👥 Exam-preparation support for aspirants across India.🔔 Free UPSC syllabus, quizzes and class videos.✓ SSC CGL eligibility guide is live in Vidyarthi Kendra.
IUC Academy logoIUC AcademyHome

Mensuration MCQ Practice

Practice question set with answers. Use deep links to save questions.

Quiz App / Mensuration

1059 questions loaded. Showing page 6 of 14 for fast crawlable revision and deep linking.

401. A right pyramid is on a regular hexagonal base. Each side of the base is 10 m and the height is 60 m. The volume of the pyramid is
  1. A. 5000 m3
  2. B. 5100 m3
  3. C. 5195 m3
  4. D. 5196 m3
Answer: 5196 m3
402. The base of a pyramid is an equilateral triangle of side 1 m. If the height of the pyramid is 4 metres, then the volume is
  1. A. 0.550 m3
  2. B. 0.577 m3
  3. C. 0.678 m3
  4. D. 0.750 m3
Answer: 0.577 m3
403. If a regular square pyramid has a base of side 8 cm and height 30 cm, its volume is
  1. A. 120 cc
  2. B. 240 cc
  3. C. 640 cc
  4. D. 900 cc
Answer: 640 cc
404. What is the volume in cubic cm of a pyramid whose area of the base is 25 sq cm and height 9 cm?
  1. A. 60
  2. B. 75
  3. C. 90
  4. D. 105
Answer: 75
405. A sphere of maximum volume is cut out from a solid hemisphere of radius r. The ratio of the volume of the hemisphere to that of the cut out sphere is :
  1. A. 3 : 2 / 3: 2
  2. B. 4 : 1 / 4: 1
  3. C. 4 : 3 / 4: 3
  4. D. 7 : 4 / 7: 4
Answer: 4 : 1 / 4: 1
406. A solid is in the form of a right circular cylinder with hemispherical ends. The total length of the solid is 35 cm. The diameter of the cylinder is 1 4 of its height. The surface area of the solid is
  1. A. 462 cm2
  2. B. 693 cm2
  3. C. 750 cm2
  4. D. 770 cm2
Answer: 770 cm2
407. A solid cylinder of base radius 7 cm and height 24 cm is surmounted by a cone of the same radius and same vertical height. A hemisphere surmounts the cylinder at the other end. Surface area of the solid will be
  1. A. 527p cm2
  2. B. 609p cm2
  3. C. 707p cm2
  4. D. 805p cm2
Answer: 609p cm2
408. A solid body is made up of a cylinder of radius r and height r, a cone of base radius r and height r fixed to the cylinder’s one base and a hemisphere of radius r to its other base. The total volume of the body (given r = 2) is
  1. A. 8p
  2. B. 16p
  3. C. 32p
  4. D. 64p
Answer: 16p
Explanation: Total volume of the body = Volume of the cylinder + Volume of the cone + Volume of the hemisphere = 22 3 12 .· 33 π +π +π rr r r r = 2pr3 = 2p. (2)3 = 16p.
409. If the radius of the base and height of a cylinder and cone are each equal to r, and the radius of a hemisphere is also equal to r, then the volumes of the cone, cylinder and hemisphere are in the ratio
  1. A. 1 : 2 : 3 / 1: 2: 3
  2. B. 1 : 3 : 2 / 1: 3: 2
  3. C. 2 : 1 : 3 / 2: 1: 3
  4. D. 3 : 2 : 1 / 3: 2: 1
Answer: 1 : 3 : 2 / 1: 3: 2
410. A hemisphere of lead of radius 6 cm is cast into a right circular cone of height 75 cm. The radius of the base of the cone is
  1. A. 1.4 cm
  2. B. 2 cm
  3. C. 2.4 cm
  4. D. 4.2 cm
Answer: 2.4 cm
411. The ratio of the volumes of a hemisphere and a cylinder circumscribing this hemisphere and having a common base is
  1. A. 1 : 2 / 1: 2
  2. B. 2 : 3 / 2: 3
  3. C. 3 : 4 / 3: 4
  4. D. 4 : 5 / 4: 5
Answer: 2 : 3 / 2: 3
412. A water tank open at the top is hemispherical at the bottom and cylindrical above it. If radius of the hemisphere is 12 m and the total capacity of the tank is 3312p m3, then the ratio of the surface areas of the hemispherical and the cylindrical portions is
  1. A. 1 : 1 / 1: 1
  2. B. 3 : 5 / 3: 5
  3. C. 4 : 5 / 4: 5
  4. D. 6 : 5 / 6: 5
Answer: 4 : 5 / 4: 5
413. A hemispherical bowl of internal radius 12 cm con-tains liquid. This liquid is to be filled into cylindrical container of diameter 4 cm and height 3 cm. The number of containers that is necessary to empty the bowl is
  1. A. 80
  2. B. 96
  3. C. 100
  4. D. 112
Answer: 96
414. The external and internal diameters of a hemispheri-cal bowl are 10 cm and 8 cm respectively. What is the total surface area of the bowl?
  1. A. 257.7 cm2
  2. B. 286 cm2
  3. C. 292 cm2
  4. D. 302 cm2
Answer: 286 cm2
415. A hemispherical bowl is made of steel 0.5 cm thick. The inside radius of the bowl is 4 cm. The volume of steel used in making the bowl is
  1. A. 55.83 cm3
  2. B. 56.83 cm3
  3. C. 57.83 cm3
  4. D. 58.83 cm3
Answer: 56.83 cm3
416. The capacities of two hemispherical vessels are 6.4 litres and 21.6 litres. The areas of inner curved surfaces of the vessels will be in the ratio of
  1. A. 2: 3
  2. B. 2 : 3 / 2: 3
  3. C. 4 : 9 / 4: 9
  4. D. 16 : 81 / 16: 81
Answer: 4 : 9 / 4: 9
417. A hemispherical bowl is 176 cm round the brim. Supposing it to be half full, how many persons may be served from it in hemispherical glasses 4 cm in diameter at the top?
  1. A. 1172
  2. B. 1272
  3. C. 1372
  4. D. 1472
Answer: 1372

418. Volume of a hemisphere is 19404 cu. cm. Its radius is

  1. A. 10.5 cm
  2. B. 17.5 cm
  3. C. 21 cm
  4. D. 42 cm
Answer: 21 cm
419. The total surface area of a solid hemisphere of diameter 14 cm, is
  1. A. 308 cm2
  2. B. 462 cm2
  3. C. 1232 cm2
  4. D. 1848 cm2
Answer: 462 cm2
420. If the diameter of a sphere is 6 m, its hemisphere will have a volume of
  1. A. 18p
  2. B. 36p
  3. C. 72p
  4. D. None of these
Answer: 18p
421. In what ratio are the volumes of a cylinder, a cone and a sphere, if each has the same diameter and the same height?
  1. A. 1 : 3 : 2 / 1: 3: 2
  2. B. 2 : 3 : 1 / 2: 3: 1
  3. C. 3 : 1 : 2 / 3: 1: 2
  4. D. 3 : 2 : 1 / 3: 2: 1
Answer: 3 : 1 : 2 / 3: 1: 2
422. A metallic cone of radius 12 cm and height 24 cm is melted and made into spheres of radius 2 cm each. How many spheres are there?
  1. A. 108
  2. B. 120
  3. C. 144
  4. D. 180
Answer: 108
423. A cone of height 15 cm and base diameter 30 cm is carved out of a wooden sphere of radius 15 cm. The percentage of wood wasted is
  1. A. 25%
  2. B. 40%
  3. C. 50%
  4. D. 75%
Answer: 75%
424. A metallic sphere of radius 10.5 cm is melted and recast into small right circular cones, each of base radius 3.5 cm and height 3 cm. The number of cones so formed is
  1. A. 105
  2. B. 113
  3. C. 126
  4. D. 135
Answer: 126
425. Some solid metallic right circular cones, each with radius of the base 3 cm and height 4 cm, are melted to form a solid sphere of radius 6 cm. The number of right circular cones is
  1. A. 6
  2. B. 12
  3. C. 24
  4. D. 48
Answer: 24
426. A metallic sphere of radius 5 cm is melted to make a cone with base of the same radius. What is the height of the cone?
  1. A. 5 cm
  2. B. 10 cm
  3. C. 15 cm
  4. D. 20 cm
Answer: 20 cm
427. Each of the measures of the radius of the base of a cone and that of a sphere is 8 cm. Also, the volumes of these two solids are equal. The slant height of the cone is
  1. A. 34 cm
  2. B. 34 2 cm
  3. C. 4 17 cm
  4. D. 8 17 cm
Answer: 8 17 cm
428. If a hollow sphere of internal and external diam-eters 4 cm and 8 cm respectively is melted into a cylinder of base diameter 8 cm, then the height of the cylinderis
  1. A. 4 cm
  2. B. 13 cm 3
  3. C. 14 cm 3
  4. D. 5 cm
Answer: 14 cm 3
429. A spherical iron ball is dropped into a cylindrical vessel of base diameter 14 cm containing water. The water level is increased by 1 9 cm. 3 What is radius of the ball?
  1. A. 3.5 cm
  2. B. 7 cm
  3. C. 9 cm
  4. D. 12 cm
Answer: 7 cm
430. The ratio of the surface area of a sphere and the curved surface area of the cylinder circumscribing the sphere is
  1. A. 1 : 1 / 1: 1
  2. B. 1 : 2 / 1: 2
  3. C. 2 : 1 / 2: 1
  4. D. 2 : 3 / 2: 3
Answer: 1 : 1 / 1: 1
Explanation: Let the radius of the sphere be r. Then, radius of the cylinder = r. height of the cylinder = 2r. Surface area of sphere = 4pr2. Surface area of the cylinder = 2pr (2r) = 4pr2. ∴ Required ratio = 4pr2 : 4pr2 = 1 : 1.
431. A cylindrical vessel of radius 4 cm contains water. A solid sphere of radius 3 cm is lowered into the water until it is completely immersed. The water level in the vessel will rise by :
  1. A. 2 cm 9
  2. B. 4 cm 9
  3. C. 9 cm 4
  4. D. 9 cm 2
Answer: 9 cm 4
432. The diameter of a sphere is 8 cm. It is melted and drawn into a wire of diameter 3 mm. The length of the wire is
  1. A. 36.9 m
  2. B. 37.9 m
  3. C. 38.9 m
  4. D. 39.9 m
Answer: 37.9 m
433. A copper wire of length 36 m and diameter 2 mm is melted to form a sphere. The radius of the sphere (in cm) is
  1. A. 2.5
  2. B. 3
  3. C. 3.5
  4. D. 4
Answer: 3
Explanation: Let the radius of the sphere be r cm. Then, 43 32 3 (0.1) 3600 36 27 3 cm. 34 π =π× × ⇒ = × = ⇒ = r rr
434. A cylindrical rod of iron whose height is eight times its radius is melted and cast into spherical balls each of half the radius of the cylinder. The number of spherical balls is
  1. A. 12
  2. B. 16
  3. C. 24
  4. D. 48
Answer: 48
435. How many spherical bullets can be made out of a lead cylinder 15 cm high and with base radius 3 cm, each bullet being 5 mm in diameter?
  1. A. 6000
  2. B. 6480
  3. C. 7260
  4. D. 7800
Answer: 6480
436. The volume of the greatest sphere that can be cut off from a cylindrical log of wood of base radius 1 cm and height 5 cm is
  1. A. 4 3 π
  2. B. 10 3 π
  3. C. 5π
  4. D. 20 3 π
Answer: 4 3 π
437. The ratio of the volumes of a right circular cylinder and a sphere is 3 : 2. If the radius of the sphere is double the radius of the base of the cylinder, find the ratio of the total surface areas of the cylinder and the sphere.
  1. A. 9 : 8 / 9: 8
  2. B. 13 : 8 / 13: 8
  3. C. 15 : 8 / 15: 8
  4. D. 17 : 8 / 17: 8
Answer: 17 : 8 / 17: 8
438. The diameter of the iron ball used for the shot-put game is 14 cm. It is melted and then a solid cylinder of height 1 2 cm 3 is made. What will be the diameter of the base of the cylinder?
  1. A. 14 cm
  2. B. 14 cm 3
  3. C. 28 cm
  4. D. 28 cm 3
Answer: 28 cm
439. The surface area of a sphere is same as the curved surface area of a right circular cylinder whose height and diameter are 12 cm each. The radius of the sphere is
  1. A. 3 cm
  2. B. 4 cm
  3. C. 6 cm
  4. D. 12 cm
Answer: 6 cm
440. A right circular cylinder and a sphere are of equal volumes and their radii are also equal. If h is the height of the cylinder and d, the diameter of the sphere, then
  1. A. h = d
  2. B. 2h = d
  3. C. 32 hd =
  4. D. 23hd =
Answer: 23hd =
Explanation: Let the radius of the sphere and that of the right circular cylinder be r. Then, volume of the cylinder = pr2h. Volume of the sphere = 4 3. 3 πr ∴ pr2h = 4 3 34 32 . 3 23 hd π⇒ = ⇒ = ⇒= r hr hd
441. The volume of the largest possible cube that can be inscribed in a hollow spherical ball of radius r cm is
  1. A. 2 2 3 r
  2. B. 4 2 3 r
  3. C. 8 3 33 r
  4. D. 1 3 33 r
Answer: 8 3 33 r
442. The ratio of the volume of a cube to that of a sphere which will fit inside the cube is
  1. A. 4 : π / 4: π
  2. B. 4 : 3π / 4: 3π
  3. C. 6 : π / 6: π
  4. D. 2 : π / 2: π
Answer: 6 : π / 6: π
443. A sphere and a cube have equal surface areas. The ratio of the volume of the sphere to that of the cube is
  1. A. π :6 / π:6
  2. B. 2: π
  3. C. π :3 / π:3
  4. D. 6: π
Answer: 6: π
444. How many lead shots each 3 mm in diameter can be made from a cuboid of dimensions 9 cm × 11 cm × 12 cm?
  1. A. 7200
  2. B. 8400
  3. C. 72000
  4. D. 84000
Answer: 84000
445. The volume of the largest sphere which can be carved out of a cube of side 6 cm is
  1. A. 113.14 cm3
  2. B. 166 cm3
  3. C. 179.66 cm3
  4. D. 188.52 cm3
Answer: 113.14 cm3
446. How many bullets can be made out of a cube of lead whose edge measures 22 cm, each bullet being 2 cm in diameter?
  1. A. 1347
  2. B. 2541
  3. C. 2662
  4. D. 5324
Answer: 2541
447. A solid piece of iron of dimensions 49 × 33 × 24 cm is moulded into a sphere. The radius of the sphere is
  1. A. 21 cm
  2. B. 28 cm
  3. C. 35 cm
  4. D. None of these
Answer: 21 cm
448. A hollow spherical metallic ball has an external diameter 6 cm and is 1 cm 2 thick. The volume of metal used in the ball is
  1. A. 2 3 37 cm 3
  2. B. 2 3 40 cm3
  3. C. 2 3 41 cm 3
  4. D. 2 3 47 cm3
Answer: 2 3 47 cm3
449. If a solid sphere of radius 10 cm is moulded into 8 spherical solid balls of equal radius, then the surface area of each ball is
  1. A. 50p cm2
  2. B. 60p cm2
  3. C. 75p cm2
  4. D. 100p cm2
Answer: 100p cm2
450. A spherical ball of lead, 3 cm in diameter is melted and recast into three spherical balls. The diameter of two of these are 1.5 cm and 2 cm respectively. The diameter of the third ball is
  1. A. 2.5 cm
  2. B. 2.66 cm
  3. C. 3 cm
  4. D. 3.5 cm
Answer: 2.5 cm
451. A solid metallic sphere of radius 8 cm is melted and recast into spherical balls each of radius 2 cm. The number of spherical balls, thus obtained, is
  1. A. 16
  2. B. 48
  3. C. 64
  4. D. 82
Answer: 64
452. If three metallic spheres of radii 6 cms, 8 cms and 10 cms are melted to form a single sphere, the diameter of the new sphere will be
  1. A. 12 cms
  2. B. 24 cms
  3. C. 30 cms
  4. D. 36 cms
Answer: 24 cms
453. If the surface areas of two spheres are in the ratio of 4 : 25, then the ratio of their volumes is
  1. A. 4 : 25 / 4: 25
  2. B. 25 : 4 / 25: 4
  3. C. 125 : 8 / 125: 8
  4. D. 8 : 125 / 8: 125
Answer: 8 : 125 / 8: 125
454. The volumes of two spheres are in the ratio of 64 : 27. The ratio of their surface areas is
  1. A. 1 : 2 / 1: 2
  2. B. 2 : 3 / 2: 3
  3. C. 9 : 16 / 9: 16
  4. D. 16 : 9 / 16: 9
Answer: 16 : 9 / 16: 9
455. If the measured value of the radius is 1.5% larger, the percentage error (correct to one decimal place) made in calculating the volume of a sphere is
  1. A. 2.1
  2. B. 3.2
  3. C. 4.6
  4. D. 5.4
Answer: 4.6
456. If the radius of a sphere is increased by 2 cm, then its surface area increases by 352 cm2. The radius of the sphere before the increase was
  1. A. 3 cm
  2. B. 4 cm
  3. C. 5 cm
  4. D. 6 cm
Answer: 6 cm
457. If the radius of a sphere is doubled, how many times does its volume become?
  1. A. 2 times
  2. B. 4 times
  3. C. 6 times
  4. D. 8 times
Answer: 8 times
Explanation: Let the original radius be r. Then, original volume = 4 3. 3 πr New radius = 2r. ∴ New volume = 44 33 (2 ) 8 8 original volume. 33 π =× π =× rr
458. Surface area of a sphere is 2464 cm2. If its radius be doubled, then the surface area of the new sphere will be :
  1. A. 4928 cm2
  2. B. 9856 cm2
  3. C. 19712 cm2
  4. D. Data insufficient
Answer: 9856 cm2
Explanation: Let the original radius be r. Then, original surface area = 4πr2 = 2464 cm2 (given). New radius = 2r. ∴ New surface area = 4π (2r) 2 = 4 × 4πr2 = (4 × 2464) cm2 = 9856 cm2.
459. The radii of two spheres are in the ratio 3 : 2. Their volumes will be in the ratio
  1. A. 9 : 4 / 9: 4
  2. B. 8 : 27 / 8: 27
  3. C. 27 : 8 / 27: 8
  4. D. 3 : 2 / 3: 2
Answer: 27 : 8 / 27: 8
460. If the radii of two spheres are in the ratio 1 : 4, then their surface areas are in the ratio
  1. A. 1 : 2 / 1: 2
  2. B. 1 : 4 / 1: 4
  3. C. 1 : 8 / 1: 8
  4. D. 1 : 16 / 1: 16
Answer: 1 : 16 / 1: 16
461. If the volume of a sphere is divided by its surface area, the result is 27 cm. The radius of the sphere is
  1. A. 9 cm
  2. B. 36 cm
  3. C. 54 cm
  4. D. 81 cm
Answer: 81 cm
462. For a sphere of radius 10 cm, what percent of the numerical value of its volume would be the numeri-cal value of the surface area?
  1. A. 24%
  2. B. 26.5%
  3. C. 30%
  4. D. 45%
Answer: 30%
Explanation: Volume of the sphere = 4 3 3 (10) cm . 3 [] π Surface area of the sphere = [4p (10)2] cm2. ∴ Required percentage = 2 3 4 (10) 100 % 30%. 4 (10) 3 [] π ×= π

463. The curved surface area of a sphere is 5544 sq. cm. Its volume is

  1. A. 22176 cm3
  2. B. 33951 cm3
  3. C. 38808 cm3
  4. D. 42304 cm3
Answer: 38808 cm3

464. The volume of a sphere is 4851 cu. cm. Its curved surface area is

  1. A. 1386 cm2
  2. B. 1625 cm2
  3. C. 1716 cm2
  4. D. 3087 cm2
Answer: 1386 cm2
465. The volume of a sphere is 11 3 2145 cm . 21 Its radius is equal to
  1. A. 7 cm
  2. B. 8 cm
  3. C. 9 cm
  4. D. None of these
Answer: 8 cm
466. Consider the volumes of the following (Civil Services, 2002) 1. A parallelopiped of length 5 cm, breadth 3 cm and height 4 cm 2. A cube of each side 4 cm 3. A cylinder of radius 3 cm and length 3 cm 4. A sphere of radius 3 cm The volumes of these in the decreasing order is :
  1. A. 1, 2, 3, 4
  2. B. 1, 3, 2, 4
  3. C. 4, 2, 3, 1
  4. D. 4, 3, 2, 1
Answer: 4, 3, 2, 1
467. A sphere, cylinder and cone of dimensions radius = r cm and height = 2r cm are made. Which one has the greatest volume?
  1. A. Cone
  2. B. Sphere
  3. C. Cylinder
  4. D. All have equal volume
Answer: Cylinder
468. A cone of height 10 cm and radius 5 cm is cut into two parts at half its height. The cut is given parallel to its circular base. What is the ratio of the curved surface area of the original cone and the curved surface area of the frustum?
  1. A. 3 : 1 / 3: 1
  2. B. 3 : 2 / 3: 2
  3. C. 4 : 1 / 4: 1
  4. D. 4 : 3 / 4: 3
Answer: 4 : 3 / 4: 3
469. A bucket is in the form of a frustum of a cone and holds 28.490 litres of water. The radii of the top and bottom are 28 cm and 21 cm respectively. Find the height of the bucket.
  1. A. 15 cm
  2. B. 20 cm
  3. C. 25 cm
  4. D. 30 cm
Answer: 15 cm
470. A right circular cone is divided into two portions by a plane parallel to the base and passing through a point which is 1 rd 3 of the height from the top. The ratio of the volume of the smaller cone to that of the remaining frustum of the cone is
  1. A. 1 : 3 / 1: 3
  2. B. 1 : 9 / 1: 9
  3. C. 1 : 26 / 1: 26
  4. D. 1 : 27 / 1: 27
Answer: 1 : 26 / 1: 26
471. In a right circular cone, the radius of its base is 7 cm and its height is 24 cm. A cross-section is made through the mid-point of the height parallel to the base. The volume of the upper portion is
  1. A. 154 cm3
  2. B. 169 cm3
  3. C. 800 cm3
  4. D. 1078 cm3
Answer: 154 cm3
472. A fountain having the shape of a right circular cone is fitted into a cylindrical tank of volume V so that the base of the tank coincides with the base of the cone and the height of the tank is the same as that of the cone. The volume of water in the tank, when it is completely filled with water from the fountain, is
  1. A. 2 V
  2. B. 3V
  3. C. 4 V
  4. D. 2 3 V
Answer: 2 3 V
Explanation: Let the radius and height of the tank be r and h respectively. Then, V = pr2h. ∴ Volume of water in the tank = Vol. of cylinder – Vol. of cone = 22 2 12 2 –. 33 3 π π =π = rh rh rh V
473. A tent is in the form of a right circular cylinder surmounted by a cone. The diameter of the cylin-der is 24 m. The height of the cylindrical portion is 11 m while the vertex of the cone is 16 m above the ground. The area of the canvas required for the tent is
  1. A. 1300 m2
  2. B. 1310 m2
  3. C. 1320 m2
  4. D. 1330 m2
Answer: 1320 m2
474. A solid cylindrical block of radius 12 cm and height 18 cm is mounted with a conical block of radius 12 cm and height 5 cm. The total lateral surface of the solid thus formed is
  1. A. 528 cm2
  2. B. 5 2 1357 cm 7
  3. C. 1848 cm2
  4. D. None of these
Answer: None of these
475. A conical flask has base radius a cm and height h cm. it is completely filled with milk. The milk is poured into a cylindrical thermos flask whose base radius is p cm. What will be the height of the milk level in the flask?
  1. A. 2 2 cm 3 ah p
  2. B. 2 2 3 cm hp a
  3. C. 2 2 cm 3 p h
  4. D. 2 2 3 cm a hp
Answer: 2 2 cm 3 ah p
476. Water flows at the rate of 10 metres per minute from a cylindrical pipe 5 mm in diameter. How long will it take to fill up a conical vessel whose diameter at the base is 40 cm and depth 24 cm?
  1. A. 48 min. 15 sec.
  2. B. 51 min. 12 sec.
  3. C. 52 min. 1 sec.
  4. D. 55 min.
Answer: 51 min. 12 sec.
477. A solid cylinder and a solid cone have equal base and equal height. If the radius and height be in the ratio of 4 : 3, the ratio of the total surface area of the cylinder to that of the cone is
  1. A. 10 : 9 / 10: 9
  2. B. 11 : 9 / 11: 9
  3. C. 12 : 9 / 12: 9
  4. D. 14 : 9 / 14: 9
Answer: 14 : 9 / 14: 9
478. Ice cream completely filled in a cylinder of diameter 35 cm and height 32 cm is to be served by completely filling identical disposable cones of diameter 4cm and height 7 cm. The maximum number of persons that can be served this wayis
  1. A. 950
  2. B. 1000
  3. C. 1050
  4. D. 1100
Answer: 1050
479. A solid metallic cylinder of base radius 3 cm and height 5 cm is melted to form cones, each of height 1 cm and base radius 1 mm. The number of cones is
  1. A. 450
  2. B. 1350
  3. C. 4500
  4. D. 13500
Answer: 13500
480. A right cylindrical vessel is full of water. How many right cones having the same radius and height as those of the right cylinder will be needed to store that water?
  1. A. 2
  2. B. 3
  3. C. 4
  4. D. 8
Answer: 3

Explore More Practice Topics and Quizzes