👥 Exam-preparation support for aspirants across India.🔔 Free UPSC syllabus, quizzes and class videos.✓ SSC CGL eligibility guide is live in Vidyarthi Kendra.
IUC Academy logoIUC AcademyHome

Profit & Loss MCQ Practice

Practice question set with answers. Use deep links to save questions.

Quiz App / Profit & Loss

757 questions loaded. Showing page 10 of 10 for fast crawlable revision and deep linking.

721. Raju purchased an item for ₹ 8200 and sold it at a gain of 25%. From that amount he purchased another item and sold it at a loss of 20%. What is his overall gain/loss?
  1. A. Loss of ₹ 120
  2. B. Gain of ₹ 120
  3. C. Loss of ₹ 140
  4. D. Neither loss nor gain
Answer: Neither loss nor gain
722. A fruit vendor sells mangoes at ₹ 9 per kg and loses 20%. At what price per kg should he sell to gain 5%?
  1. A. ₹ 11.81
  2. B. ₹ 12
  3. C. ₹ 12.25
  4. D. ₹ 12.31
Answer: ₹ 11.81
723. When a plot is sold for ₹ 18,700, the owner loses 15%. At what price must the plot be sold in order to gain 15%?
  1. A. ₹ 21,000
  2. B. ₹ 22,500
  3. C. ₹ 25,300
  4. D. ₹ 25,800
Answer: ₹ 25,300
724. By selling a bicycle for ₹ 2850, a shopkeeper gains 14%. If the profit is reduced to 8% then the selling price will be
  1. A. ₹ 2600
  2. B. ₹ 2700
  3. C. ₹ 2800
  4. D. ₹ 3000
Answer: ₹ 2700
725. A trader buys a chair for ₹ 600 and sells it for ₹ 765 on 4 months' credit. Taking money to be worth 6% p.a., what is his gain percent?
  1. A. 20%
  2. B. 22½%
  3. C. 25%
  4. D. 27½%
Answer: 25%
726. Ronit and Vinit purchased a scooter for ₹ 25000 and sold the same for ₹ 26250. If at the time of purchase Ronit paid 1 1 2 times as much as Vinit, how much did Vinit receive out of profit?
  1. A. ₹ 400
  2. B. ₹ 500
  3. C. ₹ 600
  4. D. ₹ 700
Answer: ₹ 500
727. A manufacturer undertakes to supply 2000 pieces of a particular component at ₹ 25 per piece. According to his estimates, even if 5% fail to pass the quality tests, then he will make a profit of 25%. However, as it turned out, 50% of the components were rejected. What is the loss to the manufacturer?
  1. A. ₹ 12,000
  2. B. ₹ 13,000
  3. C. ₹ 14,000
  4. D. ₹ 15,000
Answer: ₹ 13,000
728. Jacob buys a scooter, spends 10% of its cost on repairs, and sells it at a profit of ₹ 1100, which is a 20% profit. How much did he spend on repairs?
  1. A. ₹ 400
  2. B. ₹ 440
  3. C. ₹ 500
  4. D. ₹ 550
Answer: ₹ 500
729. A person bought 20 litres of milk at the rate of ₹ 8 per litre. He got it churned after spending ₹ 10 and 5 kg of cream and 20 litres of toned milk were obtained. If he sold the cream at ₹ 30 per kg and toned milk at ₹ 4 per litre, his profit in the transaction is
  1. A. 25%
  2. B. 35.3%
  3. C. 37.5%
  4. D. 42.5%
Answer: 35.3%
730. Saransh purchased 120 reams of paper at ₹ 80 per ream. He spent ₹ 280 on transportation, paid octroi at the rate of 40 paise per ream and paid ₹ 72 to the coolie. If he wants to have a gain of 8%, what must be the selling price per ream?
  1. A. ₹ 86
  2. B. ₹ 87.48
  3. C. ₹ 89
  4. D. ₹ 90
Answer: ₹ 90
731. A person purchased 10 dozen pens at the rate of ₹ 4 per dozen. On checking, he found that 20 pens were not working. In order to earn 25% profit, he should sell the remaining pens each at
  1. A. 40 paise
  2. B. 44 paise
  3. C. 50 paise
  4. D. 55 paise
Answer: 50 paise
732. Abhishek purchased 140 shirts and 250 trousers @ ₹ 450 and @ ₹ 550 respectively. What should be the overall average selling price of shirts and trousers so that 40% profit is earned? (rounded off to next integer)
  1. A. ₹ 700
  2. B. ₹ 710
  3. C. ₹ 720
  4. D. ₹ 725
Answer: ₹ 720
733. A shopkeeper buys 144 eggs at 90 paise each. On the way 20 eggs were broken. He sold the remaining eggs at ₹ 1.20 each. The percentage gain or loss is
  1. A. 4.8% loss
  2. B. 8.5% loss
  3. C. 12.9% gain
  4. D. 14.8% gain
Answer: 14.8% gain
734. The selling price of an article including 10% sales tax is ₹ 616. If the shopkeeper makes a 12% profit, what is the cost price?
  1. A. ₹ 500
  2. B. ₹ 515
  3. C. ₹ 550
  4. D. ₹ 600
Answer: ₹ 500
735. A shopkeeper expects a gain of 22½% on his cost price. If in a week, his sale was of ₹ 392, what was his profit?
  1. A. ₹ 18.20
  2. B. ₹ 70
  3. C. ₹ 72
  4. D. ₹ 88.25
Answer: ₹ 72
736. A gold bracelet is sold for ₹ 14500 at a loss of 20%. What is the cost price of the gold bracelet?
  1. A. ₹ 15225
  2. B. ₹ 16800
  3. C. ₹ 17400
  4. D. ₹ 18125
Answer: ₹ 18125
737. The owner of a furniture shop charges his customer 28% more than the cost price. If a customer paid ₹ 23680 for a dining table set, then what was the original price of the dining set?
  1. A. ₹ 15700
  2. B. ₹ 16250
  3. C. ₹ 17500
  4. D. ₹ 18500
Answer: ₹ 18500
738. A trader sells an article and loses 1 12 %. 2 The ratio of cost price to the selling price is
  1. A. 7 : 8 / 7: 8
  2. B. 9 : 8 / 9: 8
  3. C. 8 : 7 / 8: 7
  4. D. 8 : 9 / 8: 9
Answer: 8 : 7 / 8: 7
739. If the ratio of cost price and selling price of an article be 10 : 11, the percentage of profit is
  1. A. 8
  2. B. 10
  3. C. 11
  4. D. 15
Answer: 10
740. If an article is sold at 200 percent profit, then the ratio of its cost price to its selling price will be
  1. A. 1 : 2 / 1: 2
  2. B. 2 : 1 / 2: 1
  3. C. 1 : 3 / 1: 3
  4. D. 3 : 1 / 3: 1
Answer: 1 : 3 / 1: 3
741. A man buys 10 articles for ₹ 8 and sells them at ₹ 1.25 each. What is his profit?
  1. A. 19½%
  2. B. 20%
  3. C. 50%
  4. D. 56¼%
Answer: 56¼%
742. A trader buys some goods for ₹ 150. If the overhead expenses be 12% of cost price, then at what price should it be sold to earn 10%?
  1. A. ₹ 184.80
  2. B. ₹ 185.80
  3. C. ₹ 187.80
  4. D. ₹ 188.80
Answer: ₹ 184.80
743. By selling an article for ₹ 100, a man gains ₹ 15. Then, his gain % is
  1. A. 15%
  2. B. 12⅔%
  3. C. 17 11/17%
  4. D. 17¼%
Answer: 17 11/17%
744. A sells to B an article that cost him ₹ 400 at a 20% profit. B sells it to C at a 10% profit on his own purchase price. How much does C pay?
  1. A. ₹ 472
  2. B. ₹ 476
  3. C. ₹ 528
  4. D. ₹ 532
Answer: ₹ 528
745. 100 oranges are bought at the rate of ₹ 350 and sold at the rate of ₹ 48 per dozen. The percentage of profit or loss is
  1. A. 2 14 % gain 7
  2. B. 15% gain
  3. C. 2 14 % loss 7
  4. D. 15% loss
Answer: 2 14 % gain 7
746. Sam buys 20 dozen toys at ₹ 375 per dozen and sells each toy at ₹ 33. What is his percentage profit?
  1. A. 3.5
  2. B. 4.5
  3. C. 5.6
  4. D. 6.5
Answer: 5.6
747. A shopkeeper purchased 70 kg of potatoes for ₹ 420 and sold the whole lot at the rate of ₹ 6.50 per kg. What will be his gain percent?
  1. A. 4⅙%
  2. B. 6¼%
  3. C. 8⅓%
  4. D. 20%
Answer: 8⅓%
748. Alfred purchases a second-hand scooter for ₹ 4700, spends ₹ 800 on repairs and sells it for ₹ 5800. What is his gain percent?
  1. A. 4 4/7%
  2. B. 5 5/11%
  3. C. 10%
  4. D. 12%
Answer: 5 5/11%
749. Harshad bought 15 pieces of DVD players @ ₹ 4500 each and sold all of them at the total price of ₹ 81000. What is the percent profit earned in the deal?
  1. A. 2 16 3
  2. B. 20
  3. C. 1 20 2
  4. D. 25
Answer: 20
750. Mohanlal purchased a TV set for ₹ 12500 and spent ₹ 300 on transportation and ₹ 800 on installation. At what price should he sell it so as to earn an overall profit of 15%?
  1. A. ₹ 14375
  2. B. ₹ 14560
  3. C. ₹ 15375
  4. D. None of these
Answer: None of these
751. Rajni purchased a mobile phone and a refrigerator for ₹ 12000 and ₹ 10000 respectively. She sold the refrigerator at a loss of 12 percent and the mobile phone at a profit of 8 percent. What is her overall loss/profit?
  1. A. Loss of ₹ 280
  2. B. Loss of ₹ 240
  3. C. Profit of ₹ 2060
  4. D. Profit of ₹ 2160
Answer: Loss of ₹ 240
752. Rakesh purchased a mobile phone for ₹ 5400 and a refrigerator for ₹ 9600. He sold the mobile phone at three-fourths of its cost price and the refrigerator at 1 1 3 of its cost price. What was the profit/loss?
  1. A. ₹ 1580
  2. B. ₹ 1750
  3. C. ₹ 1850
  4. D. ₹ 1870
Answer: ₹ 1850
753. The cost price of an article is ₹ 7840. What should be the selling price of the article so that there is a profit of 7%?
  1. A. ₹ 8000
  2. B. ₹ 8300
  3. C. ₹ 8388.80
  4. D. ₹ 8500.50
Answer: ₹ 8388.80
754. A shopkeeper buys an article for ₹ 2090.42. Approximately what profit percent does he make by selling it for ₹ 2602.58?
  1. A. 15%
  2. B. 20%
  3. C. 25%
  4. D. 30%
Answer: 25%
755. If books bought for prices from ₹ 200 to ₹ 350 are sold for prices from ₹ 300 to ₹ 425, what is the largest profit possible on eight books?
  1. A. ₹ 400
  2. B. ₹ 600
  3. C. Cannot be determined
  4. D. None of these
Answer: None of these
Explanation: Least C.P. = ₹ (200 × 8) = ₹ 1600. Greatest S.P. = ₹ (425 × 8) = ₹ 3400. Required profit = ₹ (3400 – 1600) = ₹ 1800.
756. In terms of percentage profit, which is the best transaction? C.P. (in ₹) Profit (in ₹)
  1. A. 36 17
  2. B. 50 24
  3. C. 40 19
  4. D. 60 29
Answer: 60 29
757. Mr Kashyap purchased an airconditioner for ₹ 12000 and sold it for ₹ 15000. What was the profit percentage?
  1. A. 15
  2. B. 20
  3. C. 25
  4. D. 35
Answer: 25

Explore More Practice Topics and Quizzes