👥 Exam-preparation support for aspirants across India.🔔 Free UPSC syllabus, quizzes and class videos.✓ SSC CGL eligibility guide is live in Vidyarthi Kendra.
IUC Academy logoIUC AcademyHome

Mensuration MCQ Practice

Practice question set with answers. Use deep links to save questions.

Quiz App / Mensuration

1059 questions loaded. Showing page 14 of 14 for fast crawlable revision and deep linking.

1041. A rectangular park has length and breadth in the ratio 3 : 2. A cyclist riding along its boundary at 12 km/hr takes 8 minutes to complete one round. Find the park's area in sq. m.
  1. A. 15360 sq. m
  2. B. 153600 sq. m
  3. C. 30720 sq. m
  4. D. 307200 sq. m
Answer: 153600 sq. m
1042. The width of a rectangular field is 60% of its length and its perimeter is 800 m. Find its area.
  1. A. 18750 sq. m
  2. B. 37500 sq. m
  3. C. 40000 sq. m
  4. D. 48000 sq. m
Answer: 37500 sq. m
1043. A rectangular farm has to be fenced on one long side, one short side and the diagonal. If the cost of fencing is ₹ 100 per m, the area of the farm is 1200 m2 and the short side is 30 m long, how much would the job cost?
  1. A. ₹ 7000
  2. B. ₹ 12000
  3. C. ₹ 14000
  4. D. ₹ 15000
Answer: ₹ 12000
1044. The perimeter of a rectangular field is 480 metres and the ratio between the length and the breadth is 5 : 3. The area is
  1. A. 1350 sq. m
  2. B. 1550 sq. m
  3. C. 13500 sq. m
  4. D. 15500 sq. m
Answer: 13500 sq. m
Explanation: Let the length and breadth of the field be (5x) metres and (3x) metres respectively. Then, 2(5x + 3x) = 480 ⇒ 8x = 240 ⇒ x = 30. So, length = 150 m, breadth = 90 m. ∴ Area of the field = (150 × 90) sq. m = 13500 sq. m.
1045. A carpenter is designing a table. The table will be in the form of a rectangle whose length is 4 feet more than its width. How long should the table be if the carpenter wants the area of the table to be 45 sq ft?
  1. A. 6 ft
  2. B. 9 ft
  3. C. 11 ft
  4. D. 13 ft
Answer: 9 ft
Explanation: Let the width of the table be x feet. Then, length of the table = (x + 4) ft. ∴ x(x + 4) = 45 ⇒ x2 + 4x – 45 = 0 ⇒ x2 + 9x – 5x – 45 = 0 ⇒ x(x + 9) – 5(x – 9) = 0 ⇒ (x + 9)(x – 5) = 0 ⇒ x = 5. Hence, length of the table = (5 + 4) ft = 9 ft.
1046. A rectangular plot is 20 m longer than it is wide. Fencing it at ₹ 26.50 per metre costs ₹ 5300. How long is the plot, in metres?
  1. A. 40
  2. B. 50
  3. C. 120
  4. D. None of these
Answer: None of these
1047. The area of a rectangle is 252 cm2 and its length and breadth are in the ratio of 9 : 7 respectively. What is its perimeter?
  1. A. 64 cm
  2. B. 68 cm
  3. C. 96 cm
  4. D. 128 cm
Answer: 64 cm
Explanation: Let the length and breadth of the rectangle be (9x) cm and (7x) cm respectively. Then, 9x × 7x = 252 ⇒ 63 x2 = 252 ⇒ x2 = 4 ⇒ x = 2. So, length = 18 cm, breadth = 14 cm. ∴ Perimeter = 2 (18 + 14) cm = 64 cm.
1048. A man is walking in a rectangular field whose perimeter is 6 km. If the area of the rectangular field be 2 sq. km, then what is the difference between the length and breadth of the rectangle?
  1. A. 1 km 2
  2. B. 1 km
  3. C. 1 1 km 2
  4. D. 2 km
Answer: 1 km
Explanation: Let the length and breadth of the field be l and b km respectively. Then, 2 (l + b) = 6 or l + b = 3 and lb = 2. (l – b)2 = (l + b)2 – 4 lb = 32 – 4 × 2 = 1 ⇒ (l – b) = 1 m
1049. The perimeter of a rectangle is 60 metres. If its length is twice its breadth, then its area is
  1. A. 160 m2
  2. B. 180 m2
  3. C. 200 m2
  4. D. 220 m2
Answer: 200 m2
Explanation: Let the breadth of the rectangle be x metres. Then, length of the rectangle = (2x) metres. 2(2x + x) = 60 ⇒ 6x = 60 ⇒ x = 10. So, length = 20 m, breadth = 10 m. ∴ Area = (20 × 10) m2 = 200 m2.
1050. The length of a rectangular plot is thrice its breadth. If the area of the rectangular plot is 7803 sq. metres, What is the breadth of the rectangular plot?
  1. A. 51 m
  2. B. 88 m
  3. C. 104 m
  4. D. 153 m
Answer: 51 m
1051. The total cost of flooring a room at ₹ 8.50 per square metre is ₹ 510. If the length of the room is 8 m, its breadth is
  1. A. 7.5 m
  2. B. 8.5 m
  3. C. 10.5 m
  4. D. 12.5 m
Answer: 7.5 m
1052. The difference between the length and breadth of a rectangle is 23 m. If its perimeter is 206 m, then its area is
  1. A. 1520 m2
  2. B. 2420 m2
  3. C. 2480 m2
  4. D. 2520 m2
Answer: 2520 m2
Explanation: We have : (l – b) = 23 and 2 (l + b) = 206 or (l + b) = 103. Solving the two equations, we get : l = 63 and b = 40. ∴ Area = (l × b) = (63 × 40) m2 = 2520 m2.
1053. A rectangular parking space is marked out by painting three of its sides. If the length of the unpainted side is 9 feet, and the sum of the lengths of the painted sides is 37 feet, then what is the area of the parking space in square feet?
  1. A. 46
  2. B. 81
  3. C. 126
  4. D. 252
Answer: 126
1054. The length of a rectangular plot is 60% more than its breadth. If the difference between the length and the breadth of that rectangle is 24 cm, what is the area of that rectangle ?
  1. A. 2400 sq. cm
  2. B. 2480 sq. cm
  3. C. 2560 sq. cm
  4. D. Data inadequate
Answer: 2560 sq. cm
1055. A rectangular plot of 90 m by 50 m is to be fenced with wire, with fence posts placed 5 m apart. How many posts are required?
  1. A. 55
  2. B. 56
  3. C. 57
  4. D. 58
Answer: 56
1056. The length of a rectangle is 18 cm and its breadth is 10 cm. When the length is increased to 25 cm, what will be the breadth of the rectangle if the area remains the same?
  1. A. 7 cm
  2. B. 7.1 cm
  3. C. 7.2 cm
  4. D. 7.3 cm
Answer: 7.2 cm
1057. The area of a rectangular field is 2100 sq. metres. If the field is 60 metres long, what is its perimeter?
  1. A. 180 m
  2. B. 210 m
  3. C. 240 m
  4. D. None of these
Answer: None of these
1058. The length of a room is 5.5 m and width is 3.75 m. Find the cost of paving the floor by slabs at the rate of ₹ 800 per sq. metre.
  1. A. ₹ 15,000
  2. B. ₹ 15,550
  3. C. ₹ 15,600
  4. D. ₹ 16,500
Answer: ₹ 16,500
Explanation: Area of the floor = (5.5 × 3.75) m2 = 20.625 m2. ∴ Cost of paving = ₹ (800 × 20.625) = ₹ 16500.
1059. If a rectangle has length L and the width is one-half of the length, then the area of the rectangle is
  1. A. L
  2. B. L2
  3. C. 1 2 2 L
  4. D. 1 2 4 L
Answer: 1 2 2 L

Explore More Practice Topics and Quizzes