Practice question set with answers. Use deep links to save questions.
757 questions loaded. Showing page 9 of 10 for fast crawlable revision and deep linking.
641. A grocer sells rice at a 10% profit and uses weights that are 20% lighter than the standard weight. What is his total gain?
- A. 30%
- B. 35%
- C. 37.5%
- D. None of these
Answer: 37.5%
642. Left pan of a faulty balance weighs 100 grams more than its right pan. A shopkeeper keeps the weight measure in the left pan while buying goods but keeps it in the right pan while selling his goods. He uses only 1 kg weight measure. If he sells his goods at the listed cost price, what is his gain?
- A. 00 % 11 1
- B. 200 % 11
- C. 100 % 9
- D. 200 %9
Answer: 200 %9
643. A shopkeeper cheats to the extent of 10% while buying as well as selling, by using false weights. His total gain is
- A. 10%
- B. 11%
- C. 20%
- D. 21%
Answer: 21%
644. A dishonest dealer professes to sell his goods at cost price. But he uses a false weight and thus gains 6 18/47% . For a kg, he uses a weight of
- A. 940 gms
- B. 947 gms
- C. 953 gms
- D. 960 gms
Answer: 940 gms
645. A fruit seller professes to sell his fruits at cost price, but still gains 25% on his outlay. What weight does he substitute for a kilogram?
- A. 800 gm
- B. 850 gm
- C. 890 gm
- D. 900 gm
Answer: 800 gm
646. A dealer professes to sell his goods at cost price but he uses a false weight of 950 grams for a kilogram. The gain percent of the dealer is
- A. 4 5/19%
- B. 5%
- C. 5 5/19%
- D. 19⅕%
Answer: 5 5/19%
647. A dishonest dealer uses a 90 cm scale in place of a metre scale and says he sells at cost price. What is his profit?
- A. 9%
- B. 10%
- C. 12%
- D. None of these
Answer: None of these
648. A milkman cheats his customer in two ways. He mixes 10% water in pure milk and increases the price of milk by 10%. He purchases 20 kg pure milk at a rate of ₹ 15 per kg. His total profit by selling it is
- A. ₹ 40
- B. ₹ 63
- C. ₹ 80
- D. ₹ 100
Answer: ₹ 63
Explanation: C.P. of 20 kg milk = ₹ (20 × 15) = ₹ 300. Quantity of water added = 10% of 20 kg = 2 kg. S.P. of 1 kg mixture = 110% of ₹ 15 = ₹ 16.50. S.P. of 22 kg mixture = ₹ (22 × 16.50) = ₹ 363. ∴ Profit = ₹ (363 – 300) = ₹ 63.
649. The manufacturer of a certain item can sell all he can produce at the selling price of ₹ 60 each. It costs him ₹ 40 in materials and labour to produce each item and he has overhead expenses of ₹ 3000 per week in order to operate the plant. The number of units he should produce and sell in order to make a profit of at least ₹ 1000 per week, is
- A. 200
- B. 250
- C. 300
- D. 400
Answer: 200
Explanation: Suppose, he must produce x items. Then, C.P. = ₹ (40x + 3000), S.P. = 60x. ∴ 60x – (40x + 3000) = 1000 or 20x = 4000 or x = 200.
650. By mixing two brands of tea and selling the mixture at the rate of ₹ 177 per kg, a shopkeeper makes a profit of 18%. If to every 2 kg of one brand costing ₹ 200 per kg, 3 kg of the other brand is added, then how much per kg does the other brand cost ?
- A. ₹ 110
- B. ₹ 120
- C. ₹ 140
- D. None of these
Answer: None of these
651. Five litres of water is added to a certain quantity of pure milk costing ₹ 3 per litre. If by selling the mixture at the same price as before, a profit of 20% is made, then what is the amount of pure milk in the mixture?
- A. 20 litres
- B. 25 litres
- C. 30 litres
- D. 35 litres
Answer: 25 litres
652. A dairyman pays ₹ 6.40 per litre of milk. He adds water and sells the mixture at ₹ 8 per litre, thereby making 37.5% profit. The proportion of water to milk received by the customers is
- A. 1 : 10 / 1: 10
- B. 1 : 12 / 1: 12
- C. 1 : 15 / 1: 15
- D. 1 : 20 / 1: 20
Answer: 1 : 10 / 1: 10
653. A dealer buys dry fruit at the rate of ₹ 100, ₹ 80 and ₹ 60 per kg. He bought them in the ratio 12 : 15 : 20 by weight. He in total gets 20% profit by selling the first two and at last he finds he has no gain no loss in selling the whole quantity which he had. What was the percentage loss he suffered for the third quantity?
- A. 20%
- B. 30%
- C. 40%
- D. 50%
Answer: 40%
654. A shopkeeper bought 30 kg of wheat at the rate of ₹ 45 per kg. He sold forty percent of the total quantity at the rate of ₹ 50 per kg. Approximately at what price per kg should he sell the remaining quantity to make 25 percent overall profit?
- A. ₹ 50
- B. ₹ 52
- C. ₹ 54
- D. ₹ 60
Answer: ₹ 60
655. A trader blends three varieties of groundnuts costing ₹ 50, ₹ 20 and ₹ 30 per kg in the weight ratio 2 : 4 : 3 and sells the blend at ₹ 33 per kg. What percent profit does he make?
- A. 8%
- B. 9%
- C. 10%
- D. None of these
Answer: 10%
656. A person blends two varieties of tea–one costing ₹ 160 per kg and the other costing ₹ 200 per kg in the ratio 5 : 4. He sells the blended variety at ₹ 192 per kg. His profit percent is
- A. 8
- B. 9
- C. 10
- D. 12
Answer: 8
657. Padam purchased 30 kg of rice at the rate of ₹ 17.50 per kg and another 30 kg rice at a certain rate. He mixed the two and sold the entire quantity at the rate of ₹ 18.60 per kg and made 20% overall profit. At what price per kg did he purchase the lot of another 30 kg rice?
- A. ₹ 12.50
- B. ₹ 13.50
- C. ₹ 14.50
- D. ₹ 15.50
Answer: ₹ 13.50
658. Arun purchased 30 kg of wheat at the rate of ₹ 11.50 per kg and 20 kg of wheat at the rate of ₹ 14.25 per kg. He mixed the two and sold the mixture. Approximately what price per kg should he sell the mixture to make 30% profit?
- A. ₹ 14.80
- B. ₹ 15.40
- C. ₹ 15.60
- D. ₹ 16.30
Answer: ₹ 16.30
659. One variety of sugar is sold for ₹ 3.20 per kg at a loss of 20% and another variety is sold for ₹ 6 per kg at a gain of 20%. If equal quantities of the two are mixed together and the mixture is sold at ₹ 5.40 per kg, what is the loss or gain percentage?
- A. Gain 20%
- B. Loss 20%
- C. No profit, no loss
- D. None of these
Answer: Gain 20%
660. Manish purchased 25 kg of rice @ ₹ 32 per kg and 15 kg of rice @ ₹ 36 per kg. He mixed the two varieties of rice and sold it @ ₹ 40.20 per kg. What is the percent profit earned?
- A. 20
- B. 25
- C. 30
- D. 40
Answer: 20
661. Nikita bought 30 kg of wheat at the rate of ₹ 9.50 per kg and 40 kg of wheat at the rate of ₹ 8.50 per kg and mixed them. She sold the mixture at the rate of ₹ 8.90 per kg. Her total profit or loss in the transaction was
- A. ₹ 2 loss
- B. ₹ 2 profit
- C. ₹ 7 loss
- D. ₹ 7 profit
Answer: ₹ 2 loss
Explanation: C.P. of 70 kg wheat = ₹ (30 × 9.50 + 40 × 8.50) = ₹ (285 + 340) = ₹ 625. S.P. of 70 kg wheat = ₹ (70 × 8.90) = ₹ 623. ∴ Loss = ₹ (625 – 623) = ₹ 2.
662. A shopkeeper bought three varieties A, B and C of rice in different amounts at the rates of ₹ 34.50, ₹ 28.60 and ₹ 32.40 per kg respectively. In which of the following transactions will he gain maximum?
- A. He bought 25 kg of rice of variety C and sold at ₹ 42 per kg and he bought 30 kg of variety A and sold at ₹ 38 per kg.
- B. He bought 40 kg of rice of variety B and sold at ₹ 37 per kg and he bought 20 kg of variety A and sold at ₹ 40 per kg.
- C. He bought 20 kg of rice of varieties A and C each and sold at ₹ 38 and ₹ 36 per kg respectively.
- D. He bought 20 kg of rice of variety B and sold at ₹ 40 per kg and he bought 40 kg of variety C and sold at ₹ 38 per kg.
Answer: He bought 20 kg of rice of variety B and sold at ₹ 40 per kg and he bought 40 kg of variety C and sold at ₹ 38 per kg.
Explanation: (a) Profit= ₹ [{(42 – 32.40) × 25} + {(38 – 34.50) × 30}] = ₹ [(9.6 × 25) + (3.5 × 30)] = ₹ (240 + 105) = ₹ 345. (b) Profit= ₹ [{(37 – 28.60) × 40} + {(40 – 34.50) × 20}] = ₹ [(8.4 × 40) + (5.5 × 20)] = ₹ (336 + 110) = ₹ 446. (c) Profit = ₹ [{(38 – 34.50) × 20} + {(36 – 32.40) × 20}] = ₹ [(3.5 × 20) + (3.6 × 20)] = ₹ (70 + 72) = ₹ 142. (d) Profit= ₹ [{(37 – 34.50) × 30} + {(33 – 28.60) × 20}] = ₹ [(2.5 × 30) + (4.4 × 20)] = ₹ (75 + 88) = ₹ 163. (e) Profit = ₹ [{(40 – 28.60) × 20} + {(38 – 32.40) × 40}] = ₹ [(11.4 × 20) + (5.6 × 40)] = ₹ (228 + 224) = ₹ 452. Clearly, the shopkeeper gains the maximum in transaction (e).
663. For Q. 92, the percentage of the total profit that comes out of AC bogie is approximately
- A. 50%
- B. 60%
- C. 70%
- D. 80%
Answer: 70%
664. Assuming full occupancy in all the classes, for a journey between P and D, the profit margin (as a percentage of running costs) of the class showing the lowest profit is approximately
- A. 109%
- B. 116%
- C. 127%
- D. None of these
Answer: None of these
665. The highest revenue for a journey from P to D will always be generated by
- A. AC- 2 tier
- B. 3 tier
- C. AC- 3 tier
- D. Cannot be determined
Answer: 3 tier
Explanation: Revenue generated by 3 tier = ₹ (8 × 72 × 300) = ₹ 172800. Revenue generated by AC-3 tier = ₹ (2 × 64 × 898) = ₹ 114944. Revenue generated by AC-2 tier = ₹ (2 × 45 × 1388) = ₹ 124920. Revenue generated by AC-first class = ₹ (1 × 26 × 2691) = ₹ 69966. Clearly, it is the highest for 3 tier.
666. Assuming full occupancy, a bogie of which class exhibits the highest profit margin?
- A. 3 tier
- B. AC-3 tier
- C. AC-2 tier
- D. AC-first class
Answer: 3 tier
Explanation: Clearly, we have: Profit margin = Total fare collected – Total running cost Profit margin exhibited by 3 tier = ₹ [(8 × 72 × 300) – (8 × 10 × 1100)] = ₹ (172800 – 88000) = ₹ 84800. Profit margin exhibited by AC – 3 tier = ₹ [(2 × 64 × 898) – (2 × 25 × 1100)] = ₹ (114944 – 55000) = ₹ 59944. Profit margin exhibited by AC – 2 tier = ₹ [(2 × 45 × 1388) – (2 × 25 × 1100)] = ₹ (124920 – 55000) = ₹ 69920. Profit margin exhibited by AC-first class = ₹ [(1 × 26 × 2691) – (1 × 25 × 1100)] = ₹ (69966 – 27500) = ₹ 42466. Clearly, it is the highest for 3 tier.
667. What is the approximate profit for the railways if the X-expressway runs at full occupancy on a particular day?
- A. ₹ 2,50,000
- B. ₹ 2,75,000
- C. ₹ 3,00,000
- D. Cannot be determined
Answer: ₹ 2,50,000
Explanation: Total fare collected at full occupancy = ₹ (8 × 72 × 300 + 2 × 64 × 898 + 2 × 45 × 1388 + 1 × 26 × 2691) = ₹ (172800 + 114944 + 124920 + 69966) = ₹ 482630. Total running cost = ₹ (25 × 5 × 1100 + 10 × 8 × 1100) = ₹ (137500 + 88000) = ₹ 225500. ∴ Profit = ₹ (482630 – 225500) = ₹ 257130 ≈ ₹ 250000.
668. By selling 90 ball pens for ₹ 160, a person loses 20%. How many ball pens should be sold for ₹ 96 so as to have a profit of 20%?
- A. 24
- B. 36
- C. 39
- D. 42
Answer: 36
669. A man selling 45 lemons for ₹ 40 loses 20%. How many lemons should he sell for ₹ 24 to gain 20%?
- A. 16
- B. 18
- C. 20
- D. 22
Answer: 18
670. A man selling 12 toffees per rupee loses 20%. How many per rupee should he sell to gain 20%?
- A. 5
- B. 8
- C. 10
- D. 15
Answer: 8
671. Pens of a certain brand are bought at 8 for ₹ 100. At what rate must they be sold to make a profit of 60 per cent?
- A. 5 for ₹ 100
- B. 6 for ₹ 100
- C. 9 for ₹ 200
- D. None of these
Answer: 5 for ₹ 100
672. A vendor bought toffees at 6 for a rupee. How many must he sell per rupee to gain 20%?
- A. 3
- B. 4
- C. 5
- D. 6
Answer: 5
673. A grocer purchases three qualities of lemons at dif-ferent rates. The first quality was purchased at 2 for ₹ 1, the second at 3 for ₹ 2 and the third at 4 for ₹ 3. He sold all the lemons at 5 for ₹ 4. If the ratio of the number of lemons of the three qualities is 1 : 2 : 3, then what is the approximate gain or loss percentage incurred by the grocer?
- A. 2.65% loss
- B. 17.56% loss
- C. 17.56% gain
- D. 18.65% gain
Answer: 17.56% gain
674. A person bought some articles at the rate of 5 per rupee and the same number at the rate of 4 per rupee. He mixed both the types and sold at the rate of 9 for 2 rupees. In this business he suffered a loss of ₹ 3. The total number of articles bought by him was
- A. 540
- B. 545
- C. 1080
- D. 1090
Answer: 1080
675. A man bought some oranges at ₹ 10 a dozen and the same number at ₹ 8 a dozen. He sold them at ₹ 11 a dozen and gained ₹ 120. How many oranges did he buy in all?
- A. 30 dozens
- B. 40 dozens
- C. 50 dozens
- D. 60 dozens
Answer: 60 dozens
676. A person buys certain number of marbles at 20 per rupee and an equal number at 30 per rupee. He mixes them and sells them at 25 per rupee. His gain or loss in the transaction is
- A. 2% loss
- B. 2% gain
- C. 4% loss
- D. 4% gain
Answer: 4% loss
677. A man buys eggs at 2 for ₹ 1 and an equal number at 3 for ₹ 2, and sells them all at 5 for ₹ 3. What is his gain or loss percent?
- A. 2 2 % loss 7
- B. 6 3 % gain7
- C. 2 3 % loss 7
- D. 6 2 % gain7
Answer: 6 2 % gain7
678. A man buys some clips at 3 for a rupee and an equal number at 2 for a rupee. At what price per dozen must he sell them to gain 20%?
- A. ₹ 4
- B. ₹ 5
- C. ₹ 6
- D. ₹ 7
Answer: ₹ 6
679. A man buys a box of pencils at 7 for ₹ 9 and sells all of them at 8 for ₹ 11, gaining ₹ 10. How many pencils were in the box?
- A. 100
- B. 112
- C. 114
- D. 115
Answer: 112
680. A man bought pencils at the rate of 6 for ₹ 4 and sold them at the rate of 4 for ₹ 6. His gain in the transaction is
- A. 75%
- B. 80%
- C. 100%
- D. 125%
Answer: 125%
681. A fruit seller buys lemons at 2 for a rupee and sells them at 5 for three rupees. His profit percent is
- A. 10
- B. 15
- C. 20
- D. 25
Answer: 20
682. Oranges are bought at 5 for ₹ 10 and sold at 6 for ₹ 15. The profit or loss as percentage is
- A. 25%
- B. 35%
- C. 40%
- D. 50%
Answer: 25%
683. A shopkeeper purchases 11 knives in ₹ 10 and sells them at the rate of 10 knives for ₹ 11. He earns a profit of
- A. 11%
- B. 15%
- C. 20%
- D. 21%
Answer: 21%
684. Ram bought 1600 eggs at ₹ 3.75 a dozen. He sold 900 of them at 2 for ₹ 1 and the remaining at 5 for ₹ 2. His percent gain or loss is
- A. 40%
- B. 42%
- C. 45%
- D. 46%
Answer: 46%
685. Vinod makes a profit of ₹ 110 if he sells a certain number of pencils he has at the price of ₹ 2.50 per pencil and incurs a loss of ₹ 55 if he sells the same number of pencils for ₹ 1.75 per pencil. How many pencils does Vinod have?
- A. 200
- B. 220
- C. 240
- D. Cannot be determined
Answer: 220
686. A man buys apples at 8 for ₹ 34 and sells them at 12 for ₹ 57. How many apples must he sell to make a net profit of ₹ 45?
- A. 90
- B. 100
- C. 135
- D. 150
Answer: 90
687. A man buys 2 dozen bananas at ₹ 16 per dozen. After selling 18 of them at ₹ 12 per dozen, he drops the rate to ₹ 4 per dozen. What is his percent loss?
- A. 25.2%
- B. 32.4%
- C. 36.5%
- D. 37.5%
Answer: 37.5%
688. A vendor sells 36 oranges and loses the selling price of 4 oranges. What is his loss percent?
- A. 10%
- B. 11%
- C. 12½%
- D. None of these
Answer: 10%
689. On selling 17 balls at ₹ 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. The cost price of a ball is
- A. ₹ 45
- B. ₹ 50
- C. ₹ 55
- D. ₹ 60
Answer: ₹ 60
690. By selling 100 pencils, a shopkeeper gains the selling price of 20 pencils. His gain percent is
- A. 12
- B. 15
- C. 20
- D. 25
Answer: 25
691. Mohan bought 20 dining tables for ₹ 12000 and sold them at a profit equal to the selling price of 4 dining tables. The selling price of 1 dining table is
- A. ₹ 700
- B. ₹ 725
- C. ₹ 750
- D. ₹ 775
Answer: ₹ 750
692. A man sold 18 cots for ₹ 16,800 and gained the cost price of 3 cots. What is the cost of one cot?
- A. ₹ 650
- B. ₹ 700
- C. ₹ 750
- D. ₹ 800
Answer: ₹ 800
693. A retailer ordering 5 dozen boxes of a product gets an extra dozen free. This equals a discount of:
- A. 15%
- B. 16⅙%
- C. 16⅔%
- D. 20%
Answer: 16⅔%
694. The cost price of 20 articles is the same as the sell-ing price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is
- A. 15
- B. 16
- C. 18
- D. 25
Answer: 16
695. If by selling 110 mangoes, the C.P. of 120 mangoes is realised, the gain percent is
- A. 9 1/11%
- B. 9⅑%
- C. 10 10/11%
- D. 11⅑%
Answer: 9 1/11%
696. A farmer bought 749 sheep. He sold 700 of them for the price paid for the 749 sheep. The remaining 49 sheep were sold at the same price per head as the other 700. Based on the cost, the percent gain on the entire transaction is
- A. 6.5
- B. 6.75
- C. 7.0
- D. 7.5
Answer: 7.0
697. A wholesaler gives a retailer 20 pens for the price of 16 at the marked rate. The retailer sells at the marked price. Find the retailer's gain or loss percent.
- A. 20%
- B. 23%
- C. 25%
- D. 30%
Answer: 25%
698. If the cost price of 10 articles is equal to the selling price of 7 articles, then the gain or loss percent is
- A. 35% loss
- B. 6 42 % loss 7
- C. 6 42 % gain 7
- D. 51% gain
Answer: 6 42 % gain 7
699. If the cost price of 15 books is equal to the selling price of 20 books, the loss percent is
- A. 16
- B. 20
- C. 24
- D. 25
Answer: 25
700. When an article is sold for ₹ 116, the profit percent is thrice as much as when it is sold for ₹ 92. The cost price of the article is
- A. ₹ 68
- B. ₹ 72
- C. ₹ 78
- D. ₹ 80
Answer: ₹ 80
701. The profit from selling an article at ₹ 1060 is 20% more than the loss from selling it at ₹ 950. At what price should it be sold to earn a 20% profit?
- A. ₹ 980
- B. ₹ 1080
- C. ₹ 1800
- D. None of these
Answer: None of these
702. The profit percent from selling an article at ₹ 1920 equals the loss percent from selling it at ₹ 1280. At what price should it be sold to gain 25%?
- A. ₹ 2000
- B. ₹ 2200
- C. ₹ 2400
- D. Data inadequate
Answer: ₹ 2000
703. Selling an article at ₹ 900 gives a profit that is double the loss made on selling it at ₹ 450. At what price should it be sold to earn 25%?
- A. ₹ 600
- B. ₹ 750
- C. ₹ 800
- D. Data inadequate
Answer: ₹ 750
704. Selling an article at ₹ 832 gives a profit equal to the loss made when it is sold at ₹ 448. At what price should it be sold for a 50% profit?
- A. ₹ 920
- B. ₹ 960
- C. ₹ 1060
- D. ₹ 1200
Answer: ₹ 960
705. The profit earned after selling an article for ₹ 1754 is the same as loss incurred after selling the article for ₹ 1492. What is the cost price of the article?
- A. ₹ 1523
- B. ₹ 1589
- C. ₹ 1623
- D. ₹ 1689
Answer: ₹ 1623
706. Ashok buys a car at 20% discount of the price and sells it at 20% higher price. His percentage gain is
- A. 20%
- B. 40%
- C. 50%
- D. 66⅔%
Answer: 50%
707. A store's profit is 320% of cost. If the cost rises by 25% while the selling price stays the same, the profit is approximately what percent of the selling price?
- A. 30%
- B. 70%
- C. 100%
- D. 250%
Answer: 70%
708. If loss is 1 3 of S.P., the loss percentage is
- A. 16⅔%
- B. 20%
- C. 25%
- D. 33⅓%
Answer: 25%
709. 10% loss on selling price is what percent loss on the cost price?
- A. 9 1/11%
- B. 9 2/11%
- C. 10%
- D. 11%
Answer: 9 1/11%
710. Michael's profit on an article was one-fourth of what he paid for it. If he sold it for ₹ 375, what was the cost price?
- A. ₹ 281.75
- B. ₹ 300
- C. ₹ 312.50
- D. ₹ 350
Answer: ₹ 300
711. A man sells a pen for ₹ 15 and loses one-sixteenth of its cost. What did the pen cost him?
- A. ₹ 16
- B. ₹ 18
- C. ₹ 20
- D. ₹ 21
Answer: ₹ 16
712. The C.P. of an article is 40% of the S.P. The percent that the S.P. is of C.P. is
- A. 250
- B. 240
- C. 60
- D. 40
Answer: 250
713. At what profit percent should an article be sold so that selling it at half that price results in a 30% loss?
- A. 25%
- B. 36%
- C. 40%
- D. 42%
Answer: 40%
714. If selling price is doubled, the profit triples. Find the profit percent.
- A. 2 66 3
- B. 100
- C. 1 105 3
- D. 120
Answer: 100
715. By selling an article at some price, a man gains 10%. If the article is sold at twice of the price, the gain percent will be
- A. 20%
- B. 60%
- C. 100%
- D. 120%
Answer: 120%
716. If an article is sold for ₹ x, there is a loss of 15%. If the same article is sold for ₹ y, there is a profit of 15%. The ratio of (y – x) to (y + x) is
- A. 3 : 20 / 3: 20
- B. 20 : 3 / 20: 3
- C. 17 : 23 / 17: 23
- D. 20 : 23 / 20: 23
Answer: 3 : 20 / 3: 20
717. The selling price and cost price of an article are in the ratio 7 : 5. What is the ratio of profit to cost price?
- A. 2 : 7 / 2: 7
- B. 5 : 2 / 5: 2
- C. 7 : 2 / 7: 2
- D. None of these
Answer: None of these
Explanation: Let C.P. = ₹ 5x and S.P. = ₹ 7x. Then, Gain = ₹ 2x. ∴ Required ratio = 2x : 5x = 2 : 5.
718. If selling price of an article is 4 3 of its cost price, the profit in the transaction is
- A. 16⅔%
- B. 20½%
- C. 25½%
- D. 33⅓%
Answer: 33⅓%
719. A shopkeeper sells one radio for ₹ 840 at a 20% gain and another for ₹ 960 at a 4% loss. What is his overall gain or loss percent?
- A. 15 5 % loss 17
- B. 15 5 % gain17
- C. 2 6 % gain 3
- D. None of these
Answer: 15 5 % gain17
720. A property dealer sells a house for ₹ 6,30,000 at a 5% profit. What percentage profit or loss would he have had if he had sold it for ₹ 5,00,000?
- A. 1 2 % gain 4
- B. 10% loss
- C. 1 12 % loss 2
- D. 2 16 % loss3
Answer: 2 16 % loss3