👥 Exam-preparation support for aspirants across India.🔔 Free UPSC syllabus, quizzes and class videos.✓ SSC CGL eligibility guide is live in Vidyarthi Kendra.
IUC Academy logoIUC AcademyHome

RPF Head Constable Rule 72 LDCE MCQ Practice

Practice question set with answers. Use deep links to save questions.

Quiz App / RPF Head Constable Rule 72 LDCE

5010 questions loaded. Showing page 43 of 63 for fast crawlable revision and deep linking.

3361. A clock gains 16 seconds every hour. How much time will it gain in 24 hours? (Set 23)
  1. A. 7 min 24 sec
  2. B. 6 min 19 sec
  3. C. 5 min 24 sec
  4. D. 6 min 24 sec
Answer: 6 min 24 sec
Explanation: Gain per hour = 16 seconds. In 24 hours, total gain = 16 x 24 = 384 seconds = 6 min 24 sec.
3362. A clock gains 8 seconds every hour. How much time will it gain in 24 hours? (Set 22)
  1. A. 4 min 12 sec
  2. B. 2 min 12 sec
  3. C. 3 min 12 sec
  4. D. 3 min 7 sec
Answer: 3 min 12 sec
Explanation: Gain per hour = 8 seconds. In 24 hours, total gain = 8 x 24 = 192 seconds = 3 min 12 sec.
3363. A clock gains 48 seconds every hour. How much time will it gain in 24 hours? (Set 21)
  1. A. 19 min 7 sec
  2. B. 18 min 12 sec
  3. C. 20 min 12 sec
  4. D. 19 min 12 sec
Answer: 19 min 12 sec
Explanation: Gain per hour = 48 seconds. In 24 hours, total gain = 48 x 24 = 1152 seconds = 19 min 12 sec.
3364. A clock gains 39 seconds every hour. How much time will it gain in 24 hours? (Set 20)
  1. A. 15 min 36 sec
  2. B. 14 min 36 sec
  3. C. 15 min 31 sec
  4. D. 16 min 36 sec
Answer: 15 min 36 sec
Explanation: Gain per hour = 39 seconds. In 24 hours, total gain = 39 x 24 = 936 seconds = 15 min 36 sec.
3365. A clock gains 24 seconds every hour. How much time will it gain in 24 hours? (Set 19)
  1. A. 9 min 36 sec
  2. B. 9 min 31 sec
  3. C. 10 min 36 sec
  4. D. 8 min 36 sec
Answer: 9 min 36 sec
Explanation: Gain per hour = 24 seconds. In 24 hours, total gain = 24 x 24 = 576 seconds = 9 min 36 sec.
3366. What is the angle between the hour and minute hands of a clock at 7:00? (Set 18)
  1. A. 210
  2. B. 180
  3. C. 135
  4. D. 150
Answer: 150
Explanation: Minute hand angle = 0 x 6 = 0°. Hour hand angle = (7%12)x30 + 0x0.5 = 210.0°. Difference = |210.0 - 0| = 210.0°; angle = min(210.0, 360-210.0) = 150°.
3367. What is the angle between the hour and minute hands of a clock at 8:35? (Set 17)
  1. A. 32.5
  2. B. 47.5
  3. C. 77.5
  4. D. 312.5
Answer: 47.5
Explanation: Minute hand angle = 35 x 6 = 210°. Hour hand angle = (8%12)x30 + 35x0.5 = 257.5°. Difference = |257.5 - 210| = 47.5°; angle = min(47.5, 360-47.5) = 47.5°.
3368. What is the angle between the hour and minute hands of a clock at 6:40? (Set 16)
  1. A. 25
  2. B. 70
  3. C. 40
  4. D. 320
Answer: 40
Explanation: Minute hand angle = 40 x 6 = 240°. Hour hand angle = (6%12)x30 + 40x0.5 = 200.0°. Difference = |200.0 - 240| = 40.0°; angle = min(40.0, 360-40.0) = 40°.
3369. What is the angle between the hour and minute hands of a clock at 11:00? (Set 15)
  1. A. 30
  2. B. 60
  3. C. 330
  4. D. 15
Answer: 30
Explanation: Minute hand angle = 0 x 6 = 0°. Hour hand angle = (11%12)x30 + 0x0.5 = 330.0°. Difference = |330.0 - 0| = 330.0°; angle = min(330.0, 360-330.0) = 30°.
3370. What is the angle between the hour and minute hands of a clock at 3:20? (Set 14)
  1. A. 340
  2. B. 50
  3. C. 20
  4. D. 5
Answer: 20
Explanation: Minute hand angle = 20 x 6 = 120°. Hour hand angle = (3%12)x30 + 20x0.5 = 100.0°. Difference = |100.0 - 120| = 20.0°; angle = min(20.0, 360-20.0) = 20°.
3371. What is the angle between the hour and minute hands of a clock at 9:00? (Set 13)
  1. A. 90
  2. B. 120
  3. C. 270
  4. D. 75
Answer: 90
Explanation: Minute hand angle = 0 x 6 = 0°. Hour hand angle = (9%12)x30 + 0x0.5 = 270.0°. Difference = |270.0 - 0| = 270.0°; angle = min(270.0, 360-270.0) = 90°.
3372. What is the angle between the hour and minute hands of a clock at 6:35? (Set 12)
  1. A. 347.5
  2. B. 42.5
  3. C. 12.5
  4. D. 27.5
Answer: 12.5
Explanation: Minute hand angle = 35 x 6 = 210°. Hour hand angle = (6%12)x30 + 35x0.5 = 197.5°. Difference = |197.5 - 210| = 12.5°; angle = min(12.5, 360-12.5) = 12.5°.
3373. What is the angle between the hour and minute hands of a clock at 2:25? (Set 11)
  1. A. 77.5
  2. B. 107.5
  3. C. 62.5
  4. D. 282.5
Answer: 77.5
Explanation: Minute hand angle = 25 x 6 = 150°. Hour hand angle = (2%12)x30 + 25x0.5 = 72.5°. Difference = |72.5 - 150| = 77.5°; angle = min(77.5, 360-77.5) = 77.5°.
3374. What is the angle between the hour and minute hands of a clock at 9:05? (Set 10)
  1. A. 117.5
  2. B. 242.5
  3. C. 147.5
  4. D. 102.5
Answer: 117.5
Explanation: Minute hand angle = 5 x 6 = 30°. Hour hand angle = (9%12)x30 + 5x0.5 = 272.5°. Difference = |272.5 - 30| = 242.5°; angle = min(242.5, 360-242.5) = 117.5°.
3375. What is the angle between the hour and minute hands of a clock at 8:15? (Set 9)
  1. A. 157.5
  2. B. 187.5
  3. C. 142.5
  4. D. 202.5
Answer: 157.5
Explanation: Minute hand angle = 15 x 6 = 90°. Hour hand angle = (8%12)x30 + 15x0.5 = 247.5°. Difference = |247.5 - 90| = 157.5°; angle = min(157.5, 360-157.5) = 157.5°.
3376. What is the angle between the hour and minute hands of a clock at 11:10? (Set 8)
  1. A. 115
  2. B. 275
  3. C. 85
  4. D. 70
Answer: 85
Explanation: Minute hand angle = 10 x 6 = 60°. Hour hand angle = (11%12)x30 + 10x0.5 = 335.0°. Difference = |335.0 - 60| = 275.0°; angle = min(275.0, 360-275.0) = 85°.
3377. What is the angle between the hour and minute hands of a clock at 4:00? (Set 7)
  1. A. 240
  2. B. 120
  3. C. 150
  4. D. 105
Answer: 120
Explanation: Minute hand angle = 0 x 6 = 0°. Hour hand angle = (4%12)x30 + 0x0.5 = 120.0°. Difference = |120.0 - 0| = 120.0°; angle = min(120.0, 360-120.0) = 120°.
3378. What is the angle between the hour and minute hands of a clock at 7:15? (Set 6)
  1. A. 112.5
  2. B. 157.5
  3. C. 232.5
  4. D. 127.5
Answer: 127.5
Explanation: Minute hand angle = 15 x 6 = 90°. Hour hand angle = (7%12)x30 + 15x0.5 = 217.5°. Difference = |217.5 - 90| = 127.5°; angle = min(127.5, 360-127.5) = 127.5°.
3379. What is the angle between the hour and minute hands of a clock at 1:05? (Set 5)
  1. A. 2.5
  2. B. 32.5
  3. C. 17.5
  4. D. 357.5
Answer: 2.5
Explanation: Minute hand angle = 5 x 6 = 30°. Hour hand angle = (1%12)x30 + 5x0.5 = 32.5°. Difference = |32.5 - 30| = 2.5°; angle = min(2.5, 360-2.5) = 2.5°.
3380. What is the angle between the hour and minute hands of a clock at 6:20? (Set 4)
  1. A. 290
  2. B. 100
  3. C. 70
  4. D. 55
Answer: 70
Explanation: Minute hand angle = 20 x 6 = 120°. Hour hand angle = (6%12)x30 + 20x0.5 = 190.0°. Difference = |190.0 - 120| = 70.0°; angle = min(70.0, 360-70.0) = 70°.
3381. What is the angle between the hour and minute hands of a clock at 1:45? (Set 3)
  1. A. 127.5
  2. B. 172.5
  3. C. 142.5
  4. D. 217.5
Answer: 142.5
Explanation: Minute hand angle = 45 x 6 = 270°. Hour hand angle = (1%12)x30 + 45x0.5 = 52.5°. Difference = |52.5 - 270| = 217.5°; angle = min(217.5, 360-217.5) = 142.5°.
3382. What is the angle between the hour and minute hands of a clock at 12:10? (Set 2)
  1. A. 40
  2. B. 55
  3. C. 85
  4. D. 305
Answer: 55
Explanation: Minute hand angle = 10 x 6 = 60°. Hour hand angle = (12%12)x30 + 10x0.5 = 5.0°. Difference = |5.0 - 60| = 55.0°; angle = min(55.0, 360-55.0) = 55°.
3383. What is the angle between the hour and minute hands of a clock at 11:55? (Set 1)
  1. A. 12.5
  2. B. 57.5
  3. C. 332.5
  4. D. 27.5
Answer: 27.5
Explanation: Minute hand angle = 55 x 6 = 330°. Hour hand angle = (11%12)x30 + 55x0.5 = 357.5°. Difference = |357.5 - 330| = 27.5°; angle = min(27.5, 360-27.5) = 27.5°.

3384. What is the date of the fourth Tuesday of March 2016? (Set 30)

  1. A. 22 March
  2. B. 21 March
  3. C. 23 March
  4. D. 15 March
Answer: 22 March
Explanation: March 1, 2016 is a Tuesday. The first Tuesday falls on 1 March. The fourth Tuesday = 1 + 3x7 = 22 March.

3385. What is the date of the third Sunday of February 2015? (Set 29)

  1. A. 15 February
  2. B. 8 February
  3. C. 14 February
  4. D. 16 February
Answer: 15 February
Explanation: February 1, 2015 is a Sunday. The first Sunday falls on 1 February. The third Sunday = 1 + 2x7 = 15 February.
3386. What is the date of the fourth Thursday of January 2029? (Set 28)
  1. A. 26 January
  2. B. 25 January
  3. C. 24 January
  4. D. 18 January
Answer: 25 January
Explanation: January 1, 2029 is a Monday. The first Thursday falls on 4 January. The fourth Thursday = 4 + 3x7 = 25 January.

3387. What is the date of the third Tuesday of December 2020? (Set 27)

  1. A. 8 December
  2. B. 15 December
  3. C. 16 December
  4. D. 14 December
Answer: 15 December
Explanation: December 1, 2020 is a Tuesday. The first Tuesday falls on 1 December. The third Tuesday = 1 + 2x7 = 15 December.

3388. What is the date of the fourth Sunday of November 2023? (Set 26)

  1. A. 19 November
  2. B. 25 November
  3. C. 26 November
  4. D. 27 November
Answer: 26 November
Explanation: November 1, 2023 is a Wednesday. The first Sunday falls on 5 November. The fourth Sunday = 5 + 3x7 = 26 November.
3389. What is the date of the fourth Saturday of October 2027? (Set 25)
  1. A. 22 October
  2. B. 24 October
  3. C. 23 October
  4. D. 16 October
Answer: 23 October
Explanation: October 1, 2027 is a Friday. The first Saturday falls on 2 October. The fourth Saturday = 2 + 3x7 = 23 October.
3390. What is the date of the third Wednesday of September 2026? (Set 24)
  1. A. 15 September
  2. B. 17 September
  3. C. 16 September
  4. D. 9 September
Answer: 16 September
Explanation: September 1, 2026 is a Tuesday. The first Wednesday falls on 2 September. The third Wednesday = 2 + 2x7 = 16 September.

3391. What is the date of the third Thursday of August 2021? (Set 23)

  1. A. 19 August
  2. B. 20 August
  3. C. 12 August
  4. D. 18 August
Answer: 19 August
Explanation: August 1, 2021 is a Sunday. The first Thursday falls on 5 August. The third Thursday = 5 + 2x7 = 19 August.

3392. What is the date of the third Wednesday of July 2028? (Set 22)

  1. A. 12 July
  2. B. 19 July
  3. C. 18 July
  4. D. 20 July
Answer: 19 July
Explanation: July 1, 2028 is a Saturday. The first Wednesday falls on 5 July. The third Wednesday = 5 + 2x7 = 19 July.

3393. What is the date of the third Sunday of June 2017? (Set 21)

  1. A. 19 June
  2. B. 17 June
  3. C. 18 June
  4. D. 11 June
Answer: 18 June
Explanation: June 1, 2017 is a Thursday. The first Sunday falls on 4 June. The third Sunday = 4 + 2x7 = 18 June.

3394. What is the date of the third Tuesday of May 2018? (Set 20)

  1. A. 15 May
  2. B. 16 May
  3. C. 8 May
  4. D. 14 May
Answer: 15 May
Explanation: May 1, 2018 is a Tuesday. The first Tuesday falls on 1 May. The third Tuesday = 1 + 2x7 = 15 May.

3395. What is the date of the fourth Tuesday of April 2019? (Set 19)

  1. A. 23 April
  2. B. 16 April
  3. C. 24 April
  4. D. 22 April
Answer: 23 April
Explanation: April 1, 2019 is a Monday. The first Tuesday falls on 2 April. The fourth Tuesday = 2 + 3x7 = 23 April.

3396. What is the date of the third Wednesday of March 2022? (Set 18)

  1. A. 15 March
  2. B. 16 March
  3. C. 9 March
  4. D. 17 March
Answer: 16 March
Explanation: March 1, 2022 is a Tuesday. The first Wednesday falls on 2 March. The third Wednesday = 2 + 2x7 = 16 March.
3397. What is the date of the third Wednesday of February 2025? (Set 17)
  1. A. 19 February
  2. B. 12 February
  3. C. 18 February
  4. D. 20 February
Answer: 19 February
Explanation: February 1, 2025 is a Saturday. The first Wednesday falls on 5 February. The third Wednesday = 5 + 2x7 = 19 February.

3398. What is the date of the fourth Friday of January 2024? (Set 16)

  1. A. 19 January
  2. B. 27 January
  3. C. 25 January
  4. D. 26 January
Answer: 26 January
Explanation: January 1, 2024 is a Monday. The first Friday falls on 5 January. The fourth Friday = 5 + 3x7 = 26 January.
3399. If 01 March 2004 falls on a Monday, what day of the week will 09 June 2004 fall on? (Set 15)
  1. A. Thursday
  2. B. Saturday
  3. C. Wednesday
  4. D. Friday
Answer: Wednesday
Explanation: Number of days between the two dates = 100. 100 mod 7 = 2 odd day(s). Starting from Monday and advancing 2 day(s) gives Wednesday.
3400. If 01 May 2009 falls on a Friday, what day of the week will 13 September 2009 fall on? (Set 14)
  1. A. Friday
  2. B. Sunday
  3. C. Thursday
  4. D. Tuesday
Answer: Sunday
Explanation: Number of days between the two dates = 135. 135 mod 7 = 2 odd day(s). Starting from Friday and advancing 2 day(s) gives Sunday.
3401. If 01 May 2020 falls on a Friday, what day of the week will 30 July 2020 fall on? (Set 13)
  1. A. Wednesday
  2. B. Tuesday
  3. C. Thursday
  4. D. Friday
Answer: Thursday
Explanation: Number of days between the two dates = 90. 90 mod 7 = 6 odd day(s). Starting from Friday and advancing 6 day(s) gives Thursday.
3402. If 01 January 2001 falls on a Monday, what day of the week will 01 April 2001 fall on? (Set 12)
  1. A. Tuesday
  2. B. Sunday
  3. C. Saturday
  4. D. Monday
Answer: Sunday
Explanation: Number of days between the two dates = 90. 90 mod 7 = 6 odd day(s). Starting from Monday and advancing 6 day(s) gives Sunday.
3403. If 01 October 2008 falls on a Wednesday, what day of the week will 30 December 2008 fall on? (Set 11)
  1. A. Wednesday
  2. B. Sunday
  3. C. Tuesday
  4. D. Saturday
Answer: Tuesday
Explanation: Number of days between the two dates = 90. 90 mod 7 = 6 odd day(s). Starting from Wednesday and advancing 6 day(s) gives Tuesday.
3404. If 01 August 2004 falls on a Sunday, what day of the week will 14 December 2004 fall on? (Set 10)
  1. A. Friday
  2. B. Thursday
  3. C. Tuesday
  4. D. Saturday
Answer: Tuesday
Explanation: Number of days between the two dates = 135. 135 mod 7 = 2 odd day(s). Starting from Sunday and advancing 2 day(s) gives Tuesday.
3405. If 01 December 2025 falls on a Monday, what day of the week will 15 April 2026 fall on? (Set 9)
  1. A. Wednesday
  2. B. Friday
  3. C. Saturday
  4. D. Sunday
Answer: Wednesday
Explanation: Number of days between the two dates = 135. 135 mod 7 = 2 odd day(s). Starting from Monday and advancing 2 day(s) gives Wednesday.
3406. If 01 December 2012 falls on a Saturday, what day of the week will 11 March 2013 fall on? (Set 8)
  1. A. Friday
  2. B. Monday
  3. C. Thursday
  4. D. Wednesday
Answer: Monday
Explanation: Number of days between the two dates = 100. 100 mod 7 = 2 odd day(s). Starting from Saturday and advancing 2 day(s) gives Monday.
3407. If 01 March 2012 falls on a Thursday, what day of the week will 30 April 2012 fall on? (Set 7)
  1. A. Friday
  2. B. Thursday
  3. C. Monday
  4. D. Sunday
Answer: Monday
Explanation: Number of days between the two dates = 60. 60 mod 7 = 4 odd day(s). Starting from Thursday and advancing 4 day(s) gives Monday.
3408. If 01 January 2018 falls on a Monday, what day of the week will 15 February 2018 fall on? (Set 6)
  1. A. Friday
  2. B. Saturday
  3. C. Thursday
  4. D. Wednesday
Answer: Thursday
Explanation: Number of days between the two dates = 45. 45 mod 7 = 3 odd day(s). Starting from Monday and advancing 3 day(s) gives Thursday.
3409. If 01 July 2001 falls on a Sunday, what day of the week will 29 September 2001 fall on? (Set 5)
  1. A. Thursday
  2. B. Saturday
  3. C. Tuesday
  4. D. Sunday
Answer: Saturday
Explanation: Number of days between the two dates = 90. 90 mod 7 = 6 odd day(s). Starting from Sunday and advancing 6 day(s) gives Saturday.
3410. If 01 May 2011 falls on a Sunday, what day of the week will 09 August 2011 fall on? (Set 4)
  1. A. Saturday
  2. B. Wednesday
  3. C. Tuesday
  4. D. Monday
Answer: Tuesday
Explanation: Number of days between the two dates = 100. 100 mod 7 = 2 odd day(s). Starting from Sunday and advancing 2 day(s) gives Tuesday.
3411. If 01 October 2018 falls on a Monday, what day of the week will 15 November 2018 fall on? (Set 3)
  1. A. Monday
  2. B. Thursday
  3. C. Wednesday
  4. D. Sunday
Answer: Thursday
Explanation: Number of days between the two dates = 45. 45 mod 7 = 3 odd day(s). Starting from Monday and advancing 3 day(s) gives Thursday.
3412. If 01 July 2021 falls on a Thursday, what day of the week will 28 November 2021 fall on? (Set 2)
  1. A. Wednesday
  2. B. Sunday
  3. C. Friday
  4. D. Tuesday
Answer: Sunday
Explanation: Number of days between the two dates = 150. 150 mod 7 = 3 odd day(s). Starting from Thursday and advancing 3 day(s) gives Sunday.
3413. If 01 July 2010 falls on a Thursday, what day of the week will 30 August 2010 fall on? (Set 1)
  1. A. Monday
  2. B. Thursday
  3. C. Saturday
  4. D. Friday
Answer: Monday
Explanation: Number of days between the two dates = 60. 60 mod 7 = 4 odd day(s). Starting from Thursday and advancing 4 day(s) gives Monday.
3414. Three of the following four numbers are alike in a certain way (perfect squares) and one is different. Find the one that does not belong: 36, 28, 49, 25 (Set 35)
  1. A. 36
  2. B. 49
  3. C. 25
  4. D. 28
Answer: 28
Explanation: 25, 36, 49 are perfect squares (5^2, 6^2, 7^2) but 28 is not a perfect square. Hence 28 does not belong.
3415. Three of the following four numbers are alike in a certain way (perfect squares) and one is different. Find the one that does not belong: 196, 225, 172, 169 (Set 34)
  1. A. 172
  2. B. 225
  3. C. 169
  4. D. 196
Answer: 172
Explanation: 169, 196, 225 are perfect squares (13^2, 14^2, 15^2) but 172 is not a perfect square. Hence 172 does not belong.
3416. Three of the following four numbers are alike in a certain way (perfect squares) and one is different. Find the one that does not belong: 81, 64, 52, 49 (Set 33)
  1. A. 52
  2. B. 49
  3. C. 81
  4. D. 64
Answer: 52
Explanation: 49, 64, 81 are perfect squares (7^2, 8^2, 9^2) but 52 is not a perfect square. Hence 52 does not belong.
3417. Three of the following four numbers are alike in a certain way (perfect squares) and one is different. Find the one that does not belong: 124, 144, 121, 169 (Set 32)
  1. A. 144
  2. B. 169
  3. C. 124
  4. D. 121
Answer: 124
Explanation: 121, 144, 169 are perfect squares (11^2, 12^2, 13^2) but 124 is not a perfect square. Hence 124 does not belong.
3418. Three of the following four numbers are alike in a certain way (perfect squares) and one is different. Find the one that does not belong: 169, 196, 144, 147 (Set 31)
  1. A. 196
  2. B. 169
  3. C. 147
  4. D. 144
Answer: 147
Explanation: 144, 169, 196 are perfect squares (12^2, 13^2, 14^2) but 147 is not a perfect square. Hence 147 does not belong.
3419. Three of the following four numbers are alike in a certain way (perfect squares) and one is different. Find the one that does not belong: 64, 81, 100, 67 (Set 30)
  1. A. 100
  2. B. 64
  3. C. 67
  4. D. 81
Answer: 67
Explanation: 64, 81, 100 are perfect squares (8^2, 9^2, 10^2) but 67 is not a perfect square. Hence 67 does not belong.
3420. Three of the following four numbers are alike in a certain way (perfect squares) and one is different. Find the one that does not belong: 228, 289, 225, 256 (Set 29)
  1. A. 256
  2. B. 289
  3. C. 228
  4. D. 225
Answer: 228
Explanation: 225, 256, 289 are perfect squares (15^2, 16^2, 17^2) but 228 is not a perfect square. Hence 228 does not belong.
3421. Three of the following four numbers are alike in a certain way (perfect squares) and one is different. Find the one that does not belong: 169, 144, 196, 147 (Set 28)
  1. A. 169
  2. B. 144
  3. C. 196
  4. D. 147
Answer: 147
Explanation: 144, 169, 196 are perfect squares (12^2, 13^2, 14^2) but 147 is not a perfect square. Hence 147 does not belong.
3422. Three of the following four numbers are alike in a certain way (perfect squares) and one is different. Find the one that does not belong: 225, 199, 196, 256 (Set 27)
  1. A. 256
  2. B. 225
  3. C. 199
  4. D. 196
Answer: 199
Explanation: 196, 225, 256 are perfect squares (14^2, 15^2, 16^2) but 199 is not a perfect square. Hence 199 does not belong.
3423. Three of the following four numbers are alike in a certain way (perfect squares) and one is different. Find the one that does not belong: 121, 144, 100, 103 (Set 26)
  1. A. 121
  2. B. 144
  3. C. 100
  4. D. 103
Answer: 103
Explanation: 100, 121, 144 are perfect squares (10^2, 11^2, 12^2) but 103 is not a perfect square. Hence 103 does not belong.

3424. Find the odd one out: Bangalore, Hyderabad, Pune, Ganga (Set 25)

  1. A. Ganga
  2. B. Pune
  3. C. Hyderabad
  4. D. Bangalore
Answer: Ganga
Explanation: All others are cities while ganga is a river. Hence 'Ganga' does not belong to the group.

3425. Find the odd one out: Spider, Ant, Housefly, Crab (Set 24)

  1. A. Housefly
  2. B. Spider
  3. C. Ant
  4. D. Crab
Answer: Crab
Explanation: All others are insects (6 legs) while crab is a crustacean (not an insect). Hence 'Crab' does not belong to the group.

3426. Find the odd one out: Rose, Jasmine, Neem, Lily (Set 23)

  1. A. Rose
  2. B. Neem
  3. C. Jasmine
  4. D. Lily
Answer: Neem
Explanation: All others are grown primarily for their flowers while neem is known for its medicinal leaves/bark. Hence 'Neem' does not belong to the group.

3427. Find the odd one out: Inch, Foot, Yard, Gram (Set 22)

  1. A. Yard
  2. B. Foot
  3. C. Inch
  4. D. Gram
Answer: Gram
Explanation: All others are units of length while gram is a unit of mass. Hence 'Gram' does not belong to the group.

3428. Find the odd one out: Train, Bus, Aeroplane, Road (Set 21)

  1. A. Train
  2. B. Aeroplane
  3. C. Bus
  4. D. Road
Answer: Road
Explanation: All others are modes/vehicles of transport while road is the infrastructure they travel on. Hence 'Road' does not belong to the group.

3429. Find the odd one out: Ganga, Yamuna, Godavari, Himalaya (Set 20)

  1. A. Ganga
  2. B. Godavari
  3. C. Yamuna
  4. D. Himalaya
Answer: Himalaya
Explanation: All others are rivers while himalaya is a mountain range. Hence 'Himalaya' does not belong to the group.

3430. Find the odd one out: Circle, Sphere, Cube, Cylinder (Set 19)

  1. A. Sphere
  2. B. Circle
  3. C. Cylinder
  4. D. Cube
Answer: Circle
Explanation: All others are 3-d solids while circle is a 2-d shape. Hence 'Circle' does not belong to the group.

3431. Find the odd one out: Up, Down, Left, Fast (Set 18)

  1. A. Fast
  2. B. Left
  3. C. Up
  4. D. Down
Answer: Fast
Explanation: All others denote direction while fast denotes speed. Hence 'Fast' does not belong to the group.

3432. Find the odd one out: Wheat, Rice, Maize, Cotton (Set 17)

  1. A. Maize
  2. B. Rice
  3. C. Cotton
  4. D. Wheat
Answer: Cotton
Explanation: All others are food grains while cotton is a fibre crop. Hence 'Cotton' does not belong to the group.

3433. Find the odd one out: Teacher, Doctor, Engineer, School (Set 16)

  1. A. Teacher
  2. B. Doctor
  3. C. Engineer
  4. D. School
Answer: School
Explanation: All others are professions while school is an institution. Hence 'School' does not belong to the group.

3434. Find the odd one out: Knife, Spoon, Fork, Table (Set 15)

  1. A. Knife
  2. B. Spoon
  3. C. Table
  4. D. Fork
Answer: Table
Explanation: All others are cutlery/utensils while table is furniture. Hence 'Table' does not belong to the group.
3435. Find the odd one out: Cricket Bat, Hockey Stick, Racket, Football (Set 14)
  1. A. Hockey Stick
  2. B. Cricket Bat
  3. C. Racket
  4. D. Football
Answer: Football
Explanation: All others are equipment held/swung by a player while football is the ball itself. Hence 'Football' does not belong to the group.

3436. Find the odd one out: Earth, Mars, Venus, Moon (Set 13)

  1. A. Venus
  2. B. Earth
  3. C. Moon
  4. D. Mars
Answer: Moon
Explanation: All others are planets while moon is a natural satellite. Hence 'Moon' does not belong to the group.
3437. Find the odd one out: Carpenter, Mason, Plumber, Rainbow (Set 12)
  1. A. Mason
  2. B. Carpenter
  3. C. Plumber
  4. D. Rainbow
Answer: Rainbow
Explanation: All others are human professions while rainbow is a natural phenomenon. Hence 'Rainbow' does not belong to the group.

3438. Find the odd one out: January, March, Monday, July (Set 11)

  1. A. July
  2. B. January
  3. C. March
  4. D. Monday
Answer: Monday
Explanation: All others are months of the year while monday is a day of the week. Hence 'Monday' does not belong to the group.

3439. Find the odd one out: Violin, Flute, Tabla, Painting (Set 10)

  1. A. Violin
  2. B. Flute
  3. C. Painting
  4. D. Tabla
Answer: Painting
Explanation: All others are musical instruments while painting is a visual art. Hence 'Painting' does not belong to the group.

3440. Find the odd one out: Metre, Kilogram, Second, Litre (Set 9)

  1. A. Second
  2. B. Litre
  3. C. Kilogram
  4. D. Metre
Answer: Second
Explanation: Metre, kilogram and litre are si/metric units of length, mass and volume (physical quantities you measure with instruments like a scale or measuring jar), while second is a unit of time. Hence 'Second' does not belong to the group.

Explore More Practice Topics and Quizzes