👥 Exam-preparation support for aspirants across India.🔔 Free UPSC syllabus, quizzes and class videos.✓ SSC CGL eligibility guide is live in Vidyarthi Kendra.
IUC Academy logoIUC AcademyHome

Number System MCQ Practice

Practice question set with answers. Use deep links to save questions.

Quiz App / Number System

661 questions loaded. Showing page 9 of 9 for fast crawlable revision and deep linking.

641. If the numbers from 1 to 24, which are divisible by 2 are arranged in descending order, which number will be at the 8th place from the bottom?
  1. A. 10
  2. B. 12
  3. C. 16
  4. D. 18
Answer: 16
Explanation: These numbers are 24, 22, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 6, 4, 2. 8th number from the bottom is 16.
642. Which one of the following is the correct sequence in respect of the Roman numerals: C, D, L and M?
  1. A. C > D > L > M
  2. B. M > L > D > C
  3. C. M > D > C > L
  4. D. L > C > D > M
Answer: M > D > C > L
643. If n is an integer between 20 and 80, then any of the following could be n + 7 except
  1. A. 47
  2. B. 58
  3. C. 84
  4. D. 88
Answer: 88
Explanation: (n + 7) = 88 ⇒ n = (88 – 7) = 81, which is false as 20 < n < 80. So, the required number is 88.

644. What is the sum of the squares of the digits from 1 to 9?

  1. A. 105
  2. B. 260
  3. C. 285
  4. D. 385
Answer: 285
645. If x + y + z = 9 and both y and z are positive integers greater than zero, then the maximum value x can take is
  1. A. 3
  2. B. 7
  3. C. 8
  4. D. Data insufficient
Answer: 7
Explanation: We may take the least values of y and z as y = 1 and z = 1. So, the maximum value of x is 7.
646. P and Q are two positive integers such that PQ = 64. Which of the following cannot be the value of P + Q?
  1. A. 16
  2. B. 20
  3. C. 35
  4. D. 65
Answer: 35
Explanation: We may have (64 and 1), (32 and 2), (16 and 4) and (8 and 8). In any case, the sum is not 35.
647. There are just two ways in which 5 may be expressed as the sum of two different positive (non-zero) integers, namely 5 = 4 + 1 = 3 + 2. In how many ways, 9 can be expressed as the sum of two different positive (non-zero) integers?
  1. A. 3
  2. B. 4
  3. C. 5
  4. D. 6
Answer: 4
Explanation: We can write 9 = (1 + 8) ; 9 = (2 + 7) ; 9 = (3 + 6), 9 = (4 + 5). Thus, it can be done in 4 ways.

648. The number 3 is

  1. A. a finite decimal
  2. B. an infinite recurring decimal
  3. C. equal to 1.732
  4. D. an infinite non-recurring decimal
Answer: an infinite non-recurring decimal
Explanation: 3 is an infinite non-recurring decimal.

649. The number p is

  1. A. a fraction
  2. B. a recurring decimal
  3. C. a rational number
  4. D. an irrational number
Answer: an irrational number
Explanation: Clearly, p is an irrational number.

650. Every rational number is also

  1. A. an integer
  2. B. a real number
  3. C. a natural number
  4. D. a whole number
Answer: a real number
Explanation: Clearly, every rational number is also a real number.
651. Consider the following statements about natural numbers: (1) There exists a smallest natural number. (2) There exists a largest natural number. (3) Between two natural numbers, there is always a natural number. Which of the above statements is/are correct?
  1. A. None
  2. B. Only 1
  3. C. 1 and 2
  4. D. 2 and 3
Answer: Only 1
Explanation: Clearly, there exists a smallest natural number, namely 1. So statement (1) is true. Natural numbers are counting numbers and the counting process never ends. So, the largest nature number is not known. Thus, statement (2) is false. Thre is no natural number between two consecutive natural numbers. So, statement (3) is false.

652. All natural numbers and 0 are called the ......... numbers.

  1. A. rational
  2. B. integer
  3. C. whole
  4. D. prime
Answer: whole
Explanation: All natural numbers and 0 are called the whole numbers.
653. What is the minimum number of four digits formed by using the digits 2, 4, 0, 7 ?
  1. A. 2047
  2. B. 2247
  3. C. 2407
  4. D. 2470
Answer: 2047
Explanation: Required number = 2047.
654. The smallest number of 5 digits beginning with 3 and ending with 5 will be
  1. A. 31005
  2. B. 30015
  3. C. 30005
  4. D. 30025
Answer: 30005
Explanation: Required number = 30005.
655. If the largest three-digit number is subtracted from the smallest five-digit number, then the remainder is
  1. A. 1
  2. B. 9000
  3. C. 9001
  4. D. 90001
Answer: 9001
Explanation: Required difference = (10000 – 999) = 9001.

656. The sum of the greatest and smallest number of five digits is

  1. A. 11,110
  2. B. 10,999
  3. C. 109,999
  4. D. 111,110
Answer: 109,999
Explanation: Required sum = (99999 + 10000) = 109999.
657. The difference between the local value and the face value of 7 in the numeral 32675149 is
  1. A. 5149
  2. B. 64851
  3. C. 69993
  4. D. 75142
Answer: 69993
Explanation: Difference between the local value and the face value of 7 in the given numeral = (70000 – 7) = 69993.
658. The difference between the place values of 7 and 3 in the number 527435 is
  1. A. 4
  2. B. 5
  3. C. 45
  4. D. 6970
Answer: 6970
Explanation: Difference between the place values of 7 and 3 in given numeral = (7000 – 30) = 6970.

659. The sum of the place values of 3 in the number 503535 is

  1. A. 6
  2. B. 60
  3. C. 3030
  4. D. 3300
Answer: 3030
Explanation: Sum of the place values of 3 = (3000 + 30) = 3030.

660. The face value of 8 in the number 458926 is

  1. A. 8
  2. B. 1000
  3. C. 8000
  4. D. 8926
Answer: 8
Explanation: The face value of 8 in the given numeral is 8.

661. What is the place value of 5 in 3254710?

  1. A. 5
  2. B. 10000
  3. C. 50000
  4. D. 54710
Answer: 50000

Explore More Practice Topics and Quizzes