number is the square of the first (square). Applying the same rule to 15: result = 225.
3474. 13 : 40 :: 18 : ? (Set 10)
- A. 90
- B. 89
- C. 180
- D. 91
Answer: 90
Explanation: The relationship is: second number is (sum of digits x 10) of the first (sum of digits x10). Applying the same rule to 18: result = 90.
3475. 24 : 70 :: 29 : ? (Set 9)
- A. 85
- B. 87
- C. 86
- D. 84
Answer: 85
Explanation: The relationship is: second number follows (x*3)-2 from the first (triple-2). Applying the same rule to 29: result = 85.
3476. 27 : 19683 :: 32 : ? (Set 8)
- A. 32770
- B. 32768
- C. 65536
- D. 32767
Answer: 32768
Explanation: The relationship is: second number is the cube of the first (cube). Applying the same rule to 32: result = 32768.
3477. 29 : 59 :: 34 : ? (Set 7)
- A. 69
- B. 70
- C. 138
- D. 68
Answer: 69
Explanation: The relationship is: second number follows (x*2)+1 from the first (double+1). Applying the same rule to 34: result = 69.
3478. 2 : 4 :: 7 : ? (Set 6)
- A. 50
- B. 48
- C. 98
- D. 49
Answer: 49
Explanation: The relationship is: second number is the square of the first (square). Applying the same rule to 7: result = 49.
3479. 19 : 100 :: 24 : ? (Set 5)
- A. 120
- B. 60
- C. 61
- D. 59
Answer: 60
Explanation: The relationship is: second number is (sum of digits x 10) of the first (sum of digits x10). Applying the same rule to 24: result = 60.
3480. 8 : 22 :: 13 : ? (Set 4)
- A. 37
- B. 36
- C. 38
- D. 39
Answer: 37
Explanation: The relationship is: second number follows (x*3)-2 from the first (triple-2). Applying the same rule to 13: result = 37.
3481. 22 : 10648 :: 27 : ? (Set 3)
- A. 19685
- B. 19683
- C. 19682
- D. 39366
Answer: 19683
Explanation: The relationship is: second number is the cube of the first (cube). Applying the same rule to 27: result = 19683.
3482. 25 : 51 :: 30 : ? (Set 2)
- A. 62
- B. 60
- C. 63
- D. 61
Answer: 61
Explanation: The relationship is: second number follows (x*2)+1 from the first (double+1). Applying the same rule to 30: result = 61.
3483. 17 : 289 :: 22 : ? (Set 1)
- A. 484
- B. 968
- C. 485
- D. 486
Answer: 484
Explanation: The relationship is: second number is the square of the first (square). Applying the same rule to 22: result = 484.
3484. Prakash walks 5 km towards South, then turns right and walks 10 km, then turns right again and walks 19 km. What is the shortest distance between Prakash's starting point and current position (in km)? (Set 30)
- A. 16.2
- B. 17.2
- C. 20.64
- D. 20.2
Answer: 17.2
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and South as initial direction: after the two right turns and three legs (5, 10, 19 km), final position is (-10, 14). Straight-line distance = sqrt(-10^2 + 14^2) = 17.2 km.
3485. Naresh walks 17 km towards South, then turns right and walks 13 km, then turns right again and walks 17 km. What is the shortest distance between Naresh's starting point and current position (in km)? (Set 29)
- A. 15.6
- B. 14
- C. 13.5
- D. 13
Answer: 13
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and South as initial direction: after the two right turns and three legs (17, 13, 17 km), final position is (-13, 0). Straight-line distance = sqrt(-13^2 + 0^2) = 13 km.
3486. Mahesh walks 29 km towards North, then turns right and walks 5 km, then turns right again and walks 4 km. What is the shortest distance between Mahesh's starting point and current position (in km)? (Set 28)
- A. 25.5
- B. 26.5
- C. 30
- D. 30.6
Answer: 25.5
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and North as initial direction: after the two right turns and three legs (29, 5, 4 km), final position is (5, 25). Straight-line distance = sqrt(5^2 + 25^2) = 25.5 km.
3487. Harish walks 20 km towards South, then turns right and walks 3 km, then turns right again and walks 10 km. What is the shortest distance between Harish's starting point and current position (in km)? (Set 27)
- A. 11.44
- B. 10.44
- C. 9.44
- D. 12.53
Answer: 10.44
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and South as initial direction: after the two right turns and three legs (20, 3, 10 km), final position is (-3, -10). Straight-line distance = sqrt(-3^2 + -10^2) = 10.44 km.
3488. Gopal walks 9 km towards South, then turns right and walks 17 km, then turns right again and walks 13 km. What is the shortest distance between Gopal's starting point and current position (in km)? (Set 26)
- A. 18.46
- B. 13
- C. 17.46
- D. 20.95
Answer: 17.46
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and South as initial direction: after the two right turns and three legs (9, 17, 13 km), final position is (-17, 4). Straight-line distance = sqrt(-17^2 + 4^2) = 17.46 km.
3489. Ashok walks 34 km towards East, then turns right and walks 11 km, then turns right again and walks 15 km. What is the shortest distance between Ashok's starting point and current position (in km)? (Set 25)
- A. 21.95
- B. 20.95
- C. 30
- D. 22.95
Answer: 21.95
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and East as initial direction: after the two right turns and three legs (34, 11, 15 km), final position is (19, -11). Straight-line distance = sqrt(19^2 + -11^2) = 21.95 km.
3490. Ramesh walks 16 km towards East, then turns right and walks 11 km, then turns right again and walks 14 km. What is the shortest distance between Ramesh's starting point and current position (in km)? (Set 24)
- A. 13
- B. 11.18
- C. 10.18
- D. 12.18
Answer: 11.18
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and East as initial direction: after the two right turns and three legs (16, 11, 14 km), final position is (2, -11). Straight-line distance = sqrt(2^2 + -11^2) = 11.18 km.
3491. Nitin walks 27 km towards South, then turns right and walks 10 km, then turns right again and walks 7 km. What is the shortest distance between Nitin's starting point and current position (in km)? (Set 23)
- A. 30
- B. 23.36
- C. 22.36
- D. 21.36
Answer: 22.36
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and South as initial direction: after the two right turns and three legs (27, 10, 7 km), final position is (-10, -20). Straight-line distance = sqrt(-10^2 + -20^2) = 22.36 km.
3492. Vikram walks 36 km towards North, then turns right and walks 6 km, then turns right again and walks 12 km. What is the shortest distance between Vikram's starting point and current position (in km)? (Set 22)
- A. 25.74
- B. 30
- C. 24.74
- D. 29.69
Answer: 24.74
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and North as initial direction: after the two right turns and three legs (36, 6, 12 km), final position is (6, 24). Straight-line distance = sqrt(6^2 + 24^2) = 24.74 km.
3493. Arjun walks 28 km towards South, then turns right and walks 6 km, then turns right again and walks 4 km. What is the shortest distance between Arjun's starting point and current position (in km)? (Set 21)
- A. 25.74
- B. 24.74
- C. 29.69
- D. 30
Answer: 24.74
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and South as initial direction: after the two right turns and three legs (28, 6, 4 km), final position is (-6, -24). Straight-line distance = sqrt(-6^2 + -24^2) = 24.74 km.
3494. Divya walks 25 km towards West, then turns right and walks 9 km, then turns right again and walks 4 km. What is the shortest distance between Divya's starting point and current position (in km)? (Set 20)
- A. 27.42
- B. 21.85
- C. 30
- D. 22.85
Answer: 22.85
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and West as initial direction: after the two right turns and three legs (25, 9, 4 km), final position is (-21, 9). Straight-line distance = sqrt(-21^2 + 9^2) = 22.85 km.
3495. Seema walks 24 km towards North, then turns right and walks 6 km, then turns right again and walks 17 km. What is the shortest distance between Seema's starting point and current position (in km)? (Set 19)
- A. 9.22
- B. 11.06
- C. 8.22
- D. 13
Answer: 9.22
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and North as initial direction: after the two right turns and three legs (24, 6, 17 km), final position is (6, 7). Straight-line distance = sqrt(6^2 + 7^2) = 9.22 km.
3496. Rina walks 23 km towards North, then turns right and walks 9 km, then turns right again and walks 19 km. What is the shortest distance between Rina's starting point and current position (in km)? (Set 18)
- A. 13
- B. 8.85
- C. 9.85
- D. 10.85
Answer: 9.85
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and North as initial direction: after the two right turns and three legs (23, 9, 19 km), final position is (9, 4). Straight-line distance = sqrt(9^2 + 4^2) = 9.85 km.
3497. Meena walks 10 km towards South, then turns right and walks 15 km, then turns right again and walks 12 km. What is the shortest distance between Meena's starting point and current position (in km)? (Set 17)
- A. 18.16
- B. 16.13
- C. 15.13
- D. 13
Answer: 15.13
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and South as initial direction: after the two right turns and three legs (10, 15, 12 km), final position is (-15, 2). Straight-line distance = sqrt(-15^2 + 2^2) = 15.13 km.
3498. Sunita walks 29 km towards South, then turns right and walks 4 km, then turns right again and walks 20 km. What is the shortest distance between Sunita's starting point and current position (in km)? (Set 16)
- A. 9.85
- B. 13
- C. 11.82
- D. 8.85
Answer: 9.85
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and South as initial direction: after the two right turns and three legs (29, 4, 20 km), final position is (-4, -9). Straight-line distance = sqrt(-4^2 + -9^2) = 9.85 km.
3499. Kavita walks 16 km towards East, then turns right and walks 16 km, then turns right again and walks 19 km. What is the shortest distance between Kavita's starting point and current position (in km)? (Set 15)
- A. 19.54
- B. 15.28
- C. 13
- D. 16.28
Answer: 16.28
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and East as initial direction: after the two right turns and three legs (16, 16, 19 km), final position is (-3, -16). Straight-line distance = sqrt(-3^2 + -16^2) = 16.28 km.
3500. Anjali walks 29 km towards West, then turns right and walks 22 km, then turns right again and walks 4 km. What is the shortest distance between Anjali's starting point and current position (in km)? (Set 14)
- A. 39.96
- B. 33.3
- C. 34.3
- D. 47
Answer: 33.3
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and West as initial direction: after the two right turns and three legs (29, 22, 4 km), final position is (-25, 22). Straight-line distance = sqrt(-25^2 + 22^2) = 33.3 km.
3501. Pooja walks 9 km towards East, then turns right and walks 18 km, then turns right again and walks 14 km. What is the shortest distance between Pooja's starting point and current position (in km)? (Set 13)
- A. 17.68
- B. 19.68
- C. 22.42
- D. 18.68
Answer: 18.68
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and East as initial direction: after the two right turns and three legs (9, 18, 14 km), final position is (-5, -18). Straight-line distance = sqrt(-5^2 + -18^2) = 18.68 km.
3502. Neha walks 21 km towards South, then turns right and walks 14 km, then turns right again and walks 5 km. What is the shortest distance between Neha's starting point and current position (in km)? (Set 12)
- A. 25.51
- B. 20.26
- C. 22.26
- D. 21.26
Answer: 21.26
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and South as initial direction: after the two right turns and three legs (21, 14, 5 km), final position is (-14, -16). Straight-line distance = sqrt(-14^2 + -16^2) = 21.26 km.
3503. Priya walks 10 km towards East, then turns right and walks 14 km, then turns right again and walks 11 km. What is the shortest distance between Priya's starting point and current position (in km)? (Set 11)
- A. 14.04
- B. 15.04
- C. 13.04
- D. 16.85
Answer: 14.04
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and East as initial direction: after the two right turns and three legs (10, 14, 11 km), final position is (-1, -14). Straight-line distance = sqrt(-1^2 + -14^2) = 14.04 km.
3504. Anil walks 10 km towards North, then turns right and walks 20 km, then turns right again and walks 17 km. What is the shortest distance between Anil's starting point and current position (in km)? (Set 10)
- A. 25.43
- B. 22.19
- C. 13
- D. 21.19
Answer: 21.19
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and North as initial direction: after the two right turns and three legs (10, 20, 17 km), final position is (20, -7). Straight-line distance = sqrt(20^2 + -7^2) = 21.19 km.
3505. Rakesh walks 11 km towards South, then turns right and walks 12 km, then turns right again and walks 10 km. What is the shortest distance between Rakesh's starting point and current position (in km)? (Set 9)
- A. 12.04
- B. 13.04
- C. 13
- D. 14.45
Answer: 12.04
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and South as initial direction: after the two right turns and three legs (11, 12, 10 km), final position is (-12, -1). Straight-line distance = sqrt(-12^2 + -1^2) = 12.04 km.
3506. Sanjay walks 28 km towards West, then turns right and walks 17 km, then turns right again and walks 15 km. What is the shortest distance between Sanjay's starting point and current position (in km)? (Set 8)
- A. 30
- B. 20.4
- C. 21.4
- D. 22.4
Answer: 21.4
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and West as initial direction: after the two right turns and three legs (28, 17, 15 km), final position is (-13, 17). Straight-line distance = sqrt(-13^2 + 17^2) = 21.4 km.
3507. Manoj walks 14 km towards East, then turns right and walks 20 km, then turns right again and walks 4 km. What is the shortest distance between Manoj's starting point and current position (in km)? (Set 7)
- A. 23.36
- B. 26.83
- C. 21.36
- D. 22.36
Answer: 22.36
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and East as initial direction: after the two right turns and three legs (14, 20, 4 km), final position is (10, -20). Straight-line distance = sqrt(10^2 + -20^2) = 22.36 km.
3508. Deepak walks 24 km towards North, then turns right and walks 23 km, then turns right again and walks 17 km. What is the shortest distance between Deepak's starting point and current position (in km)? (Set 6)
- A. 23.04
- B. 30
- C. 24.04
- D. 25.04
Answer: 24.04
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and North as initial direction: after the two right turns and three legs (24, 23, 17 km), final position is (23, 7). Straight-line distance = sqrt(23^2 + 7^2) = 24.04 km.
3509. Karan walks 13 km towards North, then turns right and walks 14 km, then turns right again and walks 14 km. What is the shortest distance between Karan's starting point and current position (in km)? (Set 5)
- A. 14.04
- B. 16.85
- C. 13.04
- D. 15.04
Answer: 14.04
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and North as initial direction: after the two right turns and three legs (13, 14, 14 km), final position is (14, -1). Straight-line distance = sqrt(14^2 + -1^2) = 14.04 km.
3510. Vijay walks 18 km towards West, then turns right and walks 8 km, then turns right again and walks 13 km. What is the shortest distance between Vijay's starting point and current position (in km)? (Set 4)
- A. 10.43
- B. 9.43
- C. 11.32
- D. 8.43
Answer: 9.43
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and West as initial direction: after the two right turns and three legs (18, 8, 13 km), final position is (-5, 8). Straight-line distance = sqrt(-5^2 + 8^2) = 9.43 km.
3511. Suresh walks 15 km towards West, then turns right and walks 11 km, then turns right again and walks 13 km. What is the shortest distance between Suresh's starting point and current position (in km)? (Set 3)
- A. 10.18
- B. 11.18
- C. 13.42
- D. 12.18
Answer: 11.18
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and West as initial direction: after the two right turns and three legs (15, 11, 13 km), final position is (-2, 11). Straight-line distance = sqrt(-2^2 + 11^2) = 11.18 km.
3512. Rohan walks 14 km towards South, then turns right and walks 11 km, then turns right again and walks 12 km. What is the shortest distance between Rohan's starting point and current position (in km)? (Set 2)
- A. 10.18
- B. 13
- C. 11.18
- D. 12.18
Answer: 11.18
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and South as initial direction: after the two right turns and three legs (14, 11, 12 km), final position is (-11, -2). Straight-line distance = sqrt(-11^2 + -2^2) = 11.18 km.
3513. Amit walks 8 km towards South, then turns right and walks 8 km, then turns right again and walks 20 km. What is the shortest distance between Amit's starting point and current position (in km)? (Set 1)
- A. 15.42
- B. 17.3
- C. 14.42
- D. 13.42
Answer: 14.42
Explanation: Plotting on coordinates with start at (0,0) and South as initial direction: after the two right turns and three legs (8, 8, 20 km), final position is (-8, 12). Straight-line distance = sqrt(-8^2 + 12^2) = 14.42 km.
3514. Ashok is the father of Suresh. Suresh is the father of Deepak. How is Ashok related to Deepak? (Set 35)
- A. Father
- B. Grandfather
- C. Uncle
- D. Great-grandfather
Answer: Grandfather
Explanation: Ashok -> Suresh (father) -> Deepak (father). So Ashok is two generations above Deepak, making Ashok the Grandfather of Deepak.
3515. Ramesh is the father of Rohan. Rohan is the father of Karan. How is Ramesh related to Karan? (Set 34)
- A. Father
- B. Grandfather
- C. Great-grandfather
- D. Uncle
Answer: Grandfather
Explanation: Ramesh -> Rohan (father) -> Karan (father). So Ramesh is two generations above Karan, making Ramesh the Grandfather of Karan.
3516. Nitin is the father of Amit. Amit is the father of Vijay. How is Nitin related to Vijay? (Set 33)
- A. Great-grandfather
- B. Grandfather
- C. Uncle
- D. Father
Answer: Grandfather
Explanation: Nitin -> Amit (father) -> Vijay (father). So Nitin is two generations above Vijay, making Nitin the Grandfather of Vijay.
3517. Vikram is the father of Ashok. Ashok is the father of Suresh. How is Vikram related to Suresh? (Set 32)
- A. Father
- B. Uncle
- C. Grandfather
- D. Great-grandfather
Answer: Grandfather
Explanation: Vikram -> Ashok (father) -> Suresh (father). So Vikram is two generations above Suresh, making Vikram the Grandfather of Suresh.
3518. Arjun is the father of Ramesh. Ramesh is the father of Rohan. How is Arjun related to Rohan? (Set 31)
- A. Great-grandfather
- B. Grandfather
- C. Father
- D. Uncle
Answer: Grandfather
Explanation: Arjun -> Ramesh (father) -> Rohan (father). So Arjun is two generations above Rohan, making Arjun the Grandfather of Rohan.
3519. Anil is the father of Nitin. Nitin is the father of Amit. How is Anil related to Amit? (Set 30)
- A. Uncle
- B. Great-grandfather
- C. Father
- D. Grandfather
Answer: Grandfather
Explanation: Anil -> Nitin (father) -> Amit (father). So Anil is two generations above Amit, making Anil the Grandfather of Amit.
3520. Rakesh is the father of Vikram. Vikram is the father of Ashok. How is Rakesh related to Ashok? (Set 29)
- A. Father
- B. Grandfather
- C. Great-grandfather
- D. Uncle
Answer: Grandfather
Explanation: Rakesh -> Vikram (father) -> Ashok (father). So Rakesh is two generations above Ashok, making Rakesh the Grandfather of Ashok.