Practice question set with answers. Use deep links to save questions.
649 questions loaded. Showing page 2 of 9 for fast crawlable revision and deep linking.
81. Which of the following letter-clusters will replace the question mark (?) in the given series? YKS, VHP, SEM, ?, MYG
- A. PDI
- B. PCK
- C. QBJ
- D. PBJ
Answer: PBJ
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'QBJ' correctly replaces the question mark (?).
82. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 12, 18, 21, 27, 30, ?
- A. 33
- B. 39
- C. 34
- D. 36
Answer: 36
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '34' correctly replaces the question mark (?).
83. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 6, 15, 42, ?, 366, 1095
- A. 125
- B. 123
- C. 129
- D. 126
Answer: 123
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '126' correctly replaces the question mark (?).
84. Which letter-cluster will replace the question mark (?) in the following letter-cluster series? SWA, CGK, MQU, ?
- A. XAE
- B. WZC
- C. VZD
- D. WAE
Answer: WAE
Explanation: In the letter series SWA, CGK, MQU, each term advances by (+10, +10, +10) in alphabetical position, giving 'WAE'.
85. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 3, 7, 22, 45, 136, ?, 820
- A. 293
- B. 517
- C. 273
- D. 409
Answer: 273
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '409' correctly replaces the question mark (?).
86. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 2, 3, 6, 10, 17, ?
- A. 30
- B. 25
- C. 28
- D. 27
Answer: 28
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '27' correctly replaces the question mark (?).
87. Which letter-cluster will replace the question mark (?) in the following series? BDF, HKN, PRT, VYB, DFH, ?
- A. JMP
- B. KNQ
- C. JLN
- D. JLK
Answer: JMP
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) 'JLK' correctly replaces the question mark (?).
88. Which of the following letter clusters will replace the question mark (?) in the given series? HQMR, IRLQ, JSKP, KTJO, ?
- A. LUIN
- B. LUJO
- C. MUJN
- D. MUIO
Answer: LUIN
Explanation: In the letter series HQMR, IRLQ, JSKP, KTJO, each term advances by (+1, +1, -1, -1) in alphabetical position, giving 'LUIN'.
89. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 21, 26, 41, 76, 141, ?
- A. 217
- B. 203
- C. 177
- D. 246
Answer: 246
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '203' correctly replaces the question mark (?).
90. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 27, 29, 32, 37, 44, 55, 68, ?
- A. 85
- B. 71
- C. 80
- D. 90
Answer: 85
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '90' correctly replaces the question mark (?).
91. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 50, 86, ?, 127, 136, 140, 141
- A. 123
- B. 99
- C. 111
- D. 103
Answer: 111
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '123' correctly replaces the question mark (?).
92. Which of the following letter-clusters will replace the question mark (?) in the given series? FUV , IXW, LAX, ?, RGZ
- A. PCY
- B. PCX
- C. ODY
- D. OCW
Answer: ODY
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'PCY' correctly replaces the question mark (?).
93. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series ? 11, 22, 25, ?, 105, 630
- A. 29
- B. 55
- C. 75
- D. 100
Answer: 100
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '55' correctly replaces the question mark (?).
94. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 86, 74, 84, 76, ?, 78, 80
- A. 80
- B. 82
- C. 78
- D. 84
Answer: 82
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '78' correctly replaces the question mark (?).
95. Which letter-cluster will replace the question mark (?) in the following letter-cluster series? GJM, QTW, ADG, ?
- A. KOR
- B. JNR
- C. KNQ
- D. JMP
Answer: KNQ
Explanation: In the letter series GJM, QTW, ADG, each term advances by (+10, +10, +10) in alphabetical position, giving 'KNQ'.
96. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 2, 12, 30, 56, 90, 132, ?
- A. 180
- B. 184
- C. 186
- D. 182
Answer: 182
Explanation: First differences are [10, 18, 26, 34, 42] (increasing by +8 each step); next difference is +50, so 132 + (50) = 182.
97. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 55, 68, 82, ?, 113, 130
- A. 97
- B. 104
- C. 94
- D. 90
Answer: 97
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '97' correctly replaces the question mark (?).
98. Which of the following letter-clusters will replace the question mark (?) in the given series? YTM, AQQ, CNU, ?, GHC
- A. ELZ
- B. EKY
- C. DLY
- D. EKX
Answer: EKY
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) 'EKY' correctly replaces the question mark (?).
99. Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series? 68, 77, 89, 105, ?, 153
- A. 126
- B. 130
- C. 141
- D. 120
Answer: 126
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '141' correctly replaces the question mark (?).
100. Which letter cluster will replace the question mark (?) in the following letter series? TPM, IEB, XTQ, ?
- A. MIF
- B. MIE
- C. NJF
- D. NJG
Answer: MIF
Explanation: In the letter series TPM, IEB, XTQ, each term advances by (-11, -11, -11) in alphabetical position, giving 'MIF'.
101. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 168, 168, 84, 28, ?
- A. 4
- B. 7
- C. 12
- D. 14
Answer: 7
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '7' correctly replaces the question mark (?).
102. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 4, 6, 9, 14, 23, 40, ?
- A. 72
- B. 73
- C. 71
- D. 74
Answer: 73
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '74' correctly replaces the question mark (?).
103. Which number will replace the question mark (?) in the following series? 11, 13, 16, 26, 41, 67, 102, ?
- A. 251
- B. 215
- C. 152
- D. 125
Answer: 152
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '125' correctly replaces the question mark (?).
104. Select the number that does NOT belong to the given number series. 39, 46, 60, 82, 109, 144
- A. 82
- B. 109
- C. 46
- D. 39
Answer: 82
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '46' correctly replaces the question mark (?).
105. Select the combination of letters that when sequentially placed in the blanks of the given letter series will complete the series. c _ _ d _ k n d _ k _ d c
- A. knncc
- B. knccn
- C. kcncn
- D. nkcdn
Answer: knccn
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'kcncn' correctly replaces the question mark (?).
106. Select the number that can replace the question mark (?) in the given number series. 15, 19, 28, 44, ?, 105
- A. 69
- B. 72
- C. 64
- D. 76
Answer: 69
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '69' correctly replaces the question mark (?).
107. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 117, 98, 80, ?, 47, 32
- A. 75
- B. 63
- C. 55
- D. 58
Answer: 63
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '63' correctly replaces the question mark (?).
108. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 6, 11, 18, 27, 38, ?
- A. 51
- B. 49
- C. 54
- D. 53
Answer: 51
Explanation: First differences are [5, 7, 9, 11] (increasing by +2 each step); next difference is +13, so 38 + (13) = 51.
109. Which letter-cluster will replace the question mark (?) in the following letter-cluster series? VSP, NKH, FCZ, ?
- A. WUS
- B. XVS
- C. XUR
- D. WTQ
Answer: XUR
Explanation: In the letter series VSP, NKH, FCZ, each term advances by (-8, -8, -8) in alphabetical position, giving 'XUR'.
110. Which number will replace the question mark (?) in the following number series? 128, 116, 126, 118, 124, ?
- A. 118
- B. 120
- C. 122
- D. 124
Answer: 120
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '124' correctly replaces the question mark (?).
111. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. CLAP, HLVP, HQVK, MQQK, ?
- A. MLQP
- B. RQLK
- C. HQVK
- D. MVQF
Answer: MVQF
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'MLQP' correctly replaces the question mark (?).
112. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 4096, 1024, 256, 64, ?
- A. 30
- B. 16
- C. 8
- D. 28
Answer: 16
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '8' correctly replaces the question mark (?).
113. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. ROAD, SMDZ, TKGV , UIJR, ?
- A. VHON
- B. VHNO
- C. VFNM
- D. VGMN
Answer: VGMN
Explanation: In the letter series ROAD, SMDZ, TKGV, UIJR, each term advances by (+1, -2, +3, -4) in alphabetical position, giving 'VGMN'.
114. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 3, 20, 38, 52, 75, 82, 114, ?
- A. 118
- B. 104
- C. 110
- D. 101
Answer: 110
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '118' correctly replaces the question mark (?).
115. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. MEND, PHJZ, SKFV , VNBR, ?
- A. YQZM
- B. YQXN
- C. YJYN
- D. YRXO
Answer: YQXN
Explanation: In the letter series MEND, PHJZ, SKFV, VNBR, each term advances by (+3, +3, -4, -4) in alphabetical position, giving 'YQXN'.
116. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 18, 29, 42, 59, 78, 101, ?
- A. 130
- B. 121
- C. 125
- D. 137
Answer: 130
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '121' correctly replaces the question mark (?).
117. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. YTUQ, XVRU, ?, VZLC, UBIG
- A. WXPY
- B. WXOY
- C. WYOY
- D. WYOX
Answer: WXOY
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) 'WYOX' correctly replaces the question mark (?).
118. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 28, 18, 12, 8, ?
- A. 2
- B. 4
- C. 3
- D. 5
Answer: 4
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '5' correctly replaces the question mark (?).
119. Select the letter from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. Y , S, N, J, ?
- A. E
- B. G
- C. H
- D. F
Answer: G
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'E' correctly replaces the question mark (?).
120. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. ZVG, XRI, VNK, TJM, RFO, ?
- A. QDP
- B. QBR
- C. PBQ
- D. PAR
Answer: PBQ
Explanation: In the letter series ZVG, XRI, VNK, TJM, RFO, each term advances by (-2, -4, +2) in alphabetical position, giving 'PBQ'.
121. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 11, 13, 19, 49, 109, 239, ?
- A. 449
- B. 494
- C. 394
- D. 349
Answer: 449
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '449' correctly replaces the question mark (?).
122. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. PND, QKI, RHN, SES, ?
- A. SCX
- B. TXB
- C. TBX
- D. SXC
Answer: TBX
Explanation: In the letter series PND, QKI, RHN, SES, each term advances by (+1, -3, +5) in alphabetical position, giving 'TBX'.
123. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 13, 26, 52, 104, ?
- A. 152
- B. 230
- C. 196
- D. 208
Answer: 208
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '230' correctly replaces the question mark (?).
124. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. DVG, ITM, NRS, SPY ,?
- A. WNF
- B. XNE
- C. WOE
- D. XOF
Answer: XNE
Explanation: In the letter series DVG, ITM, NRS, SPY, each term advances by (+5, -2, +6) in alphabetical position, giving 'XNE'.
125. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 18, 3, 36, 6, 54, 9, ?
- A. 12
- B. 89
- C. 90
- D. 72
Answer: 72
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '90' correctly replaces the question mark (?).
126. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. MCN, NCO, OCP, PCQ, ?
- A. QCR
- B. PQR
- C. OCQ
- D. PCS
Answer: QCR
Explanation: In the letter series MCN, NCO, OCP, PCQ, each term advances by (+1, +0, +1) in alphabetical position, giving 'QCR'.
127. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 121, 169, 225, 289, ?
- A. 410
- B. 305
- C. 398
- D. 361
Answer: 361
Explanation: First differences are [48, 56, 64] (increasing by +8 each step); next difference is +72, so 289 + (72) = 361.
128. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. CUH, HQK, MMN, RIQ, ?
- A. UDS
- B. WET
- C. VGT
- D. XFS
Answer: WET
Explanation: In the letter series CUH, HQK, MMN, RIQ, each term advances by (+5, -4, +3) in alphabetical position, giving 'WET'.
129. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 6, 6, 8, 24, 28, 140, ?
- A. 145
- B. 148
- C. 146
- D. 144
Answer: 146
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '144' correctly replaces the question mark (?).
130. Select the option in which the numbers are related in the same way as are the numbers of the following set. NZK, MBH, LDE, KFB, ?
- A. JHZ
- B. JHY
- C. HIY
- D. JHX
Answer: JHY
Explanation: In the letter series NZK, MBH, LDE, KFB, each term advances by (-1, +2, -3) in alphabetical position, giving 'JHY'.
131. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 17, 20, 80, 85, ?, 517
- A. 504
- B. 412
- C. 213
- D. 510
Answer: 510
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '213' correctly replaces the question mark (?).
132. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. DOWN, CRRU, BUMB, AXHI, ?
- A. ZACP
- B. APCZ
- C. ACPZ
- D. CAPZ
Answer: ZACP
Explanation: In the letter series DOWN, CRRU, BUMB, AXHI, each term advances by (-1, +3, -5, +7) in alphabetical position, giving 'ZACP'.
133. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. ABD, CEI, EHN, ?
- A. GKS
- B. GIM
- C. FJR
- D. GHJ
Answer: GKS
Explanation: In the letter series ABD, CEI, EHN, each term advances by (+2, +3, +5) in alphabetical position, giving 'GKS'.
134. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 215, 231, 256, 292, ?
- A. 369
- B. 341
- C. 328
- D. 402
Answer: 341
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '369' correctly replaces the question mark (?).
135. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. TALT, YAGT, YFGO, DFBO, DKBJ, ?
- A. DPBE
- B. IKWJ
- C. IJKW
- D. BDEP
Answer: IKWJ
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'IJKW' correctly replaces the question mark (?).
136. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 5, 11, 25, 55, 117, 243, ?
- A. 479
- B. 473
- C. 497
- D. 437
Answer: 497
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '479' correctly replaces the question mark (?).
137. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 24, 48, 51, 204, 209, ?
- A. 1254
- B. 104
- C. 215
- D. 416
Answer: 1254
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '215' correctly replaces the question mark (?).
138. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. WUW, TSV , QQU, NOT, ?
- A. JNT
- B. LNT
- C. MNS
- D. KMS
Answer: KMS
Explanation: In the letter series WUW, TSV, QQU, NOT, each term advances by (-3, -2, -1) in alphabetical position, giving 'KMS'.
139. Select the letter from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. P, N, J, H, ?
- A. B
- B. E
- C. D
- D. C
Answer: D
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) 'D' correctly replaces the question mark (?).
140. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 37, 52, 74, 104, 143, ?
- A. 168
- B. 202
- C. 176
- D. 192
Answer: 192
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '192' correctly replaces the question mark (?).
141. Select the letter from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. B, E, G, J, L, ?
- A. O
- B. N
- C. P
- D. Q
Answer: O
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) 'Q' correctly replaces the question mark (?).
142. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 5, 13, 22, 34, 51, 75, 108, 152, ?
- A. 290
- B. 203
- C. 230
- D. 209
Answer: 209
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '290' correctly replaces the question mark (?).
143. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. GCB, JHE, MMH, PRK, ?
- A. RVM
- B. SXM
- C. TXO
- D. SWN
Answer: SWN
Explanation: In the letter series GCB, JHE, MMH, PRK, each term advances by (+3, +5, +3) in alphabetical position, giving 'SWN'.
144. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. THME, WKJB, ZNGY , CQDV , ?
- A. FUAS
- B. FTBS
- C. FTAR
- D. FTAS
Answer: FTAS
Explanation: In the letter series THME, WKJB, ZNGY, CQDV, each term advances by (+3, +3, -3, -3) in alphabetical position, giving 'FTAS'.
145. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. UTMD, QXIH, MBEL, IFAP, ?
- A. EKWU
- B. EKXT
- C. EJWT
- D. DJVT
Answer: EJWT
Explanation: In the letter series UTMD, QXIH, MBEL, IFAP, each term advances by (-4, +4, -4, +4) in alphabetical position, giving 'EJWT'.
146. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 29, 30, 38, 65, 129, ?
- A. 265
- B. 254
- C. 229
- D. 234
Answer: 254
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '254' correctly replaces the question mark (?).
147. Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. CMQR, BONV , AQKZ, ZSHD, ?
- A. YVEI
- B. YUEH
- C. ZVGH
- D. ZUDH
Answer: YUEH
Explanation: In the letter series CMQR, BONV, AQKZ, ZSHD, each term advances by (-1, +2, -3, +4) in alphabetical position, giving 'YUEH'.
148. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 24, 35, 51, 73, 102, ?
- A. 151
- B. 139
- C. 131
- D. 149
Answer: 139
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '149' correctly replaces the question mark (?).
149. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 25, 26, 53, 160, 641, ?
- A. 3403
- B. 3202
- C. 2908
- D. 3206
Answer: 3206
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '2908' correctly replaces the question mark (?).
150. Select the number among the given options that can replace the question mark(?) in the following series. 7, 10, 18, 29, ?, 78
- A. 54
- B. 45
- C. 48
- D. 51
Answer: 48
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '45' correctly replaces the question mark (?).
151. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 46, 47, 94, 97, 388, ?
- A. 398
- B. 393
- C. 419
- D. 411
Answer: 393
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '398' correctly replaces the question mark (?).
152. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 59, 59, 61, 183, 187, ?
- A. 935
- B. 632
- C. 876
- D. 705
Answer: 935
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '935' correctly replaces the question mark (?).
153. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 89, 79, 71, ?, 53, 43
- A. 61
- B. 67
- C. 69
- D. 63
Answer: 61
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (c) '69' correctly replaces the question mark (?).
154. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 8, 11, 17, 26, 38, ?
- A. 53
- B. 56
- C. 50
- D. 58
Answer: 53
Explanation: First differences are [3, 6, 9, 12] (increasing by +3 each step); next difference is +15, so 38 + (15) = 53.
155. Select the number that can replace the question mark (?) in the following series. 1, 2, 10, 37, ? , 226
- A. 101
- B. 89
- C. 98
- D. 73
Answer: 101
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '73' correctly replaces the question mark (?).
156. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 8, 24, 48, 80, ?, 168
- A. 122
- B. 116
- C. 120
- D. 118
Answer: 120
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '116' correctly replaces the question mark (?).
157. Select the combination of letters that when sequentially placed in the blanks of the given letter series will complete the series. a _ bcd _ _ aabc _ dea _ _ cd _ e
- A. adebdda
- B. adedabd
- C. adabded
- D. dabdade
Answer: adedabd
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) 'adebdda' correctly replaces the question mark (?).
158. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 5, 9, 16, 31, 60, 119, ?
- A. 436
- B. 326
- C. 236
- D. 346
Answer: 236
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (b) '326' correctly replaces the question mark (?).
159. Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series. 7, 9, 14, 24, ?, 67
- A. 45
- B. 37
- C. 41
- D. 43
Answer: 41
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (a) '45' correctly replaces the question mark (?).
160. Which of the following numbers does NOT belong to the group? 423, 171, 801, 900, 701
- A. 171
- B. 701
- C. 801
- D. 423
Answer: 701
Explanation: Following the sequential progression rule of the given series, option (d) '423' correctly replaces the question mark (?).