👥 Exam-preparation support for aspirants across India.🔔 Free UPSC syllabus, quizzes and class videos.✓ SSC CGL eligibility guide is live in Vidyarthi Kendra.
IUC Academy logoIUC AcademyHome

Mensuration MCQ Practice

Practice question set with answers. Use deep links to save questions.

Quiz App / Mensuration

1059 questions loaded. Showing page 9 of 14 for fast crawlable revision and deep linking.

641. Find the length of the longest rod that can be placed in a room 16 m long, 12 m broad and 2 10 m 3 high.
  1. A. 1 22 m 3
  2. B. 2 22 m3
  3. C. 23 m
  4. D. 68 m
Answer: 2 22 m3
642. The length of the longest rod that can be placed in a room of dimensions 10 m × 10 m × 5 m is
  1. A. 15 3
  2. B. 15
  3. C. 10 2
  4. D. 53
Answer: 15
643. A cuboidal water tank contains 216 litres of water. Its depth is 1 3 of its length and breadth is 11 of 23 of the difference between length and depth. The length of the tank is
  1. A. 2 dm
  2. B. 6 dm
  3. C. 18 dm
  4. D. 72 dm
Answer: 18 dm
644. A rectangular water reservoir contains 42000 litres of water. If the length of reservoir is 6 m and breadth of the reservoir is 3.5 m, then the depth of the reservoir will be
  1. A. 2 m
  2. B. 5 m
  3. C. 6 m
  4. D. 8 m
Answer: 2 m
646. What is the area of the given right-angled triangle? I. Length of the hypotenuse is 5 cm. II. Perimeter of the triangle is four times its base. III. One of the angles of the triangle is 60°.
  1. A. II only
  2. B. III only
  3. C. II or III only
  4. D. II and III both
Answer: II or III only
647. What is the area of the given rectangle ? I. Perimeter of the rectangle is 60 cm. II. Breadth of the rectangle is 12 cm. III. Sum of two adjacent sides is 30 cm.
  1. A. I only
  2. B. II only
  3. C. III only
  4. D. I or III only
Answer: I or III only
Explanation: From I and II, we can find the length and breadth of the rectangle and therefore the area can be obtained. So, III is redundant. Also, from II and III, we can find the length and breadth and therefore the area can be obtained. So, I is redundant. ∴ Correct answer is (e).
648. What is the cost of painting the two adjacent walls of a hall at ₹ 5 per m2 which has no windows or doors ? I.The area of the hall is 24 sq. m. II. The breadth, length and height of the hall are in the ratio of 4 : 6 : 5 respectively. III. Area of one wall is 30 sq. m.
  1. A. I only
  2. B. II only
  3. C. III only
  4. D. Either I or III
Answer: III only
Explanation: From II, let l = 4x, b = 6x and h = 5x. Then, area of the hall = (24x2) m2. From I Area of the hall = 24 m2. From II and I, we get 24x2 = 24 ⇔ x = 1. ∴ l = 4 m, b = 6 m and h = 5 m. Thus, area of two adjacent walls = [(l × h) + (b × h)] m2 can be found out and so the cost of painting two adjacent walls may be found out. Thus, III is redundant. ∴ Correct answer is (c).
649. What will be the cost of painting the four walls of a room with length, width and height 5 metres, 3 metres and 8 metres respectively? The room has one door and one window. I. Cost of painting per square metre is ₹ 25. II. Area of window is 2.25 sq. metres which is half of the area of the door. III. Area of the room is 15 sq. metres.
  1. A. I only
  2. B. II only
  3. C. III only
  4. D. II or III
Answer: III only
Explanation: Area of 4 walls = [2(5 + 3) × 8] m = 128 m2. II. Area to be painted = [128 – (2.25 + 2.25 × 2)] m2 = 121.25 m2. From I and II, we get : Cost of painting = ₹ (121.25 × 25) = ₹ 3031.25. Thus, only I and II are required while III is redundant. ∴ Correct answer is (c).
650. What is the area of the isosceles triangle ? I. Perimeter of the isosceles triangle is 18 metres. II. Base of the triangle is 8 metres. III. Height of the triangle is 3 metres.
  1. A. I and II only
  2. B. II and III only
  3. C. I and III only
  4. D. II, and either I or III only
Answer: II, and either I or III only
651. What is the area of the equilateral triangle ? I. Length of the perpendicular from one of the vertices to the opposite side is x cm. II. Length of each side of the triangle is y cm. III. Perimeter of the triangle is z cm.
  1. A. Any one of the three
  2. B. Any two of the three
  3. C. I and either II and III
  4. D. All I, II and III
Answer: Any one of the three
652. A path runs around a rectangular lawn. What is the width of the path ? I. The length and breadth of the lawn are in the ratio of 3 : 1 respectively. II. The width of the path is ten times the length of the lawn. III. The cost of gravelling the path @ ₹ 50 per m2 is ₹ 8832.
  1. A. All I, II and II
  2. B. III, and either I or II
  3. C. I and III only
  4. D. II and III only
Answer: All I, II and II
653. What is the area of a right-angled triangle ? (M.A.T., 2007) I. The perimeter of the triangle is 30 cm. II.The ratio between the base and the height of the triangle is 5 : 12. III.The area of the triangle is equal to the area of a rectangle of length 10 cm.
  1. A. I and II only
  2. B. II and III only
  3. C. I and III only
  4. D. III, and either I or II only
Answer: I and II only
654. What is the cost of flooring the rectangular hall ? (M.A.T. 2006, R.B.I., 2002) I. Length and breadth of the hall are in the respec-tive ratio of 3 : 2. II. Length of the hall is 48 m and cost of flooring is ₹ 85 per sq. m. III. Perimeter of the hall is 160 m and cost of flooring is ₹ 85 per sq. m.
  1. A. I and II only
  2. B. II and III only
  3. C. III only
  4. D. Any two of the three
Answer: Any two of the three
Explanation: I. Let l = 3x metres and b = 2x metres. II. l = 48 m, Rate of flooring = ₹ 85 per m2. III. 2 (l + b) = 160 ⇔ l + b = 80, Rate of flooring = ₹ 85 per m2. From I and II, we get 3x = 48 ⇔ x = 16. ∴ l = 48 m, b = 32 m ⇒ Area of floor = (48 × 32) m2. ∴ Cost of flooring = ₹ (48 × 32 × 85). Thus, I and II give the answer. From II and III, we get: l = 48 m, b = (80 – 48) m = 32 m. ∴ Area of floor and cost of flooring is obtained. Thus, II and III give the answer. From III and I, we get: 3x + 2x = 80 ⇔ 5x = 80 ⇔ x = 16. ∴ l = (3 × 16) m = 48 m and b = (2 × 16) m = 32 m. ∴ Area of floor and the cost of flooring is obtained. Thus, III and I give the answer. Hence, any two of the three will give the answer. ∴ Correct answer is (e).
655. What is the length of the diagonal of the given rectangle? I. The perimeter of the rectangle is 34 cm. II. The difference between the length and breadth is 7 cm. III. The length is 140% more than the breadth.
  1. A. Any two of the three
  2. B. All I, II and III
  3. C. I, and either II or III
  4. D. I and II only
Answer: Any two of the three
Explanation: I. 2 (l + b) = 34 ⇒ l + b = 17 ...(i) II. (l – b) = 7 ...(ii) III. l = (100 + 140)% of b ⇒ 240 0 100 lb −= ⇒ 100l – 240b = 0 ⇒ 5l – 12b = 0 ...(iii) These are 3 equations in l and b. We may solve them pairwise. ∴ Any two of the three will give the answer. So, Cor-rect answer is (a).
656. What is the area of the right-angled triangle ? (Bank P.O., 2009) I. Base of the triangle is X cm. II. Height of the triangle is Y cm. III. Hypotenuse of the triangle is Z cm. (a) Only I and II (b) Only II
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Explanation: Area of triangle = 1 Base × Height. 2 × The above formula can be used if we know any two of the base, height and hypotenuse of the triangle. Thus, any two of the three, together give the answer. ∴ Correct answer is (d).
657. What is the area of the square? (Bank P.O., 2006) I. Measure of diagonal of the square is given. II. Measure of one side of the square is given. III. Perimeter of the square is given.
  1. A. Only II
  2. B. Only III
  3. C. Only I and III
  4. D. Any one of the three
Answer: Any one of the three
658. What is the area of the hall ? I. Material cost of flooring per square metre is ₹ 2.50. II. Labour cost of flooring the hall is ₹ 3500. III. Total cost of flooring the hall is ₹ 14,500.
  1. A. I and II only
  2. B. II and III only
  3. C. All I, II and III
  4. D. Any two of the three
Answer: All I, II and III
659. What is the area of rectangular field ? I. The perimeter of the field is 110 metres. II. The length is 5 metres more than the width. III. The ratio between length and width is 6 : 5 respectively.
  1. A. I and II only
  2. B. Any two of the three
  3. C. All I, II and III
  4. D. I, and either II or III only
Answer: Any two of the three
Explanation: I. 2 (l + b) = 110 ⇒ l + b = 55. II. l = (b + 5) ⇒ l – b = 5. III. 5 6 l b = ⇒ 5l – 6b = 0 These are three equations in l and b. We may solve them pairwise. ∴ Any two of the three will give the answer. So Correct answer is (b).
660. There are two concentric circles C2 and C2 with radii r1 and r2. The circles are such that C1 fully encloses C1. Then, what is the radius of C1 ? I. The difference of their circumferences is k cm. II. The difference of their areas is m sq. cm.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
661. The diameter of the rear wheel of a vehicle is 1.2 m. What is the diameter of the front wheel? I. Front wheel makes 240 revolutions while rear wheel makes 80. II. In 240 revolutions, the front wheel covers a dis-tance of 5 301 7 m.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
662. What will be the cost of painting the inner walls of a room if the rate of painting is ₹ 20 per square foot ? I. Circumference of the floor is 44 feet. II. The height of the wall of the room is 12 feet.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Explanation: I. Gives, 2πR = 44. II. Gives, H = 12. ∴ A = 2πRH = (44 × 12). Cost of painting = ₹ (44 × 12 × 20). Thus, I and II together give the answer. ∴ Correct answer is (e).
663. What is the height of the triangle ? I. The area of the triangle is 20 times its base. II. The perimeter of the triangle is equal to the perimeter of a square of side 10cm.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
Explanation: I. A = 20 × B ⇒ 1 20 40. 2 × =×⇒ = B×H B H ∴ I alone gives the answer. II. gives, perimeter of the triangle = 40 cm. This does not give the height of the triangle. ∴ Correct answer is (a).
664. Is the area of circular region X greater than the area of circular region Y ? I. The circumference of X is greater than the cir-cumference of circle Z and the circumference of Z is less than the circumference of Y. II. The radius of X is greater that the radius of Y.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
Explanation: I. From the given information, the circumference of circles x and y and hence their radii cannot be compared. II. 22 rr r r XY X Y > ⇒ π >π ⇒ area of circle X > area of circle Y Thus, II alone gives the answer. ∴ Correct answer is (b).
665. What is the height of a right-angled triangle? (M.A.T., 2005) I. The area of the right-angled triangle is equal to the area of a rectangle whose breadth is 12 cm. II. The length of the rectangle is 18 cm.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Explanation: Using both I and II, we have: Area of right-angled triangle = Area of rectangle = (18 × 12) cm2 = 216 cm2. But, we can’t find the height of the triangle unless the base is given. Thus,. even both I and II together do not give the answer. ∴ Correct answer is (d).
666. Determine the perimeter of the square. I. A circle is inscribed in the square. II. The area of the circle is 36p.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Explanation: Let the radius of the circle be r and the side of the square be a. I. Diameter of the circle = side of the square i.e. 2r = a. II. pr2 = 36 p ⇒ r2 = 36 ⇒ r = 6. Using both I and II, we have : a = 12 units. ∴ Perimeter of the square = (4 × 12) units= 48 units. Thus, both I and II together give the answer. ∴ Correct answer is (e).
667. The area of a rectangle is equal to the area of a circle. What is the length of the rectangle ? I. The radius of the circle is equal to the breadth of the rectangle. II. The perimeter of the rectangle is 14 cm more than that of the circle.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
668. What is the perimeter of the rectangle ABCD? I. Area of the circle is 38.5 sq. cm. II. AB = 10 cm.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
669. What is the perimeter of a semi-circle? (Bank P.O., 2010) I. The radius of the semi-circle is equal to half the side of a square. II. The area of the square is 196 sq. cm.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
670. What is the area of the circle ? I. An arc of length 4 cm subtends an angle of 60° at the centre. II. A chord of length 5 cm subtends an angle of 90° at the centre.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
671. What is the area of the rectangle ? I. The difference between the sides is 5 cm. II. The measure of its diagonal is 10 cm.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
672. What is the length of the line SQ which is the diagonal of a square as well as the diameter of a circle? I. All the four vertices of the square lie on the circumference of the circle. II. The numerical value of the area of the circle is twice the length of SQ.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
673. What is the area of the right-angled triangle? (Bank Recruitment, 2009) I. Height of the triangle is three-fourths of the base. II. Hypotenuse of the triangle is 5 metres.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
674. What will be the cost of gardening a strip of land inside around a circular field, at the rate of ₹ 85 per sq. metre ? I. The area of the field is 1386 sq. metres. II. Breadth and length of the field are in the ratio of 3 : 5 respectively.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
675. The area of a rectangle is equal to the area of a right-angled triangle. What is the length of the rectangle? I. The base of the triangle is 40 cm. II. The height of the triangle is 50 cm.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Explanation: Given : Area of rectangle = Area of a right-angled triangle ⇒ 1 2 l b B×H ×= × I. gives, B = 40 cm. II. gives, H = 50 cm. Thus, to find l, we need b also, which is not given. ∴ Given data is not sufficient to give the answer. ∴ Correct answer is (d).
676. Area of a square is equal to the area of a circle. What is the circumference of the circle ? I. The diagonal of the square is x inches. II. The side of the square is y inches.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
Explanation: I. Area of the circle = Area of the square = 1 2 2 x sq. inches. ⇒ 2 2 2 1 . 22 2 x x π= ⇒ = = rx r π π ∴ Circumference of the circle = 2πr, which can be obtained. ∴I alone gives the answer. II. Area of the circle = Area of the square = y2 sq. inches ⇒ 22 . y π= ⇒ = ry r π ∴ Circumference of the circle = 2πr, which can be obtained. Thus, II alone gives the answer. ∴ Correct answer is (c).
677. A rectangular field is 40 yards long. Find the area of the field. (M.B.A., 2006) I. A fence around the outside of the field is 140 yards long. II. The distance from one corner of the field to the opposite corner is 50 yards.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
678. What is the area of the circle ? (Bank P.O., 2009) I. Perimeter of the circle is 88 cm. EXER Y Y II. Diameter of the circle is equal to the side of the square having area 784 sq.cm.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
679. The area of a playground is 15400 square metres. What is its perimeter? I. It is a circular playground. II. It costs ₹ 30800 to clean the playground @ ₹ 2 per sq. ft.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
680. What is the area of the rectangle ? I. The ratio of the length and the breadth is 3 : 2. II. The area of the rectangle is 3.6 times its perimeter.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
681. The area of a playground is 1600 m2. What is its perimeter ? I. It is a perfect square playground. II. It costs ₹ 3200 to put a fence around the play-ground at the rate of ₹ 20 per metre.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
682. What is the area of the plot ? I. The perimeter of the plot is 208 metres. II. The length is more than the breadth by 4 metres.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Explanation: I. P = 208 m. II. Let breadth = x metres. Then, length = (x + 4) m. ∴ P = [2{x + (x + 4)}] m = (4x + 8) m. Using both I and II, we have: 4x + 8 = 208 ⇒ 4x = 200 ⇒ x = 50. Hence area = (50 × 54) m2 = 2700 m2. Thus, both I and II are required. ∴ Correct answer is (e).
683. What is the area of the square ? (Bank P.O., 2008) I. One side of the square is 21 cm. II. The perimeter of the square is 84 cm.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
684. Is the perimeter of a certain rectangular park greater than 50 metres ? I. The two shorter sides of the park are each 15 metres long. II. The length of the park is 5 metres greater than the width of the park.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
Explanation: I. Since b = 15 m, So l > 25 m. So, (l + b) > 30 m ⇒ 2(l + b) > 60 m. ∴ I alone gives the answer. Hence, correct answer is (a).
685. What is the area of the rectangular plot ? (Bank P.O., 2009) I. The length of the plot is 375 metres. II. The length of the plot is thrice its breadth.
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
Answer: If the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.
686. A hall 50m long and 45m broad is to be paved with square tiles. Find the largest tile as well as its number in the given options so that the tiles exactly fit in the hall.
  1. A. 36 sq. m and 80 tiles
  2. B. 16 sq m and 80 tiles
  3. C. 25 sq. m and 90 tiles
  4. D. 36 sq. m and 90 tiles
Answer: 25 sq. m and 90 tiles
687. A wire bent into a circle has radius 84 cm. If the same wire is bent into a square, what is the side of the square?
  1. A. 216 cm
  2. B. 133 cm
  3. C. 132 cm
  4. D. 168 cm
Answer: 132 cm
688. The area of a rhombus with side 13 cm and one diagonal 10 cm will be
  1. A. 140 cm2
  2. B. 130 cm2
  3. C. 120 cm2
  4. D. 110 cm2
Answer: 120 cm2
689. What is the area of the circle? I. Perimeter of the circle is 88 cm II. Diameter of the circle is 28 cm
  1. A. If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
  2. B. If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
  3. C. If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
  4. D. If the data given in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Answer: If the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
690. A circular park, 42 m in diameter, has a path 3.5 m wide running around it on the outside. Find the cost of gravelling the path at ₹ 4 per sq. m.
  1. A. ₹ 2048
  2. B. ₹ 1652
  3. C. ₹ 1672
  4. D. ₹ 2002
Answer: ₹ 2002
691. The circumference of a circle is 10% more than the perimeter of a square. If the difference between the area of the circle and that of the square is 216 cm2, how much does the diagonal of the square measure? (in cm)
  1. A. 14 2
  2. B. 14
  3. C. 20
  4. D. 20 2
Answer: 20 2
692. If the total surface area of a cube is 864 square cm, find the volume of the cube:
  1. A. 1728 cm3
  2. B. 1624 cm3
  3. C. 144 cm3
  4. D. 1684 cm3
Answer: 1728 cm3
693. What would be the area of a rectangle whose area is equal to the area of a circle of radius 7 cm?
  1. A. 77 cm2
  2. B. 154 cm2
  3. C. 184 cm2
  4. D. 180 cm2
Answer: 154 cm2
694. The base of an isosceles is 14 cm and its perimeter is 36 cm. Find its area.
  1. A. 42 2 sq. cm.
  2. B. 42 sq. cm
  3. C. 84 sq. cm
  4. D. 48 sq. cm
Answer: 42 2 sq. cm.
695. The base of triangle is 15 cm and height is 12 cm. the height of another triangle of double the area having base 20cm is
  1. A. 22 cm
  2. B. 20 cm
  3. C. 18 cm
  4. D. 10 cm
Answer: 18 cm
696. The diameter of a circle is equal to the perimeter of a square whose area is 3136 cm2. What is the circumference of the circle?
  1. A. 352 cm
  2. B. 704 cm
  3. C. 39424 cm
  4. D. 1024 cm
Answer: 704 cm
Explanation: Area of square = 3136 cm2 Side of squared = 3136 = 56 cm Perimeter of square = 4a = (4 × 56)cm= 224cm = Diameter of circle ∴ Circumference of circle = πd 22 224 704 7 ×= cm
697. A courtyard is 25m long and 16m broad is to be paved with bricks of dimensions 20cm by 10cm. What is the total number of bricks required?
  1. A. 16000
  2. B. 18000
  3. C. 20000
  4. D. 22000
Answer: 20000
698. Four circles having equal radii are drawn with centres at the four corners of a square. Each circle touches the other two adjacent circles. If the remaining area of the square is 168 cm2, what is the size of the radius of the circle?(in centimeters)
  1. A. 14
  2. B. 1.4
  3. C. 35
  4. D. 21
Answer: 14
699. A boundary wall around a rectangular plot costs ₹ 46000 at ₹ 200 per metre. If the breadth and length of the plot are in the ratio 10 : 13, what is its area in square metres?
  1. A. 3750
  2. B. 3250
  3. C. 3000
  4. D. 3900
Answer: 3250
700. The height of a triangle is equal to the perimeter of a square whose diagonal is 82 metre and the base of the same triangle is equal to the side of a square whose area is 729sq. metre. What is the area of the triangle? (In sq. metre)
  1. A. 378
  2. B. 206
  3. C. 472
  4. D. 432
Answer: 432
701. Find the total surface area of a right circular cylinder with base radius 7 cm and height 20 cm.
  1. A. 900 cm2
  2. B. 140 cm2
  3. C. 1000 cm2
  4. D. 1188 cm2
Answer: 1188 cm2
702. A rectangular carpet has an area of 120 m2 and a perimeter of 46 metre. The length of its diagonal is
  1. A. 23 metre
  2. B. 13 metre
  3. C. 17 metre
  4. D. 21 metre
Answer: 17 metre
703. The ratio of circumference and diameter of a circle is 22 : 7. If the circumference be 1 4 7 m. then the radius of the circle is
  1. A. 1 3 m
  2. B. 1 2 m
  3. C. 1 4 m
  4. D. 1m
Answer: 1 4 m
704. The area of a circle whose radius is the diagonal of a square whose area is 4 sq. units is
  1. A. 16π sq. units
  2. B. 4π sq. units
  3. C. 6π sq. units
  4. D. 8π sq. units
Answer: 8π sq. units
705. Area of a rectangle is 150 metre sq. When the breadth of the same rectangle is increased by 2 meter and the length decreased by 5 metre the area of the rectangle decreases by 30 metre square. What is the perimeter of the square whose side are equal to the length of the rectangle?
  1. A. 76 m
  2. B. 72 m
  3. C. 120 m
  4. D. 60 m
Answer: 60 m
706. A plate on square base made of brass is of length x c and width 1 mm. The plate weights 4725gm. If 1 cubic cm of brass weights 8.4 gram. then the value of x is
  1. A. 75
  2. B. 76
  3. C. 72
  4. D. 74
Answer: 75
707. If radius of a circle is 3cm, what is the area of the circle in sq. cm.?
  1. A. 6π
  2. B. 9π
  3. C. 3 2 π
  4. D. 2 9π
Answer: 9π
Explanation: Given: Radius of a circle = 3cm Area of circle = pr2 2 = π× = π 39 sq. cm.
708. Two equal circles are drawn in square in such a way that a side of the square forms diameter of each circle. If the remaining area of the square is 42 cm2. How much will the diameter of the circle measures?
  1. A. 3.5 cm
  2. B. 4 cm
  3. C. 14 cm
  4. D. 7.5 cm
Answer: 14 cm
709. If a circle touching all the n sides of a polygon of perimeter 2p has radius r, then the area of the poly-gon is
  1. A. (p – n)r
  2. B. pr
  3. C. (2p – n)r
  4. D. (p + n)r
Answer: pr
710. The difference between the areas of the circumcircle and the incircle of a regular polygon of n sides with each side of length 2a, is
  1. A. pa2
  2. B. (2n + 1)pa2
  3. C. pna2
  4. D. 2pna2
Answer: pa2
Explanation: Required difference = π× π = =π 2 2 2 (2 ) 4 . 44 a a a
711. Each side of a regular hexagon is 1 cm. The area of the hexagon is
  1. A. 2 3 2 cm
  2. B. 2 4 3 cm
  3. C. 33 2 cm 4
  4. D. 33 2 cm2
Answer: 33 2 cm2
712. A skating champion moves along the circumference of a circle of radius 28 m in 44 sec. How many seconds will it take her to move along the perimeter of a hexagon of side 48 m?
  1. A. 48
  2. B. 68
  3. C. 72
  4. D. 84
Answer: 72
713. A one-rupee coin is placed on a plain paper. How many coins of the same size can be placed round it so that each one touches the centre and adjacent coins?
  1. A. 3
  2. B. 4
  3. C. 6
  4. D. 7
Answer: 6
Explanation: When 3 congruent circles touch each other externally, the triangle formed with their centres is an equilateral triangle. Hence, when a circle is surrounded by identical circles, centres of two consecutive circles make an angle of 60º with the central circle. Thus, six identical circles can sur-round a circle of equal radius.
714. What is the area that can be grazed by the cow if the length of the rope is 12 m?
  1. A. 1 134 sq. m 3 π
  2. B. 121 p sq.m
  3. C. 132 p sq.m
  4. D. 176 sq. m 3 π
Answer: 1 134 sq. m 3 π
715. What is the area that can be grazed by the cow if the length of the rope is 8?
  1. A. 133 6 π sq. m
  2. B. 121 p sq. m
  3. C. 132 p sq. m
  4. D. 176 sq. m 3 π
Answer: 176 sq. m 3 π
716. A kite-shaped quadrilateral of the largest possible area is cut from a circular sheet of paper. If the lengths of the sides of the kite are in the ratio 3 : 3 : 4 : 4, what percentage of the circular sheet is wasted?
  1. A. 34%
  2. B. 39%
  3. C. 42%
  4. D. 47%
Answer: 39%
717. In order to reach his office on time, Mr. Roy goes through the middle passage of a round fort which he takes 14 minutes to pass through. However, on a certain day, due to repairs, the straight road being blocked, he had to take the roundabout way as a result of which he reached his office late. How late was he?
  1. A. 6 min
  2. B. 8 min
  3. C. 12 min
  4. D. 1 7 2 min
Answer: 8 min
718. Four equal circles are described at the four corners of a square so that each touches two of the others. The area enclosed by the circumferences of the circles is 5 13 7 sq. cm. Find the radius of the circle.
  1. A. 2.5 cm
  2. B. 4 cm
  3. C. 6 cm
  4. D. 7.5 cm
Answer: 4 cm
719. Four horses are tethered at four corners of a square plot of side 63 metres so that they just cannot reach one another. The area left ungrazed is
  1. A. 675.5 m2
  2. B. 780.6 m2
  3. C. 785.8 m2
  4. D. 850.5 m2
Answer: 850.5 m2
720. Four circles each of radius ‘a‘ units touch one another. The area enclosed between them in square units is
  1. A. 2 7 a
  2. B. 3a2
  3. C. 2 6 7 a
  4. D. 2 41 7 a
Answer: 2 6 7 a

Explore More Practice Topics and Quizzes